2024-03-29 199 瀏覽
Lunch hour時喺北角諗住搵食😛沿途見到一眾打工仔們都拎住一式一樣嘅外賣返office😂行左一輪終於比我搵到個源頭🥹🥹🍳黯然銷魂飯 ($63)食叉燒梗係要揀半肥瘦🤤除此之外,落單嘅時候仲有得揀叉燒要肥啲瘦啲,我就揀咗淋啲同燶邊,勁貼心☺️蛋又可以揀煎蛋、反蛋、太陽蛋,粉就可以轉米粉瀨粉🥰叉燒好高質,燒到立立令,入口軟腍連帶邊邊有層細細的肥膏🤤加埋我最愛嘅燶邊,又香又惹味😍😍太陽蛋估唔到有兩大隻咁足料,煎到燶邊最啱我撈飯😋😋
黯然銷魂飯

🍳黯然銷魂飯 ($63)
配老火靚湯
2024-02-07 285 瀏覽
朝早十點幾落左外賣自取,12點顯示可以取餐,在店後發現未攞得,店內職員聲稱有單不過仲整緊,再係門口等左20分鐘後再追問,竟然話原來部機冇我地張單 (在app 上顯示有),明白會有技術故障,但一開頭就唔好話有單仲整緊。
2024-01-17 311 瀏覽
其實唔算係燒味愛好者因為淨係會食瘦叉、腩仔同紅腸偶然發現附近有間新燒味店裝修期間有晚仲望住佢地畫門口嘅燒味壁畫☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️靚女老闆娘會認得食客同客人口味試過夜晚去冇哂叉燒老闆娘話下次可以打電話留一份打去時淨係話瘦叉佢已經認得我😂係街坊小店嘅人情味呀!老火湯好味 飲完唔口渴叉燒又淋又香瘦叉都唔會痴牙值得推薦👍🏻😋價錢都好實惠而家除咗連鎖店5-60蚊有質素仲要有餐飲選擇唔算多要支持一下👍🏻👍🏻
其實唔算係燒味愛好者
因為淨係會食瘦叉、腩仔同紅腸
偶然發現附近有間新燒味店
裝修期間有晚仲望住佢地畫門口嘅燒味壁畫

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️

靚女老闆娘會認得食客同客人口味
試過夜晚去冇哂叉燒
老闆娘話下次可以打電話留一份
打去時淨係話瘦叉佢已經認得我😂
係街坊小店嘅人情味呀!

老火湯好味 飲完唔口渴

2024-01-16
  • 叉燒
  • 老火湯
2023-11-24 443 瀏覽
燒味部份,全是垃圾。++ 燒鵝:燒鵝皮好似柴咁,完全咬唔開。垃圾。 燒鵝。得骨。完全無肉食。係無肉呀。咁多件都係骨。。。😬😬😬😬++ 叉燒:鞋到死。叉燒汁又唔好。仲有好嬲既係。廚師連斬叉燒都唔識。斬都又大舊。又四方型咁。好似俾狗食咁。離哂譜。++ 油雞 : 一食覺得係隔夜貨。雞肉又係鞋到死。食一口,係令你唔想食第二啖。好難食。有無搞錯可以咁垃圾既燒味!!!!!我係食唔哂。而且唔想再食。輕輕聽到隔離檯食客都話難食。又難食又貴。大家都估應該係捱半年就玩完。。。。。。。。。。。。。真係後悔試新野。。。。
燒味部份,全是垃圾。
有無搞錯可以咁垃圾既燒味!!!!!
我係食唔哂。而且唔想再食。
輕輕聽到隔離檯食客都話難食。
又難食又貴。
大家都估應該係捱半年就玩完。
。。。。。。。。。。。。真係後悔試新野。。。。
2023-11-22 285 瀏覽
很好味的燒味飯,又不會過鹹,剛剛好。燒鵝皮脆皮,叉燒好香,飯又軟硬適中。如堂食位置寬闊一點會更加好。下次要試吓飲佢嘅例湯,今日太飽,所以冇飲到。很值得推介的一間燒味店。
2023-11-22
紀念日
2023-08-18 515 瀏覽
本身住新界好少過港島,今日因為有啲事就同個仔過左十年都唔去一次既鰂魚涌,下晏搵飯食既時間途經一間畫滿哂叉燒壁畫既燒味店,再睇個名叫好叉燒魂,見同附近啲茶餐廳有啲唔同,加上自己同個仔都鐘意食燒味飯,就決定入去試下。坐低之後叫左個黯然銷魂飯,阿仔就叫左個銷魂叉燒飯,黎到都幾大碗,叉燒肥瘦岩岩好,仲有少少燶邊,幾好味!伙記見我個仔咁細個都食到成碗飯,就問好唔好味,我個仔就亂答叉燒有蜜糖味好正(哈哈)傾多兩句先知間鋪原來唔係開左好耐,老闆仲要幾後生,見佢都親力親為出出入入,雖然間鋪唔係好大,但見到食物以外的每個用心位,欣賞每個有志創業的年青人,特登黎留個好評支持佢!加油~

2023-08-17
2023-08-12 299 瀏覽
乳豬燒得好均勻👍🏻唔會太鹹,拎咗返去放咗幾個鐘都仲係好趣脆🥰!雞都好好味、好滑!叉燒果然名不虛傳真係好叉燒魂😆😆 感受到食物係用心製作👍🏻一定會再幫襯!😜

2023-08-05
2023-08-11 295 瀏覽
自從北角最高CP值既燒味店執笠之後,係呢區,午市能用$50以下食到燒味已成絕響。最近,原一燒味位置重開一間燒味,試試佢。佢又係用名爐燒味作招徠,多謝盛惠最少 $50(單拼無野飲)叫左個雙拼(叉燒燒肉)+湯,多謝$60 ,原本諗住叫熱飲既,oh sorry, 所有熱飲賣晒!err大家先研究一下個湯,應該係蟲草花瘦肉湯,味道甜甜地,係足料既,不過,點解碗湯面有成「吋」厚既油既?食主菜啦,雙拼份量係正常水平。不過呢,可能我無要求要瘦叉瘦腩啦,我呢個飯的雙拼肉,肥嘟嘟既 ~ 肉質唔「柴」,腍腍地,但唔係特別好𡁻,只能說中規中矩。叉燒,無乜蜜糖,所以無咩叉燒果種「叉蜜」甜。最敗筆係,老細!你無熱飲姐,你唔係無火燒燒味下話?!啲燒臘未至於凍,但完全唔熱嫁喎!中午約12點幾姐,你啲燒味就已經「凍冰冰」,點算呀?肥既燒臘配上唔熱既texture, 感覺係點,都唔洗點形容啦 ~ 唉 最後既總結係,湯係ok, 但燒味唔熱,整體來講肥腍腍,是一個增肥餐。題外話,呢間食肆好似係唔support 外賣平台下單,雖然門口有貼一個外賣QR code (最近好多食肆都係咁,都係來自同一間POS 公司既傑作!), 但又

最近,原一燒味位置重開一間燒味,試試佢。

佢又係用名爐燒味作招徠,多謝盛惠最少 $50(單拼無野飲)

題外話,呢間食肆好似係唔support 外賣平台下單,雖然門口有貼一個外賣QR code (最近好多食肆都係咁,都係來自同一間POS 公司既傑作!), 但又無法網上付款,到現場俾,咁樣完全方便唔到食客,雖不至於「趕客」,但一定係本末倒置囉 ⋯⋯

例湯
雙拼(叉燒+燒肉)
  叉燒
外賣自取
好耐冇食過好食嘅燒味,呢間好叉燒魂真係要推介一下,第一次食佢係喺朋友屋企,佢係朋友介紹嘅用心食店,以我所知,全部都係老闆自己晨咁早起身自己整嘅,好有heart❤️,唔係周圍都有,已經唔係第一次食啦,對上兩次係嗌外賣嘅,佢哋仲會教你點樣翻熱啲叉燒嚟達致最佳效果😆,今日第一次堂食燒鵝髀米粉同埋加個例湯,真心好好食👍🏻,之後再買咗半斤叉燒,例牌海蜇同埋招牌紅腸返屋企繼續食😝未試過嘅真係要試吓啦,佢哋啲叉燒好快賣晒㗎❤️
2023-07-31
$250 (其他)
  • 叉燒
  • 燒鵝
  • 海蜇
  • 紅腸
2023-07-26 166 瀏覽
真心食物好OK嘅,叉燒、油雞都不錯!同事食乳豬都讚好味道呀,非常可惜服務真係唔得吖!嗰兩個伙記都發緊夢咁!已經係第二次,上次堂食都漏單又話係我嘅問題,幾個同事多等咗半個鐘...睇往我食 今日熱到死唔想周圍去,咁就諗住比個機會叫外賣自取啦,點知叫咗熊貓外賣但去到先至知訂單被取消...我哋估因為兩份双拼熊貓平三十幾蚊?如果係就唔好開放平台啦!決定要等都現場叫啦,大把位就想堂食,叫極都冇人比反應最後的失望,叫咗走葱張單都有寫但冇走,差評走唔甩,亦都唔會再幫襯囉

決定要等都現場叫啦,大把位就想堂食,叫極都冇人比反應

2023-07-02 318 瀏覽
每次坐叮叮都比呢間新開燒味餐廳外貌吸引,但每次都大排長龍完全無緣光顧,一於星期六先黎碰碰機會試吓佢。坐喺落地玻璃位置飲住無味精蟲草花紅棗湯食住肥义燒腩飯享受難得優靜嘅鰂魚涌風光,睇住叮叮一部一部喺眼前慢速駛去,很是浪漫過了好美好的午餐時光。老火湯不加味精,真材實料,味道香濃义燒賣相吸引淋而入味,入口有肥油甘香脆皮燒腩選用優質五層肉炮製,嫩而不膩令人一試入魂值得推介的隱世燒味餐廳身傍食客s嘅招牌四寶飯同燒鵝脾瀨粉都相當吸引,下次要再黎試試
坐喺落地玻璃位置飲住無味精蟲草花紅棗湯
食住肥义燒腩飯
過了好美好的午餐時光。
老火湯不加味精,真材實料,味道香濃

义燒賣相吸引
淋而入味,入口有肥油甘香

脆皮燒腩選用優質五層肉炮製,嫩而不膩令人一試入魂

值得推介的隱世燒味餐廳

朋友介紹燒味專門店, 地方四正, 飯前店長盛了碗蟲草花湯, 誠意靚湯落足料,冇味精,好好飲!點了叉腩雙拼飯,叉燒肥瘦適中,又淋又嫩,仲係燶邊嘅!燒腩仔都必食'又香又脆!鍾意食燒味嘅朋友,唔好錯過呢間小店!A friend recommended a specialty roasted meat shop with a great location in Quarry Bay. Before our meal, the restaurant server generously served us a bowl of cordyceps flower soup that was delicious and made with quality ingredients, and without any MSG.We ordered the roasted pork belly and barbecue pork combo with rice. The barbecue pork had the perfect ratio of fat and lean meat, tender and fl

鍾意食燒味嘅朋友,唔好錯過呢間小店!

We ordered the roasted pork belly and barbecue pork combo with rice. The barbecue pork had the perfect ratio of fat and lean meat, tender and flavorful, and had a crispy exterior. The roasted pork belly was also a must-try as it was both fragrant and crispy.

If you are a fan of roasted meats, don't miss out on this small shop!
2023-06-30 137 瀏覽
我食過叉燒,非常軟熟!切雞、油雞有驚喜,有口感,沒有雪味。例湯好用心,竟然有蟲花,真係真材實料。店舖員工非常友善,而且有傾有講。繁忙時段做晤切,不敢打擾他們,成間店好warm。
我食過叉燒,非常軟熟!切雞、油雞有驚喜,有口感,沒有雪味。
例湯好用心,竟然有蟲花,真係真材實料。
2023-06-12
2023-06-23 187 瀏覽
本來覺得幾OK的, 亦見新開張有大排長龍。暫時良左兩次。第一次叫左燒鵝叉燒點知話賣晒就轉左食油雞叉燒,等左半個鐘先有(外賣自取)第二次食燒鵝叉燒,但第2次食發現兩執毛,唔肯定係咩毛。
2023-06-20 184 瀏覽
早兩日父親節,見有間新開張燒味店😍門外壁畫很吸引,於是就去買左一盒叉燒、一盒燒腩仔及一盒沙薑雞返屋企加餸,估唔倒燒腩仔返到屋企仲非常脆😋老爺90歲都食左好幾塊😂沙薑雞好夠滑,薑可以再多少少,半肥瘦叉燒好入味,我個人比較鍾意食甜啲既叉燒,但覺得味道都適中。價錢比想像中平,份量又夠!值得一試推介👍🏻下次要試下堂食,因為我好鍾意食瀨粉😊另外都想試下老火例湯。店舖員工好有禮貌,會主動同等緊外賣嘅客人傾下計,服務態度唔錯。
價錢比想像中平,份量又夠!值得一試推介👍🏻