將南真係一個好舒服同埋好多食好有質素既餐廳燒肉係必叫既~燒肉牛小排、牛板健、菠蘿係海邊燒真係另一番風味~牛小排、牛板健真係無得輸,而燒菠蘿又係另一樣好喜歡既食物,超新鮮,超多汁,不得了。另外就係一定要叫既肉燥飯,好地道既台灣飯,每次食都好回味,足料同埋入味,依度既各款小菜都係好食的,其中好喜歡既炒什菜好香既蒜容味,又有好愛既瓜、茄子,好健康呀~最後緊係要叫一杯白酒開心下~好 RELAX,好開心的一個晚上
將南真係一個好舒服同埋好多食好有質素既餐廳

燒肉係必叫既~燒肉牛小排、牛板健、菠蘿

題外話/補充資料: 係海邊燒真係另一番風味~牛小排、牛板健真係無得輸,
2024-03-06
生日
  • 牛小排、牛板健
  • 炒什菜
2024-03-06 23 瀏覽
之前已經食過一次戀上台式料理,覺得服務同環境都唔錯,咁啱前排有一次經過將軍澳海旁,就過去幫襯下😋❥牛肉拼盤 $288牛肉拼盤入面有四款唔同嘅部位:牛舌、牛肩胛、牛小排、牛胸腹牛肉嘅色澤幾靚,而且油脂分布都算平均每個部位大概有四五件,約二人份量燒肉需要自己控制火候配埋佢哋嘅醬汁都幾好味❥戀戀蚵仔煎 $78蚵仔嘅份量都幾多佢個蛋都算滑嫩配埋個醬汁唔錯❥雪崩珍珠朱古力/Pinku Pinku $45兩杯嘢飲都好適合打卡會推薦朱古力多啲~

❥牛肉拼盤 $288

牛肉拼盤入面有四款唔同嘅部位:
牛舌、牛肩胛、牛小排、牛胸腹
牛肉嘅色澤幾靚,而且油脂分布都算平均
每個部位大概有四五件,約二人份量
燒肉需要自己控制火候
配埋佢哋嘅醬汁都幾好味

❥戀戀蚵仔煎 $78

蚵仔嘅份量都幾多
佢個蛋都算滑嫩
配埋個醬汁唔錯

❥雪崩珍珠朱古力/Pinku Pinku $45

兩杯嘢飲都好適合打卡
會推薦朱古力多啲~
Pleasant surprise along the Tseung Kwan O Promenade😮the vibe here is so chill with high quality of food🌊There are plenty of outdoor seats for pet owners to come with their beloved pets as well🐶🐱We got the cripsy fried chicken chop rice, braised pork rice and the sweet and sour pork, they all taste so good🐖Definitely a nice place to go if you want to bring along your pets or have a casual lunch with your family and friends👍🏼
braised pork rice
sweet  and  sour  pork
braised pork rice
今日同朋友行完將軍澳南岸嘅donki之後去咗海旁散步,見到附近有間幾chill嘅台灣餐廳叫戀上台式料理,室內裝修幾靚幾新淨,座位闊落,坐落空間感大,室外又有幾張枱,呢個天氣吹住海風食感覺幾chill幾relax。我哋嗌咗特選燒肉拼盤、戀戀蚵仔煎、麻辣鴨血湯配陽春麵、奶蓋四季春同芝士莓莓。特選燒肉拼盤有四款肉類:五花腩、黑毛豬、厚切牛舌同牛小排各四片,燒肉用一個鐵板上,自己夾嚟燒,五花腩油脂分布幾好,咬落去非常香口;黑毛豬偏薄身,燒起上嚟好快熟;厚切牛舌咬落去爽口又有口感;牛小排都係偏薄身但重牛味,雖然燒肉唔係好算係台式料理,不過整個燒肉體驗都幾好,而且餐廳打開門連住室外座位,所以油煙都唔會好大。蚵仔煎都幾足料,蠔仔肥美,唔會太油。麻辣鴨血有四、五片,湯底幾重麻香味,配埋陽春麵充滿台灣特色。奶蓋四季春茶底幾重茶香,奶蓋亦都幾順滑;芝士莓莓飲落亦都有好多草莓果肉,唔會得個死甜,住將軍澳嘅朋友得閒可以行過嚟試下!📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖
特選燒肉拼盤
麻辣鴨血配陽春面
奶蓋四季春
芝芝莓莓
一行12人餐廳平日中午吃午餐,叫了10個午餐再加四款主食,食物質素非常一般,與價錢不成正比,不推介! 翩匯坊有更加多環境好和食物質素高的餐廳可選擇,絕對不會再係第二次!主食方面,鹽素雞扒,滷肉飯,酸菜魚都正常,但泰式酸辣蝦份量少,而且蝦不新鮮,戀戀蚵仔煎的蚵仔分量超少,味道亦不好,另外黑糖珍珠奶茶十分難飲,很稀,好像溝了很多糖水!最後服務方面,職員不太有善,平日午餐時間,只有幾枱客人,但服務質素都不太好,十分失望!

2024-02-27
2024-02-27 35 瀏覽
又是偽台妹去食台灣嘢嘅時候,今晚約了保險經紀傾嘢,所以揀間比較寧靜舒適嘅食店。呢間店對出是將軍澳海傍,半開放式空間感覺不會侷促,可選坐戶外或室內,座位檯面都非常寬敞。戀上酸菜魚 $238雖說明明是想要食台灣嘢,但來到後又被餐牌上的酸菜魚所吸引,改變心意揀了酸菜魚。除可選大中小辣度外,亦可選大中小麻度。整盤酸菜魚上檯真有嚇一跳嘅感覺,真係好大盤,3至4個人食都可以。魚片份量算多,肉質滑嫩無細骨,吸滿湯汁精華,再飲啖微酸微辣的湯,加埋酸菜一齊食,份外開胃,配料仲有雲耳、紅薯粉、芽菜及豆卜等,真係多到食唔晒。戀上蚵仔魯肉飯 $88由於唔知酸菜魚份量原來咁大,仲點了碗蚵仔魯肉飯,不過呢碗魯肉飯又幾好食喎,尤其蚵仔粒粒都脹卜卜,咬落幾乎都爆汁,好味道!還附送了麻辣雲耳、花生及藕片作前菜。鹽酥大大雞扒 $78雞扒水準亦OK,是台式古早味的炸雞扒,其炸粉令雞皮份外酥脆,雞肉肉質仍嫩,不會太乾身。Pinku Pinku $40超級適合打卡的飲品,成杯粉紅色簡直令人少女心爆發,其實係一杯玫瑰荔枝鮮奶冰,味道偏甜但幾好飲。朱古力咖啡 $25朱古力味太重,反而完全蓋過咖啡的味道,不過都OK好飲的。提一提,呢

戀上酸菜魚 $238

戀上蚵仔魯肉飯 $88

鹽酥大大雞扒 $78

Pinku Pinku $40

朱古力咖啡 $25
朱古力味太重,反而完全蓋過咖啡的味道,不過都OK好飲的。
提一提,呢間係寵物友善餐廳,而且又靠近海傍,閒時放狗散步來此食餐飯或Hea下都幾寫意架!
2024-02-26
2024-02-27 28 瀏覽
《一頓飯吃到中日台菜》去將軍澳海旁享受悠閒的下午,是個不錯的選擇。這裡有不少食肆選擇欵,找了家同時間吃到多國菜的小店。下午有套餐附送飲品,加購小吃有優惠,價格不貴決定一試🙈。-▪︎雪崩珍珠朱古力 +HKD$23|古早珍珠奶茶+HKD$15 除了跟餐飲品,還可升級其他飲品。朱古力賣相吸引,可以打卡一下📸,朱古力味道濃郁,奶蓋微咸質感幼滑。-▪︎秘制酸菜魚套餐 HKD$108可選配白飯或魯肉飯,跟魯肉飯配酸菜魚感覺較特別🤭。魚肉大片肉質嫰滑,湯頭酸中帶微辣,裡有多款吸味食物。魯肉咸中帶微甜,是個挺好下飯欵。-▪︎原條厚燒鰻魚溏心蛋飯 HKD$108用了日式便當裝著,配珍奶一起享用挺特別欵。原條鰻魚賣相吸引,魚肉鮮嫰肉質厚身。醬汁濃稠感覺惹味,醬汁拌飯吃也不錯的。-▪︎川川辣辣口水雞 HKD$98把雞件堆砌成球型的賣相,這個味道挺香的。雞肉肉質嫰滑,雞皮爽口不會太肥膩。醬汁味道開胃,感覺是微辣的味道。-▪︎椰奶仙草芋圓|芋圓仙草豆腐花 HKD$38甜品有數款選擇,也是有芋圓der組合😏。椰奶配仙草味道香甜滑溜,裡有紅豆味道清甜。仙草配豆腐花感覺是黑白配,也是清甜der組合,裡有綿密芋泥。芋圓質感煙韌軟
《一頓飯吃到中日台菜》

▪︎秘制酸菜魚套餐 HKD$108

魯肉咸中帶微甜,是個挺好下飯欵。

▪︎原條厚燒鰻魚溏心蛋飯 HKD$108

醬汁濃稠感覺惹味,醬汁拌飯吃也不錯的。

▪︎川川辣辣口水雞 HKD$98

▪︎椰奶仙草芋圓|芋圓仙草豆腐花 HKD$38
甜品有數款選擇,也是有芋圓der組合😏。椰奶配仙草味道香甜滑溜,裡有紅豆味道清甜。仙草配豆腐花感覺是黑白配,也是清甜der組合,裡有綿密芋泥。芋圓質感煙韌軟糯,整體口感豐富。

2024-02-21
2024-02-26 34 瀏覽
將軍澳海傍台式酒吧餐廳這間位於將軍澳海傍的台式酒吧餐廳,由台式爐端燒、牛肉麵、滷肉飯等台式菜式,至烤魚、酸菜魚、口水雞等中式菜式也有,選擇眾多。餐廳採用半開放式設計,可一邊觀賞海景一邊用膳。並且,餐廳是寵物友善餐廳,免費提供寵物零食、除臭消毒用品等,大家不妨帶愛犬一起去用膳。① 戀上酸菜魚 $238🔹酸菜魚份量多而嫩,還有粉絲、芽菜、木耳和豆卜;酸菜的酸味和辣椒的辣味相互融合,酸辣度適中② 鹵水牛三寶 $148🔹牛三寶包括牛筋、牛𦟌、牛肚,滷水唔算太濃,最喜愛充滿膠質的牛筋③ 芋圓紅豆配木桶豆腐花(冷凍)$68🔹豆腐花由原個木桶裝住上,打卡一流,口感較實,配上蜜紅豆、芋圓、水果及糖漿,可以自己自由搭配📍 戀上台式料理將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖
將軍澳海傍台式酒吧餐廳

① 戀上酸菜魚 $238

② 鹵水牛三寶 $148
🔹牛三寶包括牛筋、牛𦟌、牛肚,
滷水唔算太濃,最喜愛充滿膠質的牛筋

③ 芋圓紅豆配木桶豆腐花(冷凍)$68

📍 戀上台式料理
將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖
2024-02-23 25 瀏覽
🌉將軍澳南嘅台灣餐廳,款式都幾多,有羊腩煲、雞煲、酸菜魚、台灣嘢、燒肉,基本上一定有一樣嘢係岩心水,今次我哋就叫咗正宗嘅台灣嘢👍🇹🇼🍲松茸燉雞 先叫碗湯暖吓個位先,呢個燉湯都幾清甜,飲落口幾順滑🍚鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯:呢個飯真係好正,有鵝肝嘅肥美、糖心蛋既濃郁蛋黃汁、新鮮嘅蚵仔🦪份量都唔少,仲要大大隻,最後就有肉汁嘅滷肉飯~ 好似一個高級版嘅滷肉版一樣🥘酸菜白肉鍋:平時唔鍾意食酸菜嘅我,見到呢個鍋熱辣辣咁樣呈上,覺得好吸引吸,酸菜湯嘅味道幾好,唔會太酸,有豬肉嘅味道👅我都飲咗幾多啖 🤪 有啲豆卜、白肉,撈埋啲飯嚟食最好味🧆戀上三杯雞: 亦都係用一個熱鍋上,雞炒得幾香,多肉,有好多洋蔥、蒜蓉🤪🧆椰汁芒果沙冰🍧椰汁味幾重,加埋芒果嘅鮮味,幾有夏日嘅口感🥭雪崩珍珠朱古力🍫大大杯朱古力真係好多料,雪崩嘅意思即係解最高有啲奶蓋寫晒出嚟🤪又有Oreo、珍珠,朱古力味充足,正😘

有啲豆卜、白肉,撈埋啲飯嚟食最好味

椰汁芒果沙冰🍧椰汁味幾重,加埋芒果嘅鮮味,幾有夏日嘅口感🥭

• 鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯
  • 戀上三杯雞
  • 酸菜魚
2024-02-22 22 瀏覽
將軍澳有間台式料理,台灣廚師主理食材由台灣直送夠正宗,餐廳有設有戶外枱椅更可攜帶毛孩,環境開揚鄰近海邊清風送爽,坐位舒適。我們點左~🥢燒牛肉拼盤$288,牛胸腹、牛舌、牛小排、牛肩押,全部牛肉味香濃很新鮮,真不錯👍👍👍~🥢台式蚵仔刀削麵$68,蚵仔肥嘟嘟圓咕碌,鮮甜味美😊😊😊配前菜:蓮藕片、炸花生、木耳很爽口。~🥢窩夫配草莓三重奏$68,有三件鬆軟窩夫,配草莓醬、新鮮草莓和藍莓,伴鮮忌廉和朱古力雪糕,很美味好吃😍😍~🥢椰奶仙草芋圓 $38,有仙草、芋圓,椰奶味香濃,芋圓煙韌好吃。
我們點左
~🥢台式蚵仔刀削麵$68,蚵仔肥嘟嘟圓咕碌,鮮甜味美😊😊😊
配前菜:蓮藕片、炸花生、木耳很爽口。
  • 台式蚵仔削麵
  • 椰奶仙草芋圓
2024-02-22 33 瀏覽
又來將軍澳南吃飯,這間餐廳可望住海邊,並可帶寵物,這天約了朋友前來,因為今天比較潮濕,所以我們選擇坐室內。 蒜香田園($88):因為想吃得比較健康,所以點了菜,蒜頭炒菜一向都很美味,份量很多,最驚喜是有秋葵。 小碗手工魯肉飯配溏心蛋($38):我們偏向想吃小食為主,所以點了一碗魯肉飯2人分來吃,魯肉味香,溏心蛋的溏心程度剛好,配上魯肉飯很滋味。 黑松露黃金花枝丸($58):有4粒,花枝丸外層酥脆,口感彈牙,搭配黑松露醬很香,而且份量很多。 蒜泥白肉($88):是切片的豬肉,配上一堆蒜,毫不吝嗇,味道濃郁。 脆香大大雞扒($78):雞扒果然很大塊,外邊炸至金黃酥脆。亦可配上千島醬增加風味。 珍珠茉香奶茶($30):來台式餐廳當然要點台式飲品,點了少甜,對我來說甜度剛好,珍珠彈牙,奶和茶的調配比較剛好。 芋圓紅豆配木桶豆腐花($68):整個木桶上菜,非常吸睛,大約有4碗份量,亦配有甜甜的紅豆,大大粒藍莓和芋圓,口感豐富。

2024-02-20
2024-02-21 20 瀏覽
將軍澳海濱,好方便,行幾步就黎到,將軍澳台式美食唔多,呢間對住個海別有一番風味,仲有室內同室外坐👍🏻午餐台式特大炸雞脾仲要去埋骨嫁🤭即叫即炸,高溫炸到雞皮勁脆,鎖住到啲肉汁,真係外脆內嫩😋好味到停唔到口🤤套餐跟滷肉飯或湯麵,湯底有古早牛肉湯底同鮮茄湯底選擇👍🏻我地揀左鮮茄湯麵,湯底味道都唔錯,麵質適中😊秘制酸菜魚佢地用傅統川味酸菜魚制法,加入自家合式口味改良,再用上頂級黑魚片,酸辣得黎勁開胃😋佢哋嘅魚質鮮嫩,好味😋套餐跟配珍珠米飯或魯肉飯我哋揀左魯肉飯,佢哋嘅滷肉飯肉粒都好大,仲好入味😋套餐可加$15陳皮雞翼午餐轉特飲+$25草莓鮮奶🍓仙草奶茶🧋蒜泥白肉蒜粒好大,醬汁整得好食👍🏻戀戀蚵仔煎真係整到同我係台灣一樣食到既味道😋好好味😋蚵仔又大粒,正呀喂🤤戀上軟Q鴨血軟Q真係無講錯,真係彈得黎又軟地,最好味係佢地既辣汁整到好好👍🏻好香好夠味😋佢哋除咗以上美食,仲有烤魚椰子雞煲,同埋麻辣羊腩雞煲,佢哋嘅烤肉都好正咁喎,下次一定要黎試吓🤭

台式特大炸雞

套餐跟滷肉飯或湯麵,湯底有古早牛肉湯底同鮮茄湯底選擇👍🏻

我地揀左鮮茄湯麵,湯底味道都唔錯,麵質適中😊

秘制酸菜魚

套餐跟配珍珠米飯或魯肉飯

我哋揀左魯肉飯,佢哋嘅滷肉飯肉粒都好大,仲好入味😋

套餐可加$15陳皮雞翼

午餐轉特飲+$25

草莓鮮奶🍓
仙草奶茶🧋

蒜泥白肉
蒜粒好大,醬汁整得好食👍🏻

戀上軟Q鴨血

2024-02-16 35 瀏覽
好耐冇去台灣 朋友早排食過覺得唔錯見我嚴重思鄉 所以推介我試下😆🔸水蜜桃生炒骨味道酸甜,非常醒胃😳生炒骨,顧名思義,是用排骨入饌較有口感,喜歡啜骨頭,必選生炒骨,糖醋汁是生炒骨的靈魂煮至糖溶化,醬汁微微帶杰身,脆口味帶酸酸甜甜加上水蜜桃,好開胃🤪🔸戀上蚵仔魯肉飯燙熟的蚵仔還保有肥嫩口感,入口滑嫩新鮮滑嫩加上底下的肉燥偏瘦,口感鹹香,和蚵仔搭在一起好好食😳🔸鹽酥大大雞扒麵鹽酥大大雞扒好大件,外脆內嫩,雞扒仲好多汁,加上蕃茄湯底味帶微酸,絕對唔會覺得 膩口🔸涼拌皮蛋豆腐皮蛋豆腐絕對會叫的台灣小食,皮蛋甘香軟綿,豆腐清涼嫩滑,簡單美味又清爽可口珍珠奶茶同台灣一樣 大大杯 勁滿足喔
好耐冇去台灣 朋友早排食過覺得唔錯
見我嚴重思鄉 所以推介我試下😆

🔸水蜜桃生炒骨
味道酸甜,非常醒胃😳

🔸戀上蚵仔魯肉飯

🔸鹽酥大大雞扒麵

🔸涼拌皮蛋豆腐

珍珠奶茶同台灣一樣 大大杯 勁滿足喔

2024-02-15 31 瀏覽
將軍澳海濱除左有唔少外國食店外仲有一間台式餐廳叫戀上台式料理餐廳內仲有一面花花牆由店名到佈置完全充滿少女心餐牌主賣台式料理仲兼賣日式燒肉同川式烤魚選擇夠晒多元化傳統小碗手工魯肉飯配溏心蛋雖然叫小碗但其實份量一啲都唔小碗女仕一定夠食魯肉同滷溏心蛋香濃入味鹽酥雞粒雞粒新鮮熱辣炸得酥脆可口厚燒鰻魚溏心蛋飯鰻魚厚肉少骨香甜好下飯而且全程保持到溫度熱飯特別好味👍仲附送前菜川味小雲耳同酸辣蓮藕味道唔錯一個套餐幾豐富呢度飲品都好有特色✨雪崩珍珠朱古力鹹鹹嘅厚奶蓋令朱古力更滑溜✨Pinku pinku賣相好靚係美美嘅粉紅色荔枝冰香甜冰爽
將軍澳海濱除左有唔少外國食店外

係美美嘅粉紅色
荔枝冰香甜冰爽
2024-02-05
2024-02-14 54 瀏覽
𐐂單點(散叫) A La Carte𐐚❥ 台式紅燒牛肉麵-附送前菜 $88這次兩個不吃辣的人冒個小險點了紅燒牛肉麵,賭它不會很辣,結果原來點進去看還能選湯底🤣我們就選了”古早牛肉湯”,不但不辣,而且湯汁還帶有藥膳的味道,甘醇清香👍🏻我倆本一直糾結要選配陽春麵還是刀削麵比較好,因為我記得有些餐廳做的刀削麵口感硬,並不好吃,但朋友想吃,所以最後選了後者~幸好他們店做的刀削麵滑溜軟Q,是好吃的💕,牛肉亦有好幾大塊,我倆很爽快的就把它吃光了😚❥ 小碗手工魯肉飯配溏心蛋 $38魯肉份量恰到好處,肥瘦適中,不乾亦不過黏,吃得很順口,溏心蛋的流心度亦剛剛好,暫時沒得去台灣吃亦可以在這裡吃一碗過過癮😋❥ 戀上三杯雞 $88一上桌時就”噼嚦啪拉”的響,香味隨著冒出來的煙不斷散發出來,令人食慾大增😍雞塊的份量充足,上面灑了些白芝麻,啖啖肉,調味不錯,而且入味~❥ 松茸燉雞 $38湯夠熱,香噴噴,我倆各點一壺😙,裡面有雞、菇和紅蘿蔔等,吃得出是真材實料,原汁原味,沒有加味精,非常滋補養生😋❥ 戀上生煎包 (4隻) $38皮薄肉餡多~❥ 椰奶仙草芋圓 $38 (需時20分鐘)吃完這麼多但還是想吃碗甜品作結尾🤣
𐐂單點(散叫) A La Carte𐐚

松茸燉雞 $38

❥ 戀上生煎包 (4隻) $38
戀上生煎包 (4隻) $38

皮薄肉餡多~

❥ 椰奶仙草芋圓 $38 (需時20分鐘)
椰奶仙草芋圓 $38 (需時20分鐘)

吃完這麼多但還是想吃碗甜品作結尾🤣
就是椰奶中有仙草、芋圓和紅豆
不同顏色的芋圓都能吃得出它的原料,黃的是蕃薯味,紫色的好像是紫薯口味🤔仙草很滑溜而且中藥味不重,紅豆亦和椰奶的味道相配,剛好很合我胃口🤭

❥ 戀上水果茶 $32

❥ 古早珍珠奶茶 $35
戀上水果茶 $32、古早珍珠奶茶 $35

(人。◕‿‿◕。)

喜歡的就給個贊👍🏻鼓勵支持我👉🏻👈🏻
2024-02-08
松茸燉雞 $38
椰奶仙草芋圓 $38 (需時20分鐘)