2024-02-26 119 瀏覽
「華姐」其門生弟子的開枝散葉。今次唔食清湯腩,食「清湯牛筋」加「腩汁蘿蔔」HK$80。牛筋炆得爽滑像花膠,近年我也越來越喜歡吃牛筋,可能年紀大,要補吓啲膠質同腳骨力啩,哈!😂用牛骨加紅棗、沙深等10多種藥材熬出來的清湯,顏色清澈,牛的鮮味是超甜,絕對是整碗粉的靈魂,我覺得它湯頭比「華姐」的更清,牛骨味更濃。🐮第一次食「腩汁蘿蔔」,炆得很腍很透澈,都清甜,美中不足其中有幾舊有渣,用料有進步空間,才不會浪費那靚牛骨湯底啊。🍜 #下次來食另一名物擔擔麵先 (◍•ᴗ•◍)♡♬

🍜 #下次來食另一名物擔擔麵先 (◍•ᴗ•◍)♡♬
2024-02-16
  • 清湯牛筋
2023-05-27 407 瀏覽
在屋企附近戲院看完「我和鬼變成家人的那件事」,就順道到戲院旁的「天后站清湯腩」吃「清湯牛三寶河」$68 師承天后清湯腩店,門生弟子出嚟開,我每個月都起碼吃一次,大多是外賣,因為近屋企嘛 XD坑腩邊皮位帶少許筋膜,肉香軟之餘多添幾分嚼頭,軟熟入味,肉有嚼頭不癡牙:牛筋炆得滑,質感較像花膠。近年我也越來越喜歡吃牛筋,可能開始大叔年紀,要補吓膠質同腳骨力,哈!這些自己屋企煮麻煩,價錢又不算貴,還是出街吃好:漂亮的金錢肚亦炆得軟腍有致,配辣椒油提味,毫無懸念:那用牛骨加紅棗、沙參等10多種藥材熬出來的清湯,清澈且牛的鮮味超甜,絕對是整碗粉的靈魂:河粉爽滑,具米香,用來索湯一流:整體一口湯一口牛,湯清甜無人工味,連著筋膜的牛腩,脂膏瘦肉夾雜成層狀,肉質腍而不韌,質素佳,配幼身河粉很對胃口,依然屬水準之上的出品。寫到這裏,又想整返碗了!
這些自己屋企煮麻煩,價錢又不算貴,還是出街吃好:
漂亮的金錢肚亦炆得軟腍有致,配辣椒油提味,毫無懸念:
河粉爽滑,具米香,用來索湯一流:
寫到這裏,又想整返碗了!
2023-05-20
  • 清湯牛三寶河
2023-03-19 266 瀏覽
就係想叫炸雞扒酸辣粉嗰個套餐,當時我講咗炸豬扒酸辣粉套餐。煮緊面嘅姐姐就大聲叫道:咩豬扒,乜嘢豬扒?!講錯一個字,原來可以令一個人咁嬲,真心驚咗,奉勸各位學好中文,先好去嗰度食嘢!
2023-01-23 212 瀏覽
平日的晚上近八時,見到酸辣粉餐,有紅油抄手、炸雞扒的酸辣粉餐,七十多元,都幾吸引。落單時,店員很誠實話要等起碼15-20分鐘🤔⋯⋯既然唔趕時間,冇所謂。我認為店員落單前已告知客人考慮,這是非常好。最後真的等了18分鐘,因為得一人工作,我見佢都唔停手的,辛苦啊!我特意話微辣便可,幸好講左,不然我食唔到了。這酸辣粉頗酸,辣味有啲特別,有啲逐喉,不錯的,只是我不懂欣賞。紅油抄手,皮薄,很滑,我覺得好好食。最讚是炸雞扒,炸得外脆內軟,雞扒肉質仍滑滑,熟度適中。我很滿意這餐。
2023-01-20
2022-11-20 280 瀏覽
作為一為牛痴,比較熟悉的有「大利清湯腩」、「華姐清湯腩」等等 。曾幾何時天后名物,一條電器道三分天下:大利、華姐、八寶,不少人山長水遠去朝聖食牛腩牛什,倒也是事實。 今次到「天后站清湯腩」,是由「華姐」,「大利」其門生弟子再開枝散葉,現在已有三間分店:「清湯牛三寶河」$65 有清湯腩、牛筋及牛肚:是晚爽腩賣哂,無計,轉戰坑腩。要得坑腩,就已預了帶肥;此處的坑腩坑得來不算太肥,邊皮位仍帶少許筋膜,令腩肉香軟之餘多添幾分嚼頭:牛腩肉蠻爽口,雖不算是最靚的部位,卻也炆得軟熟入味,肉質有嚼頭,不癡牙,不錯:牛筋炆得很爽滑:其實近年我也越來越喜歡吃牛筋,可能年紀大,要補吓啲膠質同腳骨力,哈!這些自己屋企難煮得,價錢又不貴,還是出街食好:金錢肚,三寶之一:炆得軟腍有致,配辣椒油一絕:值得一讚的是那用牛骨加紅棗、沙參等10多種藥材熬出來的清湯,顏色清澈,牛的鮮味是超甜,絕對是整碗粉的靈魂:我覺得它湯頭比「華姐」的更清,牛骨味更濃:用來配爽滑細緻的沙河粉:湯夾粉一齊吃,很治癒啊,吃完不羡仙:整體不俗,值得一嚐。不敢說算不算是「青出於藍」,不過這門生弟子的店,出品是合格有餘:好了,一路睇相一路寫,愈寫愈
曾幾何時天后名物,一條電器道三分天下:大利華姐八寶,不少人山長水遠去朝聖食牛腩牛什,倒也是事實。
清湯牛三寶河」$65
有清湯腩、牛筋及牛肚:
牛筋炆得很爽滑:
這些自己屋企難煮得,價錢又不貴,還是出街食好:
金錢肚,三寶之一:
炆得軟腍有致,配辣椒油一絕:
我覺得它湯頭比「華姐」的更清,牛骨味更濃:
用來配爽滑細緻的沙河粉:
湯夾粉一齊吃,很治癒啊,吃完不羡仙:
好了,一路睇相一路寫,愈寫愈肚餓,係時候整番碗「清湯腩」止止癮。
2022-11-04
  • 清湯牛三寶河
食物質素係下降左,咖喱汁定咖喱水牛腩飯,薯仔烚完放入咖喱水到, sorry 咖喱汁個menu 寫。牛腩唔知係唔係來貨貴關係,可能老闆交帶唔好切走牛腩啲肥膏完全冇改過,一幅肥膏痴住,陣味蘇過食羊腩☺️!最正係Food court 有app落單,好方便架!落完單15分鐘去櫃枱問唔該請問個餐做好左未啦?個員工真係態度良好!咩單呀?你食咩架? 冇你張單呀!大佬你漏單可以講聲,唔係顧客大哂,好心問你有冇做到禮貌對答轉頭補返就解決!估唔到食呢啲野都要受氣! 果然係巴閉!
2022-08-20
  • 咖喱水肥膏牛腩飯
2021-08-31 443 瀏覽
落雨天,我地Foodpanda叫咗一個排骨麵加底,再加一個腩汁蘿蔔、魚蛋同墨丸,點知送上黎……底又無☺️蘿蔔又無☺️魚蛋變咗牛丸🙃一張單可以錯三樣野,究竟係第一日開鋪定第一日番工🙃 係咪外賣就可以亂黎,錢又照收,啲野就錯晒,其實唔想做生意可以執咗佢,我唸無人會覺得可惜,尼啲質素😬仲要我地打電話唸住投訴點知間野無電話,唔怪得啲野可以咁求其啦,真係執笠係遲早既事🙃係到奉勸大家,唔好外賣尼間咁高😄質素既餐廳,尼到有個樣本比大家睇☺️ 如果食真係堂食好啦,有咩錯都可以即時同佢地講番,至少唔會蝕底先👍🏻不過我就以後都唔會再幫襯尼間野了,大家好自為之。
底又無☺️蘿蔔又無☺️魚蛋變咗牛丸🙃
外賣送餐
2020-12-06 586 瀏覽
今日放假唔想煮所以就特登出左去食lunch,每逢星期六日, 東薈城啲餐廳一定好多人, 食Foodcourt絕對係一個明智之選, 叫左個清湯腩麵同牛三寶撈麵,等左五分鐘到就有得食肉炆得好淋, 不過啲餸(牛筋牛腩同牛肚)實左醃得太鹹, 可能係浸住左係啲汁好耐嘅開係,浸左落啲湯都係好咸我自問都算係一個重口味嘅人,不過食完之後,真係要去飲番支水先至得, 希望下次再食嘅時候可以有啲改善。

2020-02-17 718 瀏覽
聖誕假期陪老婆到東涌逛Outlet, 逛了不久,老婆已有戰利品。目標已達,難得遠道而來,當然想找些好吃的品嚐一下。在東薈城食代館巡了一圈,老婆被天后站清湯腩吸引了,說時不時到天后站,卻從未吃過。原來行政主廚兼創辦人曾坐陣於天后的清湯腩店,獲米芝蓮推介。清湯牛腩河粉($47)牛腩香濃腍軟,肥瘦勻稱,很美味。好處是湯底牛味濃郁,卻清而不膩,沒有半點脂肪浮游,河粉也很幼滑。腩汁蘿蔔 (正價粉麵+$13) 蘿蔔特别出色,炆得從很夠火喉,腍中帶爽,除了蘿蔔香,最難忘是味道清甜!

原來行政主廚兼創辦人曾坐陣於天后的清湯腩店,獲米芝蓮推介。

清湯牛腩河粉($47)
牛腩香濃腍軟,肥瘦勻稱,很美味。

腩汁蘿蔔 (正價粉麵+$13)

下午茶
  • 清湯牛腩河粉
  • 腩汁蘿蔔
2019-10-21 523 瀏覽
叫咗個清湯腩河粉同埋雞翼同豬扒啲河粉好滑,腩煲好鬆化,湯底唔濃唔淡味道啱啱好豬扒同雞翼簡直係一流呀小朋友最鍾意食!! 而且唔會太過油膩雖然佢係炸,但係你唔會咬落去就成口油
2019-10-21
  • 炸豬扒
2019-10-07 417 瀏覽
My second visit was just as good as the first time. Last time I ordered a special cut of brisket. This time I ordered just the regular. I think it’s worth paying extra for the special cut. It was more tender and had better texture.The broth was excellent ! It had complex flavor and one could tell they use quite a combination of spices to achieve it. First visit, I found it a bit too salty. The broth in my second visit was perfect. Extremely fragrant and I finished most of my broth. Both times I

Both times I ordered the e-fu noodles. Perfectly cooked!!!