2022-01-20 861 瀏覽
😂第一次食呢間 咩都叫下- 見到罕有菜式- 蜜瓜炸鮮奶 真係第一時間order勁好味 有鮮奶味 内餡好滑同軟 外面炸漿唔算好脆 但硬度足以承托鮮奶 又唔會重麵粉味 overall 真係幾好味!!! 😋不過價錢$18x 真係好貴- 回鍋肉 我覺得肉炒都幾好 唔會好辣 又開心無加三色椒🤣 幾好味 不過價錢都貴- 帶子炒奶 味道較清淡 同幾濟下 都ok嘅 睇你個人喜好 如果對味道比較“素” 咁你未必會鍾意- XO蘿蔔糕 其中我鍾意嘅餸 煎得好 脆脆地 味道夠濃😋- 啫啫時菜 都好正 料夠足 好入味 我都好鍾意總括而言 呢餐我覺得味道係好好嘅 但性價比就低 2個人食咗一千 真係好貴……基本上都係around $15x 不過坐得舒服 環境幾好😂
😂第一次食呢間 咩都叫下

蜜瓜炸鮮奶
啫啫時菜
  • 蜜瓜脆奶
2022-01-13 616 瀏覽
啲菜心好多油!叫咗佢走油都唔走搞到我都唔想食!不過算啦費事彈返轉頭~牛肉幾新鮮幾好味!好彈力的感覺不過似係加咗嘢唔自然嘅彈🤨招牌牛筋好好味!食過一次之後每次嚟都會嗌炆得好琳好入味!但係又唔會好油膩大大力推介海蜇頭好味喎仲有啲青瓜粒,夾埋一齊好爽脆牛肉丸給足了,但係覺得混合咗唔少油或者肥膏我完全唔敢食嘅大腸,有人話超級超級辣!譚仔食開中辣嘅人就話幾好味🤣😂蝦餃都係冇預期咁好,因為佢個蝦餃皮唔夠薄,同埋食落去都冇乜蝦鮮味+有啲油膩整體來講都係食堂

啲菜心好多油!叫咗佢走油都唔走
搞到我都唔想食!不過算啦費事彈返轉頭~
牛肉幾新鮮幾好味!好彈力的感覺
不過似係加咗嘢唔自然嘅彈🤨
招牌牛筋好好味!食過一次之後每次嚟都會嗌
炆得好琳好入味!但係又唔會好油膩
大大力推介
海蜇頭好味喎
仲有啲青瓜粒,夾埋一齊好爽脆
牛肉丸給足了,但係覺得混合咗唔少油或者肥膏

整體來講都係食堂
2022-01-07 560 瀏覽
朋友極力推介旺角Moko依間嘆點心,佢話點心好食環境高尚幽靜果然先嚟上檯嘅雪山叉燒包俾人一個"眼前一亮"嘅好感入口當然有別於一般叉燒包喇。因為佢嘅外皮極似未經油炸嘅咸水角外皮,有少少咸香嘅特色味道整體非常夾露筍鮮蝦餃好大隻,份量十足。味道偏向清淡鮮甜,蝦味突出。金瑤脆皮紅米腸係第一次食,好有新鮮感味道唔錯嘅,食得出餡料嘅鮮味金沙鵪鶉蛋燒賣比較一般。生磨芝麻卷係朋友極力嘅推介果然芝麻味非常濃郁,大家都笑談(兒時上茶樓嘅回憶~食菲林)蘋果叉燒酥好好味,唔油膩。芝麻外皮薄又鬆化,餡料好入味。好食蠔仔肉碎泡脆米飯又係朋友精挑(點心以外嘅首選)推介茶具古色古香,風味唔錯蠔仔大隻好嫩滑,湯底柴魚味好濃

果然先嚟上檯嘅雪山叉燒包俾人一個"眼前一亮"嘅好感
味道整體非常夾

露筍鮮蝦餃好大隻,份量十足。味道偏向清淡鮮甜,蝦味突出。

金瑤脆皮紅米腸係第一次食,好有新鮮感
味道唔錯嘅,食得出餡料嘅鮮味

金沙鵪鶉蛋燒賣比較一般。

生磨芝麻卷係朋友極力嘅推介
果然芝麻味非常濃郁,大家都笑談(兒時上茶樓嘅回憶~食菲林)

蠔仔肉碎泡脆米飯又係朋友精挑(點心以外嘅首選)推介

茶具古色古香,風味唔錯

蠔仔大隻好嫩滑,湯底柴魚味好濃

2021-12-21
用餐優惠
優惠券
今日同朋友喺MOKO行完街,dinner 去咗食壽司,但其實今日天氣開始涼涼哋,食到半飽嘅時候突然想食D好暖胃嘅嘢~ 😬有咩暖胃得過食辣嘢呢~😈 朋友念念不忘《念川居》嘅🔥辣辣”水煮厚切牛脷”,喺冇訂枱嘅情況下,我哋留返半個胃急急腳去Walk in碰吓運氣去到《念川居》門口,見到裏面座無虛席,😩😩 正以為要失望而回😮‍💨~點知……原來仲有last一張枱 💃🏻未坐定就即刻order ”水煮厚切牛脷”🐮👅 大、中、小辣,任君選擇(不過,因為我其實係唔食得辣嘅,所以朋友就我叫咗小辣)等緊我哋嘅order期間,已經聞到隔離檯傳來陣陣麻辣香🤤,唔使等好耐就到我哋上菜,大大碟嘅”水煮厚切牛脷”🐮👅 上枱時仲見到D紅油滾滾吓 ♨️♨️(因為有呢層油,下面嘅牛脷同配菜好保溫)我朋友係呢道菜嘅捧場客,佢可能已經食過不下十次,佢話十次食九次都滿意. 除咗對上一次D牛脷係薄切之外~🤪,佢即時同咗經理反映. 好在今次嘅牛脷確實係做到厚切,喺一片辣椒花椒海中夾出黐滿哂花椒粒、辣椒籽同辣椒皮嘅牛脷🔥🔥辣得過癮之外、成個嘴都有麻麻痹痹嘅刺激感✨💥✨平時川菜館食到水煮魚、水煮牛,水煮牛脷並唔係太多餐廳有做,《念川居》這道

水煮厚切牛脷🐮👅

我朋友係呢道菜嘅捧場客,佢可能已經食過不下十次,佢話十次食九次都滿意. 除咗對上一次D牛脷係薄切之外~🤪,佢即時同咗經理反映. 好在今次嘅牛脷確實係做到厚切,喺一片辣椒花椒海中夾出黐滿哂花椒粒、辣椒籽同辣椒皮嘅牛脷🔥🔥辣得過癮之外、成個嘴都有麻麻痹痹嘅刺激感✨💥✨平時川菜館食到水煮魚、水煮牛,水煮牛脷並唔係太多餐廳有做,《念川居》這道菜確係出色!不槐為推介菜式!

除咗牛脷,辣椒海裏面仲有花生芽菜、豬紅、青瓜同薯粉,呢D配菜都好味,尤其係花生芽菜好爽甜,其他水煮菜式通常用大豆芽,用花生芽又係呢道菜嘅特色之處~

真心推介俾鍾意食水煮菜式的大家!🌶🌶🔥🙌🏼

食到個口麻麻地~叫埋《念川居》另一推介”生磨芝麻卷”!黑芝麻味濃,卷皮幼滑,加埋炒香咗嘅白芝麻喺面,雙重芝麻香!啱啱填飽埋裝甜品個胃!😋😋
生磨芝麻卷
2021-12-17
水煮厚切牛脷🐮👅
生磨芝麻卷
2021-12-09 482 瀏覽
聽過一個四川人講呢度既川菜好正宗,而家疫情下冇得返家鄉,都會過嚟呢度聚下舊…今次終於可以親身試下佢地有幾辣水煮牛肉一上枱滿滿既辣椒鋪面已經好igable!牛肉煮得軟稔入味,辣度夠亦有花椒麻香,加上青瓜筍片等配菜,索埋湯汁,好飽肚好好味!美中不足既係寬薯粉比較少,要夾硬撩起先影到張相,而薯粉亦稍為煮得過稔,一夾就散招牌辣子雞左邊呢碟辣子雞又係成碟紅色咁上菜,雞肉切成一粒粒混喺辣椒粒入面,雞肉煎得吹口又唔怕乾身,但唔識辣嘅話逐粒逐粒挑雞肉出嚟都幾辛苦😂

水煮牛肉

招牌辣子雞
2021-11-26 841 瀏覽
6大人1小童,因為多過6人所以要分兩張枱,叫了一個6人餐。白肺湯,好鮮甜呀,唔會腥。蒜泥白肉,蒜蓉整成cream狀,好特別,肉爽口又夠薄,酸菜魚,魚肉夠滑,唔算好辣,份量夠多,有d芽菜,薯粉等等。炸鴨血,幾特別的,細細粒好易入口。胡椒大蝦,勁大隻,胡椒勁多,蝦好爽好味呀,胡椒夠惹味。炸鮮奶,這個好味,入面的奶好香,炸到金黃色,正!!上湯浸時菜,夠凊同鮮甜炒飯,夠乾身,有隻太陽蛋煎到半生熟正。芝麻卷好香,唔甜既!
6大人1小童,因為多過6人所以要分兩張枱,叫了一個6人餐。

白肺湯,好鮮甜呀,唔會腥。

蒜泥白肉,蒜蓉整成cream狀,好特別,肉爽口又夠薄,

酸菜魚,魚肉夠滑,唔算好辣,份量夠多,有d芽菜,薯粉等等。

炸鴨血,幾特別的,細細粒好易入口。

胡椒大蝦,勁大隻,胡椒勁多,蝦好爽好味呀,胡椒夠惹味。

炸鮮奶,這個好味,入面的奶好香,炸到金黃色,正!!

上湯浸時菜,夠凊同鮮甜

炒飯,夠乾身,有隻太陽蛋煎到半生熟正。

芝麻卷好香,唔甜既!

2021-08-17
2021-11-13 908 瀏覽
今日一早接左女女,黎到旺角新世紀,第一次試呢一間點心,絕對有質素。炸蜜瓜鮮奶食第一件覺得好好味,但食多幾件之後就覺得有啲飽滯。蝦餃啲蝦非常彈牙,好味。之後,雪山叉燒包包好鬆軟,叉燒香。老公話蒜泥白肉好好味,蒜蓉Creamy,,特別。整體質素高,絕對可以再試。
一行四人喺Moko行完街買完野,晚餐時間梗係要搵地方醫肚。行下行下,入左呢間念川居,不錯喔👍🏻——————————————————————————念川,顧名思義都一定係食川菜㗎啦😍其實佢環境好舒服,地方夠大。而且有啲牆上面嘅裝飾都好有氣派👍🏻——————————————————————————嚟一個螞蟻上樹先🔥粉絲夠淋,而且佢唔會太辣,好惹味。而且份量都好多,絕對夠4個人食👍🏻——————————————————————————呢個酸菜魚好好味呀👍🏻真係酸既😂所以好開胃!而且無呃稱,好多塊魚喺入面,仲唔係細細塊架🤫——————————————————————————炸子雞半隻🐔嗌半隻真係蝕左,怕浪費無嗌一隻,結果兩下就K.O.左,唔夠食呀🥲皮脆肉嫩,正👍🏻👍🏻——————————————————————————清炒萵筍絲我自己食覺得有少少少少鹹,不過都okay既,感覺上食綠色食物會健康啲😂——————————————————————————招牌炒飯好大碟,鑊氣夠。隻蛋煎得仲煎得幾靚😂——————————————————————————4個人埋單大約$1500。個人覺得都接受到既範圍。大
——————————————————————————

念川,顧名思義都一定係食川菜㗎啦😍

嚟一個螞蟻上樹先🔥

呢個酸菜魚好好味呀👍🏻

炸子雞半隻🐔
皮脆肉嫩,正👍🏻👍🏻

清炒萵筍絲

招牌炒飯
好大碟,鑊氣夠。隻蛋煎得仲煎得幾靚😂
——————————————————————————
4個人埋單大約$1500。個人覺得都接受到既範圍。大家有興趣就去試吓啦❤️
2021-10-25 841 瀏覽
天氣變涼自然會想食啲辣嘢,雖然自己唔係叫好食得辣,但間中又會想食辣,喜歡果種辣得過癮的感覺,都幾矛盾。今次試咗呢間,因為懶得揀的關係,所以叫咗個4人餐,前菜有4 款,然後湯、水煮魚、胡椒蝦、蔬菜、半隻雞、炒飯同甜品,份量充足,食到好飽。至於味道方面,只係水煮魚同個湯係辣,其餘都唔辣,對於以川菜為主打的餐廳是有點奇怪,而且4小碟前菜竟然無一碟係辣更覺匪夷所思,個餐牌設計上很奇怪,對於一心想食辣既朋友這個餐就不太適合,建議可以散叫唔好懶😂比較特別既如下:🔸招牌脆皮血旺係炸黃金豆袋做法,但入邊係豬紅,口感都係外脆內軟,都okay🔸蒜泥白肉個蒜泥做得好幼細,好似蒜泥cream 咁,幾好味🔸川式酸辣海鮮湯🌶呢個係全晚至辣既湯,淨睇外表完全唔覺佢辣,但食落就知道🔸水煮桂花魚🌶都辣既,但條魚個魚味太重,唔夾個辣,反而更喜歡內裏的配菜,薯米煙韌有口感,用花生苗代替豆芽,更爽口及有口感,不錯🔸砂窩糊椒海中蝦海蝦爽口彈牙,蝦炸得乾身唔油膩,唯蝦沒有糊椒味,只是蝦殼有味,差咗少少餐廳環境寬敞,坐得舒適,如果食辣可試散叫應該會更好。
比較特別既如下:
🔸招牌脆皮血旺
🔸蒜泥白肉
個蒜泥做得好幼細,好似蒜泥cream 咁,幾好味
🔸川式酸辣海鮮湯🌶
呢個係全晚至辣既湯,淨睇外表完全唔覺佢辣,但食落就知道
🔸水煮桂花魚🌶
🔸砂窩糊椒海中蝦

餐廳環境寬敞,坐得舒適,如果食辣可試散叫應該會更好。
2021-10-22 665 瀏覽
念川居, 集團食肆川菜, 很早前已經想前來一試. 可惜限時, 90分用饍時間真的對客人來說有點刻薄 這次來是星期四閒日, 門口仍然是寫上90分鐘用饍時間 但經濟差加上閒日, 好像就沒有這限制, 問門口帶位姐姐, 態度不怎麼友善, 完成沒有回應限時問題 這裡地方原來不少, 如果是以往有旅客時, 又就近火車站 生意應該不錯, 但當晚去就不怎麼滿座, 入座只有3成不足 打開MENU 點餐, 發現這裡有些套餐價位很親民, 那就來一個4套人套餐$1888/4位試試, 反正想吃的套餐內也有 香辣豬耳絲/四川豆乾/蒜泥白肉/招牌脆皮血旺 - 四小碟中比較特別是炸鴨血, 做法有點飲椒鹽豆腐, 但換上鴨血 川式酸辣海海湯 – 有點似加了大量白胡椒的街邊碗仔翅, 亦是整晚所有菜式中最辣一度菜 水煮桂花魚 – 辣度一般, 沒有花椒香味, 魚似不夠滑, 有陣雪魚味, 而且有骨 魚湯鮮魚腐竹浸時間- 正常發揮, 但菜不夠鮮甜, 有點老 砂窩胡椒海中蝦- 用上大頭蝦, 肉身爽彈, 胡椒很香, 是整晚合格菜式 新鮮脆皮吊燒雞- 肉身有些位置很咸及鞋身 大舊招牌炒飯 – 飯身不太油, 不錯 蛋白杏仁茶, 有少少杏仁香味, 但不夠幼滑, 影響口感.
高質足料點心 飲茶之選🫖🥢芙蓉海鮮芋角🦐 ($48)已經係市面嘅酒樓唔係咁容易見到芋角,難得呢度仲保留呢樣點心😍🤩,芋角外層炸得得好鬆化,香脆得來唔油膩。一咬開熱辣辣嘅芋角,香濃嘅芋泥擁晒出嚟,口感綿密,中間仲夾雜帶子同蝦仁,增加口感。👍🏻蘋果叉燒酥🍎🥧 ($55)你個叉燒酥嘅外皮做得好鬆化,有好多層酥皮,入邊除咗有叉燒粒之外仲有蘋果粒,酸酸甜甜,可以中和叉燒酥嘅油膩感帶嚟一啲清新嘅感覺,兩者都好balance。蟹子蒸燒賣 🦀 ($58)燒賣粒粒都好飽滿,非常之足料,豬肉同蝦仁嘅比例適中。懷舊牛油馬拉糕🧈 ($48)個馬拉糕一上枱就聞到好香嘅牛油味同黃糖味,做得非常之鬆軟。黑松露野菌餃 🍄 ($49)松露餃皮薄餡靚,外皮Q彈,入面個餡有好多菇菌類同埋其他蔬菜,仲有少少松露味。生磨芝麻卷($58)呢款都係傳統懷舊點心,菲林筒🎞😎,芝麻卷口感QQ彈彈,層次分明,可以攤翻開出嚟,有香濃嘅芝麻味,甜到剛剛好。📍念川居 旺角太子道西193號 MOKO 新世紀廣場5樓 501號
高質足料點心 飲茶之選🫖🥢

芙蓉海鮮芋角🦐 ($48)

蘋果叉燒酥🍎🥧 ($55)

蟹子蒸燒賣 🦀 ($58)
燒賣粒粒都好飽滿,非常之足料,豬肉同蝦仁嘅比例適中。

懷舊牛油馬拉糕🧈 ($48)
個馬拉糕一上枱就聞到好香嘅牛油味同黃糖味,做得非常之鬆軟。

黑松露野菌餃 🍄 ($49)

生磨芝麻卷($58)

📍念川居
旺角太子道西193號 MOKO 新世紀廣場5樓 501號

• 蘋果叉燒酥
  • 黑松露野菌餃
  • 生磨芝麻卷
2021-09-29 968 瀏覽
放假同朋友行開旺角,上openrice睇下附近有咩食,見念川居,好多人放上黎既相片好吸引,所以想下食呢間餐廳用膳。中午時段很多,都要等大概10分鐘左右,都唔算等好耐。環境十分寛敝舒適,裝修華麗,感覺很有級數。是日兩人用膳,點了六道點心,有蝦餃、燒賣、小籠包、牛肉腸、蘋果叉燒酥、芋絲夾餅,合共四百餘元。這個很有氣紛的環境配上精美的點心,十分值,放置點心的器具及伴碟的裝飾都很吸引,很有視覺較果,在這個環境同朋友談天說地,喝着香片吃點心,十分享受。服務員都很忙,但見到枱上空空的碟子及蒸籠,都會自覺地替我們收拾,服務都好好。雖然都蝦餃燒賣,但這是一般酒樓不能給予的一個層次。

中午時段很多,都要等大概10分鐘左右,都唔算等好耐。
環境十分寛敝舒適,裝修華麗,感覺很有級數。
雖然都蝦餃燒賣,但這是一般酒樓不能給予的一個層次。
2021-09-28
2021-08-28 1019 瀏覽
I ordered takeaway via openrice for a specified pickup time on Aug 25. I arrived 2 minutes late, the receptionist said “oh sorry I totally forgot to place the order in the kitchen, please come back in a while” 😴When I picked up, it was a fast food lunchbox for one person. Their rice/noodles ($200-300 each) used to be put in a bowl shape container, size of a small saucepan which was nice. Now they squeezed things in a smaller box, lid pumped up almost open.The noodles are so squeezed that they

The noodles are so squeezed that they got sticked together.

Just counted, I had bought take-away 18 times from this restaurant before they changed the box.

When I asked if they changed the packing or reduced the portion…. Which I have no qualms as long as they were honest upfront. Neither would I have any issue if you were like this from day one.☝🏼

They said they have been like this, trying to tell me off. They said they are a big company with a system, they weigh their portion and must be consistent.🥱

Yes, I guess whatever can’t be squeezed in perhaps got consumed in the backroom.🤫

When I insisted it was not like this, the manager said the two boxes only differ in shape but volume is the same. (Then why bother to have 2 shapes?)🤪

When I insisted further, they said there were new staff in the kitchen and different people may use different containers.🧐

I wondered how come these frontline people kept defending the kitchen without checking inside, they didn’t have an answer.🥶

They clearly didn’t know what they were talking about 🤣🤣🤣 neither did I… me hitting a moving target.

Classic example of how junior staff delegates a problem up to the manager, and how a manager talks rubbish to send you away. 😅
外賣自取
2021-08-05 1178 瀏覽
呢間野嘅座位都幾舒服,不過服務就差少少,唔係話佢哋服務態度唔好!而係嚴重人手不足?態度都OK嘅,但係有陣時會好似平時酒樓咁樣,對你嘅要求唔記得咗定係冇反應(譬如叫佢拎紙巾)講返啲食物,邊度嘅點心其實大致上全部都好味,只係食完之後有一種莫名其妙嘅口渴感覺!係飲水都解決唔到,好明顯係味精太多!我已經冇飲佢嘅湯汁甜品好味,控油抄手都大大粒,有蝦有肉好粥了!金錢肚都新鮮,而且調味都OK !不過相信都係好多味精呢度嘅白灼牛肉好新鮮,雖然牛肉味唔係話好重,但係非常彈牙嘅肉質都令人難忘~紅燒牛筋以前食過,而家再食係encore!因為大家都記得係好好味!啲牛筋炆得好入味,而且園林式中,彈口得來好容易咬好林
甜品好味,控油抄手都大大粒,有蝦有肉好粥了!
金錢肚都新鮮,而且調味都OK !不過相信都係好多味精
2021-08-04 1386 瀏覽
找地方去,旺角-黑色日子及疫猜至今都未來過,順便找朋友。 來到此商塲,想試新嘢,美心暫時停一停,去伯樂朝州及此處取票,前間半小時未叫個一張枱,接待話,訂枱都未入座,所以來此處。 入去熟口熟面,枱布及2個金月亮,跟望月樓及后園同出一轍,牆上龍鳳畫及金魚跟銅鑼灣穴,形神同一畫法,所以同一集團。 價錢跟酒店中菜廳有得揮,酒店有折噃。 來碟金瑤脆皮紅米腸粉$69,瑤柱碎丁點缀面,蝦粗條,甜,皮滑,味好,無新意。 金桔玉葉酥$58,似鳳梨酥,但無佢咁甜,有桔香及味,細件,所以不腻。 紅菜頭海皇水晶棵$59,嫩露荀插頂装飾,馬蒂爽甜,菜頭略硬,味道清淡,又粗蝦粒,水晶皮廷身,名好,餡鲜,但係無突破。 小籠包$49,肉質不是綿實,不是機器攪爛,有質感,有肉香,汁甜美,上等外皮質地。 生磨芝麻卷$59,芝麻微粒感。當然有芝麻味,跟美心差不多。 食完去花園街及探索深水埗 cafe。
找地方去,旺角-黑色日子及疫猜至今都未來過,順便找朋友。

價錢跟酒店中菜廳有得揮,酒店有折噃。

來碟金瑤脆皮紅米腸粉$69
,瑤柱碎丁點缀面,蝦粗條,甜,皮滑,味好,無新意。

紅菜頭海皇水晶棵$59

小籠包$49

生磨芝麻卷$59
,芝麻微粒感。當然有芝麻味,跟美心差不多。

食完去花園街及探索深水埗 cafe。
2021-07-17