2022-05-12 609 瀏覽
每次接阿女的時候都好想試吓呢間餐廳,適逢今日又經過,裡面又有位,入來試吓。樓面主要都是兩個員工,很忙。有茶芥收費,不是介意,最介意是要叫員工加水,因為沒有茶壺,惟有不停叫人加水😅。小籠包一看就是經典之作,只是包皮外也看出很多湯水,味道如一般上海菜的水準。拉麵彈牙,剛煮好的口感。紅燒肉就一般,有部分未夠入口即化,而且份量比較少。排骨有先炸才炒,芽菜量多,值得一試。周圍看也是附近的居民,感覺熱鬧。環境一般,食完都不會多留,只可叫醫肚。員工服務一般。
每次接阿女的時候都好想試吓呢間餐廳,
適逢今日又經過,
裡面又有位,
入來試吓。
樓面主要都是兩個員工,很忙。
有茶芥收費,
不是介意,
最介意是要叫員工加水,
因為沒有茶壺,
惟有不停叫人加水😅。

小籠包一看就是經典之作,
只是包皮外也看出很多湯水,
味道如一般上海菜的水準

拉麵彈牙,
剛煮好的口感

紅燒肉就一般,
有部分未夠入口即化,
而且份量比較少。

排骨有先炸才炒

芽菜量多

值得一試。
周圍看也是附近的居民,
感覺熱鬧。
環境一般,
食完都不會多留,
只可叫醫肚。
員工服務一般。
2022-04-09 313 瀏覽
原來星期六日同假期都無茶餐仲要收加一同茶芥,但門口大大個牌就無留心入咗去,一個人就叫咗生煎包,唉呀…咁嘅出品喺佐敦應該好難做,但聽到廚房鑊氣幾好,可能炒嘢會好d,算啦反正我應該唔會再嚟,終於知道點解人客少。
2022-02-28 262 瀏覽
外賣貨品出錯,打電話詢問態度惡劣最後更用粗口辱罵當值經理, 這就是你們的待客之道???我不用餐廳補償什麼我只想知道誰會貼錢買難受如果客客氣氣什麼都好說一開口就態度差劣最後還粗口侮辱遺憾不能零星否則一星都不想給如有誣捏我願意負上法律責任
外賣貨品出錯,打電話詢問態度惡劣
最後更用粗口辱罵
當值經理, 這就是你們的待客之道???
我不用餐廳補償什麼
否則一星都不想給
如有誣捏我願意負上法律責任
外賣送餐
2022-01-28 275 瀏覽
中午的外賣,真的自己點的再難吃也要吃完,這家店對四川擔擔麵有誤解,一點都不辣,好像在吃花生醬面,配料就是一點肉末,如圖,不說看不出來。。。。另外點了2個小籠包還算可以,但擔擔麵千萬別點
四川擔擔麵
2022-01-28
外賣送餐
2022-01-05 275 瀏覽
呢間餐廳之前都食過幾次,食物同價錢都唔錯😙有段時間冇食上海野,有D掛住,所以今日又來了😂去到餐廳大概係六點九,得返兩三張枱,其他滿晒😳完全同之前來個幾次唔同……🥟家族小籠包 ($38)一籠4隻,皮薄餡靚,夾起都唔會穿底😍點少少醋,擺落口,一啖一粒,湯汁係個口爆出來,湯汁幾清,正😋我地食完一籠唔夠喉,要encore多一籠😂🐷椰菜回鍋肉 ($78)呢個係我每次去上海餐廳都會叫嘅野😂🐷肥豬肉片又薄又大塊;豆乾好大條;🥬椰菜又夠翠綠😂味道好好,撈飯一流👍🍝銀芽鱔糊炒拉麵 ($88)相比起上面兩樣食物,我自己覺得呢個係比較遜色嘅😢味道上,佢係幾濃味嘅~但鱔糊份量唔係好多,主要都係拉麵為主😕同埋,食完成個碟都係油🤦‍♀️最後埋單 $272,包含茶芥每位 $6,服務費 10%~講開茶芥,佢杯蕎麥茶幾好飲😂食物水準都仲係唔錯,之後可以繼續來😏服務就正正常常,上菜都好快手👍
呢間餐廳之前都食過幾次,食物同價錢都唔錯😙
有段時間冇食上海野,有D掛住,所以今日又來了😂

去到餐廳大概係六點九,得返兩三張枱,其他滿晒😳
完全同之前來個幾次唔同……

🥟家族小籠包 ($38)
一籠4隻,皮薄餡靚,夾起都唔會穿底😍
點少少醋,擺落口,一啖一粒,湯汁係個口爆出來,
湯汁幾清,正😋
我地食完一籠唔夠喉,要encore多一籠😂

家族小籠包

🐷椰菜回鍋肉 ($78)
呢個係我每次去上海餐廳都會叫嘅野😂
🐷肥豬肉片又薄又大塊;
豆乾好大條;
🥬椰菜又夠翠綠😂
味道好好,撈飯一流👍
椰菜回鍋肉

🍝銀芽鱔糊炒拉麵 ($88)
相比起上面兩樣食物,我自己覺得呢個係比較遜色嘅😢
味道上,佢係幾濃味嘅~
但鱔糊份量唔係好多,主要都係拉麵為主😕
同埋,食完成個碟都係油🤦‍♀️
銀芽鱔糊炒拉麵

最後埋單 $272,包含茶芥每位 $6,服務費 10%~
講開茶芥,佢杯蕎麥茶幾好飲😂
食物水準都仲係唔錯,之後可以繼續來😏
服務就正正常常,上菜都好快手👍
2022-01-04
椰菜回鍋肉
有事到佐敦,約了家人在附近午飯先,超過大半年沒吃上海菜,很想吃上海點心🥟🍜,在Openrice定點找吃🧐見到此小店食評推介都不錯...可到此一試🤔入座後才知道原來妹妹已吃過多次😅😂👏🏻🤭午市套餐可享優惠價錢無限追加點心👍🏻追加份量不多🤭價錢又抵吃,可試多幾款點心👏🏼👏🏼 超好味😍上海春卷夠脆口,全素菜絲,又不會太油膩😋小籠包也出色,皮薄肉汁香濃🥟最欣賞"蜜汁火方"這味菜式👍🏻夾著青瓜片及脆炸腐皮,新鮮香脆口感😋沾滿蜜汁的金華火腿做到香甜又軟淋,老人家都咬得開😅吃過多間京滬、上海菜館"蜜汁火方"的不同做法及配料,雖然此道菜式略為昂貴,但都總會試試,不是間間店都能做得出色,很看師傅烹調手藝,最貴的...又或是得獎的也試過,有些傳統做法配蜜汁蓮子,有些配脆炸春卷皮,好似也有試過配鍋巴?🤔但個人認為...暫時來說...此店這個配搭最叫人回味,口感豐富,也是最喜愛的🤤😮其實...某集團出名的XX拉麵店也是如此配搭🤫做法一樣出色👍🏻😋但就未必間間分店都有同樣水準吧!😓厚厚的"蔥花薄餅"香脆可口,有質感又不油膩😋 香煎牛肉餡餅,包底煎得香脆,餡料仍保留肉汁👍🏻😵都有吃其他午飯套餐及擔擔麵😅麵質不錯,

蜜汁火方

蔥花家常薄餅

厚厚的"蔥花薄餅"香脆可口,有質感又不油膩😋
香煎牛肉餡餅,包底煎得香脆,餡料仍保留肉汁👍🏻😵
生煎牛肉包

都有吃其他午飯套餐及擔擔麵😅麵質不錯,擔擔麵湯底香濃不太辣,但忘記了影相...🙄可能主食冇乜特別,反而欣賞啲點心🤭此店上海點心做得出色👍🏻有水準🤨可再返尋味😅
蜜汁火方
蔥花家常薄餅
2021-11-23 503 瀏覽
《小籠家族》佐敦上海街我真係特別喜歡小店,因為每間都有自己獨特既味道🥰同事話好想食小籠包,所以就揾間上海小店試下,果然無揾錯👍無論食物同服務都幾好而且係街坊價,真正好食又抵食既😏❤午巿有套餐,客飯同湯麵類都有但選擇唔係太多,唔岩口味可以單點價錢都唔貴💫我地分別叫左客飯同湯麵套餐,仲可以用優惠價$13無限加小食類💞<乾煸四季豆客飯>$58好夠鑊氣,四季豆炒得好香好乾身👍<酸辣湯麵>$45超大碗份量,而已夠酸夠辣😋麵底好多我食唔哂,食到尾個湯都唔會變水👍<家族小籠包>$13+$13加$13有2隻,所以我地加4隻,皮薄多饀多仲有滿滿既湯汁,果然係正正既小籠包(我好怕皮厚)<生煎牛肉包>$13包面油左小許,底部無煎得脆脆,比較失望😐但牛肉餡好好食,期待下次有脆脆底比我<上海春卷>$13炸得不錯👍上海春卷感覺無咁油膩,好食😋街坊價錢但仲好食過集團,而且座位都舒適既,二位落單既男士都好細心,我地問熱豆漿有無先加糖佢話有,咁我地改要凍既,佢都再走入廚房問凍有無糖再返黎話我地知凍都有糖😂而且上菜細心慢慢放💞服務無得輸
《小籠家族》佐敦上海街

<乾煸四季豆客飯>$58

好夠鑊氣,四季豆炒得好香好乾身👍

乾煸四季豆

<酸辣湯麵>$45

酸辣湯麵

<家族小籠包>$13+$13

<生煎牛肉包>$13

<上海春卷>$13
炸得不錯👍上海春卷感覺無咁油膩,好食😋

上海春卷

這間以上海人的口味來探店小籠包 真的非常多汁鮮嫩 肉的口感夠彈夠鮮 皮皮非常薄 拎起點醋 不會破皮銀絲鱔糊濃油赤醬的代表 比灣仔另一間上海菜館好吃 價格又平很多 一根根的鱔絲柔軟滑嫩 沒有腥味 適合配飯水煮酸菜魚很驚奇的是第一次吃到用黄花鱼做的 很新鲜 没有冰鲜鱼的腥味 酸菜鱼汤很鲜甜 酸菜也不是非常酸 恰到好处 168一大份 好平 可圈可点水煮牛肉牛肉够嫩 够弹 还有粉皮 师傅的这材料还真是特别 粉皮够滑爽 总体环境卫生干净 服务都是靓仔🤵‍♂️ 倒水倒茶主动 点餐上菜够快
這間以上海人的口味來探店小籠包

銀絲鱔糊

水煮酸菜魚

水煮牛肉

2021-10-28 356 瀏覽
佐敦上海菜黑松露小籠包🥟多汁,有黑松露味唔會穿低蕃茄牛肉麵🍅🐮正常,蕃茄味普通整體上普通我去嘅時候餐廳冇乜人,所以服務都ok但味道冇太大特別正常嘅一間上海嘢不過價錢來講,如果成日咁冇乜特別嘅上海野就相對上有啲貴🥲因為佢個價錢,可以食到同區其他好食啲嘅西餐。呢個質素嘅餐廳,相對來講其實可以平返兩至三成,做返一啲街坊生意嘅質素。🤔環境整體來講,都乾淨企理嘅。成個裝修格局,都好中式嘅上海感覺。🤩
佐敦上海菜
黑松露小籠包🥟
多汁,有黑松露味
唔會穿低

蕃茄牛肉麵🍅🐮
正常,蕃茄味普通

整體上普通
我去嘅時候餐廳冇乜人,所以服務都ok
但味道冇太大特別正常嘅一間上海嘢

不過價錢來講,如果成日咁冇乜特別嘅上海野
就相對上有啲貴🥲
因為佢個價錢,可以食到同區其他好食啲嘅西餐。

2021-09-18 449 瀏覽
上海菜小館,家庭式小店生煎湯包  水煮牛肉麵  麻辣豬手 蔥油餅生煎湯包 個底好脆口,咬開個湯汁好熱辣同埋好鮮甜! 肉餡好多!水煮牛肉麵 無傳統川式咁濃油同辣 香辣惹味牛肉嫩滑 麻辣豬手 切細件煮熟再淋上麻辣汁,又麻又辣,好在只係小辣味道唔攻鼻蔥油餅 煎到外皮好酥脆可口 咬開都係滿滿既蔥花 一客總6件平均消費$150評分8/10佐敦上海街62號地下1號舖
上海菜小館,家庭式小店
生煎湯包  水煮牛肉麵  麻辣豬手 蔥油餅
水煮牛肉麵 無傳統川式咁濃油同辣 香辣惹味牛肉嫩滑
蔥油餅 煎到外皮好酥脆可口 咬開都係滿滿既蔥花 一客總6件
平均消費$150
評分8/10
佐敦上海街62號地下1號舖
2021-08-16 429 瀏覽
又黎試下小店呀點左~小籠包呢個個皮夠薄裡面有湯汁又熱辣辣咁都幾推介呀~雪菜炒年糕呢個好淡呀真係要點豆板獎先搞得店呀其實個雪菜都有味只係個炒年糕本身太清淡呀~干煸四季豆呢個正常呀份量都唔細食下蔬菜感覺好DD
又黎試下小店呀

份量都唔細
食下蔬菜感覺好DD
2021-05-19
  • 小籠包
今日要同大家介紹依間平民價上海菜😬晚市時間去食完全唔洗等位,睇個menu都覺得價錢好抵食,而且份量都適中😀🔻#招牌麻辣口水雞 $68先黎個冷盤口水雞,其實唔算太辣,佢擺盤都好美觀,整到成個半圓咁,味道唔算太咸,而個麻辣汁都好夠味👌🏼🔻#上海生煎湯包(4件)$38出面個皮係勁脆嘅,一食落去啲汁會咇出黎,不過始終同係上海食嘅正宗生煎包都係差啲😮🔻#家族小籠包(4件)$38不過不失咁啦,冇乜特別,一啖可以放曬入口,都算係皮薄嘅,同埋入面啲湯汁都ok😬🔻#炸銀絲卷 $25其實同炸饅頭係差唔多嘅野,不過個飽食到有一絲絲咁,點煉奶當然係好好食啦🤗🔻#四川擔擔麵 $42味道係ok嘅,麵嘅軟硬度適中,不過可以加多啲花生粒咁,感覺有啲單調🔻#高力豆沙(4件) $48依個就令我覺得有啲失望嘅,因為我淨係食得出依個係一舊麵粉出面沾左啲糖粉,冇乜軟綿綿嘅感覺,豆沙餡都比較少,食到好入先有😅🔻介紹完食物,就想講下佢嘅服務😠話說幫朋友慶生,想比個surprise佢所以中午時間一早就諗住放低個蛋糕係舖頭…點知個店員一黎就話唔可以咁樣留位🙄..ok fine, 咁就算要等位都唔緊要啦(但結果夜晚時間見到根本就冇乜人)
#招牌麻辣口水雞 $68
#上海生煎湯包(4件)$38
#家族小籠包(4件)$38
#炸銀絲卷 $25
#四川擔擔麵 $42
#高力豆沙(4件) $48
🔻
介紹完食物,就想講下佢嘅服務😠話說幫朋友慶生,想比個surprise佢所以中午時間一早就諗住放低個蛋糕係舖頭…點知個店員一黎就話唔可以咁樣留位🙄..ok fine, 咁就算要等位都唔緊要啦(但結果夜晚時間見到根本就冇乜人)最終都係要請求下佢先肯..然後!到我叫個店員上個蛋糕果時,佢無啦啦走黎我耳邊講話要收$50切餅費!ok, 其實收都冇所謂,但咁樣咩surprise 都冇啦,勁奇怪係人都知咩事啦,點解唔可以中午時分就同我講定呢???😤重點!佢成個蛋糕拎出黎,拆都冇拆,刀叉碟唔比,叫佢比仲拎左把污糟嘅刀黎,依然係冇打算比碟,然後佢收我$50切餅費😳
🔻
叫左咁多野食,其實大部分都唔超過$50,感覺上佢有少少禁住黎搶,所謂「切餅費」,其實都只係佔用左佢雪櫃空間幾個小時😐我明白可能小本生意,收切餅費其實ok, 但佢令我感覺唔良好🙁冇錯依間餐廳的確係幾抵食,不過佢嘅服務實在有待改善😾
2021-06-25
2021-07-19 475 瀏覽
我幾鍾意食上海菜,但望住餐牌發覺好似好多都係澱粉質!呢期要食少啲但呢餐都爆晒標……芝麻胡椒大餅 $38 個芝麻餅幾好食,少少硬身,但餡料唔係好多,食落唔係好濃胡椒味,反而有啲似叉燒包。家族小籠包 $38 未稱得上皮薄餡靚,但至少唔係好厚皮,而且有少少湯汁,不過不失。家族海鮮炒飯 $78 望落似豉油炒飯,配料唔算好豐富,但幾大碟,亦炒得唔錯,唔會太油又唔太乾。.見食評好多話抵食,我覺得唔算貴,但又稱唔上抵,而且食物質素亦說不上出色。今次人少少試得唔多,食左三款感覺普普通通,有機會可以再試下其他。
芝麻胡椒大餅
芝麻胡椒大餅

家族海鮮炒飯

家族海鮮炒飯
佐敦新開左一間上海菜😜個名叫做「小籠家族」,咦好似主打小籠包喎😚好鍾意食小籠包俾我就即刻去咗啦💪🏼首先點評佢個小籠包,真係十分之出色,👍個小籠包皮10分薄,內涵湯汁滿滿!雖然個樣就唔太討好,勝在有實力!擔擔面就完全唔辣,🙀啱晒食唔到辣嘅朋友,(本人就鍾意食辣多啲野嘅)擔擔面相對比其他出邊嘅味道淡,👁👁而且睇圖都知道其實佢都係比較浠,可能係因為啲肉碎唔夠多,而且通常擔擔面會有粒粒花生增加口感,👅呢個又冇硬係爭咁啲,好彩佢嘅麵條呢軟硬適中、有少少彈牙,都幾新鮮🧏🏽‍♀️唔會浸到林晒,挽回失分!至於雲吞雞呢,啲雞就比較老,雲吞都算唔錯,滑脫脫🧏🏻‍♂️不過唔鍾意食韭菜嘅就唔好揀啦🤷🏻‍♀️而且份量真係比較少,🤏🏻但係又用個咁大嘅碗裝,反差有啲大,睇上去冇咁好睇啦👀整體來講呢一間唔算好貴,小籠包可以一人一籠,擔擔面同雲吞雞就視乎個人喜好啦👀聽講佢啲上海粗炒 同麻婆豆腐 都幾唔錯!不過講真一句餐廳衛生真的有進步空間😣啲杯杯碟碟好黐手,地板都係癡粒粒🤣🤣🤣🤣
佐敦新開左一間上海菜😜
個名叫做「小籠家族」,
咦好似主打小籠包喎😚
好鍾意食小籠包俾我就即刻去咗啦💪🏼

首先點評佢個小籠包,
真係十分之出色,👍
個小籠包皮10分薄,內涵湯汁滿滿!
雖然個樣就唔太討好,
勝在有實力!

擔擔面就完全唔辣,🙀
啱晒食唔到辣嘅朋友,(本人就鍾意食辣多啲野嘅)
擔擔面相對比其他出邊嘅味道淡,👁👁
而且睇圖都知道其實佢都係比較浠,
可能係因為啲肉碎唔夠多,
而且通常擔擔面會有粒粒花生增加口感,👅
呢個又冇硬係爭咁啲,
好彩佢嘅麵條呢軟硬適中、有少少彈牙,都幾新鮮🧏🏽‍♀️
唔會浸到林晒,挽回失分!

至於雲吞雞呢,
啲雞就比較老,
雲吞都算唔錯,滑脫脫🧏🏻‍♂️
不過唔鍾意食韭菜嘅就唔好揀啦🤷🏻‍♀️
而且份量真係比較少,🤏🏻
但係又用個咁大嘅碗裝,反差有啲大,
睇上去冇咁好睇啦👀

整體來講呢一間唔算好貴,
小籠包可以一人一籠,
擔擔面同雲吞雞就視乎個人喜好啦👀
聽講佢啲上海粗炒 同麻婆豆腐 都幾唔錯!
不過講真一句餐廳衛生真的有進步空間😣
啲杯杯碟碟好黐手,地板都係癡粒粒🤣🤣🤣🤣
2021-05-16 551 瀏覽
Lunch 嚟食呢間上海菜,入面環境好唔同,偏modern但又有木枱櫈,而lunchset 有好多選擇簡😂 $45一款麵包豆漿,仲可以加$13無限次加小食,性價比高1️⃣擔擔麵麻醬花生醬吾以再濃啲會更好食! 用上海幼麵,肉碎再加,花生碎,味道似足上海原味道2️⃣酸辣湯麵酸辣湯麵同樣用上海幼麵,味道較啖,應該要酸、辣多啲,湯好足料,有木耳絲、冬菇、腐皮、粉絲,好食😋3️⃣生煎牛肉包比較特別係用牛肉整生煎包,但仍然有鎖住肉汁,外皮焦脆,食落啖啖肉 4️⃣小籠包最愛小籠包,皮薄饀靚,湯汁熱騰騰,超juicy咁多樣作為一個lunch 真係好滿足🤤🤤

1️⃣擔擔麵
2️⃣酸辣湯麵
3️⃣生煎牛肉包
4️⃣小籠包
最愛小籠包,皮薄饀靚,湯汁熱騰騰,超juicy
咁多樣作為一個lunch 真係好滿足🤤🤤