2024-01-05 622 瀏覽
今日同班chok友去咗間手卷屋攞外賣,真係食得興奮滿分👀!燒左口魚好得意,一啖入口,魚既香味同口感簡直夢幻得滯!而厚燒玉子,肥美得嚟唔膩口,飯糰打底,上面撻啲沙律醬同芝士,好合拍呀!再嚟嗰塊6吋三文魚,新鮮程度絕對五星級,大大塊咁滿足我對海鮮既執著😍。至於軟殼蟹手卷,真係賣相勁吸引,滿滿既醬料加上蟹件夾得啱啱好,咬落去脆口得嚟唔覺油膩,正!啲食物不但新鮮,而且份量同質量都掂,勁過啲所謂高級壽司店!跟班friend去一轉,心情都好啲,啲食物真係令人開心到連話都講口快D!等下次再試埋其他款,等食得我心花怒放🌸!簡直係隱世美食寶庫。

2023-11-24 420 瀏覽
有日路過買野 無啦啦比個大陸口音女人臭串我真係諗唔明做咩買張野食刀會比人串劣劣全店唯一一個女人係咁 大家如有光顧請多多留意真係好心著雷劈 黑名單。大家多d注意下問下就知如果不是這一地區附近只有這一間手捲店的我也不會去光顧,經歷這次超級不愉快經歷之後我一定唔會在去真係極度懷疑個女人係歧視香港人囉 望人個眼神又衰又怨 真係超唔想見到依個女人 左口左面如貴公司的人看到 真是要多多檢討該名員工的不禮貌不自重的行為 請多加注意
有日路過買野 無啦啦比個大陸口音女人臭串我
真係諗唔明做咩買張野食刀會比人串

全店唯一一個女人係咁 大家如有光顧請多多留意

真係好心著雷劈 黑名單。大家多d注意下問下就知

如果不是這一地區附近只有這一間手捲店的我也不會去光顧
,經歷這次超級不愉快經歷之後我一定唔會在去

真係極度懷疑個女人係歧視香港人囉 望人個眼神又衰又怨
真係超唔想見到依個女人 左口左面
外賣自取
今日大鄉里終於去左藍田,問下住係附近既朋友,佢介紹左係匯景廣場既手卷屋🍣朋友話無食過手卷屋唔好同人講黎過藍田🤣性價比極高平民價😌 今次食過既個人推介下面呢d 🤤1.)海膽好好食勁鮮甜‼️必食‼️2.)蟹膏四點(🦀鍾意食蟹膏嘅,千祈唔好錯過😌)3.)鮮帶子🍣4.)火焰厚燒玉子 🥚5.)火焰招牌醬蟹足棒 🦀6.)火焰招牌醬三文魚腩🤤7.)三文魚刺身(6片好幾厚)8.)蒜味螺肉 (好大兜😌)9.)冷面(最愛芝麻醬,下次一定要是招牌醬)

朋友話無食過手卷屋唔好同人講黎過藍田🤣性價比極高

平民價😌 今次食過既個人推介下面呢d 🤤

1.)海膽好好食勁鮮甜‼️必食‼️

2.)蟹膏四點(🦀鍾意食蟹膏嘅,千祈唔好錯過😌)
3.)鮮帶子🍣
4.)火焰厚燒玉子 🥚
5.)火焰招牌醬蟹足棒 🦀
6.)火焰招牌醬三文魚腩🤤
7.)三文魚刺身(6片好幾厚

8.)蒜味螺肉 (好大兜😌)
9.)冷面(最愛芝麻醬,下次一定要是招牌醬

2023-04-20 1278 瀏覽
首先一定要提嘅係 個鋪頭真係好難搵😂特別匯景成個迷宮咁嘅設計 唔熟嗰頭就難搵啲-間舖非常窄 位置亦非常少 所以有冇得堂食就睇運啦~-食物方面之前lunch食過佢哋嘅便當 壽司拼一個飯/麵壽司可揀生/熟 種類方面係大路嘅三文魚 吞拿魚 蝦 再加飯卷嗰隻試過冷面同軟殼蟹飯冷面醬汁超多 味道正常軟殼蟹炸得脆 (當然個殼就係軟嘅)-價錢方面只要50蚊 便當已經有交易相比大型連鎖店絕對係平當然環境賣相就相較下遜色啲但係物有所值嘅-服務方面因為係用即棄餐具器皿 所以食完自己清但服務人員態度都很好無擺臭臉/唔理人嗰啲出餐速度快 5-10分鐘就有得食
首先一定要提嘅係 個鋪頭真係好難搵😂
特別匯景成個迷宮咁嘅設計 唔熟嗰頭就難搵啲
間舖非常窄 位置亦非常少 所以有冇得堂食就睇運啦~
食物方面
之前lunch食過佢哋嘅便當 壽司拼一個飯/麵
試過冷面同軟殼蟹飯
冷面醬汁超多 味道正常
軟殼蟹炸得脆 (當然個殼就係軟嘅)
價錢方面只要50蚊 便當已經有交易
但服務人員態度都很好
無擺臭臉/唔理人嗰啲
出餐速度快 5-10分鐘就有得食
2023-03-18 1005 瀏覽
呢間喺藍田嘅壽司店主要做外賣,入面有少量座位可以堂食,夜晚見到都幾多人買外賣就試下佢,佢真係幾平而且好高質,壽司係即叫即做,同平時食連鎖壽司店好大分別,而且呢度差唔多每一款壽司都可以揀做手卷,所以舖頭叫做手卷屋,我特別鍾意食佢嘅火炙壽司,佢係用上獨門嘅招牌醬去燒,非常惹味。另外我叫咗嘅生蝦壽司亦都非常新鮮好鮮甜,非常推介🤤甜蝦壽司 $12赤海蝦壽司 $11芥辣八爪魚軍艦 $7北奇貝沙律軍艦 $7海膽魷魚軍艦 $9軟殼蟹手卷 $23蟹子沙律前菜 $17黑椒海蝦壽司 $7燒左口魚壽司 $13招牌醬蟹足棒壽司 $8招牌醬三文魚腩壽司 $10招牌醬油甘魚壽司 $12醬燒特大帆立貝壽司 $14厚燒玉子壽司 $13醬燒鮮帶子壽司 $16

甜蝦壽司 $12
醬燒特大帆立貝壽司 $14
厚燒玉子壽司 $13
醬燒鮮帶子壽司 $16
2023-03-17
.手卷屋🍣🍱依家位於匯景商場嘅日式小店,性價比平民度極高🥰有多款便當、丼飯、壽司、小食等選擇😋價錢抵食,質素吾差👍🏼仲有得堂食tim #冬甩仔女_藍田#冬甩仔女_日本野🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅👦🏻炸軟殼蟹便當🦀🍱(8/10)$52便當好豐富,即叫即整🤤有1格🫢第1格有五件壽司分別係兩件加州卷、魷魚壽司、三文魚壽司🍣(壽司仲會每日吾同款式),就算平,質素都吾錯,都吾會有雪藏味、刺身材料好硬既問題岀現😚有2格有兩串雞肉串🫢第3格重點唔少得軟殼蟹飯,軟殼蟹上都係吱上明太子沙律醬👍🏼食落香口脆身😆飯都有醬汁係面👍🏼呢個價錢黎講有咁多款嘢食😍超級正👍🏼🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅👧🏻招牌醬三文魚飯🍣🍱(8/10)$50三文魚愛好者就點左呢個火炙三文魚飯😍賣相都好吸引🤤三文魚有6件左右😆微微炙過帶有少少魚香味😚再配邪惡既沙律再加招牌醬汁似燒汁、甜甜地🍱配搭食落曬好夾👍🏼好惹味仲有2件王子味道甜甜地😆吾錯🤤🍩冬甩小資訊🍩1️⃣有外賣有堂食2️⃣收加一服務✖️💲抵食:9/10👅好味:8/10🍩推薦:8.5/10

[藍田美食推介🍽 ]手卷屋🍣🍱

💲抵食:9/10
👅好味:8/10
🍩推薦:8.5/10

2023-03-09 318 瀏覽
藍田嘅匯景商場係小葵廣,呢間手卷壽司小店已經係呢度幾年😌但都keep住好多人幫襯!✨花之卷 $20/件 | 4/5拳頭三分二大嘅花之卷,由三塊厚切三文魚包住!魚味濃而不腥,好正😋✨海膽魷魚軍艦 $9/件 | 4/5有濃郁海膽鮮味,配上骨膠原質感滿滿嘅魷魚條,好食爆!呢個係must叫的😭😭✨辣味三文魚軍艦 $7/件 | 3/5少許辣味沙律醬配上三文魚粒,口感豐富😛而且好清新!✨芥辣八爪魚軍艦 $7/件 | 3/5小店用嘅芥辣八爪魚係青綠色而唔係粉紅色嗰隻,我自己就係鐘意青綠色嗰隻🥰所以私下加分!✨ 招牌醬三文魚壽司$8/件 | 4/5類似燒汁加沙律醬製成嘅招牌醬本身已經好香,加上三文魚一齊炙燒,食落入口即溶,魚油香溢❤️😋俾我啪多幾舊得唔得?🥲❤️小店所有壽司手卷即叫即做,紫菜都係脆嘅👻所以建議攞上手好食喇,enjoy!!🤪

✨花之卷 $20/件 | 4/5

✨海膽魷魚軍艦 $9/件 | 4/5

✨辣味三文魚軍艦 $7/件 | 3/5
少許辣味沙律醬配上三文魚粒,口感豐富😛而且好清新!

✨芥辣八爪魚軍艦 $7/件 | 3/5

✨ 招牌醬三文魚壽司$8/件 | 4/5

2023-03-08
2023-02-23 290 瀏覽
之前中學係藍田讀中學,lunch time 成日都會去呢間日式小店買嘢食🥰但畢咗業就冇再食過啦🥲前幾日要去個邊做嘢當然要去食返先啦!叫咗一個set包有壽司,冷麵同一個小食,完全係夠飽同埋係回憶味道😚

2023-01-22 402 瀏覽
呢間係由中學時期已經成日會去食😙雖然畢咗業但偶爾都會特登去食😝小店堂食地方唔算多只有大概10個位💫🔸招牌醬三文魚飯 $50三文魚有燒過🔥共有6塊厚度係正常,重點係三文魚上面嘅醬❤️‍🔥係沙律醬加上小店嘅招牌醬, 醬汁係甜甜地同三文魚飯係好夾😆另外仲有2塊玉子都頗甜🙌🏻🔸厚燒玉子 $12由中學時期食到而家🤫玉子燒好甜,上面嘅醬係沙律醬加小店招牌醬而表面有燒過😻令玉子燒更香同好夾🫶🏻🔸蟹膏蟹柳蟹膏真係不得了係好大一pat❣️再加上蟹柳唔會覺得膩~

🔸招牌醬三文魚飯 $50

🔸厚燒玉子 $12

🔸蟹膏蟹柳
蟹膏真係不得了係好大一pat❣️再加上蟹柳唔會覺得膩~
2022-09-28 838 瀏覽
今日去返一個好耐無去過既地方,就係藍田匯景廣場,呢度真係有好多好多既小食,今次揀呢間舖頭,係由前區議員陳易舜推介。呢間舖頭係好抵食嘅!今次叫咗三樣嘢!首先我叫咗個海膽魷魚!其實好少機會係出面食到嘅!都是新鮮嘅,有少少類似海膽醬!海膽不及海膽,但都算滿足到希望!之後,飛魚子小卷。雖然唔算好大件,但係都好過癮㗎!魚子就唔算大粒!個口感都唔錯,雖然唔似蟹籽咁好咬,份量都唔算差嘅!紫菜都OK嘅,唔會話太林。最後當然再叫一個海膽手卷啦!海膽喺呢個時候離講都算新鮮嘅。都有啲鮮甜。冇乜苦味!唔錯整體服務都OK嘅!可以值得一試

整體服務都OK嘅!可以值得一試
2022-09-14
2022-09-26 509 瀏覽
呢間手卷屋由佢開張食到而家,今日放工好攰屋企咁岩冇煮飯,即刻去手卷屋買翻個晚飯!位置比較難揾,係藍田匯景比較入嘅位置。叫得手卷屋都知佢哋主打手卷,有好多唔同類型嘅手卷選擇因為好肚餓,今次就唔叫手卷,叫個便當,便當都有好多選擇同配搭一份便當有小食,主食,同壽司!餐廳好貼心提供生食/熟食嘅壽司揀,唔鍾意嘅壽司亦可以落單時叫餐廳改💯我就叫左個蟹足棒便當,小食揀左厚燒玉子落單後等左大約5分鐘就有得厚燒玉子係佢哋嘅招牌菜,玉子燒得好靚,配埋佢哋嘅醬料,好惹味大推火炙蟹棒味道鮮甜,配埋沙律醬不錯飯落咗醋,仲有醬汁係面,不過飯偏黏壽司有5舊,好抵,其中一件壽司改咗做三文魚壽司,壽司唔係好凍個類,三文魚壽司味道比較普通,另外嗰幾舊壽司就正正常常,冇咩大驚喜整體黎講,$46有一份便當包咁多類型嘅食物,都好滿足㗎啦!

我就叫左個蟹足棒便當,小食揀左厚燒玉子
落單後等左大約5分鐘就有得

大推

火炙蟹棒味道鮮甜,配埋沙律醬不錯
飯落咗醋,仲有醬汁係面,不過飯偏黏

壽司有5舊,好抵,其中一件壽司改咗做三文魚壽司壽司唔係好凍個類,三文魚壽司味道比較普通,另外嗰幾舊壽司就正正常常,冇咩大驚喜

整體黎講,$46有一份便當包咁多類型嘅食物,都好滿足㗎啦!
外賣自取
2022-09-08 366 瀏覽
我每日收工返屋企之前都會去匯景2間壽司店買手卷,其中一間就係手卷屋喇最鐘意食佢軟殼蟹手卷 $22  佢可以坐入去入面慢慢食同埋店員都幾親切🥰-好味程度:5分抵食程度:5分環境靚靚:5分服務態度:5分會回頭率:5分
最鐘意食佢軟殼蟹手卷 $22  佢可以坐入去入面慢慢食
同埋店員都幾親切🥰

好味程度:5分
抵食程度:5分
環境靚靚:5分
服務態度:5分
會回頭率:5分
手卷屋💛三文魚腩手卷 $19吉列蝦卷 $20軟殼蟹手卷 $22人均消費: $30.5 (2人)-三文魚腩手卷🐟三文魚腩正正常常冇咩特別不過唔夠凍🥺·吉列蝦卷🍤吉列蝦即叫即炸🔥好食🤤係炸到個蝦尾殼都可以一齊食落肚😝同埋炸起上嚟又唔會話太油膩因為佢嘅炸衣只係薄薄一層😋·軟殼蟹手卷🦀軟殼蟹 好味🤤聞起上嚟 超級香!超級推介🤩(死啦 呢個評價好似好廢添🤣)·以上評價 同🐖一齊寫所以帶返頭盔先👷🏽‍♀️-18/7/2022 ate有得坐喺入邊食夠晒方便🥰入邊有提供筷子🥢仲有豉油同Wasabi可以落價錢比起其他坊間嘅手卷壽司店感覺上好似性價比高啲😚同埋店員都幾親切🥰-好味程度:🌕🌕🌕🌕🌑抵食程度:🌕🌕🌕🌑🌑環境靚靚:🌕🌕🌕🌑🌑服務態度:🌕🌕🌕🌕🌑會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑·#od藍田覓食之旅#od食日本嘢#od食掃街·希望疫情快啲完結啦💛大家都要身體健康💛
手卷屋💛
三文魚腩手卷 $19
吉列蝦卷 $20
軟殼蟹手卷 $22
人均消費: $30.5 (2人)

三文魚腩手卷🐟

同埋炸起上嚟又唔會話太油膩
因為佢嘅炸衣只係薄薄一層😋

軟殼蟹手卷🦀
軟殼蟹 好味🤤
聞起上嚟 超級香!
超級推介🤩
(死啦 呢個評價好似好廢添🤣)
以上評價 同🐖一齊寫
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2022-07-18
2022-07-24 498 瀏覽
🤩藍田壽司人氣之選🍣------------------------------💛蟹足棒手卷🦀-💵16蟹棒燒過之後好香🙈好有食欲🤤整體唔算太大個👏🏻所以做小食一流🤩💛炙燒帆立貝🔥-💵14一隻燒過嘅帆立貝加埋獨有嘅汁🥰係好食到不得之了👍🏻👍🏻💛厚燒玉子🥚-💵12份量好細舊☹️感覺中規中矩 冇乜特別🤨------------------------------🤤好味度:8/10🧚🏻回頭率:7.5/10手卷屋 (藍田)🇭🇰藍田匯景道8號匯景廣場5樓183-187D號舖#藍田美食 #藍田 #匯景商場 #壽司 #玉子 #芝士 #手卷 #蟹柳 #匯景美食 #人氣美食 #情侶好去處 #日本 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #藍田好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger #hkfoodblog
🤩藍田壽司人氣之選🍣
💛蟹足棒手卷🦀-💵16

💛炙燒帆立貝🔥-💵14
一隻燒過嘅帆立貝加埋獨有嘅汁🥰係好食到不得之了👍🏻👍🏻

💛厚燒玉子🥚-💵12
份量好細舊☹️感覺中規中矩 冇乜特別🤨
🤤好味度:8/10
🧚🏻回頭率:7.5/10

手卷屋 (藍田)
🇭🇰藍田匯景道8號匯景廣場5樓183-187D號舖

超值外賣壽司店( ̀⌄ ́)我已經幫襯多年嘅壽司小店( ̀⌄ ́)CP值高先講必食的壽司( ̀⌄ ́)🔸蟹膏軍艦壽司 $15爆多蟹膏 夾雜蟹肉口感濃稠 鮮味十足🔸醬燒鮮帶子壽司 $16 (+$1可燒)帶子鮮甜 🔸軟殼蟹手卷 $22軟殼蟹份量多 即炸很脆口🔸招牌醬蟹足棒 $8一件有兩條蟹棒 醬汁好味🔸厚燒玉子 $12熱辣辣玉子配上醬汁🔸赤海蝦壽司 $10蝦肉彈牙不腥🔸炙燒左口魚 $13豐富魚油香🔸吉列蝦卷 $20炸蝦香口❗️不推介的壽司( ̀⌄ ́)🔸甜蝦壽司 $6有雪味 冇蝦味(。 ́︿ ̀。)🔸飛魚子壽司 $6較淡和腥不夠新鮮 沒有卜卜口味🔸鰻魚壽司 $9口感較韌大部份壽司CP值高~良心推介( ̀⌄ ́)

超值外賣壽司店( ̀⌄ ́)

我已經幫襯多年嘅壽司小店( ̀⌄ ́)CP值高
先講必食的壽司( ̀⌄ ́)

🔸蟹膏軍艦壽司 $15

爆多蟹膏 夾雜蟹肉
口感濃稠 鮮味十足

🔸醬燒鮮帶子壽司 $16 (+$1可燒)
帶子鮮甜

🔸炙燒左口魚 $13
豐富魚油香

🔸吉列蝦卷 $20
炸蝦香口

❗️不推介的壽司( ̀⌄ ́)

🔸甜蝦壽司 $6
有雪味 冇蝦味(。 ́︿ ̀。)

🔸飛魚子壽司 $6
較淡和腥
不夠新鮮 沒有卜卜口味

🔸鰻魚壽司 $9
口感較韌

大部份壽司CP值高~良心推介( ̀⌄ ́)