餐廳: 富豪坊
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
朋友話要請我食飯,說挑選了一間環境好、味道好的酒店中菜,要和我好好食個晚飯。這間中菜位於沙田麗豪酒店內,叫做「富豪坊」,聽名字就知道這間酒樓一定非同凡響。難得來得這裡食飯的都是富豪嗎?富豪坊就在沙田麗豪酒店二樓,位置非常方便。相信富豪坊平時都是專做婚宴的場地,門面優雅豪華,大廳開明光猛,而且亦有望沙田河的靠窗位置,環境一流。酒樓餐牌亦十分多元化,食物種類都是高質素的,海鮮、燒味以及招牌菜式都是走高檔豪華路線,請客絕對見得人。始終婚宴餐廳一定有返相當質素。1. 茗茶、前菜酒店中餐館的茗茶一飲就知道零舍不同,香濃滑口,還有醃蘿蔔作前菜,不是一般炸花生那些基本東西。⍙ 1. 金陵脆皮脆豬(例牌)既然富豪坊都是熱門婚宴酒席之一,我和朋友都好想嚐嚐這裏的脆皮乳豬。店員非常細心的跟我們說,乳鴿是即叫即煮的,落單後大約要等半個鐘頭左右,我們當然不會介意,反正我們可以食到新鮮燒出來的乳豬。果然,一食落去乳豬皮非常爽脆,而且乳豬肉肥瘦程度剛好,我會覺得富豪坊的乳豬甚至比起其他五星級酒店的酒樓更加好食,非常出色。⍙ 2. 川燒羊肚菌海蔘煲來到「富豪」,我都要食返一些珍貴海味。見到富豪坊招牌菜式有這道川燒羊
1. 茗茶、前菜
前菜、茗茶
⍙ 1. 金陵脆皮脆豬(例牌)
⍙ 2. 川燒羊肚菌海蔘煲
來到「富豪」,我都要食返一些珍貴海味。見到富豪坊招牌菜式有這道川燒羊肚菌海蔘煲,正何我們心意。上桌時,海蔘煲正發出「滋滋聲」,顯出這個煲絕對是新鮮出爐。熱滋滋的煲卻沒有令到內裡的海蔘黐實,反而是煲內的大蔥和青蔥有些焦香,再和羊肚菌海蔘互混,爆香了整個味道。羊肚菌和海蔘都是非常順滑香口,特別是有漿膠的海蔘,一食就知道品質高,不是一般貨色。
白飯
⍙ 3. 懷舊雞蛋散
最後見到富豪坊有懷舊雞蛋散,特別喜歡那鬆軟的口感和香甜的味道,令人回味無窮。這個甜點用來結尾就剛剛好。
懷舊雞蛋散
⍙ 4. 糖水
最後還有糖水附送,這份綠豆沙已經甜到入心了。
糖水
今晚我們終於體驗到一下「富豪」的滋味了!
晚市
2023-06-04
前菜、茗茶
白飯
懷舊雞蛋散
糖水
晚市
2023-06-10 58 瀏覽
呢期成日去沙田🤪 踩完單車過對面食啲好嘢喇☺️🍤砂鍋竹笙上湯虎斑球好鮮甜,湯底好滋味,少食嘅竹笙吸咗湯汁,好滿足🤍🍗香麻蔥花雞估唔到小食都有咁多份量☺️ 雞肉嫩滑,好想學識整🐚避風塘珍珠帶子避風塘好香口,帶子細細粒都鮮甜,呢個組合都幾得意!🍚鮑汁章魚🐙雞粒炆飯完全係4人份量嘅好選擇,質素高,材料又夠晒多☺️ 用紗鍋上有鑊氣,正呀🤍開頭喺門口見到係婚宴場地,都呆一呆其實價錢又唔特別貴,都覺得幾抵食
呢期成日去沙田🤪
踩完單車過對面食啲好嘢喇☺️

🍤砂鍋竹笙上湯虎斑球
好鮮甜,湯底好滋味,少食嘅竹笙吸咗湯汁,好滿足🤍

🍗香麻蔥花雞
估唔到小食都有咁多份量☺️ 雞肉嫩滑,好想學識整

🐚避風塘珍珠帶子
避風塘好香口,帶子細細粒都鮮甜,呢個組合都幾得意!

🍚鮑汁章魚🐙雞粒炆飯

開頭喺門口見到係婚宴場地,都呆一呆
其實價錢又唔特別貴,都覺得幾抵食
2023-05-30
  • 避風塘帶子
呢間酒店中菜確係令我感到很好,無論環境、服務、食物,都好滿意👍🏻特別係啱我呢啲唔知點揀嘅人,佢哋有唔同套餐供應,今晚揀咗二人$398試吓,舒舒服服等食😻招牌老火湯係豬肚雞蘿蔔老火湯,啱哂呢個天氣,消暑解渴,味道又甜又潤喉,唔錯!粵式精點,金沙金瓜條、酥脆炸魚皮、酒糟小排骨,獨立上,一人一碟好企理,金沙金瓜條尤其爽脆甘香,好滋味,正😋東瀛鮮准山炒玉帶子,用圓形器皿盛上,特顯矜貴,帶子大大粒,香甜爽彈,最估唔到准山都好好味👍🏻籠仔荷香蒸班球,大大塊班球,滲透荷葉香氣,夾著香菇,我非常喜歡,好好味,啖啖肉😎上湯珍菌菜苗,清甜美味又健康,份量亦足夠!嘆埋紅豆沙糖水,又起沙又有咬口,甜度適中,好滿足,服務又好,坐得又舒服,性價比高,值得推薦👍🏻
上湯珍菌菜苗,清甜美味又健康,份量亦足夠!
2023-06-06 61 瀏覽
表姐從英國回來探親,佢住喺沙田麗豪酒店。約咗我今晚過去聚舊。我哋喺酒店嘅富豪坊食晚飯。餐廳環境高雅,燈光明亮,主打粵菜。脆皮三黃雞半隻,用了上乘的三黃雞,廚師用咗秘制脆皮雞配方,嚐到真正「外脆內軟」,外面的雞皮甘香鬆脆,內裏雞肉嫩滑帶肉汁。超正!砂鍋珍菌乾燒龍躉球,用砂鍋盛載上枱,一打開蓋已經香氣四溢,龍躉球非常大片又厚肉,肉質鮮嫩,爽滑彈牙,食落仲有豐富嘅魚油,珍菌吸收晒魚的鮮味和醬汁,美味又爽口。叉燒粒蛋白薑咪炒飯,香噴噴夠曬鑊氣,蛋白、薑米、叉燒與白飯合炒甘香鮮美,每一口都滋味非凡,令人食不停口。最後還有紫米糖水送,煙韌的紫米露軟糯香甜,滋潤養生。
餐廳環境高雅,燈光明亮,主打粵菜。

最後還有紫米糖水送,煙韌的紫米露軟糯香甜,滋潤養生。
2023-05-25 78 瀏覽
放工後和家人來到沙田麗豪酒店2樓的富豪坊食晚飯,酒店內的中菜,出品有保證,面對城門河,環境舒服,服務殷勤,能輕鬆地食一頓晚飯,立時把一天的疲勞盡掃一空。小食是蓮藕和粟米粒,酸酸甜甜很開胃。見到餐牌有十款招牌菜色,當然要試試啦!我們選了其中兩款。「砂鍋珍菌乾燒龍躉球」$268熱辣辣的砂煲內放著矜貴的龍躉魚肉,上枱時,煲內還發出“沙沙”的聲響,令人食指大動。龍躉球大大塊,魚肉油脂豐腴,入口嫩滑帶甜,外層亦有點脆身,令人驚喜。「鮑汁花膠鵝掌煲」$298這是骨膠原滿滿的一個鍋,厚厚養顏的花膠和肥嘟嘟的鵝掌吸盡冬菇和鮑魚醬汁的香氣精華,令人垂涎三尺,花膠和鵝掌都燜得軟腍入味。好正。「蒜香炒牛脷粒」$98牛脷切成粒狀,混合蒜片和洋蔥一齊煮,完全沒有騷味,一口一粒剛剛好。最後每人有一碗紅豆沙甜品,夠晒滿足。

小食是蓮藕和粟米粒,酸酸甜甜很開胃。

見到餐牌有十款招牌菜色,當然要試試啦!我們選了其中兩款。
「砂鍋珍菌乾燒龍躉球」$268

「鮑汁花膠鵝掌煲」$298

「蒜香炒牛脷粒」$98

最後每人有一碗紅豆沙甜品,夠晒滿足。

2023-05-18 96 瀏覽
想找個安靜的地方食中菜,友人推薦了沙田麗豪酒店內的富豪坊,果然不負所望。麗豪酒店在沙田區屹立多年,裝修設計比較舊式,但依然乾淨舒適,而且餐廳對著河景,令人放鬆。坐下先上茶及小碟醃蘿蔔,味道微辣,入口爽脆。 比起坊間常以花生作餐前小碟,感覺蘿蔔更有誠意。杏汁燉白肺 ($268)搬出來住後少湯水,點了個湯滋潤一下。杏汁香滑濃郁,灌入喉嚨感覺好舒服。豬肺亦見不少,真材實料。 二人每人有兩碗湯,共四碗。砂鍋珍菌乾燒龍躉球 ($268)上菜時 “炸炸”聲,香氣撲鼻。龍躉肉每件都厚肉大塊,撲粉輕炸/煎過,表面金香帶脆,肉質彈牙。配合小小甜的醬汁恰到好處。子薑蘇梅一字骨 ($248)一字排開有8件,每件上面放了一點子薑絲,酸酸的很開胃。排骨炸得表面酥脆,但肉質不會乾仍然嫩滑。最後還送上甜品紅豆沙,結束滿足的一餐。

杏汁燉白肺 ($268)
豬肺亦見不少,真材實料。 二人每人有兩碗湯,共四碗。

砂鍋珍菌乾燒龍躉球 ($268)

子薑蘇梅一字骨 ($248)

最後還送上甜品紅豆沙,結束滿足的一餐。

2023-05-17
2023-05-14 93 瀏覽
最近又到節日了,應該不少人會想訂中菜餐廳 沙田呢間酒店中菜,係非常出名,抵食之餘水準唔錯,係值得一試既好餐廳沙田美食攻略2023#富豪酒店 #富豪坊 #父親節 #母親節五月仲有素菜添富豪坊招牌菜,有四川蝦球,香辣子雞,乾貝汁珍菌煎焗蝦球,杏汁白肺湯鮮菌節瓜煲粉絲,牛柳粒等等小菜精做,選用高級食材配上精緻料理拎唔到米芝蓮真可惜,真心抵食先評蝦球,一份有6隻大蝦球,爽口彈牙配埋汁炒野菌,清爽不油膩,口感清新就係食蝦既鮮甜爽口$268杏汁白肺湯$268足4人份量,一人一大碗湯加料除返都係70蚊一碗,抵飲,清甜順口,肺件乾淨,呢d手工錢值得比,欣賞!野菌粉絲節瓜煲呢度夠3人享用,我地食唔曬呢用高湯煮過粉絲,配上多款野菌口感爽中帶嫩,素食朋友都可以一試評分9/10消費$600一人沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店2樓2/F, Regal Riverside Hotel, 34-36 Tai Chung Kiu Road, Sha Tin
沙田美食攻略2023
#富豪酒店 #富豪坊 #父親節 #母親節
五月仲有素菜添
鮮菌節瓜煲粉絲,牛柳粒等等
小菜精做,選用高級食材配上精緻料理
拎唔到米芝蓮真可惜,真心抵食

先評蝦球,一份有6隻大蝦球,爽口彈牙
配埋汁炒野菌,清爽不油膩,口感清新
就係食蝦既鮮甜爽口

杏汁白肺湯$268
足4人份量,一人一大碗湯加料

野菌粉絲節瓜煲
呢度夠3人享用,我地食唔曬呢
用高湯煮過粉絲,配上多款野菌
口感爽中帶嫩,素食朋友都可以一試

評分9/10
消費$600一人
沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店2樓
2023-05-13 63 瀏覽
食品👍👍👍👍👍環境👍👍👍👍👍服務👍👍👍👍👍在日本酒店做粵菜總廚的叔叔回港後請他吃飯都要認真地想一想再找一找才可決定那一間的食品才能令他比個Like,終於在Openrice找到了這家富豪坊,肉絲炒麵、乾炒牛河都令他👍不絕口,之前在其他酒家吃的,他都說沒有水準👎👎👎👎👎每次都說香港的老廚師都跑了,很難找到以前的味道了,今天終於令他嚐回以前的味道,大廚的舌頭真的不簡單😋
食品👍👍👍👍👍
環境👍👍👍👍👍
服務👍👍👍👍👍
2023-05-13
母親節
  • 乾炒牛河
  • 肉絲炒麵
2023-05-09 71 瀏覽
最近去了一麗豪酒店的中式餐廳用餐,位於酒店2樓,甫入門口有擺設兩個大灰熊公仔,非常親切溫和。經過餐廳帶入靠窗口位置,透過玻璃窗可以欣賞城門河夜景,很是放鬆。餐廳燈光明亮,水晶吊燈帶出華麗氣氛。空間寬敞,座位舒適。乾淨衛生。首先是茶和他們的前菜:蓮藕粟米。這道前菜的色澤非常漂亮,淺黃色的蓮藕和金黃色的粟米粒,吃起來也非常清爽,蓮藕的口感脆嫩,粟米的甜味和蓮藕的清香非常搭配,讓人胃口大開同時亦是一道很健康的前菜。接下來是茶薰素鵝,它的外觀非常精緻。 外層是薄薄的腐皮,用紅羅白絲、茹菌、素菜作為餡料,咬下去,口感偏向柔軟,味道清新乾淨,是一道非常特別的素食菜。砂鍋珍菌乾燒龍躉球用砂鍋盛載,龍𧄌球的份量十足,經過煎香特別香口,啖啖肉無腥味,伴隨菇菌、蔥、蒜、紅蘿蔔,經過砂鍋烹調方式讓食材味道更加濃郁,味道層次更為豐富。乾貝汁珍菌煎焗鮮蝦球。中間是豐富的菌類,用煎焗鮮蝦球包圍,乍看呈一幅美麗嘅風景。鮮蝦球經過煎焗表面呈現金黃色,吃落是外脆內軟的口感,炒香的菌類香味俱全,吃到難以停下來。總的來說,這家餐廳的菜單非常精緻,菜品的外觀和口感都非常出色。

2023-04-25 116 瀏覽
今日是長假期的最後一天,所以把握時間去玩、去食和去hea,要作最後的衝刺。今日就約朋友去沙田教我踏單車,希望一學就識,結果….朋友很用心教我,可惜….可能我的運動細胞真是不多。為了報答他的用心,便請他吃餐好,其實是我自己很想臨開工前吃餐好,哈!朋友喜歡食中菜,揀了一間酒樓,地方光鮮企理,燈光柔和,跟一般酒樓的格局相若,有大廳和廂房。大廳設有多張四人圓枱,亦有數張大圓枱,枱與枱之間有幾多空間,坐得舒服。細閱各份餐牌,有招牌菜式、風味小食、招牌飲麵、滋補湯羹、風味小食、精選套餐、精選菜式、點心和甜品,每個系列的選擇都挺多。*******************先開一壺普洱茶($22/位),好香濃。另有一碟小食($22),是辣辣地的沙葛幾爽口,好食!*************************朋友看十款招牌菜式中的砂鍋竹笙上湯虎斑球 ($298),熱辣辣上枱,正!內有不少爽滑的竹笙、多件白滑鮮嫩的斑球,還有爽口的雜菌和幾棵翠綠清爽的西蘭花,眾食材都好新鮮,少油少鹽,清新健康,果然是招牌菜!*******************我都揀了另一道招牌菜式,就是乾貝汁珍菌煎焗鮮蝦球 ($268
普洱茶及沙葛
*************************
乾貝汁珍菌煎焗鮮蝦球
我都揀了另一道招牌菜式,就是乾貝汁珍菌煎焗鮮蝦球 ($268),共有六大隻蝦球,肉質極之爽彈,味道鮮美,再以乾貝汁烹調,鮮上加鮮。中間還有大量珍菌,又爽又有菇香,但若然調味上輕手一點就更好味。
蟲草花魚湯鮮竹卷
點心都有很多選擇,我們還點了兩款,齊齊熱辣辣上枱,相當吸引。先嚐蟲草花魚湯鮮竹卷 ($52),三件鮮竹卷浸在鮮味的魚湯中,再加了一些爽口的蟲草花,味道更香。以又薄又滑的鮮腐竹捲着彈牙的魚肉,而魚肉中亦混入了爽口的木耳和蔬菜粒,好豐富。魚湯一點油都沒有,少油少鹽,健康有益!
欖仁馬拉糕
原來朋友好喜歡欖仁馬拉糕 ($45),點了一籠試試。原個上枱,大大個,好滿足! 一挾起已感覺很鬆軟, 兼且回彈。糕身綿密,沒有太多的大氣空,口感鬆軟而不黏口,最欣賞是甜度適中,加上有少少欖仁香,朋友讚口不絕。
除了踏單車要衝刺之外,玩和食都要作最後的衝刺。今日又食得好,又玩得夠,那就有氣力再在工作上作出衝刺吧!
紅豆沙
2023-04-16
普洱茶及沙葛
紅豆沙
2023-04-25 105 瀏覽
喺沙田探親友,揀咗依個地方食晚飯,夠大方得體。食物選擇唔算非常多,不過都有唔同種類嘅中式菜式,雞、魚、蝦、蔬菜煲,算係好大眾化。前菜小碟蓮藕粟米粒,簡單清爽砂鍋珍菌乾燒龍躉球非常惹味!香噴噴!熱辣辣!龍躉球大大件,好厚肉,而且外皮甜甜地,好香脆,相信小朋友都會好鍾意!薑片、乾蔥頭,同埋菇,增添左成個菜式嘅香氣👍🏼👍🏼子薑蘇梅一字骨賣相靚靚,好似一個迷你盆栽醬汁酸甜,溫和每條一字骨嘅外皮都炸到脆卜卜口感幾好黑魚子鮑汁煎蠔日本生蠔每一隻都好飽滿,肥嘟嘟,口感creamy多汁,用上鮑汁去煮,加埋滿滿嘅魚子,口感味道層次豐富,非常推薦!最後食埋贈送嘅紅豆沙,整個中式晚餐,非常圓滿,舒適又美味,同屋企人食得好開心🫶🏼🫶🏼

前菜小碟
蓮藕粟米粒,簡單清爽

砂鍋珍菌乾燒龍躉球
非常惹味!香噴噴!熱辣辣!
薑片、乾蔥頭,同埋菇,
增添左成個菜式嘅香氣👍🏼👍🏼

子薑蘇梅一字骨
賣相靚靚,好似一個迷你盆栽
醬汁酸甜,溫和
每條一字骨嘅外皮都炸到脆卜卜
口感幾好

黑魚子鮑汁煎蠔

2023-04-25 42 瀏覽
I used to visit this place with my parents every week when I was still a kidSo regal is kinda my childhood memories It has been almost 20 years since i left the neighbourhood But everything looks just like yesterdayWith the classic yellowish interior and silver lining seaters Ordered 2 signature dishes for dinner- rose baked cod ballsExtremely tender and moist A hint of rose flavourDelicate textureWith salad at the side -fish maw and goose feet in abalone sauceHuge pot served hotGenerous portion

- rose baked cod balls
Extremely tender and moist
A hint of rose flavour
Delicate texture
With salad at the side

Huge pot served hot
Generous portion of fish maw
Cooked at the perfect chewy texture
Goose feet is fully cooked with the skin fully detached from the bones so even those lazy foodie can easily enjoy the dish

今晚想食得優悠d relax d 所以來到沙田麗豪酒店的Regal Terrace 富豪坊,佢係一家提供粵菜的中餐廳, 由於位置酒店之內,所以餐廳環境寬敞氛圍舒適。🥰我哋點咗佢的招牌菜式包括墨魚籽鮑汁煎蠔、砂鍋竹笙上湯虎班球、再加上鮑汁鱆魚雞粒炆飯和和飯後糖水紅豆沙。😍墨魚籽鮑汁煎蠔這道菜式將鮑汁和墨魚籽煮成濃郁的湯汁,再將新鮮的蠔煎至外皮酥脆,內裡鮮嫩。這個煎蠔的口感非常獨特,墨魚籽的鮮甜和鮑汁的鮮味混合在一起,非常美味。😋另一樣係砂鍋竹笙上湯虎班球以虎班魚肉片再加上新鮮的竹笙和上湯,味道清新而不失鮮美。砂鍋的火候掌握得非常好,湯汁和食材的口感非常協調。鮑汁鱆魚雞粒炆飯是另一道非常受歡迎的菜式。炆飯的米飯煮得剛好,口感Q彈,而鮑汁、鱆魚和雞粒的配搭,令整道菜式的味道更豐富,令人一試難忘。😋最後是經典的中式甜品紅豆沙,紅豆非常香甜煮得剛好軟爛,是完美的一餐結尾,大滿足。🥰

2023-04-23 36 瀏覽
喱間酒店裏面既餐廳環境舒適,裝潢雅致,睇到河畔夜景,侍應都熱情周到,隨時關注客人既需要。前菜有粟米蓮藕,爽口開胃。首先點咗砂鍋珍菌乾燒龍躉球,香濃既醬汁加上菌香,色香味俱全,大大塊龍躉肉,配埋炒香左嘅薑,大蒜,送飯一流。跟住燒乳鴿一隻,燒得恰到好處,皮脆肉厚,肉質保持了原有的嫩滑。乾貝汁珍菌煎焗鮮蝦球,有六粒大蝦球,外煎得香脆淋上咗乾貝汁,口感豐富,而內裏既蝦肉新鮮彈牙,中間放咗炒咗既茹菌。最後蒜片燒汁牛脷粒,牛脷粒炒得十分入味,口感鮮嫩。搭配上蒜片燒汁,味道更加豐富。最係附上甜品芋頭粒西米露

前菜有粟米蓮藕,爽口開胃。

最係附上甜品芋頭粒西米露
2023-04-19 50 瀏覽
今日咁岩去麗豪酒店探朋友,我地就簡左係酒店內中菜酒家,餐廳環境好大,枱與枱之間既空間都好足,而且有高身椅背,都坐得幾舒服。菜色方面招牌菜式都好多海鮮選擇。玫瑰香焗鱈魚球鱈魚分量剛剛好,鱈魚焗出陣陣醬油香,食落有淡淡玫瑰清甜味,外脆內軟,無骨啖啖肉,配碟仲有生菜絲加沙律醬,配搭清新。脆豆腐外皮炸得好香脆,入面的豆腐軟滑,豆味香濃。椒鹽味都好夠。係個惹味又令人開胃嘅小食。乾貝汁珍菌乾煎蝦球乾貝汁珍菌調味亦都非常出色,火候控制得剛剛好,煮出來的珍菌爽滑彈牙。蝦球方面都不馬虎,首先蝦球已經大大粒,乾煎外皮煎得好香,內裏保留到蝦的鮮甜味,而且十分彈牙,值得一試。

菜色方面招牌菜式都好多海鮮選擇。

玫瑰香焗鱈魚球

脆豆腐