雞煲烤魚店] 食過返尋味!上星期先食完,又想食~雖然話雞煲大把選擇,但呢間環境同份量都好啱我,原來荃灣有分店就去試埋~今次仲發現其實呢到可以一次過滿足晒我多個願望~1. 雞煲癮2. 涼拌小食3. 香口小食4. 大大杯飲品仲有意外驚喜!巧遇老闆娘~ 仲聽到佢手機鈴聲係P1X3L~用阿仔手首歌做鈴聲,成件事好sweet ar~🔹涼拌皮蛋🔹 擺盤好靚,仲有埋青瓜~皮蛋好入味~青瓜好爽甜~🔹重慶麻辣聽到廚房炒雞嘅鑊氣聲!上枱係我食過咁多間最靚嘅~份量夠,2個女仔食啱哂~雞肉嫩滑,啖啖肉~🔹蜂巢豆腐🔹用黎索哂啲雞煲汁,正!同特別覺得佢啲紋好密,所以好鎖汁~🔹炸魚皮🔹好抵食!勁大碟~又好脆~唔會鹹,食到唔停口~🔹出前一丁🔹真野~有埋味料包嫁,哈!🔹大大杯野飲🔹凍檸茶 & 芒果梳打唔會太甜,又夠份量,解渴又滿足~
[荃灣 - 川菜雞煲烤魚店]

食過返尋味!
上星期先食完,又想食~
雖然話雞煲大把選擇,
但呢間環境同份量都好啱我,
原來荃灣有分店就去試埋~
今次仲發現其實呢到可以一次過滿足晒我多個願望~
1. 雞煲
2. 涼拌小食
3. 香口小食
4. 大大杯飲品

仲有意外驚喜!
巧遇老闆娘~
仲聽到佢手機鈴聲係P1X3L~
用阿仔手首歌做鈴聲,
成件事好sweet ar~

🔹涼拌皮蛋🔹
擺盤好靚,
仲有埋青瓜~
皮蛋好入味~青瓜好爽甜~

🔹重慶麻辣聽到廚房炒雞嘅鑊氣聲!
上枱係我食過咁多間最靚嘅~
份量夠,2個女仔食啱哂~
雞肉嫩滑,啖啖肉~

🔹蜂巢豆腐🔹
用黎索哂啲雞煲汁,正!
同特別覺得佢啲紋好密,
所以好鎖汁~

🔹炸魚皮🔹
好抵食!勁大碟~
又好脆~唔會鹹,
食到唔停口~

🔹出前一丁🔹
真野~
有埋味料包嫁,哈!

🔹大大杯野飲🔹
凍檸茶 & 芒果梳打
唔會太甜,又夠份量,
解渴又滿足~
2023-08-12 35 瀏覽
荃灣大河道的川味雞烤魚大王,位於大河道的天保大廈,雖然不是很大,但坐得舒適。有川式小食、小菜、米線、烏苳……。名為川味雞烤魚大王,以烤魚為主,桌上設有原裝的電磁爐,所以一邊食熱辣辣的烤魚,還可以加配有幾十款的火鍋配料可選擇。小半條鯇魚裡面有配菜,薯仔、白蘿蔔、娃娃菜、芽菜……等等,辣度可由各人喜好選擇。鯇魚經燒烤過,面上有頗多的芫茜、豆鼓及花椒,鯇魚很新鮮,味道麻香辣,所以特別惹味!也非常好下飯!加多個配料油麥菜,吸收魚及麻辣湯的味道,與小炒及灼菜相比,別有一翻川式風味!雪梨海底椰及可樂,冰凍的飲品,特別配麻辣的烤魚!餐廳的川式味道正宗惹味,材料新鮮,下次食烤魚還會再選擇這間!

有川式小食、小菜、米線、烏苳……。

小半條鯇魚

雪梨海底椰及可樂,冰凍的飲品,特別配麻辣的烤魚!

2023-08-12 22 瀏覽
雞煲烤魚店]過咗立秋早晚都涼咗啲,雞煲引又起,今次試下呢間喺隆亨商場嘅川味雞烤魚大王,大圍站出黎行條天橋就到。🔹涼伴川辣味魚皮🔹$78前菜黎講非常足料,除咗大大塊嘅魚皮之外,仲有青瓜絲、花生、京蔥等配料。魚皮爽口彈牙,送酒一流。🔹重慶麻辣雞煲(半隻)🔹$188未上菜已經聽到廚房嘅鑊氣,炒過嘅滑雞煲一打開已經見到滿滿的蔥頭花椒。半隻雞嘅份量都好足,雞肉鮮嫩,就算我地叫BB辣都已經好惹味。🔹金牌手打墨魚滑/蝦滑(雙拼)🔹$82食晒雞件之後就加其他配菜打邊爐,墨魚滑同蝦滑都睇得出真材實料,見到粒粒墨魚肉/蝦肉。入口仲食到脆卜卜的蟹籽,口感豐富。🔹田園雜菜 🔹$35 & 🔹幼薯粉🔹$28食雞煲最鍾意喺最後加啲菜同麵索晒啲湯汁,每一啖都充滿咗麻辣精華。食到出晒汗,個嘴又麻又辣,爽!
[大圍 - 川味雞煲烤魚店]

過咗立秋早晚都涼咗啲,
雞煲引又起,

🔹涼伴川辣味魚皮🔹$78
前菜黎講非常足料,
除咗大大塊嘅魚皮之外,
仲有青瓜絲、花生、京蔥等配料。
魚皮爽口彈牙,送酒一流。

🔹重慶麻辣雞煲(半隻)🔹$188
未上菜已經聽到廚房嘅鑊氣,
炒過嘅滑雞煲一打開已經見到滿滿的蔥頭花椒。
半隻雞嘅份量都好足,雞肉鮮嫩,
就算我地叫BB辣都已經好惹味。

🔹金牌手打墨魚滑/蝦滑(雙拼)🔹$82
食晒雞件之後就加其他配菜打邊爐,
墨魚滑同蝦滑都睇得出真材實料,
見到粒粒墨魚肉/蝦肉。
入口仲食到脆卜卜的蟹籽,口感豐富。

🔹田園雜菜 🔹$35 & 🔹幼薯粉🔹$28
雞煲最鍾意喺最後加啲菜同麵索晒啲湯汁,
每一啖都充滿咗麻辣精華。
食到出晒汗,個嘴又麻又辣,爽!
2023-08-11 28 瀏覽
荃灣真係有好多烤魚同雞煲食,今晚荃灣友帶我去食呢間夠哂地道,小店大約只有10多個座位,雖然今日係平日,而且仲未夠7點,但係已經差不多坐滿。朋友推介食烤魚,因為我唔食得辣,所以揀左個唔辣既口味,酸菜味,魚就有鯇魚、海鱸魚同魽魚三款揀,店員推介食魽魚,呢款魚比較冇骨同埋魚肉味較重,一上檯已經聞到個湯底非常香濃,少少酸味,但飲落好清甜,條魚都幾大條,條魚係先煎過,再烤,所以魚皮好脆,但魚肉依然好嫩滑,另外仲加左個墨魚咀咀丸,好彈牙。

2023-08-11 23 瀏覽
荃灣食街雞鍋🌸花雕醉雞鍋(一隻) $268🌟🌟🌟🌟🌟超濃郁嘅花雕醉雞湯,藥材味深濃,醉雞肉質鮮嫩可口,店員話好貼心咁樣幫你在水滾時放半隻雞再煲內🌸新鮮魚標 $48🌟🌟🌟🌟🌟超新鮮魚標,完全沒有腥味配搭花雕醉雞湯完全非常之夾🌸黑松露餃子 $68🌟🌟🌟🌟🌟鍾意黑松露嘅朋友,千祈唔可以錯過,黑松露味濃,內裏還有豬肉碎味道非常之夾🌸蒙古羊肉 $88🌟🌟🌟🌟🌟喜歡食羊嘅朋友都不能錯過這個蒙古羊肉,每塊厚度有點口感,蒙古羊肉羊味比較重,但係完全沒有羊臊味🌸油麥菜 $33🌟🌟🌟🌟🌟超新鮮的油麥菜,非常之爽脆🌸百香果梳打 $26🌟🌟🌟🌟🌟大大杯百香果梳打,味道唔算太甜🌸可樂$15======詳情======川味雞烤魚大王 (大河道) (荃灣)荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #荃灣美食 #荃灣好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #夏日打卡日常 #夏日打卡挑戰 #羊肉控 #黑松露控
荃灣食街雞鍋

🌸花雕醉雞鍋(一隻) $268🌟🌟🌟🌟🌟

🌸新鮮魚標 $48🌟🌟🌟🌟🌟
超新鮮魚標,完全沒有腥味配搭花雕醉雞湯完全非常之夾

🌸黑松露餃子 $68🌟🌟🌟🌟🌟

🌸蒙古羊肉 $88🌟🌟🌟🌟🌟

🌸油麥菜 $33🌟🌟🌟🌟🌟
超新鮮的油麥菜,非常之爽脆

🌸百香果梳打 $26🌟🌟🌟🌟🌟
大大杯百香果梳打,味道唔算太甜

🌸可樂$15

======詳情======
川味雞烤魚大王 (大河道) (荃灣)
荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖
================

#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #荃灣美食 #荃灣好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #夏日打卡日常 #夏日打卡挑戰 #羊肉控 #黑松露控 #花雕醉雞鍋 #蒙古羊肉 #黑松露餃子 #新鮮魚標 #百香果梳打 #油麥菜 #大河道 #川味雞烤魚大王
2023-08-08
  • 黑松露餃子
  • 蒙古羊肉
2023-08-08 23 瀏覽
天氣咁熱好想食酸辣,涼拌等食物,突然諗起酸菜魚,一於放工就去食烤魚喇。上次跟朋友食過呢間覺得幾好,魚肉厚身又多肉。先叫一些涼拌小食刺激一下味蕾,開開胃口先。【紅油豬耳】豬耳的味道脆爽, 含有大量的膠原蛋白和營養元素,柔韌爽脆的口感,配上了麻辣的味道,十分醒胃。【夫妻肺片】有牛舌、牛肚、牛肉等主要食材,進行鹵制,然後切片,再配以辣椒油、花椒面等輔料製成紅油澆在上面,麻辣鲜香滲進所有食材內,麻香四溢,味道香濃。【酸菜烤海鱸魚】問過店員海鱸魚比較少骨,所以叫了原條海鱸魚酸菜味口味,鱸魚原條預先炸到半熟,肉身很結實,肉質挺嫩滑,酸菜菜香濃鮮味,魚肉慢慢吸收湯頭的酸菜香氣,惹味十足,配料有白蘿蔔片,嫩豆腐,大豆芽等,索盡酸菜湯底精華,酸香鮮甜,胃口大大打開。天氣咁熱好想食酸辣,涼拌等食物,突然諗起酸菜魚,一於放工就去食烤魚喇。

【紅油豬耳】

【夫妻肺片】

【酸菜烤海鱸魚】
2023-08-02 48 瀏覽
荃灣多烤魚,火鍋和雞煲。友人介紹了這間烤魚店,於是便前去一試。入到門口,已聞到濃濃的麻辣香味,而且烤魚望落大大份的,所以便選擇了烤魚一試。烤魚它的烤魚有辣度可選擇,而且魚的種類也可選擇,感覺頗貼心的。選擇了小辣,魚就選擇了鱸魚,鱸魚魚肉厚實,而且魚味也很出,配上麻辣汁,特別鮮甜好味。辣味和鮮味味混為一齊,出奇地好味。芽菜/筍片/豆腐卜除了鱸魚之外,它的配菜也有薯仔片和蘿蔔等,但因為我們得兩人的關係,只後加了芽菜,荀片和豆腐卜,當然也少不了兩碗白飯。芽菜清甜爽口,沾上辣汁,香濃美味,配上白飯一流。荀片也很清甜,健康又清新,非常不錯。最後叫了一杯凍奶茶,香濃又解暑, 正!
荃灣多烤魚,火鍋雞煲。友人介紹了這間烤魚店,於是便前去一試。入到門口,已聞到濃濃的麻辣香味,而且烤魚望落大大份的,所以便選擇了烤魚一試。

烤魚

芽菜/筍片/豆腐卜
黎到荃灣一定要試呢間開左好耐既烤魚雞煲😍 舖仔細細但質素絕對會令你意想不到!非常推薦呢到既鱸魚,大條肉嫩而且少細骨👍👍 決定左魚同辣度後可以先同店員落單,然後再慢慢選擇配料同小食😋 烤魚可以選擇麻辣,泡椒,刴椒同酸菜味,各有特色。 今次我就試刴椒小辣,夠香口整體不會太油膩👍由於好肚餓,已經點了涼伴海蜇同啤酒食住先😂 配菜方面,我地點了雪花肥牛,蜂巢豆腐,八寶雜丸同生菜。雪花肥牛非常高質,肥瘦分佈均勻,不會有結冰或血水狀況,超級新鮮價錢實惠 ($108)蜂巢豆腐放落湯吸收湯底精華,比起普通豆腐另有一番風味👍🤤 整體而言,分量夠滿足兩隻大食怪,食物質素新鮮。期待下次再黎試其他味😋埋單: $7xx好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

蜂巢豆腐放落湯吸收湯底精華,比起普通豆腐另有一番風味👍🤤

埋單: $7xx

好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
兩個女仔約左食烤魚👯‍♀️呢到嘅烤魚煮法有4款😃重慶麻辣烤魚、泡椒烤魚、剁椒烤魚、酸菜烤魚🤗仲有辣度選擇🌶️我地中意食酸菜😆所以點左酸菜烤魚魚就揀左海鱸魚🐟超大條喔!魚嘅外層烤到金黃色😌有微微焦香味魚肉鮮嫩可口😊吸收哂酸菜湯底味道食落更滋味無窮😚配菜仲有大量酸菜、芽菜、豆腐、蘿蔔😄相當足料!另外我地仲叫左墨魚滑、讚岐烏冬😙大大大滿足!😋川味雞烤魚大王📍荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖
兩個女仔約左食烤魚👯‍♀️

呢到嘅烤魚煮法有4款😃
重慶麻辣烤魚、泡椒烤魚、剁椒烤魚、酸菜烤魚🤗
仲有辣度選擇🌶️

我地中意食酸菜😆所以點左酸菜烤魚
魚就揀左海鱸魚🐟超大條喔!
魚嘅外層烤到金黃色😌有微微焦香味

魚肉鮮嫩可口😊吸收哂酸菜湯底味道
食落更滋味無窮😚
配菜仲有大量酸菜、芽菜、豆腐、蘿蔔😄相當足料!
另外我地仲叫左墨魚滑、讚岐烏冬😙

大大大滿足!😋

川味雞烤魚大王
📍荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖
2023-07-09 53 瀏覽
店鋪不大,店員殷勤有禮😉 店內位置有限,有興趣的朋友最好要預先訂位😬 ▫️❥$𝟮𝟴𝟴 原條魽魚🐠◂ 有重慶麻辣/泡椒/剁椒/酸菜四個口味🌶️◂ 選了泡椒、小辣,辣味不強,不嗜好的友人也輕鬆吃得到◂ 魽魚肉質較扎實,浸泡在湯底中相當滋味◂ 鍋中還有蘿蔔、娃娃菜及小番茄🍅◂ 另還有不少的配料可以選擇▫️❥$𝟰𝟴 涼拌海蜇🥢海蜇浸泡在辣油及麻醬中,再加了青瓜絲、芫荽、蔥花、撒上芝麻,冰冰涼涼很惹味🥒

▫️
❥$𝟮𝟴𝟴 原條魽魚🐠
◂ 有重慶麻辣/泡椒/剁椒/酸菜四個口味🌶️
◂ 選了泡椒、小辣,辣味不強,不嗜好的友人也輕鬆吃得到
◂ 魽魚肉質較扎實,浸泡在湯底中相當滋味
◂ 鍋中還有蘿蔔、娃娃菜及小番茄🍅
◂ 另還有不少的配料可以選擇

▫️
❥$𝟰𝟴 涼拌海蜇🥢

2023-07-09 32 瀏覽
這幾年愛上咗食 #烤魚仲要少少辣好滋味咁所以今次我哋專程去到荃灣的「 #川味雞烤魚大王 」 品嚐呢度嘅招牌烤魚一去到餐廳已經聞到好香嘅泡椒味道店員就安排我哋坐寬敞嘅卡位位置一坐低已經急不及待要order落單了點餐紙嘅食物分門別類清晰可見主要有鯇魚及海鱸魚選擇需要預定的沙巴龍躉以及我最喜歡吃的原條魽魚等唔想食魚仲有多款雞煲選擇而口味方面包括有重慶麻辣、泡椒、剁椒以及酸菜四種選擇可見能切合不同客人嘅口味❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🐟 【 #原條魽魚 】我哋最後揀選咗 #泡椒原條魽魚 BB辣先飲一啖乳白色的足料魚湯底鮮味滿滿呢而我就偏愛口感嫩滑油香十足的烤魚採用新鮮魽魚肉質鮮甜嫩滑爽口而且少骨另外烤魚裏面還有一些酸菜及芽菜大大塊的白蘿蔔片等佢煲滾後精華味道索晒入不同配料裏面食咁滋味嘅烤魚一定要配返碗白飯 🍚 用魚湯底撈吓飯變成魚湯飯另有一番風味而且兩個人食原條魚都已經好滿足了🐽 【 #黑毛豬腩片肉 】薄而富大理石花紋脂肪只需要灼幾分鐘就食得食落去黑毛豬味道香濃肉質很軟滑帶點入口融化的口感配上預先在自助吧調製的自製醬汁當中包括有香蔥辣椒等沾以醬汁後令黑毛豬更惹
這幾年愛上咗食 #烤魚

主要有鯇魚及海鱸魚選擇
需要預定的沙巴龍躉
以及我最喜歡吃的原條魽魚等

唔想食魚仲有多款雞煲選擇
而口味方面包括有重慶麻辣、泡椒、剁椒
以及酸菜四種選擇

配上預先在自助吧調製的自製醬汁
當中包括有香蔥辣椒等
沾以醬汁後令黑毛豬更惹味❣️
2023-07-05 35 瀏覽
這間也算得上是荃灣的老字號了,店舖大小不算很大,就4—5張檯的樣子,但食物的選擇就挺多的,價錢有便宜的也有貴的,但也算是挺有性價比的!重慶麻辣雞煲(188元/半隻)雞煲即叫即炒的,配料都挺多的,有別於平常的雞煲味,這裡味道會帶點甜的,亦有青椒的香味。而辣度我選了中辣,因為店員提醒他們辣度是比較低的,所以這裡的中辣差不多是其他店的小辣左右,亦帶點麻。整體醬汁味道香濃,雞件吃起來嫩滑,雞皮爽滑,亦有雞味!脆炸鮮蝦雲吞(78元)雲吞炸得表面香脆,內裡鮮蝦配上豬肉的餡料,吃起來非常爽滑,又有濃濃的蝦香!脆炸豬大腸(68元)滷過的豬大腸再經過油炸,吃起來外脆內嫩的,亦有陣陣滷水香,非常惹味!出前一丁(15元)濃濃的雞煲醬汁配上爽滑的出前一丁,麵吸飽了醬汁,吃起來非常香!邪惡度上升!!!可樂(15元)

重慶麻辣雞煲(188元/半隻)

脆炸鮮蝦雲吞(78元)

脆炸豬大腸(68元)

出前一丁(15元)

可樂(15元)

2023-07-04
2023-06-13 55 瀏覽
第一次光臨這家以四川風味為主打的烤魚小店。這裡的主打菜式是烤魚和雞煲。我們選擇了以重慶風味為特色的烤鱸魚,這裡可以根據個人口味自由調整辣度。如果不愛吃辣的話,也可以選擇酸菜烤魚。我點選了小辣的烤鱸魚,鱸魚比我想像中的還要大一些,魚肉十分鮮嫩,搭配上豐富的配菜,包括了酸菜、薯仔和蘿蔔。除了烤魚之外,我們還點了一些火鍋配料加入到烤魚內,其中包括了蓮藕、雲吞和出前一丁。其中,讓我印象深刻的是雲吞,每一粒都有很多蝦肉,餡料也十分豐富,非常驚喜。另外,重慶烤魚風味的出前一丁也很特別,讓我們吃到不一樣的風味。下次再來這裡,我想嘗試一下小店的風味小食,來一次更豐富的美食體驗。

2023-06-08
  • 雲吞
2023-06-07 55 瀏覽
約左超耐冇見既朋友見面,佢話想食烤魚,於是就搵左呢間試下😆原條海鱸魚 (麻辣,小辣)我哋揀左海鱸魚,相對比較少魚質,而且魚肉會比較厚實👍條魚超大條,我覺得四個人食都可以😗 重慶麻辣口味超級香!小辣剛剛好,惹味得來又唔會蓋過魚既鮮味~另外本身已經有薯仔片,蘿蔔,芽菜同少少菜,慢慢煲入晒味👏👏炸魚皮兩個食其實食完條魚都已經飽九成,不過配料太吸引,引唔住嗌啲試吓😂炸魚皮夠香脆😚幼薯粉必食推介!入晒味,好正❤️
約左超耐冇見既朋友見面,佢話想食烤魚,於是就搵左呢間試下😆

原條海鱸魚 (麻辣,小辣)

另外本身已經有薯仔片,蘿蔔,芽菜同少少菜,慢慢煲入晒味👏👏

炸魚皮

幼薯粉
必食推介!入晒味,好正❤️

2023-06-04 48 瀏覽
下班約朋友去食飯是常識吧。今日下班就約了Bee, 下班一起食川味雞烤魚大王。食完再坐荃灣西西鐵回家,都方便。餐廳地方不算大,但佈局懷舊川味感重。小炒涼菜烤魚一應俱全。人均消費$200有找。招牌口水雞 $118本來叫了半隻口水雞。但職員送到面前時,一大盤的,很有份量,立即感覺半隻都幾多,哈哈。雞肉滑嫩,連皮食更滋味。有花生等伴菜,脆香有咬口。辣度適中,因為我們只叫了小辣,如果喜歡大辣的朋友們可以加辣!麻辣牛展 $78牛展不硬不老,肉質都幼嫩可口。加上帶有辣感,開胃提神。份量都不算小,食完一片又一片。涼拌皮蛋 $38雙色皮蛋第一次食,感覺新奇。入口即化,又有辣感,開胃小菜。涼拌青瓜 $38青翠綠油油,清甜中有微辣感,咬口脆辣爽口,滋味小食。雞湯紅薯粉 $26私苗白飯$12

招牌口水雞 $118

麻辣牛展 $78

涼拌皮蛋 $38
雙色皮蛋第一次食,感覺新奇。入口即化,又有辣感,開胃小菜。

涼拌青瓜 $38
青翠綠油油,清甜中有微辣感,咬口脆辣爽口,滋味小食。

雞湯紅薯粉 $26
私苗白飯$12