2024-02-25 79 瀏覽
芊芊呢排好鍾意食燒雞🤣我之前食過一次覺得唔錯,今次帶佢試下先!餐廳環境真係唔錯,裝修好高級坐得舒服,而家仲有機器人送餐㖭,真係越黎越先進!將軍熟成燒雞,佢啲皮燒得金黃香脆,咬落去好Juicy,芊芊好鍾意❤️真係一啖接一啖食唔停🤣🤤肉桂乳鴿都好出色!鴿肉鮮嫩多汁,味道濃郁,真係口感一流!海鮮蛋白炒飯menu上係冇,要主動搵職員落單,炒飯一粒一粒分明,海鮮鮮甜食落好香。🍳 花膠煲螺頭湯係呢度嘅招牌湯品之一,湯底濃郁滋味,螺頭肉質鮮甜,加埋花膠更加滑嫩,一啖湯一啖螺頭,真係必食😋 最後嚟緊嘅拍青瓜海蜇花,清爽又開胃!青瓜脆口,海蜇花爽滑鮮嫩,真係好解膩!🥒有時食得多西餐再食中餐真係別有一番風味,食完好滿足😌

肉桂乳鴿都好出色!鴿肉鮮嫩多汁,味道濃郁,真係口感一流!

有時食得多西餐再食中餐真係別有一番風味,食完好滿足😌

2024-02-23 75 瀏覽
農曆新年期間同婆婆食個晚飯,新正頭當然要食中菜,呢度價錢難得好親民,決定試試。老壇酸菜魚龍躉 $188我哋都鍾意魚,龍躉食落又鮮又爽滑,酸菜令魚味更出,湯好鮮甜,裏面有大量酸菜,大豆芽菜,萵筍,雲耳等等。寬粉吸入湯汁非常出色。鮑魚滑雞煲仔飯$78鮑魚唔算大隻不過口感爽腍,滑雞咬落好嫩,個煲仔飯夠哂熱又多飯焦。柚子蜜蝦球$148個脆蛋漿好鬆脆,裏面隻蝦都幾大,肉質OK,柚子蜜汁調味適中,甜甜的好清爽。

老壇酸菜魚龍躉 $188

鮑魚滑雞煲仔飯$78

柚子蜜蝦球$148
2024-02-21 83 瀏覽
這天晚上我約了朋友去寶琳吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間中菜館試一試,環境寬敞明和清潔衛生,店內客人很多,證明食物質素應該非常不錯,餐廳位置十分方便,非常鄰近地鐵站雞絲粉皮($48)用麻醬調味,十分黏口,味道微酸中帶一點甜,令人非常開胃,青瓜絲十分爽口,晶瑩剔透的粉皮十分軟身,雞肉嫩滑細密,非常新鮮玉桂乳鴿($58)乳鴿用炸的方式烹調,皮非常脆肉非常嫩,非常新鮮,餐廳十分細心,會提供一次性手套上湯焗蝦球麵($168)上湯利用食材和調味料經過長時間熬製,非常入味,蝦球爽彈鮮美,十分大隻,萊茵衣藻麵十分軟身,感覺比較健康,份量十分多鮑魚一品窩($188)淮山十分爽口,十分健康,非常健康,鵝掌煮得非常淋,非常入味,非常新鮮,花菇爽彈鮮美,鮑魚軟彈煙韌,份量非常多,十分抵食普洱茶夠濃水夠熱,十分健康,十分解膩消滯整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的選擇足夠多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

雞絲粉皮($48)

玉桂乳鴿($58)

上湯焗蝦球麵($168)

鮑魚一品窩($188)

普洱茶夠濃水夠熱,十分健康,十分解膩消滯

鮑魚一品窩
上湯焗蝦球麵
雞絲粉皮
2024-02-19
鮑魚一品窩
上湯焗蝦球麵
雞絲粉皮
2024-02-20 56 瀏覽
入到將軍澳逛街,當然食埋晚飯先走喇,响附近搵到一間中菜館,佢嘅裝潢都幾特別,座位寬敞,唔似一般中式酒樓,座位密密的;每檯坐位有個距離,仲係獨立卡位,環境非常舒適!💥冰鎮南非鮑魚💥鮑魚鮮甜味美,肉質彈牙爽口,好味道😋💥杏汁花膠濃鷄湯💥湯裡面有花膠、排骨、雞腳加埋杏汁和濃雞湯一齊燉,非常鮮甜可口,仲好滋潤✌️💥豉汁白鱔煲仔飯💥白鱔和豉汁己經係一個好配搭,加上做煲仔飯,簡直一流,彈牙嘅白鱔配上有飯焦香嘅白飯,好快已經吃光喇😆💥柚子蜜蝦球💥蝦球皮脆肉鮮味,再配以柚子蜜,酸酸甜甜,非常醒胃,唔錯👍💥燕窩燉蛋白💥蛋白嫩滑,味道唔錯,混和燕窩一齊食,覺得好滋潤養顏🥰

💥冰鎮南非鮑魚💥

鮑魚鮮甜味美,肉質彈牙爽口,好味道😋

💥杏汁花膠濃鷄湯💥

💥豉汁白鱔煲仔飯💥

💥柚子蜜蝦球💥

蝦球皮脆肉鮮味,再配以柚子蜜,酸酸甜甜,非常醒胃,唔錯👍

💥燕窩燉蛋白💥

蛋白嫩滑,味道唔錯,混和燕窩一齊食,覺得好滋潤養顏🥰

大時大節上菜慢 可以理解但不接受 明白大時大節客多 但你地係一間餐廳 上菜嘅flow 係你地責任限時1個半小時內交枱 我地等到臨尾15分鐘先有齊所有菜 致命點係 叫左8道菜將近一半都係凍嘅 同你地反映左個問題 你地聲稱會再整過熱嘅捭我地 但最後我地得到嘅係一個熱嘅碟凍嘅菜。。。一間餐廳 提供熱嘅菜色 唔係本應嘅咩?作為客人唔通要要求道菜係熱嘅先有得食熱嘅菜色嗎?之前團年飯食過 都還可以 但對今次嘅體驗 我地一家都感到非常不滿 對你地餐廳好失望!
限時1個半小時內交枱 我地等到臨尾15分鐘先有齊所有菜

• 冇一道菜
2024-02-04 136 瀏覽
呢間餐廳大大話話都幫襯左1-2年,每年都食下團年飯,得閒飲下茶,食物一向都唔錯,所以都冇咩特別,最近幾次真係忍無可忍,入面門口接待處既姐姐,態度差到無可接受,打電話嚟問嘢,直程會cut你線,不停同你講話好忙,訂完枱嚟到又係要排隊,早知就早啲嚟排隊啦,成家人有老有嫩喺門口等,入去行過,明明見到人哋有前菜食,到你想點嘅時候就同你講冇係得呢張紙既野食,最後要問咗幾個唔同嘅人先至攞到正常嘅Menu睇一睇,總之就唔想服侍你,三隻套餐是但揀隻唔食你就走咁嘅態度,揀完個套餐又會同你講冇哂,其實入嚟食嘢根本就冇得揀啦,你哋自己安排俾我哋食咩咪食咩囉,冇生意嘅時候,唔好怪人,有客嘅時候係態度咁差,開口埋口都話冇唔得閒好忙,真係忍夠呢間嘢,以後唔會再幫襯。

2024-02-03
團年飯
  • 玉桂乳鴿
2024-02-04 121 瀏覽
對於喜歡飲茶的人來說,這家餐廳絕對是一個不容錯過的好去處。這裡提供多款抵食的點心,有傳統的港式點心或創新的創意點心。香滑叉燒腸,腸粉夠滑嫩,滿滿叉燒餡。香煎蘿蔔糕煎得唔錯,有蘿蔔絲口感。豉汁煎釀虎皮尖椒有著酥脆的虎皮尖椒和豉汁的香氣,不會油膩。龍蝦湯原隻鮑魚灌湯餃,有原隻鮑魚,湯汁鮮美豐富,餃子皮薄而有彈性,每一口都能感受到海鮮的鮮味。臘味煲仔飯也是這家餐廳的招牌菜之一。這道菜以香濃的臘味和米飯煲煮而成,每一口都帶來濃郁的香氣和豐富的口感。另外叫了白灼菜心苗。最後,濃雞湯煲花膠是一道滋補的湯品,花膠軟嫩,湯汁濃郁,好滋潤。

2024-01-22 118 瀏覽
相約住在新都城中心上蓋屋苑友人晚飯,友人引路到這家新潮粤菜館,寬敞開揚又不失私人空間的堂座,亦有廂房供私人聚會👏菜單上粵菜外更有川式小菜,種類繁多,更有多款優惠孖寶套餐👏餸菜上枱全用上菜機械人,好趣緻😉選定應時冬日名菜:古法羊腩煲 (附唐生菜一碟 )虎杉斑孖寶: 鮮果咕嚕黑豚肉; 清蒸虎杉斑咕嚕肉先上枱,熱度保持到位, 甜酸味適中,肉塊瘦身爽口,伴米飯好😋清蒸虎杉班足斤多重, 鋪面大量薑蔥絲, 熱氣騰騰, 火候啱啱好😋羊腩煲份量亦足,用料無欺場,配菜有馬蹄,腐竹,羊肉質感重,調味恰當,性價比佳😋再飲多杯玄米茶,悠然回味粤菜佳餚👏

菜單上粵菜外更有川式小菜,種類繁多,更有多款優惠孖寶套餐👏

餸菜上枱全用上菜機械人,好趣緻😉

選定應時冬日名菜:
古法羊腩煲 (附唐生菜一碟 )
虎杉斑孖寶: 鮮果咕嚕黑豚肉; 清蒸虎杉斑

清蒸虎杉斑

古法羊肉煲

再飲多杯玄米茶,悠然回味粤菜佳餚👏
2024-01-18
清蒸虎杉斑
古法羊肉煲
2024-01-21 96 瀏覽
將軍會館食過幾次,同樣保持一貫水準,今次畀我有驚喜,凍天食臘,咪無就食番個羊腩煲,當然附送唐生菜一碟, 138元。跟住飲返杯啤酒,百威推廣活動,叫咗雞皮雞絲粉皮,沙薑豬粒。呢兩個係小食嚟嘅,加一支百威啤酒,108元。上湯開邊西澳龍蝦 真係一斤喇當然伊麵上,198元。加埋茶水兩個人,五百零蚊落樓, 最主要呢度係環境好地方好 同隔離嗰度嗰台分 開好遠,前後面都聽唔到講嘢,唔會畀佢嘈住曬 ,我哋兩個當然傾咗好多嘢啦、好話說返嚟呢個古法羊腩煲,台台都叫一煲。似乎幾受食客歡迎咁,價錢又唔貴,百零蚊有得嘆,所以深得街坊食家歡迎,味道入口冇得彈,不過係要等耐少少。蚊耐啲羊腩煲幾乎煲煲係咁,間間都要等耐啲先炆淋佢嘅。佢唔係一嚟到就即刻入得口,千祈唔好搞錯呀 !雞絲粉皮,又係我所喜愛嘅,可當飯食可當小食,兩個人食到津津有味,我就飲啤酒好啲,朋友唔飲。所以益咗我囉!但係佢就 好鍾意呢個沙薑豬提粒,佢話好爽好味,呢個套餐都真係好抵㗎, 好再嚟個主煮食,上湯開邊西澳龍蝦,真係唔是祗一斤,當然啦你淨係食舊肉就得,龍蝦真係好大隻,你睇相就睇到,伊麵就一般都係咁嘅水準,食落都係好味就得,環境真係非常滿意,無論你坐出
將軍會館食過幾次,同樣保持一貫水準,今次畀我有驚喜,

上湯開邊西澳龍蝦 真係一斤喇當然伊麵上,198元。

伊麵就一般都係咁嘅水準,食落都係好味就得,環境真係非常滿意,無論你坐出面坐入面,坐堂中個景觀,真係唔會被受騷擾 ,下次又再嚟過。

2024-01-19 77 瀏覽
餐廳在商場1樓,離地鐵寶琳站出口只有兩分鐘步程,十分方便。餐廳地方不小,裝修雅緻整潔,座位非常寬敞,卡位更有屏風間隔,坐得特別舒適。這裏更使用機械人送餐,很特色。餐牌上都是一些性價比高的傳統中菜。“古法羊腩煲”(附唐生菜一碟),由石油氣爐滾住食,香氣四溢。羊腩份量豐富,肥瘦適中,配上枝竹、馬蹄、冬菇等,濃香的湯汁,非常滋味,是必食之選。“熟成脆皮燒雞(半隻)”,半隻大肥雞,份量不少。香脆外皮,雞肉嫩滑多汁,口感奇佳,廚工到家,值得一讚。“鮑魚滑雞煲仔飯”,鮑魚四隻,口感不錯,鮮甜彈牙,雞件鋪滿飯面,肉質嫩滑可口。煲仔飯的香脆飯焦塗羊腩汁,原來是個不錯的選擇。“櫻花蝦椰菜炒粉絲”,用瓦煲上菜,熱焫焫,香噴噴,櫻花蝦特別入味,配合椰菜粉絲,味道一流。這裏環境舒適,廚藝出色,讓客人吃出傳統粵菜的味道,晚餐時間坐無虛席。。

餐廳在商場1樓,離地鐵寶琳站出口只有兩分鐘步程,十分方便。

這裏更使用機械人送餐,很特色。

餐牌上都是一些性價比高的傳統中菜。

• 古法羊腩煲,熟成脆皮燒雞,鮑魚滑雞煲仔飯,櫻花蝦粉絲煲
2024-01-19 69 瀏覽
今晚和老公來了將軍會館吃羊腩煲,見朋友極力推薦,一於就來試吓啦😋一入門口,感到這裡非常寛敞,坐下後,當然要叫個古法羊腩煲,原來本身會附上唐生菜的。另外,我們還叫了杏汁燉花膠,及清蒸東星班,還叫了白飯,及朝日啤酒。~ 古法羊腩煲:本身已附上唐生菜,羊腩肉厚嫩滑,炆得火候十足,件數亦多,味道傳統,是很好的禦寒美食。~ 杏汁燉花膠:大大塊的花膠、螺頭,配上杏汁一起燉,味道清甜,滋潤養顏。~ 清蒸東星班:魚肉細滑雪白,味道鮮甜無比,加上蔥絲豉油,送飯一流。整體來說,將軍會館的中式小菜富有特色,真材實料,食材矝貴,令人一試難忘,下次一定再來。

2024-01-15
  • 古法羊腩煲
  • 杏汁燉花膠
  • 清蒸東星班
2024-01-18 61 瀏覽
位於將軍澳新都城中心三期的一間中式餐廳,裝修非常精緻,座位及枱都非常寬敞舒適。餐牌都很多選擇。虎杉斑孖寶,清蒸虎杉斑、鮮果咕嚕黑豚肉$288鮮果咕嚕黑豚肉很快就上擡,有頗多的酸酸甜甜的鮮菠蘿。咕嚕黑豚肉醬汁收得剛剛好,顏色金黃,被適中的豐盈醬汁包裹著,被汁包裹的外皮還帶著酥脆,一口咬落,黑豚肉肉汁豐盈爽嫩,味道酸甜爽口!是一道非常惹味及受歡迎的菜式!清蒸虎杉斑,一條約一斤,面上有很多蔥絲,豉油汁鹹甜度相當好,帶出魚肉嫩滑中的鮮味!瑤柱扒豆苗 $128,有非常多的瑤柱絲及濃傑度適中的湯汁掛着青脆爽口的豆苗,整道菜清新而且鮮甜!

餐牌都很多選擇。

虎杉斑孖寶,清蒸虎杉斑、鮮果咕嚕黑豚肉$288
鮮果咕嚕黑豚肉很快就上擡,有頗多的酸酸甜甜的鮮菠蘿。

2024-01-16 63 瀏覽
今晚終於約到位好久冇見的朋友吃飯,就想酒樓可坐耐些同多食物款式選,找那間,想起之前經過,門口望入環境不錯,今晚入了去吃,坐了一個角落位,好清靜舒適,看了一陣餐牌叫了竹笙扒上素  用不同蔬菜同菇製成,每款片片翠綠,爽滑脆身,好鮮鮮菜鮮香味同菇香味,清淡之選鮑魚滑雞煲仔飯  放上枱聞到陣陣香味,吃了一口飯好軟滑,鮑魚細細粒,仍然有濃鮮鮑魚香味,煙滑彈牙,雞肉身特別嫩滑,好厚香鮮雞鮮味,特色一番搭配味道櫻花蝦椰菜炒粉絲  粉絲窩上,面舖上滿滿櫻花蝦同椰菜,粉絲幼嫩,炒得好乾身爽滑,細細隻乾身蝦,烘得好香蝦鮮味,椰菜爽脆,好鮮香鮮菜味黑蒜燉螺頭湯  好重黑蒜蒜香味,螺頭彈牙,螺味好鮮香味,特濃清新甜味羊肚花膠燉螺頭  少有,羊肚同花膠大片,濃厚羊鮮香味,花膠香味同螺頭香味,爽滑彈牙,冇羊羶味,怕羶朋友可以飲下,味道多了一份清新甜羊香味,冬天暖身補湯之選燕窩燉蛋白  蛋白面上舖上燕窩,燕窩絲同蛋白一起入口,濃香奶蛋鮮味,好滑身,有層次口感

黑蒜燉螺頭湯

好重黑蒜蒜香味,螺頭彈牙,螺味好鮮香味,特濃清新甜味

2024-01-04
2024-01-16 81 瀏覽
👫💕今日同老公去拍拖食好近我地屋企嘅將軍薈館座位非常多而且好寬敞 staff都好nice好有禮貌👍🏻好多梳化卡位 裝修好柔和令人坐得好舒服😌花鵰醉雞評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻肉質嫩滑而且有淡淡花雕酒味~每一味都好有層次口感,看似平平無奇的花雕醉雞,小食作為頭盤確實令人回味鮮果咕嚕黑豚肉評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻選用新鮮嘅菠蘿,口感外脆內軟,黑豚肉肉質非常嫩滑瑤柱扒豆苗評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻瑤柱嘅份量超級多,鋪滿豆苗真係啖啖都係瑤柱,口感好豐富,豆苗質地好軟腍,加埋瑤柱汁一齊食真係好match玉桂乳鴿評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻乳鴿味道好食,肉質都嫩滑,係唔夠外脆皮爭咁啲鮑魚滑雞煲仔飯評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻期待比較高嘅煲仔飯,有啲啲失望,冇飯焦但係滑雞同鮑魚都超級嫩滑軟腍,滑雞加返好多好多分
👫💕
今日同老公去拍拖食好近我地屋企嘅將軍薈館
座位非常多而且好寬敞 staff都好nice好有禮貌👍🏻
好多梳化卡位 裝修好柔和令人坐得好舒服😌

花鵰醉雞

評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
選用新鮮嘅菠蘿,口感外脆內軟,黑豚肉肉質非常嫩滑

瑤柱扒豆苗

評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
乳鴿味道好食,肉質都嫩滑,係唔夠外脆皮爭咁啲

評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-01-14 84 瀏覽
早一星期打去話要book房,酒樓話要去現場落訂先有房,跟住就即時去落訂點知今日去到無房,老人家坐輪椅都唔夠位放要轉返櫈坐,燥左原來落左訂都係無用,聽到有人話有個?太太幫手book,知客就即刻打去問?太太,真係做得非常好,如果我識?太太就好喇,最後有個話得下事嘅人話送甜品比我地,我相信無錯就唔需要出呢招,所以我都無要,因為無下次
2023-12-17