2020-09-03 2674 瀏覽
辛苦一天,最期待同老婆撐下檯腳。打邊爐係我地兩口子最愛的活動,雞煲更加係最愛中的最愛。我地口味相近,食雞煲一定要點選乾鍋。店內的選擇好多,但我地當然點招牌奇味雞煲啦!雞煲份量頗多,有好多雞肉。炒到香口後,雞肉吸收盡汁底精華,又香又麻又辣,令人停唔到口。其實火鍋生料,整體質素也不錯,選擇多而齊。海鮮價錢相宜,亦有一定水準。牛肉份量夠,配雞煲的汁底很美味。肉丸是手打的,相信是自家制,味道不錯,口感佳,很彈牙。整體而言,食物是不錯的,價錢親民,值得一去。

其實火鍋生料,整體質素也不錯,選擇多而齊。

海鮮價錢相宜,亦有一定水準。

牛肉份量夠,配雞煲的汁底很美味。

肉丸是手打的,相信是自家制,味道不錯,口感佳,很彈牙。

整體而言,食物是不錯的,價錢親民,值得一去。
2020-08-22 1199 瀏覽
一排冇食就會掛住的食物,雞煲絕對係其中一種。睇完中醫,在太子到處搵食,唔經唔覺又走到一間小店前,小店主打香辛的乾雞煲,正正是我杯茶。店內裝修唔算好華麗,但都頗闊落。賣點係價錢親民,配料選擇多。主角雞煲看頭十足,一上枱已經有撲鼻的辛麻香氣。雞肉好乾身,入晒味,都算幾正宗。美中不足的是,隻雞本身唔夠厚肉,唔夠滑。牛肉都幾高質,係靚嘅手切牛。配料應有盡有,但當中最特別,又令我哋印象最深刻的,就係黑柏葉。記得細細個成日同屋企人打邊爐都會食,但大個咗出去啲餐廳都係用已經漂白左的牛柏葉,呢款配料絕對令我哋食返小時候的味道啊!

店內裝修唔算好華麗,但都頗闊落。

賣點係價錢親民,配料選擇多。

牛肉都幾高質,係靚嘅手切牛。

2020-01-12 1377 瀏覽
天氣凍最啱約埋班朋友食雞煲,而呢間雞煲真係有好多選擇,睇到我眼花撩亂。⭐️香辣雞煲兩個人叫咗半隻,兩個人叫咗半隻,雞肉份量都算幾多,夠晒惹味,令人一件接一件。食完雞,可以加湯打邊爐⭐️手打蝦丸彈牙,食到粒粒蝦肉,足料,差唔多$10一粒,價錢有啲貴。不過都值得嘅。⭐️手切雪花肥牛必食推介,脂肪充足,牛味幾濃,鮮嫩,每塊牛肉都有一定的厚度,所以好滿足。⭐️炸魚皮好脆口,浸咗落個湯度都唔會即刻林晒⭐️日本清水生蠔我諗同桶蠔嘅分別係呢隻係急凍嘅,不過size唔算細,而且無腥味。所以唔算差⭐️水餃大大隻脹卜卜,好足料。夠晒飽!蔬菜方面叫咗竹笙同埋蘿蔔,打邊爐最啱,吸晒湯底。⭐️洛神花茶$28/渣酸酸甜甜,清熱解膩

⭐️香辣雞煲

食完雞,可以加湯打邊爐

⭐️手打蝦丸

⭐️手切雪花肥牛

⭐️炸魚皮
好脆口,浸咗落個湯度都唔會即刻林晒

⭐️日本清水生蠔

⭐️水餃
大大隻脹卜卜,好足料。夠晒飽!

蔬菜方面叫咗竹笙同埋蘿蔔,打邊爐最啱,吸晒湯底。

⭐️洛神花茶$28/渣
酸酸甜甜,清熱解膩

2020-01-09 770 瀏覽
呢間舖雖然位於太子內街,不過只要响太子港鐵站C2出口行不足5分鐘,一定到。門口大大隻字寫住寶寶雞煲,入到去侍應極好招呼,又介紹點先係最抵食。先來一個雞煲,不但唔老,而且極之入味,辣辣地好醒胃,食哂已經飽咗一半。之後侍應落你之前選擇湯底為打邉爐作準備,我揀了醉雞湯底,一落湯已經飄住藥材香,正!火煱配料不得不試本地手切新鮮牛肉,牛肉味好香,又冇渣,果然一試難忘,半份$108相當大碟。其他配料都自不俗。另外炸魚皮夠脆。打邊爐就唔少得叫啤酒飲,我叫咗杯HOEGAARDEN,大大杯。整體食物質素唔錯,性價比高,侍應老闆又親切,係朋友「圍威喂」好地方。
雞煲
2019-11-04
雞煲
🌟凍冰冰最啱食雞煲🐣今次就同男友去左太子呢間專食雞煲的試試😝呢度嘅雞煲選擇都幾多,選了寶寶奇味雞煲,可選半隻/全隻,有冰鮮雞同走地新鮮雞揀,我地就選了半隻走地新鮮雞,雞味更濃郁同更有鮮味👍🏻辣度就選了微辣,辣辣地好惹味,份量亦好足😉,食完就可以加湯打邊爐,推介魚腐,大大件又多,好抵食☺️仲有澳洲M9和牛都好正,牛味好濃又嫩😉 另外亦叫了椒鹽鮮魷,炸得好香脆,香口野我至愛,秒速清哂呢😝❤️
🌟
凍冰冰最啱食雞煲🐣

今次就同男友去左太子呢間專食雞煲的試試😝

呢度嘅雞煲選擇都幾多,
選了寶寶奇味雞煲,可選半隻/全隻,
有冰鮮雞同走地新鮮雞揀,
我地就選了半隻走地新鮮雞,
雞味更濃郁同更有鮮味👍🏻
辣度就選了微辣,辣辣地好惹味,
份量亦好足😉,食完就可以加湯打邊爐,

推介魚腐,大大件又多,好抵食☺️

仲有澳洲M9和牛都好正,牛味好濃又嫩😉

另外亦叫了椒鹽鮮魷,炸得好香脆,
香口野我至愛,秒速清哂呢😝❤️
2019-12-24 245 瀏覽
聖誕節前補祝八月生日既朋友食飯,因為朋友8月身體有D問題,生日飯一改就改到12月,好在見佢好返好多,佢話好耐無食過雞煲,所以同佢一齊去左太子寶寶雞煲食雞煲,呢間寶寶雞煲我之前食過一次係唔錯,而且又唔貴,可以人少少2個人食都得除左雞煲可以自選打邊爐配料先黎左一個雞煲先,雖然我地得2個人,但D雞都唔少,我地點左個走地雞煲,雞肉會比較有彈性,肉質較嫩滑,雞皮都好爽彈,好有質素有我至鐘意飲既咸柑桔7喜,好大杯,夠我地2個人飲一杯點少得打邊爐首選靚牛肉,切功很好,紋路很清晰,脂肪少又平均牛肉味好重墨魚滑釀油炸鬼,墨魚滑大大舊,油炸鬼好脆,必食~~~~
好在見佢好返好多,佢話好耐無食過雞煲,所以同佢一齊去左太子寶寶雞煲雞煲,

除左雞煲可以自選打邊爐配料

先黎左一個雞煲先,雖然我地得2個人,但D雞都唔少,
我地點左個走地雞煲,雞肉會比較有彈性,
肉質較嫩滑,雞皮都好爽彈,好有質素

有我至鐘意飲既咸柑桔7喜,好大杯,夠我地2個人飲一杯

點少得打邊爐首選靚牛肉,
切功很好,紋路很清晰,脂肪少又平均
牛肉味好重

墨魚滑釀油炸鬼,
墨魚滑大大舊,油炸鬼好脆,
必食~~~~
2019-12-08 158 瀏覽
入冬吃雞煲應該沒人有異議這天來到在太子的寶寶雞煲這裡有新鮮雞和冰鮮雞的選擇新鮮雞的雞味比較突出而冰鮮雞的價格比較便宜所以看自己選擇我們這一次選擇的是新鮮雞寶寶奇味雞煲一打開蓋已經覺得那香味超級吸引而新鮮雞也沒有令到我們失望肉質的彈性很好而且雞的鮮味是真的濃郁醬汁也做得嘢味最後還吃到一半才記得拍照當吃完雞煲後在鍋中的精華當然不會浪費在鍋中加入湯底再吃火鍋🐮牛肉拼盤內有M9和牛、鮮牛肉、肥牛粒牛肉的質素不差沒有雪藏味而且油花分佈得不錯🐷豬仔大腸口感比較韌但是一直咬會愈來愈香嫩鴨血鴨血一來到就要放到鍋中一直煮的過程中鴨血吸收的味道會愈來愈濃最後出來又嫩滑又好吃糖心皮蛋酸薑糖心皮蛋加上酸薑那複雜的味道真的只有吃過才會知道皮蛋的流心程度也很好而且沒有泥味加點砂糖更好吃牛丸這裡的牛丸不得不說那個綿密彈牙的口感十分不錯牛肉味也有這裡的飲品是特大杯的不用怕一直點一直點飲品
入冬吃雞煲應該沒人有異議

牛肉味也有

這裡的飲品是特大杯的
不用怕一直點一直點飲品

2019-12-05 975 瀏覽
天氣轉涼,又係時候食雞煲。 今次去咗太子嘅寶寶雞煲。 餐廳裝修擺設 都有點 舊式酒樓feel,亦有樓上層, 大部分都係圓枱。有各式各樣唔同嘅雞煲, 芝士雞煲 ,藥膳火鍋。。 大辣中辣小辣~ 唔想食雞煲 ,來個粥底套餐打邊爐亦可。不過一場嚟到梗係食返我哋至愛嘅雞煲。 仲要叫 招牌 [寶寶奇味雞煲]( 半隻冰鮮雞超微辣)雞煲香噴噴, 大量洋蔥,青椒, 芫茜, 唐芹, 蒜頭等等。。 雞件醃得好入味又唔會太鹹, 肉質依然嫩滑, 覺得辣中帶少少甜, 非常惹味~ 一件接一件吃不停口~~食完雞煲,只係簡單再加點湯便開始打邊爐。巨無霸裝咸檸七好巨型, 簡直係越飲越有, 打邊爐要咁大杯先夠喉! 咸寧配七喜, 酸中帶甜, 夠氣又醒神!份酥炸魚皮, 夠大份,薄身, 果然夠酥脆, 又唔會太鹹, 唔放湯都可以當小食即叫即炸熱辣辣!手切新鮮牛肉半份($108)難怪是必點, 這個價錢係絕對抵食, 手切牛質素甚高,有肉味, 夠嫩滑, 唔會好多脂肪和牛嘅筋。稻庭烏冬,夠煙韌滑溜溜, 配什麼湯底和材料都好正!這款自家製水餃唔錯, 餡料足,夠實淨,仲有大大隻鮮蝦!鯇魚片肉質夠實淨,夾落唔會散!👍😋每位食客都好像認識老闆,店
寶寶奇味雞煲

雞件醃得好入味又唔會太鹹,

食完雞煲,只係簡單再加點湯便開始打邊爐。

手切新鮮牛肉半份

手切新鮮牛肉半份($108)

稻庭烏冬,夠煙韌滑溜溜, 配什麼湯底和材料都好正!

這款自家製水餃唔錯, 餡料足,夠實淨,仲有大大隻鮮蝦!

鯇魚片
肉質夠實淨,夾落唔會散!👍😋

每位食客都好像認識老闆,店員, 熟落地打招呼, 好有人情味,客人和店員都有傾有講嘅小店。
手切新鮮牛肉半份
2019-11-20 107 瀏覽
呢排天氣開始涼爽左,老友話有間正野好岩我地兩個麻甩婆靜靜地食個煲,今晚提早收工, 先去餐廳等老友,原來餐廳都岩岩開門無耐, 但老闆都好好招呼我兩個麻甩婆唔洗講 即黎枝 藍妹啤酒🍻麻辣田雞煲🐸(中辣)椒鹽鮮魷呢個好抵讚我鐘意 外層係薄薄既粉, 食到大大件既魷魚鮮味! 仲1D都唔油膩TIM!椒鹽既分佈仲岩岩好牛骨髓好少可出面打邊爐可以食到, 好滑嫩!午餐肉百花釀油條(半份)香脆既油炸鬼, 裡面釀左墨魚滑, 兩重口感!炸響鈴(1份) 響鈴吸收哂湯底既精華美國🇺🇸桶蠔(1桶)蠔肉大大隻 好肥美本地新鮮牛肉(半份)牛肉鮮嫩, 雪花紋又靚, 又有濃濃既牛味原本以為呢間雞煲睇落環境唔算特別大,但後來有一班熟客仔一黎就上左樓上,證明左呢間小店 無論係三五好友定一大班朋友想搵個地方食下雞煲 飲下啤酒呢度都係個唔錯既選擇
呢排天氣開始涼爽左,

老友話有間正野好岩我地兩個麻甩婆靜靜地食個煲,

今晚提早收工, 先去餐廳等老友,
原來餐廳都岩岩開門無耐,
但老闆都好好招呼我

兩個麻甩婆唔洗講 即黎枝 藍妹啤酒🍻

麻辣田雞煲🐸(中辣)

椒鹽鮮魷
呢個好抵讚

椒鹽既分佈仲岩岩好

牛骨髓
好少可出面打邊爐可以食到, 好滑嫩!

午餐肉

百花釀油條(半份)
香脆既油炸鬼, 裡面釀左墨魚滑, 兩重口感!

炸響鈴(1份)
響鈴吸收哂湯底既精華

美國🇺🇸桶蠔(1桶)
蠔肉大大隻 好肥美

本地新鮮牛肉(半份)
牛肉鮮嫩, 雪花紋又靚, 又有濃濃既牛味

原本以為呢間雞煲睇落環境唔算特別大,
但後來有一班熟客仔一黎就上左樓上,

證明左呢間小店 無論係三五好友定
一大班朋友想搵個地方食下雞煲 飲下啤酒
呢度都係個唔錯既選擇
2019-11-18 86 瀏覽
之前同朋友係太子食飯想食雞煲,就決定試一試呢間寶寶雞煲,唔洗等位就有得入我地就叫左個半隻寶寶奇味雞煲因為怕辣所以嗌左微辣味道方面真係好惹味雞煲份量十足都有好多舊,絕對夠兩個人食微辣就幾乎係完全唔辣而火鍋方面,我地就叫左半份本地新鮮牛肉🐮黑豚肉🐷,一份韭菜餃🥟,一份水餃,🥟🥟同埋一份炸響鈴首先碟牛肉真係好新鮮絕對唔係平時食嘅果啲雪藏牛肉而係好有牛味🥩🐂質感都相當唔錯,值得一試黑豚肉亦都好新鮮點一點個秘製醬油會更好食而兩種餃都好好食,味道一流另外嗌咗王老吉同洛神花茶鮮甜嘅味道啱晒打邊爐好解渴

奇味雞煲

我地就叫左個半隻寶寶奇味雞煲

因為怕辣所以嗌左微辣

味道方面真係好惹味

雞煲份量十足

都有好多舊,絕對夠兩個人食

微辣就幾乎係完全唔辣

響鈴
油麥菜

手切牛肉

首先碟牛肉真係好新鮮

絕對唔係平時食嘅果啲雪藏牛肉

而係好有牛味🥩🐂

質感都相當唔錯,值得一試

黑豚肉

黑豚肉亦都好新鮮

點一點個秘製醬油會更好食

水餃
韭菜餃

而兩種餃都好好食,味道一流

另外嗌咗王老吉同洛神花茶

黑豚肉
  水餃
韭菜餃
2019-11-16 63 瀏覽
天氣轉凍自然會好想食雞煲/打邊爐,耐唔耐就會想叫埋班friend聚下😆呢度有好多雞煲選擇…見到比較少有既香辣豬仔肚雞煲、椰子走地雞煲,我揀左最signature既寶寶奇味雞煲,仲有唔同辣度提供,要左超少辣級數,值得一讚辣度控制得好好👍🏻有d餐廳小辣得黎都會超級辣> <雞煲醬汁惹味帶點微辣,雞皮同邊位乾脆,推介不嗜辣又想食雞煲既人🤤食完再叫左幾樣餸打邊爐,包括手切新鮮牛肉、薑味豬筋丸、竹笙、枝竹、花甲、唐生菜。原本想食蝦滑/墨魚滑,但睇到有個「必食」薑味豬筋丸忍唔住叫左黎試😆混合左薑汁帶點薑辣,口感彈牙,幾新奇選擇。另外推介「我唔肥但有牛味」既手切新鮮牛肉,牛味香濃,肉質鮮嫩有咬口,我比較鍾意配搭秘製醬料,食落更有風味😋冰凍洛神花茶平時已經好鍾意飲🤤味道酸酸甜甜又健康,用黎搭配雞煲火鍋夠晒解渴。

冰凍洛神花茶
11月要食好多生日飯,兩個人人小小揀左食雞煲,同朋友一邊食惹味雞煲,一邊交換近況😊呢到有幾款雞煲可以選擇,我地呢左呢款🐥寶寶奇味雞煲🐥干煲,用半隻新鮮雞+超微辣炮製,有辣椒、芫荽、京蔥、洋蔥等配料。上枱前已經煮好,職員黎到再幫手炒幾下,香噴噴嘅雞煲味撲鼻而來!走地雞好有雞味,脂肪少,爆得剛剛好,肉質嫩滑,食到一件不漏!食雞煲打邊爐點可以無野飲,我地叫左一渣清熱洛神花茶,一邊上火一邊清熱😆食完雞煲,準備打邊爐,叫左好多火鍋配料,湯底有雞煲味份外惹味😎兩個人叫左七個火鍋配料,希望唔會眼闊肚窄啦🙈 職員仲俾左兩碟秘製醬料,係有啲辣椒有啲蒜蓉嘅豉油,調配比例相當好,好有特色。呢個朋友真識食,叫左半碟澳洲M9和牛🤤 牛肉脂肪小,花紋分佈得好均勻,而且肉色非常靚,烚10秒左右就食得,好有牛味,食完仲有陣陣餘香。香港好少地方打邊爐有鴨血食,所以諗都唔洗諗叫左一份,放入煲內熬煮一段時間,等入晒味先撈上黎食,口感煙韌而且幼滑。鮮牛丸大大粒,爽口彈牙有牛味。魚皮鮫肉質豐滿,魚皮好有咬感,食到索索聲。鮮腐皮豆香濃郁,質地細滑,素食精選。朋友話驚唔夠飽,最後仲叫了蔡瀾推介嘅馬尾粉絲,初頭以為係好普通嘅粉絲,烚

清熱洛神花茶

火鍋

澳洲M9和牛

鴨血

鮮牛丸

鮮牛丸大大粒,爽口彈牙有牛味。

魚皮鮫

魚皮鮫肉質豐滿,魚皮好有咬感,食到索索聲。

腐皮

鮮腐皮豆香濃郁,質地細滑,素食精選。

馬尾粉絲

朋友話驚唔夠飽,最後仲叫了蔡瀾推介嘅馬尾粉絲,初頭以為係好普通嘅粉絲,烚放左落個煲到,將雞煲湯底精華吸收晒,撈上黎食之後滿滿濃湯味,個人覺得十分好!最後係飽到食唔晒嘅🤭
2019-11-06
魚皮鮫
腐皮
馬尾粉絲
2019-11-13 707 瀏覽
好耐無食雞煲啦,好友推介試下呢間位於太子既寶寶雞煲。七點黎到地下已經坐滿人,店員帶我地上一樓,好夠冷氣,岩哂食雞煲!寶寶奇味雞煲 HK$270/全隻(冰鮮雞)上枱時炒幾下就食得啦~熱辣辣香噴噴,賣相勁吸引!唔太食得辣,揀左微辣岩岩好!雖是冰鮮雞,但肉質頗嫩滑,雞煲香濃惹味,再點秘製醬汁,實在令人難以抗拒!食完雞煲之後就可以加湯打邊爐!流心芝士丸 HK$20/份爆芝士漿既流心芝士丸口感彈牙薑味豬筋丸HK$12/份味道好特別,微微既薑味,搭配爽口彈牙豬筋丸。黑豚肉HK$65肉質細嫩,味道鮮美,肥瘦均勻,肉味濃郁!鮮腐皮HK$18/份豆味濃郁,口感滑嫩。雜菜HK$16揀左西洋菜同油麥菜,新鮮蔬菜特別清甜!馬尾粉絲HK$18粉絲索曬d湯,超入味,好正!清熱洛神花茶 HK28/渣有助調節血脂、清熱解毒,味道爽口,打邊爐一流~
好耐無食雞煲啦,
好友推介試下呢間
位於太子既寶寶雞煲

七點黎到地下已經坐滿人,
店員帶我地上一樓,
好夠冷氣,岩哂食雞煲

寶寶奇味雞煲 HK$270/全隻(冰鮮雞)

上枱時炒幾下就食得啦~
熱辣辣香噴噴,賣相勁吸引!
唔太食得辣,揀左微辣岩岩好!
雖是冰鮮雞,但肉質頗嫩滑,
雞煲香濃惹味,再點秘製醬汁,
實在令人難以抗拒!

食完雞煲之後就可以加湯打邊爐!

流心芝士丸 HK$20/份
爆芝士漿既流心芝士丸口感彈牙

薑味豬筋丸HK$12/份
味道好特別,微微既薑味,
搭配爽口彈牙豬筋丸。

黑豚肉HK$65
肉質細嫩,味道鮮美,
肥瘦均勻,肉味濃郁!

鮮腐皮HK$18/份
豆味濃郁,口感滑嫩。

雜菜HK$16
揀左西洋菜同油麥菜,
新鮮蔬菜特別清甜!

馬尾粉絲HK$18
粉絲索曬d湯,超入味,好正!

清熱洛神花茶 HK28/渣
有助調節血脂、清熱解毒,
味道爽口,打邊爐一流~

2019-11-10
寶寶奇味雞煲新鮮走地雞半隻選超微辣:半隻雞的份量算適合兩位女士的食量,走地雞非常新鮮而且入味,干煲的雞肉似是乾煎的質感,令雞肉不肥膩。吃完雞煲後,店員隨即協助加湯做火鍋,我們點了澳洲M9和牛半份(約九片):牛肉屬於上等級,紋理遍佈均勻,滾10秒便可以吃,牛肉多汁而不韌,亦好重牛味,重點推介!手打牛丸:牛丸大大粒,有鮮牛肉味,而且爽口彈牙,非常爆汁。嫩鴨血半份:這個鴨血要一早放鍋,起碼滾半小時後吃完全吸收雞湯味,又不會散開,能原片吃很好!馬尾粉絲:點菜只上註明蔡瀾推介,馬尾粉絲比一般粉絲為厚,發脹後更加能吸收湯汁而且非常飽肚,粉絲不會太淋,很有口感!清熱洛神花茶:店員說是自家製的,果然非常解渴,一瓶二人也喝不完,若然可以加冰更加好囉!

手打牛丸:牛丸大大粒,有鮮牛肉味,而且爽口彈牙,非常爆汁。

2019-11-06 384 瀏覽
近日天氣開始轉涼,已步入了初秋, 秋風起時便想吃點暖身的食物, 正是吃火煱的好時機, 這天約了好友談談近況, 地點選了這間火煱店,皆因餐廳推出一個幾抵食的海鮮粥底火煱套餐(需要提早一日預訂),包括有粥底火鍋湯底、海鮮併盤、火鍋配料。店子地方整潔而檯也擺得不算密,環境整潔燈光火猛, 以電磁爐加熱加上通風系統,環境算得上企理。對著熱辣辣的火鍋, 要些飲品來降溫是常識吧,個人而言吃火鍋,最好還是喝啤酒, 入口冰凍順喉,大口喝下,爽!好友選了凍檸賓。店員送上粥底火鍋湯底, 要先把粥底煮滾,粥滾起後可放入海鮮和配料。<海鮮併盤>送上來, 包括有深海龍躉肉、生猛海蝦、活花甲、象拔蚌仔、活鮑魚、蟹件,各款海鮮也是新鮮的,鮮甜味十足, 整體的水準也是滿意的。再來<火鍋配料>, 美國牛肉雪花紋理分明, 油花充足,紅潤光澤,夾一片放進湯底裡略拖幾下,待牛肉的轉了色就可以吃了, 口感嫩滑而牛肉味頗濃郁,中間也夾雜油脂甘香,好吃; 日本黑豚肉肉色粉紅光鮮,肉香不俗。清遠雞件的雞件整齊排列在碟中, 雞件本身夠滑,也是鮮嫩的; 自製墨魚丸食落鮮味十足,也夠彈牙。香煎墨魚餅外層煎得好
香煎墨魚餅外層煎得好脆, 內裡非常爽口;蔬菜類項目點了娃娃菜, 色澤翠綠,既新鮮又嫩滑。
最後在鍋底放入南瓜粒、芋頭、冬菇粒、芹菜、窩蛋和白米, 煮成一鍋粥,有海鮮的鮮甜精華, 個粥其實都好大鍋。
用粥底火鍋形式來食海鮮, 確實帶來一份新鮮感, 而且也充滿驚喜和鮮味, 對於海鮮迷來講是一大喜訊, 有興趣的話可來試試。