2019-10-02 66 瀏覽
上海菜就係有個吸引係度通常叫黎叫去都係小籠包等等今次就有D唔同搵一D未食過既黎試下川式回鍋肉嗌左第一道菜係回鍋肉, 配上左生菜回鍋肉係辣辣地既, 所以生菜吸收左回鍋肉既香味同辣味之後辣辣地又幾爽口回鍋肉都幾香口, 肥瘦適中, 個隻特別既香味同辣味令人想一食再食風沙雞風沙雞半隻既份量都幾大皮係超脆口, 而上面有脆脆的肉質超嫩瑤柱蛋白炒飯呢個炒飯表面上看起來很易整, 但其實不是, 材料都幾足每一啖都食到有蛋白的味道, 份量要分成4碗也不是問題
上海菜就係有個吸引係度
通常叫黎叫去都係小籠包等等
今次就有D唔同
搵一D未食過既黎試下

川式回鍋肉
嗌左第一道菜係回鍋肉, 配上左生菜
回鍋肉係辣辣地既, 所以生菜吸收左回鍋肉既香味同辣味之後
辣辣地又幾爽口

風沙雞
風沙雞半隻既份量都幾大
皮係超脆口, 而上面有脆脆的
肉質超嫩

瑤柱蛋白炒飯
呢個炒飯表面上看起來很易整, 但其實不是, 材料都幾足
每一啖都食到有蛋白的味道, 份量要分成4碗也不是問題
2019-09-10
2019-09-29 74 瀏覽
放工經開九龍城,見到呢間食川菜,突然好想回味一下,諗起我都好似好耐冇食過川菜,今日就拉埋女朋友,兩個人試一試。大川滬奇妙炒飯聽講用餐廳名嘅炒飯,一於就試吓佢究竟有幾奇妙!的確冇令我地失望,你想菜嘅時候,已經聞到好香嘅炒飯味,而且火候好足,值得一試!鍋仔水蛋蒸沙巴球平時蒸水蛋就食得多,估唔到可以加埋沙巴龍躉球一齊蒸蛋,超級有驚喜,食落除咗咗香噴噴嘅蛋香味之外,仲多咗分沙巴龍躉魚嘅魚味,好有特色!上海小籠包食川菜,識食一定係食小籠包,每一個小籠包都係精華,比上湯濃濃咁包住,出色!

大川滬奇妙炒飯

鍋仔水蛋蒸沙巴球

2019-09-26 50 瀏覽
今日朋友帶我哩間《大川滬》食上海菜。我同朋友各自點了幾款自己喜歡的餸菜。《上海小籠包》皮薄餡靚,咬落去很多肉汁,很juicy, 好好食。《韭菜水餃》調味得不錯,韭菜和豬肉份量得而,水餃皮不太厚,整體不錯。《蒜泥白肉》豬肉片切得很薄,沾上味道香濃的而帶點辣的蒜泥,好正。下邊有水晶皮,沾上醬汁很好吃。《上海炒年糕》年糕片煙煙 un un, 加上一些配菜,口感不錯👍。《橙花玉露》出奇意料的好食!好香橙味,而且很清甜, 誠意推介給大家。《3.6牛乳奶凍》濃濃的牛奶味,很香很滑,好好食。《豆漿》豆味濃,太甜,能解渴。呢間餐廳位於土瓜灣,聽老闆講很多熟客會返頭幫襯,可見其食物質素有保證!

今日朋友帶我哩間《大川滬》食上海菜。

我同朋友各自點了幾款自己喜歡的餸菜。

《3.6牛乳奶凍》濃濃的牛奶味,很香很滑,好好食。

《豆漿》豆味濃,太甜,能解渴。

• 上海炒年糕
  • 橙花玉露
  • 韭菜水餃
  • 豆漿
2019-09-21 53 瀏覽
今次覓食到土瓜灣請爸爸食飯梗係揀佢鍾意食嘅上海菜因為聽講呢間舖近期轉左做正宗嘅上海菜所以就帶埋爸爸嚟試好驚喜 竟然會有蜜汁方塊好少何係一啲細嘅上海菜餐廳有啲一味餸食上海菜梗係要嗌小籠包 醉雞 同上海粗炒我個人覺得上海粗炒好得👍🏻🤤味道適中 唔會過鹹 小籠包都好juicy 醉雞既雞好滑 食唔停口 不過我最鍾意嘅係甜品橙花玉露 同招牌水晶花聽個名都覺得特別 通常特別嘅唔一定好食但係呢個真係超級好食特別係個水晶花 夏天食消暑一流又唔太甜 又好夠花香味 ☺️
今次覓食到土瓜灣

但係呢個真係超級好食
特別係個水晶花 夏天食消暑一流
又唔太甜 又好夠花香味 ☺️
2019-09-18 74 瀏覽
周末又是時候周圍搵食,筆者家鄉是上海,對上海菜有份獨特的情懷,朋友介紹了這間大川滬,看到餐牌發現食物種類多元,老闆更親自在餐廳內招待客人,十分有誠意,談了幾句,老闆給筆者看看其他餐牌,原來平日及宵夜時段都有不少茶餐廳的飯類選擇,非常親民的做法,果然是為街坊著想的人情店。老闆親自招呼客人。筆者還是點了上海餐館的菜式,這類價錢亦十分親民,由小點到主食、飲品再到甜品,一家三口$400有找!十分實惠!上海小籠包 $38/一籠4隻必點的小籠包,豬肉沒有肉渣,處理得較令人安心,肉汁豐富,皮薄鮮味,孩子搶來吃呢!雞絲粉皮 $55雞絲粉皮大大碟,份量比得上主食,雞絲較大塊,而且份量多,口感更豐富,醬汁亦與坊間不同,似乎是以麻醬加了花生醬等,香味更濃,整體配合得宜,粉皮爽滑,可口味美。炸銀絲卷 $23/一件孩子的爸喜歡吃炸物,炸銀絲卷一直是其所愛,大川滬的炸銀絲卷向傳統致敬,已經很久沒吃到這麼有誠意的銀絲卷,加上煉奶同吃,正!一根根「銀絲」,根根分明,數量密而多。32芝士蝦球伊麵 $148份量真的很多!芝士更多!叫筆者這個芝士怪,心中暗暗歡呼!伊麵每一根都能沾到芝士汁,如果怕太膩的女孩,落單可以說明,或
老闆親自招呼客人。

上海小籠包 $38/一籠4隻

雞絲粉皮 $55

炸銀絲卷 $23/一件
炸銀絲卷
一根根「銀絲」,根根分明,數量密而多。

32芝士蝦球伊麵 $148
32芝士蝦球伊麵

份量真的很多!芝士更多!叫筆者這個芝士怪,心中暗暗歡呼!
32芝士蝦球伊麵
伊麵每一根都能沾到芝士汁,如果怕太膩的女孩,落單可以說明,或點另一款上湯蝦球伊麵。

香酥蔥油餅 $32
香酥蔥油餅

另一皇牌小食,筆者原本不太好炸物,聽推薦而點的,但味道的確好,又香又脆。

薑茶湯圓 $30/2粒

薑味濃而不會太辣,香港冷氣開得猛,喝一碗驅內寒是不錯之選,湯圓大大粒,不黏牙,很好吃。

豆漿 $15/杯
豆漿不會太甜,味道適中。

餐廳中還有大電視。

餐廳裝修店面寬闊,坐位舒適,有空一定再來!
香酥蔥油餅
2019-09-13 62 瀏覽
今晚第一次去呢間食飯,本身係外面睇是是正正,有D期待點知食到一肚氣點咗個2人晚餐,一開始好快咁上咗栗米魚肚羹同蒜炒菜心點知個main dish一直都無影等咗30分鐘之後見唔對路叫咗個侍應問下佢就敷衍我話無問題咁我就等多20分鐘點知我等到熱飯都變冷飯,菜心都變菜汁個煲仲係影都無最不爽ge係見到佢不停出小炒俾熟客呢間係想只做熟客定只做小炒丫嬲嬲地叫埋單走人點知食幾條菜要成$218本身想試下呢D橫街內睇落去唔錯ge鋪頭真係令人失望
今晚第一次去呢間食飯,本身係外面睇是是正正,有D期待
點知食到一肚氣
點咗個2人晚餐,一開始好快咁上咗栗米魚肚羹同蒜炒菜心
點知個main dish一直都無影
等咗30分鐘之後見唔對路叫咗個侍應問下
佢就敷衍我話無問題
咁我就等多20分鐘
點知我等到熱飯都變冷飯,菜心都變菜汁
個煲仲係影都無
最不爽ge係見到佢不停出小炒俾熟客
呢間係想只做熟客定只做小炒丫
嬲嬲地叫埋單走人
點知食幾條菜要成$218

本身想試下呢D橫街內睇落去唔錯ge鋪頭
真係令人失望
2019-09-08 69 瀏覽
今日想食上海菜,住附近的朋友即刻推介大川滬。餐廳老闆好熱情,介紹好多推介菜,可惜得兩個人,只係order左幾款,下次親戚約食飯可以一圍咁過黎再試更多不同款。回窩豬手回窩肉食得多 豬手就真係第一次,仲環原隻豬手煮完上到客人前再切開豬手肉,能保持肉質嫩滑。味道唔太濃,豬手又香味,正!膽膽麵湯底酸酸辣辣,仲有好多肉醬&花生醬,好味。麵條特別讚,軟硬適中,口感好正。花雕醉雞花雕酒味香醇,雞肉入哂味,開胃小菜小籠包包皮簿之餘有靭度,好多湯在餡料內,要咬一小口飲湯包,好味!橙花玉露 桂花荔枝蘆薈凍兩款甜品係老闆特別贈送,橙花玉露好清甜,有橙皮絲,又有粒粒橙肉,第一次令我食完再想食的感覺。桂花凍,有點蜜糖清甜,加上粒粒蘆薈。
今日想食上海菜,住附近的朋友即刻推介大川滬。

回窩豬手

膽膽麵

花雕醉雞
花雕酒味香醇,雞肉入哂味,開胃小菜

小籠包
包皮簿之餘有靭度,好多湯在餡料內,要咬一小口飲湯包,好味!

橙花玉露 桂花荔枝蘆薈凍

桂花凍,有點蜜糖清甜,加上粒粒蘆薈。

• 膽膽麵
2019-09-06 898 瀏覽
土瓜灣北帝街有食街之稱,可惜位置比較隔涉,沒有地鐵直達。是日夜訪友人,跟著到附近用膳。大川滬提供四川上海菜,價錢親民,小店營式經營,老闆侍應面帶笑容,閒談間感覺親切。上海小籠包上海菜很喜歡吃小籠包鍋貼蘿蔔絲酥餅之類點心,今晚一次叫齊三款。小籠包熱得燙口,豐富肉汁封存在透薄的麵粉皮內,一咬之下,湯汁爆出,鮮甜味美。蘿蔔絲酥餅蘿蔔絲酥餅炸得外皮酥脆,不會死實,蘿蔔絲餡清甜多汁,沒有多餘配料或調味,做得十分出色。香煎鮮肉鍋貼鍋貼等了比較長時間,應該即叫即做。鍋貼同樣新鮮熱辣,外型飽滿,猶如一隻元寶。鍋貼外皮酥脆,肉汁與小籠包一樣鮮甜豐富,是很不錯的點心。酸辣湯友人極愛酸辣湯,叫了一盅獨享。酸辣湯酸味重,辣味較輕,木耳絲荀絲蛋絲豬紅下得很多。川式回鍋肉回鍋肉切得大大片,肥瘦適中,椰菜爽口,醬汁不算濃厚,食味比一般的做得輕盈。油炆小竹筍油炆筍多數是涼菜,此店將菜式炒熱,又是另一番風味。油炆荀色澤較淺,竹荀撕成幼條,入口細嫩。雞絲粉皮雞絲與粉皮同樣切得比較幼身,一滑入口,拌上麻醬味道香香的。橙花玉露 桂花荔枝蘆薈凍因友人是熟客關係,老闆特別提供新甜品讓我們一試。橙花玉露用鮮橙及桂花造成,滿口清新芳

蘿蔔絲酥餅

香煎鮮肉鍋貼

酸辣湯

川式回鍋肉

油炆小竹筍

雞絲粉皮

雞絲與粉皮同樣切得比較幼身,一滑入口,拌上麻醬味道香香的。

橙花玉露 桂花荔枝蘆薈凍

因友人是熟客關係,老闆特別提供新甜品讓我們一試。橙花玉露用鮮橙及桂花造成,滿口清新芳香,特別適合食完濃厚的川滬菜後享用。桂花荔枝蘆薈凍顏色接近透明,食味同樣清新輕盈,是一般上海菜甜品豆沙鍋餅高力豆沙的另類清新選擇。
2019-09-05
1K
2019-09-02 54 瀏覽
今次同朋友走到土瓜灣搵食,係網上見到一間街坊都大讚嘅新派上海菜,餐廳名叫「大川滬」,嚟到一定要食佢哋招牌菜「川式回鍋肉」同「小籠包」啦~先講上海小籠包,一籠有4隻,仲要大大隻,外皮軟熟又多肉汁,內裡嘅湯爆滿,入口即衝出湯汁,勁juicy, 餡料都好多,正!香煎鮮肉鍋貼,都係大大隻,煎得底脆口,不油膩,而且仲會爆湯汁,十分好食又抵食。蘿白絲酥餅,底層是鋪滿芝麻,非常香口,蘿蔔絲好甜,加上耐熱到好高, 拆開一半待15分鐘,裡面都仲keep住熱,好厲害!川式回鍋肉,果然經典,味道麻辣帶四川風味,回鍋肉片炒得好惹味,配飯一流。豉油皇籠鬚炒麵,炒得好有鑊氣同乾身,而且唔太油,味道剛剛好。

• 川式回鍋肉
  • 香煎鮮肉鍋貼
2019-08-28 52 瀏覽
朋友帶我到土瓜灣,話去川菜及小龍包好好味。好少嚟土瓜灣嘅我,好彩有佢帶我捐窿捐罅,嚟食好嘢餐牌很多選擇,單點實在花多眼亂,我哋最終叫咗個2人餐再加其他小菜。辣雞煲很惹味,屬香辣帶微麻,雞香入味,加埋䓤頭芫荽,正小龍包湯汁豐富,包質煙靭,肉餡鮮甜。清遠梅菜蒸菜心,菜心清甜加上甜甜咸咸嘅梅菜,相比清炒又多一點特色水煮魚唔係太辣, 最啱唔係太食得辣又想試水煮魚嘅朋友。上海炒年糕夠曬鑊氣食完飯之後,仲可以食個桂花糕甜品,真係太美滿呀~最估唔到係哩一間有朝日同埋1664嘅生啤,慢慢食一邊傾下計。 諗唔到食乜時候,店員主動介紹推薦小菜,服務親切。唔知係咪因為土瓜灣都算係一個舊區,餐廳人情味都重d呢~

雞煲很惹味,屬香辣帶微麻,雞香入味,加埋䓤頭芫荽,正

小龍包湯汁豐富,包質煙靭,肉餡鮮甜。

水煮魚唔係太辣, 最啱唔係太食得辣又想試水煮魚嘅朋友。

上海炒年糕夠曬鑊氣

食完飯之後,仲可以食個桂花糕甜品,真係太美滿呀~

2019-07-23
2019-08-26 58 瀏覽
土瓜灣北帝街出名多野食,餐廳款式亦都好多元化,一到夜晚就會見到好多車泊係度,個個都係哂呢條街覓食。男朋友情有獨鐘中菜,係出面望入去見到幾近滿座,估計味道應該唔錯,就萬二個放心咁簡左呢間黎醫肚皮啦。入到去餐廳嘅職員即刻好熱情咁迎接我地,除左招待我地坐低,上菜之餘,仲會同我地介紹下呢度有D咩好推介。店員後面再返轉頭時,拎左個前菜俾我地試,話係送嘅,雖然唔知係咪檯檯都有,XD但我地覺得好被寵嘅感覺。本身我夜晚唔飲得茶,會一晚都訓唔著,不過呢度嘅茶係蕎麥茶,岩哂我呢D會訓唔到嘅人飲。老火湯係男朋友去親食中菜必點嘅野,時日靚湯係老黃瓜紅蘿蔔粟米排骨湯,一睇個6個湯嘅色水就知煲左好幾個鐘下,飲落順口超甜,夏天清熱消暑岩哂!芥末冰鎮秋葵,冰鎮苦瓜就食得多,冰鎮秋葵就真係第一次試,秋葵應該先過水後,再即刻過冷河,所以入口仲係好爽口,店家仲會再俾埋芥末同壽司鼓油你,味道意外地配合,清涼帶少少攻鼻微辣,感覺非常有趣新鮮。順德排骨粒,用錫紙包住排骨同配菜去烤焗,打開錫紙果下除左保持到肉嘅彈牙Juicy同爽口外,味道仲非常入味。上海小籠包(4隻),近排食過嘅小籠包入面,係最好食嘅一間,新鮮即叫即整,所以夠哂熱

上海小籠包(4隻),近排食過嘅小籠包入面,係最好食嘅一間,新鮮即叫即整,所以夠哂熱辣辣上檯,包皮夠薄,用筷子夾起黎嘅時間見到滿滿嘅湯汁好似就快要跌出黎咁,超興奮。

擔擔麵,呢碗麵非常大碗,夠哂我同男朋友一齊食,幼滑嘅麵條,惹味麻辣湯料,伴著豬肉碎、蔥花、花生醬等,再放埋花椒油落去,碗麵一開始唔係好辣,但係愈食愈起勁,每食一啖,都好似有野係條脷上面跳下跳下咁。

蒸頭腩,一道特色家常菜,將魚切件,連埋木耳,再快火蒸,再加上蒸魚鼓油,簡簡單單但好食,而伴住魚蒸嘅木耳吸收左魚同醬油嘅味道,好入味!

馬拉盞蝦乾炒通菜,鑊氣小炒,上枱時香噴噴,陣陣鹹香令人垂涎,入口香辣惹味,馬拉盞雖然唔係咩矜貴野,但呢個平民菜式卻可以牢牢咁鎖住老老嫩嫩嘅胃。

呢度環境同服務都唔錯,而價位亦十分合理,唔怪得咁多街坊都黎幫襯,呢度仲有NowTV俾一班波迷可以電視機撈飯,同埋飲住酒狂歡睇波,可以想像到一到睇波嘅日子,呢度有幾熱鬧同開心。
2019-08-24
2019-08-25 69 瀏覽
土瓜灣北帝街特色餐廳多,有一家吃川滬菜。全日免加一服務費,晚市收茶位$6,中午有點心、客飯套餐等,經濟實惠。香煎鮮肉鍋貼 ($40/4隻),皮酥酥的,肉汁飽滿,加醋吃會更好吃。牛展拼海蜇 ($68),牛展帶五香味香,肉質扎實,海蜇份量也不少。紅油抄手 ($45/6隻),紅油給得很多,雲吞很大顆,新鮮包的,微辣的很惹味。豆漿($10/杯)川式回鍋肉 ($88),加了川椒炒,味道香濃微辣,肉片稍為碎了一點。干煸四季豆 ($75),做得到位,炒得乾身不油膩,色香味俱全,很好送飯,好吃!酒釀丸子($30),酒味不會太濃,帶點桂花香。薑汁丸子($30),薑味很重,丸子很Q有嚼勁。
土瓜灣北帝街特色餐廳多,有一家吃川滬菜。

豆漿($10/杯)

酒釀丸子($30),酒味不會太濃,帶點桂花香。

薑汁丸子($30),薑味很重,丸子很Q有嚼勁。
  • 干煸四季豆
  • 香煎鮮肉鍋貼
2019-08-25 50 瀏覽
話說約咗朋友食飯,咁就揀一間好啲嘅餐廳啦,網上見到紅磡有間餐廳食評唔錯喎,於是就嚟咗呢間上海餐廳。入到去餐廳咁就安排左一張四人枱比我地坐低,跟住就上咗四杯茶。驟眼睇落四杯茶冇咩特別,原來內有玄機。話說呢四杯茶係餐廳自己一手一腳泡製出嚟嘅米茶,出邊係飲唔到㗎。杯茶香氣濃郁,入口甘香。真係非常難得,建議大家嚟到一定要試吓。好啦講完茶,咁就梗係講食物啦。我哋一行四人叫咗一個四人套餐,套餐入邊包左小籠包、一個羹,場州肴肉、香辣雞煲、蒸魚、炒通菜、炒飯,仲有一個豆沙鍋餅做甜品。首先佢個小籠包做得非常出色,真正做到皮薄餡靚,塊皮雖然薄,但並唔會好易穿,而且入邊肉汁非常豐富,真係令人回味無窮。而個場州肴肉亦都十分驚艷,爽滑彈牙有咬口,味道亦都非常一流。至於雞煲,香辣得來又惹未,而且啲雞肉一啲都唔鞋,食過返尋味。至於條蒸魚真係重點推介,整得非常之好,魚肉啱啱熟而且非常之滑,忍唔住手好快就食晒啦。至於炒飯同通菜就一般般啦,普通餐廳嘅水準。跟住到最尾想買個豆沙鍋餅,圓滿咁結束左呢餐晚飯。餐廳嘅整體質素其實非常唔錯,我哋去果晚係星期三,但餐廳亦都客似雲來,差不多滿座,可見餐廳真係有返咁上下水準架,下次一定再

餐廳嘅整體質素其實非常唔錯,我哋去果晚係星期三,但餐廳亦都客似雲來,差不多滿座,可見餐廳真係有返咁上下水準架,下次一定再黎幫襯。
星期三既晚上,呢間主要食四川上海菜既食店都人頭湧湧🙍🏻‍♀️🙍🏻‍♂️十分推介呢個揚州肴肉呢個肉肉嫩不膩,食落一d都唔溜,肉味非常香!食上海菜一定唔少得小籠包小籠包大大粒,皮薄餡靚,入面個汁熱辣辣栗米魚肚羹夠滑調味幾好,唔會太淡,好大煲,平均每人食到兩碗香辣雞煲呢個雞煲一上枱已經聞到好香,小辣岩岩好,有好多配菜,雞肉好入味,而且份量唔細清蒸海上鮮成條魚完整上,條魚好鮮甜,而且肉質結實唔鬆散,加埋鼓油,更加吊味椒絲腐乳炒通菜最鍾意腐乳夠多,條條菜沾滿晒先好味豆沙窩餅呢個甜品即叫即整,個餅皮熱辣辣好脆,仲有少少香蕉🍌香味,好香蕎麥胚芽茶重點推介👍🏻👍🏻通常上海四川菜較辣較油膩,呢杯茶可以消油膩,越飲越甘香總結,食物份量大,質素不俗,最後埋單平均每人只百三蚊左右,經濟實惠👍🏻
星期三既晚上,
呢間主要食四川上海菜既食店都人頭湧湧🙍🏻‍♀️🙍🏻‍♂️

十分推介呢個揚州肴肉
呢個肉肉嫩不膩,食落一d都唔溜,肉味非常香!

食上海菜一定唔少得小籠包
小籠包大大粒,皮薄餡靚,入面個汁熱辣辣

栗米魚肚羹夠滑
調味幾好,唔會太淡,好大煲,平均每人食到兩碗

香辣雞煲

清蒸海上鮮

椒絲腐乳炒通菜
最鍾意腐乳夠多,條條菜沾滿晒先好味

豆沙窩餅

蕎麥胚芽茶

2019-08-20 36 瀏覽
去左土瓜灣探朋友,先搵地方食個Lunch先.喺朋友屋企附近見到間叫大川滬嘅川菜館.我地幾個都鐘意食辣嘢,啱晒口,加上朋友都未試過,於是入去試下.坐低咗,睇menu係指定動作,原來呢度都好多嘢食.早午晚,下午茶晚飯宵夜都有喎.我地都叫左4,5個餸,竟然都好有驚喜. 杭州餚肉入口鬆軟,鍋貼皮脆又唔油膩, 小籠包皮薄但唔會易散;回鍋肉唔夠香又唔會太油. 另外小炒皇,用韮菜,肉碎同腰果等材料,炒出黎好有鑊氣,夠晒香口. 我地仲叫咗個蒸炸銀絲卷嘅包,做法似熱狗,叫"八戒誤闖盤絲洞"同埋"牛魔王硬闖盤絲洞", 好有心思,味道唔錯,睇得出老闆同廚師都好有心思. 呢度開度零晨,門口又可以泊車!a下次宵夜再黎食過
2019-07-07