2023-01-21 137 瀏覽
比一般拉麵唔同拉麵用左雞肉不是叉燒,而雞肉味道似即食雞胸肉只是切薄了&加了點黑椒,得三塊仔又少又薄身!拉麵會多了生洋蔥味道係比一般拉麵特別,湯底都好飲,麵有鹼水味道,麵質不怎麼樣,自己不太喜歡!整體來講碗麵得3塊似即食雞胸肉又少又薄,感覺小氣,只有湯底好味,感覺完全對不起這個價錢!我自己就沒有下次。不明白食評為什麼會好評!個個讚口不絕!不知道係盲撐小店還是怎麼樣?成百港元一位連一塊似樣的肉都沒有,,寧願食其他拉麵好過!
不明白食評為什麼會好評!個個讚口不絕!
不知道係盲撐小店還是怎麼樣?
成百港元一位連一塊似樣的肉都沒有,,寧願食其他拉麵好過!
2023-01-21 73 瀏覽
又去左元朗搵食啦!咁岩上網見到朋友黎左呢間食雞白湯幾靚仔,所以就促使左我今日又黎試試佢!雞白湯黎個呢間真係算抵食呀,$80蚊有一碗, 宜家咩都加晒價,咁既價錢食到碗拉麵真係唔話得!!🤩🤩我最鍾意食拉麵個隻蛋,整得幾唔錯呀,少少甜幾好食。呢度既拉麵麵質比平時粗少少,幾有咬口但又唔會食落好粉咁。👍湯係飲得出好濃郁既雞味,讚!!佢比舊雞肉亦都係幾嫩滑,同埋一d都唔姑寒,都幾厚,唔會薄薄一片咁。另外我加多左三隻餃子,好大隻~建議女仔如果想加,真係加三隻好喇🤭因為餡料都幾多。我仲支左支梳打,日本黎的,一支$22,飲落好清新。埋單發現咁多樣野先$117,好抵食!

2023-01-15 55 瀏覽
After trying their Chicken Ramen which I loved, I decided to try their Chicken Tsukemen and Chicken Meat Balls(not sure if the correct translation).The meat balls were grilled just right and was quite springy when I had it.For the  Tsukemen, the soup had a lovely vegetablesweetness to it. It was rich without being salty. The consistency could have been thicker but still it was great.The wheat aroma of the noodles were appetizing and soaked up the soup well. Despite cold noodles are more springy,
The wheat aroma of the noodles were appetizing and soaked up the soup well. Despite cold noodles are more springy, for this cold weather, maybe hot noodles would be better.
2023-01-01
2022-12-18 135 瀏覽
最近身體唔多舒服加埋天氣凍,只係想食熱野.拉麵就係其中一樣🤤·🍜黑松露濃湯($108)諗左好耐鹽雞白湯定松露…2樣都想食😆最後我黑松露👦🏻鹽雞!黑松露好香,雞叉燒選用日本錦爽雞既雞髀肉慢煮而成.肉質滑.不過我覺得湯底淡左啲…唔係果種好濃厚既雞湯底🥹溏心蛋最好食!·🥢鹽雞白湯沾麵($80)大食仔點既.好似麵量多啲.佢既麵質係幾唔錯.我覺得鹽雞白湯好食過黑松露,但👦🏻就鍾意我果碗多啲,最後交換左🤣🤣·📍天浮橋 @ama_no_ukihashi_ramen 元朗西菁街20號益輝大廈地下12號鋪

📍天浮橋 @ama_no_ukihashi_ramen
元朗西菁街20號益輝大廈地下12號鋪
2022-12-17 102 瀏覽
天氣凍有咩好過一碗熱辣辣嘅拉麵喺元朗幾間拉麵我都已食過又唔想返兜見到呢間 天浮橋 未試過就揀你啦😎門口有大大個紅燈籠坐位都是排排坐圍住煮拉麵開放式廚房大概都可以坐到10個人店員先介紹下湯底 湯底有五款全店湯底都是以雞白湯開始再加入唔同嘅配料熬煮而成我揀左最基本嘅鹽雞白湯值得一提 呢度沾麵同拉麵係同價 (天氣凍揀返拉麵)湯底面層舖滿白色泡泡 好似cappuccino咁好綿密每碗都跟味玉 洋葱 紫菜 京葱 錦爽雞腿肉錦爽雞腿肉 肉質嫩滑 唔算超大塊 加埋都有三片麵係比較粗身嘅 唔會煮到好淋 食落有淡淡的麥香 Like整體份量唔算太多 (我食完夠飽😆)最鐘意係流心味玉 好夠味白色泡泡下面嘅雞白湯底係較稀身仲叫左餃子 即叫即煎入口脆卜卜但味道就一般 唔係好驚艷嗰種鐘意個雞腿肉好嫩 等天氣無咁凍會再嚟試蝦湯沾麵😆
天氣凍有咩好過一碗熱辣辣嘅拉麵

全店湯底都是以雞白湯開始
再加入唔同嘅配料熬煮而成

我揀左最基本嘅鹽雞白湯
值得一提 呢度沾麵同拉麵係同價
(天氣凍揀返拉麵)

湯底面層舖滿白色泡泡
好似cappuccino咁好綿密
每碗都跟味玉 洋葱 紫菜 京葱 錦爽雞腿肉

錦爽雞腿肉 肉質嫩滑
唔算超大塊 加埋都有三片

麵係比較粗身嘅 唔會煮到好淋
食落有淡淡的麥香 Like
整體份量唔算太多 (我食完夠飽😆)

最鐘意係流心味玉 好夠味

白色泡泡下面嘅雞白湯底係較稀身

仲叫左餃子 即叫即煎入口脆卜卜
但味道就一般 唔係好驚艷嗰種

鐘意個雞腿肉好嫩
等天氣無咁凍會再嚟試蝦湯沾麵😆
  • 鹽雞白湯
呢間拉麵之前已經食過好幾次😋當時聽朋友講呢間拉麵店係一位日本人開既餐廳🤩所以拉麵既味道可能地道D,濃郁D👍我今日又再帶其他未食過既朋友仔黎一嘗地道拉麵既味道啦啦啦🥳呢度既拉麵湯底總共有🖐️款,不過全部都係濃厚鷄白湯做主要湯底,有別於其他拉麵店用既豬骨湯底。之前就食開辛之味增湯🤤🤤今次試下新款式,而每款拉麵都附有味玉🥚(溫泉蛋),洋葱🧅、京蔥、錦爽鷄腿肉。講下個味玉先,係超正👍睇相就知道超流心,好滑好香; 錦爽鷄腿肉,一食就只能用爽滑兼彈牙形容,同埋一食就知係鷄腿肉😂而且鷄味濃,好吸引。翡翠濃湯冷沾麵 $88一上菜,我見到碗湯係綠色既😂,就同朋友仔討論究竟用咩整既,會唔會係菜湯黎?但用咩菜呢🧐🧐係强烈好奇心既驅使下,我走左去問老闆。老闆話呢一碗主要係用菠菜、葱、蒜、洋葱加埋攪碎,再加入其他唔同蔬菜一齊熬製而成🤩飲落去,係有好濃厚既菜味,但完全無草青味,係好飲既👍連平時食飯講明走綠既朋友仔,都話係好飲既。但我個人就比較中意下面既蝦湯多D😋沾麵小知識:沾麵有分冷、熱,而湯底會較拉麵湯濃,但相對都會咸D。海老(蝦🍤)味增冷沾麵 $90睇相都知海老味濃啦,超多櫻花蝦,好正,净係見到D蝦都覺得啖湯好

翡翠濃湯冷沾麵 $88

海老(蝦🍤)味增冷沾麵 $90
睇相都知海老味濃啦,超多櫻花蝦,好正,净係見到D蝦都覺得啖湯好濃😋😋。飲落去真係好香。超級中意蝦湯既我,係一啖接一啖,正!(不過我之後飲左好多杯水😂😂因爲沾麵既湯真真係比拉麵湯濃縮D。)

黑松露濃湯熱拉麵 $ 108
離遠已經聞到好大陣黑松露既味道😍😍但上菜既時候,碗湯又唔會黑卒卒,Keep住係奶白奶白🤩飲落去好香,同埋飲得出有雜菌味👍我個人覺得雜菌同黑松露真係Perfect Match,所以無放錯料🤤🤤

點解我會知曬三款既口味?無錯!我三款都有好認真試,三款都飲過🤣🤣

再加✌️款小食,包括:
雞肉丸子4粒 $20
好似IKEA既丸子🍡好好食。

餃子5件 $22
賣相好靚,味道都幾好🤓但稍微淋左少少,如果再煎到脆身D,口感會更好。

• 海老味噌拉麵
  • 錦爽雞肉丸子
  • 黑松露濃湯
2022-12-06 1670 瀏覽
📍 天浮橋拉麵元朗真係一個好多好野食嘅地方,🐷次次都會幫襯小店!🐷好想食拉麵,就同🐷仔試左呢間沾麵拉麵嘅舖頭!門口就見到大大個紅色燈籠!店家係懷舊日系佈置,日式長枱,有feel! 💡如果唔揸車,都要行一行搵一搵,不過值得!—————————————————————❣️ 鹽雞白湯配湯麵 $80呢碗雞白湯拉麵真係幾特別!好好味!湯底好濃,又唔會太鹹,而且有雞味,同平時個種豬骨湯底好唔同!每一碗都有幾塊錦爽雞腿肉、糖心蛋、洋蔥同京葱,錦爽雞腿肉好嫩,完全唔嚡,又唔會平時拉麵啲叉燒咁heavy.❣️ 翡翠濃湯拉麵 $88見到有人食青BB湯底拉麵,🐷仲以為有芫荽湯底咁開心,原來係用菠菜醬同蔬菜煲,好特別!比較清甜,完全冇臭青味又冇平時咁油膩,食嗰陣一定要一啖拉麵一啖湯底,好正!蛋極度糖心,夠味,收貨!拉麵彈牙,如果再掛湯啲就冇得頂!雞肉就一樣!.❣️ 雞肉丸子 $20有4粒!火喉啱啱好燒到外面啱啱焦糖色,甜甜地嘅醬,雞味好香同唔乾身,好味!❣️ 餃子 $15@3件 $22@5件餃子都煎得幾香,味道都唔錯,鐘意煎餃可能試下!又抵食喎!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/
📍 天浮橋拉麵

💡如果唔揸車,都要行一行搵一搵,不過值得!

❣️ 鹽雞白湯配湯麵 $80

❣️ 翡翠濃湯拉麵 $88

❣️ 雞肉丸子 $20

❣️ 餃子 $15@3件 $22@5件
餃子都煎得幾香,味道都唔錯,鐘意煎餃可能試下!又抵食喎!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 天浮橋拉麵 (元朗)
元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖
🕑營業時間:12:00 - 21:30 (21:15 last order)
2022-11-27
  • 翡翠濃湯
2022-11-15 157 瀏覽
🔹️天浮橋拉麵🔹️元朗真係好多好有特色既小店都好推薦架😊 今次食既係一間以雞白湯湯底為主打既拉麵小店,門面充滿懷舊日系既裝修佈置,店內座位則是日式長枱,拉麵師父係你面前即席揮毫烹煮拉面,好有日本食拉麵既感覺🍜鹽雞白湯拉麵 ($80)湯底好濃稠但又唔會太鹹,味道適中,濃而不膩。而麵質偏粗有咬勁,亦好掛汁配菜有雞腿肉、唐心蛋及紫菜,雞腿肉好軟淋,係黑椒味調味好特別,唐心蛋咬開感覺佢香濃既蛋黄係口中蔓延開😋👍🍜海老味噌拉麵 ($90)海老味拉麵賣相好吸引,充滿櫻花蝦香氣既拉麵,要先嚐一啖湯頭,湯底都好濃郁,配合其他配菜一齊食真係好夾
🔹️天浮橋拉麵🔹️

元朗真係好多好有特色既小店都好推薦架😊
🍜鹽雞白湯拉麵 ($80)
🍜海老味噌拉麵 ($90)
2022-11-10 173 瀏覽
原來元朗有間臥虎藏龍的小店,經過朋友介紹先知原來有間雞白湯拉麵喺嗰頭由於我地喺平日好早既時間去食,所以唔洗等位,小店坐位有限,想食就早小小喇朋友推薦一定要試雞白湯,今次就叫左拉麵牌同海老沾麵等左一陣間,就有得食喇湯頭鮮得嚟又唔會太油,佢地好聰明咁用爽口既洋蔥同雲耳,食落去有多重口感得嚟又唔會好膩,好食,之前試過其他餐廳嘅雞白湯,食既時候有負擔感,依間完全無依個感覺,令人想試埋佢個沾麵版😂加上佢個麵係偏硬,我自己就係鐘意食依個口感,所以下次會再嚟另一個叫左海老版,好多櫻花蝦,加上青蔥同洋蔥同雲耳,又係有清爽嘅感覺,如果碗湯用石燒碗會再好d,因為碗湯偏向快凍左,不過味道係好味嘅總括嚟講,我下次會試吓雞白湯沾麵同翡翠拉麵,原來問咗店員翡翠拉麵,即係菠菜湯底,有幾得意喎

朋友推薦一定要試雞白湯,今次就叫左拉麵牌

同海老沾麵

等左一陣間,就有得食喇

加上佢個麵係偏硬,我自己就係鐘意食依個口感,所以下次會再嚟

2022-10-24 239 瀏覽
🍜天浮橋拉麵📍元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖-Badboy好少行過嚟呢邊,今次經過俾呢間門面好日本風嘅拉麵小店吸引。食物方面雖然無好多選擇,但有我鍾意食嘅沾麵😃-🦐海老味增沾麵(熱)$98+$12味玉沾麵有得揀凍定熱,badboy揀咗熱嘅。賣相幾吸引,每碗都有味玉,洋蔥,京蔥,錦爽雞腿肉。Badboy另外再加多咗隻味玉,所以有兩隻😎正😋沾麵嘅汁無日本食嘅咁重口味,麵條亦比較幼身。雞腿肉都幾爽滑,唔錯。
🍜天浮橋拉麵
📍元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖
🦐海老味增沾麵(熱)$98+$12味玉
2022-10-22 157 瀏覽
早排去元朗試咗間拉麵店,見到有雞白湯拉麵我一定唔會放過😆餐廳嘅門面掛住大大個紅色燈籠🏮好有日本小店feel!!果日1點鐘到,陸陸續續都有客,坐淨兩、三個位🤭拉麵可以揀湯麵/沾麵今次揀咗鹽雞白湯拉麵($80)材料有味玉、洋蔥、京蔥、錦爽雞腿肉雞白湯濃厚,第一啖入口好清之後越飲越濃,飲到見底🙊錦爽雞腿肉係慢煮製成,肉質細緻而且juicy,有黑椒調味,食完唔夠喉再叫咗一份(3塊 $28)流心蛋好做得好好,入味而且流心,成粒一啖食好開心😆麵,湯連埋所有配料一齊食好夾,比較特別嘅係配料有一小片柚子皮,本身唔太鍾意柚子味嘅我試咗啖麵+湯+柚子皮一齊食毫無違和感👍🏻另外,餐廳有幾款小食,今次試埋煎餃子(3隻$15)餃子上得都幾快,上枱熱辣辣,係爆汁嘅豬肉白菜餃,抵食!下次過嚟一定會試埋沾麵同雞肉丸子😋
早排去元朗試咗間拉麵店,見到有雞白湯拉麵我一定唔會放過😆

拉麵可以揀湯麵/沾麵

流心蛋好做得好好,入味而且流心,成粒一啖食好開心😆

下次過嚟一定會試埋沾麵同雞肉丸子😋
天浮橋拉麵📍 元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖呢日朋友約咗我放工同佢一齊去元朗食晚飯,我哋喺千色後面見到呢間有富有日本特色裝修嘅店舖,於是被佢吸引咗過去睇吓。原來佢係一間拉麵店,仲有沾麵食添,因為我哋都好鍾意食拉麵,所以就決定喺呢度食晚餐啦。 💰$88翡翠濃湯拉麵 🥬🍜睇個名可能唔知呢款係咩拉麵,只係靠睇圖知道係綠色嘅湯底,為咗更清楚佢係乜嘢湯底,我哋同店員查詢咗。店員好細心咁解釋呢款湯底其實係用自家濃湯,再加上菠菜打成嘅蓉整成嘅。拉麵嘅麵條好粗,佢似一般沾麵嘅粗幼度,麵質食落煙煙韌韌,非常掛湯。湯底嘅味道有少少似淡味版嘅青醬,但佢無青醬咁鹹,而且因為加咗自家製雞白湯,令到湯底好幼滑,食落好清新,感覺上比較健康。配菜嘅溏心蛋同錦爽雞腿肉做得好出色,溏心蛋足足有成隻匙羹咁大,一咬開啲蛋漿就流晒出嚟,半生熟嘅口感真係一流!而雞腿肉就有好香嘅香料味,最神奇嘅地方係一般食拉麵嘅叉燒都比較鹹同鞋身,但佢哋用嘅雞腿肉就非常之嫩滑,雞肉同清新嘅湯底好夾,係我哋食過數一數二嘅拉麵之一! 💰$90海老味噌拉麵 🦐🍜如果你同我一樣鍾意濃味啲嘅,可以試吓呢款海老味噌拉麵。佢嘅湯底比起翡翠濃湯多咗櫻花蝦同
天浮橋拉麵
📍 元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖

💰$88
翡翠濃湯拉麵 🥬🍜

💰$90
海老味噌拉麵 🦐🍜
如果你同我一樣鍾意濃味啲嘅,可以試吓呢款海老味噌拉麵。佢嘅湯底比起翡翠濃湯多咗櫻花蝦同一啲香油,整個湯底味道更濃,啱晒重口味人士之餘,又唔會死鹹,飲得出佢嘅湯底係用心同用真材實料去烹煮嘅。至於其他嘅配菜,包括雞肉同溏心蛋就同翡翠濃湯拉麵無咩分別,一樣咁好味!

[價錢 Price]
💰$22 (5隻)
我哋仲追加咗一份餃子,餃子嘅皮煎得香脆,但裏面嘅肉汁依然鎖住晒,一啲都唔乾,而且味道適中,唔會過鹹,點埋餃子醋食,真係好正!

💰$200
兩人晚餐食咗啱啱好$200 ,喺元朗嚟講都算係正常價位,但依個價錢食到兩碗咁高質素嘅拉麵,仲加埋一份小食,食到兩個人都攬住個肚走,真係良心價好值得支持,下次嚟會再想試吓佢招牌嘅雞白湯、好特別嘅黑松露濃湯同冷熱沾麵!
  • 海老味噌拉麵
  • 餃子
  • 翡翠濃湯
2022-10-09 173 瀏覽
之前聽朋友講話元朗有間隱世拉麵店好出色有次假期想去食點知要等勁耐唯有改平日試下來踫下運氣平日果然好啲🤭入到去大約得返2-3個位因為一早諗好叫咩😌一坐低即點菜我點左鹽白雞湯拉麵,朋友就點左海老拉麵本身想加餃子🥟但係已經賣哂🤦🏻‍♀️鹽白雞湯拉麵比較特別既佢係用錦爽雞來代替叉燒幾特別~ 雞肉鮮嫩帶有濃濃的黑椒味~溏心蛋都好出色👍🏻湯底好濃厚~ 麵質爽口彈牙而海老味噌拉都呢~ 湯底就比較濃味,加上有櫻花蝦😌感覺高級啲~ 同樣用錦爽雞來代替叉燒。 由於無餃子🥟既關係改左叫雞肉丸子🤩斬幾彈牙~ 加左醬油都幾惹味已經諗定下一次再來要試黑松露拉麵同埋要試餃子🥟 😂
之前聽朋友講話元朗有間隱世拉麵店好出色
有次假期想去食點知要等勁耐
唯有改平日試下來踫下運氣
平日果然好啲🤭入到去大約得返2-3個位

因為一早諗好叫咩😌一坐低即點菜
我點左鹽白雞湯拉麵,朋友就點左海老拉麵
本身想加餃子🥟但係已經賣哂🤦🏻‍♀️

鹽白雞湯拉麵
比較特別既佢係用錦爽雞來代替叉燒

由於無餃子🥟既關係改左叫雞肉丸子🤩
斬幾彈牙~ 加左醬油都幾惹味

已經諗定下一次再來要試黑松露拉麵同埋要試餃子🥟 😂

2022-09-18 360 瀏覽
分別Order 了 2個 麵食第一個係: 鹽雞白湯 湯麵雞味濃郁,濃濃的雞味,鹹度適中第二個係 海老味噌 沾麵濃郁的蝦味,麵線沾上濃郁的湯汁,很滿足。2個分麵餐也有少許配料(包括雞腿肉及糖心蛋)麵條十分彈牙,不會太淋,烹調時間啱啱好。飯品: 信州蘋果梳打。味道適中,不太甜,很好飲。👍🏻👍🏻整體不錯,性價比高,2人吃絕對足夠,很飽肚,環境舒服,可以坐在一邊,座位寬敞。服務員態度很好,在落單時也會詢問,面麵條較多,需不需要減少份量。上述圖片是沒有減少份量啦,很大份。如果細食嘅朋友到時記得要嗌少麵,減少浪費😉

分別Order 了 2個 麵食
第一個係: 鹽雞白湯 湯麵
雞味濃郁,濃濃的雞味,鹹度適中
第二個係 海老味噌 沾麵
濃郁的蝦味,麵線沾上濃郁的湯汁,很滿足。

飯品: 信州蘋果梳打。味道適中,不太甜,很好飲。👍🏻👍🏻

信州蘋果梳打
鹽雞白湯
海老味噌拉麵
信州蘋果梳打
鹽雞白湯
海老味噌拉麵
2022-09-16 220 瀏覽
ヽ( ´¬`)ノ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈有日突然好想食拉麵😂心掛掛之下係OpenRice 搵到間位於元朗都多人推薦既雞白湯拉麵,價錢唔貴!咁岩果日經開元朗決定去試下✨時間早就無乜人但我食完咁岩係lunch time 時間就已經好多人排隊了🤣┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜海老味噌沾麵 $90 (4/5)個人比較愛沾麵,呢度仲有得揀凍麵感覺好岩夏天食😹店家係採用粗沾麵,麵條彈牙有麥香掛湯能力不錯啊~而且麵質硬度適中,份量都幾多湯底方面個人覺得幾出色,非常濃郁既蝦湯味!質感頗濃稠,配埋味噌都唔會過份咸🤩面頭仲有好多櫻花蝦同紫洋蔥🧅昇華左本身湯底既香味,仲有2塊雞胸肉┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Ig @cheri_foodiary
ヽ( ´¬`)ノ

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜海老味噌沾麵 $90 (4/5)
個人比較愛沾麵,呢度仲有得揀凍麵感覺好岩夏天食😹
店家係採用粗沾麵,麵條彈牙有麥香
掛湯能力不錯啊~而且麵質硬度適中,份量都幾多

Ig @cheri_foodiary