2023-11-28 513 瀏覽
🌶姚姚酸菜魚🐟姚姚酸菜魚係一道好特別嘅菜式。魚肉好鮮嫩,入口即化,加埋酸菜嘅酸味,味道好搭。魚肉嘅質地好滑嫩,酸菜嘅脆口又帶返啲味,食落好爽口。湯汁酸酸地,令整道菜更加開胃。🍅番茄魚🐟番茄魚係一道鮮美嘅菜式。魚肉嫩滑,番茄嘅酸甜味同魚肉嘅鮮香相互融合得好好。番茄醬汁可以充分滲透入魚肉,增加咗味道嘅層次感。魚肉質地腍滑,番茄嘅果肉爽脆,食落好有嚼勁。🦆北京烤鴨(半隻)北京烤鴨係一道經典嘅菜式,味道真係冇得輸。鴨皮烤得香脆,入口即化,好多層次嘅口感。鴨肉鮮嫩多汁,肉質韌度啱啱好,帶有淡淡嘅炭燒香味。配上脆脆嘅蔬菜同醬料,食落更加美味。孜然椒鹽鴨架孜然椒鹽鴨架係一道香辣嘅菜式。鴨架肉質嫩滑,滲透咗椒鹽同孜然嘅香辣味道。肉質彈牙,帶有微辣同微鹹嘅風味,令人上癮。鴨架外脆內嫩,配上孜然同椒鹽嘅調味,味道更加豐富。藤椒無骨鳳爪🐥藤椒無骨鳳爪係一道辣味十足嘅菜式。鳳爪肉質鮮嫩,入口即化,配上藤椒嘅辣味,味道真係鮮香。鳳爪嘅質地腍滑,辣椒粒帶嚼勁,味道辣辣地,好適合辣味愛好者。

🌶姚姚酸菜魚🐟

🍅番茄魚🐟

🦆北京烤鴨(半隻)

孜然椒鹽鴨架

藤椒無骨鳳爪🐥

2023-11-27
  • 姚姚酸菜魚
  • 藤椒無骨鳳爪
  • 姚姚酸菜魚拼蕃茄魚
2023-11-20 298 瀏覽
朋友介紹嚟呢間酸菜魚我哋三人叫咗一個雙拼一面酸菜魚一邊蕃茄魚 份量充足 魚肉 厚切 窩底 用蠟燭 加熱 保持酸菜魚嘅溫度 但不會過熱所以整體環境舒適唔會有 火鍋店的感覺 蕃茄魚本身唔辣所以唔食辣嘅朋友也可以 試試 飯後還叫了炸鮮奶有驚喜 外脆內軟 值得推介
朋友介紹嚟呢間酸菜魚

所以唔食辣嘅朋友也可以 試試
飯後還叫了炸鮮奶有驚喜 外脆內軟

值得推介
2023-11-14 306 瀏覽
是日同個好鍾意食酸辣嘅朋友食飯🤭Be好識做咁訂咗位同佢食酸菜魚🐟我哋喺海港城行完街直接就喺商場開餐啦🥢地利位置無得彈👍🏻環境佈置都好有時代感👍🏻用QRcode柯打咗佢嘅心水菜式之後…店員話🍅姚姚蕃茄魚🍅蕃嚟喇!朋友話下次要試埋至得喎🤭🤭. ✨姚姚酸菜魚 $288當然要叫呢款招牌菜式🙌🏻不過Be唔係食得好辣🙊所以朋友免為其難叫咗小辣🌶️二人份量嚟到個盤大到有少少嚇親🤩🤩盤底仲好細心咁以火溫熱住!唔怕食食吓凍咗!湯底香料十足👍🏻一次過品嚐哂『酸、辣、麻』於舌尖係幾過癮!另外鮮味魚片非常柔軟嫩滑😋. ✨麻辣香鍋 $259麻辣鍋底自選配搭唔同價錢嘅食材(最少選五款)🤝🏻嗜辣嘅朋友話要食埋麻辣系列至夠喉😝香鍋配菜叫咗✨嫩牛肉、✨雞翼、✨土豆、✨四季豆、✨寬薯粉條!!又麻又辣非常惹味呢!!.✨加一服務費
✨姚姚酸菜魚 $288
✨麻辣香鍋 $259
✨加一服務費
2023-11-12 165 瀏覽
姚姚酸菜魚的 招牌酸菜魚 選用肉質鮮嫩且少刺的新鮮鱸魚,湯底經過長時間熬制,濃郁鮮美,無論是配合鱸魚片或是香脆的酸菜皆非常適合。適量的麻香與辣勁,滿足對辣的渴求,又不會蓋過其他風味,豐富且平衡。YAOYAO’s signature Chinese sauerkraut fish is a rich and balanced dish, featuring fresh seabass slices and pickled veggies in a rich and flavorful broth, which got the appropriate amount of numb and spice.
2023-11-12 157 瀏覽
之前同朋友一起黎食過,今次再帶屋企人黎試試,酸菜魚表現依舊出色,呢排仲推出咗唔同既套餐,可以搭配埋北京烤鴨、番茄酸菜魚等唔同菜式,多咗唔少選擇,絕對值得一試!!  姚姚酸菜魚拼北京烤鴨($338)🐟🦆酸菜魚方面,餐廳提供咗更加多選擇度,包括可以自選麻度、酸度、辣度等,更貼合個人口味。魚肉肉質依舊非常嫩滑,入口即化,酸菜都醃得非常入味,令到成個湯底都更加有味道! 🤤烤鴨熱辣辣上臺,鴨皮烤到金黃酥脆,油香四溢。搭配埋餅皮、醬料、配料,一口食晒簡直係perfect match! 🤩 寬薯粉條&金針菇($38/each)🍠粉條同埋金菇都可以加落係酸菜魚度,粉條口感Q彈,金菇吸收埋魚湯之後層次都上升咗唔少,推薦食魚一定要加! 😝 四川回鍋肉($88)🐷回鍋肉份量好足夠,香得黎都非常惹味,五花肉既肉質唔錯,啱晒配飯食!🤪

姚姚酸菜魚拼北京烤鴨($338)🐟🦆

寬薯粉條&金針菇($38/each)🍠

四川回鍋肉($88)🐷

2023-11-08 146 瀏覽
今日又約朋友食酸菜魚,到了尖沙咀姚姚酸菜魚,點了麻辣香鍋、酸菜魚、上湯菜芯、烏龍冰粉、麻醬雞絲粉皮、爆打青瓜檸檬茶及新鮮水果烏龍茶。自助下單很方便,座位也舒適。前菜醃蘿蔔薄片為好味,麻醬雞絲粉皮醬香濃,有青瓜絲口感更佳,整體好味。麻辣香鍋我們點了脆皮肥腸,整鍋好多料,有蓮藕片、花菜、土豆、炸豆皮等等,香辣惹味,我們更自選少油少辣,拌飯很好吃!酸菜魚的新酸菜特別香脆好味,魚片啖啖肉而且嫩滑,很不錯。上湯菜芯十分好味,菜芯淋甜,上湯香濃,還加上皮蛋粒,整體更豐富!紅豆烏龍冰粉多重口感,唔太甜,有紅豆、提子乾、nuts、食完感覺滿足!兩杯特飲透心涼,爆打青瓜檸檬茶新出必試!

自助下單很方便,座位也舒適。

酸菜魚的新酸菜特別香脆好味,魚片啖啖肉而且嫩滑,很不錯。

兩杯特飲透心涼,爆打青瓜檸檬茶新出必試!
2023-10-25 309 瀏覽
今年酸菜魚喺香港簡直係一股熱浪,今次嚟到尖沙咀嘅瑤瑤酸菜魚,可以話係近期內食過最好食的🤩而家仲有酸菜魚片皮鴨套餐非常抵食。😋😋姚姚酸菜魚酸菜魚辣度全面升級,辣度可以自己調整。魚肉非常嫩滑,入口即化。酸菜醃製得恰到好處,帶有酸酸嘅味道同微微嘅辣味,令味道更加豐富。配上鮮亮嘅蔬菜,口感爽脆,帶嚟一種鮮美嘅口味平衡。🐟🐟🐟宮保田雞田雞肉鮮嫩多汁,加埋宮保醬汁,帶嚟一種麻辣嘅風味。宮保醬汁有微微嘅甜辣味道,同埋花生同辣椒一齊炒,令味道更加香口。食落去既麻麻辣辣又帶有微微嘅甜味🍚🍚北京烤鴨鴨皮烤得金黃酥脆,入口即化。鴨肉肥瘦適中,肉質鮮嫩多汁。鴨皮同埋鴨肉一齊食,口感層次分明。配上薄薄嘅餅皮同醬料,一口咬落去,鴨肉嘅香氣同醬料嘅酸甜味道完美結合。🐔孜然椒鹽鴨架。鴨架經過烘烤後變得酥脆,鴨肉嘅味道都保持得非常鮮美。孜然同椒鹽調味,帶嚟一種香辣嘅滋味😋😋鉢缽什錦有好多種不同嘅食材,有蔬菜、有肉類。每樣食材都有獨特嘅口感同味道,配上豐富嘅醬汁,味道層次豐富。蔬菜爽脆,肉類鮮嫩,海鮮鮮甜,令整個菜式非常豐富多樣。🥘🥘而且姚姚蕃茄魚蕃嚟喇,下次都想一試🤩

而家仲有酸菜魚片皮鴨套餐非常抵食。😋😋

姚姚酸菜魚

宮保田雞

北京烤鴨

孜然椒鹽鴨架。

鉢缽什錦

而且姚姚蕃茄魚蕃嚟喇,下次都想一試🤩
2023-10-22 209 瀏覽
接男朋友收工,嚟到附近嘅海港城食個quick lunch, 見呢到有位就試試先~-宜家有個$338嘅二人套餐,有例牌嘅酸菜魚、半隻片皮鴨、同埋鴨架呢個係例牌嘅酸菜魚,所以份量就唔係好多,但加埋個餐嘅其他嘢就綽綽有餘🤣我嗌咗小辣少油,所以個湯飲落去都唔會驚好Heavy👍🏻魚肉都非常滑。另外仲嗌咗個飯,酸菜魚個湯攞嚟送飯一流😋呢個片皮鴨望落唔係好似有半隻🤔似例牌多啲。個鴨肉嘅油脂比例都OK,以一間唔係專食片皮鴨嘅餐廳嚟講,我覺得可以🤣-總結:呢個二人餐真係幾抵食,人均$200有找,但食得好飽😋質素都唔錯

2023-10-21
2023-10-20 169 瀏覽
麻辣藕丁比起一塊塊嘅蓮藕,切到細細粒更加容易入口,亦都唔係周圍有呢一個size🥰雖然個名寫著麻辣,但係實際上只係小辣嘅程度,對無論食唔食得辣嘅朋友都十分友善,做前菜開胃就好適合😋-天花頂酸菜魚嚟到就梗係要試酸菜魚😚呢到有得揀免辣/少辣/中辣/多辣,四款辣度方便晒唔同嘅客人有唔同嘅需求😉今次同朋友揀咗少辣,味道方面酸菜唔會過酸/比較鹹,而辣度都比較符合返香港人口味😌魚肉份量好多,亦都新鮮🥳-手打檸檬茶用香水檸檬同埋新鮮檸檬沖嘅手打檸檬茶🤩份量滿滿,茶底雖然有少少澀,但係檸檬嘅香味可以調和返❣️-四川小酥肉炸得剛剛好嘅小酥肉!唔會太硬,都唔係炸起左一陣比較淋嘅口感🥹面頭嘅辣椒乾面都唔會太辣,兩者加埋好吸引到人,食到唔停口❤️‍🔥-香炸脆奶作為第一次食炸鮮奶嘅人,係一個新嘅境界😽外脆內軟,而鮮奶餡唔會太甜啱啱好🫶🏼不過一份就只有2條,相對冇咁吸引👅
麻辣藕丁
天花頂酸菜魚
手打檸檬茶
四川小酥肉
香炸脆奶
2023-10-16
2023-10-17 172 瀏覽
見呢間店新推出左個套餐有試食價,有齊酸菜魚同片皮鴨食,一於去試下。雙拼2人套餐就只需$388,但因為有3個人怕唔夠食所以叫左2至3人套餐$448,魚份量都多左,仲有孜然椒鹽鴨架、酸辣土豆絲一份。酸菜魚、烤鴨套餐 $448★★★☆☆酸菜魚有個火一路座熱,全程食都夠熱。湯底算濃郁,叫左多酸味道就剛好,魚片幾滑嫩但有少少腥味。食落先知呢個除左魚就咩都冇,出面平時多數都會啲芽菜、娃娃菜、金針菇、薯粉,整體食落好寡,連帶酸菜都冇咩。但加餸價錢唔便,圍返唔算特別抵食。北京酥不膩烤鴨(半隻)就份量幾足,烤鴨熱辣辣幾香脆但皮厚身左少少,鴨肉鞋同有啲韌,而包個塊皮都偏厚。但此終唔可以攞佢黎同啲專食片皮鴨嘅店黎比較,加上呢個價錢,算係不過不失。送嘅孜然椒鹽鴨架就係烤鴨剩落黎用左辣椒醬爆炒,幾香口,對於鍾意食骨嘅我黎講好唔錯!另外酸辣土豆絲好細份,但味道唔錯,夠哂酸辣惹味。整體呢個套餐唔差,但未去到好食必叫。麻辣拌麵 $98★★★★☆呢個辣度應該係成餐飯最辣,個細麵好細滑,同埋勁索個麻辣汁。雖然望到有好多紅油,但食落又唔會覺得好油膩,但份量都偏少。大盆花菜 $98★★★★☆椰菜花個麻辣味道煮得幾入味,但個菜
酸菜魚、烤鴨套餐 $448
★★★☆☆
麻辣拌麵 $98
大盆花菜 $98
★★★★☆
椰菜花個麻辣味道煮得幾入味,但個菜唔會煮弱淋哂,保持到幾爽脆口感,幾大一碟,都算唔錯。
紅糖糯糍粑 $68
★★★☆☆
呢個糍粑做唔到Q彈,口感唔夠軟糯。黃豆粉唔算香,食落冇個種食完想再食嘅感覺,可以唔洗特別叫。
姚姚脆奶 $58
★★★★☆
呢個即係炸鮮奶。新鮮炸起熱辣辣一條條,大家要趁熱食唔好等,凍左會有油感。一條條類似蛋卷有夾心咁,咬落好香脆,入面就軟軟糯糯。做到外脆內嫩,食落微甜,如果平時覺得紅糖糯糍粑太膩,可以揀呢個。

🌟總括:酸菜魚同片皮鴨味道都係屬正常,未到出色。其他小菜反而味道上會好小小。試過便好。
2023-10-16 124 瀏覽
姚姚酸菜魚🐟好似好耐都冇食過酸菜魚同埋麻辣香鍋,經過朋友推介,今次就嚟試吓香港都有幾間分店嘅姚姚酸菜魚,順便同朋友慶祝生日! 🎉🎉 店員就推介我哋叫呢個姚姚酸菜魚拼北京烤鴨(雙人套餐)$338!個人覺得呢一個套餐都幾抵食,三百零蚊就有齊北京烤鴨(半隻)、姚姚酸菜魚(精裝版)同埋孜然椒鹽鴨架,總共三個餸,平均每個$100左右就有交易!🈹🈹平時嘅餐廳淨係隻鴨都做緊呢個價錢啦!除咗嗌咗個二人套餐,又點少得叫返個麻辣香鍋🌶🌶🌶!呢度嘅麻辣香鍋都做得幾貼心,點餐app上面有得揀辣度同埋少油,啱晒我呢啲又為食又怕肥嘅!麻辣香鍋嘅配料我哋就揀咗牛百葉、蓮藕片、鮮茶樹菇、魔芋結同埋黑木耳,中和返啱啱上面嘅套餐咁多肉🤣🤣全部配料都煮得好入味,非常惹味㗎!🙌🏻🙌🏻
姚姚酸菜魚🐟

📍#姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖♡人均消費: $600 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️✨#姚姚酸菜魚拼北京烤鴨(2-3人套餐)二至三人份套餐包括左前菜#酸辣土豆絲,仲有半隻#北京烤鴨、#孜然椒鹽鴨架、姚姚酸菜魚,以套餐價個人認為非常抵食👍🏻 🔺酸辣土豆絲土豆絲唔算好辣,作為前菜,酸酸辣辣都唔錯。.🔺北京烤鴨(半隻)北京烤鴨份量唔算多,2人既話都算足夠~ 美中不足係烤皮有點乾同硬,烤鴨中規中矩,再肥美啲相信會更有油香~🔺孜然椒鹽鴨架鴨架加入左孜然同椒鹽兩種調味,好入味之餘都好香口👍🏻🔺姚姚酸菜魚姚姚酸菜魚係今晚既主角,用上大盤盛載,上枱非常覇氣😌 酸同辣落單時都可以根據個人喜好選擇,夠哂個人化👍🏻 我哋揀左少辣、酸度正常,味道都唔錯,鐘意食辣既朋友可嘗試中辣🤪 魚片份量多,魚質滑溜無骨,加上酸菜一齊更滋味😋✨#彩虹烏龍冰粉彩虹烏龍冰粉賣相吸引,冰粉加入左烏龍,入口冰冰涼涼滿有茶香,我同朋友都好鐘意👏🏻 上面仲有多種配料,如:芝麻、提子乾、紅豆、丸子等等,口感非常豐富。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
📍#姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖

♡人均消費: $600 @ 2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#姚姚酸菜魚拼北京烤鴨(2-3人套餐)

🔺酸辣土豆絲
土豆絲唔算好辣,作為前菜,酸酸辣辣都唔錯。

🔺北京烤鴨(半隻)

🔺孜然椒鹽鴨架
鴨架加入左孜然同椒鹽兩種調味,好入味之餘都好香口👍🏻

🔺姚姚酸菜魚

✨#彩虹烏龍冰粉

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-10-06 153 瀏覽
很多時候經過這間都看到特別多人在等位一直一直都特別想去 終於嘗試在5點多的時間過去 哈哈 終於看到有位置了 立即進店嘗嘗· 姚姚酸菜魚 +寬條 +䈑筍 兩個人去吃 這個魚量真的有點多 盤子下面加了幾個小蠟燭 保持熱度 看著沒什麼用途 而言 好像真的可以的魚量需多 但另加錢的寬條和䈑筍份量 卻有點少 好像只有幾條便吃完🫢· 紅豆烏龍冰粉 冰粉果然是最能解辣及解膩的食物 吃著特別清涼 而且配料也很足· 新鮮水果烏龍茶 川菜的好伴侶 深信必定有水果茶的份 根本就是靈魂伴侶👍🏻·如果在海港城突然想吃酸菜魚 絕對可以考慮這一間!
很多時候經過這間都看到特別多人在等位
姚姚酸菜魚 +寬條 +䈑筍

紅豆烏龍冰粉

新鮮水果烏龍茶

川菜的好伴侶 深信必定有水果茶的份 根本就是靈魂伴侶👍🏻
如果在海港城突然想吃酸菜魚 絕對可以考慮這一間!
2023-09-28 165 瀏覽
🥘中菜文化博大精深 各派各系有著不同特色 酸菜魚是四川菜和重慶菜的代表之一 姚姚酸菜魚在年初進軍香港 店內以Tiffany Blue為主色調 牆上有些簡潔的壁畫佈置 裝潢有點小清新 踏進店內已有一份悠閑自在的感覺.🐟餐廳採用刺少肉多的鱸魚製作酸菜魚 湯底以多小時熬製 入口酸辣惹味 這裡亦貼心照顧到不同口味的食客 除酸菜魚外 亦可選擇雙拼 可配上水煮牛肉或避風塘大蝦等食材 令客人同時品嚐兩種味道 水煮牛肉鮮嫩爽滑 當中麻感來自於花椒 麻味與辣味搭配 口感更加豐富 味道辣而不燥.另外也頗推薦麻辣香鍋 融合火鍋和乾鍋等川渝風味 客人可以根據個人口味自選五款或以上配菜 麻辣香鍋以辣椒為主要調味料 相對酸菜魚和水煮牛肉更加辣 一陣麻辣的氣息 讓人隨之熱血沸騰 愛辣之人不妨一試🌶️🌶️

2023-09-27 120 瀏覽
咁啱早排同朋友講開在我發現香港都有啲好出色的酸菜魚餐廳,朋友聽完我講後立即叫我帶佢去食,咁今次我就帶左我朋友去尖沙咀港威商場內的「姚姚酸菜魚」,因我朋友係蕃茄控,所以我今次來唔食酸菜魚,叫左果蕃茄魚啦。 麻辣香鍋呢個麻辣香鍋真係好美味,我就選左幾款配料,有金針菇、大腸、雞翼、千頁豆腐、木耳等,啲辣度慢慢咁愈食愈覺得辣,但真係好好味。 蕃茄魚好啱唔食得辣或小朋友食,我最愛佢勁多粉絲,同埋佢果份量都好大份,好抵食又好味。

麻辣香鍋

蕃茄魚