2024-04-22 71 瀏覽
無生意系正常嘅,因為實在系太難食兼且不負責任,仲要貴到死,如果吳想中伏嘅人,千萬千萬千萬不要幫襯,重要嘅事情講三次,明明落單1:30拎,12點幾經已收到通知有得攞,認真O咀,心諗你開左咁耐,應該吳會犯咁低級嘅錯誤呱。真系好嘅吳靈,拎到番嚟,d嘢只系暖暖哋,大佬,你d系雲吞,你如果分開裝我都算啦,點知你連湯一齊放,攪到痴埋曬一舊,d菜黃到咩咁,見到都吳開胃,本來諗住求其食醫肚,但奈何真系太難食,唯有丟左,我嘅同事都係同我同一命運。總然之,永不再食,太嬲啦,時間都吳睇,搞到浪費曬d嘢,真系太嬲先出嚟講,希望大家以此為鑑。
2024-04-22
外賣自取
2024-04-22 51 瀏覽
一間超冇誠意、冇責任心、不負責任的餐廳。睇到該餐廳食評的評論不錯,今天決定一試,結果中伏。約12:11左右落單,註明1:30取餐。過左約10分鐘左右,收到取餐通知,當時以為寫錯時間,馬上查看,證實取餐時間係1:30。於是馬上打電話餐廳確認時間,但電話忙音,嘗試多次也未能接通。以為餐廳一定係繁忙,以致冇法打通電話。1:25左右去餐廳取餐,見只有三枱食客,其中2枱各一人,另外一枱有三人。同櫃枱職講取餐,該位男士不知是否忙於接訂單,低頭不停㩒電話,頭也不抬手指向左後方一指。取餐後我忍唔住問一句,食物是否做好好耐,佢竟然答係。雲吞真係好難食,加上浸左咁長時間,食左一粒已不想食,滷水蛋同白烚蛋冇分別。上當一次足夠,唔會再帮襯
一間超冇誠意、冇責任心、不負責任的餐廳。
睇到該餐廳食評的評論不錯,今天決定一試,結果中伏。
約12:11左右落單,註明1:30取餐。過左約
2024-04-22
外賣自取
真漢子再訪北角嘅意素園,一間加入咗福建菜元素嘅素食小店。上次嚟食係剛開張冇耐,咁耐冇嚟唔知有咩新嘢食呢?😋餐牌多咗自選麵餐,類似車仔麵,但嚟到呢度梗係食啲其他地方冇嘅特色嘢啦。我睇中咗「福來麵線」 $58 連小食同飲品,係純素㗎。👍🏻麵線食落好滑,又大碗,配料有好彈牙嘅貢丸,火腿,湯底有好多切碎嘅菜,紅蘿蔔絲同菇絲。麵線索哂啲湯,好入味,同埋由於麵線唔使點咬,基本上可以連埋湯當粥咁食都 okay 。😆小食係我上次食完好掛住嘅福建菜果(兩件),唔使問都係超好食啦。如果鍾意食蛋嘅素友亦可轉做炒蛋。🥚飲品我揀咗紅棗茶,真材實料,好味又有益。💪🏻另外試咗素肉羹湯 $48,原來湯底係蕃茄薯仔湯,好清甜。素肉應該係豬嚟嘅,味道同口感都幾可亂真,同埋真係好大舊同有好多舊,食極都仲有嘅感覺,鍾意素肉嘅朋友下次識嗌啦?😁食飽梗係食甜品啦,我試咗香芋餅 $25,個皮煙煙韌韌,個餡甜度啱啱好,食落真係充滿家鄉嘅味道。🥹以家鄉菜做主打嘅素食餐廳似乎冇乜,唔知有冇祖籍福建嘅朋友食過,覺得還原度高唔高呢?我自己鄉下係中山,又唔知有生之年會唔會食到有中山/石岐菜特色嘅素食呢?🤔

福來麵線

福建菜果

飲品我揀咗紅棗茶,真材實料,好味又有益。💪🏻

素肉羹湯

香芋餅

2024-03-15
福來麵線
福建菜果
素肉羹湯
香芋餅
2024-01-29 289 瀏覽
去了一次便愛上了意素園,他們不單不用味精做到很出色的福建麵,他們更是用滿滿的愛心做麵的。他們這間小店是非常優雅的,佈置別有心思,讓我們在很舒適的環境享受熱燙的麵。除了車仔麵和雲吞麵好好味,一定要介紹兩樣炸物:三角形的福稞及芋餅。至於咁抵嘅套餐還送非常好味的紅棗水,所以一有時間便會和家人來的。我們每次雖然只幫襯$200左右,但他們給我家人5星級的服務。所以我會大力推介這間小店。祝福他們越做越受歡迎👍🏻😋🌈

祝福他們越做越受歡迎👍🏻😋🌈
2024-01-19 180 瀏覽
因為見到外面餐牌有麵豉芽菜麵,所以想試吓芽菜面,就入去試吓,但餐牌上係冇呢個麵,最後要問店員,店員回應係要特別煮,所以要等10分鐘,由於其他麵食不太吸引,所以我願意等。另外店員話碗麵有貢丸,心想或許會有4-5粒貢丸;等了好一段時間,先來紅棗茶,飲了一口,味道不算甜,但也不夠熱。再來的麵鼓麵則有點失望,以為有多粒貢丸提供的,原來只有一至一粒半吧,因為他們是把貢丸是一分為四,至於芽菜,是食得到但又看不出的!味道方面;麵豉湯味重,麵底剛好,熱度也可以,唯一扣分的是配料太少了!
2024-01-17
2024-01-15 72 瀏覽
本來不打算到意素園食麵,但我媽是素的,她很想來一次。我哋試過一次便愛上了!她們做的不是普通麵,而是沒有用味精的愛心麵!我和屋企人都讚不絕口,我哋而家每星期都會來一至兩次。真係一間又雅致又喜出望外的福建麵店👍🏻😋
2023-10-20 439 瀏覽
呢間我bookmark左好耐,離地鐵唔近但見好多人讚就一於去試下😇我叫左魚片雲吞雙拼麵,素魚片好好食,我平時好少食素都覺得ok湯底係好香但又唔味精既蕃茄湯,仲有一兩舊蕃茄👍🏻👍🏻雲吞皮好滑好靚,餡料好香麻油味😚😚啲麵先好食😋彈牙分明又香滑,唔會癡埋一舊舊,仲要好換份😍差啲食唔晒🤪杯菜蜜既熱度剛剛好,飲完好舒服!我一定會再encore (雖然我gluten intolerance 食完碗麵消化不良)😍😍

2023-10-19
魚片雲吞雙拼麵
難得去北角,想起有間新素食餐廳就去試試看。其實我也不確定甚麼是福建菜,基本上就係食水餃和湯麵,味道偏清淡那種,想簡單食個麵都ok既。北角地鐵站附近,素之樂同一條街,地鋪唔難找。入面裝修簡單,二人四人檯為主。大概可以坐二十個人,平時午餐時間不算熱鬧。想吃湯麵可以叫這個自選麵,麵條配料湯座等等都可以揀。另外也不些水餃、雲吞套餐。散叫餐牌都係一系列麵和水餃之類。番茄湯素雞扒支竹菜心擔擔麵 HK$68番茄薯仔清湯味道偏清淡,麵條份量多,應該都算一分錢一分貨,總括來說都只係一碗普通的湯麵。香芋餅 +HK$12加個小食試試看,外層新鮮煎香,中間芋泥甜甜地,蠻有趣的甜品吧。
北角地鐵站附近,素之樂同一條街,地鋪唔難找。
入面裝修簡單,二人四人檯為主。
大概可以坐二十個人,平時午餐時間不算熱鬧。
想吃湯麵可以叫這個自選麵,麵條配料湯座等等都可以揀。
另外也不些水餃、雲吞套餐。
散叫餐牌都係一系列麵和水餃之類。
番茄湯素雞扒支竹菜心擔擔麵 HK$68
香芋餅 +HK$12
2023-04-21
2023-04-10 603 瀏覽
有日經過發現有間新素店,決定搵日要試試佢。呢次自己一個人黎,試唔到多款式,就揀左招牌的水餃麵🤩份量真係幾多,有5粒餃子,一整個麵。自問都唔係好細食,都竟然係無食早餐既情況下食唔曬🤪揀左蕃茄湯,其實好啱自己口味,因為好清甜,但係都知如果食麵個湯底其實要濃啲先會個麵有味,所以呢個麵係真係比較淡口,但好就好在真係可以飲下個湯!餃子餡主要係椰菜同木耳,有啲麻油香,皮都好煙韌。因為自己好怕食馬蹄呀沙葛呀嗰類既餃子餡,呢個餃子真係啱曬我🫶🏻下次會再試下佢其他小食,睇落都好吸引!
有日經過發現有間新素店,決定搵日要試試佢。
呢次自己一個人黎,試唔到多款式,就揀左招牌的水餃麵🤩
下次會再試下佢其他小食,睇落都好吸引!
手工水餃麵
手工水餃麵
2023-04-04 316 瀏覽
我們一行五人去完佛堂後找素餐吃,抱著試試「意素園」的心情去試新地方;我們點了廈門米線,水餃麵,自選擔擔麵,窩貼等。食物質素很高,廚師烹調用心,我哋要求加薑於湯麵內,薑片居然被煎至金黃色,廚師嘅認真程度真的另人難忘。值得安歌的意素園!

值得安歌的意素園!
2023-04-04
  • 窩貼,水餃
2023-03-10 355 瀏覽
前身是一間東南亞菜式的餐廳,今天經過發現,原來已成為素食餐廳了,心想真好!素食又多一個選擇,因為附近素食始終不多,我是半素的人,有時候也真想方便吃素。由於不太肚餓,隨便點了一個水餃和飲品。餃子很足料又新鮮,伴隨的秘製醬汁麻、酸、辣都齊,很開胃😋飲品是雪耳杞子,很感動,就好像是屋企煲嘅一樣足料厚身好飲。提供雪耳飲品的快餐廳不多,大家真係要試呀,飲完好有家的感覺😄而且只係加好少錢(幸運星完全爭一大截,飲品不太足料又稀薄,而且另加價錢較高)作為有良心,精明的消費者,要大力支持用心製作的小店👍💪

由於不太肚餓,隨便點了一個水餃和飲品。
餃子很足料又新鮮,伴隨的秘製醬汁麻、酸、辣都齊,很開胃😋

2023-03-05 217 瀏覽
餐廳入口在渣華道,不在open rice的標記上。食咗一碗手工餃子麵,麵有啲似即食麵嘅質地,比較吸水,湯好快就吸乾,口感唔錯。碗麵有幾隻餃子、少少菜同薯仔,材料唔算豐富。餃子餡調味好夠,湯底唔會好咸,味道主要靠餃子餡。整體味道清淡,唔錯。碗麵跟一杯飲品,紅棗茶偏細杯,唔會好甜。加咗份福建菜粿,有啲似炸過嘅蘿蔔糕,幾好味。

餐廳入口在渣華道,不在open rice的標記上。

碗麵跟一杯飲品,紅棗茶偏細杯,唔會好甜。

加咗份福建菜粿,有啲似炸過嘅蘿蔔糕,幾好味。

2023-03-02
2023-03-01 198 瀏覽
北角素之樂附近開咗間新嘅素店,主打福建素食,以麵食為主。福建麵線 配迷你菜粿 ($56)配料: 魚豆腐、素蟹柳、素火腿麵線吸哂湯底嘅味,質感較淋,入口即溶。除咗素肉之外,配料仲有冬菇、金菇、甘筍等。迷你菜粿幾特別,係炸蘿蔔糕。入口好香蘿蔔味,外表香脆。跟餐加配: 手工鍋貼 ($20/ 3隻)手工鍋貼外皮脆口,但餡料冇味道,以椰菜、木耳為主,要靠枱面嘅醋調味。魚片雲吞雙拼麵 ($68)番茄湯底雲吞嘅餡料同鍋貼嘅一樣,而且都係冇咩味道。雲吞吸咗湯底嘅味,所以有淡淡番茄嘅酸甜味。麵條彈牙。跟餐飲品: 熱檸蜜跟餐飲品: 酸梅湯 (另加$9)本身係凍飲,可要求轉熱飲。
北角素之樂附近開咗間新嘅素店,主打福建素食,以麵食為主。

福建麵線 配迷你菜粿 ($56)
配料: 魚豆腐、素蟹柳、素火腿

福建麵線

迷你菜粿幾特別,係炸蘿蔔糕。入口好香蘿蔔味,外表香脆。

跟餐加配: 手工鍋貼 ($20/ 3隻)

手工鍋貼

魚片雲吞雙拼麵 ($68)
番茄湯底

跟餐飲品: 熱檸蜜

跟餐飲品: 酸梅湯 (另加$9)
本身係凍飲,可要求轉熱飲。

2023-02-25
內文有烏龍笑話🙈🤭,記得睇哂佢1️⃣店鋪位置小提示店方地址是北角道10號,其實,門口是在渣華道的。如果素友們知道素之樂係邊的,簡單的說,在素之樂往炮台山方向步行🚶數分鐘,不用過馬路,便會看到意素園。2️⃣餐單簡介餐單以麵食為主,名字上頗見心思💕。例如 “春風滿面”類別,有數款湯麵可供選擇;而 “越撈越好”則有撈麵選擇。至於其他類別如 “稱心如意”、”家有暖心”、 “如意亨通”,也是一些幾好意頭的名稱。此外,店方有另一頁餐單是圖文並茂的,列出了以套餐方式點選麵食,有哪些飲品🥤選擇和可以加配甚麼小食🧈。這個麵食套餐,適合一人光顧的朋友,可以在點選麵食之餘,視乎胃口,再看看是否要品嚐小食。3️⃣我們的晚餐~笑話兩則當晚我們共3人光顧,點選了3個麵餐和幾款小食,以剛開業的水平來說,也算是中規中矩,有些食物和醬汁都有特色。🅰️素來麵線和菜粿的小笑話當一眾食品放到枱上時,我們突然發現,點解有咁多菜粿的?🤔原來點選素來麵線,是會附上菜粿的。我們當時只顧着揀麵線的配料,無視了 “跟菜果(粿)”3字🙈,另外添加了一碟菜粿,於是就出現兩碟菜粿這情景了。版主今次是首次認識菜粿這小食。它是福建閩南一帶盛行的傳統小吃,說穿了

內文有烏龍笑話🙈🤭,記得睇哂佢

1️⃣店鋪位置小提示

2️⃣餐單簡介

3️⃣我們的晚餐~笑話兩則

🅰️素來麵線和菜粿的小笑話

版主今次是首次認識菜粿這小食。它是福建閩南一帶盛行的傳統小吃,說穿了其實就是蘿蔔糕的別稱🤣。不過從外表來看,倒是看不出它是以蘿蔔為材料🙈。平日煎和蒸蘿蔔糕就吃得多,油炸蘿蔔糕反而少見😋,這款小食值得試試。

🅱️諗錯哂的“肴肉”

有些素友可能會吃過某素店的點心“山竹淆玉球”,當我們點選肴肉時,是在想着會否和“淆玊球”類似呢?結果......是完全不同的😂。

肴肉其實是類似三層肉的小食,口感彈牙,亦不會令人飽滯。想多吃少許,不想吃炸物而胃口不算大的朋友,可考慮肴肉作加餸之選。

4️⃣我們的晚餐~濃湯清湯兩相伴

水餃麵是蕃茄湯底,味道足夠,素來麵線的湯底則較清淡,但店方會附上自家製的醬汁,味道微辣🌶,對提味有頗佳的作用。

FB 專頁:眾裏尋素千百道

Instagram: veggie.everywhere / Veggie_Keith

歡迎大家follow fb專頁和IG,多多支持

#眾裏尋素千百道 #veggieEverywhere #veggie #gogreen #港島素食 #北角素食 #意素園
2023-01-29 259 瀏覽
北角新開咗一間素食餐廳叫意素園,今日真漢子就同大家睇吓有咩好嘢食先。🤩餐廳似係家庭式經營,店主同熟客都係講我聽唔明嘅方言,從餐牌有幾樣福建嘢食估計係福建人開嘅。🤔之前做咗功課知道雲吞係招牌菜,就叫咗秘製醬汁撈雲吞 ($48 有六粒),跟餐加 $18 加配細福建菜粿一份。另外散叫咗一碟素肴肉添 $48。🥟 秘製醬汁撈雲吞我相信佢真係招牌,因為開咗鋪唔夠一個鐘已經有客人外賣咗好多,所以我果碟唔夠雲吞,其中一粒要用水餃代替,非常誇張。😮雲吞好大粒,皮係屬於煙韌型,我鍾意。餡料有木耳,菇,椰菜,冇素肉㗎。🙅‍♂️至於秘製醬汁竟然係麻醬,入面仲有啲粗粒嘅花生粒,好似食緊 Skippy(其實會唔會真係 Skippy?)。🥜🍞撈雲吞第一次食,雲吞本身係高質嘅,但一來麻醬我麻麻哋,二來冇湯雲吞比較快凍,我諗下次再嚟要試下食放湯嘅雲吞比較吓,我相信會更加好食。😗🐽 素肴肉外型上都學得八九成似,味道都好接近,尤其點咗跟嚟有啲辣油嘅醬汁食更開胃,而肴肉最靈魂部份嘅凝固脂肪都被 “神還原” 過來,包括咬落去煙煙韌韌嘅口感。😬⏩ 福建菜粿未食之前唔知咩係菜粿,亦對呢幾件三角形嘅食物冇咩期望,點知原來係炸蘿蔔糕嚟。

🥟 秘製醬汁撈雲吞
秘製醬汁撈雲吞

🐽 素肴肉
素肴肉

⏩ 福建菜粿
福建菜粿 (細, 跟餐加配)
未食之前唔知咩係菜粿,亦對呢幾件三角形嘅食物冇咩期望,點知原來係炸蘿蔔糕嚟。外面薄薄咁炸咗個皮,好香脆但唔熱氣。入面嘅蘿蔔糕蘿蔔味好濃又軟熟,唔會成舊都係粉,由於太好食,食哂四舊都覺得唔係好夠皮,下次一定要 encore。🥹

跟餐送飲品,我揀咗紅棗茶,甜甜哋同真係有兩粒紅棗响入面。❤️❤️

真漢子覺得加入福建特色嘅素食都幾好,幾碼唔會間間一式一樣,有自己特色先有賣點嘛,百花齊放是很重要的啊。🌷🌸🌹🌼
2023-01-29
秘製醬汁撈雲吞
素肴肉
福建菜粿 (細, 跟餐加配)
  • 福建菜粿