呢間係內地係超出名嘅烤魚,估唔到已經係香港開左分店🤩有時都會想食但又冇咁多時間北上,所以香港有分店真係好好,而味道仲同內地係差唔多👍🏻今次因為朋友唔太食辣,所以叫左個唔辣,味道比想像中更出色🥰.味道:🌕🌕🌕🌕🌑人均消費:$200~$250.古早沙茶醬烤魚 $298 另加寬粉$30、大白菜 $30今次得2個人就揀左條細啲嘅凌波魚☺️估唔到呢款係超多配料,有小豆卜、鴨血、蟹柳、響鈴同埋西蘭花🤩每款配菜都超夾個湯底,吸晒啲味好好食🤤而條魚就得條大骨,食魚唔叻都唔洗驚有骨👍🏻易燃易爆小吃天團 $68呢款係炸物拼盤,有金菇、小酥肉、炸雞同山藥片☺️每款麵係即炸所以麵唔錯,當中山藥片最有驚喜,好似食緊炸蝦片咁😋海陸空天團(15串) $68呢個係串燒拼盤,有魷魚鬚、牛肉同埋雞掌👍🏻不過呢個串燒係內地果款一口一串果啲,所以15串其實冇想像中咁抵☺️當中魷魚鬚好好食🥰任食冰粉 $6/位呢款係必點👍🏻$6真係好抵,而且係無限添加🤩食到辣辣地/咸咸地又可以出去整一碗解一解辣😋配料都幾多,值得叫嘅甜品🥰
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
人均消費:$200~$250

古早沙茶醬烤魚 $298 另加寬粉$30、大白菜 $30

易燃易爆小吃天團 $68

海陸空天團(15串) $68

任食冰粉 $6/位
2024-03-10 2356 瀏覽
內地人氣烤魚專門店終於開到香港了,朋友深圳食過返尋味,約我來試試,烤魚好滑,冰粉好味仲可無限添加,非常滿足。餐廳環境寬敞,紅紅的燈光有著麻辣的味道,午市有一人套餐一百蚊左右都好抵,難怪午市食客不絕。醬香味烤魚(鮰魚) $338朋友竟然唔食辣,O左咀,醬香味湯底味道相當濃,醬油味好重,配白飯為佳,久不久要加湯,否則咸到一個點。烤魚有三種魚選擇,最終揀了鮰魚,肉質軟綿雪白味道鮮美,含豐富脂肪,無細骨啖啖肉口感滿足,配埋醬香味湯底加上火爐保持熱度,的確非常美味。醬爆鴛鴦糍巴 $58糍巴一黑一白兩種味道,口感軟糯,餡料流心的,味道唔錯。嘭嘭小酥肉 $58小酥肉鬆脆惹味,風味小食可以過口癮。冰粉 $6/位冰粉無限任添好抵,配料和調味底汁可自由配搭。配料九款:黑糖麻糬、花生碎、山楂片、提子乾、寒天晶球、白珍珠、醪槽、桃膠、燕麥爆硃。調味底汁三款:紅糖汁、桂花蜜、生椰。試了N碗後,我最鍾意的夢幻組合:桂花蜜好清香作底汁,加了醪槽好有酒香,寒天晶球好爽口,花生碎、提子乾、桃膠增加口感,非常滿足。

醬香味烤魚(鮰魚) $338

醬爆鴛鴦糍巴 $58
糍巴一黑一白兩種味道,口感軟糯,餡料流心的,味道唔錯。
醬爆鴛鴦糍巴

嘭嘭小酥肉 $58
小酥肉鬆脆惹味,風味小食可以過口癮。
嘭嘭小酥肉

冰粉 $6/位
冰粉無限任添好抵,配料和調味底汁可自由配搭。
冰粉

調味底汁三款:紅糖汁、桂花蜜、生椰。
冰粉

試了N碗後,我最鍾意的夢幻組合:
2024-03-05
醬爆鴛鴦糍巴
嘭嘭小酥肉
2024-02-25 1848 瀏覽
終於在香港開了探魚,這天特地和朋友去光顧,趁中午時間,應該容易入座。估不到中午時間也幾乎滿座,真的非常受歡迎。難得慕名而來,就要吃這裏的招牌菜。職員介紹每位加$6任吃冰粉,這個當然要加了。鮮青椒爽麻味烤魚$298 ,用的是凌波魚,肉質有鮮魚香,夠滑,除了主骨幹,基本上無骨,非常好吃。其實這個湯底不算辣,吃的是原產地頭子花椒的香麻味,相信不能吃辣的人都吃到。而湯底鹹度適中,要適量加湯,否則吃得久了會越煮越鹹。二人吃一條魚,加上配菜還有豆腐,份量很足夠,吃得很滋味啊!孜然甜辣土豆仔$48,外層炸得香脆,一口一粒的份量剛好,特別之處是炒香的甜辣醬,炒得乾身,灑上土豆上也不會影響香脆口感,配上孜然粉更惹味。醬爆鴛鴦糍巴$58,這個當甜品吃,脆炸過的糯米糍,裏面是流心的餡料,一黑一白兩種味道,吃著非常煙韌,甜甜的,無論賣相、口感、味道都不錯。最後當然要多吃點冰粉,這裏的冰粉是透明藍色的,配料隨喜好加上。醬爆珠珠、粉圓、還有桃膠,又可以加上椰汁、桂花糖漿,真的很好吃!吃完麻辣食物再吃冰粉,絕絕子享受!我們一共吃了五碗呢!下次再來的話,一定要來個麻辣湯底過辣癮,在任吃冰粉的情況下,多辣也不怕!

2024-02-21
2024-02-25 1153 瀏覽
大年初六💮公主🐷仲係休息當中💤又可以四圍覓食😋本來想返大陸食烤魚🐟但係又唔想來回過關嘥時間🚇見到沙田探魚11:30已經開門🎉即刻衝過去🏃🏻🏃🏻‍♀️11:30am 準時衝到去沙田✌🏻解鎖冰粉自由🍧冰粉係任食㗎😍超級豐富!有我最愛嘅桃膠同埋好多珍珠🍡可以加椰汁🥥或者黑糖或者桂花蜜🍯坐低每人整兩碗潤潤喉先😋海陸空天團🍢裏面有魷魚🦑雞軟骨🐔牛肉🥩各五串我哋要咗微微辣🌶️作為前菜非常開胃下面有小蠟燭微微加熱🕯️串燒最緊要熱食🔥凍咗就完全唔好食😌非常貼心加分超豪華鮮青椒蛙哈哈哈魚🐟超豪華真係冇講錯👍🏻我哋仲加咗$40升級鮰魚🦈肉質非常滑帶鮮甜兼且冇細骨🦴加$40絕對值得😌裏面仲有田雞🐸蜆肉🦪配菜仲有蓮藕🫚辣而不燥😃配上兩碗白飯就Perfect醬爆鴛鴦糍粑🍡食飽飽海陸空烤魚🐟新正頭整多個圓轆轆金銀滿屋鴛鴦糍粑🌝🌚有金有銀💰新年繼續一直旺最後當然要食多兩碗冰粉🍧解解辣大年初六有烤魚🐟有串燒🍢有冰粉🍧大滿足
大年初六💮

海陸空天團
超豪華鮮青椒蛙哈哈烤魚
爆漿鴛鴦糍粑
2024-02-21 931 瀏覽
朋友最愛北上搵食,留港消費都不忘了幫襯大陸著名食店探魚,香港首間分店座落沙田新城市,午餐拿拿臨去一試究竟! 新城市廣場內開店,環境當然有返咁上下質素,坐低掃QR Code落單,我地都唔係好清楚邊款魚會無咁辣無咁多骨,向店員查詢,佢地都好有耐心解答我地的疑問,值得一讚!我地2個人點了鮮青椒爽麻味烤魚,魚我地就選了店員推介的凌波魚,比較少骨,以獨家8分鐘烤好一條魚的準則,確保烤魚每個部份都受熱均勻,辣度我地選了小小麻小小辣,食落又唔係好辣,但就好香好惹味。點菜後勁快就已經上枱,店員不忘點火儀式,除咗有條大大的烤魚,仲有古法手工豆花,每件都大大件,食落好濃豆味,唔錯! 食魚同時食豆花,解解油膩,烤魚香口,店員無介紹錯,凌波魚真係無乜骨,食落仲相當嫩滑好味,而且份量非常充足,大大條,我地2個人真係食唔哂,3-4個人一齊食都仲得!另外除咗烤魚,我地仲揀咗2份小食+冰粉,小食分別是小酥肉及爆汁炸雞,小酥肉酥脆,作為餐前小食一流,至於爆汁炸雞,炸得剛剛好,相當入味,唔錯!另外,冰粉是必加,位位$6喳! 仲要無限任食,自助區自選,有我最愛的桃膠,寒天晶球等,好豐富,想食咩食幾多,樣樣自己揀,好化算!

2024-01-29
4天前 0 瀏覽
「爽麻無限 開心嘆魚」嚟到探魚我哋揀咗佢哋 signature 嘅青椒爽麻味烤魚,同埋比較無細骨嘅凌波魚 (另外仲有黔魚、鯝魚兩款選擇)10分鐘左右就上菜,秘製川味醬料加上青花椒製作嘅湯底夠惹味🌶️ 食落唔會好辣 啖啖肉嘅凌波魚,魚肉嫩滑。仲有手工鮮豆花好滿足 (其實覺得有少少似食開嘅蜂巢豆腐 lol 都係用啲窿窿嚟吸滿湯汁)不過最緊要係要加配佢哋嘅任食冰粉! ❄️ QQ嘅口感爽滑又冰涼~ 夠曬解辣魚盛惠298 價錢上好似係大陸double 左右,不過比較唔到同大陸嘅口味,因為其實我都係第一次食😂 大鄉里出城
2024-05-22
  • 冰粉
🔸鮮青椒爽麻味烤魚💰298我地揀佐凌波魚,魚嘅辣度同麻度都剛好適中,非常啱我嘅口味😋雖然寫中麻中辣,但唔會太辣~魚嘅配菜中加佐鮮豆花同寬粉,豆花好入味😛寬粉口感煙韌,2人食都夠曬飽!!有驚喜!!舖頭仲無限任食冰粉,搭配種類超過17000種!配料包括提子乾、桃膠、紅糖汁、椰子汁、燕麥爆珠、醪糟、白珍珠、山楂片、黑糖麻糬、花生碎和桂花蜜等等。每一種配料都帶來了獨特的口感和風味,encore 2次已經食唔落了🤣
🔸鮮青椒爽麻味烤魚💰298

• 冰粉
探魚的烤魚是一道讓人垂涎欲滴的美食。烤魚標榜以新鮮的青椒搭配爽麻味調味料,行入餐廳已經聞到一種獨特又令人興奮的香辣味啊!朋友不吃得太辣,可以備注最少辣。烤魚經過短暫的燒烤,讓魚肉保持了柔軟嫩滑的口感,同時青椒的清脆口感為整道菜增添了新鮮感。那輕輕的爽麻味的調味料則為烤魚帶來了豐富的風味,淩波魚沒有細骨,讓人一試難忘,只是湯底略為偏鹹一點!除了烤魚,探魚還提供串燒和自助冰粉。他們的串燒選材豐富多樣,可以讓客人根據自己的喜好進行選擇。保持了原汁原味。這次我們點了海陸空天團,包括魷魚鬚、雞肉、豬軟骨,串燒等等,全部都非常惹味,一客有15串。自助冰粉則是一道消暑的絕佳選擇。你可以根據個人口味在冰粉上加入不同的配料,例如新鮮水果、果醬、糖霜等等,豐富多樣的選擇讓每一口都能帶來驚喜。由於午市套餐包括自助冰粉,建議大家可等待上菜前食一轉甜品為頭盤!總的來說,探魚的烤魚、串燒和自助冰粉都是美味可口的食物。無論你是喜歡辣味、麻味還是清爽的口感,這裡都能滿足你的味蕾,是一個值得推薦的地方。😍

6天前 0 瀏覽
3大1小1b ,佢比張4人卡位我都5緊要,bb車佢叫我地放係佢地出垃圾既位置 ,甘岩有人收垃圾,地方已經夠細,收垃圾果個連垃圾車high到我架bb車都有,整到好污糟,細菌high哂落去,跟住我將bb車放係我地坐既位置後面近佢地電腦位,個店員走埋黎話我地阻q住條路,甘放係佢垃圾位又整污糟,甘你想我點?最後放左係另一邊卡位 阻人出入!?總知呢個安排一定不是最好囉!食烤魚真心真係一條魚 你唔加其他配菜真係咩都無,300蚊得條魚 同大陸比價錢都差遠,重點冷氣不足,烤魚煲仲要唔辣都食到出哂汗,問店員冰粉要加錢先食?佢答我每位6蚊 自己落單睇,頂 真心5知咪問囉!最衰就係話我地阻q住條路果個女店員!賣單食左700幾 屋企人都話唔會再有下次!又貴!又唔好食!服務唔好!員工態度惡劣!地方環境唔舒服!
又貴!又唔好食!服務唔好!員工態度惡劣!地方環境唔舒服!
“探魚”來到新城市廣場雖然是大商場內,仍有挺優惠的價格:$6任吃冰粉😳甜品控的我被吸引了很久,拉著媽媽一試🤣 🍴加一服務費:✔ ✿ 任吃冰粉 $6/位太便宜了吧😂而且配料任加像燕麥爆珠、黑糖麻糬等特色配料都有,而且不斷refill一人吃了三碗🤣🤣午餐時段$98的一人餐也可以加配這個!!😍 ✿ 古早沙茶醬烤魚 $298• 鮰魚 +$40 (凌波魚不用加錢)餐牌上介紹是新口味(?) 就試試這個沒有額外加配料,已經多得鋪滿表面😳魚先經油炸,一直在鍋裡加熱都能保持軟嫩!鮰魚較凌波魚肥美,不過的確多骨些醬汁味道很容易掛上魚肉&配料😝建議吃到中途就讓店員幫忙關火,不然會焦🤣 ✿ 芥味海茸 $48超推薦這個😍餐牌上沒有,掃QR code下單的網頁才有第一次嘗試“海茸 ”,google發現是海草的朋友外表像蟲但放心很好吃😂😂口感帶點煙韌+彈性調味酸甜,很解膩 ✿ 酥炸牛蛙 $58真的超級酥脆😳肉汁多,調味鹹香帶辣喜歡惹味炸物的可一試
“探魚”來到新城市廣場
雖然是大商場內,仍有挺優惠的價格:$6任吃冰粉😳
甜品控的我被吸引了很久,拉著媽媽一試🤣

🍴加一服務費:✔

✿ 任吃冰粉 $6/位
太便宜了吧😂而且配料任加
像燕麥爆珠、黑糖麻糬等特色配料都有,而且不斷refill

一人吃了三碗🤣🤣
任食冰粉

午餐時段$98的一人餐也可以加配這個!!😍

✿ 古早沙茶醬烤魚 $298
古早沙茶醬烤魚

古早沙茶醬烤魚

• 鮰魚 +$40 (凌波魚不用加錢)
餐牌上介紹是新口味(?) 就試試這個
沒有額外加配料,已經多得鋪滿表面😳
魚先經油炸,一直在鍋裡加熱都能保持軟嫩!
鮰魚較凌波魚肥美,不過的確多骨些
醬汁味道很容易掛上魚肉&配料😝
建議吃到中途就讓店員幫忙關火,不然會焦🤣

✿ 芥味海茸 $48
超推薦這個😍
芥味海茸

餐牌上沒有,掃QR code下單的網頁才有
第一次嘗試“海茸 ”,google發現是海草的朋友
外表像蟲但放心很好吃😂😂口感帶點煙韌+彈性
調味酸甜,很解膩

✿ 酥炸牛蛙 $58
酥炸牛蛙

真的超級酥脆😳肉汁多,調味鹹香帶辣
喜歡惹味炸物的可一試

任食冰粉
芥味海茸
2024-05-23 0 瀏覽
大陸人氣烤魚店 #探魚 已經登陸沙田已經一段時間,今次終於約到朋友嚟試一試佢!呢度係自助落單,仲有自助茶飲區,可以自己沖熱或冷泡菊花茶、薄荷茶,另一邊就係自助冰粉區,每位$6,就可以任食冰粉及超過10款嘅配料!🐟 金銀蒜香味烤魚· 凌波魚明火爐上嘅烤魚,今次叫左唔辣嘅金銀蒜香,一盤金黃色嘅烤魚,上面有大量嘅炸蒜及蒜蓉,超重蒜香味,送飯一流!凌波魚大條又厚肉,唔多骨,食落啖啖肉 🤤🍢 海陸空天團(15串)串串小食有魷魚鬚、牛肉串、掌中寶各5串,一啖一串容易食,少少辣幾惹味,過口癮👍👶🏻 超營養噠兒童套餐好貼心的有兒童比小朋友,大人就可以盡情食辣!兒童套餐有薯仔魚柳、蝦仁炒西蘭花、兔子造型白飯及超人造型布丁,很可愛呢!最後就梗係食返2碗冰粉,有超過10款配料可揀,可以解辣又解膩!

🐟 金銀蒜香味烤魚· 凌波魚

🍢 海陸空天團(15串)

👶🏻 超營養噠兒童套餐
、兔子造型白飯及超人造型布丁,很可愛呢!

2024-05-20
住在沙田區的友人跟我一樣嗜辣!但又跟我一樣,很少上深圳的機會,得知沙田開了內地名店「探魚」👀好奇下便試試佢!!一進門口就被店員的口號「開心食魚!」熱烈歡迎,店內起用紅免的燈,感覺少許迷幻 ~作為內地過江龍,這裡當然是掃碼下單 。因為無去過內地探魚,無從比較,今次最深印象的是冰粉自助吧~建議每枱必點,每位+$6即可無限享用冰粉,有十多款配料,包括我喜歡的桂花蜜、小丸子、提子乾等,目不暇給!烤魚有多款口味,我們選了最人氣的的「鮮青椒爽麻味烤魚」 ,配最便宜的凌波魚($298),魚多肉少骨,好適合懶人如我,而且很大條,兩人吃了一個小時才把魚吃完!麻味夠,小辣也適合一般人食用 ,食完都唔會好口渴👍🏻湯底配料已包括豆花(即是好軟滑的豆腐),其他就要另點,我們就加了萵筍($30),是切成薯條形狀的 。茶飲也是免費提供,但需自助到飲品吧斟水,有荷葉茶和菊花茶兩款茶包,我把兩包放一起自製了「荷葉菊花茶」!特別配合食用「易燃易爆小吃天團」($68)即炸物盛盒,有雞、金針菇、山藥片、和小酥肉,非常建議一定要趁熱食,熱食時脆卜卜,凍了油膩感便跑不掉 。香烤花菜($38)烤得乾身,也是道送酒不錯的相對健康選擇
好奇下便試試佢!!

一進門口就被店員的口號「開心食魚!」熱烈歡迎,
店內起用紅免的燈,感覺少許迷幻 ~
作為內地過江龍,這裡當然是掃碼下單 。

因為無去過內地探魚,無從比較,
今次最深印象的是冰粉自助吧~建議每枱必點,
每位+$6即可無限享用冰粉,有十多款配料,
包括我喜歡的桂花蜜、小丸子、提子乾等,目不暇給!

烤魚有多款口味,我們選了最人氣的的
「鮮青椒爽麻味烤魚」 ,配最便宜的凌波魚($298),
魚多肉少骨,好適合懶人如我,
而且很大條,兩人吃了一個小時才把魚吃完!
麻味夠,小辣也適合一般人食用 ,食完都唔會好口渴👍🏻

湯底配料已包括豆花(即是好軟滑的豆腐),
其他就要另點,我們就加了萵筍($30),
是切成薯條形狀的 。

茶飲也是免費提供,但需自助到飲品吧斟水,
有荷葉茶和菊花茶兩款茶包,
我把兩包放一起自製了「荷葉菊花茶」!
非常建議一定要趁熱食,熱食時脆卜卜,
凍了油膩感便跑不掉 。

香烤花菜($38)烤得乾身,
也是道送酒不錯的相對健康選擇 。
2024-05-22 0 瀏覽
今次同女友行完新城市廣場就揾野食,見到有新店就去試試1.醬香味烤魚都幾大條魚,熟悉嘅味道😁. 如果鍾意食重口味,應該會更喜歡。2.魷魚串味道不俗,而且一串串咁食都幾好,可惜份量對我來說有點少😭,下次要叫多一客至得。3.糍粑我平日好少食,但女友鍾意食有咬口的食物,我個人覺得幾好咬口,而且仲味道唔錯,甜甜哋,GOOD4.冰粉超抵加$6任食😆,真係無得唔加,加上不同配料食的味道都不同。我最後食左3碗,個人最愛加烓花蜜,超甜又清涼

今次同女友行完新城市廣場就揾野食,見到有新店就去試試

1.醬香味烤魚

2.魷魚串

3.糍粑

4.冰粉
2024-05-17
  • 冰粉
唔使北上都食到探魚😋而且有兒童餐 帶埋小朋友去食都唔怕冇嘢啱佢哋食😆劉媽知道沙田新城市開咗間 #探魚烤魚即刻約咗鍾意食魚嘅婆婆一齊去食今次我哋order咗🍽️醬香味烤魚· 鈐魚 $318一上枱已經好架勢 因為係用明火頂爐heat住上枱鈐魚都好大條又厚肉又無魚腥味醬香汁好惹味 仲有啲配料青瓜、紅蘿蔔等 送飯一流🍽️易燃易爆小吃天團 $68款款都炸得好酥脆有椒鹽金針菇、香炸紫蘇葉、脆脆蝦片、炸雞和小酥肉🍽️海陸空天團(15串)$68魷魚鬚、牛肉串、掌中寶 各5串一口一串辣得過口癮🍽️超營養噠兒童套餐 $68有2款餸 薯仔魚柳、蝦仁炒西蘭花仲有一份兔子造型白飯及超人造型布丁🍽️爆漿鴛鴦糍粑 $58好香芝麻味 但唔會太甜糍粑外脆內煙韌又幾特別🍽️自選配料·冰粉(任食) $6/位超過10款配料寒天晶球、珍珠、山楂片、提子乾、花生碎食完咁濃味嘅烤魚😌啱就食冰粉解解膩劉媽最喜愛冰粉加燕麥爆珠、桃膠、桂花蜜呢度仲有自助茶飲區可以自己沖熱 或 冷泡 菊花茶/荷葉茶探魚烤魚 (沙田)📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期6樓626號舖
唔使北上都食到探魚😋

一上枱已經好架勢
因為係用明火頂爐heat住上枱
鈐魚都好大條又厚肉又無魚腥味
醬香汁好惹味
仲有啲配料青瓜、紅蘿蔔等
送飯一流

🍽️易燃易爆小吃天團 $68
款款都炸得好酥脆
有椒鹽金針菇、香炸紫蘇葉、脆脆蝦片、炸雞和小酥肉

🍽️海陸空天團(15串)$68

好香芝麻味 但唔會太甜
糍粑外脆內煙韌又幾特別

🍽️自選配料·冰粉(任食) $6/位
超過10款配料
寒天晶球、珍珠、山楂片、提子乾、花生碎
食完咁濃味嘅烤魚😌啱就食冰粉解解膩
劉媽最喜愛冰粉加燕麥爆珠、桃膠、桂花蜜

呢度仲有自助茶飲區
可以自己沖熱 或 冷泡 菊花茶/荷葉茶

探魚烤魚 (沙田)
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期6樓626號舖
2024-05-09
2024-05-19 0 瀏覽
之前成日去深圳食探魚因為價錢又平又大條肉質又好😋估唔到佢竟然開係香港!😍😍😍雖然排長龍但係都要試一試佢🤣 等咗一個鐘終於入到去😍 咁我梗係叫返佢嘅招牌青椒烤魚啦😋😋 同深圳一樣大大條🤤有豆花做配菜好滑,我哋仲叫咗娃娃菜好甜👍之前係深圳食過個啲條魚嘅皮煎得唔夠脆,今次呢條唔錯喎外皮煎得好脆而肉質好鮮甜肥美👍👍 個汁又夠味唔會太濃亦唔會太淡,整體黎講我覺得質素同深圳比絕對冇差到,係價錢貴咗好多😢不過絕對過到口癮🤤🤤