2020-11-20 279 瀏覽
相約兒時的朋友出嚟相聚,去了北角聚餐,朋友話呢間有飛機造形碟兒童餐,好得意,大人都可以叫來食,有沙律薯條雞翼同蛋包飯,份量啱女仔,跟餐的沙律冇咩特別,反而薯條熱辣辣,脆口好好食。炸雞翼有啲乾身。蛋包飯加咗茄汁更加好食。另外一個餐係特濃蕃茄雜菜滑雞通粉、餐包、火腿奄列,牛角包同埋一杯特飲。蕃茄湯底都夠濃味。總括來講,以呢個價錢食到呢啲質素,的確唔錯👍
2020-11-13
2020-11-07 359 瀏覽
今日特登嚟到時代冰室食個下午茶,叫咗個蔥油豬扒三眼仔飯。送餐時間快,豬扒爽滑,份量足,惟獨今次煎嘅蛋比較熟,可能下次落單要同侍應講要太陽蛋先會好啲!49蚊連埋涷嘢飲真係非常抵!特別推介涷檸檬茶,茶底係咁多間餐廳最好飲,甜度啱啱好。嚟開炮台山嘅你值得一試,不過可能要預10分鐘等位。仲叫咗個炸脾蛋治,炸脾好出色,個皮好脆,裏面又唔會炸到好乾,肉汁仲會保留到,調味啱啱好,唔會太咸。不過個蛋治就稍為遜色,隻蛋有啲老,變咗無乜特別。

食客人數一樣,攞籌號該係同一類別,而本人親身經歷大家同是等候一人位,但下一籌號的食客可優先於前一籌號食客入座,見此奇景亦有詢問職員為何有此安排,店方都唔識解答,只回覆 盡快再按排,就算係同路人都難以支持
食客人數一樣,攞籌號該係同一類別,
  • 無得入座食唔到
突然好想食炸雞髀,經過見到呢間有炸雞髀賣,二話不說即刻拎飛先。平時行過見到店外都好多人排隊,但今日比較少人排,等咗大概十分鐘就有位。店入面裝修都幾有現代感,室內非常光猛,衞生情況亦都唔錯,座位同枱面都幾乾淨。牆上有掛住一啲懷舊港產片poster,可以回味舊香港嘅同時,亦都見到香港時代嘅轉變。餐牌上款式多到數唔哂,種類繁多應有盡有。有選擇困難嘅朋友最好事先上openrice睇定食咩先🙊❤️ 脆炸雞髀配薯皇 $38哇!薯角份量好多😍 炸得非常脆!炸雞髀火候啱啱好,外脆內嫩,食落多汁,絕對唔係又乾又柴,醃得尚算入味。好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)❤️ 沙嗲牛麵 + 香滑炒蛋 $48跟餐其實仲有個牛角包,但因為怕食唔哂,所以走咗包。沙嗲牛肉好香,醬料有啲似泰式沙嗲醬,唔係傳統港式隻沙嗲醬,比較偏濃味👍🏻 炒蛋唔算滑,正常發揮啦。好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)另外加咗五蚊跟可樂,個size都有355ml,五蚊比咁大枝可樂我🙊好抵!❤️ 雙拼厚多士-煉奶 $20個包本身質地軟熟👍🏻我個人比較中意烘得耐少少,煉奶份量亦都可以再多返些少。好食度:⭐️⭐️✨(2.5/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)性價比高,大件

❤️ 脆炸雞髀配薯皇 $38
脆炸雞髀配薯皇

好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)

❤️ 沙嗲牛麵 + 香滑炒蛋 $48
沙嗲牛麵
香滑炒蛋

好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

❤️ 雙拼厚多士-煉奶 $20
好食度:⭐️⭐️✨(2.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)
性價比高,大件夾抵食咖!建議喺附近返工嘅人士可以經常過嚟食,食物味道好過一般茶記,選擇又多!不妨一試😋
2020-10-23 271 瀏覽
去開北角諗住順便搜尋下黃店,點知失望而回😔環境舒適,地點方便,有電影主題裝修,唔洗等位,但食物平平,有改善空間🤨🤨厚切滑蛋蛋治配王牌炸雞髀( $37)王牌炸髀又乾又硬😕不太推介😓滑蛋蛋治好軟熟,加左少少糖漿係中間,估唔到反而蛋治有驚喜。熱奶茶一般,略帶酸味😅如果經開可以支持一下💛但唔值得專登去食🙈
去開北角諗住順便搜尋下黃店,點知失望而回😔

厚切滑蛋蛋治配王牌炸雞髀( $37)
王牌炸髀又乾又硬😕不太推介😓

滑蛋蛋治好軟熟,加左少少糖漿係中間,估唔到反而蛋治有驚喜。

熱奶茶一般,略帶酸味😅

如果經開可以支持一下💛但唔值得專登去食🙈

2020-10-21 266 瀏覽
晚餐想不到吃什麼,就和友人隨意來了時代冰室,很多人。*飲品:我們都叫了凍檸茶,茶底味道很好,很好喝,不苦澀,不淡,檸檬也不少。 本身想食常餐,可能比較晚就售完了🙁不太肚餓下就選擇了全日早餐。這個餐有點失望,雞扒完全冇特別,雞肉不滑,沙律不新鮮🥗,菜有點霉,就爛的樣子見到不想吃,炒蛋腸正常,薯餅普通,全個餐最好吃是牛角包🥐。友人選擇了蔥油豬扒蛋飯,天堂與地獄,質素參差,豬扒很淋很入味,配上蛋和甜豉油很好吃推介~如果早餐可以改善下就更好了~
晚餐想不到吃什麼,就和友人隨意來了時代冰室,很多人。

*飲品:

見到不想吃,炒蛋腸正常,薯餅普通,全個餐最好吃是牛角包🥐。

推介~

如果早餐可以改善下就更好了~

時代冰室,真係高質👍🏻蘿蔔扮薯仔,確係有啲計😂——瑞士雞全翼撈麵($52)- 配香滑炒蛋 + 牛角包呢個撈麵震撼咗我嘅味蕾!🤩甜豉油撈麵真係冇得輸,麵嘅質地仲啱啱好,少少硬唔會太淋😍瑞士雞翼勁入味同煮到好淋...唔加蔥油已經好好食,加埋仲會香啲。好食到我決定下次嚟會翻兜呢個😂.不過炒滑蛋唔多掂,一啲都唔滑,太熟😰牛角包都麻麻地.....蕃茄薯仔肥牛滾蛋石鍋烏冬 ($56)個湯係真係好好飲,好濃味!不過,佢違反咗商品說明條例😓成碗野冇薯仔😰得蘿蔔😂😂😂搵蘿蔔扮薯仔係咩玩法...我以為自己睇錯啦,會唔會係番茄蘿蔔...係冇!佢真係寫薯仔🤯.Overall: 7.2/10 (換返薯仔比我佢會有7.6分!)Value for money: 4.6/5——📍時代冰室北角英皇道165-175號公主大廈地舖
時代冰室,真係高質👍🏻
蘿蔔扮薯仔,確係有啲計😂
——
瑞士雞全翼撈麵($52)
- 配香滑炒蛋 + 牛角包
不過炒滑蛋唔多掂,一啲都唔滑,太熟😰牛角包都麻麻地....
蕃茄薯仔肥牛滾蛋石鍋烏冬 ($56)
Value for money: 4.6/5
——
📍時代冰室
北角英皇道165-175號公主大廈地舖
2020-08-31 679 瀏覽
下午茶真係好抵食一星期吃左三次....吃左個牛肉漢堡,新鮮即制,好好味, 個芝包熱辣辣~加$5有薯角,好抵!雞翼就炸得太乾了...雞脾好好多因為太回味佢個漢堡, 過咗幾日又再試埋豬扒包一樣好好味蔥油雞排三蛋飯認真邪惡... d蔥油好正會keep 住幫襯~加油吖
下午茶真係好抵食
一星期吃左三次....
雞翼就炸得太乾了...雞脾好好多
因為太回味佢個漢堡, 過咗幾日又再試埋豬扒包
一樣好好味
蔥油雞排三蛋飯認真邪惡... d蔥油好正
會keep 住幫襯~加油吖
2020-08-03
2020-08-27 521 瀏覽
黃店💛一於試試佢🥳今次試既兩樣野都好食!🤪同埋中午有老火湯飲🥰🥰🐽 川味•無骨麻辣口水雞飯🐓 ($63)有驚喜! 估唔到幾重麻辣香味🌶幾正🤪 雞肉都嫩😗🐽 XO葱油豬排鐵板炒烏冬🐖 ($59)好鐘意食炒烏冬🤤🤤雖然張相影唔到豬排🐖但其實肉既份量都幾多 腍得黎又唔會好肥🥳🥳
黃店💛一於試試佢🥳
今次試既兩樣野都好食!🤪
同埋中午有老火湯飲🥰🥰

🐽 川味•無骨麻辣口水雞飯🐓 ($63)
有驚喜! 估唔到幾重麻辣香味🌶
幾正🤪 雞肉都嫩😗

🐽 XO葱油豬排鐵板炒烏冬🐖 ($59)
好鐘意食炒烏冬🤤🤤
雖然張相影唔到豬排🐖
但其實肉既份量都幾多
腍得黎又唔會好肥🥳🥳
2020-08-24 258 瀏覽
第一次食係比佢個好多燈既招牌吸引左,因為真係好浮誇🤣。餐廳入面好懷舊,好多玩味既舊電影poster!餐廳都幾大,坐得幾舒服。北角嗰間好方便,地鐵站A出口一出就係。對比其他選擇,佢嘅雞全翼唔算大隻,但好入味。不過我鍾意個撈麵多過雞翼,因為個汁真係好好味!原來蔥油同瑞士汁係咁夾,每一啖都係鹹鹹地最尾又甜甜地🤤。個面底都做得幾好,就算外賣拎到返屋企成15分鐘,啲面都冇淋到。同埋每次都有無味精足料靚湯送,好溫暖呀!☺️☺️☺️

同埋每次都有無味精足料靚湯送,好溫暖呀!☺️☺️☺️

王牌瑞士雙飛雞翼配蔥油瑞士汁撈麵
外賣自取
王牌瑞士雙飛雞翼配蔥油瑞士汁撈麵
時代冰室呢一直都好想試嘅,聽講去大件夾抵食,今日終於試到啦!今日呢就叫咗個撈麵加雞翼,一個韓式鐵板叉燒烏冬,再加一樽水果茶。個撈麵呢超入味,配埋隻雞翼,簡直係邪惡到極嘅代表。至於個鐵板叉燒烏冬呢,好似冇pepper lunch嗰種熱噴噴,蒜香味。鐵板同烏冬呢好似有啲分離,未能夠將個種鐵板風味呢入到去啲烏冬到。不過以咁嘅價錢,有咁大件,都算抵食㗎。這一個水果茶呢,梗係超推介啦,簡直係消暑嘅因物啊。我水果茶超大樽,又超多冰,價錢好大㗎!兩個人都係百幾蚊落樓,總括來講都值得推介㗎!
2020-08-17
2020-08-15 200 瀏覽
早前出左去炮台山,經過左久仰大名既時代冰室,本人係燒山fans, 聽左佢個youtube channel 一段日子,於是去幫襯下,以表支持~一個成7x歲既老人,又有咁上下財富,難得仲有心有力經營頻道,接手食肆幫人,點可以唔支持~今日食tea叫左個好港式既~就係咁簡單既comfort food, 好好味又抵食餐肉炒蛋夠哂香,波羅包夠熱夠軟屬~~👍👍👍👍👍👍有水準,決定以後要多來幫襯👍👍👍👍👍

今日食tea叫左個好港式既~

就係咁簡單既comfort food, 好好味又抵食
2020-08-07 357 瀏覽
記得住北角的朋友介紹過呢間「時代冰室」話食物好食又抵食,咁啱今晚過開來就試吓。餐牌好厚好多選擇,花多眼亂,都唔知食咩好🤓叫咗兩個餐「花膠濃湯滑雞煲+白飯」補一補,估唔到花膠唔細塊,補補骨膠原先,雞件都唔少而且滑喎,啖湯好好飲,起碼飲唔出味精。唔可以話平,不過都合理嘅再來一碟「菜遠牛肉炒河+老火湯」,碟牛河好有鍋氣,牛肉好滑,是近期難得炒得好食啲牛河點餐加$13仲可以有大大杯的「特盛綜合水果茶」,份量足夠兩個人飲,清清哋中和番炒牛河的油剛剛好基本上滿意,係唔錯的選擇,價錢都合大眾化,可以再來😋P.S 朋友話佢隻巨型熱狗🌭️好好食,下次一定要試吓

花膠濃湯滑雞煲

菜遠牛肉炒河

特盛綜合水果茶

基本上滿意,係唔錯的選擇,價錢都合大眾化,可以再來😋

P.S 朋友話佢隻巨型熱狗🌭️好好食,下次一定要試吓
花膠濃湯滑雞煲
聽蕭生講時事就聽得多,佢d餐廳就真係第一次去。嗌左兩個早餐。今日一問,冇牛角包,我地都想叫牛角包架麻...唯有轉多士。鮮茄雞扒米粉拼煎蛋多士:鮮茄湯底,竟然係淡版羅宋湯,放左幾舊蕃茄同紅蘿蔔蘿蔔粒,唔係我以為既濃濃既茄湯。雞扒另上,係好既,廢事浸淋左塊雞扒。不過塊扒deep fried,炸得太硬,好熱氣呀。係淡淡肉,不過有少少雪藏味。煎蛋,其中一隻蛋煎爛左,唔令。多士正常。厚切豬扒公仔麵拼火腿奄列多士:朋友話普通,塊豬扒係厚身,不過係肥扒,超多肥膏,唔韌,又係deep fried。公仔麵係清湯底,冇特別。奄列好細份,味道ok。整體黎講,普通。service普通。

鮮茄雞扒米粉拼煎蛋多士:鮮茄湯底,竟然係淡版羅宋湯,

煎蛋,其中一隻蛋煎爛左,唔令。多士正常。

整體黎講,普通。service普通。
2020-08-01
$40 (早餐)
2020-08-05 213 瀏覽
去咗時代冰室食過好多次,基本都係食好出名嘅咖喱牛腩飯或者配餅。咖喱牛腩分量好足,大大碟好抵食。薄餅分量少小小,但白飯就好多,男仔一碟都夠飽肚,女仔可能要少飯-1HKD捐俾公益組織啦。咖喱味好入到牛腩裡邊,咖喱層次都算多,係好港式個隻味,裡邊仲有D 土豆小番茄。下午茶時間去食,平好多,仲要有漢堡包食。個包外層好多芝麻,食落口好香,加多5HKD 就有多兜薯角。漢堡扒質量都okay,包埋杯野飲一共30+HKD ,都算抵食。

下午茶時間去食,平好多,仲要有漢堡包食。
咖喱牛腩
咖喱牛腩