2021-05-15 83 瀏覽
近排天氣熱好想吃日本菜, 今晚同友人食個晚餐先餐廳面積大,裝潢以木色為主調,配上鯉魚旗等日式風格的裝飾,簡約設計營造出淡淡東洋味道呢度有好多款唔同壽司、刺身、丼飯、熟食都有提供,價錢也親民。我哋點咗個二人套餐和一客温泉蛋湯烏冬。首先上🥣味噌湯跟平常喝的差唔多,之後係🦀蟹籽沙律,超多蟹籽係面,大量青瓜絲,加埋沙律醬,拌勻啖啖都食到蟹籽,口感清新刺身拼盤(三式)有肉厚肥美三文魚、爽口鮮甜牡丹蝦和充滿魚香既香蔥魚卷。每件都非常新鮮,食落鮮甜四色刺身丼,材料十分豐富,入面有厚切嘅三文魚、魚質爽滑嘅油甘魚、口感軟滑嘅香蔥吞拿魚蓉和粒粒蟹籽,最喜歡就係加少少wasabi 和鼓油食, 非常美味燒地雞温泉玉子丼🐔上台個陣"sasa聲",雞肉夠嫩滑,仲有一隻好靚流心蛋,再配埋秘製醬汁和泡菜,惹味又好吃。最鍾意有飯焦,飯粒有嚼口温泉蛋湯烏冬🍜煙韌烏冬有咬口,湯底清甜,配埋温泉蛋撈埋食,太好味
近排天氣熱好想吃日本菜, 今晚同友人食個晚餐先

呢度有好多款唔同壽司刺身、丼飯、熟食都有提供,價錢也親民。我哋點咗個二人套餐和一客温泉蛋湯烏冬。

2021-05-15 2450 瀏覽
媽媽節後一日才有時間陪媽媽逛逛,經過葵芳匯樓下被店員熱情推薦進而發現了這家有意外之喜的餐廳。裝修很新,乾淨明亮,位置也闊落,第一眼感覺就很好。除了墻面畫滿了魚,吊燈也很有趣地掛上了魚籠。杯碟餐具茶水紙巾整齊地放在桌邊,方便客人按需要取用。明太子玉子燒,雞蛋超嫩滑,熱熱的還燙嘴,明顯是現做的,蛋香味濃厚,明太子提鮮。芝士年糕,外脆內軟,芝心滿滿。串燒海鮮盛合,包括鯖魚、生蠔、大蝦、帆立貝、鰻魚;其中鰻魚為最愛,柔軟嫩滑,滿口油香;帆立貝厚實;生蠔爆汁;大蝦新鮮;鯖魚香口;最大的問題就是吃完覺得還想繼續吃。香蔥吞拿魚蓉卷,魚蓉入口即化,米粒煙韌,口感竟然異常合拍。大和魚生冷麵,不得不讚面底出乎意料的爽口彈牙,單是面底已經可以給它100分,滿滿的角切魚生再配上邪惡的沙律醬和魚籽,味道不可能不好。黑蜜黃豆粉蕨餅,肥肥軟軟的蕨餅蘸滿黃豆粉,充滿豆香,若喜甜可以再加上甜膩的黑蜜糖,晚餐帷幕完美落下。對於這個後補的媽媽節二人大餐,媽媽表示非常滿意。另外值得一提的是員工服務非常周到,貼心有禮,埋單時還贈送了一張卡片標注下次再光顧可得的一份小食,二次銷售都已經提前做好了,厲害厲害。
裝修很新,乾淨明亮,位置也闊落,第一眼感覺就很好。
除了墻面畫滿了魚,吊燈也很有趣地掛上了魚籠。
杯碟餐具茶水紙巾整齊地放在桌邊,方便客人按需要取用。
明太子玉子燒
芝士年糕,外脆內軟,芝心滿滿。
芝士年糕
串燒海鮮盛合
香蔥吞拿魚蓉卷,魚蓉入口即化,米粒煙韌,口感竟然異常合拍。
香蔥吞拿魚蓉卷
大和魚生冷麵
黑蜜黃豆粉蕨餅
對於這個後補的媽媽節二人大餐,媽媽表示非常滿意。
2021-05-10
2021-05-13 96 瀏覽
好少係葵芳呢一邊覓食,今次試咗一間樓上日本餐廳店舖光猛,同男朋友兩個人被安排坐卡位,好闊落餐牌上嘅選擇都幾多,lunch set都有20款,熟食同魚生/壽司都有,仲有唔同小食可以跟配我叫咗一個惠比壽海鮮丼($128),男朋友就叫咗一個特上刺身定食($128),再加咗個日式茶碗蒸($15)茶碗蒸好滑,入面配料亦足夠,輕鬆食哂我份海鮮丼有至少七款海鮮,每塊都好厚切,啖啖肉最鐘意吞拿魚蓉,加咗啲芝麻同蔥調味好香至於男朋友嘅刺身有五款,同樣好厚切,唔洗怕唔夠飽呢兩個定食都食送沙律同麵豉湯,麵豉湯唔會過咸,好味!職員態度幾好,抵讚
好少係葵芳呢一邊覓食,今次試咗一間樓上日本餐廳
店舖光猛,同男朋友兩個人被安排坐卡位,好闊落

茶碗蒸好滑,入面配料亦足夠,輕鬆食哂
我份海鮮丼有至少七款海鮮,每塊都好厚切,啖啖肉
最鐘意吞拿魚蓉,加咗啲芝麻同蔥調味好香

至於男朋友嘅刺身有五款,同樣好厚切,唔洗怕唔夠飽

呢兩個定食都食送沙律同麵豉湯,麵豉湯唔會過咸,好味!

職員態度幾好,抵讚
2021-05-12 65 瀏覽
平時去開葵芳都係去掃街多今日行開呢頭竟然比我發掘到一間高質日式小店角切魚生丼 壽司飯同醋嘅比例啱啱好呢個魚生丼好大方 除咗有切好咗嘅魚生之外仲有蟹子同三文魚子 牛肉烏冬 呢個烏冬有得揀豬骨湯同味噌湯我哋就揀咗豬骨湯牛肉數埋有6 7塊咁多 配埋清甜嘅豬骨湯真係忍唔住連個湯都要飲晒油金魚燒到好香 每食一啖都係好香嘅魚油味然後重頭戲就係呢一份雞肉串燒盒入面有免治雞肉串 燒雞全翼 雞肉串 雞軟骨串 我諗過單單雞肉都可以有咁多唔同嘅口感
平時去開葵芳都係去掃街多

油金魚燒到好香 每食一啖都係好香嘅魚油味

然後重頭戲就係呢一份雞肉串燒盒
入面有免治雞肉串 燒雞全翼 雞肉串 雞軟骨串
我諗過單單雞肉都可以有咁多唔同嘅口感

今天在葵芳接朋友放工,然後一起去吃飯,我們選了這家日式餐廳。 因爲很久沒吃日本東西了,這晚我一定要吃個夠! 我和朋友開始點餐,我們叫了刺身盛7款, 然後叫了雪花牛舌還有豚腩肉各2串。 最後還叫了鰻魚板壓壽司卷。刺身方面我最喜歡是帶子,這帶子很鮮甜,又大。 而朋友最喜歡的是甜蝦,甜蝦肉挺厚的。而三文魚則正常發揮,其他的刺身也不錯。 串燒方面個人感覺雪花牛舌比豚肉腩更為出色,非常厚之餘,味道也調得很好。而豚肉腩用了甜的調味料,比其他地方吃的多了一種甜味,喜歡與否則是個人喜好~ 最後鰻魚板壓壽司卷有驚喜,分量多之餘,鰻魚也很好吃,我和朋友都吃得飽。總的來説這家我會推薦給喜歡吃鰻魚壽司的朋友吃呢

總的來説這家我會推薦給喜歡吃鰻魚壽司的朋友吃呢
好耐冇帶屋企人出去食飯今次就同佢地去左屋企附近新開既日本餐廳食物種類繁多 即使屋企人只食熟食 都有好多選擇首先叫左一個燒豚肉溫泉玉子丼石鍋好夠熱鍋底滿滿飯焦👍🏻👍🏻豚肉肥瘦適中 再叫左一個壽喜燒我地跟左一個飯壽喜燒甜甜地 十分好餸飯裡面既配料份量亦都多叫後我地叫左啲串燒黎食大推牛舌!!!牛舌十分彈牙 好重牛味又有油香👍🏻三文魚鮫份量唔算大 不過都燒得好香媽媽平時唔食壽司既都話軟殼蟹卷物好食軟殼蟹炸得好酥脆而且足料 唔會淨係得炸粉鰻魚玉子燒燒魷魚好大一份差啲食唔哂😂最後叫左一份炸雞咬開仲有肉汁係裡面做得唔錯❤️
好耐冇帶屋企人出去食飯

最後叫左一份炸雞
咬開仲有肉汁係裡面
做得唔錯❤️
2021-05-05 43 瀏覽
今天中午,本來同同事準備去附近食雲吞麵,因為大家不太肚餓,突然經過惠比壽的門口,就被店外的menu吸引住,細心地研究了一陣,覺得可以入店內試-試,點知真的有驚喜,吞拿魚魚蓉飯好新鮮,D飯應該有特製醬汁,兩者夾起來好好味,另外也叫了炸雞凍烏冬,炸雞好入味,烏冬好彈牙,只是醬汁少了D, 最後結賬價錢也好合理,每人不用HKD100, 真的在這區難得有這樣水準的日本菜,服務也不錯,所以一定會再次光顧,而且其他菜式
,而且其他菜式
2021-05-05
2021-05-05 56 瀏覽
朋友就走,把握時間多聚!約出黎去葵芳行街街,食個lunch! 葵芳廣場有天橋間日式餐廳,餐廳裝修文青和風😍叫左個壽司定食,有麵豉湯,沙律,壽司好食,睇得出師傅係即整,飯粒本身落左醋😋刺身新鮮,三文魚,帶子新鮮厚身,朋友order左石鍋鰻魚飯,上枱熱辣辣,鰻魚大條可以遮左個面😆飯撈左鰻魚汁香濃入口,食到尾石鍋仲有金黃色飯焦,😍😍正,脆卜卜好香口! 而且餐廳環境好坐,同朋友食完,飲埋杯烏龍茶仲傾多陣先捨得走
2021-05-04 48 瀏覽
葵芳新開抵食高質壽司店。一直以來在葵芳都沒有什麼壽司店,所以我們就來到這一家新開的壽司店試一試,我們點了生蠔,螢光魷魚刺身,鹽燒油甘魚鮫,明太子玉子燒,炸雞軟骨和雜錦壽司盛盒。每一樣都有驚喜~在前菜方面,首先就是新鮮的生蠔,這家店使用的生蠔由日本直送,從相片就可以見到生蠔非常之飽滿多肉,配上少少檸檬汁一啖咬下去,非常新鮮飽滿而且還有適量的海水味,是一道很好的前菜。另外還有螢光魷魚刺身,這一道菜在香港比較少見,這是我們第一次嘗試。螢光魷魚刺身非常之爽口彈牙,而且味道不會太鹹,充滿濃烈的鮮味,值得推介~在一品料理方面,我們首先點了油甘魚鮫。店舖用簡單的鹽來燒這個油甘魚鮫,味道非常適中,燒出來的油甘魚鮫散發出濃烈的魚香味,而且還有很多魚油,油甘魚鮫上有很多魚肉,令人停不了手。另外點了明太子玉子燒,玉子燒不會很油膩,而且有很香的牛油和蛋香味,配上適量的明太子,明太子的咸度和玉子燒的甜度很配合,而且價錢非常之便宜,非常之推介!還有就是炸雞軟骨,雞軟骨是新鮮即炸起的,而且不會很油膩,配上適量的檸檬汁和沙律醬,也是一道很可口的小吃,同樣價錢也非常之便宜~最後主食就是雜錦壽司盛盒,這一個壽司盛盒中有八

最後主食就是雜錦壽司盛盒,這一個壽司盛盒中有八件壽司,有六件手握壽司和兩件軍艦壽司,每一件壽司選用的食材都能夠吃到食材的鮮味,而且壽司飯的口感和調味也很好,是高質的壽司,這一個價錢絕對是抵食~
以前在葵興返工,一收工就去葵芳打躉,自從轉左工,已經好耐無去葵芳行街了原來改變左好多,今日重回舊地,行下商埸,買下野,那種打躉的感覺返來了同朋友血拼完,佢又推介呢間食日本野,就一齊走去醫肚啦店舖夠大,而且座位又夠闊落,坐得好舒服午市多套餐選擇,最岩打工仔叉燒拉麵:可以揀豬骨或味噌湯底,當然唔駛諗,一定係豬骨湯底係最入味而且叉燒係厚切架,大大件,有d食豬扒一樣,拉麵又夠彈牙燒和牛溫泉玉子丼:以石鍋盛載,熱辣辣,和牛鋪滿石鍋面,而且和牛熟的程度岩岩好,肉質非常嫩,又唔o鞋,而且有燒烤的風味,另外配上日本珍珠米飯,粒粒煙煙韌韌,將溫泉蛋撈埋一齊食,有蛋汁香及肉汁香,好多層次套餐加錢可以追加不同食物,朋友想食蟹籽沙律,那就追加啦,爽甜脆

同朋友血拼完,佢又推介呢間食日本野,就一齊走去醫肚啦

店舖夠大,而且座位又夠闊落,坐得好舒服

午市多套餐選擇,最岩打工仔

叉燒拉麵:
可以揀豬骨或味噌湯底,當然唔駛諗,一定係豬骨湯底係最入味
而且叉燒係厚切架,大大件,有d食豬扒一樣,拉麵又夠彈牙

燒和牛溫泉玉子丼:

2021-04-28
2021-04-27 58 瀏覽
落街食飯,食個好似新開的日本餐廳係葵芳匯。餐廳價錢一還可以,叫了個叉燒拉麵,香濃豬骨湯,雖然不能選擇拉麵軟硬度,但個質感都適中。叉燒大大化,都幾好食一碗拉麵當然不夠吧,加多名了串燒盛盒,共五款不同的串燒。笫一次食,可以試下。試完下次可以專選自已最愛食的單點。一串不夠喉。我哥哥點了個餐廳招牌惠比壽刺身丼,包羅萬有,非常豐富。不款刺身和有三文魚籽、吞拿魚容配珍珠米,唔錯。不夠飽可點多個壽司盛盒。包你滿載而歸還
落街食飯,食個好似新開的日本餐廳係葵芳匯。

不夠飽可點多個壽司盛盒。包你滿載而歸還
2021-04-21
2021-04-24 43 瀏覽
經常去新都會食飯, 網上見另一邊有間未試過, 又有折就試下, 估唔到水準相當不俗, 價錢亦唔算貴, 地方大坐得舒服.試過溫泉蛋豚肉石鍋飯, 飯焦夠味, 豚肉淋但有咬口, 配上燒汁好好食.另外叫軟殼蟹卷, 一份四個但體積大, 蟹肉份量多味道又好, 推薦.我鐘意食玉子燒, 叫左個試下, 蛋香夠, 燒得唔老, 比想像中好, 可試.

溫泉蛋豚肉石鍋飯
溫泉蛋豚肉石鍋飯
  • 軟殼蟹卷
葵芳新開一間日本菜,係葵涌廣場附近最岩行完街去返個日本菜做晚餐😜餐廳以魚圖為主,坐位以卡位為主,較有私隱~🌠 雜錦壽司盛盒一盒有八件,壽司款式由壽司師傅決定~壽司非常新鮮,即叫即整!最鍾意吞拿魚口感軟滑,筋少而脂肪多,入口即溶😜 師傅手握壽司手勢高超, 著起壽司而不鬆散,入口自然散開,口感一流!🌠炙燒三文魚定食推薦!非常抵食😜 三文魚經炙燒表後外微熟內嫩滑, 非常惹味!底下酸甜嘅醋飯,中和三文魚嘅油膩,令到成個三文魚飯油而不膩,而且份量非常多,夠2 個女仔食😄🌠牛肉拉麵聞落味道清香誘人牛肉生熟度控制剛好,非常嫩滑~拉麵口感爽口,Q 彈有咬勁,拉麵掛湯而不會吸收過多湯汁令拉麵變得過軟😄🌠 加州卷每次食日本菜必點😜一卷已有幾層口感一卷多款食材,口感層次豐富分明,夾雜著壽司米Q彈入口,顏值同味覺絕美滋味!
葵芳新開一間日本菜,係葵涌廣場附近
最岩行完街去返個日本菜做晚餐😜

餐廳以魚圖為主,坐位以卡位為主,較有私隱~

🌠 雜錦壽司盛盒

最鍾意吞拿魚

🌠炙燒三文魚定食
推薦!非常抵食😜 三文魚經炙燒表後

外微熟內嫩滑, 非常惹味!

🌠牛肉拉麵
聞落味道清香誘人

牛肉生熟度控制剛好,非常嫩滑~

🌠 加州卷
每次食日本菜必點😜一卷已有幾層口感
跟好友去完葵涌廣場shopping,就去醫肚喇! 啱我想食日本野,朋友話呢間CP值高,一於去試下葵芳匯近葵涌廣場,一行過2分鐘去就到。鋪面都好大,有好多座位,坐得幾舒服。我地點左晚市二人套餐加2款食品。呢款二人套餐好抵喎有蟹籽沙律入口好爽口,每啖都有好多蟹籽,沙律醬份量啱啱好,清新。味噌湯味道唔會好鹹刺身拼盤 (3款)牡丹蝦,香葱魚卷,三文魚各2件刺身幾新鮮,仲墊左啲沙津海草,幾爽口幾好食主菜4選2我地揀左香葱吞拿魚蓉丼四色刺身丼比我想像中大碗,配料亦好豐富,飯粒味道不錯,口感好好。吞拿魚蓉夠曬多,加左香葱同芝麻,倍添鮮味。四色刺身丼亦大大碗,有三文魚,魚,蟹籽,香葱吞拿魚蓉,咁多新鮮刺身,簡直大滿足。呢個套餐價錢可以包2碗丼飯實在超超值啊!另外,我地加左炸雞軟骨同埋帆立貝刺身。炸雞軟骨夠曬香口,唔油膩。帆立貝亦好夠鮮味,墊左啲沙津海草,口感好爽口好正。下次再黎試過先 !

呢款二人套餐好抵喎
有蟹籽沙律
入口好爽口,每啖都有好多蟹籽,沙律醬份量啱啱好,清新。

味噌湯
味道唔會好鹹

刺身拼盤 (3款)
牡丹蝦,香葱魚卷,三文魚各2件
刺身幾新鮮,仲墊左啲沙津海草,幾爽口幾好食

主菜4選2
我地揀左香葱吞拿魚蓉丼
四色刺身

比我想像中大碗,配料亦好豐富,飯粒味道不錯,口感好好。

另外,我地加左炸雞軟骨同埋帆立貝刺身炸雞軟骨夠曬香口,唔油膩。帆立貝亦好夠鮮味,墊左啲沙津海草,口感好爽口好正。

下次再黎試過先 !

2021-04-19 50 瀏覽
難得去葵芳行街 今次冇去到掃街反而發掘到個寧靜小日本間餐廳位於葵涌廣場幾步路程之外葵芳匯幾欣賞佢嘅裝修😏整體風格融洽 魚網裝飾吊燈 仲有好多船返製造喺船上嘅親和感嘢食方面都幾多選擇好似居酒屋咁有刺身壽司熟食串燒 真係少啲定力都揀唔到🤣🤣我哋叫咗刺身五款 典型刺身組合三文魚吞拿魚帶子油甘魚同蝦刺身來講新鮮已經夠做 佢嘅驚喜位係吞拿魚唔係好似其他餐廳咁 冇生豬肉口感😂而係有番本身嘅味道🤪🤪三文魚牛油果沙律 佢個醬同時火炙三文魚係絕配酸酸甜甜再加牛油果嘅厚實感 不錯吃呢😛😛自家製鰻魚玉子燒 蛋中央半熟狀態滑脫脫 但同時又唔會失溫👍🏻最後叫咗個串燒拼盤燒鯖魚係難得嘅組合 每款都燒得有水準最後幫佢哋影張全家福 之後就起我哋嘅肚仔入面見啦😹😹😹題外話:同一棟野仲有夾公仔機食飽飽可以過去玩返幾round🤟🏻🤟🏻
難得去葵芳行街 今次冇去到掃街
反而發掘到個寧靜小日本