2023-12-30 2366 瀏覽
鴻運工廠大廈近年多左好多高質美食。今晚同朋友去左食喺地鋪嘅日作食堂,簡單慶祝一下一年嘅完結。餐廳裝修走日式校園風,主打定食餐,同時都有小食,甜品等。我同朋友就叫左兩個定食set再加配小食同甜品。定食配上蜆肉麵鼓湯,枝豆同涼拌裙邊。蜆肉麵鼓湯足料,蜆肉有鮮味,豆腐,豆卜,海帶等非常足料,味道鹹香。枝豆清淡,可減低油膩感涼拌裙邊清新有咬口,調味適中,開胃小菜。A set: 燉薩摩雞腿配日式奶油磨菇定食,加配黑松露海膽茶碗蒸。奶油幼滑,配上粒粒珍珠飯好夾,雞腿肉份量都多,肉質軟嫰。配菜薯粒,洋蔥磨菇等都好入味,整體唔錯。D set: 鰻魚山藥燒配醬油溏心蛋帆立貝湯烏冬。鰻魚山藥燒,鰻魚醬汁調得唔錯鰻魚肉冇骨,食落啖啖滋味,肉質爽口嫰滑。山藥燒咬落軟綿,配上椰菜,非常有咬口。黑松露海膽茶碗蒸,一打開就聞到黑松露極香濃,海膽都有鮮味,茶碗蒸足料,蒸蛋夠滑。另外單叫左三文魚5切新鮮而且溫度唔會太凍,一件擺落口,非常滿足。飲品一杯叫左日式熱茶,一杯叫左凍咖啡。日式熱茶香濃解膩。凍咖啡味道正常甜品焦糖雞蛋布甸:經典日式布甸賣相,布甸超滑,焦糖味道適中,份量夠,兩個人share會比較適合。巨峰提子卷蛋:
鴻運工廠大廈近年多左好多高質美食。

今晚同朋友去左食喺地鋪嘅日作食堂,簡單慶祝一下一年嘅完結。

餐廳裝修走日式校園風,主打定食餐,同時都有小食,甜品等。

我同朋友就叫左兩個定食set再加配小食同甜品

定食配上蜆肉麵鼓湯,枝豆同涼拌裙邊。
枝豆清淡,可減低油膩感
涼拌裙邊清新有咬口,調味適中,開胃小菜。

A set:

燉薩摩雞腿配日式奶油磨菇定食,加配黑松露海膽茶碗蒸。

奶油幼滑,配上粒粒珍珠飯好夾,雞腿肉份量都多,肉質軟嫰。
配菜薯粒,洋蔥磨菇等都好入味,整體唔錯。

D set:

鰻魚山藥燒配醬油溏心蛋帆立貝湯烏冬。

鰻魚山藥燒,鰻魚醬汁調得唔錯

鰻魚肉冇骨,食落啖啖滋味,肉質爽口嫰滑。
山藥燒咬落軟綿,配上椰菜,非常有咬口。

另外單叫左三文魚5切

新鮮而且溫度唔會太凍,一件擺落口,非常滿足。

飲品一杯叫左日式熱茶,一杯叫左凍咖啡。

日式熱茶香濃解膩。

凍咖啡味道正常

甜品

巨峰提子卷蛋:賣相細細件幾得意,食到淡淡提子香味,蛋糕軟綿,不錯!

2023-12-30
2023-11-22 2143 瀏覽
甫入cafe聞到的海鮮與醋飯香,當大部分人都點熟食套餐,我就被四色刺身飯套餐吸引。四款刺身分別是三文魚、帶子、赤蝦及劍魚腩。刺身與壽司飯的比例剛好,4款刺身的厚度與鮮味均不錯,特別是刺身超大片亦夠肥美。一口刺身、一口飯的配搭,口中的油脂感與魚鮮味,滿足感十分。配菜才是日式套餐的焦點所在,日式薯仔沙律,蜆貝面豉湯,醃漬牛旁絲都出乎意料的美味。薯仔沙律加入蛋白與蛋黃醬,十分回味。面豉湯是真材實料,啖啖的的三文魚味十分濃郁。牛旁絲則是爽脆可口,有獨特的甘味,食炸物後再嚐非常解膩。燒牛舌每串有3片牛舌,牛舌厚薄適中,燒出一陣撲鼻的牛肉香氣,牛舌肉質軟滑,而且肉汁豐富,值得推薦!月見雞肉丸子一物兩用,自製蛋黃撈飯。丸子本來就有甜甜的燒汁調味,沾上生雞蛋口感更柔滑。用剩的蛋液拌飯盡用最後一滴醬汁。燒鰻串入口便知龍與鳳,魚脂的鮮味是新鮮海鰻獨有的。雖然只係初入冬,魚已夠油香,魚皮還帶點脆邊。$35的定價算是抵食。明太子燒玉子略嫌蛋黃醬太少,不足以啖啖滿是明太子,但對注意健康的人來說就做到恰好,不過甜鹹味較輕又少油。幸而有大量木魚碎和青蔥。甜品記得叫正餐時順手加點,會有優惠價平少少。在場最受歡迎的雞蛋

四款刺身分別是三文魚、帶子、赤蝦及劍魚腩。刺身壽司飯的比例剛好,4款刺身的厚度與鮮味均不錯,特別是刺身超大片亦夠肥美。

一口刺身、一口飯的配搭,口中的油脂感與魚鮮味,滿足感十分。

甜品記得叫正餐時順手加點,會有優惠價平少少。在場最受歡迎的雞蛋布甸賣相相當可愛,螢光色的櫻桃更加是童年回憶。固態的布丁不會入口即溶,蛋香味厚實。焦糖汁微苦不太甜取得很好的平衡,再飽都值得吃。

Cafe定位鮮明,不管店裏店外都用上柔和木系陳設,貫徹古樸大雅的格調。

復古風和食館不論年輕食客或家庭客都非常受落,加上鹹甜食品質素很到位,寬闊的環境適合小聚,令餐廳成為很好的聚腳點。

2023-11-21 1623 瀏覽
今日朋友話帶我嚟觀塘食呢間 日作食堂 佢話觀塘開咗呢間環境好靚又有特色嘅日本校園餐廳 要試吓😇 一入到去就見到呢個 就會諗起細個睇小丸子努力跳鞍馬嘅片段😌 入面坐嘅環境都好有日本校園班房嘅感覺😇 坐低就掃咗QR code 睇吓有咩食~ 餐牌圖文並茂 好多嘢食都好吸引😋 揀咗一陣就自助落單啦~ 好快揀咗嘅餐飲就嚟到~ 日式熱茶 茶味夠香 食魚生+天氣涼涼哋飲啱啱好😌 富士川町產柚子汽水 好清新嘅柚子味 酸酸甜甜好味😋 和風厚切吉列豚肉眼扒定食 $168呢個定食套餐好豐富😍 先講配菜 有牛蒡絲清清地 同埋雞蛋薯仔沙律 薯仔味道啱啱好 仲有啲大大舊可以咬下 讚👍🏻麵豉湯熱辣辣 飲落去好舒服 入面竟然仲有蜆 好足料呀🤩白飯用咗珍珠米 上面加咗飯素 好食😋跟住到主角係厚切吉列豚肉眼扒🤩 一上枱真係熱辣辣 夾起一嚿肉仲出緊煙🤓 表面炸得脆脆 食落仲有肉汁 加埋佢配嘅醬汁 好食😋 四色丼 $158呢個刺身丼即叫即切好新鮮🤩 入邊有四款刺身 有三文魚、北海道帶子、赤蝦同埋劍魚 全部刺身都係大大件又厚身 再加埋壽司飯 好完美😍另外配菜都係有蛋薯仔沙律、牛蒡絲 同埋麵豉湯😉 跟餐仲叫咗兩樣甜品🍮 因為

一入到去就見到呢個 就會諗起細個睇小丸子努力跳鞍馬嘅片段😌
入面坐嘅環境都好有日本校園班房嘅感覺😇

好快揀咗嘅餐飲就嚟到~

日式熱茶

麵豉湯熱辣辣 飲落去好舒服 入面竟然仲有蜆 好足料呀🤩
白飯用咗珍珠米 上面加咗飯素 好食😋
和風厚切吉列豚肉眼扒定食

四色丼 $158
另外配菜都係有蛋薯仔沙律、牛蒡絲 同埋麵豉湯😉
四色丼

跟餐仲叫咗兩樣甜品🍮 因為為食再另外加咗一件🫢 全部都好靚 好適合打卡😍

朱古力蛋糕
香滑朱古力味 海綿蛋糕保持濕潤 又唔會過甜 不錯~

焦糖雞蛋布甸
滑嘟嘟嘅焦糖雞蛋布甸 加埋甜甜嘅焦糖 冇得輸😇

蘋果肉桂蛋卷
好清新嘅蘋果味 蛋卷唔會乾晒 加埋啲cream同埋少少肉桂味 好夾😌
蘋果肉桂卷蛋

整體嚟講 呢間 日作食堂 環境舒適 店員服務態度好 食物精緻 無論環境同埋食物都好適合打卡 好有日本校園嘅感覺 一定會再嚟試其他定食😉
和風厚切吉列豚肉眼扒定食
四色丼
蘋果肉桂卷蛋
2024-05-05 0 瀏覽
觀塘嘅嘢食真係好多選擇,不過每次都會想試吓工業區嗰邊嘅新餐廳,因為地方又大坐得又舒服😌今次就試吓呢間日作食堂,因為Openrice見到佢地方又大又靚🫶🏻一入到門口已經好和式,有一種清新舒服嘅感覺牆上面仲擺咗有好多唔同日本特色嘅畫,睇得出店主係好喜愛日本文化,taste仲好好🤣淨係望入呢一間細房,已經好想坐入去🥺好可惜我地今日得兩個人,當然唔可以霸住人哋嘅位置好在啱啱好六點到,暫時未係好多人,只係過咗半個鐘到已經坐爆曬😯😯👍🏼講吓食物先,我叫左個魚生飯定食,有拖羅,油甘魚,大量魚子,帶子刺身,大蝦😍😍😍首先想講既係我麵豉湯入邊有埋蜆,好鮮甜,暖胃魚生飯既刺身,好新鮮,特別一讚嘅係拖羅,油脂分布好唔錯,亦都冇乜筋👍🏼👍🏼另外朋友嗌咗個天婦羅定食天婦羅嘅材料有茄子,北海道帶子,大蝦,南瓜其實真係第一次食天婦羅有帶子,估唔到有幾夾😯😯特別一讚嘅係南瓜,又甜又爽最後仲叫左一杯柚子梳打同乳酸梳打,柚子梳打加左cream好有忌廉溝鮮奶既感覺,好fresh乳酸梳打都係好fresh又唔會太甜當然唔少得甜品😍一定要試佢最出名嘅布甸,個焦糖醬一啲都唔甜,而且布甸嘅質地唔會話太實,口感好好整體嚟講食物嘅質素都

一入到門口已經好和式,有一種清新舒服嘅感覺

首先想講既係我麵豉湯入邊有埋蜆,好鮮甜,暖胃

另外朋友嗌咗個天婦羅定食
天婦羅嘅材料有茄子,北海道帶子,大蝦,南瓜

最後仲叫左一杯柚子梳打同乳酸梳打,
柚子梳打加左cream好有忌廉溝鮮奶既感覺,好fresh

乳酸梳打
都係好fresh又唔會太甜

當然唔少得甜品😍

整體嚟講食物嘅質素都好高,環境亦都好舒服,而且因為餐廳嘅內部比較大,唔會有好迫夾嘅感覺,朋友傾偈一流🫶🏻
2024-05-04 0 瀏覽
今日係觀塘同朋友食飯,行遠少少去左呢間地鋪「日作」食飯。可能仲早,12點都係得我地呢枱客。我地叫左3個set,其實都好好食,可以打卡,只係lunch黎講,價錢唔簡單。咖喱安格斯牛肉旋風蛋定食:外觀誘人,啡色既咖喱醬汁鋪滿左切碎既安格斯牛肉同金黃色璇風蛋。口感豐富,飯粒軟糯,咖喱醬汁濃郁微辣,安格斯牛肉鮮嫩多汁,璇風蛋蛋黃濃滑。角切魚生飯:魚生片鮮嫩多汁,配合白飯,魚生既鮮味更好地呈現左。

咖喱安格斯牛肉旋風蛋定食:

角切魚生飯:
魚生片鮮嫩多汁,配合白飯,魚生既鮮味更好地呈現左。

日作特選角切魚生丼
長野產蜜桃汽水
咖喱安格斯牛肉旋風蛋定食
  • 黑松露蘆筍蟹籽蟹肉炒飯
2024-05-04 0 瀏覽
日作食堂好有日系校園既感覺,小清新裝修好好睇。食物味道賣相都非常唔錯,距離地鐵站都係五分鐘路程,觀塘是靚午又多一個選擇😍我同朋友分別叫咗豬扒定食同吞拿魚丼,另外叫咗焦糖明太子玉子燒。❣️和風厚切吉列豚肉眼扒定食豬扒炸得酥脆,上檯仲熱辣辣,肉質鬆軟又有豚肉香味👍配埋酸甜口既炸豬扒汁,非常有和風既感覺✨定食包埋兩款小食同麵豉湯,我額外加咗份溫泉蛋。麵豉湯裡面有大大隻蜆,好好飲,定食既芽菜都比想像好食,非常唔錯👍就咁望以為唔算好大份,食到一半發現真係好飽肚,完全食唔曬😂❣️吞拿魚四色丼吞拿魚四色丼真係好吸引,睇落勁新鮮肥美🥹最好味一定係大拖,入口即化,油脂豐富魚味勁香,可能因為夠新鮮,食落完全唔膩。吞拿魚蓉用黎送飯一流❤️❣️焦糖明太子玉子燒聽個名都覺得好食,食落果然都冇令人失望😚玉子燒非常嫩滑,又好有蛋香味。表面一層薄脆焦糖,令口感味道都更豐富,明太子沙律醬都好夾,如果再多啲明太子味就更好了。

❣️和風厚切吉列豚肉眼扒定食
就咁望以為唔算好大份,食到一半發現真係好飽肚,完全食唔曬😂

❣️吞拿魚四色丼

❣️焦糖明太子玉子燒

2024-04-26 36 瀏覽
好耐冇食定食,心血來潮去試下新店環境幾舒適,好啱見frd傾計⋯可惜淨係可以坐1:45分鐘就要還檯。諗住同frd食完主食,嗌埋甜品吹下水,發現原來9成甜品都係冇⋯有啲失望丼飯幾好食,魚生好生鮮。👍🏻炸雞就正常,炸皮唔會太厚粉 一般串燒完全唔推薦,黎到凍左,啲雞肉好柴⋯👎🏻淨係食丼飯,我會再去其他就唔啦⋯
好耐冇食定食,心血來潮去試下新店
丼飯幾好食,魚生好生鮮。👍🏻
炸雞就正常,炸皮唔會太厚粉 一般
串燒完全唔推薦,黎到凍左,啲雞肉好柴⋯👎🏻

淨係食丼飯,我會再去
其他就唔啦⋯
松葉蟹肉🦀蟹膏鮮味無比😋😋帶子軟滑鮮甜 🥰🥰蜆肉味噌湯 😍😍炸豆腐小吃 😎😎校園環境回復青春 環境舒服又乾淨 下次再嚟encore 下次要試吓波士頓龍蝦烏冬 🦞🦞
松葉蟹肉🦀

環境舒服又乾淨

下次再嚟encore

下次要試吓波士頓龍蝦烏冬 🦞🦞
2024-04-04 67 瀏覽
觀塘呢間日系食堂唔單止裝修有日本校園風,地方都好大,地面 cafe 嚟講都算坐得好舒服。平時午時見到都幾多人,晚市就唔使等位,晚市定食仲有唔少選擇燉薩摩雞腿配日式奶油蘑菇定食日式奶油都幾香,但整體個味好淡,雞腿肉都好似煮咗好耐咁,好一般招牌咖喱安格斯牛肉旋風蛋定食呢個反而幾好味,日式咖喱夠香,蛋都夠滑,比起燉雞腿好味好多茶碗蒸套餐加錢,一般,蛋唔算特別滑,不過配料都幾多特濃朱古力蛋糕朱古力味夠濃,好味

燉薩摩雞腿配日式奶油蘑菇定食

燉薩摩雞腿配日式奶油蘑菇定食

招牌咖喱安格斯牛肉旋風蛋定食

呢個反而幾好味,日式咖喱夠香,蛋都夠滑,比起燉雞腿好味好多

茶碗蒸

茶碗蒸

套餐加錢,一般,蛋唔算特別滑,不過配料都幾多

朱古力味夠濃,好味
2024-03-08
2024-03-27 61 瀏覽
觀塘越來越多好食嘅餐廳進駐,今次呢間日本餐廳,一入到去就比裝修吸引咗,好似走入咗日本嘅校園一樣,除咗枱燈模仿咗課室嘅擺設,仲有好多精緻擺設🥰🥰除咗多打卡位,今次就主要嗌咗兩個晚市套餐,套餐性價比算高,主菜份量夠多,仲送埋湯、飲品同埋小菜!❤️🟩波士頓龍蝦野菜稻庭烏冬定食呢個套餐好啱打卡,一見到大大隻龍蝦已經俾佢吸引住,龍蝦肉同烏冬都好彈牙,成個套餐都好豐富!🤩🤩🟪日作厚切吉列北海道豚肉限扒定食豬扒即叫即炸,夠晒大塊,呢個價錢平時喺其他餐廳都未必食到,豬亦唔會炸得太熟,保持住豬嘅嫩滑同埋肉汁👍👍

🟩波士頓龍蝦野菜稻庭烏冬定食

🟪日作厚切吉列北海道豚肉限扒定食

2024-03-24 45 瀏覽
今日約左班朋友一齊食飯,我地訂大檯坐得幾舒服,擺左bb凳都唔會覺得逼而且係一邊錯感覺幾安靜,傾計舒服👍🏻嘢食方面一個set 最低消費都$138覺得有小小貴,不過質素係唔錯我叫左個角切魚生飯,製作時間要20-30分鐘前菜黑豆甜甜地,真係似係日本食果隻丹波黑豆👍🏻👍🏻👍🏻味噌湯非常足料,唔係得粉果隻,入面有好多蔬菜🥬我自己鍾意叫角切魚生飯就係貪撈飯方便,佢魚生量都充足,唔係得面幾粒,撈完真係可以啖啖飯入面都有魚生👍🏻食完加左個甜品係餐廳自己整嘅焦糖布甸🍮齋講個布甸係好好食,但上面粒罐頭車厘子🍒真心好難食,唔明點解要擺上去破壞曬
今日約左班朋友一齊食飯,
我地訂大檯坐得幾舒服,
擺左bb凳都唔會覺得逼
而且係一邊錯感覺幾安靜,傾計舒服👍🏻

嘢食方面一個set 最低消費都$138
覺得有小小貴,
不過質素係唔錯

我叫左個角切魚生飯,
製作時間要20-30分鐘
前菜黑豆甜甜地,真係似係日本食果隻丹波黑豆👍🏻👍🏻👍🏻
味噌湯非常足料,
唔係得粉果隻,入面有好多蔬菜🥬
我自己鍾意叫角切魚生飯就係貪撈飯方便,
佢魚生量都充足,唔係得面幾粒,
撈完真係可以啖啖飯入面都有魚生👍🏻

食完加左個甜品
係餐廳自己整嘅焦糖布甸🍮

2024-03-22 39 瀏覽
觀塘最新日本校園風cafe,空間夠大極之寬敞,環境相當舒適,成間餐廳都好打卡able!而且相信呢度都係附近打工仔嘅飯堂黎嘅食物方面選擇好多,主打和式定食、魚生丼、小食、甜品等等,種類都幾豐富!點左日式西京燒比目魚定食,跟餐包括了兩款漬物、麵豉湯,魚皮燒得夠脆邊,魚質夠嫩而且唔會乾,不過略嫌稍鹹。甜品則order了蜜桃卷蛋,味道唔會過甜蜜桃味唔假,幾好食!- 日式西京燒比目魚定食- 蜜桃卷蛋- 神戶蘋果汁
而且相信呢度都係附近打工仔嘅飯堂黎嘅

- 日式西京燒比目魚定食
- 蜜桃卷蛋
- 神戶蘋果汁

2024-03-19 52 瀏覽
兩個字講晒,overrated ,overpriced 168加一嘅一個定食,定價喺觀塘嚟講都非常貴。不過係港島價錢,譚仔都冇嘅質素兩個伴菜都幾求其,水烚豆同調味過嘅裙邊。見到個豆即刻呆咗😂😂 百六嘅lunch set,你俾水烚嘅伴菜我麵豉湯一拎出嚟已經凍,叫佢拎嗰個俾我,都只係微暖。要一碗熱嘅湯都做唔到🥲奶油燉菜係好食嘅,不過都挽救唔到依個餐嘅質素。嘢飲都係普通凍茶,冇乜嘢可以評論環境嚟講坐得都幾唔舒服,得好少梳化位其他都係木凳,甚至係學生哥嘅木凳,環境未去到可以定價咁早反而$28嘅雞軟骨小食幾好食😂上網見到好多雜誌,網站嘅好評訪問,係咪用晒啲錢嚟做marketing,冇錢嚟改善食物同廚房質素?
兩個字講晒,overrated ,overpriced

反而$28嘅雞軟骨小食幾好食😂

2024-03-15 56 瀏覽
見到openrice甘多好評所以book 左lunch嚟食一嚟到個湯已經係凍⋯ 我哋叫職員換一碗,換完出嚟都一樣係凍⋯⋯ 佢話會反映比廚房聽但冇左下文食物味道非常普通⋯⋯完全唔值呢個價錢 埋單345$兩個main食過觀塘其他比呢間更好味更抵食嘅懷舊日式餐廳 價值係呢間嘅減半⋯⋯而甜品方面,想試下佢嘅日式布甸但冇貨環境方面,裝修係唔錯,有懷舊feel,但坐得唔舒服。總括而言,我同朋友都一致認為呢間真的不推薦!
見到openrice甘多好評所以book 左lunch嚟食

甜品方面,想試下佢嘅日式布甸但冇貨
環境方面,裝修係唔錯,有懷舊feel,但坐得唔舒服。
總括而言,我同朋友都一致認為呢間真的不推薦!
2024-03-14
2024-03-12 48 瀏覽
我昨日過來食午餐,等待上餐的時候非常之耐,啲食物質素非常之低,叫左咖喱旋風蛋,請問個旋型蛋去左邊 同我以往食開好唔同,個蛋似咩…牛肉得2、3塊總之一個字差,之前時不時過嚟幫襯,今次之後都唔會在黎。