2024-02-25 382 瀏覽
今日去朋友大埔屋企團拜,買啲嘢食上朋友去加料,見到呢間尋麻記,就買上朋友屋企。舖頭雖然細細間,但老闆有裝飾得好有心思,又靚靚咁。對住琳瑯滿目既菜式,真係乜都想試呀!最後揀咗以下幾款。麻椒雞:雞既肉質嫩滑。花椒味濃郁,夠晒麻。啱晒麻辣控金牌肥腸:果然真係金牌產品!一定要叫呢個. 肥腸清潔得非常咁乾淨!而且滷得好入味。質地易咬開,唔會韌。而且佢有雪頭喺入邊,第一次食雪豆,原來係咁好食嘅。西芹拌腐竹:豆味濃郁,加埋西芹獨特嘅清新香味,味道都幾夾。雙椒茄子:茄子吸晒醬汁嘅味道,好惹味。招牌水果冰粉:呢個都係必食。聽職員講佢哋嘅冰粉係用豆每日新鮮搓成,全港冇乜幾多間會咁做,因為真係好嘥功夫。食嘅時候我見到冰粉真係同平時食開嗰啲好唔同,佢有好多氣孔,比平時嗰啲煙韌!好特別嘅口感. 而且加埋好多唔同嘅生果,增加味道層次。呢個手工菜一定要支持。另外,值得一讚係呢間外賣店佢哋嘅packing好企理。小菜有好多款式選擇,就算素食人士都啱食。呢間欣賞小店仲有好多自家製產品,例如腐乳,真係要慢慢試晒佢。

舖頭雖然細細間,但老闆有裝飾得好有心思,又靚靚咁。

對住琳瑯滿目既菜式,真係乜都想試呀!最後揀咗以下幾款。

麻椒雞:雞既肉質嫩滑。花椒味濃郁,夠晒麻。啱晒麻辣控

西芹拌腐竹:豆味濃郁,加埋西芹獨特嘅清新香味,味道都幾夾。

雙椒茄子:茄子吸晒醬汁嘅味道,好惹味。

2024-05-14 6 瀏覽
聽朋友講,尋麻記喺大埔好出名,好多人專登走入嚟大埔買嚟食。尋麻記係做外賣店為主,舖頭雖然唔大間,但係好多人幫襯,成日都要排隊。鋪面好乾淨企理,亦都睇得出老闆有額外花心思去裝飾~今次試咗佢的招牌菜,樣樣都超好食:🌟麻椒雞嗌咗半隻雞,係即場由職員手撕半隻雞俾我哋手法好公道,喺客人面前即場整,半隻雞就係半隻雞,確保冇偷工減料👍👍雞肉好爽口,帶有豐富的花椒味!我揀咗大辣啲辣味係由雞隻入面嘅幾種乾椒醃製而成,所以啲辣味、滷味係同雞肉味 合為一體!👍👍個人覺得辣得夠刺激!不愧係招牌菜,絕對推薦!!🌟金牌肥腸肥腸洗得好乾淨,無臊味, 口感煙韌,夠晒軟糯,滷水味道好入味,又易咬開~肥腸的份量亦都相當多😋😋其實仲有其他小食都好好食,都不可錯過!!
聽朋友講,尋麻記喺大埔好出名,好多人專登走入嚟大埔買嚟食。

鋪面好乾淨企理,亦都睇得出老闆有額外花心思去裝飾~

今次試咗佢的招牌菜,樣樣都超好食:

🌟麻椒雞

嗌咗半隻雞,係即場由職員手撕半隻雞俾我哋

雞肉好爽口,帶有豐富的花椒味!我揀咗大辣

個人覺得辣得夠刺激!不愧係招牌菜,絕對推薦!!

🌟金牌肥腸

肥腸的份量亦都相當多😋😋

其實仲有其他小食都好好食,都不可錯過!!

• 無骨鴨掌
  • 麻香雞
身為一個雲南人,對麻辣嘅食物一直要求好高。佢不單止係個雞好好味,其他嘅麻辣小食都很滿意。好入味,好送飯,配酒一流!今次係第一次,嗌咗半隻雞同一個麻辣牛肚,下次我要全部試過!真係好鍾意!
2024-05-11 0 瀏覽
今日禮拜六 學校Canteen無咩食~就來打包大埔名物翻學校食真係不愧為大埔名物啊 實在太好味了!!我覺得每個經過嘅同學仔都會羨慕我哈哈哈哈 炎炎夏日哩啖涼麵嘅含金量真係極高 超好味! BB辣好適合我哈哈哈 下次再挑戰辣小小~一D都唔油膩 勁香勁好味😋金牌肥腸真係好好味 洗得好乾淨之餘仲要非常入味 好食😋推介!因為咩都想食 所要點咗個大滿貫冰粉!真係好睇又好味😋見到老闆娘放水果落去嘅時候 水果保存得好乾淨、新鮮 食得出老闆娘&老闆嘅用心同細心!有下次!
真係不愧為大埔名物啊 實在太好味了!!

招牌肥腸
大滿貫冰粉
有下次!
雞腎

招牌肥腸
大滿貫冰粉
雞腎
2024-05-09 0 瀏覽
尋麻記 (大埔)涼菜同雞外賣專門店,平時屋企斬料斬係港式燒味,今次攪攪新意思。係川菜嘅外賣店,初嘗麻椒雞同麻香雞。店舖細細但好企理,好多人買。食物擺放入哂食物櫃,一目了然招牌麻椒雞(半隻)$88麻香雞(半隻)$88兩者之間分別就係麻辣同只麻不辣。lrder後老闆即場處理雞隻。撕開成一塊塊,再係面上加香脆花生🥜。雞肉實在,充滿香料味道,有點飲鹵味的香料味再加麻加辣。另外叫咗涼菜萵筍$38,一絲絲爽脆,好香麻油味,唔會辣。越食越開胃。
尋麻記 (大埔)

店舖細細但好企理,好多人買。食物擺放入哂食物櫃,一目了然

招牌麻椒雞(半隻)$88
麻香雞(半隻)$88

撕開成一塊塊,再係面上加香脆花生🥜。
雞肉實在,充滿香料味道,有點飲鹵味的香料味再加麻加辣。

2024-04-20 48 瀏覽
早前見網友post此外賣店為大埔名物之一,過開嚟大埔一於會一會它。諗住兩點幾下午茶時段會小人啲,點知都係人頭湧湧,證明真係好食先會咁多人!我叫了以下食物外賣:1. 招牌麻椒雞(半隻):老闆即場剪開隻雞,好俾心機慢慢撕開,所以大家要耐心等候喲!雞如其名,又麻又香又辣,好開胃好惹味!🌟2. 金牌肥腸:呢個我極力推介,肥腸又淋又入味,唔騷而且好乾淨,正!😋3. 燒椒黃金皮蛋:皮蛋係糖心㗎!👍🏻4. 大滿貫冰粉:呢個冰粉真係唔可以錯過,香港唔多地方有得食,而且呢個冰粉老闆娘話係自己預備,甜度剛好,夏天食返碗涼浸浸,必食!😍

我叫了以下食物外賣:

3. 燒椒黃金皮蛋:皮蛋係糖心㗎!👍🏻

• 大滿貫冰粉
2024-04-18 38 瀏覽
星期六去左大埔同朋友交收, 之後諗住買外賣唔駛煮, 朋友介紹呢間出名麻椒雞外賣店, 去到大約5點半, 已經要排隊, 除左麻椒雞, 仲有招牌肥腸, 不同款式的冷盤小菜, 不過有啲菜式已經售罄, 想食嘅朋友,記得早啲去, 我大約排左3個字就到我, 都算快~*麻椒雞(全隻)$148點左麻椒雞, 有大中小,BB辣可以揀, 我揀左BB辣試一試佢既辣度先, 俾左錢後店員會即刻手撕,雞肚入面釀滿了花椒辣椒和其他香料, 手撕完滿滿的一大堆雞肉, 上面仲會加脆花生, 見到未食都流口水, 哈哈!  雞肉好入味, 食落不會好靭,辣得黎又帶麻香, 味蕾好刺激, 正~ 溫馨提示, 食唔到辣嘅朋友可以試吓佢嘅麻香雞, 不辣的~*金牌肥腸 (中)$42呢度肥腸都係招牌之一必點, 果然係招牌, 肥腸處理得很乾淨, 唔會肥, 食落口感唔靭但又有啲咬口, 小小滑, 好味!! 墊底有大大粒的白云豆, 老闆話係同豬手一齊炆, 豆吸收了湯和豬手味, 食落甜甜地, 我很喜歡食~

*麻椒雞(全隻)$148

溫馨提示, 食唔到辣嘅朋友可以試吓佢嘅麻香雞, 不辣的~

麻椒雞(全隻)

*金牌肥腸 (中)$42

2024-04-13
麻椒雞(全隻)
  • 麻椒雞
2024-03-04 164 瀏覽
行街經過發現呢間特色的川菜外賣店,菜單上有各種各樣的菜品,我點了幾道招牌菜和一些小吃。半隻麻香雞($88)。這是他們的招牌菜之一,以辣椒和花椒為主要調味料,烹調出濃郁的辣味和香氣。麻香雞現場即時拆肉,配上辣椒的刺激和花椒的麻感,非常刺激。金牌肥腸(大份:$52)以熟軟的豬腸為主要材料,經過烹煮吸收各種香料,肥腸更加入味而質地韌而不膩。檸檬雞爪(一份:$52)是一道招牌小食,已經去骨,而且好入味。爽口得很。香辣雞腎($48)它用麻辣調料烹製而成,雞腎的口感鮮嫩,辣味也很適中,非常開胃。麻辣豆干味道爽口彈牙,辣味適中。直接食又得,作為下酒菜又得。很是惹味。

半隻麻香雞($88)。

金牌肥腸(大份:$52)

檸檬雞爪(一份:$52)
是一道招牌小食,已經去骨,而且好入味。爽口得很。

香辣雞腎($48)

麻辣豆干

2024-03-04 120 瀏覽
一直都好鐘意食麻辣小菜,咁啱又有朋友住大埔,朋友高度推介呢一間。 去到嘅時候,舖頭都排長龍,原來呢間小店非常之講究衛生。佢哋每整一份手撕雞,就會用一對新手套。 睇得出對細節好有要求。所以等待時間變相長咗。因為疫情關係,我都好欣賞呢啲咁注重衛生嘅小店。 講返嘢食先,朋友推介食佢哋嘅手撕雞,青瓜,同埋萵筍絲。 最後我哋見到好多人order藕片,於是我哋都叫埋。 我最鍾意佢哋跟重量咁計,豐儉由人。 麻辣手撕雞半隻: 雞好入味,份量都好足,唯一要講嘅就係可以多汁啲青瓜海哲,萵筍絲:呢啲都係一定唔會錯嘅,爽脆口感,同埋麻辣嘅汁,點會唔好食呀? 藕片:好爽脆,但又好香好夠味,最驚食果啲好淋身既,唔單止油、仲好粉,係會比人覺得擺左好耐咁,呢個真係新鮮整麻辣雞腎: 份量勁足!!! 完全冇內臟嘅怪味!好彈牙爽口,正呀 可惜嘅係冇得堂食,外賣嘅話要用好多外賣盒,好似有啲唔環保咁。。 希望呢間店可以做大啲,有得堂食啦。。好多人試大腸,我見到個汁同賣相,份量都唔少,下次想試呢個

麻辣雞腎: 份量勁足!!! 完全冇內臟嘅怪味!
好彈牙爽口,正呀

好多人試大腸,我見到個汁同賣相,份量都唔少,下次想試呢個
2023-11-06 262 瀏覽
食唔食得辣都好,外賣店都照顧到大家要求,今次我地叫左 金牌肥腸 ❤少麻辣勁香滷水味,豬大腸夠哂爽口彈牙,一D騷味都冇,食起黎又唔會好油膩,仲有D香菜,食起黎唔會好有罪惡感。麻香雞❤即場手撕,雞入面會因應唔同辛辣度而釀滿唔同辣度既花椒等香料,麻而不辣,雞肉肉質嫩滑,PI夠薄,重點係,媽咪都食得出係走地雞,都話好好食。檸檬雞爪❤夠哂清新,細嫩彈牙,秒清。紅油豬手❤係最辣果味,豬手好好好彈牙,食起黎好有骨膠原既口感,同埋真係辣得好過癮,食得辣既必點!
食唔食得辣都好,外賣店都照顧到大家要求,今次我地叫左

檸檬雞爪❤夠哂清新,細嫩彈牙,秒清。

2023-10-20 165 瀏覽
自從上年試過「尋麻記」後,一直對佢地嘅麻椒雞念念不忘,今日經過見到唔係太多人,就一於買黎夜晚睇波食。對比起上次,餐廳多咗更多款式嘅涼菜,亦有冷麵及冰粉,但主角當然係麻椒雞啦。麻椒雞可以揀大、中、小辣或唔辣,聽老闆講唔同辣度用唔同嘅辣椒,所以會有唔同嘅風味。麻椒雞 :由於想試更多其他食物,今次只係要咗半隻,老闆依然好純熟地即時將雞拆肉拆骨,最後加入花生包好。麻椒雞入口麻香味十足,雞肉嫩滑唔鞋,小辣食落好惹味,下次可以試下要中辣,花生吸收咗雞油及辣椒味,用黎佐酒一流。檸檬雞爪 :雞爪全部已經起晒骨,啱晒鍾意食雞爪但懶嘅我,食落味道酸酸辣辣,相當開胃。雞絲涼麵 :一碗份量都幾多,足夠兩個人食,除咗雞絲外,仲有青瓜絲及花生,又涼又辣真係食得幾過癮。招牌水果冰粉 :好精緻嘅包裝,涼粉口感滑溜溜,水果有芒果及哈蜜瓜,味道好清甜,食完咁多辣嘢,食返d冰粉感覺份外清新。

麻椒雞 :

檸檬雞爪 :

雞絲涼麵 :

招牌水果冰粉 :
2023-10-11 674 瀏覽
又係我麻辣怪出動嘅時候間舖頭個名一望,已經覺得好吸引8號風球之後決定入大埔會一會佢.鋪頭係外賣店,未入去已經聞到濃濃嘅麻香味成間都係食麻辣嘢,係玻璃櫃入面放好一盤盤望到已經好有食慾,款式多度有選擇困難.上網睇話店舖經常出現人龍我今日17:00去,已經有啲款售罄想食嘅朋友,記得早啲去__________________________🔹 麻椒雞(半隻)$78👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️好大份兩個食半隻好夠!$138有全隻Order完店主會即刻手撕,雞肚入邊釀滿咗花椒辣椒等嘅香料保證冇偷工減料足半隻😂.有小中大辣可以揀雞肉唔會好靭,好入味,辣得黎又帶麻香上面仲會加好多脆花生🥜正!食唔到辣嘅朋友都可以試吓佢嘅麻香雞.🔹 金牌肥腸 (中)$38👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌖🌑Keto friendly: ⭕️肥腸果然係招牌口感唔靭但又有啲咬口夠肥又大條,滿滿油脂香處理得夠乾淨,中份份量已經好多墊底係口感粉糯大大粒嘅白云豆 🫘.🔹 香辣蝦尾 $48👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️呢個就中中廷廷幾有蝦香,點辣油味道唔錯不過可能因為我
又係我麻辣怪出動嘅時候
間舖頭個名一望,已經覺得好吸引
8號風球之後決定入大埔會一會佢
鋪頭係外賣店,未入去已經聞到濃濃嘅麻香味
成間都係食麻辣嘢,係玻璃櫃入面放好一盤盤
望到已經好有食慾,款式多度有選擇困難

上網睇話店舖經常出現人龍
我今日17:00去,已經有啲款售罄
想食嘅朋友,記得早啲去

__________________________
🔹 麻椒雞(半隻)$78
👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
好大份兩個食半隻好夠!$138有全隻
Order完店主會即刻手撕,
雞肚入邊釀滿咗花椒辣椒等嘅香料
保證冇偷工減料足半隻😂

有小中大辣可以揀
雞肉唔會好靭,好入味,辣得黎又帶麻香
上面仲會加好多脆花生🥜正!
食唔到辣嘅朋友都可以試吓佢嘅麻香雞

🔹 金牌肥腸 (中)$38

👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌖🌑
肥腸果然係招牌
口感唔靭但又有啲咬口
夠肥又大條,滿滿油脂香
處理得夠乾淨,中份份量已經好多
墊底係口感粉糯大大粒嘅白云豆 🫘
🔹 香辣蝦尾 $48

👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
呢個就中中廷廷
幾有蝦香,點辣油味道唔錯
不過可能因為我懶,
要逐隻蝦剝殼🫣就覺得食得無咁爽
🔹 藤椒鳳爪 $48

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌘
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ⭕️
呢個好食,鳳爪超級爽脆
藤椒又帶點麻
唔知係咪錯覺,鳳爪帶啲檸檬香
幾開胃,小清新唔錯!
鳳爪既骨又清得好乾淨,一啖一隻好方便食
🔹 麻辣毛豆 $18

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
Keto friendly: ⭕️唔係咁岩,毛豆高蛋白少肥
個麻辣汁放左蒜
如果平時鍾意食冷麵加蒜嘅朋友一定會鍾意
醃得好入味,如果下次再幫襯都會回購
🔹 豬手 $48

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
個麻辣汁同鳳爪果個一樣
辣得黎好香
豬手好爽脆,啲毛有清得好乾淨
整體好食!
  • 毛豆
  • 豬手
  • 藤朝鳳爪
2023-09-10 207 瀏覽
尋麻記是香港大埔一間專門吃麻辣川菜的外賣餐廳,絕對值得支持的特色小店。價錢實惠,根據重量計算,絕對是你可以控制的範圍以內,而且有很多不同選擇🤩麻辣鳳爪,不會太辣非常開胃雞汁麻辣豆乾,豆乾非常乾爽,辣到適中麻香雞:就算不太能夠吃辣都有選擇。半隻雞$78,份量絕對不少。雞肉非常嫩口,味道非常出色。建議大家如果有興趣可以早一點來,因為今天去到的時候很多都已賣清光了😂📍尋麻記 (大埔)大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖

麻辣鳳爪,不會太辣非常開胃
雞汁麻辣豆乾,豆乾非常乾爽,辣到適中

📍尋麻記 (大埔)
大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖
🚩大埔寶鄉街🚩成日經過呢間外賣店門外聞到一股辣香既味道,所以今日突登去睇下入而有咩食😎😎😎🐓招牌麻椒雞 (中辣)$78/半隻 經過時間用唔同既香料放入雞入面去醃製而成,所以雞肉同骨頭都充滿住麻椒既味道,獨特在佢係手撕雞,連雞皮都是脆脆的😍🐖金牌肥腸 (中份)$38濃濃既香撲鼻,肥腸清潔得好乾淨,食落每淡都好Juicy😋😋特別之處係佢除左有肥腸,仲有大大粒既豆做配菜😚😚😚🐥香辣雞腎 $48涼伴雞腎質感爽滑,食落其實佢唔算辣,可能食到d辣椒皮就有少少辣咁,但佢係幾好味,食飯食粥送酒都流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐂香辣牛肚 $48第一次食涼拌牛肚絲,細細條都吸哂涼拌既辣汁,每一條的牛肚絲都幾惹味🤩一食就愛上左了😍😍📍 尋麻記 (大埔)🗺️ 大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖
🚩大埔寶鄉街🚩

🐓招牌麻椒雞 (中辣)$78/半隻

🐖金牌肥腸 (中份)$38

🐥香辣雞腎 $48

🐂香辣牛肚 $48

📍 尋麻記 (大埔)
🗺️ 大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖
2023-07-12 398 瀏覽
尋麻記 (大埔)大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖最近俾我發掘到一間位於大埔嘅新開川菜外賣小店,佢哋有超多唔同嘅小菜,仲要係每日現做現賣,賣晒就冇,仲有甜品賣添㗎招牌菜半隻麻椒雞 $78 一隻係$138佢哋嘅麻椒雞係人手搣啲雞肉出嚟,好有誠意,凍食 熱食都可以😜半隻好夠兩個人食,用嚟送飯一流,麻椒味道突出,麻味明顯,而且持久不散,還有涼麻既感覺,最後仲陪咗佢哋自家醃製嘅辣花生🤤辣得好過癮佢哋都有好多款特色涼菜,食咗兩款一款係 青瓜海蜇頭 $20/100g海蜇頭大大塊 麻辣感十足 唔會好辣,小編係一個食開小辣嘅人,完全接受到呢種辣度 青瓜好爽口 燒椒黃金皮蛋 $28份皮蛋嘅蛋黃係流心㗎,麻辣味都係好十足size仲要幾大隻下,好啱攞嚟做配菜😍雞絲涼麵 用一個桶仔裝住,好有新意,除咗雞絲之外,仲有啲青瓜絲 同埋豆芽,食落口好fresh 而且而家炎炎夏日,好啱而家嘅天氣食,份量都真係幾多🤣要2個人食先食得曬甜品大滿貫手工冰粉 $38冰粉係佢哋自家製既產品,味道口感 冰涼香甜,嫩滑爽口,生津解暑,清涼降火,夏天必食既一道美食,另外有好多配料,例如芒果、西瓜、馬蹄爆珠、唔同口味嘅芋圓嗰日有楊
尋麻記 (大埔)
大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖

招牌菜
半隻麻椒雞 $78 一隻係$138

佢哋都有好多款特色涼菜,食咗兩款
一款係 青瓜海蜇頭 $20/100g

燒椒黃金皮蛋 $28份
皮蛋嘅蛋黃係流心㗎,麻辣味都係好十足
size仲要幾大隻下,好啱攞嚟做配菜😍

甜品
大滿貫手工冰粉 $38
冰粉係佢哋自家製既產品,味道口感 冰涼香甜,嫩滑爽口,生津解暑,清涼降火,夏天必食既一道美食,另外有好多配料,例如芒果、西瓜、馬蹄爆珠、唔同口味嘅芋圓嗰日有楊梅味嘅芋圓,仲有迷你芋圓、山楂粒、椰果、青提子乾、瓜子肉等等,成個都好有口感,好消暑😎

overall 下次經過都會再買😍😍
  • 大滿貫冰粉