餐廳: 岩盤牛扒ミディアムレア ステーキ (Mikiki)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-10-02 612 瀏覽
本來都好少寫食評,但呢次真係忍唔住。二百幾蚊一份扒完全冇嗰種新鮮美味,白飯都硬過人。最離譜係9:30pm話last order, 9:55就關燈關冷氣開口叫你走,一係你就早d last order,咁我就唔入嚟食, 20分鐘點食完一套扒?一行三人$700賣單,真係超級唔抵,大家樂都不如。
2022-09-27 492 瀏覽
諗住唔會太差,叫咗個300克牛扒,食咗兩啖發覺真係賴嘢,切牛扒手都酸埋,成塊牛扒筋多個肉,塊鐵板凍得好快,食到一半已經唔再熱,牛極雖然貴少少但性價比爭好遠,呢間嘢只會幫襯一次

餐廳採用自助形式買餐及取餐,自己買自己搵位,見到價位唔算高而且做緊優惠,就入去試試🐮紐西蘭草飼牛西冷300g $88 (加左$30轉套餐)呢份超值,平時食300g都要成$200,而家$88就有真心抵😂(逢星期一至四每日限售30份),用鐵板上牛扒最怕好快熟晒,好彩拎到返埋位切開都仲粉嫩,賣相幾好🐮不過食落冇乜牛味,雖然唔算太韌,但係口應偏實,唔軟熟,平平地當解下鋸扒癮都還可接受既🙊櫻花燒西冷丼配溫泉蛋 (加$18轉套餐)飯上既西冷太太太太太熟了😫圖片真係只供參考🙈牛肉有6大片,份量都幾多,但燒得太過火,全熟咁制,食落幾韌🥲套餐既飲品同沙律絕對值得一提,因為真係有啲失望🫣首先飲品我加左可樂,竟然係mini版😧😧😧😧會唔會太孤寒😂另外沙律係椰菜,紫椰菜同紅蘿蔔,所有材料都好硬🙊呢個質素要加錢先有既話就麻麻地🙊

紐西蘭草飼牛西冷300g $88
(加左$30轉套餐)
紐西蘭草飼牛西冷300g

櫻花燒西冷丼配溫泉蛋 (加$18轉套餐)
櫻花燒西冷丼配溫泉蛋

2022-08-24
2022-07-24 733 瀏覽
三成熟的西冷 味道普通 配料就單單幾十粒粟米和一點點洋蔥粒 最主要問題係筋超級多 絕對抽筋完全在口腔咀嚼不開 沙拉完全不好食調味不開胃 餐湯羅宋湯味道不對不好飲 以現時香港食物質素指數 負爆為一食得下就是溫泉蛋出餐的速度很快應該不會有下次 設計很好 出餐會震動 外觀都吸引 可惜虛有其表熟成道都滿意 不是筋多都能接受冇下次
三成熟的西冷 味道普通

熟成道都滿意 不是筋多都能接受
冇下次

2022-07-24
2022-07-19 574 瀏覽
今日好想食肉,於去咗Mikiki 落一層嘅呢間自助岩燒牛扒餐廳。每次經過都覺得好香,終於抵受唔住誘惑一試。佢有幾個牛嘅部位揀:最平就牛柳,另外仲有牛板腱、肉眼、封面柳等等。玩法係段gram計,最少嗌200g。職員會即刻切俾你。不過佢好難切到200g剛剛好,會多十幾二十Gram… 佢會問你好唔好的,不過多數都無所謂嘅多少少。除咗肉,仲要揀一種配料:蒜、洋蔥、青蔥。如果想飲野,就加$30 加套餐!喺幾樣野入面(飲品、沙律、雲糕、雪糕、溫泉蛋、味噌湯)。Overall 味道都OK,想食肉都幾開心。不過有啲貴,同埋大食都會好貴。得閒想食肉可以去下。

2022-07-17 438 瀏覽
好少黎呢個商場,見到呢間餐廳好似幾有特色:可以即時係牛扒櫃點選想食既部份,職員會即時切俾你(按克計算價錢)。放是就入去試下啦!冰櫃入面既肉顏色偏黑紅色, 聽聞係因為牛肉切開後冇接觸過空氣冇氧化所以就係呢種色,偏黑紅色係比鮮紅色新鮮 餐廳格局其實都幾似快餐店…但價錢都唔平要200幾蚊一個Set我地揀左有封門柳同西冷試下,分別叫左300g, 再加錢要左飲品同啤酒,充滿期待點知西冷過熟,好韌好難切,個汁味道好怪完全食唔岀係咩黎,浪費左塊扒!輕輕煎一陣直接加黑椒同鹽其實已經好好味啦封門柳就煮得好d,相對嫩滑,但都係一樣,個汁唔知想點!另外仲叫左個大既鰻魚牛丼,呢個鰻魚好食既,肥美而且唔腥,但牛丼個汁係冇味既個餐仲加錢要左杯朱古力味雪糕,仲諗住有個甜品作結,點知朱古力味好假…連雪糕都係唔好食…

放是就入去試下啦!

封門柳就煮得好d,相對嫩滑,但都係一樣,個汁唔知想點!

2022-06-19 614 瀏覽
去到新蒲崗,不知道食什麼好,就去了mikiki搵食。看到這間medium rare steak, 就試一試。這間店舖是食牛扒的, 自己揀牛扒同重量,然後磅重再俾錢。環境方面:餐廳選用自助模式,自助搵位,自己去收銀落單,然後自行取食物, 食飽自己收餐盤。由於係自助模式,所以枱面不太乾淨,有很多食物殘渣,不太衛生。🤢 由於是午餐,我和朋友沒有進食牛扒,反而想要比較普通的牛肉飯和烏冬,試一試。溫泉蛋牛肉丼 $50呢個飯就不過不失,同吉野家差唔多😂加咗$18變成套餐,可以喺麵豉湯/沙律/汽水/波子汽水當中任選兩樣, 我就揀咗沙律同汽水,沙律就普通沙律,汽水我揀咗可樂,原來係細罐可樂。岩鹽牛肉溫泉蛋烏冬 $65以上是烏冬, 選用了鐵鍋,所以烏冬直到食飽都好熱,惟牛肉不太滑和湯底有點咸🙈蛋就不錯😋

環境方面:

溫泉蛋牛肉丼[M] $50

呢個飯就不過不失,同吉野家差唔多😂

溫泉蛋牛肉丼
salad
岩鹽牛肉溫泉蛋烏冬

岩鹽牛肉溫泉蛋烏冬 $65

蛋就不錯😋
2022-06-19
salad
2022-06-06 494 瀏覽
位於Mikiki的岩盤牛扒全店採用全自助形式首先自行搵位,落單時選擇想要的牛扒和份量,再選擇配菜,加$30可從(白飯/味噌湯/飲品/沙律/温泉蛋/雪糕)選擇其中三款。200g牛柳份量也不少,剛上鐵板時可看到粉紅色只有約四成熟,切開牛扒成塊放在鐵板上可變成六成熟,按個人喜好。可加蒜蓉令牛扒更香,入口無筋而且肉質鮮嫩,以這個價錢相當抵食另外也可選擇丼飯,加$28選兩款配撘雪糕方面,每日有不同味道暫時試過海鹽味最好味牛奶味重而且雪糕非常順滑士多啤梨味不過不失沒太大驚喜香芋比較普通而且太甜希望下次可以嚐試朱古力味由於是自助形式,記得離開時要收拾並放回餐盤店內環境不錯亦算闊落,是不錯的牛扒店
位於Mikiki的岩盤牛扒全店採用全自助形式

另外也可選擇丼飯,加$28選兩款配撘

雪糕方面,每日有不同味道
暫時試過海鹽味最好味
牛奶味重而且雪糕非常順滑

士多啤梨味不過不失沒太大驚喜

香芋比較普通而且太甜
希望下次可以嚐試朱古力味

由於是自助形式,記得離開時要收拾並放回餐盤
店內環境不錯亦算闊落,是不錯的牛扒店

2022-05-17 482 瀏覽
餐廳係專食牛扒既,係用gram 黎計錢,亦有好多唔同既款,好似和牛,rib eye, 西冷都有,我就叫左西冷。佢最少要叫200g,加$30有個餐,可以叫味噌湯,汽水,沙律,溫泉蛋等等當中揀3款,平日既3pm -5pm有九折。而配料就可以揀洋蔥、蒜或者蔥當中揀一款。點餐係自助形式,係響出便買完佢會切比你睇,再自助咁拎。叫左個西冷跟餐,個西冷用鐵板盛住,為左避免咁快熟,佢響底層都鋪左D粟米。岩岩到果陣個牛扒生熟度好岩,又煎得夠香火喉亦好,不過放耐左即使有粟米都難免過熟,所以記住一上就要即刻食咁好食既牛扒。

2022-04-29
2022-05-02 485 瀏覽
每次去mikiki,都會經過岩盤牛扒,係超級市場入口已經聞到好香既鐵板燒牛肉味,但無奈次次都係食飽先行,今次終於食到。牛扒有 7 種選擇,一般牛扒好似西冷、肉眼、牛柳都有,連封門柳都有,而且重量 (即價錢) 由自己選擇,例如200g或300g按重量計💰黎得食當然要試下d特別野,所以我地叫左去封門柳(1g=$0.64),而封門柳最低消費係300g,即係$192。我地今次叫左31xg封門柳,再加$28轉做set ,可以有3款小食。我地就叫左個汽水+沙律+溫泉蛋。封門柳位於牛的橫膈膜的肌肉,佢既肉質鬆軟,不易變韌,而且牛肉味極為濃郁👍🏻而我同朋友試過其他餐廳既封門柳後都俾呢個部位吸引,可惜今次既體驗換黎失望😥封門柳最正係食佢既牛味,但呢間封門柳牛味好淡,加上咬落去肉質好韌,我地雖然牙力好但都要咬好耐先咬到。🤭而牛扒既汁有三款: 蔥油,洋蔥油,蒜油我地揀左蒜油,蒜油味的確係幾出色 ,唔會有過熟既苦味。但唔知係咪店員覺得牛肉味淡,所以加左好多蒜,蒜味完全蓋過淡淡既牛味😂200蚊左右一塊封門柳就唔太值,而我地食完後上網睇過唔同食客評語都話佢地肉眼西冷性價比幾高,所以下次如果再試應該會試其他部位🤔

而牛扒既汁有三款: 蔥油,洋蔥油,蒜油
我地揀左蒜油,蒜油味的確係幾出色 ,唔會有過熟既苦味。

2022-04-13 802 瀏覽
我哋一放假就會周圍搵嘢食㗎啦🤭反正未去過新蒲崗,就搵下搵下openrice 有乜好嘢啦!點知搵到間食牛扒喎😋 食評都讚好都唔會差得去邊,最重要唔太貴呀👏打電話去問先知原來做walk-in 客🤔冇問題啦喺怕會多人啫。真係要讚賞~服務生~好有禮貌態度又好👍👍👍👍我哋由旺角出發都成2:00先去到😁去到都唔難搵既。原來喺自助式落單,因為第一次食啦,又唔知點叫,不過收銀員好有耐性解答我問題,選好牛扒種類後再秤下幾重計價錢+$28選3樣配搭後就坐定定等食🤭。其實算平㗎啦,又好食。起碼唔使自己煎和洗😁
和牛牛柳
和牛牛柳
2022-04-12 338 瀏覽
餐廳主打可以自選唔同部位 而且店員喺你面前即叫即切要幾厚隨你話事 再每克重量去計價錢 叫咗個西冷扒外皮煎得香脆 上面加上海量蒜蓉非常惹味 而且牛肉味濃郁 食落口唔太油膩 配埋沙律同飯一齊食完美嘅晚餐

岩盤牛扒ミディアムレア ステーキ牛柳 200g 🥩($84) 7.5/10比想像中多牛柳,而且牛味重又夠嫩,食落唔靭👍🏻 反而個醬太重口味,食落好鹹,寧願落翻鹽或者就咁食🙈 另外佢本身可以揀配 生洋蔥、蒜蓉或者青蔥,我揀咗蒜蓉,食到後面唔小心有啲燶會變苦😵‍💫 白飯/ 雪糕/飲品🧃(+25 轉set)9樣入面揀3樣,其中有3樣要額外再加錢。白飯份量唔算多,細細碗咁不過幾軟糯。飲品都係啲紙包同罐裝飲品。牛乳雪糕(雲呢拿味)🍦5/10唔知係咪真係牛乳,食落好似雀巢個種,好多糖好甜但牛乳味唔重,食落都唔滑。 雲呢拿味都偏假,好一般。和風咖喱吉列牛柳丼🍛($78) 6/10份量相當多,啲飯多到成座山咁🍚,吉列牛杓柳都唔少。 可惜,咖哩味道唔okay,好酸🥲 佢又唔係變壞咗個隻酸,而係佢個調味真係好酸。吉列牛柳都好一般,本身塊牛幾重牛味,但偏靭,食落變香口膠😬同埋佢吉列塊皮骨肉分列得好嚴重,剩係夾超佢塊吉列皮已經碎成三四段🦴沙律+飲品 🥗(+$15 轉set) 7/10沙律都係椰菜、小蕃茄、沙律菜,幾大碗,而且夠多汁,酸酸甜甜幾好味😋Extra comment 🖍:•食食下嘢有幾隻烏蠅飛黎飛去,
岩盤牛扒ミディアムレア ステーキ

牛柳 200g 🥩
($84) 7.5/10

白飯/ 雪糕/飲品🧃
(+25 轉set)

牛乳雪糕(雲呢拿味)🍦
5/10

和風咖喱吉列牛柳丼🍛
($78) 6/10

沙律+飲品 🥗
(+$15 轉set) 7/10

Extra comment 🖍:
•食食下嘢有幾隻烏蠅飛黎飛去,好影響食慾🤢
•冇水提供,簡單啲講就係焗你轉set😐
和風咖喱吉列牛柳丼
牛乳雪糕(雲呢拿味)
2022-03-04
2022-01-27 334 瀏覽
呢間餐廳係計你落咗幾多gram同埋唔同質素嘅牛肉就計算你需要畀嘅價錢餐廳內部環境同埋座位就坐得普普通通我就試咗一個牛肉飯午餐套餐牛肉質素一般般有少少鞋㖭但係份量足夠配菜方面嗌咗個日式泡菜都ok仲包埋一罐0系可樂同埋麵豉湯早知應該跟返個friend嗌牛扒要個medium rare我見佢食得都幾滋味價錢方面都算幾平80蚊左右都食到個午餐如果唔計加個配菜嘅話我記得帶嘅60蚊左右起都有個午餐食Overall 一般但係都值得一試同埋可能係冇嗌到佢哋嘅牛扒所以未試到佢嘅最好食嘅嘢
餐廳內部環境同埋座位就坐得普普通通

我見佢食得都幾滋味
價錢方面都算幾平80蚊左右都食到個午餐

如果唔計加個配菜嘅話我記得帶嘅60蚊左右起都有個午餐食

2022-01-22 287 瀏覽
假如你係牛扒愛好者,呢一間餐廳真係你行過路過唔可以放過。因為佢哋煎牛扒嘅味道充滿整個店舖,而且呢一間店舖主打用日式牛扒店嘅方式運作,好耐唔可以去旅行去日本嘅朋友們,都可以懷緬去日本嘅感覺。首先,你先睇餐牌自己要食邊一款牛肉,跟住有咩份量,有咩醬汁行埋去人哋就幫你安排,係你面前次俾你睇,呢一種方式可以按你胃口嘅大細決定,人係要有自由嘅,跟住有塊石板托住你想要嘅牛扒,然後自己搵位座,整個過程都要自己照顧自己,咁快石版熱辣辣咁你就繼續享受你返牛扒,記住,如果塊石板唔夠熱燒唔熟你塊牛扒,你可以叫佢換㗎,不過有時眼闊肚窄叫多咗真係仔仔地㗎 !不過對於食肉獸來講係開心嘅!💋💋😍😍👏🏻👏🏻🙏🏻🙏🏻