2024-03-28 470 瀏覽
話說車爸爸是個芝麻糊迷一次過吃三四碗也絕沒問題!當我發現太子有一間賣芝麻產品的專門店即時跟他去試了。這間位於太子的芝麻專門店名叫暖心芝作,在網絡上很多朋友經試了而且風評不錯,這天就來會一會它嚐嚐質素是否真的那麼吸引。門口放置了一台石磨機可以觀賞到即場磨製的黑芝麻醬,新鮮即制看得到真材實料好吸引。我們買來了古法石磨芝麻糊及流心黑芝麻布甸來試!雖然是外賣店但貼心地於門口放置一張小檯,讓客人可以於門口即場享用出品。先吃這個凍食的流心黑芝麻布甸$25,入口那濃郁的黑芝麻香氣充斥嘴巴,那布甸質感超級滑溜流心效果亦出色,這份滋味絕對值得專程去幫襯。緊接著到品嚐古法石磨芝麻糊$30!芝麻糊香氣同樣非凡而且甜度恰好,但我們也不太喜歡這麼濃稠的口感,但真的非常足料又大碗確實是抵吃的。我們還有很多產品想試胃納有限只好留待下趟再來品嚐。

我們還有很多產品想試胃納有限只好留待下趟再來品嚐。
2024-01-18
其他
𓍯 Sesame Specialty | 🖤Hidden Gem in Prince Edward 🍮 𓂃@heartwarming_sesame is a hole-in-the-wall gem for sesame fans 🖤This small shop makes all sorts of sesame goodies from an old-fashioned stone grinder, and they’re most famous for the traditional dessert, 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 “𝗙𝗶𝗹𝗺 𝗥𝗼𝗹𝗹𝘀” - chewy rice rolls made from sesame paste 🎞️ there’s a fragrant sesame flavour in the rolls and it still tastes great after chilling in the fridge!Real MVP tho was the 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗟𝗮𝘃𝗮 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴, which had an even stronger sesame

芝麻菲林卷

Real MVP tho was the 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗟𝗮𝘃𝗮 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴, which had an even stronger sesame flavour in both the pudding and the lava centre 🤤
Sesame  lava  pudding

Would def revisit for their 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗜𝗰𝗲-𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺🍦

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Sesame Lava Pudding ($25)☜︎
✧ Sesame Film Rolls ($25)☜︎
𖤥 Heartwarming
2024-03-21
2024-05-08 0 瀏覽
揸車經過呢間舖頭,好奇一間細細間嘅店咁多人排隊😂原來係專食黑芝麻主題嘅小店。這間小店很多都是主打自家製,用健康嘅原材料。於是一於試吓。買咗兩支豆漿,三盒芝麻菲林卷。首先,講吓豆漿,豆漿$15一支,都算大枝,飲落去屬於少甜,而且飲得出真係真材實料。而且黑芝麻豆漿又健康,我估自己間唔中都會買一支嚟飲吓😂菲林卷$25一盒,一盒有五至六條,落去好滑,而且唔會太甜,我亦都鍾意有啲白芝麻喺上面,有返少少口感。呢間黑芝麻主題店值得一試,下次試吓芝麻糊先

這間小店很多都是主打自家製,用健康嘅原材料。於是一於試吓。

買咗兩支豆漿,三盒芝麻菲林卷。

呢間黑芝麻主題店值得一試,下次試吓芝麻糊先

2024-05-05
$25 (其他)
見人哋寫好評經過就試下佢個芝麻糊、大拿拿成30蚊一碗、唔係太甜、但係食落去係比較粗口感嘅芝麻糊、食落口係覺得好“確”喉,芝麻糊好似有啲煮燶咗嘅嗰啲𤓓味、唔好食、但唔係難食、芝麻糊試一次就夠絕對唔會有下次、買咗兩兜兩兜都係食唔曬、真係唔想強迫自己食啲唔好食嘅芝麻糊、唔信嘅各位即管買滿嚟試下、我見到有其他人食評講芝麻糊係唔好食、但話呢間芝麻布甸係好食、如果試嘅話可能試咗佢芝麻布甸先囉、如果想試芝麻糊你係想食粗粒口感嘅就食啦
2024-03-27 155 瀏覽
估唔到,有啲驚喜,芝麻卷,淡淡芝麻味,甜度適中,$25/6條。芝麻糊,芝麻味香濃,唔會水汪汪,質地好厚身,唔算滑,甜度適中,食完好飽肚,買了兩碗,一碗熱食,一碗凍食😆$30/碗,好食💚

2024-03-25 141 瀏覽
原本都係睇社交媒體網站Foodie介紹,所以慕名而來。其實都真係抱著一個試嘅心態。唔好食就一次過,好食就當bonus。始終依家時下所謂嘅foodie都可信性有限,唔自己試過都好難作判斷。所以今日經過太子,決定去搵搵佢,試一試。去到門口,已經見到有4-5個人係到買緊產品,有位客人仲即場食佢地嘅芝麻糊。而我,就買咗一盒芝麻卷同芝麻糊。芝麻卷味道好香濃,最重要係唔會太甜。時下嘅香港人都追求健康,呢一點佢地做得非常好,食多一兩條都唔怕肥。芝麻糊同樣香濃幼滑,食到有微粒芝麻。絕對值得再次光顧
原本都係睇社交媒體網站Foodie介紹,所以慕名而來。

絕對值得再次光顧
2024-03-24
5 分鐘 (外賣自取)
$25 (其他)
  • 芝麻卷
  • 芝麻糊
2024-03-13 294 瀏覽
成日聽同事講呢間嘅豆漿好好,今次食完飯經過就去試吓,我最鍾意係佢個豆漿唔係好甜,同埋真係勁有豆香味,係有少少厚身嘅口感,咁樣反而我覺得仲好飲,買多咗幾支返屋企俾屋企人試吓。
2024-02-26 625 瀏覽
呢間舖頭一睇就知係小店,但係裏面買嘅嘢都好有內涵除咗最平嘅豆漿$15一支仲有幾百蚊嘅芝麻粉。我去到純粹行過見到個香味幾重,芝麻香見到唔係人工粉,日本職和記喺隔離,所以就諗住試一個芝麻豆漿。無添加糖,飲落去都唔嚡口非常滑溜,而且亦都有濃芝麻香,唔會稀到好似飲水咁。我覺得幾好,但係放返其他嘅朋友仔我覺得加少少糖會好味啲。我當時去到想買一支豆漿,但都見到幾個姨姨叔叔喺度買芝麻粉,甚至佢哋話食開,見到冇貨都要訂貨。而舖頭手勢店員都會好親自解釋每一款嘅芝麻有咩功效,我諗啲客人都係由小產品食到大產品。

2024-02-20 471 瀏覽
店員態度差~~買的時候發現豆漿有顏色異樣,跟平時的不同,已跟店員溝通,但該店員稱是這樣的,搖勻就無問題。回家後發現樽內是一嚿嚿的帶點酸的豆漿味道,於是致電稱可以換過一枝,點知第二枝喺雪櫃攞出嚟嘅貨都是不凍的,擔心會否一樣是變的,於是問店員雪櫃是否壞了,但那名店員的態度態度十分惡劣,本應是長期客的我都嚇到下次不敢再去買了,其實該店的食物是好食的,可惜我跟我的家人分別買東西時,都試過不禮貌對待😞⋯⋯真的失望。
店員態度差~~
2024-02-20
2024-02-20 422 瀏覽
早陣子去開太子,發現原來有幾間想試嘅食店都圍住喺嗰邊,其中一間就係暖心芝作。呢間本身bookmark咗係想試佢個芝麻雪糕,但去嗰日部雪糕機維修試唔到🥹 最尾試咗:#流心黑芝麻布丁 $25呢個好香滑,甜度剛好,中間流心嘅係芝麻糊,好食幾特別~#黑芝麻菲林卷 $25細個酒樓飲茶好多時都見到呢個,而且阿媽都幾鍾意所以成日見到都叫嚟食,不過而家少見啲🤔 呢個菲林卷黑芝麻味比布丁嗰個重,唔會太甜,唔錯👍我其實最想試係個雪糕🥹唯有下次經過再買啦
流心黑芝麻布丁

#流心黑芝麻布丁 $25
呢個好香滑,甜度剛好,中間流心嘅係芝麻糊,好食幾特別~
黑芝麻菲林卷

#黑芝麻菲林卷 $25

我其實最想試係個雪糕🥹唯有下次經過再買啦
2024-01-13
流心黑芝麻布丁
黑芝麻菲林卷
2024-02-19 345 瀏覽
初八約左frd子去太子Partyroom,frd子話想食糖水 一於搵下附近有咩新開糖水店 買少少一邊食一邊唱K,搵到呢間「暖心芝作」主打無添加一去到 有條小人龍排隊時已經聞到芝麻香飄出,門口仲有個運行中的石磨機, 睇住黑芝麻被磨成漿 滴出黎排左15分鐘左右就到我了所有黑芝麻食品都非常出色,每樣都香味濃郁,磨得細滑 唔會有小顆粒,一定唔係平時食到既開粉糖水,芝麻糊同布甸都入口醇厚 口感味道都一流🖤黑芝麻菲林卷(6件) $25🖤黑芝麻豆漿 $15建議先飲黑芝麻豆漿,佢同時會滲出淡淡豆香,所以相對黑芝麻味會無咁重🖤石磨芝麻糊(熱) $30🖤流心黑芝麻布甸(凍) $25*包裝好靚,洗乾淨個豆漿樽,自行重用中*可惜雪糕機壞左,否則一定試埋*只有外賣 無堂食

一去到 有條小人龍

排左15分鐘左右就到我了

🖤黑芝麻菲林卷(6件) $25

🖤黑芝麻豆漿 $15

🖤石磨芝麻糊(熱) $30

🖤流心黑芝麻布甸(凍) $25

*包裝好靚,洗乾淨個豆漿樽,自行重用中

*可惜雪糕機壞左,否則一定試埋

*只有外賣 無堂食
2024-02-17
  • 流心黑芝麻布甸
2024-02-07 360 瀏覽
去開太子,記得老爸愛吃芝麻糊,就走去”暖心芝作”朝下聖。第一次去,先試芝蔴糊同芝蔴菲林卷回家做下午茶。 老爸食芝蔴糊;我就芝蔴卷。嘩!真心好食,貨真價實!芝麻糊甜度適中,芝麻磨得細膩;芝麻菲林卷,小小一卷,-盒有6小卷,很久沒有見過由薄薄的芝蔴皮捲成;真心比較X太的芝麻卷做得細緻、精巧,更是芝麻量比重高及比較紥實,不是一口粉。如果久違了兒時的芝麻味道,值得去試試、支持。下次試埋芝蔴丸同買啲回家看下門口先。
去開太子,記得老爸愛吃芝麻糊,就走去”暖心芝作”朝下聖。

2024-02-07
3 分鐘 (外賣自取)
  • 甜品
事出突然🤭當天早上打開社交平台見到呢間小店既資訊,再望下地圖😳發現位置好近攞新眼鏡,於是乎立即save低即時安排去幫襯!暖心芝作𝐻𝑒𝒶𝓇𝓉𝓌𝒶𝓇𝓂𝒾𝓃𝑔 ,位於太子汝洲街,係間專賣石磨芝麻既小店,《𝐻𝑒𝒶𝓇𝓉𝓌𝒶𝓇𝓂𝒾𝓃𝑔》主打無添加、健康食療,店舖門口有部石磨機,係真野嚟架唔係擺設🥰,而呢度最受歡迎係黑芝麻豆漿、石磨芝麻糊及黑芝麻菲林卷!聽附近啲街坊講平時都唔洗點排隊,可能多咗宣傳所以要排下隊~小妹當日去到差唔多下午4:30,已經有條人龍啦,排左差唔多15分鐘就到,不過芝麻糊要再等10分鐘,可惜菲林卷要等25分鐘😢下次先買嚕,最終只買了3碗芝麻糊。石磨芝麻糊非常出色,首先包裝碗高質素,可循環使用;另外芝麻糊質感優質、口感濃厚,純天然以黑芝麻製成,食唔出坊間嗰啲開粉質感,再加上好大碗,食完飽到食唔落晚餐🤣🤣喜歡黑芝麻的一定要品嚐下吖🖤🩶🖤🩶溫馨提示🔔提提大家暖心芝作𝐻𝑒𝒶𝓇𝓉𝓌𝒶𝓇𝓂𝒾𝓃𝑔 ,只有外賣自取‼️

溫馨提示🔔
石磨芝麻糊
2024-01-20
25 分鐘 (外賣自取)
石磨芝麻糊
繼上兩次到坊也買不到芝麻布甸,吾系賣晒就系未整好,攪到心都灰晒,依件事一直都耿耿於懷。於是又再一次的起心肝平日出動,今次揀左下午時份踩場一眼望去已經見到有十個八個烏卒卒 的布甸在雪櫃等緊我,巧開心。呢個黑色嘅布甸真係超吸引,如果你係芝麻控你一定明白我嘅感受打開蓋子已經聞到陣陣嘅芝麻香,質感完全係動L級,布甸嘅中間係芝麻糊,口感完全係雙重享受,濃郁芝麻香味將整個口腔包圍,又香又滑,甜度適中,佢喺我印象中係數一數二嘅芝麻布甸,希望佢繼續keep住呢個質素俾fans 一份「暖心」

於是又再一次的起心肝平日出動,今次揀左下午時份踩場

呢個黑色嘅布甸真係超吸引,如果你係芝麻控你一定明白我嘅感受

2024-01-21 347 瀏覽
見IG介紹,特登由朗豪坊行過去買試一試,可惜2pm已經冇菲林卷,下次請早或店主建議星期一至四12noon後過會去好D,唯有買芝麻糊今晚宵夜,用熱水座熱,口感好鞋,唔夠滑,食完會漿住喉嚨,感覺不良好,家人對菲林卷也失去信心...haha
芝麻糊