2024-04-05 419 瀏覽
假日來一個「🌞Late breakfast」,早上9時50分到達等待小店10時開門,一心來吃Pancake堡及招牌奶茶的2人,很可惜,當日不提供奶茶,只有咖啡系列,食物亦只提供3款Pancake堡😅。於是,點了:#神還原芝士豬柳強配脆薯堡 $88#脆脆芝士煙肉太陽蛋配脆薯堡 $88#橙啡 $48#凍朱古力咖啡 $42雖然是第一枱客人,但員工開店後需時準備,點餐後需等待約20分鐘端上咖啡,大概10時35分再端上食物。🥞🍔神還原芝士豬柳強配脆薯堡 及 脆脆芝士煙肉太陽蛋配脆薯堡:第一次接觸pancake漢堡是東京麥記,鹹甜交雜的漢堡,少有香港有食店會製作呢,雖然不是人人喜歡,但本人不抗拒,間中吃不錯,可惜,pancake堡偏油,只可以用刀叉吃。薯寶味道與質感一般,吃了一件便放棄了。🥤橙啡:感覺清新,橙汁與咖啡比例剛好,不會太甜。🥤凍朱古力咖啡: 啡底算平衡口感,不酸不苦,整體不會過甜。整體而言,小店地點不算方便,食物定價有點偏高,不過,假日想吃到日本麥記味道,可以試一次。

於是,點了:
#神還原芝士豬柳強配脆薯堡 $88
#脆脆芝士煙肉太陽蛋配脆薯堡 $88
#橙啡 $48
#凍朱古力咖啡 $42

🥤橙啡:感覺清新,橙汁與咖啡比例剛好,不會太甜。
橙啡

🥤凍朱古力咖啡: 啡底算平衡口感,不酸不苦,整體不會過甜。

2024-04-04
$136 (早餐)
2024-05-05 0 瀏覽
份量極細,價錢極貴一份炸雞漢堡加杯咖啡要價120蚊,個包細過份咖啡杯,個碟又好細。十分難切!環境打卡不俗 味道就不過不失睇返啲其他食評,實在不能盡信😂附近都有啲好過佢,性價比高過佢既cafe
份量極細,價錢極貴

環境打卡不俗 味道就不過不失
睇返啲其他食評,實在不能盡信😂

附近都有啲好過佢,性價比高過佢既cafe

2024-05-05
2024-05-01 45 瀏覽
放假想同朋友仔搵個地方坐下傾下計碌下openrice發現原來屯門有呢間cafe佢係寵物friendly既餐廳黎嫁咁梗係即刻同朋友仔同去喇一去到見到坐滿曬人我地都等左差唔多20分鐘先入座入面好多顧客帶住佢地寵物一齊過黎D寵物好乖 坐定定🩷🩷講返食物先今次我同朋友仔一共嗌左兩樣野-炸雞漢堡跟薯條個包絕對唔係一口size入面件炸雞大大舊我想一啖咬曬都唔得😂最後要切開黎食炸雞好juicy 唔乾身個包烘到外脆內軟配埋生菜蕃茄同沙律汁食真係無得頂👍🏻薯條就炸得好香口唔使點茄汁已經好好味-豪華版全日早餐舊牛扒煎得岩岩好無血水 又唔會韌好香黑椒同香草味仲有芝士大啡茹勁juicy 配埋芝士真係食到lamlam脷窩夫感覺唔似現成買返黎加熱好鬆化 呢個餐份量真係好豐富-菠蘿柚子梳打 飲品就正正常常 但勝在佢係原支俾你自己斟最後我同朋友食完野坐多陣 仲同d寵物玩左陣成個feel好relax😊
放假想同朋友仔搵個地方坐下傾下計

最後我同朋友食完野
坐多陣 仲同d寵物玩左陣
成個feel好relax😊
2024-04-28 38 瀏覽
芝士豬柳蛋pancake,我地叫左set配菠蘿梳打$108。一見到就覺得比想像中細份怕唔夠飽😂😂個pancake就比較甜,而且個煎蛋同埋豬柳就正常發揮👍🏼個薯寶就好脆,食唔停口😂😂整體嚟講係好食,可以解一解相思之苦😂Sun Hui All Day $98+ 小朋友鴛鴦(好立克+阿華田)$38, 個黑糖包搽上忌廉芝士好夾👍🏼而其他既野食都係比較普通。而杯鴛鴦就阿華田味比較重,下次會想試其他嘢飲

2024-04-25 36 瀏覽
屯門食港版 #McGriddle🇯🇵(=♡ ᆺ ♡=) 🇯🇵整體味道真係還原左好似McDonDon咁!有豬柳、煎蛋同芝士,pancake漢堡口感鬆軟、仲揸左蜜糖,變成升級版豬柳強仲有香辣炸雞牛油果pancake漢堡,炸雞香脆惹味,同牛扒果味道好夾好 · 好 · 味,份量大d更好,食完唔夠喉*升級套餐仲有懷舊薯寶 同荔枝椰果梳打因為落咗輕鐵仲要行上少少斜,所以多咗分與世隔絕嘅清幽感可以好chill hea一hea

整體味道真係還原左好似McDonDon咁!

好 · 好 · 味,份量大d更好,食完唔夠喉
*升級套餐仲有懷舊薯寶 同荔枝椰果梳打

因為落咗輕鐵仲要行上少少斜,所以多咗分與世隔絕嘅清幽感
可以好chill hea一hea
2024-04-13 89 瀏覽
🍽️神還原芝士豬柳強配脆薯寶平時食McDonald必定會叫豬柳漢堡包食,今次見到呢個神還原芝士豬柳強就更係要叫啦!不過見到食物時嘩咗一聲,點解咁細碟嘅😂係用pancake整嘅,但因為pancake用咗甜嘅蜜糖,加埋豬柳,所以變咗又鹹又甜咁,未必個個都中意!薯寶就一般般,冇乜特別。🍽️黑松露菇菇SS意粉食落都creamy嘅,不過黑松露偏淡,意粉煮得軟硬度適中,d菇都唔算話好多。☕️Orange橙啡下面係橙汁,上面係咖啡!漸變效果都幾得意,橙汁嘅甜味令到咖啡冇咁苦澀,唔鍾意飲太濃咖啡嘅人就啱晒!
🍽️神還原芝士豬柳強配脆薯寶

🍽️黑松露菇菇SS意粉

☕️Orange橙啡
2024-04-01 135 瀏覽
在紅假期的悠閒早晨,新墟咖啡的全日早餐為一天的開始設定了美好的基調。紐倫堡腸的香氣撲鼻,煎得恰到好處,帶出了肉質的豐富口感。蛋沙律的新鮮度突出,蛋白軟嫩,與沙律菜的爽脆搭配,淋上的黑醋進一步提升了整體的清爽感。大姑扒肉質鮮美,搭配芝士的經典組合,維持了食材的原始風味。粟米的新鮮口感證明了其非罐頭食品的質素,原粒的甜美在口中散發。最後,窩夫配蜜糖的甜蜜尾聲,讓人懷念那份簡單卻純粹的滋味。這樣的早餐,不僅滿足了味蕾,更給予了一天美好的開始。再加上一杯香濃的Caramellatte,其甜美和咖啡的苦香完美融合,無疑是早晨的點睛之筆。
新墟全日
Caramel  Latte
2024-04-01
早餐
新墟全日
Caramel  Latte
2024-03-31 114 瀏覽
住左屯門五年,第一次嚟依度,叫咗兩個餐,一個係意粉,一個係豬柳漢堡班戟,兩個餐份量極少,嗌咗個蟹肉意粉,勁少蟹肉, 收我百幾蚊感覺唔抵食至於那個豬柳pancake,係迷你型,唔會食得飽,咖啡又不是太好飲,只係適合打卡only又唔明點解食到一半嘅時候會開口問客人可唔可以轉位?
又唔明點解食到一半嘅時候會開口問客人可唔可以轉位?
2024-03-31
下午茶
2024-03-26 133 瀏覽
之前在日本麥當勞吃過的熱香餅豬柳蛋漢堡套餐,在這間Cafe出品了類似的Menu,既然在屯門咁近我,不妨一試~餐廳在星期六日人流很多呢,下午兩點左右去到要等一陣位,大約10分鐘左右就可以入座。Menu上可以選擇的菜式不多,主要都是all day Breakfast和意粉之類。直接點個神還原芝士豬柳強($88)再加$20要了杯荔枝梳打特飲~見到個實物size是會有點失望的,除了因為個包偏細,還有個餐過$100還要加一服務費😂Pancake偏甜,因為加了很多蜜糖。豬柳和蛋是正常發揮,是比麥記Juicy一點。炸薯寶幾脆口,但份量比較小(10粒以內)🥲女生也不夠飽。荔枝梳打特飲比較有驚喜,不算很甜,荔枝味偏重。性價比來說,雖然味道還不錯,但當然遠遠不及日本麥記才400多yen啦😂

2024-03-16
2024-03-21 89 瀏覽
日本嘅豬柳蛋McGriddle ,基本去日本必食。網上大推新墟咖啡都有,放假去到訪下。係佢新開冇啱,已經有同朋友黎過,食過甜品croffle,都幾好食。 假日黎到已經有條人龍,等侯嘅位置比較尷尬,會喺民居嘅門口,會有唔小車出入,等左大約九個字先有位。見到好多人都有叫豬柳蛋pancake,但睇落好細份,所以決定食其他。🍟蜜糖芥末煙肉粗薯條 $58 現炸薯條,食落都香薯仔味都出,配上香脆嘅煙肉,幾好食。🍄黑松露蘑菇意粉 $88食落都creamy ,不過不失。

🍟蜜糖芥末煙肉粗薯條 $58
現炸薯條,食落都香薯仔味都出,配上香脆嘅煙肉,幾好食。

🍄黑松露蘑菇意粉 $88
食落都creamy ,不過不失。
蜜糖芥末煙肉粗薯條
黑松露蘑菇意粉
蜜糖芥末煙肉粗薯條
2024-03-17 90 瀏覽
琴日啱啱睇完電視見到佢一個人都食得咁滋味一個人食到三碗飯更加確定我今日一定要自己去呢度Book mark咗好耐自己唔特登去都唔知幾時先去到,好彩搭車都唔太轉折,其實喺觀塘一程車就到㗎啦,去程重儍吓傻吓轉咗程巴士 🫣咁都幾方便,係程巴士貴啲啫 來回差唔多$40已經鎖定目標要食乜嘢,所以毫無懸念底下就嗌啦!其實一路都有啲擔心去到會唔會賣晒因為今日係星期日,又驚要排好長龍,好彩全部都唔需要擔心,可能夠早啦,我去到11點都未夠嘢飲我見佢有秘製奶茶諗住試吓,點知原來冇咁就唯有點咗杯橙咖啡 豬柳pancake配炸薯寶(炸薯寶好耐冇食過啦,亦都係另一賣點吸引到嚟嘅原因,當然最主要就係佢個pancake豬柳強,見人哋去親日本麥當勞度都post出嚟,有睇過有啲comment話其實呢度貴過日本食三倍,不過冇辦法啦下下飛日本咩?)其實呢個豬柳蛋漢堡組合,平時食麥當勞早餐都已經係我嘅首選,而家將塊鬆餅換咗pancake,鹹鹹甜甜咁真係好好味!Pancake並唔係平時普通食灰啡色薄薄一塊或者香港麥記食嗰啲。坦白講,其實我覺得要整真係唔係好難,佢塊pancake應該都唔會係自家製,只係佢夠膽mix and mat

咁都幾方便,係程巴士貴啲啫 來回差唔多$40

坦白講,其實我覺得要整真係唔係好難,佢塊pancake應該都唔會係自家製,只係佢夠膽mix and match ,presentation又做得好,所以有機會一夜爆紅,其實如果香港麥當勞肯參考吓日本麥當勞嘅做法,相信都唔輪到呢一間小店突圍而出😂

杯橙啡,其實我估佢係將橙汁溝咖啡,我喺OpenRice見到嗰片乾嘅橙佢都冇擺上去🥲,但係咁樣溝咗又可以喎,雖然飲到尾已經冇晒咖啡味!
Total: $136 食個brunch間唔中試一次任性吓
橙啡
2024-03-03 223 瀏覽
星期日呢個放假嘅日子又唔想去太多人或者太遠嘅地方🤣 搵緊食咩嘅時候發現自己身為屯門人竟然冇食過呢間出名嘅白羊咖啡😲 我哋大約11:30到入面都有幾多人-💫Beef Salad有超多牛❤️ 而且一啲都唔硬!令我忍唔住食完一嚿又一嚿🤣 配埋黑醋汁好清爽🫶🏻 keep fit嘅人絕對係首選🌟-💫Smoke 3 Man Panini我第一次食呢種類型嘅包🙈 一係比較容易咬爛嘅質地~ 配埋三文魚同蛋超級match😽 絕對推介💫-💫海鹽奶蓋Americano海鹽味唔係話非常重🤔 啱晒我呢啲唔係話特別食得到海鹽味嘅人🤣 奶蓋綿密~ 鹹鹹地嘅海鹽味中和咗美式咖啡嘅酸味🫶🏻 -💫Orange橙啡上面係咖啡☕️ 下面係橙汁🍊 漸變效果超靚📷 橙汁嘅甜味令咖啡味冇咁苦澀🤤 容易入口~-整體評價:🌟🌟🌟🌟
💫Beef Salad
💫Smoke 3 Man Panini
💫海鹽奶蓋Americano
💫Orange橙啡
整體評價:🌟🌟🌟🌟
2024-02-21 229 瀏覽
🤍今次介紹既就係來自屯門 ✨📜 新墟咖啡 (屯門)📍屯門新墟徑新墟村2台33號地舖🌟Feedback🌟焦糖海鹽芝士奶蓋Oreo拖肥 $58新墟All Day $98招牌新墟凍奶茶 $28都新開咗一段時間嘅屯門Cafe~終於有時間去環境好清幽 感覺好寧靜同舒服🫶🏻有幾款All day breakfast 選擇揀左中間嗰個 想食肉嘅可以揀最大份嗰個 😇😇可以俾你根據當日嘅口味而去選擇💕💕最吸引都係各類型嘅甜品❤️❤️今次食咗拖肥 都有好多唔同口味🥰🥰👍🏻 另外都試咗招牌嘅凍奶茶 包裝非常特別 都幾吸引🫶🏻🫶🏻-KS評分- 🌟5分最高🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #屯門美食 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodlover #食評 #foodiehk #foodieksk屯門 #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post
🤍今次介紹既就係來自屯門 ✨

📜 新墟咖啡 (屯門)
📍屯門新墟徑新墟村2台33號地舖

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

#美食推介 #屯門美食 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodlover #食評 #foodiehk #foodieksk屯門 #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地#屯門餐廳 #屯門cafe #屯門咖啡
去cafe有得寫揮春,我都寫幾張應吓節先~😂🧧🧧📍 新墟All Day Breadfast $98另有素食/烤雞版📍 檸檬蟹膏蟹肉意粉$118~好多蟹肉,正😋優點:環境舒服,音樂幾chill,餐廳佈置好應節缺點:all day breakfast 性價比一般 份量不足 蛋都無隻 三文魚得兩片 薯仔沙律好淡招牌奶茶無特別,同茶記相比#新墟咖啡#屯門🧧
去cafe有得寫揮春,我都寫幾張應吓節先~😂🧧🧧

📍 新墟All Day Breadfast $98
另有素食/烤雞版

📍 檸檬蟹膏蟹肉意粉$118
~好多蟹肉,正😋

優點:環境舒服,音樂幾chill,餐廳佈置好應節
招牌奶茶無特別,同茶記相比

#新墟咖啡
#屯門

🧧
2024-01-27 294 瀏覽
有日起身同另一半去新墟咖啡試下,去到見門面都唔錯嘅,有心裝修店面都舒服。係店口見到裡面一班後生仔(心諗奶野了),我同另一半企係門口一段無人理於是見有位直接坐啦。客觀講縱合所有店員服務唔係差,但談唔上好,唔覺得歡迎你黎食野,咖啡野食放低講野無尾音(明嘅,10幾年我做餐廳part time果陣都係咁)。咖啡叫咗杯橙啡同tonic coffee, 價錢4x多,合理價錢,size我覺得比其他cafe大,不過飲完無令我回味。野食方便就叫咗一份牛扒all day($12x)同黑松露意粉($8x),呢個價錢就偏貴了,牛扒乾同無咩味其他配菜正常野,食完我仲係覺得餓,呢個價錢我覺得唔太抵了。。。另一半話佢份黑松露意粉係無味嘅,要加鹽,我試咗啖真是食唔出有松露味😅。。。總結,環境舒服嘅,食物咖啡都有plating 係靚嘅。但價錢同食物質素同區有更好選擇,加油。