依家位於赤柱美利樓嘅德國餐廳平日一樣咁多人👀睇黎幾有人氣周不時都會入赤柱行吓,幾鍾意嗰度嘅氣氛同環境好異地風小鎮嘅感覺💕嗰日入到去啱啱好中午就揀咗去間德國餐廳食飯店員會問你想坐室外定室內 其實坐室外可以睇到一個好靚嘅海景(望到卜公碼頭)不過因為嗰日有啲熱所以我哋就揀咗室內😛😂前菜有沙律水果麵包餐湯任食🫶🏻唔夠嘅話可以要多一份主食 我哋見好多人都有叫最出名嘅德國豬手不過我哋嗰日唔係好肚餓所以就無試到🫣淨係叫咗一份主食 蝦肉漢堡包伴牛油果醬 味道一般般🫣志在感受氣氛同環境)假日係chill啲😋💕最後會想買兩杯嘢同埋兩個甜品🍮甜品係一round round咁上🤭幾得意Price:$188&$168📍 赤柱美利樓2樓202號舖

依家位於赤柱美利樓嘅德國餐廳平日一樣咁多人👀睇黎幾有人氣
Price:$188&$168
📍 赤柱美利樓2樓202號舖
  • 自助沙律吧
  • 甜品
  • 德國咸豬手
2022-08-24 737 瀏覽
以前去過覺得好吃,所以再去。可惜失望而回!今次點了德國腸拼盤,味道一般。鹹豬手皮硬兼肉乾,還有一種不新鮮的味道。服務態度亦有改善空間,尤其茶水部阿姐,非常晦氣。 所以暫時也不會再幫襯了!
2022-08-23
2022-08-19 955 瀏覽
6月頭同3位朋友去帝樂餐廳食假日中午自助餐,分咗兩個時段,早段11:30,尾段2:00,我哋要咗尾段,預約坐座內。當日去到有點失望,首先係被通知因為前段客人未走所以冇位,我哋等咗20分鐘先有位但話要座室外(當日都30度,唔想座室外),咁係我哋嘅堅持後,佢又話有室內位,好亂嘅安排,而且食嘢時間又少咗,因為個自助餐食兩小時啫。食物種類好少⋯,都係雞翼,腸,魚柳,豬手,沙津菜,甜品係啫喱,蛋糕仔。豬手好多時被清因為每次只係切一隻,其實三個人拎已經冇曬,之後要等兩三個個字才有補貨。燒烤食物只係有腸⋯。蝦係啱啱入餐廳有貨,只後都冇補貨啦!佢有職員不斷推售入會,真係有啲煩⋯。有個年資長嘅職員佢好體貼不斷堤我哋出去拎食物,又同我哋傾計,值得一讃。
2022-06-23 4306 瀏覽
我以為帝樂餐廳係赤柱先有,但原來銅鑼灣、尖沙咀都有,但喺赤柱食係唔同啲嘅。裝修係舊式德國酒吧嘅感覺,坐入面可以涼冷氣,坐出面可以吹海風,真係唔同啲架。唔同嘅,仲有係佢哋嘅服務,啲侍應真係好nice,有種family restaurant嘅感覺,會同你有講有笑,好似係自己經營餐廳咁做嘢。*自助沙律吧:多款健康鮮蔬菜沙津和有營餐湯沙律吧有7-8款沙律選擇,質素普通,餐湯係薯仔湯,味道偏淡,仲有三種麵包可以揀,非常普通,志在食下菜。脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔(2位用)$400基本上只要係兩個人食,就會叫豬手。侍應攞住隻熱辣辣豬手出嚟現場即切,已經聽到外皮脆卜卜嘅聲音。大舊大舊嘅豬手砌滿咗個碟,外皮香脆,咔滋咔滋,一啲都唔會覺得硬。豬手肉厚又唔乾柴,鹹度足夠,加埋皮下一層脂肪,油香肉嫩皮脆,食膩咗仲有酸椰菜解膩。厚切美國西冷牛肉配時菜及薯仔 $210見到個size已經心感不妙,度一度細過我隻手掌。牛扒薄,肉少而且冇牛肉肉味,配菜更加搞笑,係半棵娃娃菜😂甜品及即磨咖啡或茶芒果慕絲抹茶蛋糕,頭兩層芒果慕絲順滑又帶香濃嘅芒果味,個底果兩層抺茶、原味蛋糕乾到不得了。朱古力慕絲比較好,順滑香濃,加埋面頭嘅
自助沙律吧:多款健康鮮蔬菜沙津和有營餐湯

脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔(2位用)$400
脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔

厚切美國西冷牛肉配時菜及薯仔 $210
厚切美國西冷牛肉配時菜及薯仔

甜品及即磨咖啡或茶
芒果慕絲抹茶蛋糕,頭兩層芒果慕絲順滑又帶香濃嘅芒果味,個底果兩層抺茶、原味蛋糕乾到不得了。朱古力慕絲比較好,順滑香濃,加埋面頭嘅酸櫻桃,中和返朱古力甜味。
甜品
2022-06-21
脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔
甜品
  • 德國豬手
2022-06-10 1336 瀏覽
同家人赤柱一日遊~晚餐就試下係美利樓食啦!坐出邊又幾好view 不過太熱 我影左幾張相就坐返室內Lu室內既佈置都好德國feel🇩🇪好似去左外國咁-食物方面我地叫左豬手同牛尾骨既晚餐set有湯有小食我地兩碗湯都試曬牛肉湯 - 好似羅宋湯咁!幾好味!又濃呢是日餐湯 - 西蘭花湯,好creamy正啲湯都幾有驚喜-小食都叫曬兩個😂不過就正正常常Salmon他他,同德國腸-主餐真係極度推薦💕豬手💕勁大勁脆,兩個人食叫一份就得岩岩炸起個豬皮真係好邪惡😂牛肉我反而欣賞啲薯仔🥔
同家人赤柱一日遊~晚餐就試下係美利樓食啦!
坐出邊又幾好view
不過太熱 我影左幾張相就坐返室內Lu
室內既佈置都好德國feel🇩🇪
好似去左外國咁

食物方面
我地叫左豬手同牛尾骨既晚餐set
有湯有小食
我地兩碗湯都試曬
牛肉湯 - 好似羅宋湯咁!幾好味!又濃呢
是日餐湯 - 西蘭花湯,好creamy正
啲湯都幾有驚喜

小食都叫曬兩個😂不過就正正常常
Salmon他他,同德國腸

主餐真係極度推薦💕豬手💕
勁大勁脆,兩個人食叫一份就得
岩岩炸起個豬皮真係好邪惡😂

牛肉我反而欣賞啲薯仔🥔

夏天成日落雨⛈就一定嫁啦🙈所以冇落雨☀️又放假就……一定要黎個小小🤏🏻既遠行啦🎒入左赤柱行大運💫 (依句野好老土👵🏻🧓🏻)~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️Semi-Lunch Buffet☀️包左💁🏻‍♀️自助沙律吧🥗 & 主菜🍽 & 甜品🍰 & 即磨咖啡☕️ 或 茶🫖.▪自助沙律吧▪蔬菜沙津🥗 : 基本既沙律菜🥗 • 蕃茄仔🍅 • 青瓜🥒 • 黑橄欖🫒 • 麵包脆粒🥖 • 餅乾脆條🥨另有部份係加左醬 / 汁撈好左🥣,橄欖油蕃茄水牛芝士🫒🍅🧀 • 青/紅蘋果沙律🍏🍎 • 南瓜🎃 • 薑黃椰菜花🧡 • 紅腰豆🫘餐湯🥣 : 足料羅宋湯,開頭聽到隔離枱客人話南瓜🎃甘筍🥕湯,但係當我出到去時候已經冇晒,仲轉埋🫠麵包🥯 : 都幾驚喜,有𝟒款選擇🤩依𝟑款係内軟熟 : 黑糖小圓包🤎 • 黑芝麻小圓包🖤 • 𝐅𝐨𝐜𝐚𝐜𝐜𝐢𝐚仲有𝟏款切片既,應該係𝐒𝐨𝐝𝐚 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝🥖推介❣️💁🏻‍♀️旁邊仲有牛油🧈 • 橄欖油🫒 • 黑醋🖤(唔好問我食左幾多,因為我唔想諗起自己食左咁多澱粉😮‍💨).▪Main Course▪▫️US Beef - Double Cut Sirloin
夏天成日落雨⛈就一定嫁啦🙈
所以冇落雨☀️又放假就……
一定要黎個小小🤏🏻既遠行啦🎒
入左赤柱行大運💫 (依句野好老土👵🏻🧓🏻)
☀️Semi-Lunch Buffet☀️

▪自助沙律吧▪

羅宋湯

麵包🥯 : 都幾驚喜,有𝟒款選擇🤩
仲有𝟏款切片既,應該係𝐒𝐨𝐝𝐚 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝🥖推介❣️
💁🏻‍♀️旁邊仲有牛油🧈 • 橄欖油🫒 • 黑醋🖤
自助沙律吧

(唔好問我食左幾多,因為我唔想諗起自己食左咁多澱粉😮‍💨)
▪Main Course▪
▫️US Beef - Double Cut Sirloin with Potatoes and Vegetables ($210)
西冷唔算好大塊🥩 有格格網紋#️⃣
不過切開肉質🔪都仲係帶少少🤏🏻粉嫩💕
味道方面,點埋枱面本身有芥茉醬💛會比較惹味😝
旁邊配既薯菜有薯角🥔 • 菜🥬

▫️Duck Confit with Potato Cake ($190)
本身有諗過會唔會好硬 • 好韌🤔
但又覺得油鴨髀🦆比較少地方見到就食啦🫢
估唔到呢個味幾有驚喜👏🏻
油鴨髀🍗外皮脆卜卜💥
切落去🔪真係會有卡嚓一聲✨
而且切開🔪之後,肉質係好輕易就可以分開到🍴
夠晒淋🧏🏻‍♀️仲出晒煙添😶‍🌫️

▫️凍❄️ • 檸檬茶🍋
🍋🍹

總括黎講💁🏻‍♀️
主菜🍽就油鴨髀比西冷牛好食😋
沙律吧🥗部份,餐湯🥣 & 麵包🥯都唔錯,
反而撈好左既沙律菜🥗方面,有部份🤏🏻我覺得可能調味唔太濃,唔係好蓋到洗既水味💦 / 雪味❄️比較重?
👀見到好多客人都食豬手🐷,但一隻係𝟐人份,我同朋友👯‍♀️又貪心想,試兩樣野😛
唯有下次再去就食豬手🤣
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺𝐌𝐞𝐧𝐮📖上,其中一個餐係素食🌱選擇
🔺𝐊𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐢𝐭💃🏻既靚靚可以唔要主菜🍽,只食出面既沙律吧🥗($𝟏𝟔𝟎)
🔺餐廳🍽仲有戶外位置,望海景更靚🌊

2022-06-01 1065 瀏覽
望住個海景食野真係好chill⛱💯​✨菠菜海鮮周打 & 經典牛肉甜椒濃湯​兩款湯都係真材實料🫕有渣有料👍味道夠濃😋​​✨炸魚柳薯條伴香草酸瓜醬​魚柳炸得幾香脆,唔厚粉👍 點埋個酸瓜醬都幾夾幾好味😋薯條都唔差😎​​✨脆皮燒豬肘​必叫‼️果然超有水準皮脆肉嫩😍即叫即炸 切個陣出晒煙㗎❤️仲有專人幫手切豬手👏​另外有酸菜同薯角做配菜,無咁膩😋​​味道👅👅👅👅​抵食🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​

望住個海景食野真係好chill⛱💯​
✨菠菜海鮮周打 & 經典牛肉甜椒濃湯​
兩款湯都係真材實料🫕有渣有料👍味道夠濃😋

✨炸魚柳薯條伴香草酸瓜醬​

✨脆皮燒豬肘​
另外有酸菜同薯角做配菜,無咁膩😋​

味道👅👅👅👅​
抵食🤑🤑🤑​
環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​
服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
2022-05-27 1379 瀏覽
赤柱星期六日遊人眾多,但平日人流較少,不失為一個好去處。今天第一次到美利樓的餐廳用膳,這間西餐廳主打德國菜,星期一至五中午至四時有半自助餐,選一主菜可自取餐湯、麵包和沙律等。今天叫了二人豬手餐,炸得非常脆口,不會太肥,配以酸菜和薯條,十分美味。餐湯味道適中,不會太稀,麵包最值得一讚,軟綿綿有口感。沙律方面,有蘋果、鷹嘴豆、蕃茄、椰菜花和沙律菜等等,選擇方面較同一集團的美麗華分店少這間餐廳最大的賣點是景觀,分室內和室外,座位室內裝修令人彷彿去了歐洲餐廳的感覺。室外座位座落於美利樓的露台,可遠眺赤柱海邊的景色,亦是這間餐廳的最大賣點。總括來說,這間餐廳的景觀冇得輸,但食物方面的選擇比美麗華分店少。如像美麗華分店加pizza 和香腸及各種前菜,會增加吸引力。

2022-05-18 776 瀏覽
久違既赤柱一日遊,試吓呢間食德國鹹豬手出名既餐廳。同朋友加埋兩位就點左以下菜式:脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔(兩位用)幾乎每一枱客人都有點既,份量足夠3個女仔食,豬手炸得好香,豬皮好脆口,肉質充滿鹹香,酸椰菜可以解解膩,薯仔係炸好左既薯角,都係新鮮炸起。店員好細心,會問你需唔需要影左相再切開,唔怕自己切豬手,會論盡👍🏻是次Menu 包埋自助沙律吧,餐湯,飲品及甜品。 自助沙律吧可選菜式種類唔算多,餐湯都一般,甜品反而有少驚喜,有焦糖布甸加朱古力蛋糕。總括而言,餐廳價格相宜,環境坐得舒服,揀outdoor 可以望到海景,好適合再次黎同朋友聚聚
久違既赤柱一日遊,試吓呢間食德國鹹豬手出名既餐廳。

同朋友加埋兩位就點左以下菜式:

脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔(兩位用)

2022-05-09 929 瀏覽
千里迢迢入到赤柱,梗係要搵間風景優美嘅餐廳嘆下🍺可惜今日係紅色假期無happ hour 折扣無買一送一😅今次叫左4款菜式,除了肉丸其餘三款都份糧十足😀炸海鮮拼盤 ~ 炸🦐好好味,又大又爽口👍🏼,還有炸魚柳、青口及薯條芝士肉丸配波菜 ~ 肉丸幾好味,可惜只得三粒,我哋四個人唔夠分🥹德國腸拼盤 ~ 脆皮腸好味,還有幾片炸薯仔,比海鮮拼盤嘅薯條更香脆德國鹹豬手 ~ 來到德國餐廳一定要叫,唔係間間都整得好味,呢間保持水準皮脆肉嫩😋
今次叫左4款菜式,除了肉丸其餘三款都份糧十足😀

炸海鮮拼盤
德國鹹豬手
  • 德國咸豬手
2022-04-26 862 瀏覽
🤰🏻每次去赤柱都會by default咁去帝樂德國餐廳🇩🇪。佢可以話係成個赤柱環境最佳、景觀最靚、感覺最chill、性價比較高嘅餐廳。今日同老公行到熱熱地,決定去餐廳歇一歇、飲杯嘢食個下午茶。我哋揀咗室外座,成個海景映入眼簾,加上微風送爽,真係好chill。佢哋嘅咸豬手so far係我試過咁多間德國餐廳最好食嘅,皮脆肉嫩。不過今日我哋無叫,下午茶食咸豬手好似太heavy。我哋叫咗德國麵包圈配牛仔肝醬($35)、德國進口金牌豬肉脆皮腸配薯仔沙律及醃菜(~$138)同兩杯mocktails。我好鍾意食牛仔肝醬,好滑好香,搽麵包好正。老公唔鍾意任何內臟食品,太好了🤩!我可以獨食😎!麵包圈口感一流,外脆內煙韌,好有咬口,麵包味好香。脆皮腸其實有啲貴,因為佢得一條,雖然都好粗好大條。佢英文譯名聲稱係得獎🏆腸,唔知係咪真係咁好食呢?咦!真心正喎!雖然嚟到嘅時候有啲凍,不過佢肉汁豐富,外皮好脆,口感彈牙,豬肉味好香,好惹味,貴得都有道理嘅。薯仔沙律係我嘅最愛,酸酸地,好開胃,如果份量多少少🤏🏽就好了。Mocktails🍹就不過不失,叫啤酒🍻應該會正啲!

Mocktails🍹就不過不失,叫啤酒🍻應該會正啲!
2022-04-14
下午茶
2022-04-08 1114 瀏覽
每次嚟到赤柱都總會嚟呢間德國餐廳,可能因為香港都唔係有好多食德國豬手嘅餐廳,二來由細食到大,所以嚟到赤柱一定要食德國菜。最鍾意呢度有戶外嘅枱,可以一邊食飯,又可以欣賞赤柱嘅海景。每次嚟到都一定會食德國豬手,同埋德國腸拼盤。真係好signature, 仲要個份量都好大,三個人都食唔晒。最鐘意呢度嘅豬手,原因係個皮夠脆又唔乾,d肉仲係好juicy. 配菜方面就最鍾意薯仔沙律,德國色嘅薯仔沙律係有啲酸嘅,所以會好開胃,配腸仔豬手一流。

• 德國豬手
2022-03-02 1109 瀏覽
呢間餐廳完全係食風景🙈🙈食物質素好一般價錢中上服務態度唔好!!🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️美利樓望出去風景真係好靚嘅再加上藍天白雲真係好正🥰🥰佢一個午餐差唔多$200午餐包沙律麵包任食但啲麵包同沙律質素真係超一般🙁🙁湯既味道都好普通..嗰日主菜揀咗一個牛,一個海鮮長通粉牛個味道唔錯,燒得幾香,幾好味👍🏻👍🏻但個長通粉就好麻麻😵😵同啲快熟通粉好似差唔多咁..呢個價錢,有好多更好既選擇🙈🙈
呢間餐廳完全係食風景🙈🙈

真係好正🥰🥰

佢一個午餐差唔多$200
午餐包沙律麵包任食
但啲麵包同沙律質素真係超一般🙁🙁
湯既味道都好普通..
嗰日主菜揀咗一個牛,一個海鮮長通粉
牛個味道唔錯,燒得幾香,幾好味👍🏻👍🏻
但個長通粉就好麻麻😵😵
同啲快熟通粉好似差唔多咁..

呢個價錢,有好多更好既選擇🙈🙈
2022-01-12 1125 瀏覽
我喺香港搵到一間西式嘢唔難,不過要高質素既就……(呢日去食既呢間西式嘢唔錯☺️)呢日去左位於赤柱既帝樂- - -德國餐廳,座位舒適,一路食野一路望住個海景好chill😃當然要試埋啲嘢食先判斷間嘢係咪掂啦(大家睇埋落去 唔好行開呀🧸)P.S原來自己去過兩間一模一樣既餐廳,但係兩間餐廳食既嘢完全唔同,另一間我遲啲再post🙇‍♀️☺️
我喺香港搵到一間西式嘢唔難,不過要高質素既就……
(呢日去食既呢間西式嘢唔錯☺️)

德式香腸拼盤
美國肉眼牛扒(10安士) 配蔬菜及薯仔
脆蝦芒果沙律
德式香腸拼盤
美國肉眼牛扒(10安士) 配蔬菜及薯仔
2021-12-23 826 瀏覽
侍應態度惡劣,人手嚴重短缺。香腸裡面是凍的,豬手有毛,有臭味,令人難以接受。只有景色較為吸引。綜合所有,食物服務與收費完全不符合,下次有機會再來赤柱都絕不會再光顧
2021-12-23
聖誕節