2023-08-27 269 瀏覽
其實去常滿食圍餐🍽️佢哋嘅食物質素同味道真心唔差🦀🦞🦐份量又多我哋13個女人都食唔晒😋每次聚會都總有講唔完話題🍷🥂🥃所以有好多食物都唔記得影📸上湯龍蝦伊麵🦞,龍蝦多度見唔到伊麵。蒜蓉粉絲蒸元貝👍🏼炸蟹鉗片皮鴨🪿蒜蓉蒸蝦蟹飯🦐🦀👍🏼。
其實去常滿食圍餐🍽️
佢哋嘅食物質素同味道真心唔差🦀🦞🦐
所以有好多食物都唔記得影📸

上湯龍蝦伊麵🦞,龍蝦多度見唔到伊麵。

蒜蓉粉絲蒸元貝👍🏼

炸蟹鉗

片皮鴨🪿
蒜蓉蒸蝦蟹飯🦐🦀👍🏼。
2023-08-27 364 瀏覽
諗住睇晒食評去應該冇咩問題。點知一出lift已經聞到有陣臭味,好似洗唔乾淨又發霉嘅味道,不過都黎到就試下啦。坐個個位係啲自助區隔離,啲未洗嘅碗碗碟碟同啲食物放埋一齊,啲雪櫃又好污糟,真係睇見都唔想拎。最差係連野都唔好食,叫左個點心拼盤、麻蓉包、鳳爪加炸兩。啲包又痴牙,炸兩啲粉又一pat pat,油炸鬼又有油味,鳳瓜呢啲理解上最唔伏嘅都可以好大陣雪櫃味。最後寧願食唔晒都走,環境又臭野又難食。俾張腸粉相大家,自行判斷

俾張腸粉相大家,自行判斷
大鴻輝中心出名多🤩放題,呢間常滿百家菜🥢就有中式放題餐,有近🤤百款點心、小菜、燒味同埋甜品🍮無限時任食都只係💰$198,另加$10仲可以任飲🧃各式飲品包括幾款啤酒🍺,十分之抵食!而且每人仲🎁送一隻蠔皇扣鮑魚😍同埋雙皮奶(後上),鮑魚鮮味又腍滑😋幾有水準。自助區有多款🥰小食、湯𡙡同埋糖水🥣,而且不是會換吓款👍。佢哋主打嘅係🧆點心,我尤其鐘情❤️小籠包、🦐蝦餃皇、🐖燒賣、鮮竹牛肉🐂球同埋鳳爪🐓,雖然賣相一般般😆,但食起上嚟🤤絕對唔失色!另外🔥炸物亦都唔錯😋,款式又多又🤩香脆。小菜款式亦都🤩多樣化,其中我就比較😍鐘意北京黑醋骨🥢,酸酸甜甜十分開胃🤤。另外🔥燒味個人推介蜜汁叉燒🐖,中間肉質鬆軟又 juicy👍。甜品🍮方面每人仲有個雙皮奶,🫚薑味香奶🥛味濃入口幼滑😋又唔會太甜。而且仲有多款雪糕🍨、糕點,同埋布甸🍮任食,超級滿足!

自助區有多款🥰小食、湯𡙡同埋糖水🥣,而且不是會換吓款👍。

另外🔥炸物亦都唔錯😋,款式又多又🤩香脆。

而且仲有多款雪糕🍨、糕點,同埋布甸🍮任食,超級滿足!

之前大夥兒食過呢度火鍋點心放題真係好抵食!特別是大大粒蝦餃任食就是爽!最近加推無限時小菜點心放題,超過50款種中式小菜點心+自助區任食送蠔皇扣鮑魚+雙皮奶(期間限定)點心類: 蝦餃皇 鮮蝦蒸燒賣 豉汁蒸鳳爪 蒸排骨牛柏葉 點心均像單點質素~~另外有炸物春卷/炸雲吞/炸饅頭海鮮: 水煮魚片賽螃蟹 炒蝦仁 斑塊菠蘿咕嚕肉 醉雞/青瓜海蜇/叉燒 干扁四季豆另加$10就可任飲埋啤酒及汽水整體算是非常抵食,亦無一樣食品會覺得特別唔好食,不過如果好介意食店環境嘅就唔岩黎喇!
之前大夥兒食過呢度火鍋點心放題真係
好抵食!特別是大大粒蝦餃任食就是爽!

送蠔皇扣鮑魚+雙皮奶(期間限定)
點心類:
蝦餃皇
豉汁蒸鳳爪
蒸排骨
牛柏葉
點心均像單點質素~~

另外有炸物

2023-08-07
  • 蝦餃
  • 蠔仔粥
2023-08-25 416 瀏覽
今日(2023-08-25)一行9人嚟食午市點心+小菜放題,11.30入座,即入單叉燒一碟,老火湯及其它……結果叉燒由頭到尾追第3次才被告知冇,老火湯就完全冇嚟。全程只有蝦餃,魚云,酸菜魚,咸菜牛肚比較好味,其它不用提了!場面好多人都系飲茶客非放題客,真係伏咗。樓面唔理人,全程自己加水,執碟,最慘係諗住叫埋甜點就走人(一肚气),于是叫9件桂花榚(有到ok嘅)9件馬荳榚(又冇嚟)9碗雪耳海底椰+4碗紅豆沙(又冇嚟)故再追單9碗雪耳海底椰+4碗紅豆沙+9件馬荳榚,結果9碗雪耳海底椰(我只呷了一小口,即放底,紅豆沙冇吃)而9件馬荳榚來了3件,咁唯有每件分3小件,合共9件囉!其實之前有網友話唔好去,我唔信,因為有幾個youtuber話都ok(係我睇開嗰幾位youtuber)點知……唉!!!不說了!Bye Bye.
2023-08-25
2023-08-22 1819 瀏覽
Affordable Dim Sum/Chinese cuisine all you can eat@ My families and I went to a restaurant called“Sheung Moon Chinese Cuisine” (常滿百家菜)located in 12/F, Emperor Plaza, 55 Chung On Street, Tsuen Wan荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心12樓..it only costs HKD$198 per person to enjoy over 50 different types of Dim Sum,Chinese cuisines,snacks and desserts without time limit!!(無時限)each customer can enjoy one abalone "Shrimp siu mai"鮮蝦蒸燒賣.nicely seasoning yet .springy and bouncy texture.Yummmmm"Stir fried beef with leek"京

荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心12樓

"Shrimp siu mai"
nicely seasoning yet
springy and bouncy texture
Yummmmm

"Stir fried beef with leek"
京蔥炒牛肉
the beef is soft and tender
nice wok hei!

"Stir fried spicy prawn"
麻辣炒蝦仁
the prawns are springy and bouncy
the prawns are sweet
with nice tantalizing kick

"shrimp dumplings"
蝦餃
incredibly huge size!!
with 3 while shrimp is wrapped inside

"fermented bean chicken feet"
豉汁鳳爪
very collagenic
with a bite

"Steamed pork ribs with garlic"
蒜香蒸排骨
the pork ribs are fresh and sweet

"Fried turnip cake"
蘿蔔絲酥餅
with sweet ,soft shredded turnip as the filling
Golden crispy and crunchy crust on the outside
  • 燒賣
2023-08-22 290 瀏覽
荃灣常滿百家菜中菜館,真係好特別,有點心中菜之余,還有火鍋,都是任食放題,而且無限時。放題點心+小菜或是火鍋,都可以任食自助區食物,朋友因愛好火鍋,所以選擇了后者。大排檔自助區有小食熟食,豬腳薑、魚旦、薯條、炸雞翅、炸雞軟骨、炸蝦片、飲品、甜品……等。小食及熟食,炸雞翅很香、炸雞軟骨脆卜卜的、炸蝦片也是很香脆、還有薯條、魚旦……等,放題開始囉。湯底選擇了香辣魚鍋,不太辣,很有特色,裡面的魚香香辣辣,新鮮軟滑,尤其是枝竹吸收香辣的湯底,特別惹味。精選肥牛、本地滑牛,顏色鮮豔,大理石紋,非常好牛肉味。雞肉嫩滑新鮮。豬頸肉瘦中有肥,有少少爽,食落有口感油香。豬潤、牛柏葉、鴨血……,灼過小小辣的湯底,特別好味道!魚頭頗大件,份量也多,新鮮嫩滑。海生蝦非常新鮮,熟后帶爽口,很鮮甜。甜品都頗豐富,好軟滑~~自助區除有雞肉、牛柏葉、鴨血……等,還有丸類、餃類、粉面、 蔬菜……等。小菜放題都是$198,有超過50款中式小菜及點心,贈送蠔皇扣鮑魚+雙皮奶,飲品加$10,可任飲啤酒汽水~~再重要是無限時哦,今次因限住點心小菜及火鍋隻可二選一,沒有食到點心小菜,有少少可惜……

精選肥牛、本地滑牛,顏色鮮豔,大理石紋,非常好牛肉味。

雞肉嫩滑新鮮。

豬頸肉瘦中有肥,有少少爽,食落有口感油香。
豬潤、牛柏葉、鴨血……,灼過小小辣的湯底,特別好味道!

魚頭頗大件,份量也多,新鮮嫩滑。
海生蝦非常新鮮,熟后帶爽口,很鮮甜。

甜品都頗豐富,好軟滑~~

2023-08-20 386 瀏覽
荃灣大鴻輝(荃灣)中心的常滿百家菜,有點心、小菜及雞煲、魚煲、火鍋……等,無限時任飲任食。小菜放題$198,可無限時享用包含超過50款中式小菜點心放題 + 自助區任食,還送蠔皇扣鮑魚+雙皮奶,飲品加$10可以任飲啤酒汽水~~餐廳將點心小菜及火鍋放題分開,食點心小菜就不能揀火鍋,自助區任食,及也有多款的火鍋配料,隻可二選一,艱難選擇下,我們選擇了食火鍋也是$198。大排檔自助有熟食炸雞翅、炸雞軟骨、炸蝦片、豬腳薑、魚旦、薯條、飲品、甜品……等當中的炸雞軟骨、薯條都很香口,還有魚旦……,一邊食一邊點選擇鍋底及配料,好開心~~點了個香辣魚鍋,湯底不會很辣,有一大件鯇魚,湯底香香辣辣的!火鍋配料都有較多款式選擇哦。有自助也有手點的……自助中的雞肉新鮮還有豬潤、牛柏葉及有丸類、粉面、蔬菜……等。精選肥牛、本地滑牛,切得薄薄的,牛味頗濃~~海鮮類海生蝦及魚頭都很新鮮。尤其海生蝦頗大隻爽口,令我點完再點!結尾是多款的甜品,及計劃下次食多次,試嚇點心小菜放題~~~

當中的炸雞軟骨、薯條都很香口,
還有魚旦……,一邊食一邊點選擇鍋底及配料,好開心~~

火鍋配料都有較多款式選擇哦。
有自助也有手點的……
自助中的雞肉新鮮

還有豬潤、

牛柏葉及有丸類、粉面、蔬菜……等。

精選肥牛、本地滑牛,切得薄薄的,牛味頗濃~~

海鮮類海生蝦及魚頭都很新鮮。
尤其海生蝦頗大隻爽口,令我點完再點!

結尾是多款的甜品,及計劃下次食多次,試嚇點心小菜放題~~~
今日約左屋企人食飯🤭一於正氣d食下中菜,見呢間餐廳做緊$198中式小菜點心放題咁抵食就過黎荃灣試下啦!🉐 $198中式小菜點心放題,50款種中式小菜點心放題 + 自助區任食🉐餐廳期間限定送蠔皇扣鮑魚同埋雙皮奶🉐加$10可以任飲啤酒汽水鮮蝦蒸燒賣燒賣夠哂實淨又有咬口,絕對唔係機製的貨色,夠哂真材實料常滿蝦餃王食蝦餃最怕皮厚,但係呢個外觀非常飽滿嘅蝦餃真係皮薄餡靚,爽滑清鮮,果然是招牌菜!招牌小籠包平時出面食小籠包都覺得好貴,好驚喜呢個放題竟然會有包含在內,而且小籠包重粒粒飽滿、充滿肉汁!豉汁蒸鳳爪飲茶必叫嘅鳳爪,最鍾意佢濃郁嘅香味同埋富有膠質嘅口感,一定要叫呀!懷舊馬拉糕好鍾意呢個馬拉糕做到充滿蛋香又軟熟嘅口感,而且香甜好食!芋絲炸春卷食炸春卷最怕又淋又濕嘅口感,呢個絕對唔係,相反係有脆又有鮮味,有驚喜呀!鮮竹牛肉球乒乓波牛肉球,咬落有粒粒馬蒂,味濃可口,蘸喼汁食一流!必食小菜:蠔皇扣鮑魚+ 蜜汁叉燒+ 花雕醉雞+ 北京黑醋肉蠔皇扣鮑魚嘅芡汁相當入味,呢個任食價有咁大隻嘅鮑魚真係冇得輸,直頭超值!而蜜汁叉燒方面,我就最鍾意食叉燒甜甜地燒到略帶焦香嘅口感,呢個叉燒食落無渣又唔嚡口,真係幾不

🉐餐廳期間限定送蠔皇扣鮑魚同埋雙皮奶
🉐加$10可以任飲啤酒汽水

鮮蝦蒸燒賣
燒賣夠哂實淨又有咬口,絕對唔係機製的貨色,夠哂真材實料

常滿蝦餃王

招牌小籠包

豉汁蒸鳳爪

懷舊馬拉糕
好鍾意呢個馬拉糕做到充滿蛋香又軟熟嘅口感,而且香甜好食!

芋絲炸春卷

鮮竹牛肉球
乒乓波牛肉球,咬落有粒粒馬蒂,味濃可口,蘸喼汁食一流!

必食小菜:蠔皇扣鮑魚+ 蜜汁叉燒+ 花雕醉雞+ 北京黑醋肉

蠔皇扣鮑魚嘅芡汁相當入味,呢個任食價有咁大隻嘅鮑魚真係冇得輸,直頭超值!而蜜汁叉燒方面,我就最鍾意食叉燒甜甜地燒到略帶焦香嘅口感,呢個叉燒食落無渣又唔嚡口,真係幾不錯!另外點左個花雕醉雞,酒味剛剛好唔會過重,係好開胃嘅前菜!而北京黑醋肉
嘅外酥內嫩,酸甜得黎帶有鹹香,喺必叫之選呀!

甜品:雙皮奶+番薯糖水
好耐未食過呢啲舊式嘅甜品,但係呢間餐廳嘅甜品就值得介紹啦,尤其係雙皮奶,充滿雞蛋同埋牛奶香,香滑濃郁!番薯糖水非常清甜,如果薑味濃啲就更加好啦!

總括嚟講,呢個價錢有小菜同點心真係相當抵食,我同屋企人夠晒飽食得好開心,同埋咁啱餐廳安排我地坐嘅位置係望到荃灣嘅街景,真係夠晒氣氛,值得推介!
2023-08-13 527 瀏覽
午市任食星期日168+1,六張點心紙睇落就好正,又水煮牛又叉燒咁,正式叫落一半都冇黎,見到人地散叫的話野食就齊。總之環境差,野食一般,服務差,諗住食放題特登黎就冇謂
總之環境差,野食一般,服務差,諗住食放題特登黎就冇謂
2023-08-10 600 瀏覽
之前已經黎過呢間酒樓食飯,記得上次係食火鍋+點心放題,朋友話我知最近佢地推出左小菜+點心放題感覺都幾新鮮wo, 而且價錢又唔貴,只係每$198已經可以任點任食,絕對值得一試啦限定優惠而家幫襯小菜+點心放題仲每人送一客 蠔皇扣鮑魚,呢個絕對唔係取巧,鮑魚都幾大隻仲大過眼鏡個圈圈,望到已經流晒口水,而食落充滿濃郁既蠔汁,而鮑魚既口感啱啱好唔會太覺得太韌。。除左鮑魚之外,最尾仲每人有一碗自家制雙皮奶,好滑溜大人細路都啱食其餘既食物都好有驚喜,最鐘意就係水煮牛肉,味道好濃郁,但又唔會太辣,底層仲有好多芽菜岩晒我口味,另外菠蘿咕嚕肉都好有水準,每舊大小均勻,炸到香脆再混埋醬汁一齊,酸酸甜甜非常開胃,十分開胃點心方面,最鐘意就係流沙奶黃包,軟綿綿嘅包皮入面包住滿滿嘅奶黃餡料,但食落又唔會太甜。。仲有蝦餃燒賣當然係必食架啦,好大粒睇見都流晒口水呀

2023-08-09 392 瀏覽
常滿百家菜荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心12樓qu其實香港一直都唔算太流行飲夜茶,不過最近有朋友介紹呢間位於荃灣大鴻輝中心既酒樓推出左點心+小菜放題,感覺又幾得意wo, 所以放工就約左朋友過黎試下啦,而家仲每位加送一客蠔皇扣鮑魚同埋雙皮奶,真係幾吸引我哋大約8點嚟到酒樓見到超級墟撼,完全係坐無虛席,等咗大概15分鐘到先有位,見到食物主要分左6大類,係以點心紙形式落單,另外仲有部份小食,啤酒汽水同埋甜品係自取嘅點心方面首推一定係大大粒既蝦餃皇,蝦肉超大隻而且皮薄,另外流沙奶皇飽都值得推介,我地仲試左燒賣,咸水角燒味方面,當然一定要食叉燒啦,雖然份量少左啲但係蜜汁味好濃好吸引,除此之外花雕醉雞都唔可以錯過, 雞肉好嫩滑入口有淡淡醇香小炒方面,就食左菠蘿咕嚕肉,黑椒野菌牛肉,水煮牛肉, 奶油扒津白,基本上全部都係即點即炒熱辣辣架蠔仔肉碎粥覺得呢個都幾有驚喜,真材實料好大隻既蠔仔,食落非常鮮味,加埋d肉碎蔥花,真係見到都流晒口水呀當然要食埋甜品先走啦,餐廳既自家制芒果布甸同埋啫喱真係冇得輸,充滿童年回憶,如果想食d熱嘢可以試下番薯糖水,都係一個唔錯既選擇,最尾再食埋杯香滑既雪糕就岩岩好啦
常滿百家菜
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心12樓qu

蠔仔肉碎粥

2023-08-07 499 瀏覽
跟親戚昨晚(星期日)去了大鴻輝的常滿百家菜. 有以下評價:服務: 不可以說差, 只是慢. 我們叫了棷子雞窩. 窩上了, 但沒有湯勺. 到水開始熱, 還未有人送來. 找了一位職員, 聽到她叫另一位同事取給我們(她正趕著”執枱”). 到水都滾了, 還未到, 於是找了另一位男職員. 等了數分鐘, 湯勺終於到. 又如, 我們叫了炸雲吞. 等了一個多小時, 到我們準備走時, 它才姗姗來遲. 走時, 在等升降機時, 看到宣傳海報才發現, 原來每人送一份鮑魚及双皮奶. 但完全沒有送來. 真失望.食物: 棷子雞窩: 失望, 窩完全無棷子味, 雞肉亦無雞味; 脆肉鯇: 非常爽脆, 值得一讚; 蝦: 新鮮; 蝦餃/燒賣: 一如網上推介, 雖不至如乒乓球大, 也比一般食肆來得巨型, 而且足科. 食物品種不多. 自助區補貨很慢. 唯一缺點是熟食味精太多.飲品: 種類多. 有瓶裝啤酒. 值得一讚的是, 有加熱設備, 供加熱維他奶.最大問題是衛生. 入坐時, 看到枱面有一個沒有蓋的膠水勺. 初時以為是倒廢水的, 但裏面已有些白色的液體. 安全計, 問一下職員. 答案是:
跟親戚昨晚(星期日)去了大鴻輝的常滿百家菜. 有以下評價:
最大問題是衛生. 入坐時, 看到枱面有一個沒有蓋的膠水勺. 初時以為是倒廢水的, 但裏面已有些白色的液體. 安全計, 問一下職員. 答案是: 火窩備用的湯!!! 無蓋, 又不知放在枱面多久, 大家都不敢用. 想在自助區取隻碗仔食糖水, 隻碗有油漬, 弄到全手都是油. 嚇得我連糖水都不敢食.
2023-08-06
今日去到荃灣咁遠探親戚,幾大都係呢頭食埋晚餐先返屋企。屋企人揀咗大鴻輝呢間常滿百家菜,食小菜點心放題,呢間聽就聽得多,今次真係第一次食。呢度中式小菜點心放題真係好抵,只係198咋,仲要無限時任食,即係可以由1800食到2330, 選擇仲好多,超過50款揀。出面仲有自助區任食, 雞軟骨、雞翼、椒鹽豬扒、雞腳、 豬腳薑、湯羹等等,都唔馬虎,幾好味。原來期間限定仲送蠔皇扣鮑魚同雙皮奶,鮑魚新鮮超彈牙,雙皮奶又好香又滑。呢度既點心大大隻,大大粒,份料豐富。蝦餃入面已經有五粒蝦🦐。燒賣饀有香菇,成個味道提升唔少。呢度甜品芒果🥭布甸好好味,食咗兩碗。仲有雪糕🍨可以食,但已經太飽了,食唔落。如果想任飲啤酒🍺汽水🥤,只需要加10蚊就可以,抵。
今日去到荃灣咁遠探親戚,幾大都係呢頭食埋晚餐先返屋企。

呢度既點心大大隻,大大粒,份料豐富。

蝦餃入面已經有五粒蝦🦐。

燒賣饀有香菇,成個味道提升唔少。

如果想任飲啤酒🍺汽水🥤,只需要加10蚊就可以,抵。

2023-08-04 337 瀏覽
第一次試小菜+點心放題,好神奇!! 小菜同點心加埋有over 50款,$198/位真係超扺,原來小菜點心都可以有咁多選擇~仲要加$10就有埋任飲,啤酒汽水各款茶都係任飲,見到好多檯都係一枝枝啤酒咁飲,好爽~❤️蝦餃燒賣小籠包 全部都係超大件,好耐冇見過咁大粒既點心!! 每粒蝦餃都有幾粒大蝦仁,燒賣豬肉新鮮又有蝦仁粒粒,好足料!!🧡叉燒包 一樣超大個,餡料仲要係真叉燒肉粒,唔係得pat叉燒醬,個包又夠鬆軟,唔錯唔錯💛蠔皇扣鮑魚 限定每人送一客既新鮮飽魚, 鮑魚好新鮮軟嫩,個醬汁調較得岩岩好, 好有驚喜💚雙皮奶 期間限定送既雙皮奶,味道唔會太甜,奶味香又夠滑

💚雙皮奶 期間限定送既雙皮奶,味道唔會太甜,奶味香又夠滑