6天前 0 瀏覽
唔好去食片皮鴨,除非你好鍾意食鴨油。唔好去食片皮鴨,除非你好鍾意食鴨油。唔好去食片皮鴨,除非你好鍾意食鴨油。唔抱期望去食片皮鴨,但食完比想像中更失望。唔係店員叫到,陪下同行友人食鴨,根本唔想去呢間幫襯。以片皮鴨作招牌,但質素咁差,都唔明點解有時可以大排長龍。油淋淋,厚厚鴨油黐實塊皮,想撇都撇唔走。其他餐廳既都可以按自己喜好“減肥”,呢個唔得,咬落去成口油,鴨肉就乾柴,個摩摩皮上枱立即凍晒。呢個價好多同區餐廳都做到,唔洗呢度貼錢買難食。
2024-05-18
2024-05-13 413 瀏覽
进店坐下上的小菜,也不说收费,直接上了记账,等我们发现已经退不了,感觉我们是游客就这么坑人,点的400每人套餐,结果上菜速度慢,最后结完账要不是多看一眼,发现还有菜没上,也不给退,服务员非要说我们吃的太快,说是后厨根据差不多的速度给上的,1000多的餐费根本不配
2024-05-13
2024-04-28 532 瀏覽
去開Harbour 買嘢,行完已經8:30pm,隨便搵一間餐廳醫肚,見呢間都坐滿人,覺得應該唔太差掛,入去一試。叫咗鴨片頭盤,兩個湯,包括一個「上海大碗雲吞鴨湯」同埋「酸辣湯」,兩個都好飲,尤其是個「酸辣湯」,辣同酸味都好balance,但係收差唔多$80一碗,我就覺得個份量比較少。好耐未食過炸銀絲卷,幾好,個皮夠脆,不過都係份量較細。「嫩雞煨麵」幾好味,反而呢個份量就比較足啦。最另眼相看嘅就係個甜品「炸雪糕」,賣相又靚, 伴碟嘅脆脆同花生都好香口 , 朱古力味夠濃郁,反而係呢個甜品會令到我想再去。另外個「凍頂烏龍茶」都值得一讚,有回甘味👍🏻

另外個「凍頂烏龍茶」都值得一讚,有回甘味👍🏻
2024-04-27
  • 炸雪糕
2024-04-21 561 瀏覽
同朋友6點一二到,入面全場爆滿、出面好多好多人排隊!攞左飛行街轉頭返嚟!嘩入到個場又逼又焗又嘈!3人枱根本叫多啲餸都擺唔落,枱好細!乜都叫啲嚟試吓!好老實,真係美心中菜一貫作風!乜都平平無奇。片皮鴨半隻:塊皮好厚又癡住啲紙一撕出嚟爛半塊、鴨皮好油、鴨肉唔香冇鴨味。青瓜擺到乾哂。煎牛肉餅、生煎包普通到唔普通。雞絲粉皮醬撈出水青瓜搞到稀、青瓜🥒唔新鮮,粉皮幼切(睇相… 唔明點解撈開佢咁稀,醬都溝淡埋🤔🤔)飲品同蟹鉗最出色(蟹鉗好巨,彈牙,有蟹肉)但我地明明嚟食片皮鴨,但最唔出色係主角….唔值得排隊食。有限時90分鐘,結果太焗太逼,隔離左右全部遊客!日本韓國客加一大班國內遊客,唔知係咪上左啲咩榜比人推薦嚟香港一定要試??成場都好嘈。好少香港本地人⋯⋯ 所以呢… 行過海港城見到唔洗排隊呀又想食中菜先嚟啦大家! 唔好嘥時間等位(朋友影相打卡打得靚,味道方面overall 7分啦)太油太膩又熱、生煎包食淨、蟹鉗、鴨都食淨、全部打包(啲呀姐無視你埋單定攞盒外賣🥡、得啲哥哥仔會理下你)埋單$700+ ,我個人覺得平,但真心!中菜唔洗嚟依度食)
同朋友6點一二到,入面全場爆滿、出面好多好多人排隊!

攞左飛行街轉頭返嚟!嘩入到個場又逼又焗又嘈!
3人枱根本叫多啲餸都擺唔落,枱好細!

乜都叫啲嚟試吓!

好老實,真係美心中菜一貫作風!乜都平平無奇。

煎牛肉餅、生煎包普通到唔普通。

飲品同蟹鉗最出色(蟹鉗好巨,彈牙,有蟹肉)

但我地明明嚟食片皮鴨,但最唔出色係主角….

成場都好嘈。

好少香港本地人⋯⋯
(朋友影相打卡打得靚,味道方面overall 7分啦)

埋單$700+ ,我個人覺得平,但真心!中菜唔洗嚟依度食)
2024-04-20
2024-03-16 1471 瀏覽
今日同事升職請食飯👍🏼海港城雖然多嘢食,但要去諗食咩都係有一點難度架,最終同事們投票來決定午餐食咩好😂😂中西日韓泰…..樣樣齊😮‍💨喺海港城食個午餐其實都有啲難度,午飯時間真係非常之多人,想食嘅餐廳都未必有位,最終大家行咗一個圈,見到最少人排隊就食呢間不過大家同事都抱住冇期望嘅心態,因為始終小人排隊,感覺一定冇咁好食🙈不過大家都出乎意料之外…….🤤餐前小食 青瓜 豆腐卜好入味👍🏼半隻片皮鴨鴨皮油脂分布均勻,食落唔會太油膩加埋鴨肉一齊食👍🏼👍🏼👍🏼釀香樓牛肉餡餅 。兩個起外面脆皮 一啖咬落去爆汁 🫣🫣味道不錯 重牛肉味👍🏼👍🏼雞絲粉皮食落又清爽嘅感覺 🍃有少許辣辣地 令人開胃👍🏼👍🏼無錫灌湯小籠包 6隻熱辣辣 皮薄 啖啖肉汁流出嚟🤤🤤👍🏼👍🏼👍🏼麻辣水煮魚片魚片冇骨,非常好👍🏼👍🏼小小麻辣感覺 味道不錯清炒萵筍絲食咗咁多濃味嘢一定要食個清清地嘅萵筍絲👍🏼無錫骨酸酸甜甜,令人開胃不過有啲硬 🙈🙈最後甜品豆沙鍋餅店員話我哋呢個豆沙窩餅煎得好靚因為我哋早食 可能啲油未去到好黑所以煎出嚟好靚 😂但味道就一般塊皮有啲厚杏仁茶好大浸杏仁味不過本人唔食杏仁,所以冇試過但朋友話好食👍🏼👍🏼👍🏼

中西日韓泰…..樣樣齊😮‍💨

餐前小食
青瓜 豆腐卜好入味👍🏼

半隻片皮鴨
鴨皮油脂分布均勻,食落唔會太油膩
加埋鴨肉一齊食👍🏼👍🏼👍🏼

釀香樓牛肉餡餅 。兩個起
外面脆皮 一啖咬落去爆汁 🫣🫣
味道不錯 重牛肉味👍🏼👍🏼

雞絲粉皮
食落又清爽嘅感覺 🍃
有少許辣辣地 令人開胃👍🏼👍🏼

無錫灌湯小籠包 6隻
熱辣辣 皮薄 啖啖肉汁流出嚟🤤🤤👍🏼👍🏼👍🏼

麻辣水煮魚片
魚片冇骨,非常好👍🏼👍🏼
小小麻辣感覺 味道不錯

因為我哋早食 可能啲油未去到好黑
所以煎出嚟好靚 😂但味道就一般塊皮有啲厚

杏仁茶
好大浸杏仁味
不過本人唔食杏仁,所以冇試過
但朋友話好食👍🏼👍🏼👍🏼

2024-03-15
餐廳名都有個鴨子,即係主打鴨嘅菜式,無諗過個烤北京填鴨,令人失望😌首先唔好講味道,無諗過一坐低就落單叫咗個鴨,知道製作需時,但唔係其他餸上曬之後,等咗差不多一小時都未見隻填鴨,仲要吹先上🥲味道普普通通🙃其他餸份量偏少,價錢又唔平,味道又無乜特別好食😑呢碟津白排得好靚,但一入口完全唔熱,唔知以為係冷盤,好多芡得嚟又無乜味道🫢第一次見小籠包個樣係咁樣🫣搞咩!個皮凹凸!炒飯得啲色水,一啲都唔香。

其他餸份量偏少,價錢又唔平,味道又無乜特別好食😑

第一次見小籠包個樣係咁樣🫣搞咩!個皮凹凸!

炒飯得啲色水,一啲都唔香。
2024-02-17
2024-02-19 930 瀏覽
家人又想食片皮鴨,所以一行人到尖沙咀城中鴨子食晚飯。上次試了北京樓,覺得一般,反而彩福皇宴既令我地食過翻尋味,已回頭幫襯多次。雖然知道城中鴨子也是美心集團旗下的,但也想再比多次機會試試佢。美心集團旗下的餐廳可以話品質有保證,但去唔到令人感到驚艷既地步,餸菜都係keep住喺正常既水準。佢個片皮鴨同北京樓的一樣,完全無放調味。我明白要落甜醬,但鴨肉本身都需要少少調味如果唔係太過單調,鴨騷味太dominant。普寧炸豆腐係幾好食,似家樂坊對面既炸豆腐,但如果係咁既價位加一,我不如去街邊督住食好過
家人又想食片皮鴨,所以一行人到尖沙咀城中鴨子食晚飯。

黑魚子煙燻初生蛋
普寧炸豆腐
烤北京填鴨 (一隻)
炒萵筍絲
白木耳筍片
上海粗炒麵
小籠灌湯包
普寧炸豆腐
白木耳筍片
以前有coupon的時候要排長龍,現在平日walkin可以入,好好多,waiter的服務態度也不錯。半隻片皮鴨($218)肉質不錯不韌,鴨皮脂肪均衡,青瓜爽口鮮甜,餅皮塊塊分明,如果餅皮可以更熱就更好,不過整體不錯,對得住價錢。雞絲粉皮($108)不過不失,唯獨醬汁有點酸辣,有些奇怪,可以略過。小籠包($108)皮薄餡靚,也很夠熱,可以一試。上海粗炒($142)味道較濃,都夠鑊氣,但價錢偏高,可以略過。上湯翡翠苗($142)湯汁清甜,菜新鮮爽脆,加上茶樹菇,兩者配搭口感不俗,推介!甜品豆沙鍋餅($88)有點炒車,皮不脆又厚,豆沙甜度適中,些許失望,之前吃過馬蹄餅比較好吃,希望下次有改進。總結部分菜品價格偏貴但味道中規中矩,驚喜不大,建議主攻鴨子,片皮鴨的性價比還是很不錯的,其餘隨便點一到兩樣就好。

小籠包($108)皮薄餡靚,也很夠熱,可以一試。

• 片皮鴨半隻
  • 小籠包
2023-12-17 2219 瀏覽
今日嚟到尖沙咀廣東道「城中鴨子」,在海港城海景餐廳,價錢非常貼地,環境舒適,食物很美味,性價比十分高。* 烤北京填鴨半隻$198* 這道菜的味道非常好,鴨肉肥而不樓,皮脆肉嫩,非常值得一試。* 田園蟲草花炒翡翠苗$138* 這道菜的味道很清淡,翡翠苗炒得恰到好處,非常爽口。* 炸雪糕,價格為$92* 這道菜的味道很特別。外面又熱又脆,裏面又凍柔軟滑。* 豆沙鍋餅,價格為$82* 這道菜的味道很不錯,豆沙餡很香甜,鍋餅也很鬆軟。城中鴨子 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3319號舖
* 烤北京填鴨半隻$198
* 田園蟲草花炒翡翠苗$138
* 這道菜的味道很清淡,翡翠苗炒得恰到好處,非常爽口。
* 炸雪糕,價格為$92
* 這道菜的味道很特別。外面又熱又脆,裏面又凍柔軟滑。
* 豆沙鍋餅,價格為$82
* 這道菜的味道很不錯,豆沙餡很香甜,鍋餅也很鬆軟。

城中鴨子 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3319號舖
2023-12-15 1522 瀏覽
Walk-in等位約20分鐘就被安排進户外高台區(職員係咁形容哩區),一打開門真係俾個景同氣氛震撼到😙飲品叫咗蝶豆花梨子梳打,算係正常發揮,記得飲之前要攪下佢。對上一次食哩間嘅片皮鴨應該係疫情前,隔咗咁耐品質依舊👍好欣賞佢啲皮係脆得嚟無乜脂肪。佢嘅餅皮都好細心係餅、紙,梅花間竹咁擺,唔想整污糟手嘅人可以全程隔住張紙包嚟食,絕對係福音😇四季豆係有啲辣,不過好惹味😋雞絲粉皮都有輕微辣,四小碟係可以一次食到幾款食物,不過感覺一般。咕嚕肉屬於正常水準🙃生煎包幾好食,佢個底係煎到脆,咬開係熱到噴煙同有湯汁😝墨汁好少配搭中式食品,係比較新穎,不過味道比較淡。

飲品叫咗蝶豆花梨子梳打,算係正常發揮,記得飲之前要攪下佢。

片皮鴨半隻

四季豆係有啲辣,不過好惹味😋
四季豆

雞絲粉皮及四小碟

咕嚕肉屬於正常水準🙃
咕嚕肉

生煎包幾好食,佢個底係煎到脆,咬開係熱到噴煙同有湯汁😝
生煎包

墨汁好少配搭中式食品,係比較新穎,不過味道比較淡。
墨汁蔥油撈麵
片皮鴨半隻
四季豆
雞絲粉皮及四小碟
咕嚕肉
生煎包
墨汁蔥油撈麵
2023-11-17 1508 瀏覽
I visited here because of the wom, it is not surprisingly that the food is nice but the service attitude is terrible, especially the receptionist. I never expected that kind of rude attitude in habour city, i will not recommended this restaurant to other even though the food nice, but the service attitude really affect the dining experience.
2023-11-17
2023-11-09 1615 瀏覽
一班朋友咁耐無聚,今日就約左佢地去尖沙咀海港城食中菜。去到門口已經好多人,攞左飛等左30分鐘終於可以入去坐低。餐廳環境好闊落,裝修比較時尚。呢到主打上海,京滬菜。 烤北京填鴨 - 半隻 ($198) 鴨皮同鴨肉分開上,食嘅時候要鴨皮鴨肉連埋青瓜同甜醬用嬤嬤皮包住黎食。鴨皮好脆,連埋青瓜一齊食,完全無油膩感,不錯。 無錫灌湯小籠包 ($98) 小籠包好多汁,皮好薄,配埋正宗鎮江醋,令人有一口接一口嘅衝動。 釀香樓牛肉餅 ($28x2) 呢個牛肉餅嘅汁可以用瀑布黎形容,一咬開肉汁已經不停留出黎,足足裝滿左1/4個碗!但牛肉餅就比較細個。 四川擔擔麵 ($98) 擔擔麵湯底做得好好,辣味同花生味比例好到位,麵條都唔怕煮好過淋,配埋肉碎同花生碎,完全食到擔擔麵嘅精髓。 大元帥蔥油餅 ($60) 我香蔥控朋友指名要點。蔥油餅熱辣辣,食落每一啖都有好多蔥,蔥味勁濃。不過我就略嫌佢有啲油。 最後埋單每人二百蚊左右,食物質素同價錢都合理。不過餐廳有啲嘈,唔適合傾計。

烤北京填鴨 - 半隻 ($198)

無錫灌湯小籠包 ($98)

釀香樓牛肉餅 ($28x2)

四川擔擔麵 ($98)

大元帥蔥油餅 ($60)

2023-09-10
  • 烤北京填鴨
  • 無錫灌湯小籠包
2023-10-22 1154 瀏覽
朋友知我鐘意食片皮鴨所以介紹左啲間叫我去試🔆烤北京填田(半隻)雖然只係半隻,但份量唔小,鴨皮同鴨肉分開,鴨皮夠脆鴨肉厚嫩,配埋青瓜絲同䓤絲再加上鴨醬,滿口鴨香,油脂適中,鴨肉美味!🔆無鍚小籠包小籠包皮薄,肉饀肥廋適中,湯汁濃厚清甜,剛好一口一隻,不錯不錯!🔆味道弄堂酸辣湯酸辣度適中,配料多!🔆翡翠豆腐羹味道清甜,口感不過不失!🔆川味蒜泥白肉肉質彈牙,蒜泥配上特製調味漿汁,入口令人回味,味道不錯!
朋友知我鐘意食片皮鴨
所以介紹左啲間叫我去試

🔆烤北京填田(半隻)

🔆無鍚小籠包

🔆味道弄堂酸辣湯

酸辣度適中,配料多!

🔆翡翠豆腐羹

味道清甜,口感不過不失!

🔆川味蒜泥白肉

肉質彈牙,蒜泥配上特製調味漿汁,入口令人回味,味道不錯!
2023-10-21 720 瀏覽
好似係海港城長期都好多人響門口等嘅一間 特別係晚市餐廳門口一定堆積了一大堆人在等候· 烤北京填鴨半隻 入坐前 前台員工已經會先幫忙落單每枱的客人必點的菜式👍🏻當然這皮片鴨無法跟內地的比較 好普通~但人在香港 如果突然心血來潮想食的話 可以去這間食· 成都紅油抄手 超級普通的一道菜式· 小籠包子 個人最近真的很喜歡小籠包🥹但這間的小籠包子 真的有點普通~· 麻醬雞絲粉皮 這個真的好吃😋 麻醬調配得剛好 有少少辣·哈 其實依間野同海港城大部分嘅餐廳一樣 普普通通🌝
烤北京填鴨半隻

入坐前 前台員工已經會先幫忙落單
每枱的客人必點的菜式👍🏻
當然這皮片鴨無法跟內地的比較 好普通~
但人在香港 如果突然心血來潮想食的話 可以去這間食
成都紅油抄手

超級普通的一道菜式
小籠包子

個人最近真的很喜歡小籠包🥹
但這間的小籠包子 真的有點普通~
麻醬雞絲粉皮

這個真的好吃😋 麻醬調配得剛好 有少少辣
哈 其實依間野同海港城大部分嘅餐廳一樣 普普通通🌝
2023-10-20 602 瀏覽
星期日夜晚差唔多8點幾先去到海港城食飯,本身想食嗰間已經full晒,實在太肚餓經過「城中鴨子」見到冇人排到就入去醫肚啦😆烤北京填鴨(半隻)以$198呢個價錢我覺得係高質嘅,鴨皮酥脆鬆化,比一般連鎖酒樓好好多,同某啲貴價片皮鴨略有幾分相似,份量亦不少,上面係鬆化嘅外皮底下就係淨鴨肉,上枱時亦都仲係熱嘅,而佢嘅餅皮就比較有韌性,但冇個爐熱住好快就凍晒四川麻辣大盆雞推動👍🏻反而大盆雞就有驚喜,味道又麻又辣,雞件啖啖肉大部份都係雞肶位,底下仲有寬粉撈埋啲麻辣汁好好食無錫灌湯小籠包小籠包咬落去入面都係充滿湯汁,帶有鮮味,外皮厚薄適中,肉餡嘅份量就較少🥲南翔生煎包包底煎得夠脆夠香口,但肉餡嘅份量就比較少,咬落有少量肉汁,普普通通上海粗炒麵見好多枱都有嗌上海粗炒所以嗌黎試下,味道係夠濃,加入咗大量椰菜絲、肉絲同東菇絲,材料尚算豐富,但麵質就唔多掂,又粉又淋,改善下麵質會更加好📍城中鴨子 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3319號舖人均消費:$300-400食物:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️

烤北京填鴨(半隻)

四川麻辣大盆雞

無錫灌湯小籠包

南翔生煎包

上海粗炒麵

📍城中鴨子 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3319號舖

人均消費:$300-400