2021-05-21 1672 瀏覽
一直覺得敏華冰室的奶茶好飲,這日有空就與朋友來個下午茶之約。下午2點多来到這裡,人不算太多,剛好有位不用等。坐定後點了一份特餐蔥油猪扒煎雙蛋飯,一份下午茶榨菜肉絲雞翼公仔麵轉米粉,還有重點凍的熱的兩款奶茶。熱奶茶小小一杯,口感相對偏澀,反觀凍奶茶很滑且大杯,個人还是喜歡凍奶茶多點,好飲又抵飲。蔥油豬扒煎雙蛋飯的豬扒大大塊,份量十足,嫩滑多汁,蛋黄流漿,沾在飯上有非常誘人想食的感覺。榨菜肉絲雞翼米粉,湯底是我喜歡的味道,夠濃厚,榨菜肉絲的份量很多。總的來說,食物美味,份量相宜,難怪開到越來越多分店。
總的來說,食物美味,份量相宜,難怪開到越來越多分店。

蔥油猪扒煎雙蛋飯

榨菜肉絲雞翼米粉
下午茶
2021-04-25 1351 瀏覽
今日食評有✍🏻敏華冰廳@九龍灣試食指數⭐️⭐️⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐侍應態度⭐️⭐️⭐️((每項5⭐️為滿分)) · Late dinner 時段有好多set都冇我哋點咗個茶餐及炸中雞翼湯米1️⃣茶餐中的五香肉丁公仔麵好味腸仔煎得剛剛好,炒蛋夠滑件包有𤎖底同夠厚附送熱檸茶一本2️⃣ 炸雞中翼湯米忌廉雞湯湯底顏色有點嚇人但味道ok炸雞中翼好味得來好邪惡·二人盛惠98抵食·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
敏華冰廳@九龍灣
試食指數⭐️⭐️⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐
侍應態度⭐️⭐️⭐️
((每項5⭐️為滿分))
Late dinner 時段
有好多set都冇
我哋點咗個茶餐及炸中雞翼湯米
1️⃣茶餐中的五香肉丁公仔麵好味
腸仔煎得剛剛好,炒蛋夠滑
件包有𤎖底同夠厚
我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-04-24
$50 (宵夜)
2021-04-08 1548 瀏覽
樓面不斷大叫外賣號碼,其實行多兩步就可以唔洗大叫,另外堂食碟飯嘅飯量少到女仔都唔夠食,杯凍奶茶完全無味,所有員工無人主動招呼客人,要人叫寫嘢執枱先有人行埋嚟,食物越嚟越差
2021-02-28 2215 瀏覽
以前黎食都好好食,但依家睇個樣都覺得難食燶邊叉燒都冇燶過...失望但比普通茶記係好食但係對唔住$69呢個價食個沙嗲牛都好又有煎蛋火腿多士仲要平10幾蚊食其他抵好多
但比普通茶記係好食
但係對唔住$69呢個價
食個沙嗲牛都好又有煎蛋火腿多士
仲要平10幾蚊食其他抵好多
2021-02-18 1696 瀏覽
敏華真係長期飯堂咁濟, 不過今次唔係食豬扒,雞扒之類既野啦!! 今次係食另一個,叫暗然銷魂飯, 其實就啫係叉燒煎蛋飯, 另外2個人,一人叫多一個菠蘿油!!!好驚人既食糧!!暗然銷魂飯食太陽蛋, 仲要多汁,正呀!!!2個人呀ma ,人碗邊夠,所以叫左2碗,一人一碗唔好掙,撈均晒啲蛋同汁真係好正呀!!其實係個飯黎之前, 因為太肚餓啦,忍唔住叫左個菠蘿油其實食完個菠蘿油係未至於飽,但係都唔餓嫁啦嫁而最後飲返杯凍奶茶,咁就完左個lunch,正

暗然銷魂飯食太陽蛋, 仲要多汁,正呀!!!

其實係個飯黎之前, 因為太肚餓啦,忍唔住叫左個菠蘿油

其實食完個菠蘿油係未至於飽,但係都唔餓嫁啦嫁

而最後飲返杯凍奶茶,咁就完左個lunch,正

2021-01-16 1569 瀏覽
尼間係我去過咁多間敏華冰室最好食嘅一間!唔怪得成日咁多人排隊超級雜扒飯($54)~有腸仔,午餐肉,雞扒,猪扒,雞扒皮煎得好香!雞肉好嫩口猪扒係厚切夠香!其實佢都有餐包杯茶飲($66)

猪扒係厚切
夠香!其實佢都有餐包杯茶飲($66)
2021-01-08
2021-01-11 786 瀏覽
又係食敏華, 呢間應該係我食得最多嘅冰室, 水準食咁多次都係保持到嘅, 而且佢用料的確維持到水準, 所以我早餐都好喜歡食佢, 近排由於疫情關係, 連午餐或者晚餐都會係食佢, 我就唔會覺得悶嘅雖然我食嘅嘢冇乜變化。今日呢個鐘數係好古怪嘅, 四點半到去食tea, 當然就要叫個菠蘿油啦, 一樣香脆可口另外就叫咗個煎雞扒飯, 一如以往雞扒大大塊, 蔥油又香, 雞扒飯雖然呢得慢咗啲, 因為佢係即叫即煎真係好好食熱辣辣。另外我叫咗個檔奶茶不過唔記得咗影相, 佢間間嘅凍奶茶都一樣咁出色, 日常當飯餐真係唔錯

2020-12-28 960 瀏覽
平安夜到了今年好無聖誕氣氛夜晚又無得出街食飯唯有下午出去食一餐敏華間中都會黎食佢D野一向都保持水準呀如常地點左~五香肉丁意粉餐配雙腸炒旦鍾意佢個五香肉丁有D茶餐廳用既肉丁好差食落味道差好遠而且呢度既湯底唔淡啱晒我口味炒旦就唔駛講一向都滑(我唔好炒旦既都讚)腸仔就正常呀
平安夜到了

而且呢度既湯底唔淡
啱晒我口味
炒旦就唔駛講
一向都滑
(我唔好炒旦既都讚)
腸仔就正常呀
2020-12-24
2020-10-09 2478 瀏覽
今早和朋友去了德福的敏華冰廳食早餐,本人叫了一個通粉早餐加一個熱茶走⋯⋯前身係一間卜歷史悠久的冰廳,送上來的,竟然係一杯加咗淡奶,沒有糖而煉奶放在側邊的熱奶茶⋯⋯之後送來的通粉⋯朋友和我點的是一樣的通粉,但送來的份量非常懸殊⋯⋯於是問負責帶位的同事杜小姐,佢嘅答案竟然係:你朋友嗰碗的份量放多咗!之後就走咗去。在現今的社會經濟環境下,咁嘅食物質素和服務態度實在和趕客無分別。

2020-08-23 2414 瀏覽
以前去茶記係為咗方便同快捷,味道一定係大眾化架啦,但依家敏華變咗集團式經營想去營造果種氣氛,真係好難同做唔到。今次食佢地既早餐時,限聚令根本唔存在,逼到一個點呀,就算對面條友唔識既都照安排,衛生情況令人擔心喔茶走算係甘啦,啲杯係新既,但比起以前果杯細咗好多好多呀,8啖就飲晒甘滯,但又唔想飲凍野,不過不失啦。 首先上杯茶走係正確做法,跟足一般茶記,再上多士,但大家都見到塊多士係點,唔多介紹啦。個麵湯太多,油太多,無肉丁。38蚊一個早餐甘樣真係好貴喔

個麵湯太多,油太多,無肉丁。
38蚊一個早餐甘樣真係好貴喔

2020-07-03 2585 瀏覽
一般茶記都唔會抱太大期望,但呢間比到我驚喜先黎個丁米,米粉係新竹米,唔會好快索曬D 湯攪到D 米粉發脹曬,相反,就算浸耐左佢都好彈牙,而個肉丁我覺得可以再辣同濃味少少。另外佢都有炒蛋多士,蛋好滑有蛋香,而個多士都好好食,脆得黎又軟熟,真係好複習。
一般茶記都唔會抱太大期望,但呢間比到我驚喜
一句講晒: 茶有茶味, 蛋有蛋黃香味, 牛肉有濃郁嘅牛肉味, 配搭沙茶醬新鮮得來又有懷舊感♥️ 麵餐可選公仔麵米粉(最正嘅係唔使加錢轉)然後嗰個湯底係超級濃郁嘅雞湯, 真係近年食過最有水準嘅茶餐廳! 除咗啲姐姐可以唔好咁惡態度再好啲嘅話, 真係好正!A heaven for Cha Chaan Teng lovers but don’t expect too much service! I recommend almost anything from here, but my favourite is the Satay Beef Noodles because they use the 沙茶醬 sauce, which is quite special, it’s served in chicken stock soup-base, I’ve been totally addicted!! . Iced lemon Tea (+$3 with set) done to perfection, strong tea taste and served with generous amoun
除咗啲姐姐可以唔好咁惡態度再好啲嘅話, 真係好正!

. Iced lemon Tea (+$3 with set) done to perfection, strong tea taste and served with generous amount of ice 🧊 ~ Scrambled eggs are exported from Japan, seriously, they taste so good, I started buying Japanese eggs to cook at home too since eating here!
Satay  Beef  Noodle  Set
Scrambled  Eggs  on  Toast
Iced  Lemon  Tea  (no  Sugar)
2020-06-26
$40 (早餐)
Satay  Beef  Noodle  Set
Scrambled  Eggs  on  Toast
Iced  Lemon  Tea  (no  Sugar)
2020-06-23 1251 瀏覽
敏華據聞好出名既菠蘿包之前見咁多人排 難得今日又唔算多人就諗住買個黎試下啦食落去其實我又唔覺得好特別 7蚊一個 13蚊兩個同普通面包店既價錢差唔多但係如果要我排隊買既話 咁我都係去面包店買算啦
敏華據聞好出名既菠蘿包
之前見咁多人排 難得今日又唔算多人就諗住買個黎試下啦
食落去其實我又唔覺得好特別
7蚊一個 13蚊兩個
同普通面包店既價錢差唔多
但係如果要我排隊買既話 咁我都係去面包店買算啦
外賣自取
2020-06-03 3013 瀏覽
餐廳黯然銷魂飯用金鳳香米,荷包流心蛋打孖上,食個陣撈勻佢令到每粒米飯沾上蛋黃汁女4香蛋黃味😋😋😋,再淋上混有香葱油的甜豉油,淨係食飯都夠開心!加上四塊厚切梅頭肉叉燒,肉邊燒得焦脆,一咬開滿滿肉汁必哂出尼好jucy香口,真係大叫左幾聲好…好…味呀😆😆😆一碗看似普通 叉燒炒蛋飯 當中嘅材料做法都十分講究😋其本上尼到5使諗要一碗就係指定動作另外叫左碟炸雞翼即叫即炸得香脆可口😚😚😚 同朋友開心share就啱曬
一碗看似普通 叉燒炒蛋飯 當中嘅材料做法都十分講究😋
其本上尼到5使諗要一碗就係指定動作
黯然銷魂飯
黯然銷魂飯
2020-05-29 1296 瀏覽
今日睇完戲唔知食咩好就入商場行下 見到敏華冰室排隊人數唔多 就決定去試下佢好出名嘅黯然銷魂飯 餐廳有個建議食法 要將流心蛋篤穿 將蛋汁撈埋佢哋自家製嘅頭抽 同埋飯撈埋一齊嚟食 再配上佢嘅燶邊叉燒 又真係好好食 叉燒厚切得哩易入口 叉燒掛邊蜜汁非常濃郁見到佢有個 big men 菠蘿包 係有蕃茄芝士餐肉炒蛋 好似好正咁 今日太飽食唔落下次要試下