2018-02-02 335 瀏覽
天寒地凍黎到星期五,出去食lunch多數食川味 (同事指定lunch點,一星期至少食一次,好捧場由於每個星期都食,所以都係例牌叫炸醬湯寬粉,加紫菜蘿白腩肉,平時叫雞絲嘅,今日試下同事推介嘅腩肉先熱騰騰嘅湯寬粉送上,少少辣,食落暖笠笠。蘿蔔超林超甜,可能係冬天當造,紫菜吸左湯之後酸微微好好味,腩肉就唔夠小麻辣,不過唔肥,好正冬天食呢個都食到流汗值得一提嘅係,午飯時間會有好多學生等位,要早少少黎排隊喇。不過阿姐好幫忙,等位期間已經幫手落左單先,一坐低就差唔多有得食架喇

冬天食呢個都食到流汗

2018-02-02
2018-02-01 268 瀏覽
川味—�一間深得我心既米線鋪,想當年我好中意食譚仔,但唔知有冇人同我一樣覺得譚仔愈黎愈難食😿😿😿唔知係我食得多厭左定佢真係難食左—�—�—�—�—�—而家取而代之既就係川味既撈紅薯幼粉,我每次只會食撈幼,因為我覺我撈幼係最重口味最正既面底。腩肉係我必加既菜之一,佢唔係個d成塊都係肥膏個d,佢係瘦肉再連小小肥豬肉,小小辣,好惹味😋😋😋另外我通常會搭多一樣菜,有時係海帶,有時係生菜,有時係腐竹,睇個日心情😌😌😌
—�—�—�—�—�—
腩肉
海帶
腩肉
2017-10-02 675 瀏覽
第一次幫襯葵芳呢間,下午茶原來會送飲品,係抵食但我一坐低,攞張旅牌睇第一秒就問我食乜....ar....我好多野唔食的,起碼唔食腩肉同丸...所以我係需要啲時間睇你有咩我食得既......因為佢一開口問我係比較惡同大聲既關係,咁我就選擇返唔理佢慢慢睇既態度回應返佢,咁佢當然3秒後就唔理我走左去啦因我好少食川味,唔熟佢啲餸,需要啲時間睇下,30秒到佢又行埋黎第一句就話:仲未知食乜呀!......air.......係呀,心裡面答佢。又30秒,我終於望到有魚腐呢2隻字,咁我決定叫,暫時得佢一個侍應既關係,我惟有同佢叫聲:唔該,表示我想落單我話:魚腐米線丫唔該佢半秒已轉身用個背隻同我講:黑白咩事呀?我又做錯咩呀?佢同我講野呀?定同另一個客講呀?咁我答唔答佢好呀!佢一邊收錢,一邊同空氣講:白豆漿定黑豆漿!呀.....問緊我嗎?咁我見無人答佢,咁我試下答啦!黑豆漿係咪芝麻豆漿呀?佢話:係呀~~~~~~佢真係回應我呀!好野!多謝你應該真係同我講!咁我又問:個餐包架?佢話:係呀!等麵期間,我終於望到牆上張紙: 下午茶送豆漿對唔住,我應該係你問我前就要見到張紙呢個時候佢泵低支豆漿,飛支飲筒係枱!支飲筒
第一次幫襯葵芳呢間,下午茶原來會送飲品,係抵食

我話:魚腐米線丫唔該
佢半秒已轉身用個背隻同我講:黑白

佢一邊收錢,一邊同空氣講:白豆漿定黑豆漿!

佢話:係呀~~~~~~
佢真係回應我呀!好野!多謝你
應該真係同我講!

咁我又問:個餐包架?
佢話:係呀!

等麵期間,我終於望到牆上張紙: 下午茶送豆漿
對唔住,我應該係你問我前就要見到張紙

呢個時候佢泵低支豆漿,飛支飲筒係枱!支飲筒係枱碌左幾團,唔緊要啦
我唔用支飲筒咪得囉!不過係浪費左姐

個麵黎左,魚腐好爽,但米線好淋,是但啦,快啲食完比返個位佢啦!佢咁趕!雖然成間鋪只有1/3客

魚腐米線

2017-06-05 627 瀏覽
當你與一個人(可以是家人、朋友或愛人)夠親密的時候,通常你們也會有一個屬於自己的飯堂,一個小天地。無論它貼地離地,很多時總有這樣一個地方,能代表你們關係的地方。而且有時候我們會很保護它,雖然它是最不起眼的,明明知道它質素並不是最好,或它的性價比總是不斷被新餐廳超越,但你總是愛著它,總之與這朋友就是喜歡這裡。而我與老死的飯堂(或者老地方),就是川味美食。我很喜歡這裡的粉麵,而且餐牌上的湯和撈粉麵的配搭我全都應該試過了,絕對可以算是不折不扣的老食客。這次吃的是豬頸肉雲耳撈拉麵(小辣)。最初發現川味把以前黃色較幼的拉麵換了現在白色粗身的,有點失望。但吃下去的時候,發現也挺不錯,口感還比之前的軔身,好味道!通常我們也會加點這裡的黑豆漿,喝慣了總覺得味道最襯。老死不吃辣的,每次他也點清湯的湯幼薯粉,而且他總是店內點最多餸的食客,通常起碼有五六款(要食窮我的說)。他推介的餸是蟹子丸和肥牛。價廉物美,無味精,對我們來說真的是這裡啦。如果這裡也是你的飯堂,可能我們也曾經在這裡擦身而過呢。

!通常我們也會加點這裡的黑豆漿,喝慣了總覺得味道最襯。

)。他推介的餸是蟹子丸和肥牛。

價廉物美,無味精,對我們來說真的是這裡啦

如果這裡也是你的飯堂,可能我們也曾經在這裡擦身而過呢。
2016-12-07 995 瀏覽
平價薯粉之選 下午茶時段送飲品(豆漿汽水)/自選一餸 叫左中辣脯肉蘿白撈粗薯粉 脯肉夠哂入味 蘿白凍冰冰 有待改善 薯粉爽口彈牙衛生環境一般 洗手間旁邊放置一大堆米線 感覺好像不太乾淨
2016-10-24 922 瀏覽
呢間川味價錢比起其他便,d麵又多。平時堂食,成日都覺得肥果個姐姐成日都叫人轉位,講野又在都,不過算啦,燒唔到我果淡。但今次外賣自取,真係覺得個呀姐態度好差!佢自己比錯野,仲要鬧我自己無睇清楚(佢直頭係成碗麵錯晒)!我打電話同佢講,大家傾係邊邊邊交換反,佢都唔理人,即張個電話比佢同事,之後仲好大聲咁鬧佢同事,話佢比錯野比我、落錯單!唉!點解有d咁既人架。
外賣自取
話說我都算係葵芳川味忠實粉絲,幫襯左好多年,每星期都會幫襯起碼一次,每次連湯都飲埋,簡直上哂隱,每次都會叫“湯粗中辣加炸醬”,講真,佢比起荃灣果d係好食好多,服務態度方面就一般啦,可以接受,我每次都係外賣返屋企慢慢食,但自從大約3,4個月前黎左個大陸阿姐之後,簡直係惡夢,你初初黎落錯單幾次我都算,要粗薯你俾幼我,我要中辣你唔俾辣我,最慘係你每次都好似發作咁大大聲,勁冇禮貌,提你又話“我知道呀”,但最後都係落錯野,心都淡,停左一段時間唔食。之後我有次經過見佢唔係到,即刻買返碗食,可能佢放假或者冇做啦,之後幾次經過都唔喺到,如事者我又幫襯返,點知今日去見到佢,講真,佢態度比之前更加衰,可能佢入左股啦,主場咁,咁我人都入左去咪照買,我話湯粗中辣加炸醬外賣唔該,佢就大大聲問有冇其他野要,我話冇喇,佢仲要問有冇其他野要,我咪問仲有咩要呢,佢勁火咁問要唔要走青果d,果吓我真係面都黑埋,咩事呀你,佢情緒好有問題,其實我本身好支呢d小店,價錢平又低食,但家陣根本係趕客,我發誓唔會再幫襯,我會改食譚仔,譚仔d阿姐比你好幾百倍。88喇川味
25/8/216(下午2:29)去了葵芳禮芳街食紅薯粉,坐下即叫1碗唔辣紅薯粉比囡囡,轉頭不夠一分鍾我姐姐接著叫1碗酸辣紅薯粉+1支黑豆漿及我加1罐可樂,但我的飲品要收錢,而姐姐的飲品不用,一問之下原來2:30有下午茶,飲品是送的,我話點解我要收,佢話我不夠2:30,我話真係轉個頭wo...不夠一份鍾,甘都得,佢冇理我行左去,d店員(2店員一様甘衰,其中一個是話事的)是否應提提等一等先叫呀!做生意唔應該甘衰囉,甘算啦,到姐姐來了1支豆漿,他們又比錯左白色,甘都算啦,接著火🔥🔥🔥都來了,他來了一碗無酸辣及無配菜的一碗普通清湯粉,我通知店員話要酸辣wo...佢話枱面有辣椒油,叫我自己加,我話食酸辣粉同加辣椒油是不同wo...點知他走去下單位置用匙戴了一匙辣椒油比我,我問他同枱面辣椒油有什麼分別,他不理行左去,隔了一陣他取了少少酸菜(係少到唔少😓)真係比佢吹啤啤,我忍不住駡他們😔,甘做生意架⋯1)食物質素差:酸辣粉-無酸味也沒有辣味,明明有配菜,但居然冇酸菜,冇莧西,也沒有芽菜,只是一碗普通清湯粉吧!2)不老實,明明可以送飲料,他們居然不提,真係不到1分鐘呀😩3)店員超衰,非常冇禮貌,態度真
,我忍不住駡他們😔,甘做生意架⋯1)食物質素差:酸辣粉-無酸味也沒有辣味,明明有配菜,但居然冇酸菜,冇莧西,也沒有芽菜,只是一碗普通清湯粉吧!2)不老實,明明可以送飲料,他們居然不提,真係不到1分鐘呀😩3)店員超衰,非常冇禮貌,態度真差(當時有2樓面,2人超衰),今次食得非常不愉快,簡直入左去黑店
2016-08-25
2016-05-10 861 瀏覽
川味都唔係第一次食嫁啦。。次次去都唔開心。。以後唔會食囉 可能我永遠都唔岩時間去,午餐時間係好多人,但唔代表你可以錯。我要黑豆漿你俾白我唔緊要,我都飲得。我要個撈幼魚腐。。。。你又俾我粗既我,因為粗既薯粉我食過,佢成日整得好差,d粗薯成日痴埋晒一齊根本食唔到,唯有同佢講返 好啦,換返個幼薯啦,d炸醬肉碎少到無論要自己再加兩次辣醬先有味囉 做生意做到咁。。。我以後都唔食啦 有得揀真係食麻x川or x仔仲好!!!
川味都唔係第一次食嫁啦。。
次次去都唔開心。。
以後唔會食囉
我要黑豆漿你俾白我唔緊要,我都飲得。

做生意做到咁。。。我以後都唔食啦

有得揀真係食麻x川or x仔仲好!!!
2015-10-18 784 瀏覽
雖然附近多米線店,但因為有BB同行,所以坐唔到圓櫈,於是決定黎到呢間川味試試。見到菜單既餸$4/$5,麵底$20/$21😵睇到價錢都覺得好抵食,汽水豆漿$5👍🏻,眼見幾乎每枱都會叫撈粉,我同友人都各叫一碗,放棄試湯粉了。腐竹$4,小辣撈紅薯幼粉$20,朋友覺得辣,要另外加$5要了一支黑豆漿解辣,黑豆漿係用黑豆,唔係芝麻,味道都ok,不太甜👍🏻小麻辣腩肉$4-麻辣味不重,比較厚身而且難咬開,因為本人不吃芽菜花生,所以落單時都要提出,因為撈麵會在麵底下有大量芽菜的。雖然無腐乳通菜,但$8有一大碗醬汁通菜都是不錯的選擇。
雖然無腐乳通菜,但$8有一大碗醬汁通菜都是不錯的選擇。
散叫一碟通菜
腐竹撈紅薯幼粉小辣
小麻辣腩肉撈紅薯幼粉中辣
撈粉有醬汁會比較油
1907 瀏覽
2015-10-18
散叫一碟通菜
2015-08-16 702 瀏覽
颱風打不成天氣更熱了, 這時候更加要吃辣來怯濕熱!平時吃的店都吃膩了, 今次轉進橫街掃雷去四川紅薯寬粉到底是怎樣的呢?這間位於葵芳後街的小店, 原來單是荃灣也有三間店價錢很實惠, 就算不好吃損失也不嚴重Pさま和薯就抱著這心態衝進去能開那麼多分店也不會太差吧?薯點的是麻辣腩肉貢丸祕制醬汁撈紅薯粗粉紅薯粉有粗有幼, 薯當然要挑戰粗的! 粗粗的紅薯粉很有咬口~平時薯吃的紅薯粉都是湯的, 這是是用撈的更易黏上醬汁所以辣炸醬的效果更加突出! 如果不能吃辣就不要亂挑戰好了Pさま點的則是小麻辣腩肉的湯粉版本那麼湯粉又怎樣? 因為寛粉加湯紅薯粉會很滑很重筷子功力差一點就會夾不起來, 而且那麼寬的粉掉下來的話湯汁四濺很易形成大型災害XD配湯用幼粉應該會好一點吧?總的來說以不到四十塊一客連飲品的價錢來說, 這個質量很划算適合日常來醫肚~ 辣度深度到位, 份量也超級足所以不要只幫襯大型連鎖店, 小店往往有驚喜呢點餐時別忘記要點豆漿解解辣, 有黑白豆漿可選哦!

颱風打不成天氣更熱了, 這時候更加要吃辣來怯濕熱!
平時吃的店都吃膩了, 今次轉進橫街掃雷去
四川紅薯寬粉到底是怎樣的呢?

這間位於葵芳後街的小店, 原來單是荃灣也有三間店
價錢很實惠, 就算不好吃損失也不嚴重
Pさま和薯就抱著這心態衝進去
能開那麼多分店也不會太差吧?
麻辣腩肉貢丸祕制醬汁撈紅薯粗粉
薯點的是麻辣腩肉貢丸祕制醬汁撈紅薯粗粉

平時薯吃的紅薯粉都是湯的, 這是是用撈的更易黏上醬汁
所以辣炸醬的效果更加突出! 如果不能吃辣就不要亂挑戰好了
小麻辣腩肉的湯粉
Pさま點的則是小麻辣腩肉的湯粉版本

那麼湯粉又怎樣? 因為寛粉加湯紅薯粉會很滑很重
配湯用幼粉應該會好一點吧?
總的來說以不到四十塊一客連飲品的價錢來說, 這個質量很划算

適合日常來醫肚~ 辣度深度到位, 份量也超級足
所以不要只幫襯大型連鎖店, 小店往往有驚喜呢
黑白豆漿
點餐時別忘記要點豆漿解解辣, 有黑白豆漿可選哦!

2015-06-27
麻辣腩肉貢丸祕制醬汁撈紅薯粗粉
小麻辣腩肉的湯粉
黑白豆漿
2015-01-10 435 瀏覽
自從有位朋友帶我食完呢間後,我就食過川味美食好幾次,因為好鍾意食薯粉,其他地方好少食到;同埋佢真係好食好抵,好大碗,岩晒大食既我紅薯粉有粗幼之分,通常我會揀撈撈幼紅薯粉 (粗既比較煙靭,有口感D)、少辣,加兩個送,會揀D比較淡味既,紫菜必選佢個醬汁都幾濃又香,仲有好多肉醬,撈撈撈,令到D送都入晒味!朋友揀左湯河粉,都OK,不過河粉就唔夠滑身,有D仲幾條幾條咁疊埋一齊雖然有時會失水準,希望只是偶然吧!

雖然有時會失水準,希望只是偶然吧!
題外話/補充資料: 上個月尾食深水埗褔榮街果間,下午茶有優惠 (唔記得係慶祝邊間分店開張),叫一個麵就送一個送或者飲品。不過唔好食,份量同配料、送都少左,個醬汁都好似好單調咁
  • 薯粉
  • 紫菜
2014-07-17 614 瀏覽
自己一個食飯,是但食d野E間都幾平~17蚊有埋炸醬~芽菜~酸菜~之後另外再加餸,$4-$6蚊一款+4蚊重有野飲tim~我選咗酸辣薯粉加腩肉都幾大碗~雖然已經選咗小辣,但啲麻辣好勁. . .食咗一啖已經覺得好辣,就問佢拎左碗清湯原本諗住薯粉會有少少彈性,但原來好淋身腩肉比我想像中好~高於預期~脂肪比例幾平均,而且入口即溶~好香賣單$22蚊不過舖頭人手不足,要等好耐先有人理
自己一個食飯,是但食d野
E間都幾平~17蚊有埋炸醬~芽菜~酸菜~
之後另外再加餸,$4-$6蚊一款
+4蚊重有野飲tim~

我選咗酸辣薯粉加腩肉
都幾大碗~
雖然已經選咗小辣,但啲麻辣好勁. . .
食咗一啖已經覺得好辣,就問佢拎左碗清湯
原本諗住薯粉會有少少彈性,但原來好淋身
腩肉比我想像中好~高於預期~
脂肪比例幾平均,而且入口即溶~好香
賣單$22蚊

不過舖頭人手不足,要等好耐先有人理
2014-07-17
2014-06-04 385 瀏覽
又系無飯吃的日子收工到川味食個晚餐 叫左個腩肉金姑上湯幼薯粉~小麻辣 ~黑豆漿~黑豆漿同以前一樣平靚正$5 腩肉金姑上湯幼薯粉 - 腩肉入味唔臭 金姑新鮮乾淨幼薯粉分量比平時多 辣度剛好 ~ 快靚正的一餐~
又系無飯吃的日子

收工到川味食個晚餐

叫左個腩肉金姑上湯幼薯粉~小麻辣 ~黑豆漿~

黑豆漿同以前一樣平靚正$5

腩肉金姑上湯幼薯粉 - 腩肉入味唔臭 金姑新鮮乾淨

幼薯粉分量比平時多 辣度剛好 ~ 快靚正的一餐~
2014-05-27
2014-01-25 437 瀏覽
一個人根本上去吃粉面都不用等位 哈哈 孤獨的好處今次試了腩業撈粗 業切得太幼 不夠口感 但爽的 也多的 建議切返闊小小腩肉今次不臭 小麻辣還是不太辣~ 如果他們可以跟足客人想要的辣度就好了~
一個人根本上去吃粉面都不用等位 哈哈 孤獨的好處

2014-01-13