2024-05-08 0 瀏覽
尖沙咀日式人氣拉麵店這家餐廳提供自助點餐服務,客人可以自由選擇麵條硬度和湯的濃度,並且可以在自助區拿紙巾和涼白開水抹茶杏仁豆腐抹茶味濃鬱,杏仁味也很重,建議不加抹茶醬。 這家店排隊時間長達兩小時,但表示排隊值得,因為內面很好吃。自從通關之後,好耐冇去過日本,而響日本呢間拉麵店亦都係排晒長龍,亦都係自動售賣同香港嘅模式係一模一樣,二年冇去日本都掛住呢個味道,所以盡情在本港周圍試盡所有日本東西,非常非常好味!
尖沙咀日式人氣拉麵店

這家店排隊時間長達兩小時,但表示排隊值得,因為內面很好吃。
  • 抹茶杏仁豆腐
2024-04-18 127 瀏覽
有時喺香港地真係諗唔到食嘜好,好多餐廳都又貴又唔好食、仲要限時😫難得同朋友腦海突然“叮”咗一聲!不如食一蘭啦!🤣咁‘’一蘭‘’拉麵就成為咗我哋嘅午餐啦!上次喺新宿排咗好耐隊先食到,今次喺香港排咗一陣就食到,是不錯的!不過價錢上就相差hkd幾十蚊,成個加埋要$183埋單,都幾貴😢湯底味道就同日本有分別,麵質都有分別,日本的比較美味!叉燒、木耳、流心蛋就大至上差唔多!日本的“一蘭”整體上都比較優勝!不過以唔洗排咁耐隊嚟講香港的“一蘭”都不錯的,環境裝潢都酷似日本“一蘭”!
2024-04-09 129 瀏覽
6April2024 食記香港飲食業正步入寒冬,香港加油每三個月就到店探訪,一蘭嘅湯底喺拉麵界未必最頂級,但喺麵質,湯底嘅味道及熱度每次都能保持穩定,呢樣喺我對一蘭嘅情意結郭富城也能挑戰20 倍辣度,勁
6April2024 食記

香港飲食業正步入寒冬,香港加油

郭富城也能挑戰20 倍辣度,勁
2024-04-06
$108 (宵夜)
  • 天然豚骨拉麵
話說最近因為疫情有少少反彈,好多人都中返新冠,咁就諗住留喺香港消費一下,去一蘭拉麵食碗麵咁!好啦,去咗入門口見到自助售賣機,咁都跟住人哋嘅文化去畀錢,加面底!跟住入到裏面我畀曬啲單畀個職員,拉咗個百葉簾之後就收曬我啲單!等咗幾分鐘,個面好快嚟到!以為入面已經加咗面底,飲曬所有湯走嘅時候,就覺得冇咩嘢唔妥,咁就諗住走啦,跟住有職員叫我返埋嚟,話你有個加面底未食!!我就覺得好出奇!!唔係加咗喇咩,我都畀曬錢,我隔離我老婆隻雞蛋都係嚟咗先,正常應該畀曬錢落曬order就應該有野齊曬,d嘢而唔係分開上咁!好啦算啦諗住返入去再食過,個職員又同我講,話冇湯底可以加!因為我走時飲曬啲湯,咁冇湯底,跟住我就有啲唔開心,覺得係咪要為咗爭取個湯底要討論甘耐!!但如果就咁食個面冇湯又好似好奇怪,討論咗一輪,終於服務員話退返個面底錢畀我!跟住我再出去同前台職員取回金錢,職員個立場都冇乜嘢道歉,只係覺得佢哋嘅公司營運手法係咁!其實我同職員都係想佢哋間公司繼續營運得好啲,但係佢地d職員似乎覺得我似搗亂,我仲建議佢話因為你哋用咗自助售賣機服務所影響今次服務!!以前加面底,係撳掣加面底,之後最尾畀錢!咁就仲容易控制!
好啦算啦諗住返入去再食過,個職員又同我講,話冇湯底可以加!因為我走時飲曬啲湯,咁冇湯底,跟住我就有啲唔開心,覺得係咪要為咗爭取個湯底要討論甘耐!!但如果就咁食個面冇湯又好似好奇怪,討論咗一輪,終於服務員話退返個面底錢畀我!跟住我再出去同前台職員取回金錢,職員個立場都冇乜嘢道歉,只係覺得佢哋嘅公司營運手法係咁!其實我同職員都係想佢哋間公司繼續營運得好啲,但係佢地d職員似乎覺得我似搗亂,我仲建議佢話因為你哋用咗自助售賣機服務所影響今次服務!!以前加面底,係撳掣加面底,之後最尾畀錢!咁就仲容易控制!但係而家個問題!有自助售賣機!我喺自助售賣機已經撳咗加面底,坐低俾曬啲單畀職員,嗰碗麵嚟嘅時候,我係諗住全部啲嘢有齊曬起碗面裏面,唔係諗住再要去撳多一次個掣先有加底食!所以成件事,佢出面前台職員就係話你需要去撳個仔先有麵食,咁我咪話而家時代唔同咗,你又多咗部自助售賣機,以前加面係撳咗掣最尾先畀錢,而家我都畀咗錢囉,我都唔明白點解冇得食,所以我得佢哋嘅態度好有問題,叫佢哋改善!以為我起嗰度嘈交!
2024-03-09
2024-02-23 372 瀏覽
超火的日本拉面🍜很喜欢浓鲜的汤底点原味拉面,本身已经自带两片肉了,如果像我一样比较小胃的女生再点一个溏心蛋就好了。因为肉太多很腻溏心蛋很推荐,有一点淡淡的盐味,加入汤底吃很好吃
超火的日本拉面🍜很喜欢浓鲜的汤底

溏心蛋很推荐,有一点淡淡的盐味,加入汤底吃很好吃
2024-01-15 566 瀏覽
世一香濃豚骨拉麵🍜一入座就會比張菜單你,選擇自己中意既口味。湯底濃度選左普通、普通油膩度,招牌豬骨湯頭勁濃郁豐富,奶白色嘅湯濃得黎又唔會過咸,令人回味無窮。我就楝左硬面,麵條煮得岩岩好,適中的彈性和口感,與湯頭完美融合。叉燒肉鮮嫩多汁,入口即化,可惜只有兩塊唔夠食😂最緊要一定要加辣醬,令成個面好食好多!其他配料搭配都非常出色。無論係快速午餐還是悠閒晚餐,一蘭豚骨拉麵絕對是一個值得光顧的好選擇。
世一香濃豚骨拉麵🍜

一蘭拉麵以其特有的豚骨湯底聞名,湯底調味恰到好處,不會太過咸濃,保留左食材的原汁原味每一碗拉麵都附有豬叉燒、紫菜、蔥花等配料,提升左整體的風味🍜仲有服務人員態度親切,讓用餐體驗更加愉快。果然一蘭係唔會令我失望💁🏻‍♀️

仲有服務人員態度親切,讓用餐體驗更加愉快。

果然一蘭係唔會令我失望💁🏻‍♀️
2023-12-11 524 瀏覽
雖然等左好耐先有位,不過味道同日本差唔多~正~唔係平常拉麵店個D死咸湯底,食得出另外一種清甜,而且麵條都好爽口~再加上一蘭秘傳辣醬,加埋一齊真係完美搭配。抵食~
雖然等左好耐先有位,不過味道同日本差唔多~正~
再加上一蘭秘傳辣醬,加埋一齊真係完美搭配。抵食~
2023-11-24
2023-10-17 919 瀏覽
🍜 天然豚骨拉麵專門店一蘭 人氣還在既一蘭拉麵 只要專門精於一款食物 食客都排住隊黎 📍 銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I號舖 相信一蘭拉麵對香港人一D 都唔陌生雖然而家既拉麵店真係周圍都係~~ 但一蘭只賣一款客製拉麵就可以吸引客人排隊享用 星期日晚上9點左右, 都需要等20分鐘先入到場 拉麵面軟硬同湯底濃度,油膩程度,鹽和辣度到都可以自己配答水準都仲KEEP 到, 獨特既日式裝潢同「自修室」座位, 的確係佢地既賣點!🔆天然豚骨拉麵($98) 🥚建議追加埋佢地既半熟鹽味蛋 (+$18)
🍜
天然豚骨拉麵專門店一蘭
人氣還在既一蘭拉麵
只要專門精於一款食物 食客都排住隊黎

📍 銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I號舖

相信一蘭拉麵對香港人一D 都唔陌生
雖然而家既拉麵店真係周圍都係~~
但一蘭只賣一款客製拉麵就可以吸引客人排隊享用

星期日晚上9點左右, 都需要等20分鐘先入到場

拉麵面軟硬同湯底濃度,油膩程度,鹽和辣度到都可以自己配答

🔆天然豚骨拉麵($98)
🥚建議追加埋佢地既半熟鹽味蛋 (+$18)
2023-09-25 1009 瀏覽
一蘭拉麵 知道好多人都食過一蘭拉麵,亦都知出晒名麻麻,但見自己未食過,又冇乜人排,屎忽痕入去一探究竟🐾味道方面,湯底係正常豬骨湯味,大眾都會接受嘅味道,同埋佢有得自己每樣野揀個人喜好,所以點都唔會話唔啱自己口味。面係正常九洲地區嘅拉麵,亦都有得揀個人喜好,正常水平,不過不失。但叉燒就無辦法評價佢嘅味道。因為啲叉燒同拉麵嘅分量就真係唔罵唔得,佢唔係細碗,係好x細碗。唔好話女仔,連三歲細路仔都未必夠食。啲拉麵仲少過一個普通size嘅合味道杯麵。啲叉燒真係世界級,得三舊仔都算,仲薄到好似三塊肉片咁,一啲口感都冇,完全食唔出到佢係咩味。佢緊緊厚過星爺賭聖生日嗰塊午餐肉少少。天然豚骨拉麵$98味道:🌕🌕🌗🌑🌑環境:🌕🌕🌗🌑🌑分量:🌑🌑🌑🌑🌑CP值:🌑🌑🌑🌑🌑Overall: 狗屎🦮💩加一服務費:✅CP值低到喊,狗都唔食,狗屎之中最惡劣。如果大家唔係發左達或者唔係想減肥嘅話極度唔建議大家去食。-天然豚骨拉麵專門店一蘭 尖沙咀棉登徑8號地庫B舖及地下入口大堂銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I號舖#dog尖沙咀 #dog銅鑼灣
一蘭拉麵

尖沙咀棉登徑8號地庫B舖及地下入口大堂
銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I號舖

#dog尖沙咀 #dog銅鑼灣
2023-08-19 982 瀏覽
🍜有冇傳聞中咁正?入到去要先係點餐機付款,雖然見到要排隊一小時,但其實店鋪面積幾大,入面有座位for排隊,最後排左40分鐘到就入得去🏠餐廳: 天然豚骨拉麵專門店一蘭 ICHIRAN♟️地址: 尖沙咀棉登徑8號地庫B號舖及地下入口大堂 (銅鑼灣有分店)⭐️味道評分:6/10📍天然豚骨拉麵 $98只係得呢一款豚骨拉麵揀,味道可以自行選擇: 口味濃淡、油濃郁度、蒜泥、蔥、叉燒、秘製辣醬汁、麵條硬度😲一蘭湯底同普通豚骨拉麵冇咩分別,係蒜味重d,麵條粗幼同蕎麥麵類近,而且比較直身,我揀左2倍辣醬都唔算好辣🌶,個人覺得要加辣醬先調到個味出嚟,一個麵既份量好少😂食完唔夠飽,叉燒只有兩小片,味道正常以呢個價錢嚟講,味道唔算特別標青,如果好奇都可以試下既~

🍜有冇傳聞中咁正?

🏠餐廳: 天然豚骨拉麵專門店一蘭 ICHIRAN
⭐️味道評分:6/10

📍天然豚骨拉麵 $98

以呢個價錢嚟講,味道唔算特別標青,如果好奇都可以試下既~

2023-08-18 693 瀏覽
以前成日會特登出嚟尖沙咀食一蘭,排隊排一個鐘都會照食。湯底係小編喜歡嘅味道,但係因為越嚟越發掘得多好食嘅拉麵,漸漸就沒有再來一蘭了。今日經過尖沙咀,就諗住懷緬過去,走去食一蘭。事隔三年,當初喜歡食一蘭既我,變咗覺得似係一個好普通嘅拉麵!湯底仍然係小編喜歡的味道,但係叉燒好瘦少韌,叫咗個半熟蛋變做一個全熟蛋,麵底份量也比較少,亦沒有其他配菜! umm…見識完其他就覺得一個好普通嘅拉麵。總括而言,拉麵依舊,但而家有太多選擇,性價比好低,所以…可能去日本先會食😂因為呢個價錢喺香港有好多選擇!

2023-08-05 563 瀏覽
每次经过尖沙咀或者铜锣湾,都会过嚟吃拉面,毕竟疫情期间憋了三年。汤底浓郁,八倍辣度有点坑到自己了这次坐的是普通座位,相对来说还是比较喜欢以前那种一人一位,而且拉面等了二十分钟才上,速度略比以往慢一些
2023-07-26 467 瀏覽
期望越大确实会失望越大吃之前如果是为了拍照打卡,那么排队一小时或许还值得毕竟这个价位和味道的话香港还是有几家可以选对的味重多咸,建议淡口多喝水量多一半胃口不需加配料希望在名声之前更注重一下口味和感受会更好
期望越大确实会失望越大
吃之前如果是为了拍照打卡,那么排队一小时或许还值得
毕竟这个价位和味道的话香港还是有几家可以选对的
味重多咸,建议淡口多喝水
量多一半胃口不需加配料
希望在名声之前更注重一下口味和感受会更好
  • 釜醬汁豚肉燒
2023-07-13 571 瀏覽
今日去左一蘭食野估唔到要排隊以為冇咩人食同有單人位點知依家單人位要預約排隊既mode係首先要係冇冷氣又焗既樓梯🥵等十五分鐘以上🫠等完去點餐機點餐 這係依家唔俾人加野食然後係有冷氣既地方 再等十五分鐘以上再安排入座 揀完口味俾職員再等十五分鐘以上先有野食過程係咁等 係樓梯等以為會中暑唔明點解唔開單人格格位😞講番食物既質素 都未去到好差 叫保持水準 係麵既叉燒冇咩味同得兩小片反而另叫既叉燒就好食d不過其實好多野食都要加14蚊覺得可以買番佢一盒四個既麵返去煮仲抵仲開心😂
今日去左一蘭食野
估唔到要排隊