2024-01-07 619 瀏覽
喺H8開左間激新鮮嘅明乾小館,呢排去試咗佢哋嘅招牌點心,正到爆炸💥!手剁鮮牛肉腸嘅腸粉皮薄透光,牛肉味濃郁得黎保持住啖啖肉嘅爽口,滑溜溜入口即溶,正喎👌🏻!再嚟講吓彩虹蝦餃,真係靚到令人停唔到眼,溜圓嘅金魚嘅外型,啖啖蝦肉,爽滑得嚟啱啱好咬勁,真係夠水準😍。黑蒜燒賣用料實在,豬肉蝦肉餡入面豐富多汁,帶子鮮甜更係為味道加分喇,仲有咁有特色嘅造型,食完都印象深刻😎。而家少少細講下個40打卡必拍嘅黑金流沙包,細細個包到妙味,流沙份量恰到好處,包皮軟熟,每啖都幸福感爆燈🤤!明乾小館嘅點心,真係做得好有心思,街坊朋友哋,如果想飲茶又搵緊新鮮感,記得黎咁嘅一試啦!🥢🍵🥟

2023-11-14 461 瀏覽
我早排去了位於尖沙咀的明乾小廚餐廳,這是一家以點心為主的餐廳。彩虹蝦餃(4件)$68:彩虹蝦餃是這家餐廳的招牌點心之一,它們外觀精美,色彩繽紛。蝦餃皮薄而有彈性,內餡鮮嫩多汁,蝦肉的味道鮮美。總體而言,這道點心是非常美味的。黑金流沙包(2件)$22:這款黑金流沙包是餐廳的特色點心之一。流沙包外皮黑色,內部填滿了濃郁的流沙餡料。包子的外皮酥脆,內餡濃郁香甜,口感十分出色。火焰黑椒牛肉生煎包(2件)$38:這款生煎包是一道創新的點心,它們外觀金黃酥脆,散發著濃郁的黑椒牛肉香氣。包子中夾著多汁的牛肉餡料,每一口咬下都散發出濃郁的肉汁。鮑魚酥(2件)$48:酥皮外脆內軟,鮑魚餡料豐富,帶有淡淡的鮮味。這款小吃的口感和味道都非常出色,是一道很值得品嚐的點心。荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯 $98:這道蒸白鱔飯以荷香和陳皮豉汁調味,味道獨特。白鱔魚肉鮮嫩多汁,與飯粒完美融合。荷香和陳皮豉汁為這道菜帶來了豐富的風味。X0醬金鈎煎腸粉 $48:這款煎腸粉使用了X0醬作為調味料,增添了豐富的口味。煎腸粉的外皮煎至金黃酥脆,內部包裹著豬肉餡料和韭菜,口感豐富。炸雲吞(3件)$48:炸雲吞是一道經典的點心,這家餐廳的

彩虹蝦餃(4件)$68:

黑金流沙包(2件)$22:

火焰黑椒牛肉生煎包(2件)$38:

鮑魚酥(2件)$48:

荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯 $98:

X0醬金鈎煎腸粉 $48:

炸雲吞(3件)$48:
炸雲吞是一道經典的點心,這家餐廳的炸雲吞也不例外。外皮酥脆,內部餡料鮮嫩,每一口都帶有濃郁的雞肉和蔬菜的味道。

總的來說,他們的點心雖然不多,但味道不錯,口味出色。唯一的小缺點是價格稍高,但考慮到係尖沙咀既位置,我認為它是值得的。如果你對點心有興趣,我推薦你去嘗試明乾小廚。
2023-10-07 420 瀏覽
今次嚟係食午市套餐,每位💰$88都幾特別係一個點心套餐,有湯、有飯、有菜、有點心🤗🥢荷葉剁椒牛肉飯🔅蘿蔔絲酥🔅火焰黑椒牛肉生煎包🔅白菜🥬🔅人蔘湯🥢荷葉滋補黃鱔飯🔅彩虹蝦餃🔅黑金流沙包🔅白菜🥬🔅人蔘湯成個餐好豐富,夠晒飽環境坐得好舒服飲嘅茶亦都好多款式喺尖沙咀開餐嘅朋友可以試吓🤗
今次嚟係食午市套餐,每位💰$88
都幾特別係一個點心套餐,有湯、有飯、有菜、有點心🤗

🥢荷葉剁椒牛肉飯

🔅彩虹蝦餃
🔅黑金流沙包
🔅白菜🥬
🔅人蔘湯

成個餐好豐富,夠晒飽
環境坐得好舒服
飲嘅茶亦都好多款式
喺尖沙咀開餐嘅朋友可以試吓🤗
呢排好鍾意食點心!原來尖沙咀H8都有一間環境靚、坐得舒服嘅新派點心店-明乾小館!點心全部即叫即蒸,茶嘅選擇都好多,有菊花普洱、陳皮洛神花茶、高山雲霧綠茶、黑枸杞玫瑰花茶、錫蘭紅茶等等,款式比較特別!手剁鮮牛肉腸($48)腸粉好有驚喜,腸粉皮做得透薄,塞滿手剁鮮牛肉,肉味濃郁。彩虹蝦餃($68)蝦餃皮呈彩色,賣相吸引精緻,煙靭嘅蝦餃皮包住彈牙爽口嘅蝦肉,水準唔錯!黑蒜燒賣($68)黑色燒賣,造型型格!內餡係實在足料嘅豬肉蝦肉餡,面頭再放上柔軟鮮甜嘅帶子,層次豐富!黑金流沙包($22)包用上竹炭粉製成,新鮮出爐,口感鬆軟。流沙餡流心度高,有微微起沙,唔錯。蝦多士($38)蝦多士新鮮即炸,所以炸得夠脆又唔油益,面頭放上彈牙嘅大蝦,蘸上秘製醬汁,好有風味!黑毛豬扒擔擔麵($88)估唔到呢度嘅擔擔麵味道都幾對板,湯底充滿花生香,而且仲好有誠意地加入蝦米去熬湯,所以湯底非常鮮甜,濃稠度都恰到好處,好掛麵!豬扒軟腍鬆化,不過外皮可以炸得香口一點!金沙芝麻卷($38)甜品竟然有少見嘅菲林卷,當然要試下!芝麻卷煙煙韌韌,每啖都充滿香濃嘅黑芝麻味,甜度剛好!

手剁鮮牛肉腸($48)
腸粉好有驚喜,腸粉皮做得透薄,塞滿手剁鮮牛肉,肉味濃郁。

彩虹蝦餃($68)

黑蒜燒賣($68)

黑金流沙包($22)

蝦多士($38)

黑毛豬扒擔擔麵($88)

金沙芝麻卷($38)
2023-09-10 279 瀏覽
假日去完尖沙咀行街,就去咗明乾小館飲茶!而家仲有優惠,免茶位同有九折👍🏻👍🏻👍🏻中式茶都有好多款式可選擇, 我就選擇了高山雲霧綠茶,清澈透明,口感醇厚!午市套餐 $88/位包老火燉湯+及新鮮蔬菜一碟荷香蟲草花滑雞飯雞肉嫩滑, 配蟲草花好夾👍🏻荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯白鱔啖啖肉冇刺, 好鮮甜!點心八選二彩虹蝦餃色彩繽紛,蝦肉爽口彈牙!蘿蔔絲酥外皮好鬆脆,入面係爆餡蘿蔔絲👍🏻 另外加了些點心米網鴛鴦腸有粒粒蝦肉, 米網非常脆卜卜,有口感👍🏻黑金流沙包外形吸引,上面有金箔,鹹鹹甜甜,非常美味 蝦多士有原隻大蝦,多士鬆脆配千島醬非常創新,夠惹味😋雪茄春卷碟係好似煙灰盅,春捲外形仲有貼紙包裝,真係好似雪茄!脆卜卜,外脆內軟,有新鮮嘅蝦肉手工蓮藕餅份量好多,有五件,煎得好香口🥰甜品選擇了芒果河粉,河粉非常煙韌,加上芒果係絕配

午市套餐 $88/位
包老火燉湯+及新鮮蔬菜一碟
荷香蟲草花滑雞飯
雞肉嫩滑, 配蟲草花好夾👍🏻
荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯
白鱔啖啖肉冇刺, 好鮮甜!
點心八選二
彩虹蝦餃色彩繽紛,蝦肉爽口彈牙!
蘿蔔絲酥外皮好鬆脆,入面係爆餡蘿蔔絲👍🏻

另外加了些點心
米網鴛鴦腸有粒粒蝦肉, 米網非常脆卜卜,有口感👍🏻

黑金流沙包外形吸引,上面有金箔,鹹鹹甜甜,非常美味

蝦多士有原隻大蝦,多士鬆脆配千島醬非常創新,夠惹味😋

手工蓮藕餅份量好多,有五件,煎得好香口🥰
甜品選擇了芒果河粉,河粉非常煙韌,加上芒果係絕配
2023-09-06 124 瀏覽
之前喺尖沙咀行街時都食過一間好特別嘅點心店,依家都嚟推介比大家。睇的出店家對食物的要求都很用心,點心十分有創意且又精緻,不論食物款式,上碟擺設都十分出色,價錢亦適中。今次特別推介彩虹蝦餃,七彩顏色,晶瑩剔透,鮮蝦餡鮮美爽滑,非常吸睛。仲有黑蒜燒賣,上面有帶子,入邊係豬肉,夠彈牙又重蒜味,與眾不同的燒賣。米網鴛蒼腸,外皮係一層鮮豔紅色,脆卜卜,入口好有口感。仲有個好犀利的雪茄春卷,個樣真係好似同雪茄一樣,味道都唔錯。我哋仲叫咗個白鱔飯,鱔片爽口彈牙,都好惹味。呢間餐廳環境都幾舒適,裝修精緻,服務態度都幾好,值得再去。
米網鴛蒼腸,外皮係一層鮮豔紅色,脆卜卜,入口好有口感。

我哋仲叫咗個白鱔飯,鱔片爽口彈牙,都好惹味。
呢間餐廳環境都幾舒適,裝修精緻,服務態度都幾好,值得再去。
2023-09-03 132 瀏覽
一段時間沒去厚福街印象中的餐廳都不見了老公很快被這間餐廳午市菜單上的白鱔飯吸引了所以我們就決定試試這新餐廳~.這個地段, 這個裝潢, 加上這個擺盤沒想到午餐價錢竟然$100內!!!不用多想就一人一Set一探究竟🤗先選茶~ 有6-8款~由於老公想喝綠茶但我怕綠菜太涼正當我們糾結之際侍應姨姨竟然說:「不要緊, 就一人選一款吧~」😍😍😍然後我就選了陳皮普洱🫖我不太懂品茶但它一定是比一般茶樓的好味很多喝下去是甘甜舒服的感覺🥰.老公選的是白鱔飯🐟我選的是蟲草花蒸雞飯🐓蒸飯材料舖滿面味道不過不失略嫌白飯硬了一些~套餐的老火燉湯材料十足滿滿的紅蘿蔔, 粟米, 栗子和瘦肉~ 十分香甜~白菜仔亦是上湯浸淥, 味道很好~ 不是外面那些求其的白烚菜哦👍🏻點心可選兩款各一件蝦餃和蘿蔔絲酥的造型都十分精緻可愛好味之餘打咭亦一流🤭之後還送了甜品桂花椰汁糕椰汁味較濃和略甜覆蓋了桂花味整體的食物味道和精美度都是不錯的但唯一缺點是上菜速度較慢🐢餐廳當時只有四五枱客人但我們都等了15-20分鐘才上齊兩個Set可能是因為即叫即蒸…?🥹希望日後正式開業會可以加快一點吧~.5月份幫襯時是剛試業新張期內9折免加一 CP值極高~當
一段時間沒去厚福街
印象中的餐廳都不見了
老公很快被這間餐廳午市菜單上的白鱔飯吸引了
所以我們就決定試試這新餐廳~
這個地段, 這個裝潢, 加上這個擺盤
沒想到午餐價錢竟然$100內!!!
不用多想就一人一Set一探究竟🤗

先選茶~ 有6-8款~
由於老公想喝綠茶但我怕綠菜太涼
正當我們糾結之際
侍應姨姨竟然說:「不要緊, 就一人選一款吧~」
😍😍😍
老公選的是白鱔飯🐟
我選的是蟲草花蒸雞飯🐓
蒸飯材料舖滿面
味道不過不失
略嫌白飯硬了一些~

套餐的老火燉湯材料十足
滿滿的紅蘿蔔, 粟米, 栗子和瘦肉~ 十分香甜~
白菜仔亦是上湯浸淥, 味道很好~
不是外面那些求其的白烚菜哦👍🏻

但唯一缺點是上菜速度較慢🐢
餐廳當時只有四五枱客人
但我們都等了15-20分鐘才上齊兩個Set
可能是因為即叫即蒸…?🥹
希望日後正式開業會可以加快一點吧~
5月份幫襯時是剛試業
新張期內9折免加一
CP值極高~
當然如果是原價加一的話
我覺得都是可以的~🧐
2023-05-26
2023-09-01 107 瀏覽
<尖沙咀創意精緻點心>🤩位於尖沙咀上樓有間新開既點心店, 裝修精緻寬敞, 環境舒適, 重點係有多款創意精緻點心, 不論食物賞相, 上碟擺設都十分靚😎今次分別order 了<彩虹蝦餃> {$68}😋 ~ 外皮so colorful, 七彩顏色似彩虹, 而且蝦餃大大隻, yummy! <米網鴛鴦腸> {$48}😋 ~ 外皮係一層鮮豔紅色, 脆卜卜, 入口好有口感<鮑魚糯米雞> {$88/2 隻> 😋 ~ 冇諗過內面有鮑魚, 份量大.<炸蝦角> {$48/3隻>😋 擺碟超靚, 脆卜卜, 點埋沙律醬仲好味.<蝦多士> {$38/4件>😋~ 份量多, 脆卜卜易咬口, 而且上面每個都有一隻大蝦.整體餐廳明亮, 食物高質而且精緻有創意👍🍒餐廳: .明乾小館🥡地址: 尖沙咀厚福街H8, 1樓
<尖沙咀創意精緻點心>🤩

整體餐廳明亮, 食物高質而且精緻有創意👍

🍒餐廳: .明乾小館
🥡地址: 尖沙咀厚福街H8, 1樓

2023-08-31
2023-08-29 72 瀏覽
📍明乾小館(尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 1樓今日約咗同事出去食晏,就諗起呢間小館,環境舒服,嘢食又好味,令我會再次嚟食💕💕💕👉午市套餐💰 $88😋😋😋😋.8/5-荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯我最鐘意就係食白鱔,有得食當然唔會錯過,白鱔份量好多,鱔片好爽口彈牙,無草飼味,陳皮豉汁蒸得好入味,啲汁入流個飯度,非常惹味,豉油另上,唔洗加都已經好夠味😋🩵黑蒜燒賣成大舊帶子擺面,夠哂睇頭,食落鮮甜美味,豬肉醃得好入味,夠彈牙又重蒜味,與別不同的燒賣🩵黑金流沙包黑金色,夠哂型格,唔係得個樣,仲好好食。個包鬆軟可口,流沙奶皇發揮得好好,唔太甜又夠流沙,愛不釋手🩵湯一飲就知係老火湯,無味精得嚟又煲得好濃味,有種家的味道🩵時蔬翠綠小白菜又甜又多菜汁,無任何調味料,非常健康👉黃金魚皮 💰$68😋😋😋😋.5/5賣相一流,同平時食嘅魚皮好大分別,好香濃嘅咸蛋黃包住脆炸魚皮,唔會覺得油膩,仲好脆口,食到唔停得口👉素翅鮑魚湯餃 💰$58😋😋😋😋.6/5呢個湯餃不得了,有鮑魚,又有"翅",雖然係素翅,但口感都好似真魚翅,鮑魚煮得又淋又入味,呢個價錢就食到,真係平靚正👉手工蓮藕餅💰 $42😋😋😋😋.5/5肉餅裡滿滿蓮藕碎,
📍明乾小館(尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 1樓
👉午市套餐
💰 $88
😋😋😋😋.8/5
-荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯
🩵黑蒜燒賣
🩵黑金流沙包
🩵湯
一飲就知係老火湯,無味精得嚟又煲得好濃味,有種家的味道
🩵時蔬
翠綠小白菜又甜又多菜汁,無任何調味料,非常健康
👉黃金魚皮
😋😋😋😋.6/5
👉手工蓮藕餅
💰 $42
😋😋😋😋.5/5
肉餅裡滿滿蓮藕碎,咬落好爽口又多肉汁,一啲都唔會覺得漏,肉面層煎到金香脆口,真係會食完再食
回頭:yesyesyes!!!環境舒服,味道又好,食物又精緻😋😋😋
#kermit食在尖沙嘴
*茶底: 塊荔堂煌*有別於傳統茶樓飲開既茶,尼到可以選擇比較吾常見既塊荔堂煌作為茶底。佢其實係清幽自然的玫塊荔枝茶,不論荔枝還是玫瑰味都好出,非常適合緩解食點心既飽滯感。極推!*彩虹蝦餃 $68/4件*蝦餃優美別緻,外皮呈現漸變色,製作精巧。佢吾係得個樣,連入面既饀都大大粒,每舊都食到至少2,3粒蝦仁,口感彈牙,蝦味突出。*鴛鴦蝦腸 $58*紅米腸吾係間間都有,又想食紅米腸但係同時又想食白米腸三心兩意?尼到可以點鴛鴦蝦腸。外型同樣好精美,2隻色既腸粉皮都做到嫰滑既口感。個人更加喜歡紅米腸既外皮,感覺米味更重,仲有顏色更加搶眼😂內餡同樣都係蝦,每件都有大大粒既蝦仁,味道同樣新鮮口感同樣彈牙*荷香陳皮豉汁蒸白膳飯 $98*蒸飯份量都幾大,適合2個人share。食得出白鱔爽口又惹味,有做好去潺叻夫,味道新鮮吾腥。飯既米香都重,同時亦食到淡淡蒸到入味既荷葉香味,成個飯淋上豉油十分惹味可口😋😋*鮑魚酥 $48/2件*鮑魚酥係即叫即整,能夠體現咸香酥脆既口感,酥皮脆得尼吾覺膩。驚喜既係鮑魚吾韌,質地柔軟,咬落會慢慢食到佢鮮美清甜。*招牌楊技甘露 $36*芒果新鮮,有微微既果香,夹雜柚子的酸甜。成碗
*茶底: 塊荔堂煌*

*彩虹蝦餃 $68/4件*

*鴛鴦蝦腸 $58*

*荷香陳皮豉汁蒸白膳飯 $98*

*鮑魚酥 $48/2件*

*招牌楊技甘露 $36*
芒果新鮮,有微微既果香,夹雜柚子的酸甜。成碗楊枝甘露足料,有葡萄柚肉、芒果粒同埋Q彈既西米露,口感豐富,食落充滿清涼既感覺😝😝。

*椰汁桂花糕 $38/3件*
桂花香味重,吾會有太多花瓣影響口感,椰奶味亦都好濃,兩者味道平均🤭

精緻點心要同時做得又靚又好食真係吾容易,值得一推😉

明乾小館
地址: 尖沙咀厚福街8號H8 1樓
2023-08-28 86 瀏覽
尖沙咀厚福街8號H8附近有間食精緻點心嘅小館 - 明乾小館。行下街又想搵個地方坐下, 食小小野就啱哂啦。上到去, 開左鐵觀音, 茶味不錯。 我仲見到佢有好多優惠, 入座免茶介, 中午全單九折, 晚市重有八折添, 真係好抵食呀! 呢到裝修得相當優雅, 一入門口個招牌超靚勁搶眼, 座位夠闊落, 坐得相當舒服。我好鍾意佢嘅懷舊式熱水壺, 好正呀! 啲點心全部即叫即蒸, 熱辣辣, 飲茶最緊要點心同茶夠熱。佢啲點心睇manu就知道佢突破傳統, 又創意十足, 而且賣相亦好吸引, 即刻叫返啲靚靚點心打卡啦。彩虹蝦餃 - $68非常吸睛嘅蝦餃彩色蝦餃, 皮仲掃上了金漆及其他橙橙綠綠食用顏料, 未食已經好吸晴, 但依然晶瑩剔透, 鮮蝦餡鮮美爽滑, 蝦餃皮薄餡靚, 鮮蝦大隻彈牙, 上枱熱辣辣。鮑魚燒賣 $78大大隻鮑魚放係燒賣上, 非常矜貴。鮑魚爽口彈牙, 燒賣肉香味美。黑金流沙包 - $22黑色拼金色造型, 賣相型格, 包皮鬆軟, 滿滿流沙餡, 竹炭粉做包皮食落仲冇咁甜, 好夾。帶子紅米腸 - $58紅色嘅腸粉皮用紅米漿做, 包著鮮甜嘅帶子, 鮮甜又香滑, 腸粉都變得高級咗呀!蘿蔔絲酥(3件)- $58

彩虹蝦餃 - $68

鮑魚燒賣 $78

黑金流沙包 - $22

帶子紅米腸 - $58

蘿蔔絲酥(3件)- $58
非常精緻, 一層層蘿蔔絲酥, 外皮很鬆化, 可見師父功駕, 跟蘿蔔蓉味道很夾, 蘿蔔蓉又清甜, 外脆內軟, 熱辣辣, 好味呀!

蝦多士 - $38
最好食嘅蝦多士呀! 炸得香脆可口, 每一啖都脆卜卜, 多士上放上一隻彈牙鮮蝦, 蝦肉夠新鮮, 多士又酥脆香口, 外面香脆, 內裏溫暖, 仲可以沾下沙律醬食, 好食到停唔到口!

椰汁桂花糕(3件)- $38
我好鐘意桂花嘅香味! 呢個椰汁桂花糕唔太甜, 食到椰汁香甜, 又品嚐到桂花嘅清香。椰汁桂花糕軟硬適中, 唔錯呀!

尖沙咀H8呢幢美食之樓最近開咗呢間明乾小館,主打點心及滋味中菜😆環境光線明亮,地方都闊落,食得舒服又開心😘鴛鴦蝦腸非常之有特色,紅白相間,皮薄軟滑,而且啲蝦彈牙爽口,配搭埋甜豉油,滋味滿瀉😆水煮牛肉非常之惹味,而且大大兜,配料又夠豐富,有芽菜、萵筍、木耳等等口感非常之豐富,牛肉片亦都非常之軟身,好好味😍蝦多士都整得幾有水準,脆口得來又食到麵包嘅香,而且大細啱啱好,兩啖就K.O.晒,配埋甜甜酸酸嘅千島醬,一流😎上湯竹笙浸時蔬都好好味,時蔬係菜心,大大條,而且非常之甜,新鮮爽口,而且啲竹笙朔晒啲上湯,非常之惹味😋

2023-08-25
2023-08-26 54 瀏覽
經朋友介紹,竟然比我喺尖沙咀食到咁精緻同性價比高嘅點心。佢地裝修同食物都係新派嘅中菜,佢哋中午仲有午餐set,同埋下午茶都有set。我哋兩個人就叫咗兩個下午茶,另外再加其他點心,我特別鍾意佢哋嘅下午茶套餐,就算一個人去食都唔驚,因為可以選擇自己鍾意食嘅點心,又唔會怕叫一籠太多。我最鍾意佢哋嘅雪茄春卷,造型好特別好食又可以打卡,另外佢哋嘅灌湯餃都好好食,入邊仲有原隻嘅鮑魚,而且佢哋嘅點心份量都唔細,性價比超高,絕對值得一試。
經朋友介紹,竟然比我喺尖沙咀食到咁精緻同性價比高嘅點心。
2023-08-26 45 瀏覽
茶有錫蘭原葉紅茶、高山雲霧綠茶、桂花烏龍、陳皮治神花茶、菊花普洱等唔同既茶,較一般去茶樓既選擇多我哋飲桂花龍井,龍井茶味甘甜清新,有淡淡既桂花香氣午市套餐有蒸飯、點心、時蔬同湯湯係人參排骨湯,有幾根小人參,湯好清甜,濃郁既人參味荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯淡淡既陳皮香氣,鱔肉好彈牙飯粒粒分明,鱔既油脂溶化入飯裡面點心點咗黑金流沙包同蘿蔔絲酥,蘿蔔絲酥外面酥脆,裡面蘿蔔絲清甜彩虹蝦餃外觀係彩虹色,啱晒打卡皮薄,有鮮蝦既香氣,蝦肉結實黑蒜燒賣燒賣創新,上面係蟹籽、帶子,帶子味清香,咬落去,餡料結實,豬肉味香、肥瘦均勻,蝦肉、帶子鮮甜梅菜黑豚肉叉燒腸外皮軟滑,餡料豐富濃濃梅菜既香氣,加上甜甜既叉燒,口感不錯芒果河粉睇落細細碗,份量好多上面有桂花啫喱點綴,芒果清甜,河粉既椰香十足,夠爽滑

我哋飲桂花龍井,龍井茶味甘甜清新,有淡淡既桂花香氣

午市套餐有蒸飯、點心、時蔬同湯

湯係人參排骨湯,有幾根小人參,湯好清甜,濃郁既人參味

荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯
淡淡既陳皮香氣,鱔肉好彈牙
飯粒粒分明,鱔既油脂溶化入飯裡面

彩虹蝦餃
外觀係彩虹色,啱晒打卡
皮薄,有鮮蝦既香氣,蝦肉結實

黑蒜燒賣

梅菜黑豚肉叉燒腸
外皮軟滑,餡料豐富
濃濃梅菜既香氣,加上甜甜既叉燒,口感不錯

芒果河粉
睇落細細碗,份量好多
上面有桂花啫喱點綴,芒果清甜,河粉既椰香十足,夠爽滑
2023-08-25 35 瀏覽
尖沙咀呢間新開既手工點心店真係幾唔錯!野食高質又精緻!打卡同品質都好唔錯😍。🥢XO醬金鈎煎腸粉 $48炒香既XO醬搭配薄軟的煎腸粉,帶來一種濃郁的海鮮風味,讓口感更加豐富。每一啖都能品味到XO醬的辣味和鮮香,絕對能滿足你的味蕾。。🥢彩虹蝦餃$68彩虹蝦餃絕對係一道色香味俱全的美食。鮮嫩多汁的蝦肉包裹在薄脆的餃皮中,每一口都能感受到蝦肉的鮮甜和彈性。不僅外觀美麗,口感也非常棒。。🥢黑金流沙包$22黑金流沙包一啖咬落去,豐富流沙餡料像寶藏般湧出,濃郁的花生香氣在口中散開。。🥢炸蝦角$48炸蝦角酥脆的外皮包裹著鮮嫩多汁的蝦肉,每一口都能感受到蝦肉的鮮香和彈性。。🥢手工蓮藕餅$42蓮藕切片製成餅皮,包裹著鮮嫩的蝦肉和香脆的蔬菜,口感豐富多彩。每一啖都能品味到蓮藕的清香和蝦肉的鮮美。。🥢炸黑毛豬扒担担麵 $88炸至金黃酥脆既黑毛豬扒配上香辣的担担麵湯底,將傳統的担担麵與炸豬扒完美結合,每一啖都充滿豐富的口感和美味。

🥢XO醬金鈎煎腸粉 $48

🥢彩虹蝦餃$68