放工想係元朗食泰菜上網揾到依間就黎試一下真心款款好食誠意推介士多啤梨沙冰 $38真心抵飲 一黎見到咁大杯我同朋友見到都嘩一聲然後佢唔會好似藥水味咁真係有士多啤梨味用黎解渴解辣一流青木瓜沙律 $68青木瓜份量都幾多而且好FRESH酸酸地好開胃冬陰功明爐鳥頭 $168超級正!! 我同朋友都好鐘意飲冬陰功同食魚個冬陰功湯真材實料 酸得啱啱好又夠香魚肉又滑又入味 完美配搭!下次都要encore香葉肉碎炒飯 $78份量十足勁多肉碎肉碎乾濕適中 個味好啱我胃口平時唔係點食飯既我 因為肉碎太好食係咁撈飯食 食晒成個飯碳燒豬頸肉 $88側面燒到勁香 但又控制得好好冇燶 唔會太乾身點埋個秘製醬一齊食係天作之合埋單合共 $484真心好食 推介大家去試下
放工想係元朗食泰菜

而且好FRESH酸酸地好開胃

冬陰功明爐鳥頭 $168
超級正!! 我同朋友都好鐘意飲冬陰功同食魚
個冬陰功湯真材實料 酸得啱啱好又夠香
魚肉又滑又入味 完美配搭!
下次都要encore

埋單合共 $484
真心好食 推介大家去試下
2024-02-05
2024-04-13 57 瀏覽
恕我無影到食物相,我地叫左幾樣野食,其他食物味道都是一般,生菜包尚算好味,正常發揮,咖哩雞個汁好稀,水一樣。最想一提係個小食拼盤,價錢係$168,但個拼盤得兩串雞串燒,炸雞中翼2隻(無打錯,真係得2隻),炸皮蛋一開四件,蝦餅兩件開四,收$168🫠,真係好唔合理,以前個拼盤都唔係呢幾款食物,今次勁求其,魚餅春卷香蘭葉包雞全部都無。這間泰國餐廳已經吃過最少5-6次,但今次食物水準真係好差,退步了很多,不會再吃來了。唯一優點係女店員定老闆娘很有禮貌!
2024-04-12
2024-04-03 81 瀏覽
好少嚟元朗,一去就要搵下有咩好食,泰國餐廳喺元朗都算幾出名,見到呢間好似唔錯就去試吓,門口都有擺埋櫈,不過我哋7點幾去到都唔洗等位。餐牌都幾多選擇,店員服務都ok串燒拼盤6串 $98啲肉都幾大舊,燒得好香,本身已經落咗醬汁燒,好入味特別香鐵板蠔仔煎蛋 $138睇圖好靚咁所以叫嚟試下,份量都算多,都好多蠔,而且好脆,不過一定要快啲食,食到最後凍左又出油又淋就冇咁好食,一上枱炸得好乾身好脆泰國小食拼盤 $168拼盤嚟講都算幾抵,紙包雞幾香,雞肉唔鞋。魚餅非常勁香料味,熱辣辣都脆。蝦餅更脆,都彈牙有蝦肉。春卷係齋,得啲蘿蔔絲青瓜絲咁,比較大舊,即刻食就脆,之後就會出晒油淋晒。冬蔭功蝦湯河 $78通常都一定叫個冬蔭功湯河,順便可以試埋餐廳嘅冬蔭功湯,都少少辣,不過偏酸多啲。泰式蝦炒金邊粉 $98都唔係好似menu幅圖咁比蛋網cover住,炒得幾香,但料比較少,好多豆條價錢唔算貴,份量都夠

餐牌都幾多選擇,店員服務都ok

串燒拼盤6串 $98
啲肉都幾大舊,燒得好香,本身已經落咗醬汁燒,好入味特別香
串燒拼盤6串

鐵板蠔仔煎蛋 $138

泰國小食拼盤 $168
泰國小食拼盤

冬蔭功蝦湯河 $78
冬蔭功蝦湯河

泰式蝦炒金邊粉 $98
泰式蝦炒金邊粉

價錢唔算貴,份量都夠
2024-02-27
串燒拼盤6串
泰國小食拼盤
2024-03-21 107 瀏覽
我約了母親一起出外午膳,我們揀選了家居附近的食店。我們選擇了午市套餐~$63,其中包括海南雞飯和泰式炒金邊粉~$58。嫩滑的雞肉搭配著香氣四溢的飯粒,讓人垂涎欲滴。泰式炒金邊粉內有酸甜香料,口感豐富,風味獨特。我們還點了兩款小食:泰式炸蝦餅~$98和飛天炒時蔬通菜-$78。泰式炸蝦餅是一道經典的泰國點心,外層酥脆,內裡鮮嫩多汁的蝦肉讓人回味無窮。而飛天炒時蔬通菜則是一道清爽的蔬菜炒菜,通菜的脆嫩口感與泰式香料相配合。我們升級加配了兩杯泰式奶茶,每杯加$8,泰式奶茶以其濃郁的茶香和順滑的口感而聞名。這元朗地道的泰式餐廳,在下午時段有大量街坊及學生捧場,是價格性價比高之選。

2024-03-11 85 瀏覽
最近去咗間泰國餐廳,試咗佢哋嘅招牌菜。首先叫咗一份泰式酸辣鳳爪,呢道菜以佢獨特嘅味道同風味而聞名。鳳爪嘅肉質鮮嫩多汁,配埋酸辣嘅調味汁,味道好鮮美。每一口都充滿咗辣椒、檸檬葉同其他香料嘅香氣,令人垂涎欲滴。然後試咗明爐冬陰功烏頭魚,呢個係一道好受歡迎嘅泰國湯菜。湯嘅味道好濃烈,酸甜辣嘅味道完美平衡。烏頭魚嘅肉質鮮嫩,湯入面仲有柠檬草、薑同其他香料,令呢道菜更加有層次感。仲叫咗一份飛天芥蘭炒牛肉。呢道菜以炒熟嘅牛肉同新鮮嘅芥蘭為主,口感好絕佳。牛肉嫩滑多汁,芥蘭保持住咗脆嫩嘅特點,兩者嘅結合好完美。醬汁嘅味道醇厚,微辣嘅口感令人回味無窮。最後,一份主食香葉肉碎炒金邊粉。金邊粉加埋炒熟嘅肉碎同香料,味道好鮮美。金邊粉嘅質地柔軟,同肉碎嘅口感形成咗好好嘅對比。香料嘅香氣令呢道菜更加特別,令人驚艷。總括而言,呢間泰國餐廳嘅菜品好令人印象深刻。佢哋用新鮮嘅食材同正宗嘅泰式調味料,呈現出正宗嘅泰國風味。服務態度都好友善,用餐環境舒適。如果你對泰國美食有興趣,呢間絕對係一個值得一試嘅地方。我好推薦佢哋嘅泰式酸辣鳳爪、明爐冬陰功烏頭魚、飛天芥蘭炒牛肉同香葉肉碎炒金邊粉。記得試下佢哋嘅椰青水,好清涼解渴

總括而言,呢間泰國餐廳嘅菜品好令人印象深刻。佢哋用新鮮嘅食材同正宗嘅泰式調味料,呈現出正宗嘅泰國風味。服務態度都好友善,用餐環境舒適。如果你對泰國美食有興趣,呢間絕對係一個值得一試嘅地方。我好推薦佢哋嘅泰式酸辣鳳爪、明爐冬陰功烏頭魚、飛天芥蘭炒牛肉同香葉肉碎炒金邊粉。記得試下佢哋嘅椰青水,好清涼解渴,係完美嘅伴侶。
2024-01-16 161 瀏覽
It's my friend Adam's birthday, his girlfriend invited some friends to Yuen Long to have Thai for his birthday.🥘Yellow chicken curryIt is not spicy like Indian curries, it has a very authentic Thai taste of fresh ingredients and coconut milk, which gives the dish a creamier and milder flavor compared to Indian curries.🍞Golden garlic breadThe garlic bread bricks are very tasty, and it tastes even better after dipping in the curry. Crunchy bite but soft in center🦐Prawn sahimiFresh and crispy, serv

🥘Yellow chicken curry

🍞Golden garlic bread

🦐Prawn sahimi
Fresh and crispy, served with fresh sliced garlic glove and fresh chilli, sweet and sour sauce as dip

🐟Thai style steamed fish (Pla Neung Manao)
Fresh and delicious bass, it was being heated on stove on the table, my foreign friend was impressed because he has not experienced this before.

Mango ice drink
The restaurant recommendation which is hugh and yummy!

We had a wondering evening, if you ever visit Yuen Long, this is a place to go.

2024-01-06
生日
  • 芒果沙冰
  • 招牌黃金磚
好好味嘅泰國菜, lunch time有碟頭我叫左豬手飯,好食到爆🤩 好入味,啲皮同肉二合一,軟到入口即溶!朋友碟海南雞都好好食,我試咗一件啲雞好嫩 (我少食雞皮,但朋友話好正,同好乾淨,有啲餐廳啲雞皮有毛。。好恐怖), 同埋兩個汁都好好食。但你亦可以叫大餐牌上嘅嘢食, 我地叫左好可愛嘅椰子飯❤️😌 真係好得意,人仔甘,仲有棵蔥🤣椰漿topping唔太甜, 直接喺個椰子入面「筆」出嚟食既感覺太正太奢侈☺️☺️
好好味嘅泰國菜, lunch time有碟頭

2024-01-03
  • coconutrice
  • porkknucklerice
2024-01-14 125 瀏覽
這已經是我第二次光顧這家餐廳,我跟朋友兩個人點了三個菜,分別是串燒拼盤,馬拉盞炒時菜,泰式炒金邊粉,芒果沙冰。芒果沙冰 $38芒果沙冰不會喝到很大顆的冰,甜度剛剛好,而且超級大杯,兩個人都喝不完。串燒拼盤 $98串燒拼盤分別是三串雞肉,三串豬肉,口感軟稔,燒得焦香,不會有整口都是油感覺,配上甜甜的沙嗲醬,簡直是畫龍點睛。馬拉盞炒時菜 $78餐牌上可選:芥蘭/通菜/西蘭花/雜菜,我們選擇了通菜,好地道的感覺,微微辣又有蝦乾仔,頗足料,炒得很香又惹味。泰式炒金邊粉 $98金邊粉有嚼勁,帶點甜,加入大蝦一起翻炒,大蝦爽口,與旁邊的花生碎混合,加上青檸,感覺清新。服務員態度親切有禮,上菜速度很快不會等很久,餐廳也很乾淨,整體來說用餐體驗很好。

芒果沙冰 $38

串燒拼盤 $98

馬拉盞炒時菜 $78

泰式炒金邊粉 $98

去開元朗做野,又點會錯過搵好東西吃既機會呀!今日行過門口,即刻俾佢嘅沙冰吸引住😍🤟🏻餐廳款式好多,樣樣都想試吓,仲主要lunch唔洗加一😝泰式無骨海南雞$108泰國菜有點少得海南雞,雞肉嫩滑👍🏼泰國冬陰功湯(小)$108最愛冬陰功湯嘅酸酸辣辣,份量十足串燒拼盤(雞肉豬肉)$98豬肉雞肉各有三串,配埋自家制醬料一流,香濃花生味好惹味👍🏼👍🏼飛天炒通菜$78鍾意食辣嘅朋友就唔好錯過飛天炒通菜,香香辣辣👍🏻特級芒果沙冰$38你會芒果沙冰真係不得了,除咗份量十足,打卡一流,真係好飲,但係又唔會太甜👍🏻菠蘿沙冰$38菠蘿沙冰感覺好清新,帶少少菠蘿味酸,泰國菜真係好夾。Lunch真係好豐富😍😍仲有,服務員態度好好👍🏻又同我地介紹沙冰同醬汁👍🏻

泰式無骨海南雞$108
泰國菜有點少得海南雞,雞肉嫩滑👍🏼

泰國冬陰功湯(小)$108
最愛冬陰功湯嘅酸酸辣辣,份量十足

串燒拼盤(雞肉豬肉)$98

飛天炒通菜$78
鍾意食辣嘅朋友就唔好錯過飛天炒通菜,香香辣辣👍🏻

特級芒果沙冰$38

菠蘿沙冰$38
菠蘿沙冰感覺好清新,帶少少菠蘿味酸,泰國菜真係好夾。

Lunch真係好豐富😍😍

仲有,服務員態度好好👍🏻又同我地介紹沙冰同醬汁👍🏻
2023-12-13 106 瀏覽
尚泰太今次介紹元朗一間叫「尚泰太」嘅泰國菜餐廳, 早幾日針灸完就去咗呢間餐廳食晚飯,輪椅人士可以坐喺戶外位,而家天氣唔算太熱坐喺戶外食幾舒服,再嘆埋一杯超大杯芒果沙冰簡直一流!二人餐$2481.鴛鴦小拼(春卷&蝦餅)(9.5/10)春卷又脆又香,入面係全素,蝦餅外脆內彈牙!2.咖哩牛腩煲(10/10)呢煲咖哩牛腩份量算多,有牛腩8舊、薯仔4舊、青椒、紅椒、洋蔥等,咖哩好香,微辣!3.正宗泰式冬陰功(10/10)冬陰功湯好正宗,酸酸辣辣好暖胃,辣度好啱香港人,唔會太辣,加入咗一隻大蝦、好多菇、香茅等。4.馬拉盞炒通菜(10/10)呢碟通菜炒得好香,通菜好嫩唔老,微辣!5.白飯(兩碗)(8/10)多咗少少水,淋咗少少!汽水(兩罐)汽水可以半價價錢轉其他飲品6.泰式酸辣鳳爪$78(7/10)一碟大約有鳳爪15隻,鳳爪唔多軟骨位,食得唔過癮,無得食到「啪啪聲」,同埋酸辣度唔夠!7.串燒拼盤(6串)$98(9/10)有得揀豬同雞,我揀哂6串雞肉,雞肉燒得外皮略脆,雞肉嫩滑!8.特級芒果沙冰$19(汽水轉其他飲品優惠)(10/10)2人餐罐汽水轉呢杯芒果沙冰平一半,一杯勁大杯,足夠分比兩個人飲,唔
尚泰太

二人餐$248
1.鴛鴦小拼(春卷&蝦餅)(9.5/10)
春卷又脆又香,入面係全素,蝦餅外脆內彈牙!

2.咖哩牛腩煲(10/10)

3.正宗泰式冬陰功(10/10)

4.馬拉盞炒通菜(10/10)
呢碟通菜炒得好香,通菜好嫩唔老,微辣!

5.白飯(兩碗)(8/10)
多咗少少水,淋咗少少!

汽水(兩罐)
汽水可以半價價錢轉其他飲品

6.泰式酸辣鳳爪$78(7/10)

7.串燒拼盤(6串)$98(9/10)
有得揀豬同雞,我揀哂6串雞肉,雞肉燒得外皮略脆,雞肉嫩滑!

8.特級芒果沙冰$19(汽水轉其他飲品優惠)(10/10)
2人餐罐汽水轉呢杯芒果沙冰平一半,一杯勁大杯,足夠分比兩個人飲,唔會好甜,勁抵飲!

9.泰式奶茶$15(汽水轉其他飲品優惠)(7/10)
2人餐罐汽水轉呢杯泰式奶茶平一半,好滑,但比較甜!

2人總共價錢$504,有加一服務費!

個人口味總評分:8.944/10

@shangthaithai

地址:元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下E號舖

#尚泰太 #元朗 #元朗好去處 #元朗美食 #香港美食 #泰國菜 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2023-12-13 62 瀏覽
以前喺元朗食泰菜必去尚泰太,因為真係令人回味無窮😋,尤其係個冬蔭功🥘。但可能換左廚師👨‍🍳,今次去食D味道都已經唔同曬🫤,失望了😞芒果沙冰仍然係高高的🍧
芒果沙冰仍然係高高的🍧
2023-12-08 58 瀏覽
行完山朋友提議呢間餐廳,我們點了四人套餐,套餐包括有5餸1湯和4罐汽水。豬肉生菜包:豬肉切成碎粒加入香料羗蔥煮熟,令肉碎更加鮮味,配搭新鮮的生菜,與肉碎包裹進食,清爽可口。泰式冬陰功:冬陰功湯是泰國料理中非常經典的湯品,冬陰功湯酸辣開胃,加入大蝦和菇類,口感更豐富。湯底咸而帶酸,非常醒神開胃。泰國辣椒膏炒鮮魷:份量適中,鮮嫩的魷魚𠝹花之後再炒熟,外型仿佛盛放的花朵,搭配辣椒膏炒製,配料有青椒洋蔥等,非常入味,味道濃郁增加食欲。海南雞半隻:是主菜之一,雞肉鮮嫩多汁,肉質嫩滑,完全不韌,搭配羗汁或泰式酸辣汁,更加惹味,而且各有不同風味。飛天通菜:炒得恰到好處,保留了通菜的鮮嫩和營養價值,用泰式辣醬去炒更加惹味。泰式炒金邊粉:金黃的金邊粉,麵條彈牙,配料有蔥蒜、芽菜、大蝦、豆乾,令食物層次提升,青檬更加提鮮。咖喱軟殼蟹配黃金磚$268。分別為軟殼蟹一碟、咖喱一碟、黃金磚一碟,份量一點也不少,面包用牛油蒜蓉烘到外層金黃,外脆內軟,非常香口和脆香,沾上咖喱醬一齊食,更加美味。軟殼蟹炸至金黃香脆,搭配濃郁的咖喱醬,更加滋味。咖喱份量十足。

豬肉生菜包:

泰式冬陰功:

泰國辣椒膏炒鮮魷:

海南雞半隻:

飛天通菜:

泰式炒金邊粉:

2023-11-26 58 瀏覽
元朗好多間泰菜都試過,今日見到有 KOL 推薦尚泰太,之前就未試過,今晚就try try。今晚一行4個人食飯,6點幾就入去,walk-in ,唔洗等位即入。點左7個餸 肉碎生菜包 海南雞 海鮮汁炒河 芒果蟹肉飯 馬拉盞鮮魷炒通菜 泰式豬頸肉 冬陰功湯 總共$780 海南雞 真心推薦翻食指數

總共$780
海南雞 真心推薦
翻食指數

2023-11-25
2023-11-16 100 瀏覽
Sawadika~~ 好耐無食泰菜啦!今日就帶大家嚟到呢間元朗嘅小店 — 尚泰太🤍🌟 冬蔭功蝦湯(細) $108入邊有四隻開邊大蝦🍤,同埋勁多番茄🤍飲落勁夠酸!再慢慢帶出少少辣,係冬天暖胃之選🥹🌟 特色咖喱炒軟殼蟹大包 $268餐廳好細心,會攞個爐仔熱住啲咖喱,驚凍咗就無咗好食~特色咖喱一啲都無令我失望,入邊滿滿嘅黃咖喱香料,軟殼蟹炸漿唔會好厚✨仲比咗6-7隻…係極慷慨嘅份量🥹🙌🏻蒜蓉包原本已經焗到外脆內軟,帶少少蒜蓉牛油鹹香,就咁啪都完全無問題😙點埋咖喱味道更昇華,建議大家食咖哩一定要跟埋佢!🌟 鐵板蠔仔煎蛋 $138呢個上枱嗰時喳喳聲,係滿滿嘅鑊氣!超級熱辣辣~但佢唔係得個樣㗎!同平時食開啲蠔餅唔同,啲蛋煎完都係好嫩滑軟淋,再配合蠔仔嘅鮮味,一啲都唔會腥!另外仲有提供辣椒醬,點埋嚟食好惹味!🥛 紅豆珍多椰汁冰 $32 / 椰汁三色冰 $30兩杯都係椰汁做底,飲落唔會好漏,自己幾中意frd嗰杯🤣🤣紅豆粒粒分明,有咬口同時甜度適中,但珍多就有啲淋~同埋略嫌冰有啲多🙌🏻好快飲晒🥺

🌟 冬蔭功蝦湯(細) $108

🥛 紅豆珍多椰汁冰 $32 / 椰汁三色冰 $30
冬蔭功蝦湯
特色咖喱炒軟殼蟹大包
2023-09-14 234 瀏覽
好掛住去泰國玩嘅日子,飛就未有得飛,食返餐泰國菜都唔過分呀🤭今次就係元朗附近搵左間泰國餐廳,都幾多人推介架❤️佢係元朗教育路附近都幾方便又易搵到,座位仲好闊落🤭都幾啱一班人聚下🌟豬油渣肉碎生菜包- 夠味又唔算好辣,加埋豬油渣嘅香脆,口感即刻豐富左🥰加上份量好足、生菜又好新鮮,配搭埋一齊就係好好味🤭🌟泰式炸魚餅 - 平時炸蝦餅成日都食,今次就換下新意試下炸魚餅,魚餅本身調味已經好足夠,包住啱同嘅香料。加上泰式辣醬,依份小食真係會令人停唔到口🤭🌟泰式香芒蟹肉炒飯 - 一定要講佢嘅芒果好甜!好好味!對於重口味嘅我嚟講,如果炒飯再咸多少少就一流啦,但so far 依個炒飯都做到粒粒分明🤭🌟泰式奶茶- 依個應該係我食親泰國野必點飲品,獨特嘅茶香味加上煉奶 🤭又甜又香,加上泰菜嘅酸辣又幾match🤭快啲去試下啦