主打台式食品嘅春水堂每次經過都超多人排隊🧐今次決定試吓係咪真係咁好食🤣.星期六都等左大約45分鐘😢🌟紅燒牛肉麵(半筋半肉)🍜 $82牛筋好軟林香口 要讚下👍🏻湯底非常濃郁 但係都食得出有好重嘅味精😂食完都有啲口渴🤫麵條係幼身 正常質地.台式芋米糕 $28本身以為會似蘿蔔糕嘅質地但係食落比蘿蔔糕更加有口感非常煙韌👍🏻😋 配埋個醬汁都唔錯😇.黃金香酥雞 $48熱氣嘢 正正常常都係非常香脆😚.蒜泥白肉 $38呢個係超級難食😅普通烚熟咗啲豬肉 然後林少少醬汁落去豬肉仲要係勁鞋😑🤢同三哥譚仔冇得比😥😥
主打台式食品嘅春水堂

普通烚熟咗啲豬肉 然後林少少醬汁落去
豬肉仲要係勁鞋😑🤢
同三哥譚仔冇得比😥😥
2021-12-20 251 瀏覽
春水堂原來係有甜品不嬲知佢鐵觀音奶茶好飲今次食下午茶牛肉麵正常發揮麵幼身好林牛肉唔算多 可以再林身啲奶酥多士幾邪惡幾吸引焗到金黃色好正一人一件剛剛好珍珠奶茶戚風甜而香個人會中意個多士多啲但幾靚 同細細件總之都係台灣嘅春水堂好食啦但都未至於差一般水準 價錢合理
春水堂原來係有甜品

一般水準 價錢合理
2021-12-03
  • 鐵觀音珍珠奶茶
  • 珍珠熔岩蛋糕
相信係大家都唔陌生嘅春水堂😚到而家去食都仲成日要大排長龍😛好在佢有得淨係買嘢飲啫🧋有時行過都忍唔住飲返杯珍珠奶茶😍御品三寶牛肉麵紅燒牛肉麵(半筋半肉)每次去都一定係食牛肉麵🐂啲肉同牛肚好大舊而且軟淋😗好入味又唔會太濃味同膩😊之前仲食過麻辣味都好好食🌶下次想試蕃茄🍅黃金香酥雞同個味一樣真係香酥的😆調味都幾好唔會過鹹😗同埋份量唔算太少珍珠鐵觀音奶茶珍珠茉香奶茶覺得珍珠鐵觀音奶茶係必飲😋珍珠好食奶茶好飲🙂每次飲都覺得好快飲哂唔夠喉🥲
相信係大家都唔陌生嘅春水堂😚
到而家去食都仲成日要大排長龍😛
好在佢有得淨係買嘢飲啫🧋
有時行過都忍唔住飲返杯珍珠奶茶😍

御品三寶牛肉麵

紅燒牛肉麵(半筋半肉)

每次去都一定係食牛肉麵🐂

覺得珍珠鐵觀音奶茶係必飲😋
珍珠好食奶茶好飲🙂
每次飲都覺得好快飲哂唔夠喉🥲
2021-11-27 199 瀏覽
今日下晝考完試,嗱嗱臨返去東涌我嘅飯堂嘆番吓、紓解一下壓力。閒日五點幾呢個時間唔使等位,一坐低就即刻叫番一杯熱朱古力珍珠奶茶飲先然之後又梗係唔少得滷香大腸,同埋我最鍾意嘅台式芋米糕啦!呢個米糕平時係屋企叫外賣無㗎,真係要食就要去舖頭食㗎咋。雖然一般要等20分鐘,之但係一諗起熱辣辣脆卜卜嘅米糕⋯⋯等,就等啦不過今次就炸得比較乾咗啲!好彩個滷香大腸keep到水準都唔錯,食到變咗大肚腩之後就起行返屋企囉!
滷香大腸&熱朱古力珍珠奶茶
台式芋米糕
2021-11-24
滷香大腸&熱朱古力珍珠奶茶
台式芋米糕
2021-11-21 284 瀏覽
晚上決定黎春水堂飲奶茶今日特登早啲過黎入座,因為都怕再夜啲就排長龍,5點多小小,門口都已經排緊隊等左一陣,好彩吾洗好耐。尼間分店冇諗過裝修幾靚,坐沙發位最好 可以影相打卡,都幾少女嫁❤️1️⃣酥炸豬扒配他他醬便當 - 豬扒今次炸得失色左,口感比上一次食時硬啲實啲,不過其他配菜繼續維持水準,整體黎講,豬扒如果整得鬆脆小小,就會好好食!2️⃣鹽酥雞翼魯肉便當 - 雞翼大大舊炸得岩岩好,肉汁鎖緊,雞肉口感嫩👍3️⃣朱古力珍珠奶茶 - 真心幾好飲,好鐘意春水堂既珍珠,細細粒又有咬口,會比我感覺佢好多粒珍珠。另外,佢既朱古力都濃既,面頭啲碎碎我個人覺得似係Oreo餅,另外面頭個2塊餅乾乾地吾甜,尼個時候再補一啖奶茶入口,即刻好似變左朱古力餅乾,吾會太甜,有餅乾中和返,好正
晚上決定黎春水堂飲奶茶

2️⃣鹽酥雞翼魯肉便當 - 雞翼大大舊
炸得岩岩好,肉汁鎖緊,雞肉口感嫩👍
酥炸豬扒配他他醬便當
鹽酥雞翼魯肉便當
朱古力珍珠奶茶
2021-11-21
酥炸豬扒配他他醬便當
鹽酥雞翼魯肉便當
朱古力珍珠奶茶
排隊時間超過30分鐘,為的不是可以外賣的台式飲品,而是品嚐堂食台式料理。這個麻油麵是健康之選,沒有油膩,只有淡淡芝麻香味。上面有蛋和配菜,還有幾粒養生杞子。炸地瓜條是隔了油才上的,配上獨得味粉,令地瓜條比平日吃的粗薯條好吃。這個芋頭波適合喜歡芋頭的朋友,但是味道不太特別。值得一讚是小食雖然油炸,但完全沒痕油膩感,而且香口十足。最有驚喜就是這個珍珠鐵觀音雪糕吐司,不太甜但台灣風味重,好像飲鐵觀音奶茶的味道。上面的奶泡質感十分配合脆多士。未食過春水堂食品的朋友可以一試,這兒不只是飲品的地方。

炸地瓜條

炸芋頭波

奶茶雪糕多士

未食過春水堂食品的朋友可以一試,這兒不只是飲品的地方。

2021-05-16
奶茶雪糕多士
  • 珍珠鐵觀音雪糕吐司
2021-10-27 329 瀏覽
之前食過便當, 今日試吓牛肉麵牛骨濃湯牛肉麵🐮🍜 ($82)今日唔想食啲咁重口味嘅嘢, 所以揀咗牛骨濃湯湯底幾清, 味道濃郁, 飲咗啲湯都唔口渴應該唔重味精佢啲牛肉似係厚身嘅牛展, 有三大塊, 唔錯仲有啲白菜如果佢啲麵煮得硬身少少就更好👍🏻朋友叫咗XO醬辣拌麵 ($58)飲品方面, 朋友叫咗凍珍珠鐵觀音奶茶 ($34),我就叫咗熱嘅鐵觀音奶茶(走糖) ($31)唔知點解面頭咁多泡😅 不過都幾有奶香, 冇諗過可以走糖, 幾好👍🏻佢好似冇lunch set, 如果要叫嘢飲就要另外加最後埋單都要百幾蚊個人, 唔算好平, 但係味道都可以, 間唔中食下都OK
之前食過便當, 今日試吓牛肉麵

牛骨濃湯牛肉麵🐮🍜 ($82)
今日唔想食啲咁重口味嘅嘢, 所以揀咗牛骨濃湯
湯底幾清, 味道濃郁, 飲咗啲湯都唔口渴應該唔重味精

佢啲牛肉似係厚身嘅牛展, 有三大塊, 唔錯
仲有啲白菜
如果佢啲麵煮得硬身少少就更好👍🏻
牛骨濃湯牛肉麵

朋友叫咗XO醬辣拌麵 ($58)
XO醬辣拌麵

飲品方面, 朋友叫咗凍珍珠鐵觀音奶茶 ($34),
我就叫咗熱嘅鐵觀音奶茶(走糖) ($31)

佢好似冇lunch set, 如果要叫嘢飲就要另外加

2021-10-27
牛骨濃湯牛肉麵
2021-10-20 266 瀏覽
芸芸嘅奶茶舖之中,春水堂嘅出品最令我難以忘懷,幾乎出名、連鎖嘅台式飲品店都飲過,個人反而偏好呢間唔係專攻飲品嘅食店出嘅珍奶。唔好睇佢menu咁單調,但奶茶好有「料」,又香又滑,唔係茶記嗰種咁重嘅茶底,冇澀味;奶味都冇over到,能夠喺奶同茶之間取一平衡,係幾難得。講吓珍珠,雖然細細粒,但夠咬口,冇慳住落。好少飲奶茶瞓得着,因為春水堂茶唔多,所以幸好都冇點影響睡眠。不過要彈吓啲冰走極都咁多,溝淡晒。
2021-10-19
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
  • 珍珠奶茶
2021-10-13 275 瀏覽
入去迪士尼之前。慢遊東涌行行吓就發現有春水堂咁即刻排隊啦。好好彩人唔算多好快有位平時其他分店排長龍唔駛諗坐低即刻叫紅燒牛肉麵鐵觀音珍珠奶茶🧋鹵水拼盤都好正不過我自己本身唔係太喜歡吃鹵水汁但都唔係差嘅雖然仲未飛到台灣但都叫做食到台灣嘅春水堂
入去迪士尼之前。慢遊東涌
行行吓就發現有春水堂
咁即刻排隊啦。好好彩人唔算多好快有位
平時其他分店排長龍

• 紅燒牛肉麵
  • 滷香拼盤
  • 鐵觀音珍珠奶茶
2021-10-11 228 瀏覽
以前係日本九州生活左4年!果邊台灣野食餐廳唔多,其中一間就係春水堂返到香港見到有都好期待想再試下!同2位朋友一齊去~平日下午茶時間都等左10-15分鐘先有位,餐廳位唔多,去outlet行到攰所以都多客人入到去分別叫左涼伴麵,鹽酥雞便當,牛肉麵,紫薯波波!份量相當大!大家都爭d食唔曬~野食全部都有水準的!最有驚喜係個紫薯波波!就算食到好飽,再食佢都覺得好好食!唔會好流珍珠奶茶都好飲,個人喜歡細粒既珍珠,茶味都好夠!不過價錢偏貴~感覺上台式料理再平價d就更好!
以前係日本九州生活左4年!
果邊台灣野食餐廳唔多,其中一間就係春水堂
返到香港見到有都好期待想再試下!

入到去分別叫左涼伴麵,鹽酥雞便當,牛肉麵,紫薯波波!
份量相當大!大家都爭d食唔曬~
野食全部都有水準的!
珍珠奶茶都好飲,個人喜歡細粒既珍珠,茶味都好夠!
不過價錢偏貴~
感覺上台式料理再平價d就更好!
2021-07-23
2021-09-30 204 瀏覽
午餐,一碗麻油烏雞麵缐,烏雞兩小件,其中一件係雞頸,另一件大部分是骨,很多薑片,基本差不多食淨麵,收$88,這個價錢在東薈城有很多選擇,問侍應想要一杯水,一個答等等,一個不作回應,如果不能提供可直接說出來,最後當然是沒有提供啦!東涌這間不用試,因為全個商場都是食肆。

2021-09-21 184 瀏覽
讚1.食物好,麵質滑溜煙韌,小食既豆干同米血糕係香港無食過類似口味,夠辣香又入味;紅茶既甜味餘韻好有台灣feel;慢煮豬手好入味彈1.肉燥係好淡,一啲都唔似台灣味

1.肉燥係好淡,一啲都唔似台灣味
春水堂被譽為台灣珍珠奶茶始祖😆,一直都好想食,難得呢日放假入到東涌,一於就同朋友試一試~💁🏻‍♀️⚪️ 凍珍珠茉香奶茶 $34 ⚪️珍珠奶茶梗係一定要order啦,茶味好濃好香,珍珠就普遍,都有咬口既,唔想食珍珠可以試胚芽奶茶!🟠 麻辣涼拌牛肚絲 $38 🟠個汁夠香麻,份量就好似偏少🟢 黃金香酥雞 $48 🟢外層嘅粉漿唔算厚,咬落香脆,好有台灣的味道~入面仲keep到肉汁,唔錯。👌🏻🟣 珍珠鐵觀音雪糕吐司 $58 🟣原來係香港限定菜式,賣相就好吸引,吐司搭配紅茶雪糕丶鐵觀音雪糕丶忌廉丶黑糖小珍珠,一齊放入口,口感好豐富,正正正!為今餐劃上完美句號!🥰

⚪️ 凍珍珠茉香奶茶 $34 ⚪️
凍珍珠茉香奶茶

🟠 麻辣涼拌牛肚絲 $38 🟠
個汁夠香麻,份量就好似偏少
麻辣涼拌牛肚絲

🟢 黃金香酥雞 $48 🟢
外層嘅粉漿唔算厚,咬落香脆,好有台灣的味道~
入面仲keep到肉汁,唔錯。👌🏻
黃金香酥雞

凍珍珠茉香奶茶
  • 珍珠鐵觀音雪糕吐司
  • 黃金香酥雞
2021-08-24 254 瀏覽
外賣一杯凍的愛玉鐵觀音檸檬茶,少冰少甜,非常之酸,非常之醒胃,可能我嗌了少甜的緣故,真係非常之酸,而且茶既口感有點「鞋」,總括嚟講係好味嘅,都會想下次再來幫襯,下次可以試吓堂食,點些麵類小食之類。
係東薈城Shopping完就搵美食醫下肚,發現春水堂竟然唔駛排隊,咁就決定食佢啦~ 坐企唔夠3個字就開始多人要排隊,lucky!春水堂必食係魯肉飯,香港有好多台灣過江龍食店,但好多既魯肉飯同係台灣食到既都差好遠,但春水堂既魯肉飯真係同係台灣食既好像,還原度100%!!! $28一碗迷你魯肉飯,睇落好似好細碗,其實都好夠飽,滿滿既肉碎,當中有肥肉,有瘦肉,食落口唔會好乾,mix埋少少甜既肉鬆,加上特制既汁料,唔會過咸,但味道又好夠,真係好好食!同場既香酥雞翼都好好食,炸得好脆但又唔乾,食落香口仲有肉汁,好味道! 份量都唔少,兩個人share食都得!飲品叫左「朱古力珍珠奶茶」,呢杯就有d失望,因為有好多未熔晒既顆粒,所以一路飲一路想咳,雖然味道係好濃,但飲得超辛苦…

2021-07-30
  • 魯肉飯