2021-07-26 182 瀏覽
今年日本奧運會,香港難得晉身決賽,當然要去支持14歲輟學的小兄弟張家朗,我是為了隆重歧視去這間夫妻肺片高級火鍋打邊爐,這間餐廳位於雅蘭中心二期的底層裝修非常之奢華東西也很高級我們叫了二人的海鮮餐然後侍應給我們看了全部都是很精靈的活蝦,帶子,奄仔蟹,還有他們的振店招牌肥牛,感覺十分好吃,講關於湯底,因為我要吃中藥的關係叫了一個暖男養生鍋(原本是想叫麻辣鍋的),當然這個養生鍋的雞味也很重也很補加上有人蔘真是覺得落足本錢,當然最好在精美火鍋的陪襯下終於來了金牌,因此我們又可以睇香港高興又食了一餐這麼高級的打邊爐真是滿載而歸。
2021-07-22 422 瀏覽
又貴又唔好食,晚市時段,兩大一小叫我左個椰子雞煲,鳥冬,菜籃,蝦丸,差不多七百蚊落樓,好食嘅話唔緊要,個椰子雞煲清淡預左,雞鞋dd我都Ok,但蝦丸仲要唔新鮮,又梅又有陣怪味😨!而且,門口嘅廣告招牌有誤導成份。椰子雞半份百幾蚊,但係不能夠只叫半份椰子雞,需要叫多半份其他湯底,即係淨湯底要將近三百蚊,所以我最後叫左全份椰子雞。湯底中有唔少雞件,亦有竹笙,但雞無咩雞味。除左裝修可以外,其他並無可取之處,是我的十大中伏餐廳之一!
2021-06-19
2021-07-21 166 瀏覽
晚市叫左個椰子雞鍋,$288,係你面前拆椰青肉,但d椰青水一早就用壺預先備好,湯底尚算清甜,雞就唔算好滑,而且無咩雞味,可能係冰鮮雞。個鍋除左雞,椰青肉,竹笙,香茅粒,完。其他食物一般料,一般水準,不説也罷,但個蝦丸一定要講,$108八粒,垃圾!唔彈牙都算,粒丸係梅嘅,散嘅,而且有陣酸糗味,一啖咬落去令我懷疑人生!我懷疑佢擺得太耐,唔新鮮,所以我都唔敢俾個仔食。呢間野,裝修靚,坐得舒服,但金玉其外,敗絮其中,咁嘅價錢,其他更好的選擇多的是!
2021-06-26
2021-07-11 283 瀏覽
之前memo咗呢間一陣,呢次去試下係咪可以去台灣旅行🤣入到去基本完全無人自助落單好chill 🥓美國肥牛一人火鍋 ($65)因為我自己唔食辣就叫左雞湯🥘好快店員就拿左牛肉,滷肉飯,竹蔗茅根水同充滿菜火鍋過黎💮 第一反應係性價比好高😍牛肉下面係有菜 🥘係有足料野菜 大條蟹柳同香腸 湯底打開聞到好清香雞味唔油!! 竹蔗茅根水簡直係亮點🤤平時出去好難叫到,而且加咗冰好清甜 啱曬夏天🙊肥牛我嗰碟完全唔算肥好開心😍❤10秒食得 比出面其他d洋蔥牛肉滑好多😉🍚個滷肉飯比例啱啱好,飯都唔會太多,滷肉唔辣 係甜甜地好juicy❤分量啱啱可以夠用嚟撈白飯(d滷肉有油花好罪惡 但係好好吃🙈推介下) 🥓火焰加拿大牛舌 ($108)同朋友慶祝就叫左個火焰牛舌,店員即場過嚟喺我哋面前燒夠曬氣氛🤣牛舌邊微微開始卷起🥩燒完唔可以即食~但未食賣相同現場燒已經💯係相對厚切要淥多一陣 放入口超滑够香肉味🤤 我自己本身少吃台灣野因為覺得辣同炸野多🙈但係呢次食完尤其個滷肉飯覺得好好食🤤火鍋呢個價錢環境好靜 坐得好舒服,悠閒食左個幾鐘😛滿足

🥓美國肥牛一人火鍋 ($65)

🥓火焰加拿大牛舌 ($108)
係相對厚切要淥多一陣 放入口超滑够香肉味🤤

2021-06-20 645 瀏覽
同中學同學聚會 去咗依間嘢食打邊爐員工服務態度麻麻地 我哋想食出邊無限refill嘅青瓜但係入邊已經冇曬所以我哋就叫佢哋fill翻但係竟然要等成半個鐘而且嗰日間野其實唔忙得五六台客但係有四五個Staff講返嘢食先其實佢所有嘢食都幾好食冇咩邊款係伏嘅但係個湯底就麻麻哋好食麻辣湯底冇乜味另外酸個個湯底又太酸總括來講我覺得唔太抵食始終收得呢個價 啲服務真係太差我哋三個人其實食好少嘢 又唔係嗌啲特別貴嘅餸都要每人360埋單
同中學同學聚會 去咗依間嘢食打邊爐
我哋三個人其實食好少嘢
又唔係嗌啲特別貴嘅餸
都要每人360埋單

2021-06-18 426 瀏覽
總結:呢間野食材一般、價格昂貴,食物與價格不成正比,唔好去試!以為個湯底180幾蚊好似唔錯,其實都係普通嘢,同譚仔差唔多。上次同fd去食,冇用醬料,但係最後都扣咗我哋錢。?_?埋完單先發覺,最未又唔俾退,費事煩,但係就無下次。啱啱入到餐廳呢,就唔知好唔好食,打開OpenRice一睇,點知一堆劣評,入咗去再走好似唔係幾好,就頂硬上試吓佢究竟如何。打開Menu已經傻咗,出面出名嘅火鍋餐廳價錢都冇咁貴,依間貴到呢嚇一嚇,講真呢啲錢真係唔係咁樣晒囉,同樣價錢我可以去其他地方食更好嘅嘢。同埋最過分係個醬料選擇唔多,每個人頭隔硬都要比$20醬料費,仲要冇用都要比,就普通嘅香油同蔥嗰啲嘢,我心諗$40我買咗你所有醬料都得啦,標價真係離晒地。大家如果幫襯佢,真係會拉大貧富懸殊差距。價錢方面講完,到食物。d鴨血第一啖落去係唔錯,但就越食越鹹,同埋食物選擇較小,上次去好多嘢食都冇,就嗰啲普通料。湯底就試左招牌湯底,有一陣中藥味,都係起初嗰下,之後就冇啦,得返鹹味,應該全部都係味精再加少少中藥。整體食物表現一般。過程中越食越後悔,後悔當初坐低咗之後睇咗OpenRice點解唔即刻走,後悔未去餐廳之前睇Open

價錢方面講完,到食物。

過程中越食越後悔,後悔當初坐低咗之後睇咗OpenRice點解唔即刻走,後悔未去餐廳之前睇OpenRice了解吓。
不過都令到我養成左一個去其他餐廳之前都會睇吓OpenRice食評嘅習慣😂

最後希望呢篇文可以幫到其他人唔好中伏,呢間真心不要了
2021-06-17
2021-05-28 805 瀏覽
餐廳採用手機自助落單,同侍應嘅接觸已經唔算多,都冇乜服務可言。但作為客人已經充分感受到喱間餐廳員工態度有幾差劣。當野食未到追單,侍應話幫手睇下 .... 睇到冇左影... 完全冇交代,冇落到定出緊? 完全唔知道..... 都明白而家疫情關係,餐廳需要十點關門。但八點四十分叫人last order? 早成一個鐘頭十五分鐘? 平時出去任食火鍋last order 都係最多早一個鐘啦...早甘多真係第一次聽... 可能我哋真係太孤陋寡聞。九點三十分開始收野 ,明白ge 疫情關係要趕住十點關門,但都唔洗問都唔問就收左我個杯... 入面仲有半杯竹庶茅根水.... 我地有朋友生日有買到蛋糕,訂位時餐廳都表明有切餅費$50,我地都表示了解並同意。到當晚提早黎到餐飯放底蛋糕,侍應都再次提醒有切餅費,我地都表示沒問題。九點鐘埋單,當時並冇留意收據有冇收取切餅費,到九點四十分上蛋糕,侍應行黎話要收返五十蚊,張單冇打到個切餅費。我地都表示沒問題, 當我地食完蛋糕都冇侍應過黎比單我地收返切餅費,只係見到剛剛話表示要收切餅費企埋一邊玩手機。 直到我哋起身離開, 個侍應繼續玩住手機講你地未比切餅費。其實我地係同意

我地有朋友生日有買到蛋糕,訂位時餐廳都表明有切餅費$50,我地都表示了解並同意。到當晚提早黎到餐飯放底蛋糕,侍應都再次提醒有切餅費,我地都表示沒問題。九點鐘埋單,當時並冇留意收據有冇收取切餅費,到九點四十分上蛋糕,侍應行黎話要收返五十蚊,張單冇打到個切餅費。我地都表示沒問題, 當我地食完蛋糕都冇侍應過黎比單我地收返切餅費,只係見到剛剛話表示要收切餅費企埋一邊玩手機。 直到我哋起身離開, 個侍應繼續玩住手機講你地未比切餅費。其實我地係同意比切餅費,但你一直都冇行黎比返張單行黎同我哋收取切餅費。我哋表明立場冇話唔比但你哋一直都唔行過黎,只係見你企係到玩手機。侍應竟然回覆甘你而家想點? 其實真係冇咩想點,係想比錢離開喱間甘低劣ge 餐廳。

食物選擇真係偏少,份量都偏少....$68四塊午餐肉... 真係唔講以為係黑毛豬午餐肉....
個麻辣海帶絲完全冇味...
喱個價錢值得更好質素....

睇返其他食評先知,原來佢地真係好趕時間收工架,慣性態度差劣趕客走。
以上事件並唔係單一員工,起碼超過五位員工態度都係甘差劣,完全反映公司管理有嚴重問題。
絕對不推薦喱間餐廳

2021-05-14
生日
叫左夫妻鍋 少辣 但係覺得似中辣 辣度每個人 都唔同 但佢除左辣之外個湯底偏咸 麻麻地另外叫左暖男鍋 完全食唔到藥膳味 有少少雞味但似雞粉 都係偏咸 整體湯底都唔okay食物款式唔多 牛排骨/美國肥牛卷/炸丙係唔錯嘅 但其他食物好一般 又貴又唔抵食 麻辣海帶絲超難食 唔入味 似白烚之後加辣椒油 一啲都唔麻 未食過咁難食嘅海帶絲八點四十分左右話last order, 明明十點先完 仲要連續幾個staff chur 當中叫左個送漏單 員工話幫手追 追完不了了之 再問另一個員工 又追左次 又係無下文 到追第三次個人拎左張單出黎話漏單無叫到 所以無上到 問佢點解之前吹個兩次都無提 又答唔到 係咁迫我地答佢要唔要加單 其實當時已經埋左單 但我地最後係堅持要嘅 之後有個經理話幫我地waive 左個錢 (around$30) 因為佢地埋左數 但轉頭切蛋糕 佢地唔記得收切餅費 叫我地一陣俾返cash 之後個員工行開左係度禁手機 到我地走個時 態度好差咁叫我地俾錢 好似爛仔講數咁 其實錢真係預左俾 但佢個態度真係好差好唔尊重 最後俾完佢都以好輕佻嘅態度對住我地 依餐生日飯嘅體驗真係好差五個人食左差唔多二
叫左夫妻鍋 少辣 但係覺得似中辣 辣度每個人
都唔同 但佢除左辣之外個湯底偏咸 麻麻地

依餐生日飯嘅體驗真係好差
五個人食左差唔多二千蚊 份量少 食物質素麻麻 環境好一般 洗手間勁濕唔乾淨 依個價錢出面真係好多選擇

唔會再幫襯!

冇食一排辣野又想過來食😋今次係第二次來,嗌左鴛鴦湯底(美人鍋同麻辣鴨血)可以先嗌湯底再慢慢點食物,我地成枱都係野食都等左3個字先有湯😅美人鍋入面入半隻雞,店員會先上左枱再幫你剪開。其實就咁嗌個湯底已經好多料食!野食大部分都好大碟,午餐肉、台灣腸同d丸好食😋 醬同配料都係自己出去拎,多選擇同算乾淨唯一唔好就係有個店員服務唔係幾友善,經過嗌佢真係擰轉面走,差唔多要企起身停底佢先問你咩事,仲要問返我地咩枱號😅

今日同3個朋友打邊爐係Openrice隨便搵一間評分好似幾高嘅火鍋黎到之後我地叫左個鴛鴦鍋一邊係美人鍋即係養顏花膠雞鍋有當歸、紅棗、枸子、淮山、黨參、北芪、花膠、光雞另一邊係兄弟鍋 即係酸菜白肉鍋有紅薯粉、酸蘿蔔、豚肉、酸菜只係個湯底都差唔多$250黎到之後先試左個湯底哇 好多味精其實甘嘅價錢係咪可以比返少少真料 放少d未精呢之後叫左一份手切牛小排 肉質可以接受都係新鮮嘅不過就唔洗好大份都唔係好夠4個人食食物係有d貴不過quality係ok嘅可惜e到嘅服務真係差從來都無人主動加湯就算要叫人都要叫好耐總結就係e到唔係value for money啦
今日同3個朋友打邊爐
係Openrice隨便搵一間評分好似幾高嘅火鍋

黎到之後
我地叫左個鴛鴦鍋
一邊係美人鍋
即係養顏花膠雞鍋
有當歸、紅棗、枸子、淮山、黨參、北芪、花膠、光雞

另一邊係兄弟鍋
即係酸菜白肉鍋
有紅薯粉、酸蘿蔔、豚肉、酸菜

只係個湯底都差唔多$250

就算要叫人都要叫好耐

總結就係
e到唔係value for money啦
2021-04-01
同事鍾意食辣野,一行六人,分兩張枱四位及兩位(好合理,因為四人限聚令),6:30到訂咗位,唔使等🍓叫咗兩個鍋1)暖男鍋-人蔘藥膳($198)➕唔錯⋯⋯有雞湯味,冇咩特別2)鴛鴦鍋-麻辣鍋+酸菜白肉鍋($188)➕叫咗中辣= 唔辣、無味,之後話想加辣,加左之後⋯😰辣到根本食唔到=只有辣味(講真,牛大X任食個鍋底好過佢)🍓鍾意食辣嘅人應該好明白,個鍋底好緊要⋯⋯但好失望🍓其實食物算新鮮,還可以🍓當日冇晒清酒,唯有自己出去買,每支開瓶費$100🍓切餅費連加一$55😤😤😤最嬲嘅事發生啦⋯⋯唱生日歌嘅時候,侍應做出一個叫我哋細聲啲嘅手勢🤫🤫🤫冇嘢牙⋯唱生日歌連埋許願最多咪1分鐘,無論高級餐廳,或者大排檔,做咗幾十年人,冇人叫過我🤫😰😰😰總括:1)食物係新鮮嘅,如果想食辣千祈唔好有期望🤮2)限時120分鐘,就算有吉枱,冇人等位, 120分鐘準時叫你埋單🤮3)六個人埋單三千幾蚊,坦白講咁嘅收費+服務態度真係食到一肚氣可能唔識計數,佢話讚好專業火鍋配料九折,咁點解只係平咗$185⋯⋯唔明😪

🍓叫咗兩個鍋
1)暖男鍋-人蔘藥膳($198)
➕唔錯⋯⋯有雞湯味,冇咩特別
2)鴛鴦鍋-麻辣鍋+酸菜白肉鍋($188)
🍓鍾意食辣嘅人應該好明白,個鍋底好緊要⋯⋯但好失望
🍓其實食物算新鮮,還可以
🍓當日冇晒清酒,唯有自己出去買,每支開瓶費$100
🍓切餅費連加一$55

總括:
1)食物係新鮮嘅,如果想食辣千祈唔好有期望🤮

牛切牛小排(大)
繁花似錦
滷水拼盤
西班牙黑毛豬
最後兩張枱合共食物
繁花似錦
難得放寬限聚到10點,今晚第一次試呢間火鍋滿心期待,食物都尚可。但係食到差唔多尾聲時服務員竟然趕收枱好似有客等位,ok無問題我唔阻人做生意,點知出門口時一個客都無,我問接待員有無限時佢話2小時,我睇一睇錶食左一個半鐘都無我差唔多7pm去到埋單係8:20pm ,再問接待員佢地點解咁趕,佢就話可能d員工驚ot,我心諗無野下話8:30都未夠就趕收工過唔過火左呀呢間野已經唔平再加上咁嘅服務態度 真係無下次!!咁Ge價錢有更好選擇如果佢係台灣品牌好心學下台灣嘅服務態度

呢間野已經唔平再加上咁嘅服務態度
真係無下次!!
咁Ge價錢有更好選擇
如果佢係台灣品牌好心學下台灣嘅服務態度
2021-03-01
2021-02-26 416 瀏覽
我唔鍾意打卡,去呢一間餐廳食嘢係因為當初開嘅時候已經好想試,不過一直都約唔齊人終於比我去到,結果啲嘢食好差,簡直大失所望先講叫咗個招牌鴛鴦鍋,個酸菜白肉有陣微微嘅「縮」味,懷疑係啲豬肉唔靚,以為加咗酸菜就唔係好覺,其實飲一啖湯頭就知道叫咗份手切牛肉,完全冇肉味,應該係多次融雪嘅結果,一係就佢啲牛肉真係好差叫咗個黑松露豬肉丸,黎到完全見唔到有黑松露、食落都冇黑松露味,同貢丸冇乜分別叫咗個黃金魚皮,油到阿媽都唔認得、個鹹蛋黃係用假嘅鹹蛋黃醬,完全冇鹹蛋黃味、純粹得個色,食佢都怕晒quota仲有個加拿大火炙牛舌,識落淨係得火槍味、少少牛肉味都食唔到,完全唔合格三個人食咗1300幾、簡直曬錢啲員工又冇服務,淨係識咩都叫我嘟QR code,不如搵個機械人嚟serve我哋啦
終於比我去到,結果啲嘢食好差,簡直大失所望
三個人食咗1300幾、簡直曬錢
2021-02-21
2020-12-27 335 瀏覽
依間火鍋店聽就聽得多,今次終於黎試吓。火鍋店非常寬敞,坐得好舒服,裝修古色古香,天花掛左好多燈籠,都幾有特色。我同朋友都點左美國頂級肥牛一人套餐($158)套餐包括菜肉餃、豚肉黑松露丸、脆皮芝士腸、蟹柳、黃金卷、錦繡野菜盤。湯底有四款選擇,我同朋友都揀左夫妻鍋,佢係12小時熬製嘅牛骨湯頭,配上20幾款材料,味道香濃,麻辣味十足,再加埋我至愛嘅鴨血同豆腐,好好味👍另外我們點了一份加拿大牛舌,店員先用火槍將牛舌表面燒一燒,鎖住啲肉汁,之後再比我地放落鍋,依個做法相當驚喜😍
依間火鍋店聽就聽得多,今次終於黎試吓。
我同朋友都點左美國頂級肥牛一人套餐($158)
本地手切牛正 ~黑牛柏葉好爽 (但唔係次次去都有!🤪) ~海鮮無乜特別,只係每次都會叫龍蝦,唔係因為好食,係要用個龍蝦頭嚟煮個雞湯為之後個米粉湯底做準備 🐒雞湯配米粉 ~ 🤤✌️辣湯配紅薯粉 ~ 👍最衰係成日無雞子 🥶
本地手切牛正 ~

黑牛柏葉好爽 (但唔係次次去都有!🤪) ~

雞湯配米粉 ~ 🤤✌️

辣湯配紅薯粉 ~ 👍