2023-11-28 981 瀏覽
呢日工作關係,孖住同事一齊嚟灣仔做嘢~ 途經呢間飲品店,人頭湧湧,八卦咗一陣,影咗個 menu,就繼續急急腳去開工,趁住放 break 期間,上OpenRice 睇吓,有幾十個好評喎,決心放工去買杯試試一放工即刻衝去舖頭,好彩唔係rush hour,唔使排隊😌,即刻落單😎🔸黑芝麻凍撞奶呢杯香滑撞奶系列係我嘅 order 鮮奶系列一向係 My Cup of Tea ”芋頭鮮奶(熱)”更加係我嘅首選不過今日嚟個小突破,要咗杯~凍~嘅~黑•芝•麻~結果係~Very Good 👍🏻 Try 💪🏻~黑芝麻味非常香濃,黑芝麻凍口感滑滑又有嚼感揀咗”不另加甜” “正常冰” version,甜度 同凍度 都啱啱好 ~ 推 介 🙌🏻~🔸 金吉檸檬金萱 (追加 茉莉綠茶凍 同 桃花紅茶凍)呢杯係同事嘅order,同事一向鍾意飲啲酸酸尾尾嘅飲品,純茶系列 or 乾果茶系列係佢嘅 first choice 呢杯keep 番standard甜度同冰度,同事讚金吉檸檬味清香 ,2款茶凍茶香味濃,又大大提高嚼感,俾哂like 👍🏻👍🏻總結,我哋兩個都覺得大家各自order嘅飲品都好好飲😋,下次有機會再嚟灣仔,一定會
呢日工作關係,孖住同事一齊嚟灣仔做嘢~

🔸黑芝麻凍撞奶
呢杯香滑撞奶系列係我嘅 order
鮮奶系列一向係 My Cup of Tea
”芋頭鮮奶(熱)”更加係我嘅首選
不過今日嚟個小突破,要咗杯~凍~嘅~黑•芝•麻~
結果係~Very Good 👍🏻 Try 💪🏻~
黑芝麻味非常香濃,黑芝麻凍口感滑滑又有嚼感
~ 推 介 🙌🏻~
黑芝麻凍撞奶

🔸 金吉檸檬金萱 (追加 茉莉綠茶凍 同 桃花紅茶凍)

金吉檸檬金萱 (追加 茉莉綠茶凍 同 桃花紅茶凍)

總結,我哋兩個都覺得大家各自order嘅飲品都好好飲😋,下次有機會再嚟灣仔,一定會 encore 🎊

2023-11-21
外賣自取
其他
金吉檸檬金萱 (追加 茉莉綠茶凍 同 桃花紅茶凍)
行街行到又攰又口渴,呢個時候最啱坐底飲番杯手搖茶飲🥤🥤經過灣仔大王東街,見到有間新開嘅茶飲店,超多人排隊👫👫原來係台灣過江龍,主打以自家手工製果凍為基底,再配上特色口味如杏仁凍、豆漿凍、咖啡凍等等,咁得意一於試吓先😋🔹金橘檸檬🍋金萱➕茉莉綠茶凍🌿味道酸酸甜甜,清新解渴,估唔到金橘檸檬配金萱茶係咁夾🎉 茉莉綠茶凍晶瑩剔透,散發淡淡綠茶香,甘甜Q彈💖🔹 鐵觀音芝芝奶蓋➕桃花紅茶凍🌸濃厚芝士奶蓋鹹甜適中,質感細緻綿密~奶味香濃而不甜膩🥛鐵觀音茶甘清爽,溫和清香,配桃花紅茶凍,帶有淡淡紅茶清香,爽口彈滑❣️茶飲店裝潢別具風格,藍白色主調走小清新風,兩旁設梳化位置,等客人可以坐低休息吓嘆番杯茶飲💝壺 Potion House✨📍灣仔大王東街20號地舖

🔹金橘檸檬🍋金萱➕茉莉綠茶凍🌿

🔹 鐵觀音芝芝奶蓋➕桃花紅茶凍🌸

壺 Potion House✨
📍灣仔大王東街20號地舖
2023-11-16
一睇個門面,就知道係賣台茶,招牌嘅壺奶茶,店員話甜度固定,少甜微甜走甜都唔得,咁好啦,見到明明Menu有去冰選擇,店員又話呢杯唔可以去冰,點都要少少少少冰喎落完單,唔使半分鐘就搞掂,估計甜度固定係因為預製,即係直接倒落隻杯度加啲果凍就搞掂我杯壺桃花紅茶凍奶茶,飲落算順口,茶味唔濃,果凍啲味道好虛無,而且全部浮面(見圖),要特登拉高支飲管去啜,但係舊啫喱好實,個質感似係甜品食嘅啫喱硬度,唔似係飲品配料軟身嗰隻,唔知係佢本身標準係咁,定係當日冇乜生意,所以雪耐咗整體嚟講,$36 一杯唔似係鮮奶嘅奶茶而且有配料,應該算唔差

2024-04-16 30 瀏覽
Lunch食唔飽 ~~見新開嘅 當然黎試試啦! 買翻杯拉絲麻糬芋泥壺奶茶!呢間飲品由在港的台灣師傅合作研發!食材都係由台灣直送,是全港首間以果凍為主題的茶飲店!所以想試下果凍的朋友仔~~ 真係值得試試啊!鐘意芋泥嘅我 拉絲麻糬芋泥壺奶茶仲比我遇到新鮮打出黎嘅麻糬~ 真係好好軟糯 拉絲感滿滿!好好味啊!芋泥唔會好甜!仲有顆粒感!口感好豐富啊!奶茶口感都香滑!呢度同地鐵站好近~~行到地鐵站都已經不知不覺飲咗半杯!哈哈哈

呢間飲品由在港的台灣師傅合作研發!
食材都係由台灣直送,是全港首間以果凍為主題的茶飲店!

所以想試下果凍的朋友仔~~ 真係值得試試啊!

鐘意芋泥嘅我 拉絲麻糬芋泥壺奶茶

芋泥唔會好甜!仲有顆粒感!口感好豐富啊!奶茶口感都香滑!

2024-04-12 25 瀏覽
而家天氣熱辣辣☀️係時候要飲番杯消暑飲品🧋作為灣仔之友梗係要試吓《壺》喇☺️☺️☺️同仔仔一人叫咗一杯😋我哋叫咗一杯芋頭芋圓鮮奶芋圓好有咬口😍又唔會太甜 啱哂仔仔口味😋另外叫咗一杯嫩仙草奶茶🧋作為仙草粉絲嘅我真係啱哂😍啖啖都有仙草嘅啫喱質感😍😍飲得好滋味😚😚😚如果你哋都有去開灣仔都可以買番杯嚟試吓㗎🥰🥰🥰🥰🥰🥰🌟壺 📍灣仔大王東街20號地舖#heacookmama
而家天氣熱辣辣☀️

🥰🥰🥰🥰🥰

🌟壺
📍灣仔大王東街20號地舖

#heacookmama
·勁耐無飲手搖杯,返工平時lunch time行經過見到呢間新開既茶飲店好吸引!🥺 又有茶凍、又有豆漿凍真係望見都想飲呀🤤坊間真係比較少有呢類型以果凍作作為主題既茶飲店!於是收工買左2杯返屋企同👦嘆嘆佢😌 見到佢啲款式係由在港台灣師傅研發,材料亦都係由台灣直送!🎉 下次再黎一定會試埋佢個招牌珍珠奶茶,都係真材實料的👀·
🌟熟成紅茶豆漿凍 $32紅茶味濃郁得黎帶啲清香既味道,最吸引我既係豆漿凍!見到即刻揀左呢款🥺 豆漿凍超香濃,帶點甜味~豆味濃郁又滑溜,好似豆腐花咁👍 ·🌟黑芝麻凍撞奶 $48👦鍾意黑芝麻,所以揀左呢款比佢✌️ 👦平時飲嘢都係走甜 所以一如既往都係幫佢要番走甜😂 但佢大推呢款呀,超濃郁!黑芝麻醬極濃!黑芝麻醬本身有少少甜味,非常香口,牛奶亦都非常順滑👍·人均:$30+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑·📍壺🚇 灣仔站B2出口步行4分鐘

🌟熟成紅茶豆漿凍 $32
🌟黑芝麻凍撞奶 $48

人均:$30+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑
📍壺
🚇 灣仔站B2出口步行4分鐘
2024-03-30 43 瀏覽
下午茶時間,買甜品,或者茶飲chill一下就最好不過☺️☺️經過依間小店,同同事都俾佢嘅裝修吸引,一於試試除咗珍珠奶茶依d大路選擇之外,發現佢哋嘅餐牌都幾特別,係有好多唔同款式嘅果凍可以加落去!就好似豆漿凍、咖啡凍、茉莉綠茶凍等等。喺收銀位置見到有一個「拉絲/鮮奶麻糬系列」🤔🤔麻糬都竟然可以拉絲,真係要見識吓我揀咗:拉絲麻糬芋泥壺奶茶一向鍾意芋泥奶,配搭麻糬已經係比較少見,而家個賣點仲要係「拉絲麻糬」,一啖啜落去,軟綿綿嘅麻糬擠滿左飲管,好滑溜!睇真啲,係真係可以做到拉絲效果,好有趣!麻糬本身冇乜味道,所以都飲到佢哋嘅奶茶底,成杯茶口感都好滑,又有少少芋泥質感,正👍🏻同事就揀左:金萱茶杏仁凍茶底清澈,至於杏仁凍,又係好似好罕見🤔🤔得到同事嘅盛讚!有好香杏仁味,又夠滑溜,俾佢燒到,我決定下一次一於試試😎😎

經過依間小店,同同事都俾佢嘅裝修吸引,一於試試

我揀咗:拉絲麻糬芋泥壺奶茶
同事就揀左:金萱茶杏仁凍
最近經過灣仔發現呢間全港首間以果凍作主題嘅茶飲店茶飲配珍珠都開始有點厭悶配上果凍喺坊間好罕有.之前真係未見過呢間唔係台灣過江龍但店內嘅款式都係由台灣師傅研發連食材都係由台灣直送真正享受到台灣嘅真味道除咗招牌珍珠奶茶其他口味嘅配搭都係真材實料✨玉蘭香綠芝芝奶蓋淡淡綠茶嘅清香面層舖上滿滿嘅芝士奶蓋再添加茉莉綠茶凍啫喱般滑溜溜嘅質感同時豐富了味覺享受✨班蘭撞椰奶鮮甜嘅椰奶加入清香嘅班蘭兩者味道完美結合加配紅豆令口感更豐富
最近經過灣仔發現呢間

2024-03-25
外賣自取
下午茶
2024-03-22 20 瀏覽
番左港島區之後,成日就係個邊搵野食~等人期間買杯手搖飲下先,2隻味都係第一次試😆🌟南瓜QQ撞奶 (熱)🌟有QQ但又有得熱 🧡南瓜味好重,鮮奶增加濃稠度,但唔會有過分既膻味🥤🥛🌟熟成紅奶茶豆漿凍🌟呢間果凍既口味係其他既手搖店少有的,想試豆漿味同杏仁🤔最後揀左豆漿味❗味道好清,有豆香味,真材實料👍💥產品由在港台灣師傅研發,材料由台灣直送💥全港首間以果凍作主題的茶飲店💥還有招牌珍珠奶茶
番左港島區之後,成日就係個邊搵野食~
等人期間買杯手搖飲下先,2隻味都係第一次試😆

🌟南瓜QQ撞奶 (熱)🌟
有QQ但又有得熱 🧡
南瓜味好重,鮮奶增加濃稠度,但唔會有過分既膻味🥤🥛

🌟熟成紅奶茶豆漿凍🌟
呢間果凍既口味係其他既手搖店少有的,想試豆漿味同杏仁🤔
最後揀左豆漿味❗
味道好清,有豆香味,真材實料👍

💥產品由在港台灣師傅研發,材料由台灣直送
💥全港首間以果凍作主題的茶飲店
💥還有招牌珍珠奶茶

2024-03-22 14 瀏覽
一向都喜愛台式手搖飲品,灣仔這間店以藍白色為主調,簡約得來十分清新 🤍💙店裡兩旁有少量座位,可以一邊坐下休息,一邊享受由台灣團隊研發的茶飲 𖠚 加上店舖自家手工製的特色果凍/啫喱,清爽清甜。:*:・・:*:・゚・:,。*:..。o○:*:・・:*:・:*:・・:*:・゚・:,。*:..。o○:*:・・:*:・可追加配料除了珍珠和小芋圓等,還有+$5 桃花红茶凍、茉莉綠茶凍+$6 豆漿凍、杏仁凍四款手製啫喱其實都好想試試 (•ૢ⚈͒⌄⚈͒•ૢ) 我這次選了茉莉綠茶凍,清爽有口感,和金萱超搭 ♥:*:・・:*:・゚・:,。*:..。o○:*:・・:*:・:*:・・:*:・゚・:,。*:..。o○:*:・・:*:・🧋 荔枝乾蜂蜜金萱 ($38)真的有荔枝乾在裡面,配上清香茉莉綠茶果凍,甜得來清新,和金萱的味道很夾。個人一向喜歡喝微甜,加上荔枝和果凍本身也甜甜的,清爽順口又有金萱茶獨有的甘甜香氣。🧋 芋頭芋圓鮮奶 ($46)鮮奶奶香醇厚順滑,芋泥天然香甜而且有口感,非常香濃,芋圓口感偏軟,但煙靭有嚼勁

可追加配料除了珍珠和小芋圓等,還有
+$5 桃花红茶凍、茉莉綠茶凍
+$6 豆漿凍、杏仁凍

四款手製啫喱其實都好想試試 (•ૢ⚈͒⌄⚈͒•ૢ)
我這次選了茉莉綠茶凍,清爽有口感,和金萱超搭 ♥

🧋 荔枝乾蜂蜜金萱 ($38)

🧋 芋頭芋圓鮮奶 ($46)
荔枝乾蜂蜜金萱
芋頭芋圓鮮奶
荔枝乾蜂蜜金萱
芋頭芋圓鮮奶
2024-03-19 24 瀏覽
佢係香港第一間用茶做果凍既茶飲店,吾想成日飲野都加珍珠,寒天之類既,可以試下呢度既茶果凍🤓仲要間鋪夠大間,左右兩邊都有位可以坐低慢慢飲,打下卡.👁‍🗨黑芝麻凍撞奶 (7/10)💲48.➰本身冇諗住叫,因為飲完會好飽,但最後都不敵誘惑😂杯野飲既奶味同黑芝麻味同樣濃郁突出,飲既時候,間中都會食倒啲黑芝麻碎粒,入面仲有舊黑芝麻凍,滑嘟嘟,有微微黑芝麻味😇初初飲第一兩啖既時候,仲有啲感覺似食緊黑芝麻豆腐既產品咁😂不過咁大杯又有奶,真係最好搵人一齊飲😶‍🌫️.👁‍🗨金桔檸檬金萱(7/10) 💲30 + 5 (茉莉綠茶凍).➰可以揀冰量同甜度,我叫左微甜同少冰,不過好似有啲啲甜,如果無糖可能會更好🥲金桔檸檬味好出,酸度亦都夠哂,茶味幽香😬另外仲加左茉莉綠茶凍,大大舊,份量都幾多,好滑身食得出茉莉綠茶既果種甘香味,幾吾錯🤓.🔛 整體評分(7/10)

👁‍🗨黑芝麻凍撞奶 (7/10)💲48

🔛 整體評分(7/10)
2024-03-15 32 瀏覽
同朋友起灣仔參加完畫畫班,諗住去bakehouse買蛋撻食!點知又賣曬🥲行行下發現一間台灣人研發的茶飲店,店內有少量位置可以俾客人坐底慢慢飲😃好岩我以d行行下好攰又想飲野既人😝我同朋友都有選擇困難症,所以就揀左新產品當試伏🥹所以我揀咗#南瓜QQ撞奶 結果有驚喜😲有香濃南瓜味🎃加上有好多QQ珍珠,好Q彈🥰而我朋友就揀左#黑芝麻凍撞奶 好似飲緊芝麻糊咁😆入面仲有人手製作嘅黑芝麻奶凍可以豐富口感。#壺 #灣仔 #灣仔茶飲店餐廳 #茶飲店 #養生 #香港餐廳推介 #potionhouse #hkdrink

2024-03-13 24 瀏覽
☁️ 今日要介紹既喺一間位於灣仔大王東街既茶飲店,店名叫壺店內設有兩排座位,買完嘢飲可以坐低慢慢嘆茶飲店主打既係茶同啫喱,所以今次叫了兩杯加入唔同啫喱既茶飲🥤 壼咖啡凍奶茶 $36壼咖啡凍奶茶加入咗咖啡味啫喱,啫喱有濃濃咖啡味,最適合同時鍾意咖啡同奶茶嘅朋友🥤 鐵觀音奶茶加豆漿凍 $28 + $6 鐵觀音奶茶有淡淡鐵觀音茶香,豆漿凍食落似豆腐花,兩樣嘢加埋一齊口感豐富,味道都好夾。雖然香港有好多唔同既茶飲店,但主打唔同種類啫喱既就真係好少見。推薦鐘意啫喱既朋友過黎壺 Potion House買杯試下!
☁️
今日要介紹既喺一間位於灣仔大王東街既茶飲店,店名叫壺

店內設有兩排座位,買完嘢飲可以坐低慢慢嘆
茶飲店主打既係茶同啫喱,所以今次叫了兩杯加入唔同啫喱既茶飲

🥤 壼咖啡凍奶茶 $36

🥤 鐵觀音奶茶加豆漿凍
$28 + $6
🫖要健康有健康自然無添加茶飲之選🍵🦋全港首間以果凍作主題✨賣點: 少有茶飲點主打健康自然材料由台灣直送係想飲下手搖嘅時候又唔洗咁有負擔適合主張健康飲食嘅朋友仔另外有少量座位 可以坐低唞吓傾吓偈😆❶蕎麥燕麥奶茶or 拿鐵 + 茉莉綠茶凍❷鐵觀音奶茶 + 杏仁凍兩杯茶味幾香 層次輕盈果凍好滑捋捋 味道自然 真係出到茉莉綠茶味同杏仁味✧*。有❹種味: - Matchadamia 抹茶夏威夷果仁曲奇 - Nutella 榛子果仁曲奇- Carrot Cake 甘筍曲奇- Salted Caramel Pretzel 海鹽焦糖曲奇小JunJun 揀咗抹茶夏威夷果仁曲奇( ˊᵕˋ*)偏甜嘅抹茶味 配夏威夷果仁又幾夾
🫖要健康有健康自然無添加茶飲之選🍵🦋全港首間以果凍作主題

❶蕎麥燕麥奶茶or 拿鐵 + 茉莉綠茶凍
❷鐵觀音奶茶 + 杏仁凍

兩杯茶味幾香 層次輕盈
果凍好滑捋捋 味道自然
真係出到茉莉綠茶味同杏仁味✧*。

[Crewkies ♡₊⁺]
有❹種味:
- Matchadamia 抹茶夏威夷果仁曲奇
- Nutella 榛子果仁曲奇
- Carrot Cake 甘筍曲奇
小JunJun 揀咗抹茶夏威夷果仁曲奇( ˊᵕˋ*)
偏甜嘅抹茶味 配夏威夷果仁又幾夾

2024-03-11 17 瀏覽
這家位於灣仔囍帖街附近的大王東街擁有許多鮮明的特色小店。店面裝修主打藍白色調,設計簡單卻不失格調,足夠引人注目和獨具一格。店內座位雖不多,無論是外帶還是在店內享用,都能享受到輕鬆的氛圍。店員友善且親切,服務滿分。原來他們的生意來自台灣,所有的材料都直接從台灣進口,完全不添加人造調味料。他們以自製果凍為主題,這是其他茶飲店罕見的選擇,十分獨特。他們的草莓乾果茶($33)加上白玉珍珠($4)味道絕佳。茶的香氣充滿果香,白玉珍珠與茶味絕佳搭配,帶有酸甜味,並不過甜。喝起來十分清新,每一口都充滿了草莓乾和果肉的味道。再配上口感豐滿的白玉珍珠,禁不住讓人回味無窮。