3天前 0 瀏覽
菜單上大多數食品都沒貨,有朋友另一日去基本上任何肉都沒有只能食菜雖然食物是ok,但整體份量超少連飲品都沒,只有少數汽水有貨清湯=清水,麻辣超多油比幾百蚊不知食左什麼連服務都只是茶餐廳質素
雖然食物是ok,但整體份量超少
連飲品都沒,只有少數汽水有貨
清湯=清水,麻辣超多油
比幾百蚊不知食左什麼
連服務都只是茶餐廳質素

2024-05-08 124 瀏覽
之前去陸羽飲茶,見到對面圍左板話會開呢間叫做新京熹既北京火鍋店,都有d期待。之前去北京個時,當地朋友帶過我去,試過之後真係幾難忘,覺得個度d羊既質素真係幾好,同埋d汁醬都幾好,而且唔太貴,仲有京劇睇,呢個experience都幾得意。早幾日同朋友終於book到位黎香港店試下,大廳唔算好大,d檯都幾貼,但都係坐得舒服既。呢度主打係一人一鍋,真係好,唔洗用人一齊用一個鍋,我覺得咁樣衛生好多,同埋都可以揀自己鍾意既湯底。湯底有清湯、麻辣同埋黃番茄,我揀左黃番茄,酸酸地幾開胃。汁醬方面,芝麻醬梗係唔少得,我加左d芫莤同埋中芹,仲有紅腐乳同埋韮菜醬,溝埋一齊都幾惹味,個人黎講就幾鍾意。另外仲有三款店家自家製既醬,有沙蔥醬、昆布醬油同埋香辣醬,我自己最鍾意香辣醬,唔算好辣,但好香,同埋鍾意有d蝦米響入面,帶少少鮮味,蘸肉蘸菜或煮菇菌都唔錯,如果可以買走呢個醬就好喇!羊肉方面,因為有d朋友唔太食羊,我地淨係叫左羔羊肉、多鈣羊肉同埋羊上腦,三款羊肉都幾唔錯,好鮮,我最鍾意多鈣羊肉,塊肉切得好薄同埋有少少軟骨響度,幾有咬口幾得意,響香港其他地方無見過有呢款羊,所以我覺得係必試。牛肉我地叫左牛上腦,即係b

牛肉我地叫左牛上腦,即係beef chuck位置,澳洲牛肉,都幾唔錯。

我好鍾意食毛肚,叫左一份脆毛肚,好優質,好爽脆!

佢地既菇籃真係推介,好多款既菌,聽侍應講全部都係雲南黎貨,食得出都幾鮮同埋爽口。另外,我地要左豌豆尖,即係有d似豆苗,幾嫩有菜味。
仲有值得一提係,同北京一樣,佢地夜晚有7點幾同8點幾都有京劇睇,大約十幾分鐘咁,都幾有趣,同埋個大戲姐姐真係現場真唱,唔係播音,有誠意。

個晚都真係食到好飽,但都叫左一個叫做老北京糖油餅,係一個京式點心,炸麵糰咁,中間夾左d紅糖,外脆內煙韌,幾唔錯!

最後埋單人均都係4百幾蚊,中環呢個位置,食到咁好既肉同埋火鍋,都真係幾抵,下次會再黎。
2024-05-04
  • 多鈣羊肉,菇籃,糖油餅,番茄鍋
2024-05-06 95 瀏覽
呢間過江龍京式火鍋店主打內蒙草飼180天羔羊肉、有機蔬菜以及多款自家調配嘅蘸料... 仲特別將中國國粹「京劇」融入用餐之中...每晚有2場表演... 食客可以一邊食一邊體驗中國文化!店內提供嘅係一人一鍋... 食材好新鮮!我哋order咗:✨錫盟草飼10cm多層高鈣羊肉 ✨錫盟草飼180天羔羊肉肉質鮮嫩醇香... 其中多層高鈣羊肉帶有軟骨、有嚼勁!✨烤羊肉串焦香肉嫩...食落冇乜膻味!✨雲貴川鮮菌由雲南直送...好香鮮菌味!✨四季菜籃子有機農場蔬菜 ... 無添加任何化學、農藥... 食都食得安心d! ✨老北京糖油餅 食落有啲似薄薄地嘅牛脷酥包住d紅糖... 甜度啱啱好... 趁熱食好好味㗎... 必點!✨油炸有機黃豆卷 ... 即係響鈴... 豆味非常香濃!✨鮮切雲貴州黃牛吊龍 細緻嫩滑... 有入口即化嘅感覺!✨穀飼牛上腦肉質多汁綿軟!✨經典脆毛肚大大塊... 非常爽脆!呢度嘅價錢好親民... 而且性價比高... 夜晚仲有京劇睇... 真係唔錯!

店內提供嘅係一人一鍋... 食材好新鮮!

我哋order咗:
✨錫盟草飼10cm多層高鈣羊肉
✨錫盟草飼180天羔羊肉
肉質鮮嫩醇香... 其中多層高鈣羊肉帶有軟骨、有嚼勁!
✨烤羊肉串
焦香肉嫩...食落冇乜膻味!
✨雲貴川鮮菌
由雲南直送...好香鮮菌味!
✨四季菜籃子
✨老北京糖油餅
✨油炸有機黃豆卷 ... 即係響鈴... 豆味非常香濃!
✨鮮切雲貴州黃牛吊龍
細緻嫩滑... 有入口即化嘅感覺!
✨穀飼牛上腦
肉質多汁綿軟!
✨經典脆毛肚
大大塊... 非常爽脆!

2024-05-06 85 瀏覽
北京高級火鍋品牌【新京熹】首間香港分店已經正式登陸喇! 呢間傳統京式火鍋店主打內蒙草飼180天羔羊肉、有機蔬菜以及多款自家調配嘅蘸料! 仲有特別之處係佢地將中國國粹「京劇」融入用餐之中...每晚有2場表演... 食客可以一邊食一邊體驗中國文化... 仲唔係有驚喜?🤪香港店目前提供嘅係一人一鍋... 可以揀自己鍾意嘅湯底! 湯底有清湯鍋、麻辣鍋、黃蕃茄酸湯鍋... 有辣有唔辣... 任君選擇! 🤗食材經過嚴格挑選... 所以全部都好新鮮同優質! 包括嚟自錫盟嘅180日羔羊肉... 肉質多層且高鈣... 由專人專車配送! 蔬菜係嚟自北京京遇有機農場 ... 無添加任何化學、農藥! 而鮮菌全部係由雲南直送! 另外亦有提供優質牛肉、海鮮、多款北京特色小食... 配合唔同食客嘅需要! 店內有多款精選蘸料可供選擇... 例如帶辣味沙蔥椒麻汁就同涮羊肉好match... 昆布豉油汁就同菇菌蔬菜好夾... 此外仲有香辣醬、芝麻醬、韭菜花醬、南乳醬等等... 各具特色!👍我哋今晚就order咗:🔸錫盟草飼10cm多層高鈣羊肉🔸錫盟草飼180天羔羊肉 🔸經典脆毛肚🔸鮮切雲貴州黃牛吊龍🔸穀飼牛上腦🔸
北京高級火鍋品牌【新京熹】首間香港分店已經正式登陸喇!

我哋今晚就order咗:
🔸油炸有機黃豆卷
🔸四季菜籃子
🔸雲貴川鮮菌
🔸老北京糖油餅

羊肉非常高質... 口感鮮嫩冇乜膻味! 必點!
毛肚大大塊... 好爽脆!
牛肉嫩滑多汁... 幾乎入口即化!
羊肉串燒香口... 超好味... 唔鍾意食羊嘅都食到!
黃豆卷豆味非常香濃!
菇菌好有鮮菌味!
糖油餅香脆可口... 推介!

呢度嘅環境都幾舒適... 除咗大廳... 仲有好幾間4至12人嘅廂房! 價錢方面一啲都唔貴... 以佢哋提供嘅食材質素... 可以話幾抵食!😋
哪有那么差的态度!问一下有没有包间,说了是周二,你问我哪就是明天,说话的语气比去旺角或更老粗的地方多要差!北京的我吃过,真不错,但你这个服务的态度,我服了!真怕现场吃饭有这个态度,我会现场排座!
2024-04-26 141 瀏覽
去过北京新京熹的CDB店,相比较,差太远了!价格超贵不说,食材一般,并不比快乐小羊的更高。餐厅内温度特别高,就餐环境非常吵闹,服务跟不上,叫了服务员几次才响应。居然连餐巾纸都没有提供。上菜的餐具,不符合香港餐厅普遍狭小的情况,应作出改变。如果不是因为香港没有涮羊肉,并不值得推荐!
2024-04-22 295 瀏覽
这么小的铜锅也是香港特色,既要精致(景泰蓝)又要地道(中间有个筒没有碳)还要考虑经济效益(不仅房子小,锅也小),最后就是一放肉就贴在中间的筒上了,涮的小心翼翼,仔仔细细,一次还不能放太多肉。少了老北京一盘推的酣畅淋漓,精打细算才是香港生存之道。整体看,位置坐的还算宽敞舒服,灯光也比传统的老店要新颖一些,年轻人也会喜欢的环境。从口味来说,酱汁给的很足,也是真材实料,羊肉不错,牛肉一般,花旦挺可爱。价格来说,一盘牛肉四五百块,还有酱汁一人收80块真的有点贵到我了。
从口味来说,酱汁给的很足,也是真材实料,
羊肉不错,牛肉一般,花旦挺可爱。
  • 各种羊肉都不错
2024-04-11 554 瀏覽
📍新京熹New restaurant on Stanley Street that serves Beijing style hotpot for both lunch and dinner sessions. They have mini pots for per person, so that we can choose our own soup base. There are mainly two types which is the spicy one and traditional water like type. The spicy one is quite spicy when it keeps on boiling. The water one is a bit sweet with the herbal pack. I love their sauces here. The 麻醬 is thick! The other supplements are yummy together. Their signature 190mm 180 days lamb slices
📍新京熹

Their signature 190mm 180 days lamb slices is yummy. The hand cut lamb has more lamb flavor. Don’t order the shrimp paste, it’s with a very weird texture.

Feeling guilty having hotpot for lunch but yet so happy 😆

Price: HK$480 pp

Revisit: 9/10

2024-03-17 1207 瀏覽
咁啱行過,望入去覺得裝修好靚,睇完Menu價錢覺得合理就坐低咗。兩個人 Order 一人一鍋 ,一份牛,一份羊,3份菜,羊肉串同埋飲品傳統清湯單人鍋 $39@1真係好清,入面有啲少少藥材同大蔥有料麻辣單人鍋 $49@1香辣,正常水平,唔會超級辣個鍋好靚,啲餐具都好精緻,係有要求嘅餐廳。另外仲有醬汁,花生芫荽蔥嗰啲 係強制性+$19/人每個碗嗰度都會有佢哋品牌嘅胡麻醬,我通常對呢啲醬麻麻哋,但係呢個唔會超級濃杰撻撻,流質,又唔會好似溝咗水咁,帶出芝麻嘅香味 點肉真係好好食,當然而如果係食麻辣鍋嘅肉再點埋呢個醬真係絕配叫咗最普通嘅 180天羔羊肉 $159好好食,尤其是佢哋上枱嘅長框擺羊肉既氣勢,打卡一流先切雲貴川黃牛釣籠 $199佢哋呢度係出名食羊,牛真係麻麻哋,冇牛味,冇油脂,一啲都唔香;寧願嗌多份羊。最後白蘿蔔,大白菜,土豆片 $29-$39份都切得好大件,對於一人鍋真係落唔到完整一片嘅土豆片或者白蘿蔔,可能呢方面佢哋要改善切得太大件。最後叫咗羊肉串 五串 $99好食好香,啱啱燒起!熱辣辣,仲有啲孜然粉,又唔會太多。最後仲叫咗一杯九仙雲華 好飲如果鍾意飲大紅袍奶茶,又或者鐵觀音奶茶嘅

傳統清湯單人鍋 $39@1
真係好清,入面有啲少少藥材同大蔥

有料麻辣單人鍋 $49@1
香辣,正常水平,唔會超級辣

個鍋好靚,啲餐具都好精緻,係有要求嘅餐廳。
另外仲有醬汁,花生芫荽蔥嗰啲 係強制性+$19/人

叫咗最普通嘅 180天羔羊肉 $159
好好食,尤其是佢哋上枱嘅長框擺羊肉既氣勢,打卡一流

先切雲貴川黃牛釣籠 $199

最後白蘿蔔,大白菜,土豆片 $29-$39份

最後叫咗羊肉串 五串 $99
好食
好香,啱啱燒起!熱辣辣,仲有啲孜然粉,又唔會太多。

最後仲叫咗一杯九仙雲華 好飲
如果鍾意飲大紅袍奶茶,又或者鐵觀音奶茶嘅一定鍾意。

2024-03-10
2024-03-14 794 瀏覽
🔸新京熹。真驚喜🔸位於中環士丹利街2月開業的「新京熹」,為北京高級火鍋品牌,目前全國有10間分店。除了北京主力城市外,亦於成都、廣州、武漢等一綫城市設有分店。新京熹秉承「不只是涮羊肉,在餐中融入國粹「京劇」元素,每天晚上7點及8點兩個時段各有一次京劇演出,增添吃火鍋的樂趣!另外別具一格,一人一個宮廷手工掐絲琺琅景泰藍銅鍋相當吸睛!當晚較深印象有錫盟草飼180天羔羊肉 ,粉嫩的肉色看得見的新鮮,肥瘦均勻,肉質細膩,搭配店裡的芝麻醬一口滿足!另外鮮切寧夏灘羊羊上腦 (即是位于羊脖頸後面、脊骨兩側肋條前面的那部分肉),肥瘦散布均勻,大片的上腦肉厚實,下鍋不散。點了一客糖油餅,賣相質感似油條,在吃過麻辣火鍋後咬一口過一過辣,挺搭配的。
🔸新京熹。真驚喜🔸

鮮切寧夏灘羊羊上腦
錫盟草飼180天羔羊肉
糖油餅
鮮切寧夏灘羊羊上腦
錫盟草飼180天羔羊肉
糖油餅
2024-03-07 687 瀏覽
.[🇭🇰香港- 中環].🔻好似飛左一轉北京咁! 餐廳有好多間包廂, 啱晒成班人一齊嚟gathering😸 又唔怕嘈親隔離! 坐大堂嘅話就有得睇京劇超愛呢度嘅胡麻醬 超惹味😍主打食涮羊肉, 咁多款中最愛係“錫盟草飼10cm多層高鈣羊肉” 不過都係略嫌唔夠蘇.🔻🍽 新京熹📌 地址: 中環士丹利街13-17號掁邦大廈1樓.
[🇭🇰香港- 中環]
🔻
超愛呢度嘅胡麻醬 超惹味😍
🔻
🍽 新京熹
📌 地址: 中環士丹利街13-17號掁邦大廈1樓
2024-03-04 634 瀏覽
早排路過史丹利街時 看見有一間新開的羊肉鍋店  好像不太有什麼宣傳 好奇心驅使下就訂了第二天來試試主打北京涮羊肉 應該是北京的過江龍 一人會有一小鍋 地方乾淨企理亦寬敞 價錢比想像中affordable 一開始侍應會攞一大盤醬料來給你自己配搭 並且會推薦他們認為適合羊肉的醬料這次點了兩款不同的手切羊肉和烤羊肉串 印象深刻的是高鈣羊肉 上枱時嚇了一下 份量非常足夠 而且一整盤長長的很有氣勢 涮羊肉主打一人一鍋 就可以選自己喜歡的湯底了 整體感覺上和在北京吃到的還挺像 而且這裏有京劇表演  還有自家的奶茶坐得舒服 服務有禮但服務略嫌慢 看似侍應不太足夠的樣子 點了飲品也漏了單 希望之後會更加改善

涮羊肉主打一人一鍋 就可以選自己喜歡的湯底了

2024-02-23
没想到新京熹这么快开到了香港,xhs上看到有人发帖立马就订了周末的位子一开始担心供应链的问题,觉得可能没有鲜切的羊肉,但实际上选择还比较丰富:鲜切羊上脑、脊尖、梅花肉应有尽有,在北京的招牌10cm高钙羊肉也带到了香港。菜单上还有香港比较少见的红柳烤串,可惜这次手慢没点到总体评价非常好,接近北京的水准。当然服务员的眼力见可能还可以继续提高,但在香港已经属于上乘水平。另外,这家店也适合带洋人过来涨涨见识,每天晚上7点和8点有京剧表演

• 鲜切羊脊尖