2022-09-20 209 瀏覽
有料!未食過一間台灣火鍋可以令我嘖嘖稱奇🤩🤩多野食到癲好彩同個朋友仔 一早book咗位🤨如果唔係等到頸都長 出邊大排長龍!!真係數過有超過80款嘅食物 絕不馬虎保證你可以無論係海鮮、野菜、台灣小食同肉類都一樣滿足到😋😋評論一下個湯底 真係冇得輸🤪唔食辣嘅朋友一樣可以享受到藥膳湯佢有九款台式養生湯底及秘製醬汁好呷麻辣鴨血藥膳鍋🤤我都誠意推介啲鴨血好滑 出邊未食過咁樣嘅質感食得出係台灣出產嘅先會有呢個效果唔似出邊嗰啲一片片好工整嗰啲🧐其他嘅肉類海鮮都係高質 啲牛肉真係想問點解可以咁好食?澳洲A5果然唔同啲 入口就分到高下轉過彎仲有超過20款食品的台灣小吃自助區 琳瑯滿目的人氣小吃可媲美台灣夜市 除了台灣小吃自助區更可享「甘梅爆米花」及「麻香爆味爆米花」!ALL-YOU-CAN-DRINK!喺台灣一定係飲珍珠奶茶 但其實佢都有好多茶類飲品 冷泡茶必定推介 有綠茶同玄米茶等每日有不同手搖飲品及冷熱飲品+$30/位 更可升級台灣啤酒放題🍺甜品環節仲有每人一杯雪糕兼且有台灣出名嘅好呷綜合紅豆湯一碗包含芋圓、仙草、小湯圓伴上紅豆湯的糖水 食完好滋潤
有料!未食過一間台灣火鍋
可以令我嘖嘖稱奇🤩🤩多野食到癲
好彩同個朋友仔 一早book咗位🤨

如果唔係等到頸都長 出邊大排長龍!!
真係數過有超過80款嘅食物 絕不馬虎
保證你可以無論係海鮮、野菜、

台灣小食同肉類都一樣滿足到😋😋

啲鴨血好滑 出邊未食過咁樣嘅質感
食得出係台灣出產嘅先會有呢個效果
唔似出邊嗰啲一片片好工整嗰啲🧐

其他嘅肉類海鮮都係高質
啲牛肉真係想問點解可以咁好食?
澳洲A5果然唔同啲 入口就分到高下
轉過彎仲有超過20款食品的
台灣小吃自助區 琳瑯滿目的人氣小吃
可媲美台灣夜市 除了台灣小吃自助區
更可享「甘梅爆米花」及
「麻香爆味爆米花」!

ALL-YOU-CAN-DRINK!喺台灣一定係飲珍珠奶茶
但其實佢都有好多茶類飲品 冷泡茶必定推介
有綠茶同玄米茶等每日有不同手搖飲品及冷熱飲品
+$30/位 更可升級台灣啤酒放題🍺

甜品環節仲有每人一杯雪糕
兼且有台灣出名嘅好呷綜合紅豆湯
一碗包含芋圓、仙草、小湯圓
伴上紅豆湯的糖水 食完好滋潤
2022-09-19
(2022年7月新開嗰陣去食)好耐無食台式火鍋,今次就嚟到旺角朗豪坊8樓,食仲試業緊嘅「好呷台灣火鍋」。本身諗住早啲食、早啲消化,預早一個鐘前拎定飛,點知喺假期加上三號風球下,大家都出晒街食飯😆晚市時間非常熱鬧,去到餐廳門口眼見全部都係人。-晚市可以食120分鐘,一批批人放入去,絕對要開住App睇叫籌。好呷🍲同樣係叙福樓集團旗下,大家可以喺App到拎定籌,再睇叫號。💡牛角金會員優先入場嘅待遇呢度都用得,輪候時間會比一般walk-in客快(要搵埋金會員一齊食)。我哋差唔多時間分別拎咗普通飛同金會員嘅籌,最後喺咁繁忙嘅日子,用金會員張籌,大概都等咗2個鐘先有枱入得,至於張普通籌都仲排緊……(所以真係好想、好想、好想食,請攜同金會員)— 正 題:食 咗 咩 ?—120分鐘晚市放題:·台南 $298/位 (假期+$10)·鴛鴦鍋(+$50)放題按鍋物款式多少,分成4個級別:台東、台中、台南、台北。「麻吉遊·吃台南」主要嘅鍋物就多咗麻辣嫩牛肉、牛小排、櫻花蝦墨魚滑、蝨目魚丸、花膠、馬蹄木耳貢丸同鯛魚片。除咗呢幾款,仲有得食蛋餃、三星蔥爆漿貢丸、麻辣芫荽雞滑同高麗菜水餃。*芫荽雞滑,麻麻辣辣,內有
(2022年7月新開嗰陣去食)

(所以真係好想、好想、好想食,請攜同金會員)

— 正 題:食 咗 咩 ?—
120分鐘晚市放題
·台南 $298/位 (假期+$10)
·鴛鴦鍋(+$50)

放題按鍋物款式多少,分成4個級別:台東、台中、台南、台北。

*芫荽雞滑,麻麻辣辣,內有少少軟骨,咬落咔咔聲。

湯底有9款可以揀,我哋就貪心啲試兩款,揀鴛鴦鍋:1號酸菜白肉鍋+4號藥膳養生雞鍋。湯底一開始最濃味,食食吓加湯就只係加雞湯,感覺好似淡味咗。

自助區有別於牛角Buffet,熟食、飲品、配菜分別放喺唔同區域,或者係想大家行多幾步,消化消化吓。

飲品方面,如果你鍾意飲珍珠奶茶,你又可以珍奶飲到飽🧋🤣分別有黑糖珍珠奶茶同芋香珍珠奶茶。偏人工紫色嘅🍠芋香珍奶甜度滿分,味道就似雀巢芋頭雪條再加糖,甜得過癮。

唔想飲廢水,可以飲🍵冷泡茶:白桃烏龍茶、桂花烏龍、玄米茶、茉香綠茶。餐牌上面仲寫有愛玉冬瓜茶同桂花烏梅汁,不過今次喺雪櫃就見唔到有啦。

自助區有唔少台灣小食,我哋就大包圍,每款都試一件先~台灣腸、*手抓餅、甘梅地瓜薯條、鹽水雞、地瓜球、炸花枝丸、鹽酥雞、炸杏鮑菇、滷豬肚、滷牛肚、滷豆腐、肉燥飯等。

*食手抓餅嗰陣,反轉睇到個餅底燶咗喎……

去到尾聲仲要留位(胃)試甜品:好呷綜合紅豆湯。每人一碗仔,紅豆湯加仙草、芋泥同少許芋圓。仙草滑溜,紅豆湯有粒粒紅豆🫘不過芋圓就麻麻,無煙韌口感,似粉糰,驚喜在有綠色款。

以為已經食完?原來仲有Movenpick雪糕🍦可以揀朱古力/雲呢拿味。(好似係叫台南、台北餐先有,由職員派發)

兩個鐘食咁多嘢,胃,你仲頂得順、消化得切嗎?🥲

小事一則,淥肉嘅時候或者會發現有啲豬肉、牛肉煮咗好耐都仲係粉紅色,其實係正常嘅,煮到一定時間就食得,擔心嘅話可以問吓。
2022-09-18 8271 瀏覽
成日都好想打邊爐,今次就嚟到位於朗豪坊既人氣台式火鍋店✨ 依間係牛角旗下既火鍋店,裝修以淺木色為主調,寬敞舒適🥰 食物種類多,仲有多款台灣直送既配料及各類台灣小食,好似飛咗轉台灣咁✈️✨ 厝內人 · 吃台北 (晚市120分鐘任食 $368/ person)❀ 湯底 🥘總共有9款湯底及秘製醬汁,今次就叫咗清甜椰子雞及香濃沙茶豬筒骨鴛鴦鍋☺️ 椰子雞湯味道好清甜,燙菜食特別好味~而沙茶湯濃郁入味,唔洗額外再蘸上其他醬料🙈❀ 輕奢華盛盤 ✨叫最貴既D餐會附送三層架火鍋配料😍 下單前可以自選份量,配料有美國SRF和牛牛肋粒、手切牛·外裙肉、鮑魚、帶子、蠔、蝦、沙鎚魚片、水蓮及時令蔬菜☺️ 厚切手切牛牛味香濃,海鮮及蔬菜都好新鮮~豐富又啱晒打卡📸❀ 肉類 🥩可以用QR code落單夠晒方便~澳洲M5和牛肩胛肉肉質軟嫩,油花均勻☺️ 另外仲可以點牛小排、封門柳、牛五花、羊肩肉、豚梅花肉、花雕醉雞及麻辣嫩牛肉等~❀ 海鮮 🦐有黑魚片、孔雀蛤、八爪魚仔、墨魚咀、鯛魚片及及花枝片等,新鮮又多選擇☺️❀ 鍋物 🥬除咗QR code落單,仲可以到出面既鍋物櫃拎配料,非常多選擇😍 最特別係有台灣進口既牛肉貢丸、薑汁

✨ 厝內人 · 吃台北
(晚市120分鐘任食 $368/ person)

❀ 湯底 🥘

❀ 輕奢華盛盤 ✨

❀ 肉類 🥩

❀ 海鮮 🦐

❀ 鍋物 🥬
除咗QR code落單,仲可以到出面既鍋物櫃拎配料,非常多選擇😍 最特別係有台灣進口既牛肉貢丸、薑汁皮蛋貢丸、燕肉丸、蛋餃、百頁豆腐、高麗菜水餃等~薑汁皮蛋貢丸一咬就爆汁,百頁豆腐吸收晒湯汁☺️

❀ 台灣小吃 🍳
依度有齊平時最鐘意食既台灣小食🥰 自助區有芝士肉鬆蛋餅、鹽酥雞、甘梅地瓜條、台灣腸、鹽水雞、紫芋地瓜丸、蔥油餅、鹽酥豆腐及香菇肉燥飯等✨ 仲有麻香辣及甘梅味爆谷,款式多又吸引👍🏻

甜品 🍨
甜品有好呷綜合紅豆湯及檸檬愛玉凍😍 綜合紅豆湯勁多配料,有齊仙草、芋圓、紅豆及芋泥,味道香甜,而檸檬愛玉酸甜又解膩~叫最貴既兩款套餐,另外仲有每人一杯Movenpick雪糕🥰

❀ 飲品 🧋
除咗各款罐裝及紙包飲品,每日有限定2款手搖飲品及4款冷泡茶☺️ 當日有香芋珍珠奶茶、愛玉冬瓜茶、白桃烏龍、桂花烏龍、玄米茶及茉香綠茶,當中最鍾意香芋珍珠奶茶及愛玉冬瓜茶,整體唔會太甜膩,有埋珍珠及愛玉增加口感~另外+$30更可升級台灣啤酒放題🍻

2022-09-18 173 瀏覽
我最鍾意打邊爐🔥今日就試試位於旺角既好呷台灣火鍋台式火鍋 晚市120分鐘放題(地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊7樓17-20號舖)原來佢係牛角嘅副線品牌姊妹店黎嘅!湯底 有九款台式養生湯底及秘製醬汁我就叫左 好呷酸菜白肉鍋🤤 餐廳有一個台灣小食自助區,超過20款台灣小吃,(好掛住台灣呀✈️)我覺得最特別既小食係甘梅同埋麻香爆味爆谷!冷盤選擇🧊🥢麻辣川木耳、肚絲、拍青瓜🌶🌶 木耳同埋青瓜都好爽口👍🏻飲品係任飲,除左一般冷熱飲品同汽水,1定推介大家飲手搖飲品同埋多款手工冷泡茶。加多$30@位 仲可升級台灣啤酒放題甜品設有好呷綜合紅豆湯,一碗包含芋圓、仙草、小湯圓伴上紅豆湯的糖水tim@hap.taiwanesehotpot #HAP #好呷 #台灣火鍋 #吃到飽
我最鍾意打邊爐🔥今日就試試位於旺角既好呷台灣火鍋
台式火鍋 晚市120分鐘放題
(地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊7樓17-20號舖)
原來佢係牛角嘅副線品牌姊妹店黎嘅!

湯底 有九款台式養生湯底及秘製醬汁
我就叫左 好呷酸菜白肉鍋🤤
我覺得最特別既小食係甘梅同埋麻香爆味爆谷!

冷盤選擇🧊🥢
麻辣川木耳、肚絲、拍青瓜🌶🌶 木耳同埋青瓜都好爽口👍🏻

@hap.taiwanesehotpot
#HAP #好呷 #台灣火鍋 #吃到飽

今次就去左朗豪坊新開嘅好呷台灣火鍋🍲止下去台灣嘅癮✈️原來佢係牛角嘅副線品牌姊妹店黎嘅!💁🏻‍♀️同樣好樣牛角咁價錢就由$238-$368 台東、台中、台南、台北四種級別食物任食選擇!晚餐有120分鐘任食任飲!九款台式養生湯底選擇及秘製醬汁!我今次湯底就揀左呷麻辣鴨血藥膳鍋同清甜椰子雞🥥湯底!一個辣一個唔辣!湯底算幾濃!麻辣湯唔算太辣,鴨血就可以無限加!正!另外椰子雞湯有驚喜意外地清甜!^_^不錯!台南餐肉類係有封門柳、牛小排、麻辣嫩牛肉、羊肉等⋯⋯丸類我個人認為有特色添!必食三星蔥爆漿丸、蝨目魚丸和馬蹄木耳丸!🥰意道最特別就係有超過20款台灣夜市小吃自助區!例如有鹽酥雞、手抓餅、台灣香腸、鹵豆腐等等⋯⋯飲品有珍珠奶茶🧋香芋奶茶和不同手搖飲品及冷熱泡茶飲品。加$30就有台灣啤酒放題添甜品就有好呷綜合紅豆湯,一碗包含芋圓、仙草、小湯圓伴上紅豆湯的糖水。整體來講$300左右人均消費,食到咁多台灣特色食物的確不錯^_^
今次就去左朗豪坊新開嘅好呷台灣火鍋🍲
止下去台灣嘅癮✈️
原來佢係牛角嘅副線品牌姊妹店黎嘅!

台南餐肉類係有封門柳、牛小排、麻辣嫩牛肉、羊肉等⋯⋯

好呷台灣火鍋專門喺以台灣火鍋為主,滿滿台灣食品食完一次好似去咗台灣咁🤩我哋揀咗C餐麻吉遊﹒吃台南~❤當日每款都好好味!比較印象深刻嘅喺鴨血‼️質感Q彈好入味encore咗幾塊🤣🍖嫩牛肉入口即化🍢羊肩肉同豚五花肥瘦分別,肉味濃郁🍖麻辣芫荽雞滑超彈牙帶出另一種麻辣芫荽味🌶🌱三星蔥爆漿貢丸真喺會爆汁🥹裡面嘅蔥好香口!百貢豆腐吸收哂湯底味道😍🌗湯底方面有成9款咁多,我哋叫咗鴛鴦鍋🌶️好呷麻辣鴨血藥膳鍋:湯底香麻濃郁,帶有陣陣藥材味,辣度適中,好易入口!我覺得呢個湯底味道都好足,可以連豉油都唔洗沾(送人參沾醬)🥬好呷酸菜白肉鍋:有啲似酸菜魚湯味道酸酸哋好開胃~ (送麻香辣醬) 仲可以無限追加酸菜/白肉🤪 最後飽到上心口,所以都唔洗追加😂🫖店內提供4款吃到飽火鍋套餐,晚市價錢由$238至$368限時120分鐘包括肉類、鍋物、海鮮等等🤪仲可以+$30台灣啤酒喝到飽🍻 配料:C餐麻吉遊﹒吃台南🍖肉類:封門柳、牛小排、麻辣嫩牛肉、羊肩肉、豚梅花肉、花雕醉生雞件🍢鍋物:蝨目魚丸、馬蹄木耳貢丸、三星蔥爆漿貢丸、鴨血、百頁豆腐、蛋餃、高麗菜水餃🐙海鮮:鯛魚片、墨魚仔、花枝片🍤鍋物滑:櫻花蝦墨魚滑、麻辣芫荽雞滑、
🌗湯底方面有成9款咁多,我哋叫咗鴛鴦鍋
好呷麻辣鴨血藥膳鍋
好呷酸菜白肉鍋
配料:C餐麻吉遊﹒吃台南
🐙海鮮:鯛魚片、墨魚仔、花枝片
🍤鍋物滑:櫻花蝦墨魚滑、麻辣芫荽雞滑、沙茶墨魚滑、花膠
櫻花蝦墨魚滑
🥢自助區:
娃娃菜、蟹柳、蟹籽丸、墨汁丸、白蘿蔔、木耳、甜不辣、豬血糕等等…
台灣小吃:超過20款冷熱小食~
🥠包括台灣腸、鹽水雞、蛋餅、鹽酥豆腐、滷豬肚、地瓜球、麻香辣味爆米花、炸豆腐皮、王子麵等等…
飲品
🧋手搖飲品:黑糖珍珠奶茶、芋香珍珠奶茶
🍹無糖冷泡茶:有白桃烏龍、桂花烏龍、茉香綠茶
🥤雪櫃仲有罐裝及包裝飲品~
甜品
🍨CD餐每位享有Movenpick雪糕一客,當日有雲呢拿/朱古力味~
🥣好呷綜合紅豆湯、檸檬愛玉凍
🔹以QR code下單,肉類以一碟計算,而其他喺以一件/一塊計算,記得食得哂先好叫啊!一件件咁計算都方便可以試哂唔同款式~

🔸餐廳支援Kabu app遙距取票或手機訂座
好呷麻辣鴨血藥膳鍋
好呷酸菜白肉鍋
櫻花蝦墨魚滑
  • 鴨血
  • 麻辣鴨血
秋風起心思思想打邊爐,上一篇就介紹咗呢間餐廳嘅台式小食,而呢篇就係打邊爐篇。打邊爐方面有唔同嘅價位,今次就揀咗 🔆🔆🔆C 麻吉遊 · 吃台南🔆🔆🔆星期一至四🔆120分鐘🔆$298(加一)湯底方面,揀咗🔆好呷麻辣鴨血藥膳鍋(附送 人參沾醬)🫕醬汁區都好足夠,而且亦都好乾淨衛生,啲醬汁冇滴到周圍都係,我見店內嘅職員見到都會抹好。🫶🏻🥘火鍋肉類選擇方面,呢一個套餐食到嘅牛肉都唔錯,係穀飼牛,封門柳,牛小排,呢兩款牛肉切得薄,所以淥一淥就食得。另外,豬羊雞肉都不錯。🐷🐐🐮🐥另外佢呢一個鍋嘅🦆鴨血都好好食,🌶辣味都好香,而呢一個鍋亦都附送左一個人蔘沾醬,將淥好咗嘅肉類,沾呢個醬食,有驚喜喎🤩,幾好食喎,人蔘味唔會係好濃或者苦但係好香。🧡呢一個醬汁,我呢一個餐可以encore,我都encore左兩個用嚟打邊爐食💯🥗打邊爐配料方面,我覺得佢個配料區嗰個冷氣好夠凍,可以保持食物嘅新鮮。菜類都係應有盡有,基本上大部份嘅款式都有。🍢而丸類方面,佢嘅款式都比較偏向台式,啲丸款式都幾特別,佢有一隻叫做🔆鴨肉丸🦆🐧,我第一次食,有驚喜喎,個味都幾香,咬落口都彈牙,我都忍唔住食多幾粒🤭🧃飲品方面,呢一間餐廳我覺得

打邊爐方面有唔同嘅價位,今次就揀咗
🔆🔆🔆C 麻吉遊 · 吃台南🔆🔆🔆
星期一至四🔆120分鐘🔆$298(加一)
湯底方面,揀咗🔆好呷麻辣鴨血藥膳鍋(附送 人參沾醬)

麻辣鴨血藥膳鍋

🧃飲品方面,呢一間餐廳我覺得比較特色嘅就係佢有好多台式嘅飲品,芭樂汁、麥仔茶、冬瓜露、多果汁、荔枝/鳳梨烏龍茶、燒仙草爽、蘋果西打、薑母茶等等🧃🍻🥂🥤🧋🍷🍹🧉基本上好似去咗台灣啲便利店咁🤣。

🍵另外茶類嘅選擇都好豐富,我另外試咗兩款茶,茶味都香濃,鍾意飲珍珠奶茶嘅朋友,就應該好鍾意呢間,因為佢連珍珠奶茶都整好咗一杯杯俾你任飲🧋🧋🧋
桂花鳥龍

🍦最後呢一個C餐仲跟一杯Movenpick雪糕,仲想試吓佢個糖水甜品,但係由於太飽,決定下次先至再試。

🔆總括來講,我嘅感覺係好似去咗台灣打咗個邊爐咁,感覺幾好,如果想打邊爐嘅你而又鍾意台灣,可以去呢間試試佢。🙆🏻‍♀️🇹🇼
2022-09-07
麻辣鴨血藥膳鍋
2022-09-13 286 瀏覽
🍽今次叫咗:🐯探部落·吃台東 $198湯底要左好呷酸菜白肉鍋 拼 香濃沙茶豬筒骨鍋。第一次試酸菜鍋有啲食唔慣😂感覺冇同啲肉肉好夾。沙茶鍋正常味道都算濃郁有味道嘅。火鍋配料都係正常質素,同一般台式火鍋差唔多~比起一般台式火鍋特別嘅係多咗好多台式小食~例如台灣腸、滷味、鹽水雞。台灣腸好食!Encore左幾次🥰大推鹽水雞!!!完全還原到台灣夜市。😍滷味一般般,剩係得個甜味有啲奇怪。另外仲有多款涼拌小食同炸物,但係因為擺係自助區俾人夾到污糟晒有啲唔太吸引🙈飲品方面除咗一般台式飲品、冷泡茶之外,仲多咗兩款珍珠奶茶🧋黑糖珍珠奶茶反而冇芋香珍珠奶茶咁甜🤣人氣真係超鼎盛!平日下晝兩點幾去到都滿座,而且唔少人等緊位。但講真如果要等咁耐短時間就未必會再食啦🤔畢竟香港好食嘅火鍋有好多~想有下次指數(5粒⭐️為最高):⭐️⭐️⭐️想睇更多分享歡迎follow 我哋嘅IG🥰 @tigeatallday
🍽今次叫咗:
🐯探部落·吃台東 $198
湯底要左好呷酸菜白肉鍋 拼 香濃沙茶豬筒骨鍋。
第一次試酸菜鍋有啲食唔慣😂感覺冇同啲肉肉好夾。
沙茶鍋正常味道都算濃郁有味道嘅。
火鍋配料都係正常質素,同一般台式火鍋差唔多~

比起一般台式火鍋特別嘅係多咗好多台式小食~
例如台灣腸、滷味、鹽水雞。
台灣腸好食!Encore左幾次🥰
大推鹽水雞!!!完全還原到台灣夜市。😍
滷味一般般,剩係得個甜味有啲奇怪。

飲品方面除咗一般台式飲品、冷泡茶之外,仲多咗兩款珍珠奶茶🧋
黑糖珍珠奶茶反而冇芋香珍珠奶茶咁甜🤣

人氣真係超鼎盛!
平日下晝兩點幾去到都滿座,而且唔少人等緊位。
但講真如果要等咁耐短時間就未必會再食啦🤔
畢竟香港好食嘅火鍋有好多~

想有下次指數(5粒⭐️為最高):⭐️⭐️⭐️

2022-07-14
2022-09-13 217 瀏覽
朗豪坊新開台式火鍋店週末嚟到人頭湧湧 好受歡迎 晚市主要提供四款火鍋套餐 120分鐘吃到飽位於朗豪坊嚟講 的確性價比很不錯👍🏻揀咗鴛鴦鍋 麻辣鴨血藥膳拼清甜椰子雞主要嘅配料都係以QR code落單鍾意牛肉味重嘅可以點封門柳鍾意牛肉香淋啲 點牛小排就啱晒海鮮類只點咗鯛魚片 鮮甜肉滑很不錯鴨血同雞件亦都可以點多少少 湯底更香濃好喝自助區有超過20款台灣小食 更不時會update款式最鍾意食台灣腸 烤得夠熱又香口鹽水雞、青瓜、木耳都係值得推薦嘅涼拌菜式仲有爆谷機提供甘梅味爆谷 有興趣嘅朋友可以試吓大雪櫃擺放嘅火鍋材料都應有盡有食咗好多特色嘅台灣丸類、韭菜、蟲草花、豬血糕飲品選擇花多眼亂有啲台灣紙包飲品我都係第一次見仲有每日限定嘅手搖飲品及冷泡茶試咗珍珠奶茶同玄米茶very ok!甜品每人有一客movenpick雪糕必定要食埋個紅豆湯 有芋圓仙草 好足料!
朗豪坊新開台式火鍋

海鮮類只點咗鯛魚片 鮮甜肉滑很不錯
鴨血同雞件亦都可以點多少少 湯底更香濃好喝

自助區有超過20款台灣小食 更不時會update款式
最鍾意食台灣腸 烤得夠熱又香口
鹽水雞、青瓜、木耳都係值得推薦嘅涼拌菜式
仲有爆谷機提供甘梅味爆谷 有興趣嘅朋友可以試吓
大雪櫃擺放嘅火鍋材料都應有盡有
食咗好多特色嘅台灣丸類、韭菜、蟲草花、豬血糕

飲品選擇花多眼亂
有啲台灣紙包飲品我都係第一次見
仲有每日限定嘅手搖飲品及冷泡茶
試咗珍珠奶茶同玄米茶very ok!

甜品每人有一客movenpick雪糕
必定要食埋個紅豆湯 有芋圓仙草 好足料!
2022-09-12 294 瀏覽
香港人最鍾意打邊爐🔥今次試咗間充滿台灣風味嘅好呷台灣火鍋 (朗豪坊佢有九款台式養生湯底及秘製醬汁🥘我哋叫咗藥膳養生雞鍋同香濃沙茶豬筒骨鍋當然唔少得叫咗好多肉我好欣賞下單嘅主食都份量細細👍🏻啱晒女仔、滿足到食好多唔同種類嘢食❤️現場仲有各式鍋物可以任取食到鴨血好有台灣嘅感覺亦有超過20款食品嘅台灣小吃自助區😍好有台灣夜市嘅感覺🏪仲有「甘梅爆米花」同「麻香爆味爆米花」!🍿有不同手搖飲品同冷熱飲品亦有多款手工冷泡茶🫖凡+$30/位 仲可升級台灣啤酒放題🍺而且好貼心咁為第二個胃著想🥰甜品有好呷綜合紅豆湯,一碗有芋圓、仙草、小湯圓伴紅豆湯嘅糖水🍡大滿足🥰
香港人最鍾意打邊爐🔥
今次試咗間充滿台灣風味嘅好呷台灣火鍋 (朗豪坊
佢有九款台式養生湯底及秘製醬汁🥘
我哋叫咗藥膳養生雞鍋同香濃沙茶豬筒骨鍋

當然唔少得叫咗好多肉
我好欣賞下單嘅主食都份量細細👍🏻
啱晒女仔、滿足到食好多唔同種類嘢食❤️

現場仲有各式鍋物可以任取
凡+$30/位 仲可升級台灣啤酒放題🍺
而且好貼心咁為第二個胃著想🥰
大滿足🥰
2022-08-22
天氣開始有啲秋風🍂,就會心思思想打邊爐,今次就喺旺角揀咗呢一間餐廳食晚飯。一心諗住打邊爐嘅我,發現呢一間餐廳原來小食款式都幾豐富,所以我決定介紹一下佢嘅小食,下一篇再講佢嘅火鍋。小食篇🔆間餐廳有一個台灣小食自助區🇹🇼,,比我嘅感覺係我好似去左台灣夜市咁(ps掛念台灣呀✈️)小食方面選擇都幾多🙆🏻‍♀️冷盤選擇🧊🥢麻辣川木耳、肚絲、拍青瓜🌶🌶呢幾款小食麻辣味幾香,唔算好辣,木耳同埋青瓜都好爽口,做得唔錯。👍🏻鹽水雞🐥💦🥣呢一個鹽水雞你可以按自己嘅食量增多減少,醬都係自己落的,DIY都幾唔錯。熱食選擇♨️椒鹽豆腐、鹽酥雞、鹽酥甜不辣、紫芋地瓜球🍘🥠🍠幾樣小食裏面我覺得,除咗鹽酥雞個皮有啲厚之外,其他幾款小食都做得相當之唔錯,特別係椒鹽豆腐🤤外皮好香脆,內裏好軟滑。而紫芋地瓜球🍠,芋頭同地瓜味都好香濃,好正呀 。甘梅地瓜條🥔呢一個地瓜條真係有啲驚喜,有少少甘梅味,因為佢仲係好脆口,熱辣辣勁好食。蔥油餅、九層塔蛋餅🫔🌯蔥油餅我覺得佢蔥嘅份量可以再多啲,而呢兩款小食外層個皮都相對有少少厚。但味道方面係唔錯的。滷水系列(豆腐、甜不辣、豬肚、牛肚)🥘🍖▫️🐮🐷🍢呢一個滷水系列,我係覺得每一樣都好好食呀,全部

小食篇🔆

間餐廳有一個台灣小食自助區🇹🇼,
,比我嘅感覺係我好似去左台灣夜市咁(ps掛念台灣呀✈️)

小食方面選擇都幾多🙆🏻‍♀️

冷盤選擇🧊🥢

麻辣川木耳、肚絲、拍青瓜🌶🌶

鹽水雞🐥💦🥣
鹽水雞

熱食選擇♨️

椒鹽豆腐、鹽酥雞、鹽酥甜不辣、紫芋地瓜球🍘🥠🍠

而紫芋地瓜球🍠,芋頭同地瓜味都好香濃,好正呀 。

甘梅地瓜條🥔
甘梅地瓜條

蔥油餅、九層塔蛋餅🫔🌯

滷水系列(豆腐、甜不辣、豬肚、牛肚)🥘🍖▫️🐮🐷🍢
呢一個滷水系列,我係覺得每一樣都好好食呀,全部都滷得好入味,但係又唔會勁鹹,因為豆腐黎講,放喺滷水汁入面,我最怕就係食到成口都係鹹味,但佢呢一個滷水系列又真係有啲驚喜喎,滷水味好香,推介呀!
滷水系列(豆腐、甜不辣、豬肚、牛肚)

台灣腸🐽🔥
呢一個係我嘅必食推介,放喺轉轉盤上面熱辣辣,食起上嚟外皮脆卜卜,而裏面好Juicy,真係好正呀。💯
台灣腸

麻辣味爆谷🍿🍿
呢一個係我估唔到佢會有嘅小食,辣辣地嘅爆谷真係第一次食,又幾得意喎辣辣地又有少少甜味嘅特別爆谷。
爆谷

下一篇就係呢間餐廳嘅打邊爐篇🛑
2022-09-07
鹽水雞
甘梅地瓜條
滷水系列(豆腐、甜不辣、豬肚、牛肚)
台灣腸
爆谷
2022-09-08 255 瀏覽
今日喺朗豪坊行街嗰陣發現咗一間新開嘅台式火鍋店🥰 @hap.taiwanesehotpot 見到裝修幾靚而且價錢吸引,就決定試吓先!厝內人 •吃台北 $368 加一(星期一至四可食120分鐘)餐廳有九款台式養生湯底及秘製醬汁今次我就揀咗椰子雞湯同埋藥膳雞湯🧡呢個係最高級嘅套餐所以可以食到最頂級嘅牛肉😘🔸澳洲M5和牛肩胛肉牛肉味超香濃,油花均勻,食落唔係油脂爆發嗰種,而係嫩滑得黎又有少少咬口😆輕鬆可以食到幾碟!鍋物方面比較特別嘅有🔸牛肉貢丸™W🔸蒜汁皮蛋貢丸™W兩款都係台灣進口嘅肉丸,一咬就肉汁瀑發,每一個口味都有特別嘅驚喜!🔸輕奢華盛盤呢個套餐會贈送一個海鮮拼盤😆係一個超級吸睛,打卡指數高嘅位📸🔸肉類:澳洲M5和牛肩胛肉,手切牛外裙肉超厚嘅手切牛‼️比平時食燒肉嘅牛更厚🤪食落好有質感,牛味好濃,一啲都唔靭!🔸海鮮:鮑魚、蠔、蝦、蜆、鱔🔸蔬菜:水蓮^™W、時令蔬菜🥬除咗任點嘅嘢食,出面仲有一個自助區可以拎唔同嘅丸類菜類,超過20款台灣小吃自助區,仲有甘梅味/麻香味爆谷,飲品等等💋甜品方面,有一人一杯movenpick雪糕🍦甜品設有好呷綜合紅豆湯🧡有芋圓、仙草、小湯圓同埋紅豆湯以後出旺角想打

餐廳有九款台式養生湯底及秘製醬汁
今次我就揀咗椰子雞湯同埋藥膳雞湯🧡

呢個係最高級嘅套餐所以可以食到最頂級嘅牛肉😘
🔸澳洲M5和牛肩胛肉
牛肉味超香濃,油花均勻,食落唔係油脂爆發嗰種,
而係嫩滑得黎又有少少咬口😆輕鬆可以食到幾碟!

鍋物方面比較特別嘅有
🔸牛肉貢丸™W
🔸蒜汁皮蛋貢丸™W
兩款都係台灣進口嘅肉丸,一咬就肉汁瀑發,
每一個口味都有特別嘅驚喜!

🔸輕奢華盛盤
呢個套餐會贈送一個海鮮拼盤😆
係一個超級吸睛,打卡指數高嘅位📸

🔸肉類:澳洲M5和牛肩胛肉,手切牛外裙肉
超厚嘅手切牛‼️比平時食燒肉嘅牛更厚🤪
食落好有質感,牛味好濃,一啲都唔靭!

🔸海鮮:鮑魚、蠔、蝦、蜆、鱔

🔸蔬菜:水蓮^™W、時令蔬菜🥬

除咗任點嘅嘢食,出面仲有一個自助區
可以拎唔同嘅丸類菜類,超過20款台灣小吃自助區,
仲有甘梅味/麻香味爆谷,飲品等等💋

甜品方面,有一人一杯movenpick雪糕🍦
甜品設有好呷綜合紅豆湯🧡
有芋圓、仙草、小湯圓同埋紅豆湯

以後出旺角想打邊爐除咗食兆萬同瓊華😌
又有多一個選擇啦🤣

2022-09-05
2022-09-08 167 瀏覽
我晚上好鐘意打邊爐或者食燒肉,有日行過朗豪坊見到新開左間 好呷台灣火鍋,即時同老公入去試試,最鐘意佢任食啦,牛肉又分好多款式都好好味,最正係佢連珍珠奶茶都有呀!!估都估唔到有我最愛既珍珠奶茶,我覺得要大熱推介一下🧊芋香珍珠奶茶🧊黑糖珍珠奶茶🧊愛玉冬瓜茶🧊桂花烏梅汁

🧊芋香珍珠奶茶

🧊黑糖珍珠奶茶

🧊愛玉冬瓜茶

🧊桂花烏梅汁
2022-09-08 196 瀏覽
就嚟我最近去試下敍福樓新開既台式火鍋店簡左台北個餐,一坐底就送左個盤,有帶子、鮑魚、蠔、蝦、魚、手切牛、肩胛肉,鮑魚同手切牛有驚喜🥰,有好濃既牛肉味,手切牛特色係口感好有咬口😛食到心機係入面,唔係齋用機cut然後行到熟食區,坊間好多台灣火鍋,佢相對上選擇好多,有台灣腸、鹽酥雞、蛋餅、蕃薯條、花枝丸、滷味、魯肉飯、特別味爆谷😂—甘到梅味、麻香爆谷,飲品方面仲有好多冷泡茶,可樂、蘋果梳打都有。到埋位叫肉,A5質素真係好唔同,口感軟稔,而最好重都係封門柳🥰最後食到飽飽仲有甜品有芋圓、紅豆、小湯圓、涼粉,咁就渡過一個好飽既晚上🤣
就嚟我最近去試下敍福樓新開既台式火鍋

飲品方面仲有好多冷泡茶,可樂、蘋果梳打都有。

食火鍋都可以養生😌,仲可以品嘗多款台式夜市小食😍 呢間台式火鍋店,提供9️⃣款台式養生湯底,例如好呷酸菜白肉鍋、麻辣鴨血藥膳鍋、藥膳養生雞鍋等~~~ 材料豐富滿滿,湯味香濃而醬料都要養生,可以試吓自家「人蔘沾醬」肉類、海鮮、丸類等可以用手機📱落單,亦設有自助區👋🏻喜歡台式夜市小食就不容錯過,有超過2️⃣0️⃣款,甘梅地瓜條、台灣香腸、鹽水雞等,可以食過不停另外仲有甘梅爆米花🍿️、麻味爆味爆米花🤩好特別當然亦有多款蔬果、菇類、飲品等選擇架可以試吓台式珍珠奶茶🧋、手工冷泡茶、冬瓜茶等等我揀嘅組合仲包埋「輕奢華盛盒」,有鮑魚、蝦🦐、魚、帶子、手切肉及牛柳粒,仲有幾款特色蔬菜最後必食甜品,包括好呷綜合紅豆湯、檸檬愛玉、Movenpick 雪糕😍 紅豆湯材料豐富,有芋圓、仙草、小湯圓及紅豆。

火鍋都可以養生😌,仲可以品嘗多款台式夜市小食😍
而醬料都要養生,可以試吓自家「人蔘沾醬」

肉類、海鮮、丸類等可以用手機📱落單,亦設有自助區👋🏻

另外仲有甘梅爆米花🍿️、麻味爆味爆米花🤩好特別

當然亦有多款蔬果、菇類、飲品等選擇架
可以試吓台式珍珠奶茶🧋、手工冷泡茶、冬瓜茶等等