餐廳: 小越廚
資訊:

聽說荃灣街舖的食肆抵食又好味,所以星期日晚行完花市想吃越南粉,就近乎隨機地去了這間叫了二人套餐,內容如下🍲任選兩款粉麵飯/咖喱🥗泰式青木瓜沙律🍗小食三款(我們加$30改兩款升級小食)🥤標準飲品2杯(加了$20轉一杯牛油果奶昔)原價$228,我們小食和飲品也升等了才$278,有這個陣容真的太強大上菜時發現份量也很強大,而且味道還令人驚喜🦀蕃茄蟹膏湯河端上來已經聞到蟹膏的香味,店家說是蕃茄椰汁湯底,其實還有近似喇沙的香料,把蕃茄和椰汁這兩種看來不相干的味道連繫在一起,帶點酸甜的BB辣襯托鮮味又濃郁的蟹膏湯底,配吸湯的河粉就對了配料也不少,有扎肉/蟹膏/墨丸/豆卜/蕃茄。其中那塊長方形的蟹膏口感似午餐肉但味道是泰式蟹餅,好好味🐮泰式冬陰公雪花肥牛湯河冬陰功湯底很有泰國香料的味道,有點酸酸的鹹香而不是一味死辣,辣度剛好仍然嚐到肥牛肉香,肉質也嫩滑。🥒泰式青木瓜沙律除了青木瓜絲,還有菠蘿/豆角/甘筍/紫洋蔥,拌酸辣魚露汁,爽囗又開胃🐷泰式燒豬頸肉用泰式醬料醃好的豬頸肉,面層燒得微微焦香,裏面依然鬆軟多汁又入味🦐越式蔗蝦四隻炸到漲卜卜的蔗蝦令人忍不住要一口咬下去,才看到蝦膠竟然包著魚肉,吸收了甘䉀

叫了二人套餐,內容如下
🍲任選兩款粉麵飯/咖喱
🥗泰式青木瓜沙律
🍗小食三款(我們加$30改兩款升級小食)
🥤標準飲品2杯(加了$20轉一杯牛油果奶昔)

上菜時發現份量也很強大,而且味道還令人驚喜

🦀蕃茄蟹膏湯河

🐮泰式冬陰公雪花肥牛湯河

🥒泰式青木瓜沙律

🐷泰式燒豬頸肉

🦐越式蔗蝦
四隻炸到漲卜卜的蔗蝦令人忍不住要一口咬下去,才看到蝦膠竟然包著魚肉,吸收了甘䉀的香甜,令味道更有層次

🥤泰式奶茶
由顏色到茶香都很泰國,而且是小甜版,比真正在泰國飲的清爽,配食物剛好

🍹牛油果奶昔
這個要加$20但肯定值得,奶昔質地夠濃稠有質感,記得先攪匀幾下,才用力吸一口,讓牛油果的香滑充滿整個口腔。
  • 蕃茄蟹膏湯河
2024-02-07 18 瀏覽
星期六同朋友去荃灣行街,玩咗一個下午又到晚飯時間。嚟到荃灣梗係去D大街小巷食飯啦~呢間「小越廚」比較近荃灣廣場,店員服務又好,嘢食質素唔錯,價錢相宜。非常值得推介。蕃茄蟹膏湯檬:新鮮的蕃茄湯底,加入豐富的蟹膏,營造出濃郁的湯底。食材更吸收了湯底的鮮味,啖啖都充滿驚喜和滿足泰式蕃茄椰汁雞湯檬:蕃茄的酸甜風味,椰汁的濃郁香氣以及雞肉的鮮嫩口感。湯中加入的檬草和檸檬葉則增添了一絲清新的香氣。泰式燒豬頸肉(升級小食):豬頸肉外皮烤至金黃酥脆,內部肉質鮮嫩多汁。配搭泰式醬料帶來濃郁香味。豬肉的香甜與香料的辛辣相互融合,令人回味無窮。越式蔗蝦(升級小食):蝦肉包裹在蔗莖上,經過炸至金黃酥脆。每一口都能品嚐到蝦肉的鮮甜和蔗莖的清爽。二人套餐仲送埋泰式青木瓜沙律同飲品兩杯,+$30可以轉為兩款升級小食,份量足夠兩位男士。

2024-02-03
  • 蕃茄蟹膏湯檬
  • 泰式蕃茄椰汁雞湯檬
  • 泰式燒豬頸肉
  • 越式蔗蝦
2024-02-06 27 瀏覽
又來荃灣食越南🇻🇳料理啦。今次特登帶朋友來試下呢間我認為香港最好食既越南餐廳——小越廚🇻🇳🍴晚飯時段的二人套餐係超級抵既, $228有主食,小食三款,仲有飲品🥤主食有飯有粉麵,來得食越南🇻🇳野,當然食佢出名既粉麵啦。而呢度既番茄🍅湯底既粉麵係做得超出色,味道👅超到位,食過極回味,我地就點左以下主食:1. 番茄🍅雞髀肉湯檬粉(湯底濃郁香滑,雞髀肉脆嫩)2. 番茄🍅雪花肥牛湯河粉(牛肉份量極多,做得出半生熟牛肉,肉質嫩滑,加埋湯底好飲,是我最愛❤️)小食選三款:酸辣鳳爪,扎肉,魚餅另外再送一盤青木瓜🥗沙拉,好爽口開胃🤤飲品有好多款,我就➕$ 20升級飲牛油果🥑奶昔🥛,呢度既牛油果🥑奶昔🥛百喝不厭,係飲過最好飲既牛油果飲品,推薦牛油果🥑控必試,一定有驚喜🤩
1. 番茄🍅雞髀肉湯檬粉(湯底濃郁香滑,雞髀肉脆嫩)
小食選三款:酸辣鳳爪,扎肉,魚餅
另外再送一盤青木瓜🥗沙拉,好爽口開胃🤤
2024-02-05 21 瀏覽
抵食 二人 餐咖哩雞飯 蕃茄蟹餅檬 (正常份量 )小食三款(各三件)青檸梳打 2杯 十分滿足 好適合大胃王 因為我哋兩人食到 肚突突因為廚房得一個 樓面得一個 難免會等耐啲 (如果趕時間勁肚餓 請過主😂) 咁食物又真係有返啲質素 又唔差 個咖哩雞 個飯係薑黃 飯 加丁香 齋食都好美味 個蟹檬 超大份量 湯底香濃 小食不過不失
抵食 二人 餐
咖哩雞飯 蕃茄蟹餅檬 (正常份量 )
小食三款(各三件)
青檸梳打 2杯 十分滿足 好適合大胃王
因為我哋兩人食到 肚突突
二人餐
2024-02-04
二人餐
  • 泰式青木瓜沙律
  • 蕃茄蟹膏湯河
今晚想食越南菜,出左荃灣食小越廚,點左個二人套餐,豐富到放滿一枱都係,碟碟都好大碟,唔怪得枱枱都叫啦!228元真係超抵食,兩個主食,我地簡左招牌火車頭湯檬粉,湯底用上新鮮牛骨熬製而成,配上牛筋,美國肥牛片及牛筋丸。另一個就叫左越式椰香黃咖喱豬扒配法包,咖喱香甜唔辣,外脆內軟的法包沾上咖喱汁,碰撞出不一樣的火花。奉送的青木瓜沙律,沒想過會是這麼大碟,這個前菜足夠讓我們瞬間打開食慾😂加左30元升級小食,就可以食到生蝦刺身,仲要有10隻咁多,完全足夠滿足我們。仲有泰式燒豬頸肉,是我們最愛的一道泰國菜之一,吃起來外酥內嫰,配上甜辣醬,風味讓人難忘😌套餐還包埋特飲,來杯滋潤龍眼冰及咸檸七😋食飽飽後,再到沙咀道年宵市場逛逛😊
今晚想食越南菜,出左荃灣食小越廚,
點左個二人套餐,豐富到放滿一枱都係,
碟碟都好大碟,唔怪得枱枱都叫啦!

228元真係超抵食,
兩個主食,我地簡左招牌火車頭湯檬粉,
湯底用上新鮮牛骨熬製而成,配上牛筋,
美國肥牛片及牛筋丸。
另一個就叫左越式椰香黃咖喱豬扒配法包,
咖喱香甜唔辣,外脆內軟的法包沾上咖喱汁,
碰撞出不一樣的火花。

奉送的青木瓜沙律,沒想過會是這麼大碟,
這個前菜足夠讓我們瞬間打開食慾😂

加左30元升級小食,就可以食到生蝦刺身
仲要有10隻咁多,完全足夠滿足我們。

套餐還包埋特飲,來杯滋潤龍眼冰及咸檸七😋

食飽飽後,再到沙咀道年宵市場逛逛😊
2024-02-02 22 瀏覽
呢間店其實行過好多次都冇留意到😂有朋友係荃灣附近住就話比我知呢間野好抵食! 我地今次係晚市食,如果係午市會更加平,今次叫左個二人set再加左少少嘅小食!二人套餐$228:前菜:青木瓜沙律呢個青木瓜沙律好大份,兩個人都食唔曬,但就係覺得佢普普通通,但係多返啲麻醬應該好好好食,青木瓜同其他菜都好新鮮主食: 泰式海南雞飯啲雞嘅份量好大份,而個油飯都幾出色,新鮮熱辣上枱好正主食:越式三寶湯河粉呢個有三個餸,但啲餸就麻麻地,但個雞湯幾好飲,河粉都好食,但實在份量太大份,食唔嘥好浪費小食: 升級左$30泰式燒豬頸肉同樣所有野食都好大份,但個豬頸肉有啲硬身小食:法式蝦多士呢個超好食,我好鍾意食呢個,佢炸得好鬆脆,入面仲有芝士加左個泰式鮮蝦餅$55:呢個我地兩個一致最愛! 好有蝦味推薦指數:10/10🔥

二人套餐$228:

前菜:青木瓜沙律

主食: 泰式海南雞飯
啲雞嘅份量好大份,而個油飯都幾出色,新鮮熱辣上枱好正

主食:越式三寶湯河粉

小食: 升級左$30泰式燒豬頸肉
同樣所有野食都好大份,但個豬頸肉有啲硬身

小食:法式蝦多士
呢個超好食,我好鍾意食呢個,佢炸得好鬆脆,入面仲有芝士

加左個泰式鮮蝦餅$55:
呢個我地兩個一致最愛! 好有蝦味

推薦指數:10/10🔥
2024-01-31 20 瀏覽
門面雖然唔顯眼,但入到去感覺好地道,用咗好多越南草帽做燈罩好有特色,價錢親民,難怪引來唔少街坊幫襯!✨️清湯火車頭湯檬粉以往食過嘅嘅越式湯底都較為清甜,呢碗明顯特別深色,味道較濃,原來湯底用咗大量新鮮牛骨且加入越式香料熬製,火車頭配料份量大方,牛筋質地軟腍入味~牛筋丸有嫰筋,咬起來比較彈牙~美國肥牛大大片但口感太韌。✨️泰式椰汁蕃茄香茅豬扒湯河粉寫住‘’泰式‘’怕係辣,點知唔單至唔辣,反而好濃茄味同椰香味,好好飲!! 河粉索晒湯汁好入味,食到尾聲變咗撈河粉咁😆 香茅豬扒更貼心切成一塊塊👍 跟餐加$78蚊追加兩份小食,擇咗蒜香雞翼、順化炭燒豬肉串,各款有四件。我鐘意豬肉串個種肉味夾雜油脂香,有點似食緊台灣香腸,蘸甜酸醬更好食!泰式奶茶色偏重茶味,無過甜。

✨️清湯火車頭湯檬粉

✨️泰式椰汁蕃茄香茅豬扒湯河粉

泰式奶茶色偏重茶味,無過甜。

2024-01-23
2024-01-27 14 瀏覽
出外食晚飯,一直以支持吓小店為先,今晚同好朋友嚟荃灣小店街享和街#小越廚 食個晚飯,一來其地點旺中帶靜,二來店舖前亦有停車場,方便泊車!!入到去一眼望晒,麻雀雖小,當中佢地既「二人套餐」必受街坊歡迎,除左升級指定小食就要加$50,同升級轉飲奶昔或滴漏咖啡外。整個套餐都只系$208。前菜:泰式青木瓜沙律每條絲嘅大小均勻,木瓜絲跟酸辣的醬汁拌勻,酸酸甜,大大啖咁食,真係好開胃。小食:越式蔗蝦炸得金黃,蝦肉肉質爽彈,香酥可口。配上絲絲清甜既甘蔗,令味道有多重口感。越式豬耳扎肉片配肝醬扎肉就有八塊,幾彈牙,夠鮮味😋主菜:火車頭河粉對女生黎講二人份量黎,湯底好有牛味,材料好豐富,包括肥牛、牛丸、牛筋,牛肉味濃而且又嫩滑。香茅豬扒湯檬粉越式豬扒夠晒淋👍🏻豬扒份量比想像中多!香茅味濃淡適中!牛油果奶昔飲落滑順,有濃郁嘅牛油果香氣。龍眼冰半杯都係新鮮龍眼肉咁濟,入口清甜,非常推介!整體來講,全部大大碟,食物份量頗多!價錢親民!

前菜:

小食:

越式豬耳扎肉片配肝醬
扎肉就有八塊,幾彈牙,夠鮮味😋

主菜:
火車頭河粉

香茅豬扒湯檬粉
越式豬扒夠晒淋👍🏻豬扒份量比想像中多!香茅味濃淡適中!

牛油果奶昔
飲落滑順,有濃郁嘅牛油果香氣。

龍眼冰
半杯都係新鮮龍眼肉咁濟,入口清甜,非常推介!

整體來講,全部大大碟,食物份量頗多!價錢親民!
2024-01-26 19 瀏覽
今次嚟到一間荃灣小店去到已經見到滿晒座👭現場得一個靚女姐姐幫手所以都比較忙我哋叫咗一個二人餐$228都幾豐富😚包兩個煮食一個沙律🥗兩杯飲品🍷三款小食蕃茄蟹膏湯雪花肥牛河粉🥩賣相好靚好特別嘅湯底蕃茄味滿滿🍅重點係肥牛分量超多超足料嘅!泰式冬陰功香茅豬扒河粉椰汁味都幾濃豬扒份量都好多😚不過如果可以分湯食就更好小食:泰式香辣魚餅、泰式酸辣鳳爪、蒜香雞翼本來以為附贈嘅小食唔會太多點知原來份量都好足夠😚小食都整得好香口😽總結:食得超飽嘅一餐!份量十足😽仲要質素都幾好😺Cp值超高🫶🏻環境:💘💘💘味道:💘💘💘💘服務:💘💘💘💘價錢:💘💘💘💘Encore指數:💘💘💘💘
今次嚟到一間荃灣小店

蕃茄蟹膏湯雪花肥牛河粉🥩
賣相好靚
好特別嘅湯底
蕃茄味滿滿🍅
重點係肥牛分量超多超足料嘅!

泰式冬陰功香茅豬扒河粉
椰汁味都幾濃
豬扒份量都好多😚
不過如果可以分湯食就更好

小食:泰式香辣魚餅、泰式酸辣鳳爪、蒜香雞翼
本來以為附贈嘅小食唔會太多
點知原來份量都好足夠😚
小食都整得好香口😽

總結:食得超飽嘅一餐!
份量十足😽
仲要質素都幾好😺
Cp值超高🫶🏻

環境:💘💘💘
味道:💘💘💘💘
服務:💘💘💘💘
價錢:💘💘💘💘
Encore指數:💘💘💘💘
平時經過荃灣享和街只會留意到好多車房,咁啱去買寵物用品,先見到呢間小越廚,踏實的門面,好有隱世越式小店的感覺。座位闊落,最緊要性價比好高,質素優質,份量大,怪不得很多街坊幫襯!值得支持小店,很用心的製作,斯文的店長還推介我們吃二人餐!小越廚人氣!二人套餐!超抵食!$228奉送泰式青木瓜沙律泰式青木瓜沙律整體味道鮮甜,口感豐富,跟出面相比味道同香料都唔同,爽脆清新,好開胃。升級小食 +$30泰式燒豬頸肉泰式秘製醬汁酸甜好味,燒豬頸肉入口即溶,帶有焦香燶邊,香口爽脆,油香豐富。忍唔住要大讚一下,肉質鬆化,相比其他店更加好食,嫩滑彈牙。滿滿的香茅味,啱晒香港人口味。泰式海南雞冇骨海南雞肉質柔軟濕潤,口感豐富又唔油膩,鮮嫩多汁,雞的味道幾濃,好鮮味。沾上泰式醬汁好惹味!回味無窮。越式三寶撈檬鑊仔奉上越式經典三寶,扎肉、春卷、豬扒,好足料!越式扎肉配以蘿蔔絲、青菜、芫茜。網紋春卷,外皮好薄身,炸到酥脆,香濃味道足夠。撈檬的靈魂就是撈檬醬汁,飲埋都唔口渴,香料味酸甜開胃,檬粉都好爽滑。撈埋一齊食,酸酸甜甜,如果夏天嚟食一定好爽!火車頭湯河粉有少少懷疑究竟老闆係唔係越南人?以前去越南河內旅行,食過
小越廚人氣!二人套餐!超抵食!$228
奉送泰式青木瓜沙律
升級小食 +$30
泰式燒豬頸肉
越式三寶撈檬
火車頭湯河粉
有少少懷疑究竟老闆係唔係越南人?以前去越南河內旅行,食過嘅火車頭湯河粉,就係呢種味道。
湯底香料濃郁有杞子,河粉吸收了牛骨清湯好好味。
生牛肉必食!牛丸彈牙爆汁,牛筋Q彈好香牛味,河粉軟滑,廚師用心之作!
牛油果奶昔
牛油果奶昔真係有驚喜!口感綿滑,飲落去細膩,香濃味道豐富。
泰式奶茶
奶茶充滿泰式涼快,真係超滿足,令人一啖接一啖咁飲。
  • 泰式燒豬頸肉
  • 招牌火車頭湯河粉
  • 泰式海南雞飯
  • 牛油果奶昔
  • 越式三寶飯
小店人流好旺,Keep住有人排隊等位,一入到去就聞到好香湯味,即刻叫咗個二人餐,有湯粉麵又有小食嘢飲。泰式青木瓜沙律清爽嘅開胃菜~由青木瓜、蕃茄、紅蘿蔔絲、洋蔥等製成,酸甜可口火車頭湯河粉湯底好香濃,肥牛、牛丸同牛筋嘅份量都幾多,牛筋炆到好林蟹膏湯檬粉湯底濃濃嘅蟹膏味但又唔會食到好膩(升級小食)泰式燒豬頸肉豬頸肉整到好林身,而且燒到脆邊,有外脆內軟嘅口感(升級小食)泰式海南雞雞件多,肉質嫩滑,就算冇點酸辣醬都好食泰式奶茶同喺泰國飲嘅味道好似,不過就淡咗啲

火車頭湯河粉
湯底好香濃,肥牛、牛丸同牛筋嘅份量都幾多,牛筋炆到好林

蟹膏湯檬粉
湯底濃濃嘅蟹膏味但又唔會食到好膩

(升級小食)泰式燒豬頸肉
豬頸肉整到好林身,而且燒到脆邊,有外脆內軟嘅口感

(升級小食)泰式海南雞
雞件多,肉質嫩滑,就算冇點酸辣醬都好食

泰式奶茶
同喺泰國飲嘅味道好似,不過就淡咗啲
夜媽媽最啱捐窿捐罅搵好野食😎 今次呢間越式素式野雖然唔係大街,但無都好近地鐵站同係地舖嚟,都算就腳🤭 而且都幾多客人嚟食,朋友無介紹錯,估唔到野食亦都好好食呢😍🍴二人套餐15 16唔知食咩好,選擇困難症揀唔到,最啱就係食呢個😆 而且仲好抵食添😋1️⃣ 泰式青木瓜沙律🥗好ғʀᴇsʜ呀😚 平時好少食青木瓜,食落口感較硬身好爽脆,仲有蕃茄、紅蘿蔔、長豆等等…… 當然唔少得嘅梗係用嚟做點綴,酸酸甜甜嘅菠蘿🍍 亦都加入咗大量芫荽同埋脆脆😝2️⃣ 泰式海南雞🐥老老實實我覺得都真係好大份😂 海南雞嘅雞肉好嫩好好食,即使要加錢ᴜᴘɢʀᴀᴅᴇ完全無後悔過🤘🏻 無論就咁夾嚟食定係連埋個汁一齊食都好ᴊᴇɴɢ3️⃣越式豬耳扎肉片配肝醬🐖聽落好特別,望到更特別🙈 望到好似午餐肉咁嘅樣,心諗係唔係俾錯我🤣 估佢唔到原來啲豬耳已經ᴍɪx咗落去扎肉到,所以食落”嗦嗦聲” 面頭加埋肝醬,好高級嘅樣,一啖食落去好滿足😛4️⃣ 冬陰功肥牛湯檬粉🍜一上台已經有好濃郁嘅冬陰功味,食落去就飄嚟陣陣嘅椰奶味🫣檬粉+肥牛+呢款湯一齊食,真係食唔停口,越食越想食😎5️⃣ 咖喱豬扒法包🌯呢到嘅法包同肉肉係分開嫁‼️ 咖喱嘅香味好豐富,我就揀咗要豬扒,而呢到嘅

🍴二人套餐

1️⃣ 泰式青木瓜沙律🥗

2️⃣ 泰式海南雞🐥

3️⃣越式豬耳扎肉片配肝醬🐖
越式豬耳扎肉片現肝醬

4️⃣ 冬陰功肥牛湯檬粉🍜
冬陰功肥牛湯檬粉

一上台已經有好濃郁嘅冬陰功味,食落去就飄嚟陣陣嘅椰奶味🫣
冬陰功肥牛湯檬粉

檬粉+肥牛+呢款湯一齊食,真係食唔停口,越食越想食😎

5️⃣ 咖喱豬扒法包🌯
咖喱豬扒法包

呢到嘅法包同肉肉係分開嫁‼️ 咖喱嘅香味好豐富,我就揀咗要豬扒,而呢到嘅豬扒係帶少量骨嘅,好食好多😂
咖喱豬扒法包

豬扒食落辣辣哋,連埋外脆內較嘅法包一齊食好過癮💁🏻‍♀️

6️⃣ 龍眼冰🧊 + 鹹檸檬七喜🍋
龍眼冰、鹹檸檬七喜

兩杯都竟然唔洗加錢好驚喜🙈 底下都有好幾粒嘅嘅龍眼,而且唔會假甜,保留住龍眼淡淡嘅原味🤭 而原本好甜嘅七喜,但加咗鹹檸檬之後,就好似中和咗咁,本身我係個唔太中意飲汽水嘅人,但呢杯野我都飲得哂🤞🏻 鹹鹹哋好飲好多🫶🏻
越式豬耳扎肉片現肝醬
龍眼冰、鹹檸檬七喜
  • 越式法包
  • 鹹檸檬七喜
2024-01-18 549 瀏覽
   一行二人到荃灣覓食,在享和街一帶食店林立有很多選擇,還記得之前光顧過一間越南小店「小越廚」印象相當好,味道也難忘。今晚一於再尋味去!   來到小店見到内部裝潢依然是越式風情,還見不少街坊在門外等外賣。内進選了卡位而坐,片刻,忙碌的职員出來招呼簡單介紹了一些菜式,用QR Code下了單。店子雖小但款式卻十分多選擇~除了主打越式菜,還有泰菜,星,馬菜,港式小食,飲品.....等。更設有下午茶餐和不同配搭的套餐等。定價實惠。越式小食拼盤 $ 98一份有四款小食;顺化炭燒豬串,泰式酸辣鳳爪,春卷,雞翼等。豬肉串~幼滑彈牙又有點嚼口,有香料的味道。春卷~外層酥脆蔬菜餡料,美味香口。雞翼~肉質嫩滑juicy。泰式酸辣鳳爪~ 酸酸辣辣又爽口非常醒胃!泰式香辣魚餅  5件 / $ 55魚餅爽口有香茅,黄姜等香料味有點辣,好惹味!咖哩牛筋法包  $ 98這個是我上次來吃了忘不了的味道!熱辣辣香噴噴的!充滿㗎喱香氣,牛筋份量足!牛筋入口又淋又滑醬汁稍稀但味道香濃。法包外脆內鬆軟,點上架喱汁真是其味無窮!越式蔗蝦   $ 58每樣都好味,吃不停口忍不住再Order多一個小食。四大件炸得金黃酥脆!蝦肉入
店子雖小但款式卻十分多選擇~

越式小食拼盤 $ 98
一份有四款小食;
顺化炭燒豬串,泰式酸辣鳳爪,春卷,雞翼等。
越式小食拼盤
豬肉串~幼滑彈牙又有點嚼口,有香料的味道。

春卷~外層酥脆蔬菜餡料,美味香口。
雞翼~肉質嫩滑juicy。
泰式酸辣鳳爪~ 酸酸辣辣又爽口非常醒胃!

泰式香辣魚餅  5件 / $ 55
泰式魚餅
魚餅爽口有香茅,黄姜等香料味有點辣,好惹味!

咖哩牛筋法包  $ 98
這個是我上次來吃了忘不了的味道!
熱辣辣香噴噴的!
充滿㗎喱香氣,牛筋份量足!
牛筋入口又淋又滑醬汁稍稀但味道香濃。
咖哩牛筋法包
法包外脆內鬆軟,點上架喱汁真是其味無窮!

法包

越式蔗蝦   $ 58
每樣都好味,吃不停口忍不住再Order多一個小食。
越式蔗蝦
四大件炸得金黃酥脆!蝦肉入口鮮味爽彈。
原來分有两層蝦肉,用了不同材料 醃製的,内層用了姜黃粉之類的香料很有風味,外層原味鮮甜酥脆两重口感十分豐富。這個小食非常有内涵個人很喜歡!
豆漿 $ 7
甜度適中
青檸梳打  $ 12
吃過炸物,酸辣味濃食物再飲冰凍青檸梳打口感非常舒服清爽!
非常享受這頓泰,越美食很有滿足感!
雖然小店只由二人主理,但出菜效率也不算慢,食物有水準是間用心經營的小店。
難怪食客不斷,真是平!靚!正!
今次的尋味很值得!
越式小食拼盤
泰式魚餅
咖哩牛筋法包
法包
2024-01-18 16 瀏覽
放學媽媽又秒速同我換衫👕,再塔西鐡搵朋友仔拎野,拎完野我己經訓💤著左,約左婆婆食tea,攤完又去冒險樂園玩,再等埋爸爸放工食晚餐,見到「小越廚」個二人餐$228 好抵食。泰式青木瓜沙律🥗:除了新鮮既青木瓜絲,配菜仲有生菜,蕃茄🍅,再配上泰式酸辣汁,非常開胃👍。招牌火車頭河粉 (牛筋,美國肥牛片🐄,牛肋丸):湯底用左大量越式香料及新鮮牛骨熬製而成,牛骨香味濃郁吾會好咸,牛筋食落好似花膠咁,大大舊好滿足😋。泰式海南雞飯:黃薑飯好香,雞肉嫩滑,最好味係個醬汁,正。套餐包三款小食,但我哋加$30蚊揀升級小食。法式蝦🦐多士(四件):熱辣辣脆卜卜,夾住流心既芝士🧀,好味道。泰式燒豬頸肉(10件):豬頸肉有脆邊舖上滿滿既花生粒🥜,但咬落去非常爽嫩,吾會覺得好干。泰式奶茶:茶味重,同一般越南奶茶比較,無咁甜。咸檸檬七喜:食越南野真係絕配。📍小越廚📌荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖#小越廚 #越南美食 #荃灣美食 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處#ilovefood #hkfood #美食推介 #美食日記#親子 #全職媽媽 #金牛座 #育兒日記 #育兒 #育

泰式青木瓜沙律

招牌火車頭河粉 (牛筋,美國肥牛片🐄,牛肋丸)

泰式海南雞飯:黃薑飯好香,雞肉嫩滑,最好味係個醬汁,正。

泰式海南雞飯

套餐包三款小食,但我哋加$30蚊揀升級小食。

法式蝦🦐多士(四件)

泰式燒豬頸肉(10件)

泰式奶茶:茶味重,同一般越南奶茶比較,無咁甜。

咸檸檬七喜:食越南野真係絕配。

泰式奶茶 + 咸檸檬七喜

📍小越廚
📌荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖

#親子 #全職媽媽 #金牛座 #育兒日記 #育兒 #育兒日常 #寶寶日記 #成長記錄 #lemontea.519 #凍檸茶
泰式青木瓜沙律
招牌火車頭河粉 (牛筋,美國肥牛片🐄,牛肋丸)
泰式海南雞飯
法式蝦🦐多士(四件)
泰式燒豬頸肉(10件)
泰式奶茶 + 咸檸檬七喜
2024-01-15 16 瀏覽
荃灣美食多籮籮,講到越南菜式,小越廚真係抵食!方便街坊生意!越南人氣套餐抵食呀$228火車頭湯檬粉,有幾種牛類食材一齊,大大碗,個湯係牛骨湯底!越式三寶湯河粉,抵食,有香茅豬扒、越式扎肉、炸春卷!泰式青木瓜沙律🥗開胃之餘又好味😋泰式生蝦,仲係有10隻咁多,抵食!泰式海南雞,加上個配汁不同的口感,不錯👍🏿講到越南菜少不了試吓米紙蝦卷$55大大舊,配料多,要分幾啖先可以咬到😅!飲品少不了鹹檸七、青檸梳打水之類!真係抵食,值得一試👍🏿

越南人氣套餐抵食呀$228

火車頭湯檬粉,有幾種牛類食材一齊,大大碗,個湯係牛骨湯底!
越式三寶湯河粉,抵食,有香茅豬扒、越式扎肉、炸春卷!
泰式青木瓜沙律🥗開胃之餘又好味😋
泰式生蝦,仲係有10隻咁多,抵食!

泰式海南雞,加上個配汁不同的口感,不錯👍🏿
講到越南菜少不了試吓米紙蝦卷$55

大大舊,配料多,要分幾啖先可以咬到😅!
飲品少不了鹹檸七、青檸梳打水之類!
真係抵食,值得一試👍🏿