2023-05-11 91 瀏覽
香港的太二,雖則唔夠大陸太二好味。但心血來潮想過口癮,佢都係一個好選擇。一盤兩至三人都夠食,魚肉都係無骨,酸菜足料,唔算太辣,但食完要配一杯陳皮洛神花茶就更消滯。
香港的太二,雖則唔夠大陸太二好味。
但心血來潮想過口癮,佢都係一個好選擇。
酸菜魚
酸菜魚
2023-04-25 32 瀏覽
咁就嚟食酸菜魚啦!酸菜魚係一款嚟自四川嘅傳統菜式,喺香港都係好受歡迎嘅一道菜。佢嘅特色就係啲酸菜嘅酸味同魚嘅鮮味攪埋一齊,真係好好食!我今次去嘅酸菜魚餐廳,係啲辣嘅程度比較適中,好啱啱好啱我啲口味。啲魚肉鮮嫩,啲酸菜唔會太酸,啲辣椒都好香辣,真係一齊食嘅感覺好豐富。啲酸菜魚嘅湯汁好濃郁,啲魚肉都好入味,啲魚骨都煮得好軟,完全唔洗擔心會咬到骨頭。啲湯汁都可以同啲米飯一齊食,真係好開胃。整體嚟講,呢間酸菜魚餐廳嘅酸菜魚係真係好好食,啲味道好平衡,啲食材新鮮,啲湯汁濃郁,味道正宗。如果大家鍾意食辣又鍾意食魚嘅話,真係一定要嚟試試啦!

• 老壇酸菜魚
2023-01-18 173 瀏覽
太耐冇嚟食酸菜魚呀!呢排真係好忙,終於上星期同到男朋友嚟油麻地呢間好鍾意嘅酸菜魚餐廳✨「廚十三老壇酸菜魚」👍🏻老壇酸菜魚係餐廳推介嘅招牌,酸菜魚嘅魚片份量勁多,入口魚肉鮮甜又夠厚肉,加上湯底本身嘅酸度辣度剛剛好,重點個湯底亦唔會太油,好好味🙆🏻‍♀️再加埋寛粉落去食同酸菜魚係最夾㗎。雨露均沾就咁聽可能唔知係咩,其實佢係糍粑嚟,金黃色嘅色澤,加上煙煙韌韌嘅口感,食完辣嘢都要食返啲甜嘢中和下☺️。最後再要叫個消膩解渴嘅酸梅湯👍🏻好圓滿嘅一餐。
最後再要叫個消膩解渴嘅酸梅湯👍🏻好圓滿嘅一餐。
2023-01-16 131 瀏覽
👦🏻:今日嚟到呢間餐廳食咩好啊?👧🏻:今日我放工超級肚餓啊,所以一定要叫多啲嘢食!起碼要一個涼拌,一個主菜、一個甜品啦😋(⊃。•́‿•̀。)⊃━✿✿✿✿✿✿正經的雞被撕👉🏻其實係手撕雞黎🙌🏻平時食開嘅手撕雞都係用麻將撈嘅。我第一次食用麻辣醬汁撈嘅手撕雞😆麻麻辣辣!非常開胃🌶️愈食越過癮(⊃。•́‿•̀。)⊃━✿✿✿✿✿✿老壇酸菜魚👉🏻繼續食辣,唔好俾佢停!肯定要叫酸菜魚。每一台都會叫㗎但係就可以揀大辣👅我哋兩個都係超級鍾意食辣㗎 !越來越興奮越來越過癮🐟好彩佢啲先魚片好入味👍🏻(⊃。•́‿•̀。)⊃━✿✿✿✿✿✿雨露均沾 👉🏻好有意境嘅菜式。其實就係紅糖糍粑😋我超級鍾意食紅糖糍粑!好似好難喺普通餐廳度食🥹佢啲黃豆粉多到滿寫🥰煙煙韌韌甜甜地😎我真係超級鍾意食‼️
👦🏻:今日嚟到呢間餐廳食咩好啊?
(⊃。•́‿•̀。)⊃━✿✿✿✿✿✿正經的雞被撕
(⊃。•́‿•̀。)⊃━✿✿✿✿✿✿老壇酸菜魚
(⊃。•́‿•̀。)⊃━✿✿✿✿✿✿雨露均沾
2023-01-13 86 瀏覽
今次黎到油麻地既廚十三分店,呢間質素同其他我食過既分店一樣,都系十分之好!我地一黎緊系要食主角老壇酸菜魚🍲酸菜魚鋪滿辣椒花椒酸菜,辣麻酸味配合得岩岩好,魚片鮮嫩無骨,仲有其他自選配料添,大大份真系好滿足呀!之後就試個清清地既碧綠脆筍$78🥒筍片切到好似闊條面咁,薄薄一塊好清新,少少花椒令到有啲麻既感覺,但又唔會太辣,開胃好食!最後食多個小食蔥油撈豬肚$98🐖豬肚爽脆,煙韌有口感,蔥油加上芫荽唐芹,好香豬肚好入味!
同好姐妹約好左上星期一齊去食酸菜魚,佢話油麻地有間廚十三老壇酸菜魚食過幾唔錯,見地點都幾近,食完又可以行下街,就約好食呢間。哇!老壇酸菜魚嘅魚肉大大塊,又唔會散晒,酸菜同魚肉份量都好足,魚肉超滑呀,完全冇腥味嫁,又可以自己揀配料,鍾意酸菜魚嘅朋友點都要試一次。而碧綠脆筍賣相鮮嫩碧綠,入口爽脆清香👍🏻仲有啲清甜嘅味道添✨雨露均沾即係糍粑,我用嚟當甜品,食落煙煙韌韌嘅口感,幾好味😆又真係冇介紹錯,酸菜魚真係好正宗,好想快啲再去食過🥳

又真係冇介紹錯,酸菜魚真係好正宗,好想快啲再去食過🥳
2023-01-10 66 瀏覽
放假同男朋友見到有一間喺油麻地嘅酸菜魚餐廳,好耐冇食過啦,就決定揀佢做我哋今晚嘅晚餐❤️老壇酸菜魚真係招牌必食,好似我咁食唔到咁辣嘅朋友就啱哂!老壇酸菜魚嘅味道係會鹹鹹地又帶點酸辣😆好開胃~而且魚肉都大大塊又滑👍🏻超愛食呢啲酸菜!十三涼粉嘅涼粉超滑彈溜,夾埋d辣汁一齊食,真係好爽😋香酥雞翼即叫即炸,上枱仲熱辣辣,雞翼外脆內軟,好食👍🏻餐廳仲見到有其他小食都好吸引我呀,全部都係辣味十足,下次一定要再返嚟試吓其他嘢食先❤️‍🔥
十三涼粉嘅涼粉超滑彈溜,夾埋d辣汁一齊食,真係好爽😋
香酥雞翼即叫即炸,上枱仲熱辣辣,雞翼外脆內軟,好食👍🏻

2023-01-09 28 瀏覽
„ಡωಡ„其實我同呢個小學同學相識於微時。我哋以前出咗名係食魚姊妹花😂雖然呢個名娘,的確係我哋嘅簡稱😂ε=ε=ε=(ノ*>∀<)ノヒマ而家我哋仔女都有埋,仲係咁鍾意食魚‼️今日終於有時間相約一齊出嚟食餐飯😋我就揀咗我哋好耐冇去嘅廚13🌶️🔺老壇酸菜魚🔺香酥雞翼🔺上上簽(鵪鶉蛋,蓮藕片,椰菜花,黑木耳,鳳爪)我哋兩個就主打食過酸菜魚嘅!我自己鍾意食呢間餐廳嘅酸菜魚係因為覺得佢哋嘅魚肉特別厚實。而且鮮味十足‼️最緊要最緊要係無骨‼️好彩我哋兩個嘅小朋友都係食辣😆所以我擔心過佢哋會哽到骨😎香酥雞翼同埋上上籤係叫俾小朋友食嘅!一個香脆可口,小朋友最鍾意食嘅雞翼😋一個就係包含着有好多唔同餸菜嘅上上籤🤩兩個都食得好滋味🥰做阿媽真係滿足晒
🔺老壇酸菜魚
🔺香酥雞翼
🔺上上簽(鵪鶉蛋,蓮藕片,椰菜花,黑木耳,鳳爪)

2023-01-06 40 瀏覽
😆年尾想求返支好簽?無啦啦點解要求籤?💬因為已經好肚餓啦!所以要去廚13食返個上上籤😚等我介紹吓今日食咗啲咩啦🥰💮上上簽$88上上籤嘅意思就係用竹籤穿着唔同嘅菜式,分別有鵪鶉蛋,蓮藕片,椰菜花,黑木耳,鳳爪😏如果唔配佢個辣汁應該好唔夠味🥶好彩佢個辣汁超級加分。我自己最鍾意就係黑木耳🥰💮老壇酸菜魚:分量十足嘅酸菜魚。魚肉鮮嫩不在話下最緊要係佢個老壇酸菜湯底非常ok🉑!食酸菜魚,我幾時都話個湯底真係好重要,因為個魚好吸味🙈,好彩呢個魚吸味之餘仲要無骨🥳食落口太爽了😋
😆年尾想求返支好簽?無啦啦點解要求籤?
💮上上簽$88
💮老壇酸菜魚:
2023-01-05 30 瀏覽
行行吓街突然之間好想食酸菜魚,見到OpenRice附近有間廚十三老壇酸菜魚,好似到幾唔錯咁!就同朋友嚟咗dinner😋泡椒鳳爪酸酸辣辣好開胃,口感又爽又有嚼勁,最鍾意食到得返啲骨🤣麻辣砵砵雞唔好以為剩係得雞,其實入面係有牛展,牛肚,牛脷,鵪鶉蛋,萵筍片,土豆片,雞腳,唔講真係會俾個名呃左,全部係一串串,咁拎住就食得好方便,仲要有好香嘅辣味!老壇酸菜魚係壓軸登場介紹嘅,因為呢個真係好推介大家一定要食,係我食過咁多間覺得最好味嘅酸菜魚,酸辣味道剛好,魚肉酸菜配料份量足料,魚肉無骨又滑嫩,仲要係好正宗嘅味道!
媽咪一直都好鍾意食辣嘢,見佢生日我哋就一家人嚟咗呢間喺油麻地嘅酸菜魚餐廳度食生日飯🎂💕我哋一家人食叫咗好多嘢,我就介紹其中幾樣我覺得最鍾意食嘅嘢食同大家分享吓啦。老壇酸菜魚有極多酸菜,啱晒我,因為我勁鍾意食,不過佢除咗酸菜多啲魚魚肉都一樣咁多,食落都好滑,佢個酸辣到啱啱好,非常之開胃。十三涼粉本身睇成碟咁紅,以為佢係油冧冧,但其實食落一啲都唔會,辣味好濃郁,涼粉口感有啲似粉皮都係好滑嫩。麻辣砵砵雞有齊晒我想食嘅嘢,本身佢入面一共就有七種嘢食: 牛展,牛肚,牛脷,鵪鶉蛋,萵筍片,土豆片,雞腳。我最鍾意食鵪鶉蛋細細粒,補充蛋白質。跟住土豆片都超級辣味,好爽!碧綠脆筍薄薄一片,食落好爽脆,呢款相對冇咁辣比較溫和啲。

碧綠脆筍薄薄一片,食落好爽脆,呢款相對冇咁辣比較溫和啲。
2023-01-03 31 瀏覽
油麻地呢間廚十三係譽發廣場2樓,高高地望住果景食飯幾舒服😌我地首先一定係試呢度最出名既老壇酸菜魚🐟酸菜魚有大量酸菜,咸酸味超足夠,仲有好多辣椒,炒香既辣椒好香,湯底好辣,加埋炒香既花椒夠晒麻,味道好有層次,魚片放落湯仲好滑好嫩,真係好好味!我地加埋蓮藕海帶呢啲配料,愈食愈想食🤤我地另外叫佐香酥雞翼$78,雞翼炸到金黃色,好香脆,雞肉又嫩,雞翼本身有醃過,已經好香好好味,想再食濃味啲既朋友點埋辣椒粉就岩岩好啦🤩我地仲食多一個小食泡椒鳳爪$68,鳳爪好香,花椒帶出既麻味十足,麻香既鳳爪愈食愈麻,好入味,雖然辣但食到停唔到口呀😍
油麻地呢間廚十三係譽發廣場2樓,高高地望住果景食飯幾舒服😌
2022-12-30 32 瀏覽
餐廳資料如下👇🏻🔰廚十三老壇酸菜魚 (譽發廣場) (油麻地)💚油麻地彌敦道560號譽發廣場2樓🟢香酥雞翼:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🟢十三涼粉:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🟢老壇酸菜魚:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今晚嘅晚餐同咗我男朋友一齊去呢間位於油麻地嘅分店到食。實不相瞞,其實其他分店我哋都已經去過了🥺以前成日覺得好遠,唔知點解旺角油麻地冇分店今日終於有了🙌🏻香酥雞翼冇改錯名,真係香脆酥口。一食落口非常Juicy👅十三涼粉係第一次食。純粹聽到隔籬枱嘅女仔講話呢嗰涼粉好辣好正所以叫😏真係好辣好正!而且涼粉好掛汁😚酸菜魚就更加唔使講啦,嚟到呢度係必點嘅菜式!我覺得佢哋嘅酸菜湯底同出邊唔同,感覺上好似用咗特別啲嘅酸菜調開味道較為濃郁,酸,辣得來好開胃🥰
餐廳資料如下👇🏻
🔰廚十三老壇酸菜魚 (譽發廣場) (油麻地)
💚油麻地彌敦道560號譽發廣場2樓
🟢香酥雞翼:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🟢十三涼粉:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🟢老壇酸菜魚:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

香酥雞翼冇改錯名,真係香脆酥口。一食落口非常Juicy👅
2022-12-29 26 瀏覽
今日同屋企人黎到油麻地既廚十三,呢間分店既質素都真係好好,我地食得好滿意!$98麻辣砵砵雞呢個係好麻辣既串串,啲串串浸係又麻又辣既油入面,吸晒啲辣味先上枱,串串有牛展,牛肚,牛脷,鵪鶉蛋,萵筍片,土豆片,雞腳,鵪鶉蛋爆黃添,好好食!$68 泡椒鳳爪鳳爪大大隻,好爽脆,油泡過既鳳爪好入味,愈食愈麻愈辣,鳳爪底仲有啲菜墊底,好開胃好惹味!老壇酸菜魚一定要講係份量真係好多!!未食望到已經好興奮😆呢度既酸菜原來係自己醃製,咸度同酸度岩岩好,而面頭既辣椒就有出辣味,另外仲有花椒帶出麻味,酸辣麻齊晒,好正😚啲魚片又多又大塊,每塊都唔會好易散開,實用但又做到魚肉嫩滑,真係好出色🐟另外仲可以自選配料,我地簡佐海帶呢啲入味既配料,爽!
$98麻辣砵砵雞
$68 泡椒鳳爪
老壇酸菜魚
同朋友食生日飯,佢就揀左食酸菜魚,我搵過呢一間廚十三老壇酸菜魚係最多人推介,話晒生日梗係要揀番間好啲嘅嚟食啦😍麻辣砵砵雞有勁多唔同嘅嘢,入面包括牛展,牛肚,牛脷,鵪鶉蛋,萵筍片,土豆片,雞腳。呢個最啱同朋友share大家可以揀自己鍾意嘅嘢食,麻辣味十分濃郁,全部配菜都好入味。碧綠脆筍爽脆又清甜,點都要食下啲菜嘅。蔥油撈豬肚超香蔥油味,豬肚口感十分之爽口。老壇酸菜魚大大盤,超級抵食 。個朋友食完都覺得好正,我哋個個都一條骨都食唔到,真係啖啖肉,魚肉仲好滑添。酸辣調節得啱啱好,仲要一啲油膩感都冇。
碧綠脆筍爽脆又清甜,點都要食下啲菜嘅。
蔥油撈豬肚超香蔥油味,豬肚口感十分之爽口。