餐廳: 德國餐廳 (Mikiki)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-09-28 1153 瀏覽
新蒲崗高質西班牙菜今日約咗媽咪收工嚟新蒲崗行街,於是乎就揀咗呢度好出名嘅西班牙餐廳。職員好有禮貌,親切咁幫我哋安排咗座位。西班牙醃製青黑橄欖食西班牙菜點少得橄欖做前菜😍酸酸地好開胃!準備陣間邪惡嘅大餐!我同媽咪都唔太飲得酒,所以係等緊主菜嘅同時,我哋叫住杯Apple cyder share飲特色烤乳豬⚠️必叫😋大大力推薦首先要大大力推薦嘅係一定要叫烤乳豬!烤乳豬皮脆肉嫩!而且都幾大件,分開咗兩塊大肉。在店買餐廳特製嘅醬汁食,口感同層次都提升咗好多。😋慢煮原條八爪魚鬚而家冇得去旅行,成日好懷念去西班牙食嘅八爪魚,估唔到呢間餐廳有得叫!香港唔係咁多性價比餐廳有!😆最正嘅係可以一路傾偈,一路切下切,一路食,享受下母女時光。
新蒲崗高質西班牙菜

西班牙醃製青黑橄欖

特色烤乳豬⚠️必叫😋大大力推薦

慢煮原條八爪魚鬚
2021-09-27 784 瀏覽
同朋友一齊去德國餐廳食午餐。四個人分別叫四個唔同嘅套餐。 唔記得咗影餐牌,所以個名都唔係好記得喇。 牛肋條配田園蔬菜 72元因為我係低碳飲食,唔食得飯同意粉。呢個午餐可以嗌田園蔬菜,選擇多啲,出面餐廳好少有,係一個唔錯嘅選擇。 不過佢啲蔬菜得好少,得幾塊脆肉瓜同幾粒車厘茄。 牛肋條炆得好淋、好入味,而且好多醬汁,啲汁太多, 可能淋多啲汁就會覺得份食物大碟啲。分咗啲汁畀朋友去撈意粉。 不過呢個份量實在太少喇。得幾塊牛肋條,幾嚿菜, 食完都唔飽。72蚊加一 有啲貴。 煎牛扒配意粉 82 元我無食到,朋友話有啲韌。 一個女仔嘅份量係足夠嘅。因為意粉都比較多,而且肉同意粉分開上,賣相都幾靚。 煎石斑配意粉 72元石斑煎得有啲乾,仲食到有魚骨添。而且呢個魚冇乜汁,乾爭爭。 好彩牛肋條啲汁夠多,可以用嚟撈啲意粉。煎豬扒配意粉 72元蜂蜜綠茶奶蓋冇得調節冰量,冇得控制甜度。 不過杯嘢又幾好味,唔會太甜亦都唔算太凍。要加13蚊,抵過出去買杯奶蓋飲。

牛肋條配田園蔬菜 72元
。 牛肋條炆得好淋、好入味

煎牛扒配意粉 82 元

煎石斑配意粉 72元

煎豬扒配意粉 72元

蜂蜜綠茶奶蓋

2021-09-26
2021-08-01 1308 瀏覽
朋友知我鍾意食德國豬手同埋飲德國啤酒,於是就捉我黎呢一間德國餐廳食晚飯,老老實實,新蒲崗都真係有啲偏僻,就算有咗新屯馬線都唔係踩正新蒲崗,不過朋友一番心意就梗係要去試一試啦。呢間德國餐廳好似係連鎖店,好耐以前試過大角咀嗰間,味道正常啦,可惜今次幫襯嘅呢一間就真係有啲失望。德國豬手同德國啤酒就必點啦,不過多口問下個侍應邊隻德國啤好飲,佢竟然叫我飲藍妹,即時O咀,原來所謂德國餐廳嘅侍應竟不知道藍妹唔係德國啤,心諗呢間野係咪轉左手所以亂黎,講真,飲藍妹我是但去個大排檔都得啦。野食就好一般,個豬手嘅皮唔夠脆(似返叮感覺),無叫其他野,真心失望,唔算難食,不過唔值咁嘅價錢啦。
2021-07-14 1349 瀏覽
下午茶時段去的,服務員態度和藹的,喜歡飲啤酒朋友$168/3杯,價錢便宜的。但第一次吃白烚沒有味道的德國腸,連酸菜也是烚的沒味道,其實只要慢慢煎一下,腸要煮得難食都很難的,真心失望。原本是很餓的,吃過之後也不想試其他食物了🙈🙈不過可能叫不用煮冷盤,應該沒問題。
不過可能叫不用煮冷盤,應該沒問題。
2021-07-13
2021-07-11 1325 瀏覽
一行6人慶祝朋友生日#墨西哥粟米片配牛油果醬蕃茄芽莎 🌮🥑🍅(雖然佢個醬都好食,但始終唔夠我嗰次響愉景灣嘅 ZAKS 食嘅咁震撼🤤)#德國超級香腸拼盤 🐖(正常德國餐廳食到嘅腸拼盤)#熔岩芝士麵包及薯條 🧀🍞🍟(芝士味都幾香而且夠多,唔會話食到咁上下薯條無芝士配住食)#烤特色乳豬配香菇鴨肉燴飯 🐖🦆🍚(個乳豬皮好脆同啲肉都幾嫩滑,佢配咗兩款source,有款好似baby food 嘅蘋果蓉😂另外個燴飯汁好香好好味)#美式燒排骨 🐖(每次一大班人食西式菜我都會揀🤪啲肉都幾嫩滑,可以多啲燒烤醬就更好)#德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 🐖豬嘅騷都重呀,但尚可接受嘅個皮都係烤得好脆#GreekYogurtAndRaspberryCrunchCake 🍰(味道好濃,酸酸甜甜好開胃)#EspressoAndYuzuCake 🍰(呢款個味道幾特別,咖啡味同柚子味都好出,幾清新)#PandanPinaColadaCake 🍰(其實我唔係好食到佢咩味,係有少少菠蘿味嘅,但最食得出嘅係椰絲😂)呢期響度食飯 Blue Girl 有推廣,上網登記有四枝啤酒送 (一枱只計一個人登記)店員服務幾好,係我哋六個人個座位
一行6人慶祝朋友生日

墨西哥粟米片配牛油果醬蕃茄芽莎

#墨西哥粟米片配牛油果醬蕃茄芽莎 🌮🥑🍅

德國超級香腸拼盤

#德國超級香腸拼盤 🐖
(正常德國餐廳食到嘅腸拼盤)

熔岩芝士麵包及薯條

#熔岩芝士麵包及薯條 🧀🍞🍟
(芝士味都幾香而且夠多,唔會話食到咁上下薯條無芝士配住食)

烤特色乳豬配香菇鴨肉燴飯

#烤特色乳豬配香菇鴨肉燴飯 🐖🦆🍚
另外個燴飯汁好香好好味)

美式燒排骨

#美式燒排骨 🐖
(每次一大班人食西式菜我都會揀🤪
啲肉都幾嫩滑,可以多啲燒烤醬就更好)

德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律

#德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 🐖
豬嘅騷都重呀,但尚可接受嘅
個皮都係烤得好脆

Greek Yogurt & Raspberry Crunch Cake

(味道好濃,酸酸甜甜好開胃)

#EspressoAndYuzuCake 🍰
(呢款個味道幾特別,咖啡味同柚子味都好出,幾清新)
#PandanPinaColadaCake 🍰

店員服務幾好,係我哋六個人個座位坐得迫少少 (無辦法🤷🏻‍♂️)
2021-07-02
德國超級香腸拼盤
熔岩芝士麵包及薯條
2021-06-21 994 瀏覽
一入到餐廳,環境極差,完全冇冷氣,又充斥著油煙味 。夏天出面已經夠熱入面係焗 食物方面,叫左石板德國豬手配德國腸,先來飲品可樂,杯可樂完全冇晒氣,摸個杯係凍但飲落去竟然係室溫,真神奇。到正餐,石板豬手竟然係用碟上!!只係微暖,我都算。但個豬手同腸係白烚,完全冇味道,甚至難食。蔬菜同煙肉都係白烚,黑椒汁都冇味,甚至帶有酸味。呢個餐要98蚊,根本係買難受!!呢一餐唔止係失望,係極失望。最後只係食唔夠一半就走了

呢一餐唔止係失望,係極失望。最後只係食唔夠一半就走了
2021-05-16 1116 瀏覽
新蒲崗想揾間舒服啲既餐廳食個lunch就揀左呢間西餐廳~Lunch set 主要都係扒同飯~ 徳國香腸拼盤@$68雖然貌似差唔多既香腸, 不過都有兩三種唔同口感既香腸(*'▽'*); 飯汁是黑椒汁, 不過醬汁份量較少,所以整碟吃落口都比較乾而且香腸皮身較硬難咬整體泥講, 唔係好建議叫香腸飯(^ー^)
新蒲崗想揾間舒服啲既餐廳食個lunch就揀左呢間西餐廳~

Lunch set 主要都係扒同飯~

徳國香腸拼盤@$68

而且香腸皮身較硬難咬

整體泥講, 唔係好建議叫香腸飯(^ー^)
2021-04-26
2021-04-20 1110 瀏覽
大家平時各有各忙碌,難得相約小學同學相聚,同學揀選了新蒲崗Mikiki商場地下的德國餐廳,地方雖然比較細小但佈置頗有心思且有露天茶座,適合喜歡戶外的客人,在這裡休閒地一邊品嚐德國鹹豬手另一邊暢飲冰凍啤酒談談近況!是日餐湯是濃郁蕃茄湯,酸酸甜甜的蠻好喝,跟送一個脆卜卜有味的餐包😋。我們點了招牌菜德國鹹豬手,已起了肉的德國鹹豬手像剛燒烤好的乳豬皮一樣鬆化;入口外皮趣卜卜又不覺肥膩,內裏的肉質嫩滑,附上兩碟的醬汁似Wasabi的芥抺醬和帶微甜的蜜糖芥抺醬👍。個人比較喜歡沾上蜜糖芥抹醬,味道更上一層樓。大家滿足完這餐出名的德國鹹豬手後,跟著的節目便是逛逛Mikiki 去shopping !
是日餐湯是濃郁蕃茄湯,酸酸甜甜的蠻好喝
  • 德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
  • 蕃茄湯
2021-04-18 703 瀏覽
第一次到新蒲崗 MIKIKI ,環境不錯今日天氣清涼我們選擇坐戶外,因為戶外歡迎我位少主。🍺先來杯啤酒啤一啤先,Happy Hour 一下。🍴食德國餐廳當然要試一試德國豬手喇!皮算脆口,肉質鹹香呢隻豬手份量有點少。🍴另一款必食德國地道菜當然係德國豬,豬肉腸、香草腸、脆皮蜜糖腸配啤酒一流。😋🍴墨西哥芝士香蔥薄餅有風味我喜歡皮香口裡面鹹香芝士煙韌有口感。餐牌都是肉肉為主啱哂我少主。

🍺先來杯啤酒啤一啤先,Happy Hour 一下。

🍴墨西哥芝士香蔥薄餅
有風味我喜歡皮香口裡面鹹香芝士煙韌有口感。

餐牌都是肉肉為主啱哂我少主。
2021-03-11
2021-04-15 509 瀏覽
差唔多兩年冇去旅行,真係好掛住去德國exchange嘅日子,好掛住當地嘅啤酒同埋鹹豬手,朋友話呢一間餐廳嘅豬手好正宗,抱着懷疑又期待嘅心情試食下。$218 德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律一上枱已經好驚喜,呢個價錢來講其實都幾平,但係豬手好大份,仲要好貼心已經切晒一嚿嚿,等大家食嘅時候唔會咁狼狽,豬手嘅皮好脆,肉就好Juicy! 咸度好適中,配埋啲酸菜,平衡得好好!$162德國香腸拼盤德國嘅名物除咗鹹豬手當然仲有香腸,雖然要$162 ,但係絕無欺場,腸仔嘅種類好多,味道條條都唔同,有蒜味、辣嘅,而且個皮都好趣,全部熱辣辣,真係好正!朋友果然冇介紹錯,再嗌多兩杯啤酒,真係好似去咗德國一樣!

$218 德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律

$162德國香腸拼盤

朋友果然冇介紹錯,再嗌多兩杯啤酒,真係好似去咗德國一樣!
2021-04-09 452 瀏覽
呢間位於新蒲崗既德國餐廳,位置都幾方便,近kai tak mtr, 番9龍區既幾位老友最鍾意呢度,貪佢野食不錯又可坐露天吹水。酒黎講大部分係draft beer, 星期一至五都有set, 有啤酒set or 生蠔配白酒,今次就試左前者,全部都係正宗德國牌子啤酒,水準高係預期內。黑啤黎講我最like,又香又唔苦  平時係超市買都幾十蚊,其實係呢道飲唔洗麻煩仲抵。食物就叫左肉腸拼盤,自己最like就係白肉腸,貪佢夠香同唔飽肚,食多幾款都得。另外兩款膠一個辛辣既都好推介可以送酒。要選kowloon east吹水好地方,又治安好,可以考慮下mikiki mall呢間餐廳。

2021-04-03 378 瀏覽
同朋友食午餐,兩個人都胃口好好,就想鋸扒來慶祝一下!😂😂😂🎉💜小食Nachos下酒小食又點少得佢啊!咁個食落有幾正常,我自己就最鍾意配牛油果醬啦!😉💜牛扒🆗嘅,唔差。始終佢唔係高級扒房,唔可以要求咁高,以一個普通午餐來講我覺得合格👍🏻💜啤酒對於我哋來講,其實呢兩杯啤酒先至係呢一餐飯嘅重點🍺🍻有時輕輕鬆鬆摸吓酒杯底,講起嘢上嚟都自然放鬆好多㗎☺️🤗整體而言,呢間餐廳可以接受,如果下次要食扒都會考慮佢。

💜小食Nachos

💜牛扒

💜啤酒

整體而言,呢間餐廳可以接受,如果下次要食扒都會考慮佢。
2021-03-30
10 分鐘 (外賣送餐)
2021-03-25 268 瀏覽
琴晚放工同媽媽去左Mikiki既Das Bier食德國菜,環境方面有入室外同室內的。英式炸薯角 $55:一整兜既炸薯角份量好多,薯角size有大有細;食落吾會太過油膩的,可惜味道太咸,因為有過多既鹽。香草醬煙肉三文魚意粉$128:份量同樣大份的,意粉因加入左香草醬令整體味道帶有點酸,令人愈食愈開胃!煙三文魚共有三大片,味道吾會太咸的。而意粉既軟硬度適中,所以吾會太過頂胃。德國香腸拼盤 $162:香腸拼盤有多款吾同既香腸,有啲會爆汁,有啲帶有少少辣味。多款德國香腸外層比較實皮,而入面口感則軟口一點,味道吾會太咸。

2021-03-14 268 瀏覽
喺新蒲崗mikki 樓下其實開左好多西餐廳,又有户外座位,平時夜晚經過都覺得幾正,今晚咁岩揸開車泥又有泊車優惠,於是就試下呢間得徳國餐廳食dinner! 餐廳主打德國豬手同啤酒,見佢set dinner 都幾抵食,推介一班人share! 今次我地得兩人,所以散叫算。首先必點德國豬手,呢啲即叫即整,所以製作需時,豬手大大隻,啖啖肉,個皮望到焗到好香脆,分別有蜜糖芥末同普通芥末醬比你點。豬手切開,見到啲肉仲好粉嫩色,火喉恰當,又唔會過咸,配上傳統酸菜,配搭一流。剩係食豬手都好夠飽。食得豬手當然要配上啤酒,佢仲有啤酒優惠$168有三杯,啤酒都有好多選擇,可以要三杯唔同味道!再叫多個小食芝士焗薯條,好抵食!真心好大碟,兩人都食唔哂要打包,呢間真係好岩happy hour 又抵又好食!
2021-03-13 188 瀏覽
呢日黎到mikiki食豬手! 呢間德國餐廳要係大街入唔係商場入,我都搵左一陣先知~放工時間黎到勁熱鬧!都差唔多坐滿,連露天位置都係~好彩行快兩步~黎到德點餐廳梗係要食下豬手!仲要係脆皮個隻!飲住beer食住豬手真係好chill!!! 豬手點mustard真係一流!豬手個皮勁脆!d肉又唔鞋!食到停唔到口!仲有叫左墨西哥片點住醬~勁正!個醬好fresh, 又有蕃茄粒!另外仲叫左ribs! 隻bbq醬真係一流,同豬肋骨簡直係絕配,就好似豬手配啤酒咁!豬肋骨d肉同骨都好易分離,肉質勁淋一咬就離骨,超正!呢晚真係perfect!

呢晚真係perfect!