招聘中
$22,000-$26,000
月薪 (面議)
$20,000-$26,000
2024-04-20 67 瀏覽
今日試吓台式午餐。這間店沒有午餐供應,只有散點。半筋半肉蕃茄牛肉麵半斤半肉牛肉麵嘅牛肉,基本上係牛腱和牛筋,牛腱切得夠厚身,口感唔錯,而且炆得軟腍入味;牛筋口感軟滑,充滿滿滿嘅骨膠原,同樣相當入味。加上厚切麵條,口感Q彈和充滿蕃茄味嘅湯汁,惹味可口,幾ok.鐵觀音奶茶這款奶茶係台式奶茶,茶底有幽幽嘅鐵觀音香氣,質地唔會稠厚,輕輕的甜,唔會澀口,係淡口嘅台式奶茶。

今日試吓台式午餐。這間店沒有午餐供應,只有散點。

半筋半肉蕃茄牛肉麵

鐵觀音奶茶

2024-04-18
差評, 沒理由8:30  就不可以堂食、  寫明10點關門為什麼不可以讓客戶坐進去吃飯只能外賣? ! 無信用! 噁心商家如果8:30 後只能外賣為什麼不寫清楚! ? ?? 不可以讓客戶入座吃飯是對客戶極大不尊重!
如果8:30 後只能外賣為什麼不寫清楚! ? ??
不可以讓客戶入座吃飯是對客戶極大不尊重!
2024-04-12
2024-03-18 90 瀏覽
最近諗唔到食咩~就會去食春水堂~我地成日問:食咩呀?答:吹水堂啦~😂😂每次必叫便當~我長期會叫佢個炸雞便當~野飲次次都會叫檸檬緣茶愛玉~小食都會叫下鹵味三食😋😋
2024-02-26 100 瀏覽
꧁ 春水堂 ꧂ 📍 Hong Kong | Tsim Sha Tsui地址:(尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期1樓110C&112號舖好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆呢間台灣過江龍係香港都開左一段時間,但食物依然都保持住水準!不過價錢方面就偏貴左少少🤏🏻💰麻辣牛肉麵 (半筋半肉) $93 - (4.5/5)麻辣湯牛肉麵既湯底有麻辣味之餘又不乏牛肉味,我唔係幾食得辣黎講都可以接受到呢個辣度🤓呢個既麵底係配搭幼麵,麵既軟硬度適中。牛肉都已經煮到好淋好易咬開!好食🤩!💰半筋半肉蕃茄牛肉麵 $103 - (4.5/5)呢個係我最愛既牛肉麵❤️因為佢係粗麵😍雖然呢個湯底多左蕃茄,但係蕃茄味道唔係好出,只有淡淡既蕃茄酸甜味,比牛肉湯底既味道遮蓋左。💰黃金香酥雞 $56 - (5/5)呢碟香酥雞勁正!超酥脆!😍😍雞肉又嫰又juicy😆食落勁香口🥰💰朱古力珍珠奶茶 $39 - (2.5/5)呢個配搭未試過,所以叫左黎試。。。點知唔好飲🥲首先朱古力蓋過茶味,飲唔出茶既香味。朱古力再加珍珠係完全唔夾🤣所以有d後悔叫左呢杯野😭不過杯野上面有成座山咁高既oreo餅碎,
꧁ 春水堂 ꧂

📍 Hong Kong | Tsim Sha Tsui
地址:(尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期1樓110C&112號舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆

💰麻辣牛肉麵 (半筋半肉) $93 - (4.5/5)

💰半筋半肉蕃茄牛肉麵 $103 - (4.5/5)

💰黃金香酥雞 $56 - (5/5)

💰朱古力珍珠奶茶 $39 - (2.5/5)
呢個配搭未試過,所以叫左黎試。。。點知唔好飲🥲首先朱古力蓋過茶味,飲唔出茶既香味。朱古力再加珍珠係完全唔夾🤣所以有d後悔叫左呢杯野😭不過杯野上面有成座山咁高既oreo餅碎,加返少少分!其實撈埋黎飲有d似milkshake🤣
2024-01-26 97 瀏覽
今次同朋友嚟食,搵個地方坐下chill下,因為上次無嚟試甜品,所以今次嚟試吓,可能太晏關係,人流唔係太多,再加上我哋時間都比較尷尬,1坐低即刻叫咗2杯飲品,1個甜品~珍珠鐵觀音雪糕吐司😋😋好味道呀,值得一試
嗌左滷排骨便當,成個便當上到嚟見到排骨係冇切開,便當有4分之3都係蔬菜。賣相唔錯,但係味道真係一般,基本全部蔬菜都係淡而無味。本身白飯就已經冇味,估唔到蔬菜好似烚完就搬上枱咁,成個便當得滷排骨係有味,同食得落口。蔬菜有西蘭花、小棠菜、椰菜花、醃白蘿蔔、一粒小蕃茄,有半粒滷水蛋,一塊冇切過嘅滷排骨,同白飯。成個餐真係超級無味,覺得啲蔬菜好似隨便烚完就拎上嚟,加啲鹽同胡椒粉就上枱。以為自己食緊健康餐,唔係食緊台菜。
以為自己食緊健康餐,唔係食緊台菜。
最近,我們在尖沙咀為午餐尋找一個人流相對較少的商場,想品嚐一下台灣菜。於是我們去了春水堂,係一間以提供台灣菜為主打的餐廳。我們叫左兩碗面,一人一碗,分別是麻辣牛肉面和牛肉三寶面。1)麻辣牛肉面的味道非常美味,辣味開胃牛肉在湯底中燉煮得很嫩,配上辣椒和香料的調味,味道更加豐富。湯底本身有一種濃郁的牛肉風味,與辣味形成一種獨特的口味。正!2)牛肉三寶面,其實同牛肉麵一樣,只係多左牛肚牛筋。我地仲叫左杯珍珠奶茶,奶茶清淡而不濃郁,剛剛好的甜度讓人喜愛。珍珠的口感彈牙,給了整個奶茶一些額外的口感和驚喜。🥰🥰食物的味道非常美味,辣味開胃,而且份量十足。餐廳的服務也很友好和迅速,自助下單。如果你想品嚐正宗的台灣菜,春水堂絕對值得一試。

1)麻辣牛肉面的味道非常美味,辣味開胃

2)牛肉三寶面,其實同牛肉麵一樣,只係多左牛肚牛筋。

2023-12-29
  • 紅燒牛肉麵
2023-12-14 96 瀏覽
一直都想試,但因為沙田分店長期滿座,所以誤打誤撞見美麗華有,就來嘗試,估唔到個美味麻辣鴨胸鴨血冬粉👅🌶️麻辣得嚟幾過癮🤤而酸菜白肉湯麵🍲湯底可接受,而❄️ 黑糖鐵觀音珍珠奶茶刨冰😋😋正呀,好解暑。手搖飲品,我們叫了百香粒粒綠茶同珍珠奶茶🧋整體感覺好好👍🏻
2023-10-28
2023-11-18 166 瀏覽
中午放飯經過美麗華商場見到新開的餐廳走入去試試,在門口排隊等了10分鐘,便可入去用餐員工態度很冷淡,放下QR code叫我自己點餐!點了一個藥膳烏雞湯麵線及朱古力珍珠奶茶!首先藥膳烏雞湯麵線,清雞湯帶點點藥材但味道不太濃,烏雞件數不多,麵線很易入口!朱古力珍珠奶茶,已安排小甜味道,朱古力帶點茶香,反而是一個很好的甜品!整體味道也不錯,只是價錢不太便宜!
整體味道也不錯,只是價錢不太便宜!
藥膳雞湯麵線及朱古力珍珠奶茶
2023-11-06
📍地址: 尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期1樓110C&112號舖✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:2/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:2/5↠⏰時段:Tea 16:00↞ ✦✧ 「春水堂」喺台灣老字號嘅珍珠奶茶店,於1983年開業,據聞為咗延續宋朝茶飲思維,又想創新調同埋歷代飲茶文化,所以創造出世界第一杯的珍珠奶茶。奶茶用天然無添加嘅蔗糖,以及用特定比例嘅奶同埋茶,搖茶之後倒出細滑綿密泡沬。據說佢地嘅調茶師都必須考取「調茶師認證」,只有成功通過考試嘅人先有資格去調製飲品。—————————————————————🌶️🍜❝麻辣牛肉麵(半筋半肉)❞ $82☞ 麻辣湯底唔算好辣,食落惹味,牛筋膠質豐富,而牛肉肉質都軟腍,而佢嘅麵條方面用咗幼麵,但麵條份量唔多,不過就唔見到有酸菜。—————————————————————🧊🧋❝珍珠奶茶❞ $34☞ 奶茶嘅茶底真係幾香,而且珍珠嘅size啱啱好而且好有咬口。—————————————————————🧊🧋🍵❝珍珠綠茶❞ $33☞ 珍珠同綠茶以為唔夾但喺飲落都唔錯,綠茶底都幾香濃,加埋珍珠就更加昇華。
📍地址: 尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期

✿👀賣相👀:3/5
✿💰價位💰:2/5

↠⏰時段:Tea 16:00↞

🌶️🍜❝麻辣牛肉麵(半筋半肉)❞ $82

麻辣牛肉麵(半筋半肉)

🧊🧋❝珍珠奶茶❞ $34

珍珠奶茶

🧊🧋🍵❝珍珠綠茶❞ $33

珍珠綠茶
下午茶
珍珠奶茶
珍珠綠茶
2023-11-06 150 瀏覽
午餐,自助落單,基本上已經同職員無乜接觸,但係咁都經歷到佢差到極點嘅服務態度,真無言⋯第一次係食到尾聲問佢攞兩杯水,其實我哋已經叫咗正價飲品同一人一份食物,但係同佢講要水嘅時候,佢手上冇拎住嘢,不過無停低,無回應,連眼神接觸都無,黑面,行過咗。😑第二次係佢主動走埋嚟,好冷淡咁拋低一句「用餐時間90分鐘過咗」,啲語氣好差,好似欠咗佢咁,就轉身離開。😒第三次到門口俾錢,前面有個顧客買緊外賣,我哋當然排人哋後面啦,不過佢真係好似驚死我哋會走佢數咁,睥住我哋,講咗一個字「單」。🙄講緊嘅係同一個女職員,著紅色制服嘅,基本禮貌都無⋯🤦🏻‍♂️再幫襯?不了!

再幫襯?不了!

2023-08-21 365 瀏覽
🇭🇰 #一粒波食好西-🧋鐵觀音奶茶 (微糖少冰) $35微糖也很甜,鐵觀音頗香⭐️⭐️-🍜 紅燒牛肉麵 (半筋半肉) $92湯底很濃厚,有兩大塊牛筋😮有茶香🍵肉就有點柴⭐️⭐️⭐️⭐️-🍯 蜂蜜綠茶 (少甜) $33少甜也很甜,茶比較甘⭐️⭐️-🍱 酥炸豬排配他他醬便當 $89豬排很酥脆,可惜有筋有點難咬,配菜普普⭐️⭐️⭐️-🚶🏻‍♂️春水堂尖沙咀彌敦道132號美麗華商場1期1樓110C&112號舖11:30 - 21:30-
🇭🇰 #一粒波食好西
🧋鐵觀音奶茶 (微糖少冰) $35
微糖也很甜,鐵觀音頗香
⭐️⭐️
🍜 紅燒牛肉麵 (半筋半肉) $92
湯底很濃厚,有兩大塊牛筋😮有茶香🍵
肉就有點柴
⭐️⭐️⭐️⭐️

🍯 蜂蜜綠茶 (少甜) $33
少甜也很甜,茶比較甘
⭐️⭐️
🍱 酥炸豬排配他他醬便當 $89
豬排很酥脆,可惜有筋有點難咬,配菜普普
⭐️⭐️⭐️

🚶🏻‍♂️春水堂
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場1期1樓110C&112號舖
11:30 - 21:30
2023-08-07 249 瀏覽
中午时段一个人去 地方其实幾大枱也好大坐得舒服乾浮的 不用排队 座位宽敞 冷气太太太大了狂风猛吹头顶 做下来食物很快吹冻 用餐体验不太舒服 太凍了食物主打牛肉麵,我叫了紅燒牛肉麵,好貴92未加一,又唔系话真系咁好食,普普通通過一百蚊的一碗牛肉面(加10%后)实在超級不划算 牛肉也不算出色 無特别高水准 珍珠奶茶饮品也是很普通 不难喝也不是说很好喝咯 总结 食物和飲品質素普通 平平無奇 价格过贵 人均150左右以上 餐廳环境卫生 干净 服务OK 中上 不打算再回去光顧 不值回票價

琴晚經過尖沙咀美麗華,見自己好耐冇食台灣嘢,於是入咗去春水堂食.坦白講,食物本身同埋環境加服務都算尚可👌,但只係真係覺得佢自從5、6年過江來咗香港,買嚟買去都係嗰啲,又冇新嘅飲食menu出,面相佢見有既食物變得非常冇驚喜.當晚叫咗個 1)鹽酥雞翼滷肉便當 + 2)黑糖琥珀珍珠拿鐵. 先講便當 -- 見到waiter都好有禮貌送上便當,一碗牛丸湯同一隻恆過溫嘅暖湯羹同盤碟. 傳統台灣美食、搭配上日本便當concept去包裝呈現畀客人,呢一點都可以見到台灣深受日本包裝文化嘅影響. 便當分開四格(鹵水蛋、烚菜同菇、白飯加魯肉、鹽酥雞翼)、中間就用醃製蘿蔔隔開(同日本一樣、以作開始進食濃味食物之前清潔口部之用)、鹽酥雞翼炸得外脆內軟而且亦都唔會過於鹹👍呢一部分真係交足功課,一個便當三隻雞翼,冇一隻有失準.但好可惜,其餘三格,媽媽虎虎鹵水蛋口感好似橡膠一樣(好明顯擺咗好耐)、魯肉亦都好乾、油脂部分完全乾成膏狀(變咗食唔到佢個種油香味),好彩佢哋都仲保留用梅干放上白飯上面,白飯變咗仲有少少甘甜既味道.至於菇同菜...基本上只係滾水烚出嚟,製法冇經過任何思考,所以冇乜好comment🤷牛丸湯就直頭

但好可惜,其餘三格,媽媽虎虎

鹵水蛋口感好似橡膠一樣(好明顯擺咗好耐)、魯肉亦都好乾、油脂部分完全乾成膏狀(變咗食唔到佢個種油香味),好彩佢哋都仲保留用梅干放上白飯上面,白飯變咗仲有少少甘甜既味道.至於菇同菜...基本上只係滾水烚出嚟,製法冇經過任何思考,所以冇乜好comment🤷牛丸湯就直頭係滾水燙口...

然後到咗整晚最失望嘅- 黑糖同琥珀嘅份量完全拿捏錯誤,變咗飲出嚟嘅口感係帶苦嘅味道. 成杯嘢攞嚟打卡就好好睇,但一飲,就意識到另一回事.

我幫襯呢間舖頭第一次係喺台灣,到而家計埋香港我諗都有3、4次🤔,總括而言,佢每一次畀到我嘅感覺都算係坐得企理乾淨,舒服唔逼喼,侍應有禮貌. 然而,佢嘅食物持續係一個“不過不失“嘅狀態,本來其實就冇乜特別,但係若果叫兩樣嘢埋單要140蚊再加一,性價比自自然然就拉低咗.

更加好味嘅台灣家鄉食品(例如喺荃灣某間夫婦店舖、又或者中環嘅牛肉麵)、出面大把、珍珠奶茶亦都係、咁點解D人要返嚟食呢?春水堂哋嘅定位係點嘅呢?我諗呢啲都係值得諗下👆

希望春水堂可以繼續引進多啲唔同食品,同調整一下佢嘅價格同市場策略.💪💪💪(我依然想返嚟食、但係唔係帶住迷惘嘅樣返嚟)

2023-06-15
來自台灣的春水堂在香港很多商場都有分店,餐牌上可以找到兩款素食拌麵,另外也有素小食,想吃台式風味是個不錯的選擇。春水堂在很多大型商場都有分店,而且都在熱鬧地區,自己吃或約朋友也很方便。這天出尖沙咀,順路在美麗華商場找吃的。有綠葉標誌的就是素食。素食拌麵有兩款,睇相不太確定有甚麼差別,應該係麵條的粗幼度。雖然單價唔算高,但只有單點無套餐,所以計埋再加一都唔係經濟午餐。手工素麵線 HK$55 / 鹽酥杏鮑菇HK$42 / 珍珠鐵觀音奶茶HK$38手工素麵線就是這種幼條麵,配素肉燥唔算太掛汁,反正係好難同時食到料和麵,味道則是不錯的。鹽酥菇就一般般,外層炸皮可以輕易拆出來,調味上也沒有很鹽酥風味。
這天出尖沙咀,順路在美麗華商場找吃的。
有綠葉標誌的就是素食。
2023-05-19