餐廳: 大茶飯 (將軍澳中心)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-09-02 187 瀏覽
好耐冇食,諗住有改善,再比次機會佢。叫了車仔麵,湯底冇味,豬頸肉冇味,魚旦腥,最正常係菜芯。冇下次了,啲員工態度差,唔休做嘅款,不停講粗口,冇禮貌!唔會再食了!等執

2021-08-23 330 瀏覽
【齊上齊落嘅大茶飯 食物賣相同味道一般】-大商場好少可會揾到黃店,大茶飯就係例外,仲要唔會好貴😛//環境🌕🌕🌕🌕🌑藍白色嘅裝修,同埋寫住齊上齊落嘅員工Tee,已經吸引咗我入去幫襯💕座位就唔會太逼,尚算舒適。//食物🌕🌕🌕🌑🌑1️⃣大茶飯炒河 ($68)佢其實就係乾炒牛河加蛋,味道一般,略嫌濕咗少少,不過份量都足夠既,無咩特別好或者特別差,但下次再嚟既話應該唔會再order😣2️⃣大茶飯雞扒配肉燥飯($62)🌕🌕🌑🌑🌑個肉燥飯同我想像中既肉燥汁有d出入,有D好稀既汁,但個味道係無問題既,亦都足夠送飯😬雞扒上面灑咗D椒鹽,不過我覺得可以再重口味少少,同埋個外皮完全唔脆,有D厚粉,呢點有D失望☹️//總結環境係幾舒適,不過食物質素就麻麻,似大學Canteen,唔會特別推介大家去食🙈阿優推薦指數:🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️
【齊上齊落嘅大茶飯 食物賣相同味道一般】
大商場好少可會揾到黃店,大茶飯就係例外,仲要唔會好貴😛

//環境🌕🌕🌕🌕🌑

//食物🌕🌕🌕🌑🌑
1️⃣大茶飯炒河 ($68)

2️⃣大茶飯雞扒配肉燥飯($62)🌕🌕🌑🌑🌑

//總結

阿優推薦指數:🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️
2021-08-20 337 瀏覽
今日去食下午茶見到個價錢都覺得有啲貴50幾蚊 包杯嘢飲 唔知係咪日頭啲同事態度差啲㗎呢 上次夜晚去服務都好好😂🤣明明同佢講要拌麵俾咗個飯我 👍🏻👍🏻個態度仲要勁衰 如果食下午茶真係唔會揀呢間😂😂我亦都留意到佢對其他客人都好冇禮貌 我聽到有個客人唔知道冇午餐叫 落單嗰時佢照講午餐嘅嘢食啦 個職員話 冇㗎喇午餐得返下午茶㗎喇 聽落真係好唔舒服個客人仲要道歉🤦🏻💁🏻💁🏻🙅🏼🙅🏼🙅🏼諗唔明囉
個客人仲要道歉🤦🏻💁🏻💁🏻🙅🏼🙅🏼🙅🏼
諗唔明囉

2021-08-19
2021-08-17 325 瀏覽
叫咗個午餐,原條鰻魚肉燥飯,個樣睇落ok,但一食落口,所謂原條鰻魚又臭又韌,即時諗起日本仔喺九龍坑坑渠捉嘅鯰魚料理。肉燥飯啲飯都好硬,唯一正常嘅係啲肉燥,但都唔係好多,朋友叫嘅鹽酥雞排都係話比較硬。餐廳環境尚算清潔整齊,坐位都唔算太逼,枱同枱之間距離都算可以接受。服務呢間野中午都算夠人做野,員工態度算係OK。第一次食呢間野,食材品質真係算幾差,用六十幾蚊嘅價錢,我寧願食大家樂、美心嗰啲快餐店好過,幾差嘅經歷。

服務呢間野中午都算夠人做野,員工態度算係OK。

2021-08-16 267 瀏覽
点了四个菜,炒粉,蚝仔烙饼,卤水豆腐,卤肉饭,只有卤水豆腐可以吃,剩下三个菜都好难吃。店舖旁边就是海底捞炒到爆炸,边吃边听到旁边的大喇叭音乐。老板跟服务员都黑脸服务
2021-08-07
2021-08-14 285 瀏覽
我真係絕少寫食評,不過今次真係忍唔住要表達一下呀!起初店員態度都唔係好好架啦,不過食物尚算好吃,最後就係最期待食甜品,點左個「黑糖芋圓仙草凍1號」,來到個樣同圖片已經完全唔同,食第一啖嘩真係~~又唔凍又唔甜,唔知係乜,我老公提我話好似少咗啲嘢,我先再問店員,呢碗同我叫嘅係咪有出入,好似少咗啲嘢,同埋又唔甜又唔凍,綠豆冇味,究竟呢碗係乜嘢嚟架,佢話可能雪得唔夠凍仲話漏咗比竽圓,補返比我,仲話整過,不過我當然怕加料啦,最後我話算啦唔駛換啦,我只吃了仙草及少少珍珠,其他嘅真係食唔落😓到最後埋單,碗甜品$38元,佢減收$30(就係因為見我食咗少少)真係唔知多謝佢呀定係讃佢精打細算😂
我真係絕少寫食評,不過今次真係忍唔住要表達一下呀!

2021-08-10 177 瀏覽
🐽花鵰嫩雞麻香拌麵 $68酒味不會好重,雞肉都真係幾嫩滑,但拌麵個汁就唔夠味,得少少既麻辣味,如果濃味啲鹹啲就更好🙊🐽大茶飯雞扒 $48雞扒好大塊,外皮炸到好脆,而且粉漿厚薄岩岩好,雞肉好juicy,加埋啲鹽酥雞粉好惹味😝🐽台式糖醋魚塊配白飯 $58味道普通,糖醋汁酸酸甜甜,同平時食開既冇咩分別,而且魚塊既粉漿比較厚🐽蔥油餅 $18 (加配價)煎得好透同金黃色,煙煙韌韌,蔥油味都好香😆🐽台式紅豆冰 $26除咗紅豆,仲會有埋珍珠,一次過有2種享受同令飲品有更多既口感😋🐽波濤洶湧奶茶 $26普通既珍珠奶茶,珍珠都幾煙韌🙈———————————————————————————-滿分係🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷好味Level:6🐷抵食Level: 6.5🐷

🐽花鵰嫩雞麻香拌麵 $68

🐽大茶飯雞扒 $48

🐽台式糖醋魚塊配白飯 $58

🐽蔥油餅 $18 (加配價)

煎得好透同金黃色,煙煙韌韌,蔥油味都好香😆

🐽台式紅豆冰 $26

🐽波濤洶湧奶茶 $26
普通既珍珠奶茶,珍珠都幾煙韌🙈
———————————————————————————-
滿分係🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
好味Level:6🐷
抵食Level: 6.5🐷
  • 蔥油餅
2021-05-31 1120 瀏覽
送餐係掉落枱 一啲服務態度都冇出餐出到你咁串嘴(後生個啲ok 有啲年紀個個真係唔得)咁正常客人都想comfirm個餐係咪自己只係幾秒時間 你就咁一野掉落枱係咩態度先🙂🙂🙂
送餐係掉落枱 一啲服務態度都冇
出餐出到你咁串嘴
(後生個啲ok 有啲年紀個個真係唔得)
咁正常客人都想comfirm個餐係咪自己
只係幾秒時間
你就咁一野掉落枱係咩態度先🙂🙂🙂

2021-05-31
2021-04-22 1355 瀏覽
平時諗到食咩都我去呢度食,因為有啲午市套餐同下午茶都幾抵食,味道都算OK嘅。分別叫一個炸雞滷肉飯同埋炸豬扒滷肉飯,都揸得比較厚面分,豬扒炸到乾爭爭,唔好食,炸雞味精略重,滷肉飯都幾好,重點係要落佢嘅榨菜,另外有跟飲品,點了薏米水及桂圓紅棗茶,薏米水唔錯!有一次叫咗佢嘅冰凍炸排骨同埋台灣腸,其實佢台灣腸幾好,因為陪蒜頭🧄食台灣腸一定要跟蒜頭,而冰凍炸排骨味道算唔錯,酸酸甜甜,炸得好脆,係唔夠凍姐。其實食一個午餐都係大約$50至$60左右,就算係OK嘅,如果嗰日真係諗唔到食咩嘅話,都可以一食

話說平時都係響大茶飯買外賣,幾次都有驚喜,所以今日趁復活節假期黎食個set lunch...首先,我地係唔駛等位就入左黎嘅,仲有張勁大嘅枱...梁生order左一個京蔥醬燒牛肉飯佢話啲肥牛好冧又冇筋,好好食😋個醬汁亦好惹味,唯一美中不足係個飯用左珍珠米,如果用茉莉香米會仲好食喎~ 不過整體上佢都好滿意,覺得有大排檔風味至於我,就order左個酥炸魷魚鬚配肉燥飯魷魚有6-7條,大部分都係孖的,好好食,炸粉薄而且酥脆,一食落口好快就食到魷魚鬚裡面,魷魚🦑味出,調味岩岩好,正!我就冇梁生個問題,因為我碗係肉燥飯,啲肉燥夠我送晒成碗飯~肉燥個味調得唔錯,好有台灣食飯嘅感覺!最後,我地叫多左個鹽酥雞,一樣,炸漿薄,炸得酥脆又唔硬身!雞肉好嫩~隨餐仲有冬瓜茶同薏米水呢!
首先,我地係唔駛等位就入左黎嘅,仲有張勁大嘅枱...
梁生order左一個京蔥醬燒牛肉飯
京蔥醬燒牛肉飯

至於我,就order左個酥炸魷魚鬚配肉燥飯
酥炸魷魚鬚配肉燥飯

酥炸鹽酥雞

隨餐仲有冬瓜茶同薏米水呢!
2021-04-05
京蔥醬燒牛肉飯
酥炸魷魚鬚配肉燥飯
酥炸鹽酥雞
諗住簡簡單單咁食台灣菜,醫飽個肚就算,點知食完先見到碗米線有鐵線,懷疑係餐廳洗碗嘅時候留低左🤮小編食慾即刻大減,希望餐廳會改善下衛生問題😢==============================🇼🇸大茶飯 @taichafan_hk📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137B號舖 ⏰星期一至日 11:00 - 22:00==============================1️⃣【酸辣魚塊湯米線】$68本身以為湯底係酸辣,點知有種麻酸辣嘅感覺,食完成個嘴都好麻,好鬼過癮🤣魚塊唔係新鮮魚,應該係冰鮮,無咩魚味,口感似食緊普通茶餐廳嘅魚柳🐟米線同魚塊嘅份量好多,好似食極都仲有,男仔一定夠飽🙈米線口感軟硬適中,唔會一夾就散,係小編鍾意嘅軟硬度😋但係!食到最後見到條鐵線,即刻呆左,好想嘔返晒出嚟🤮衛生認真麻麻,如果唔計衛生問題嘅話味道係ok嘅,希望餐廳會留意吓😣(🔥怒食指數:7.5/10).2️⃣【鹽酥雞】$20 原本想叫牛肉餡餅,不過去到已經賣晒,好可惜😔 唯有叫台灣菜另一個代表鹽酥雞🐔啲雞炸得好酥脆,仲要熱辣辣,好正🥳調味唔會太咸,而且咬開都唔會太乾,保留少少肉汁🤏🏼以20蚊黎講嘅質素同份
🇼🇸大茶飯 @taichafan_hk
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137B號舖
⏰星期一至日 11:00 - 22:00
1️⃣【酸辣魚塊湯米線】$68
米線同魚塊嘅份量好多,好似食極都仲有,男仔一定夠飽🙈
米線口感軟硬適中,唔會一夾就散,係小編鍾意嘅軟硬度😋
(🔥怒食指數:7.5/10)
2️⃣【鹽酥雞】$20
啲雞炸得好酥脆,仲要熱辣辣,好正🥳
調味唔會太咸,而且咬開都唔會太乾,保留少少肉汁🤏🏼
以20蚊黎講嘅質素同份量已經係超值🤣
(🔥怒食指數:8/10)
3️⃣【凍豆漿】+$1
豆漿一黎到o晒嘴😧因為真係好大杯,以為係車仔麵嗰種細細杯嘅豆漿🥛
飲落都幾甜,但甜度都可接受,而且豆味幾濃,飲落好濃郁,呢杯本身無乜期望,點知都有啲驚喜🤩
(🔥怒飲指數:9/10)
🔥評分:
環境:7/10 (位置半開放式,有啲逼)
味道:8.2/10
衛生:3/10
性價比:6.5/10
總分:6.2/10
💢所有套餐都要加一!
酸辣魚塊湯米線
酸辣魚塊湯米線
鹽酥雞
凍豆漿
鹽酥雞
凍豆漿
2021-02-17 970 瀏覽
見係黃美琪開嘅就去試下,第一次去嘅,叫左個炒飯同麻辣面。個炒飯都叫做炒到一粒粒嘅,不過係超多油,同食倒一粒粒味精,仲要勁勁勁勁咸。而個蘿蔔麻辣面就不過不失,蘿蔔唔太入味不過都林林地嘅,都好大碗。 仲叫左個台式糖水,味可以嘅,但係爆腎咁甜。重點黎喇,我地坐近廚房出菜位,全餐就睇住佢地啲員工除口罩食野啦,就咁用手整個垃圾筒啦,就咁又摸完口罩啦,唔洗手就去上菜收碟。而家咁嘅時勢都咁唔衛生,真係唔會有第二次。
見係黃美琪開嘅就去試下,第一次去嘅,叫左個炒飯同麻辣面。
仲叫左個台式糖水,味可以嘅,但係爆腎咁甜。
2021-02-15 644 瀏覽
好久沒有去將軍澳了,農曆春節好多店都不開門,而且又好久沒有嘗試台灣菜了,於是就嘗試了這家,價格不貴,味道不錯,鹽酥雞,撈麵包括滷肉飯都不錯,紅豆冰也好唔錯!可以嘗試
2020-12-23 1136 瀏覽
今日一行四人聚一聚,掛住吹水唔醒起早兩日多左條無謂至極既晚市堂食禁令,一過六點就焗住叫外賣拎走。我哋都叫做好彩可以係朋友屋企食,啲夜更工作又冇office坐既朋友真係好無辜。Anyway,搵左間台式料理,朋友住呢頭話食過唔錯,而家外賣自取仲有折,我地就瘋狂落order,四個女仔仲要明明啱啱食完下午茶都叫左八九樣野🤣🤣🤣啲野食黎到pack得好靚呀,舖頭又乾淨企理,啲外賣盒又靚,忍唔住都相機食先左。野食拎到上樓都係熱辣辣既,味道中上,真心推介💕💕係隔離舖賞茶順便叫埋野飲,最後埋單每人都唔洗八十蚊,性價比高推薦呀🤗🤗
2020-12-12
15 分鐘 (外賣自取)
  • 大茶飯雞扒配白飯
本身將軍澳係劣食之地,自從商場翻新過引入唔少食肆真係生色不少。呢間台灣野就喺將軍澳中心最尾,都好僻下,加上個裝修太商業化令人唔係好想入去食。但往往你以為唔好食嘅嘢原來有驚喜!首先佢餐牌都幾多花款,不過見佢推薦呢款“十七歲的麵”就一於試下。自選車仔麵得呢個冇得揀醬汁同湯,配料都有相當多選擇。我就分別叫咗麻椒貢丸、炸魚蛋、麻辣鴨血、金錢肚同白蘿蔔。一碗大辣一碗小辣。但呢個就係重點!好辣好辣好辣。無論大中小辣我都覺得一樣咁辣😂😂大辣嗰碗食一啖已經頂唔順狂咳,佢啲辣仲要係被辣油濁親,喉嚨好難受嗰種。本身其實係嗜辣之人,都一路食一路抹汗。所以大家叫之前要有心理準備。小辣嗰碗叫好d但都好辣,忍唔住倒晒碗湯入去中和下。冇錯,佢好似食菜遠撈麵咁有碗湯畀你。除咗太辣之外呢其實唔影響整體味道,個醬好似xo醬咁,有啲瑤柱粒粒喺入面,係幾惹味同開胃,不過稍嫌太多辣油。但總括來說係好食嘅。配料除咗個貢丸之外真係冇乜特別,貢丸入面有啲辣椒碎咁。其實成餐最好味係個油麥菜,佢餐牌寫炒a菜。一上枱浸蒜香味撲鼻,食到停唔到口,啲菜好清甜鮮嫩,可能落咗糖炒,雖則都係好多油,不過可能就係因為咁所以好好食。咁見佢咁多嘢食就再嗌

但往往你以為唔好食嘅嘢原來有驚喜!

一碗大辣一碗小辣。

但呢個就係重點!

好辣好辣好辣。

十七歲的麵

配料除咗個貢丸之外真係冇乜特別,貢丸入面有啲辣椒碎咁。

咁見佢咁多嘢食就再嗌多個鹽酥雞啦,啲雞肉真係麻麻地。味道都還好,唔係好正宗囉不過。但佢呢個價位呢個地區我都唔會太高要求,唔使要人整到士林夜市咁嘅。

整體來講,價錢合理,味道滿意,份量足夠,就係可以唔使咁辣,始終香港人唔係個個接受到。