餐廳: 小越廚
資訊:

2024-01-23 1009 瀏覽
今晚下班跟爸爸到了荃灣晚餐,看過這間越南餐廳便入座了,時間尚早人流未算很多,但我們吃了一會兒餐廳便坐滿人客了。這個的二人餐十分抵吃,$228有兩款主食,可以自選三款小食,有一款青木瓜沙律,仲有兩杯飲品。今晚我跟爸爸加了$30轉配了特色小食兩款。餐廳食物份量相當大十分飽肚,而且十分好吃。泰式青木瓜沙律,酸辣辣很開胃惹味,份量很足好大份。主食方面,我們點了兩款粉,由各款不同的食材、湯底、河粉、檬粉、撈檬、飯可以選擇。咖喱雞髀肉撈檬粉,咖喱相當惹味,帶有濃濃的椰香,而且把咖喱撈上了檬粉,令每一啖檬粉都份外惹味。雞髀肉也相當樂吃,啖啖肉好好味,雞肉嫩滑、咖喱又香。這個主食我十分喜歡,而且份量超多。另一碗是蕃茄雪花肥牛湯檬,湯底酸甜甜的蕃茄為主,配上了肥牛,又香又啖啖肉,仲有檬粉可以吸入蕃茄香味。正。大大碗好抵食。我們升級了小食,點了一款泰式豬頸肉,想不到份量超多,豬頸肉啖啖肉又厚又好咬口,沾埋個醬汁食,酸酸甜甜十分惹味。泰式海南雞份量也很多,海南雞件嫩滑,啖啖肉,豐富好味。飲品點了熱奶茶和梳打汽水!這間小店的食物相當出色,而且價錢相宜,抵食夾大件,食物選擇又多,都會吃到捧着肚走。下次來又會再試

餐廳食物份量相當大十分飽肚,而且十分好吃。
泰式青木瓜沙律

泰式青木瓜沙律,酸辣辣很開胃惹味,份量很足好大份。

泰式海南雞

泰式海南雞份量也很多,海南雞件嫩滑,啖啖肉,豐富好味。

飲品點了熱奶茶和梳打汽水!
這間小店的食物相當出色,而且價錢相宜,抵食夾大件,食物選擇又多,都會吃到捧着肚走。下次來又會再試吓其他款式。
2024-01-22
泰式海南雞
小店人流好旺,Keep住有人排隊等位,一入到去就聞到好香湯味,即刻叫咗個二人餐,有湯粉麵又有小食嘢飲。泰式青木瓜沙律清爽嘅開胃菜~由青木瓜、蕃茄、紅蘿蔔絲、洋蔥等製成,酸甜可口火車頭湯河粉湯底好香濃,肥牛、牛丸同牛筋嘅份量都幾多,牛筋炆到好林蟹膏湯檬粉湯底濃濃嘅蟹膏味但又唔會食到好膩(升級小食)泰式燒豬頸肉豬頸肉整到好林身,而且燒到脆邊,有外脆內軟嘅口感(升級小食)泰式海南雞雞件多,肉質嫩滑,就算冇點酸辣醬都好食泰式奶茶同喺泰國飲嘅味道好似,不過就淡咗啲

火車頭湯河粉
湯底好香濃,肥牛、牛丸同牛筋嘅份量都幾多,牛筋炆到好林

蟹膏湯檬粉
湯底濃濃嘅蟹膏味但又唔會食到好膩

(升級小食)泰式燒豬頸肉
豬頸肉整到好林身,而且燒到脆邊,有外脆內軟嘅口感

(升級小食)泰式海南雞
雞件多,肉質嫩滑,就算冇點酸辣醬都好食

泰式奶茶
同喺泰國飲嘅味道好似,不過就淡咗啲
夜媽媽最啱捐窿捐罅搵好野食😎 今次呢間越式素式野雖然唔係大街,但無都好近地鐵站同係地舖嚟,都算就腳🤭 而且都幾多客人嚟食,朋友無介紹錯,估唔到野食亦都好好食呢😍🍴二人套餐15 16唔知食咩好,選擇困難症揀唔到,最啱就係食呢個😆 而且仲好抵食添😋1️⃣ 泰式青木瓜沙律🥗好ғʀᴇsʜ呀😚 平時好少食青木瓜,食落口感較硬身好爽脆,仲有蕃茄、紅蘿蔔、長豆等等…… 當然唔少得嘅梗係用嚟做點綴,酸酸甜甜嘅菠蘿🍍 亦都加入咗大量芫荽同埋脆脆😝2️⃣ 泰式海南雞🐥老老實實我覺得都真係好大份😂 海南雞嘅雞肉好嫩好好食,即使要加錢ᴜᴘɢʀᴀᴅᴇ完全無後悔過🤘🏻 無論就咁夾嚟食定係連埋個汁一齊食都好ᴊᴇɴɢ3️⃣越式豬耳扎肉片配肝醬🐖聽落好特別,望到更特別🙈 望到好似午餐肉咁嘅樣,心諗係唔係俾錯我🤣 估佢唔到原來啲豬耳已經ᴍɪx咗落去扎肉到,所以食落”嗦嗦聲” 面頭加埋肝醬,好高級嘅樣,一啖食落去好滿足😛4️⃣ 冬陰功肥牛湯檬粉🍜一上台已經有好濃郁嘅冬陰功味,食落去就飄嚟陣陣嘅椰奶味🫣檬粉+肥牛+呢款湯一齊食,真係食唔停口,越食越想食😎5️⃣ 咖喱豬扒法包🌯呢到嘅法包同肉肉係分開嫁‼️ 咖喱嘅香味好豐富,我就揀咗要豬扒,而呢到嘅

🍴二人套餐

1️⃣ 泰式青木瓜沙律🥗

2️⃣ 泰式海南雞🐥

3️⃣越式豬耳扎肉片配肝醬🐖
越式豬耳扎肉片現肝醬

4️⃣ 冬陰功肥牛湯檬粉🍜
冬陰功肥牛湯檬粉

一上台已經有好濃郁嘅冬陰功味,食落去就飄嚟陣陣嘅椰奶味🫣
冬陰功肥牛湯檬粉

檬粉+肥牛+呢款湯一齊食,真係食唔停口,越食越想食😎

5️⃣ 咖喱豬扒法包🌯
咖喱豬扒法包

呢到嘅法包同肉肉係分開嫁‼️ 咖喱嘅香味好豐富,我就揀咗要豬扒,而呢到嘅豬扒係帶少量骨嘅,好食好多😂
咖喱豬扒法包

豬扒食落辣辣哋,連埋外脆內較嘅法包一齊食好過癮💁🏻‍♀️

6️⃣ 龍眼冰🧊 + 鹹檸檬七喜🍋
龍眼冰、鹹檸檬七喜

兩杯都竟然唔洗加錢好驚喜🙈 底下都有好幾粒嘅嘅龍眼,而且唔會假甜,保留住龍眼淡淡嘅原味🤭 而原本好甜嘅七喜,但加咗鹹檸檬之後,就好似中和咗咁,本身我係個唔太中意飲汽水嘅人,但呢杯野我都飲得哂🤞🏻 鹹鹹哋好飲好多🫶🏻
越式豬耳扎肉片現肝醬
龍眼冰、鹹檸檬七喜
  • 越式法包
  • 鹹檸檬七喜
2024-01-18 549 瀏覽
   一行二人到荃灣覓食,在享和街一帶食店林立有很多選擇,還記得之前光顧過一間越南小店「小越廚」印象相當好,味道也難忘。今晚一於再尋味去!   來到小店見到内部裝潢依然是越式風情,還見不少街坊在門外等外賣。内進選了卡位而坐,片刻,忙碌的职員出來招呼簡單介紹了一些菜式,用QR Code下了單。店子雖小但款式卻十分多選擇~除了主打越式菜,還有泰菜,星,馬菜,港式小食,飲品.....等。更設有下午茶餐和不同配搭的套餐等。定價實惠。越式小食拼盤 $ 98一份有四款小食;顺化炭燒豬串,泰式酸辣鳳爪,春卷,雞翼等。豬肉串~幼滑彈牙又有點嚼口,有香料的味道。春卷~外層酥脆蔬菜餡料,美味香口。雞翼~肉質嫩滑juicy。泰式酸辣鳳爪~ 酸酸辣辣又爽口非常醒胃!泰式香辣魚餅  5件 / $ 55魚餅爽口有香茅,黄姜等香料味有點辣,好惹味!咖哩牛筋法包  $ 98這個是我上次來吃了忘不了的味道!熱辣辣香噴噴的!充滿㗎喱香氣,牛筋份量足!牛筋入口又淋又滑醬汁稍稀但味道香濃。法包外脆內鬆軟,點上架喱汁真是其味無窮!越式蔗蝦   $ 58每樣都好味,吃不停口忍不住再Order多一個小食。四大件炸得金黃酥脆!蝦肉入
店子雖小但款式卻十分多選擇~

越式小食拼盤 $ 98
一份有四款小食;
顺化炭燒豬串,泰式酸辣鳳爪,春卷,雞翼等。
越式小食拼盤
豬肉串~幼滑彈牙又有點嚼口,有香料的味道。

春卷~外層酥脆蔬菜餡料,美味香口。
雞翼~肉質嫩滑juicy。
泰式酸辣鳳爪~ 酸酸辣辣又爽口非常醒胃!

泰式香辣魚餅  5件 / $ 55
泰式魚餅
魚餅爽口有香茅,黄姜等香料味有點辣,好惹味!

咖哩牛筋法包  $ 98
這個是我上次來吃了忘不了的味道!
熱辣辣香噴噴的!
充滿㗎喱香氣,牛筋份量足!
牛筋入口又淋又滑醬汁稍稀但味道香濃。
咖哩牛筋法包
法包外脆內鬆軟,點上架喱汁真是其味無窮!

法包

越式蔗蝦   $ 58
每樣都好味,吃不停口忍不住再Order多一個小食。
越式蔗蝦
四大件炸得金黃酥脆!蝦肉入口鮮味爽彈。
原來分有两層蝦肉,用了不同材料 醃製的,内層用了姜黃粉之類的香料很有風味,外層原味鮮甜酥脆两重口感十分豐富。這個小食非常有内涵個人很喜歡!
豆漿 $ 7
甜度適中
青檸梳打  $ 12
吃過炸物,酸辣味濃食物再飲冰凍青檸梳打口感非常舒服清爽!
非常享受這頓泰,越美食很有滿足感!
雖然小店只由二人主理,但出菜效率也不算慢,食物有水準是間用心經營的小店。
難怪食客不斷,真是平!靚!正!
今次的尋味很值得!
2024-01-16
越式小食拼盤
泰式魚餅
咖哩牛筋法包
法包
越式蔗蝦
2024-01-18 16 瀏覽
放學媽媽又秒速同我換衫👕,再塔西鐡搵朋友仔拎野,拎完野我己經訓💤著左,約左婆婆食tea,攤完又去冒險樂園玩,再等埋爸爸放工食晚餐,見到「小越廚」個二人餐$228 好抵食。泰式青木瓜沙律🥗:除了新鮮既青木瓜絲,配菜仲有生菜,蕃茄🍅,再配上泰式酸辣汁,非常開胃👍。招牌火車頭河粉 (牛筋,美國肥牛片🐄,牛肋丸):湯底用左大量越式香料及新鮮牛骨熬製而成,牛骨香味濃郁吾會好咸,牛筋食落好似花膠咁,大大舊好滿足😋。泰式海南雞飯:黃薑飯好香,雞肉嫩滑,最好味係個醬汁,正。套餐包三款小食,但我哋加$30蚊揀升級小食。法式蝦🦐多士(四件):熱辣辣脆卜卜,夾住流心既芝士🧀,好味道。泰式燒豬頸肉(10件):豬頸肉有脆邊舖上滿滿既花生粒🥜,但咬落去非常爽嫩,吾會覺得好干。泰式奶茶:茶味重,同一般越南奶茶比較,無咁甜。咸檸檬七喜:食越南野真係絕配。📍小越廚📌荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖#小越廚 #越南美食 #荃灣美食 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處#ilovefood #hkfood #美食推介 #美食日記#親子 #全職媽媽 #金牛座 #育兒日記 #育兒 #育

泰式青木瓜沙律

招牌火車頭河粉 (牛筋,美國肥牛片🐄,牛肋丸)

泰式海南雞飯:黃薑飯好香,雞肉嫩滑,最好味係個醬汁,正。

泰式海南雞飯

套餐包三款小食,但我哋加$30蚊揀升級小食。

法式蝦🦐多士(四件)

泰式燒豬頸肉(10件)

泰式奶茶:茶味重,同一般越南奶茶比較,無咁甜。

咸檸檬七喜:食越南野真係絕配。

泰式奶茶 + 咸檸檬七喜

📍小越廚
📌荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖

#親子 #全職媽媽 #金牛座 #育兒日記 #育兒 #育兒日常 #寶寶日記 #成長記錄 #lemontea.519 #凍檸茶
2024-01-16
泰式青木瓜沙律
招牌火車頭河粉 (牛筋,美國肥牛片🐄,牛肋丸)
泰式海南雞飯
法式蝦🦐多士(四件)
泰式燒豬頸肉(10件)
泰式奶茶 + 咸檸檬七喜
2024-01-15 16 瀏覽
荃灣美食多籮籮,講到越南菜式,小越廚真係抵食!方便街坊生意!越南人氣套餐抵食呀$228火車頭湯檬粉,有幾種牛類食材一齊,大大碗,個湯係牛骨湯底!越式三寶湯河粉,抵食,有香茅豬扒、越式扎肉、炸春卷!泰式青木瓜沙律🥗開胃之餘又好味😋泰式生蝦,仲係有10隻咁多,抵食!泰式海南雞,加上個配汁不同的口感,不錯👍🏿講到越南菜少不了試吓米紙蝦卷$55大大舊,配料多,要分幾啖先可以咬到😅!飲品少不了鹹檸七、青檸梳打水之類!真係抵食,值得一試👍🏿

越南人氣套餐抵食呀$228

火車頭湯檬粉,有幾種牛類食材一齊,大大碗,個湯係牛骨湯底!
越式三寶湯河粉,抵食,有香茅豬扒、越式扎肉、炸春卷!
泰式青木瓜沙律🥗開胃之餘又好味😋
泰式生蝦,仲係有10隻咁多,抵食!

泰式海南雞,加上個配汁不同的口感,不錯👍🏿
講到越南菜少不了試吓米紙蝦卷$55

大大舊,配料多,要分幾啖先可以咬到😅!
飲品少不了鹹檸七、青檸梳打水之類!
真係抵食,值得一試👍🏿
2024-01-12 28 瀏覽
今晚和太太在荃灣廣場買完東西,突然想食越南河,上網找到這家在享和街的小越廚,就來試試水準。餐廳是小店的格局,以清新越南為裝潢主題,平日晚上點已經全院滿座,記得要早點到。餐廳有二人套餐,提供不少正宗地道的越南菜式,小食、飯、粉麵、特飲均有提供。泰式青木瓜沙律套餐包括的青木瓜沙律,入口甜中帶酸,口感清脆爽口,配上泰式魚露沙律汁,酸甜鹹鮮香辣俱全,有點辣度,令人胃口大開。泰式燒豬頸肉套餐加$30點了兩款升級小食,豬頸肉薄切,所以比較不膩口,味道鹹香味平衡,入口咬嚼有外層焦香酥脆而內裡爽滑的滋味,正宗地加入炒碎米作為調味,一絲不苟。法式蝦多士另一客升級小食點選了法式蝦多士,蝦多士共四件,底層多士炸透鬆脆,而上面的蝦膠鮮味,中間創新地加入芝士,蘸點辣醬同吃,十分可口。招牌火車頭湯檬粉主食點了招牌的火車頭,先淺嚐一口湯底,味道牛骨味豐厚濃香,加上不同香料的底蘊,令人食指大動。配料的份量絕不簡單,有肥牛、牛丸、牛腩及牛筋,軟腍入味,同時牛味濃郁,水準之作。咖哩雞髀扒配法包另一客主食則點了咖哩雞髀扒配法包,咖哩是南洋風格的基底,一呷辛香料的香氣豐富,口感豐厚同時帶有辣勁,不但十分和味而且層次豐富細緻,
咖哩雞髀扒配法包
另一客主食則點了咖哩雞髀扒配法包,咖哩是南洋風格的基底,一呷辛香料的香氣豐富,口感豐厚同時帶有辣勁,不但十分和味而且層次豐富細緻,雞肉件件厚身嫩滑,十分有水準,配以外脆內軟的法包同吃,十分過癮。
牛油果奶昔
牛油果奶昔/泰式奶茶
跟餐加$20點了牛油果奶昔,以新鮮牛油果打成,入口口感綿密,富牛油果香,腴而不膩。泰式奶茶以正宗的泰式茶葉泡製,色澤十分對辦,富有獨特的茶香。
2024-01-10
牛油果奶昔
朋友拉我去試荃灣的越式餐廳,我初頭半信半疑,食咗之後,厄,真係正到不得了!講起嗰個越式椰香黃咖喱,配上熱辣辣嘅餐包,真係超滿足,而且味道豐富,香濃得令人一啖接一啖。再講番茄蟹糕雪花肥牛湯麵,湯底真係有驚喜,暖笠笠、鮮甜中帶點番茄酸香,啲肥牛又嫩口得滯,食落好滿足呀!生蝦仔都保持得鮮美彈牙,滿足到嗰種一試難忘!娓娓道來,飲品一定啱晒大家口味,牛油果奶昔綿滑細膩,飲落去真係涼快心窩,好似飲咗一股清新空氣。總括嚟講,哩間餐廳喺普羅大眾都食得起範圍內提供到一個豪情滿滿嘅食飯環境,食物份量同味道都做到得嚟狗,對得住個價錢,真係值得再嚟幾轉!🍜🍤🥤

2024-01-10 26 瀏覽
火車頭味道可以,但好重味精,成碗火車頭不停食到牛毛,成碗每個角落都係牛毛,真心希望貴店用下其他方法,點解人地做到去牛毛,貴店做唔到去乾淨牛毛,不停食食下食到牛毛忍吾住想作嘔,大家簡牛雜,牛之類等諗下先好簡。吾係就會不停食到牛毛。另外果份炒河粉,勁濕,炒到一餅嘢,但味道同份量都用料充足,蝦都還可以,夠彈牙另外個app用來落單,個界面搞吾掂,勁吾清晰,又亂,店內人手嚴重不足夠,個app又吾係做得好。希望貴店有待改善。

希望貴店有待改善。
火車頭
2024-01-09 232 瀏覽
小越廚唔係第一次嚟啦,再次到訪味道依然keep到好味,無退步。晚市嘅2人套餐好抵食, $228 就包括沙律, 小食,2個主食同2杯飲品,小食加$30 仲可以升級🤩🤩😙😙😙😙🥳🥳火車頭湯河粉🐂牛骨湯底清甜香濃, 牛骨香味十分濃郁,而湯底相當清徹,去油功夫做得足,胡椒進一步引爆牛骨香氣,係近排遇到最出色湯底。配料有牛筋,肥牛及牛丸, 牛筋軟糯入味;肥牛肉香嫩滑,上枱時仲係微紅;牛丸爽口彈牙,呢一碗絕對係招牌菜,嚟到必點!🥰🥰🥰😚😚😚😚🥳🥳🥳冬蔭公香茅豬扒檬粉🐷冬蔭公湯底酸爽香濃,椰香味十足,掛湯嘅檬粉吸收酸辣鮮濃嘅湯底,變得惹味非常! 香茅豬扒掛上咗薄薄一層炸粉,香酥脆口,份量都好足呢😙😙😙🥳🥳😀😀😀泰式青木瓜沙律🥗涼拌嘅青木瓜同紅蘿蔔爽脆清甜,配合蕃茄,菠蘿,芫茜及生菜等混合酸甜惹味嘅泰式酸辣汁,酸爽開胃🥰🥰🥰😀😀😀😘😘😘泰式海南雞🐥小食加配$15估唔到小食都咁大份, 應該係一份例牌嚟, 雞肉嫩滑,已去骨, 特色酸辣醬進一步提鮮,酸甜味令滑溜雞肉更為可口😋😋😋😄😄😄🥳🥳🥳扎肉蒸粉卷🥣 小食加配$15粉卷入面有紅蘿蔔,木耳絲等爽口配料,粉卷煙韌有米香,口感豐富, 札肉Q彈,應該有豬耳粒喺入

火車頭湯河粉🐂

冬蔭公香茅豬扒檬粉🐷

泰式青木瓜沙律🥗

泰式海南雞🐥小食加配$15

扎肉蒸粉卷🥣 小食加配$15
粉卷入面有紅蘿蔔,木耳絲等爽口配料,粉卷煙韌有米香,口感豐富, 札肉Q彈,應該有豬耳粒喺入面, 醬汁香濃,鹹香酸汁混和花生醬, 第一次食呢隻味,同粉卷好夾呢😁😁😁😊😊🥰🥰🥰

鹹檸檬梳打 青檸梳打🍹
特飲唔洗另外加錢, 套餐包埋,抵讚😙🥳🥳🤩🤩🤩😍😍

食物質素高,食物份量多,性價比好高嘅越南小店,餐廳坐位有限,晚市好快坐滿㗎!😀😀😀😘😘😘😛😛😛

小越廚
地址:荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖
電話:2687 6988

#foodie#foodiefreddie#hkfood#hkfoodlover#yummy#tsuenwan#vietnamesefood#pho#香港#美食#荃灣#荃灣廣場#越南菜#越式#小越廚#性價比#cp值#湯河#檬粉#2人餐#火車頭#冬蔭公#香茅豬扒#青木瓜#扎肉#粉卷#鹹檸檬#青檸#特飲
  • 火車頭湯檬粉
  • 招牌火車頭湯河粉
2024-01-08 12 瀏覽
餐廳唔近地鐵站,但去開嗰頭一定識搵。餐廳環境有啲迫,仲好熱,超級越南風情😂同埋樓面得一個人,所以落單上菜都比較慢….不過嘢食係好好食😋🍴 泰式蕃茄椰汁配肥牛湯檬 $60蕃茄椰汁湯底酸味味,非常香,而且唔係間間越南嘢都有。罕有嘅湯底好入味,連肥牛同湯都有湯底嘅味道,大推呢個湯底👍🏻🍅.😋 無骨鳳爪 $45份量充足,鳳爪亦好入味,不過都頗辣,唔食得辣會有啲辛苦,食得辣會覺得好正,酸酸地,非常開胃👍🏻.🍴豬頸肉撈河粉本來想撈檬粉,覺得會合適啲,但可惜已經賣晒,唯有揀河粉。河粉相對「一餅嘢」,不過落返撈汁就OK。佢個汁亦同一般越南嘢唔同,唔係紅色酸辣醬,係加咗少少椰香味,所以更加好食😋♥️豬頸肉啖啖肉,份量亦都好大,女仔通常食唔晒~.兩個人叫埋飲品,平均$100一位,好食,好抵,好滿足😆
不過嘢食係好好食😋
🍴 泰式蕃茄椰汁配肥牛湯檬 $60

😋 無骨鳳爪 $45

🍴豬頸肉撈河粉

兩個人叫埋飲品,平均$100一位,好食,好抵,好滿足😆
2023-12-31 27 瀏覽
今晚七點半,係荃灣想食越南php, 嘢睇OpenRice,有冇好歺廳,見到三百幾個笑面。咁就去試吓........入到去污糟邋遢,心諗如果好食唔緊要, 張枱好似幾年冇抹過咁。唔小心,坐咗落張凳度坐咗落去張凳。張凳有咖喱汁。同個女職員講, 問佢有冇濕紙巾,佢俾啲消毒液我一句道歉都冇, 咁差嘅服務點會有300幾個人。叫咗火車頭, 個牛骨湯一啲都係味精。海南雞飯, 飯唔好食雞唔好食。雞冇味肉好鞋。叫咗個豬肉喇沙, 賣相差,味道一般。真係唔明間餐廳點會有300幾個人話好食。

2023-12-26 14 瀏覽
長期幫襯,保持水準!正宗越南菜,抵食街坊之選!冬蔭功酸酸辣辣再加新鮮蕃茄,湯底濃郁,飲晒都唔會口渴,冇味精!!之前食火車頭又係勁濃香湯底,撈河/檬粉都勁正!👍🏻👍🏻
長期幫襯,保持水準!
正宗越南菜,抵食街坊之選!
之前食火車頭又係勁濃香湯底,撈河/檬粉都勁正!👍🏻👍🏻
小越廚有個二人餐,又多選擇又抵食!♦️任選兩款主食蕃茄蟹膏湯河(蟹肉蛋餅、越式扎肉、雜丸、豆卜)自家製蟹肉蛋餅勁正,每一口都食到蟹肉,加上蛋好滑,大有塊食落有驚喜!蕃茄混合蟹膏湯頭黏身,湯頭香甜非常「掛麵」,每一口河粉都索到湯汁!牛骨湯越式三寶湯河(泰式炸魚餅、炸春卷、越式札肉)炸物即叫即炸,食物質素非常好👍♦️任選三款小食(泰式炸魚餅、越式扎肉、香茅豬扒)炸豬扒切好一條條,咬落juicy肉質唔乾👍♦️任選兩飲品加配豬肉串,好有台式香腸味道#越菜 #荃灣西美食 #荃灣西美食地圖 #牛骨湯 #越式三寶湯河 #蕃茄蟹膏湯河
小越廚有個二人餐,又多選擇又抵食!

♦️任選兩款主食
蕃茄蟹膏湯河
(蟹肉蛋餅、越式扎肉、雜丸、豆卜)

牛骨湯越式三寶湯河
(泰式炸魚餅、炸春卷、越式札肉)
炸物即叫即炸,食物質素非常好👍

♦️任選三款小食
(泰式炸魚餅、越式扎肉、香茅豬扒)
炸豬扒切好一條條,咬落juicy肉質唔乾👍

♦️任選兩飲品

加配豬肉串,好有台式香腸味道
  • 春卷
  • 蕃茄蟹膏湯河
2023-12-13 25 瀏覽
收到同朋友去搵食,佢話見到有間越南菜幾吸引,於是就黎試下,呢間位置都幾隱蔽,唔係大街個邊,而係後一條街,店舖細細地,但裝飾得幾有越式風情叫左好抵食既二人餐,再加$50升級小食同埋額外叫左個椰咖央多士,套餐仲包埋兩杯野飲🍴火車頭湯河粉鍾意佢個湯加左胡椒,令到個湯多左一個層次,聞落非常香。配料有牛丸、牛筋同牛肉,份量十分足料,河粉有口咬,唔會一夾就斷開🍴三寶飯非常之豐富,正寶有炸豬扒、春卷同札肉,炸豬扒好大件,有蔥油係面,好惹味。春卷好食👍🏻外皮脆卜卜,入面既料調味得好好,絕對可以單叫一個做小食🍴越式豬耳扎肉片呢個係凍盤黎,同頭先三寶飯既札肉一樣既,原來豬耳意思係已經係扎肉入邊既料,加左豬耳咬落係口感多d,煙靭d,扎肉本身都幾紮實,味道不錯🍴泰式燒豬頸肉上枱好香焦香味,外面個層燒到有小小脆,而肉本身好淋身,每塊都好大塊,鍾意食肉既人一定鍾意🍴牛油蛋椰咖央多士呢個係非常邪惡既小食🙈烘麵包加上咖央醬同一塊牛油🧈,係脂肪炸彈,但又好好食,牛油好滑,咖央醬夠多,每一啖都係脂肪🤣🍴鹹檸七正常發揮,唔會出錯既選擇🍴凍檸茶唔係港式凍檸茶,有小小花蜜既味道,茶味比較淡,都唔錯

🍴火車頭湯河粉

🍴三寶飯

🍴越式豬耳扎肉片

🍴泰式燒豬頸肉

🍴牛油蛋椰咖央多士

🍴鹹檸七
正常發揮,唔會出錯既選擇

🍴凍檸茶
唔係港式凍檸茶,有小小花蜜既味道,茶味比較淡,都唔錯
2023-12-13