2024-01-13 113 瀏覽
啱啱叫咗外賣,三個傳統糖水~芝麻糊、海帶綠豆沙同埋糖不甩~ 就咁睇見到淨係得我一個等外賣又見到有一碗係黑色仲諗住係㗎啦~ 停止返到屋企睇全部都唔同嘢,冇一碗係啱~ 大佬你玩我咩?想知最後俾咗啲乜嘢我?睇吓圖啦

想知最後俾咗啲乜嘢我?睇吓圖啦
2023-05-20 320 瀏覽
呢間糖水舖雖然舖仔細細 但係款式好多!除左最普遍中式糖水 仲有好多款甜品選擇 而且好吸引全部都睇得又食得🥹🫶🏼黑咕嚕 $40朱古力雪糕+UCC咖啡果凍+可可球大小球 $42雲呢嗱、抹茶同曲奇雪糕+小丸子+可可球黑武士 $46朱古力、雲呢嗱雪糕+香蕉片+朱古力忌廉+布朗尼蛋糕黑子 $38朱古力雪糕+豆腐布甸+朱古力餅碎覺得好有心思 每個甜品個名都好得意 同埋有啲甜品會加入咖啡果凍/香茶果凍 唔係現成買嘅果凍而係自家制嘅👍🏼另外幾中意黑子入面嘅豆腐布甸 甜度適中而且出面比較少見 值得一試🤍✨幾中意呢個豆腐布甸 甜度適中而且出面比較少見✨

黑咕嚕 $40
朱古力雪糕+UCC咖啡果凍+可可球

大小球 $42
雲呢嗱、抹茶同曲奇雪糕+小丸子+可可球

黑武士 $46
朱古力、雲呢嗱雪糕+香蕉片+朱古力忌廉+布朗尼蛋糕

黑子 $38
朱古力雪糕+豆腐布甸+朱古力餅碎

2023-04-27
$41.5 (宵夜)
2023-05-08 194 瀏覽
每次去九龍城食泰國菜,都會去嚐樂食甜,店員友善有禮,甜品亦超足料,每次都覺得大滿足,是一間值得支持的小店雖然位置不是九龍城最中心地帶,在打鼓嶺道最尾的地位,食完飯,散步過去只需大約5分鐘的路程🚶🏻🚶🏻‍♀️甜品款式有好多,每次都好似有選擇困難症😂 雖然嚐樂以西式為主,但都有傳統中式糖水,每次都被這些雪糕杯吸引咗,今次也不例外😂芒果達人$45有芒果雪糕,仲有布甸同西米黑子 $40有朱古力雪糕、豆腐布甸😋

芒果達人$45
有芒果雪糕,仲有布甸同西米

黑子

黑子 $40
有朱古力雪糕、豆腐布甸😋
2023-04-30
宵夜
黑子
2023-04-03 150 瀏覽
在土瓜灣食過晚餐,到附近找甜品吃,誤打誤撞來到這間九龍城的有心小店。這道甜品紅綠花的配搭絕對是一個美味的選擇。綠茶雪糕的口感清新不會太甜,加上大粒的甜紅豆正正好,再搭配豆腐花和口感煙韌的小丸子,讓整道甜品味道更加豐富和美味。

,讓整道甜品味道更加豐富和美味。

2023-04-02
  • 紅綠花
💛值得鼓勵嘅九龍城甜品鋪|嚐樂🙋🏻‍♀️九龍城街坊系列食過咁多間九龍城糖水鋪,嚐樂算係其中一間我經常encore嘅糖水鋪💛店員友善,甜品類型由一開始主打西式,到後期中式都focus,最緊要嘅係佢地點就腳之餘,仲要價錢相宜,CP值奇高!推薦💛🤍💛🤍💛今次一行5人點咗以下甜品🍮:芒果達人 $42 (加小丸子 $6)榴槤水晶甘露 $48 黃金島 $42白雪腐竹薏米 (熱)$25 秘製糖不甩 (6粒)$25總括來講,餐廳嘅西式甜品係比中式甜品稍勝👍🏻 最推薦芒果達人,布甸、雪糕、小丸子所有嘢加埋成件事好豐富食到人哋好開心🥰其次,佢個糖不甩都好抵食!$25就有六粒一隻一粒好開心🥳大家去開九龍城附近不妨喺嚐樂支持下啦😊Bible rating: 7.5/10📍地址:嚐樂 (九龍城)九龍城打鼓嶺道86號A-B舖
💛值得鼓勵嘅九龍城甜品鋪|嚐樂

🙋🏻‍♀️九龍城街坊系列

今次一行5人點咗以下甜品🍮:

芒果達人 $42 (加小丸子 $6)
榴槤水晶甘露 $48
黃金島 $42
白雪腐竹薏米 (熱)$25
秘製糖不甩 (6粒)$25

Bible rating: 7.5/10

📍地址:嚐樂 (九龍城)
九龍城打鼓嶺道86號A-B舖
$50 (其他)
  • 芒果達人
2023-01-15 208 瀏覽
甜品款式確實目不暇給,因天氣轉冷,沒有太大意欲吃較冷凍的甜品😅😅今次到店,點了中式傳統糖水系列腐竹薏米糖水和糖不甩。腐竹薏米糖水腐竹糖水底未算驚艷,雖糖水內有一塊塊腐竹,但豆香味不太濃郁,有點失望。糖不甩正常發揮,糯米口感煙韌,不會太腍,配上花生碎和芝麻,香口!店內假天花的擺設,滿佈Marvel 不同的角色。另外巨型蝙蝠俠被捆綁着,免得小心掉下來😅😅

今次到店,點了中式傳統糖水系列腐竹薏米糖水和糖不甩。

腐竹薏米糖水

糖不甩
正常發揮,糯米口感煙韌,不會太腍,配上花生碎和芝麻,香口!

2022-12-28 130 瀏覽
🟠黑咕嚕($40)甜品入面有朱古力雪糕、咖啡果凍同可可球。朱古力雪糕好大球,咖啡果凍係杯底,都幾香咖啡味,少少苦,但配埋可可球同雪糕既甜味,夾埋就岩岩好😋😋成杯甜品都算幾大杯。🟡黑糖奶茶王($40)甜品入面有雲呢拿雪糕、奶茶果凍、曲奇碎同黑糖漿。初初睇個名驚佢會勁甜,但個奶茶果凍唔係好甜,加埋雪糕既甜味配搭,味道就變到岩岩好👍🏻👍🏻
🟠黑咕嚕($40)

🟡黑糖奶茶王($40)
2022-10-27 168 瀏覽
去九龍城食完泰國菜,一定要食埋個甜品先滿足的 🙈 唔想食黎食去都係食果幾間,所以今次就係九龍城行左一行,搵到一間比較有人情味的小店啦,見到鋪頭入面的店員仲會同啲客人有講有笑添😊海帶綠豆沙 $24叫左碗夠晒凍的凍綠豆沙,佢地真材實料,碗糖水唔會係好稀果隻,勁濃郁,有沙沙的感覺,係甜度方面都唔會過甜,岩岩好,勁滿足佢地煮的綠豆沙,食完都仲會想食😋口爽爽 $36唔知點解好想食涼粉,所以就揀左呢款糖水啦😜食落椰香味好重,個人就好小用椰漿黎配涼粉食的,今次食落覺得都可以的,但係就冇佢地碗綠豆沙咁驚喜啦😂 椰漿,涼粉,紅豆🫘,椰果加西米露,係一個幾創新的食法咁,但係又可以接受喎😆嚐樂 (九龍城)九龍城打鼓嶺道86號A-B舖

海帶綠豆沙 $24

口爽爽 $36

嚐樂 (九龍城)
2022-10-08 105 瀏覽
九龍城附近食完野順手食埋甜品,搵到哩間係轉位既—嚐樂。主打係一啲甜品杯,配搭有啲都幾得意,同坊間與眾不同,多左一份特色。♡ 黑咕嚕 $38個底用ucc咖啡做既果凍,超濃郁咖啡味,幾特別,再配番朱古力雪糕,配料用左啲cereal既朱古力波波,食落又幾match🤣🫶🏻♡ 芒果達人 $40哩款就比較大眾口味,勝在層次多!有芒果、雪糕、布甸,西米露組成,口感豐富,芒果仲超級超級甜!🤤

♡ 黑咕嚕 $38

♡ 芒果達人 $40
2021-11-15 477 瀏覽
🍦嚐樂🍰脆脆富士山 $49🍨個抹茶蛋糕底有啲似蜂蜜蛋糕嘅味道🍯抹茶雪糕配紅豆 加埋雲呢拿雪糕 食落都十分夾👀啲紅豆唔會煮到太甜 食落唔會好濟🌞加埋個脆餅同埋白朱古力脆脆 食落有咬口🤣口感唔錯 可以一試
🍦嚐樂🍰

脆脆富士山 $49
📍嚐樂🤹🏻‍♀️ #黃豆食黃店💛🌟推介指數:9.5/10分🎰-🥳鐘意呢個食評可以Follow, Like 同Share比朋友仔! Save低下次去又得🤣-九龍城除咗出名多泰國餐廳 都好多甜品舖架🤫不過通常都偏傳統或者舊式冰品多今次就介紹呢間既創新又有心思嘅甜品舖🤪非常推介佢哋嘅主打—甜品杯!(個名我亂改嘅🤣)個杯係通常以雪糕/水果為主角 經過精心設計加唔同配搭製成嘅 仲有好多款揀添😆夠新穎仲好靚好啱打卡又好食🤤傳統糖水都意想不到地出色👍🏻仲有涼粉 西米露 心太軟等等選擇多多實有嘢啱食~決定下次再試其他先!😚-🍠香芋丸子🍨 $40 (9.5/10) #黃豆飛佛💕🤤香芋雪糕完全唔甜仲好香芋頭味 食晒都唔會覺得太甜 好食!🤤雪糕下面個牛奶布甸好好味 好滑好濃好creamy! 完全唔會有魚膠感 🤤小丸子軟糯又香 甜度啱啱好 同雲呢嗱忌廉食好正🤤啲白朱古力粒同脆脆 同成個甜品杯一齊食好夾 口感豐富 而且整體甜度適中 賣相夢幻 食得出個甜品杯係有精心設計過👍🏻 🌨白雪腐竹薏米(熱) 🥣 $24 (9.5/10)🤤味道幾正宗 都幾濃豆香味又清甜 而且無落奶亦都唔係杰身(最怕🥲) 好難得喺糖水舖搵到唔杰
📍嚐樂🤹🏻‍♀️ #黃豆食黃店💛
🌟推介指數:9.5/10分🎰
九龍城除咗出名多泰國餐廳 都好多甜品舖架🤫
不過通常都偏傳統或者舊式冰品多
今次就介紹呢間既創新又有心思嘅甜品舖🤪
非常推介佢哋嘅主打—甜品杯!(個名我亂改嘅🤣)
夠新穎仲好靚好啱打卡又好食🤤
傳統糖水都意想不到地出色👍🏻
🍠香芋丸子🍨 $40 (9.5/10) #黃豆飛佛💕
香芋丸子

🤤香芋雪糕完全唔甜仲好香芋頭味 食晒都唔會覺得太甜 好食!
🤤小丸子軟糯又香 甜度啱啱好 同雲呢嗱忌廉食好正

🌨白雪腐竹薏米(熱) 🥣 $24 (9.5/10)
白雪腐竹薏米

🤤味道幾正宗 都幾濃豆香味又清甜 而且無落奶亦都唔係杰身(最怕🥲) 好難得喺糖水舖搵到唔杰嘅腐竹糖水
🤤足料又夠熱 好多腐竹同薏米 仲有白果~! 腐竹仲要完整一塊塊 證明係即日煲唔係隔夜 都唔係不停翻煲幾廿個鐘嘅

👩🏻‍💼服務: 出單快 員工有禮

⏳等候時間:直入(入座時間為平日夜晚8點半 9點左右接近全滿)

💆🏻‍♀️環境:坐得舒服 乾淨企理 但位唔多
香芋丸子
白雪腐竹薏米
2021-09-23 282 瀏覽
屯馬線一天遊最後一站! 食甜品就完結了!搵到呢間環境幾好既甜品小店!呢度選擇有西式有傳統中式糖水,選擇豐富呢~紅綠花 即抹茶雪糕 甜紅豆,日式白玉丸子,豆腐花豆腐花做底,上層再放紅豆餡同白玉丸子,最後再雪糕同埋花奶賣相豐富精緻, 豆腐花好滑溜有豆香, 紅豆餡好香甜 加上濃郁抹茶甜味雪糕夠曬甜蜜綠豆沙配豆腐花煲到起沙既綠豆湯水,清香又甜,加上嫩滑豆腐花,簡單又美味!消費$88九龍城打鼓嶺道86號A-B舖
屯馬線一天遊最後一站! 食甜品就完結了!
搵到呢間環境幾好既甜品小店!
呢度選擇有西式有傳統中式糖水,選擇豐富呢~
紅綠花 即抹茶雪糕 甜紅豆,日式白玉丸子,豆腐花
豆腐花做底,上層再放紅豆餡同白玉丸子,最後再雪糕同埋花奶
綠豆沙配豆腐花
煲到起沙既綠豆湯水,清香又甜,加上嫩滑豆腐花,簡單又美味!

消費$88
2021-02-24 488 瀏覽
放寛番晚市堂食🤩除咗晚餐第一時間衝去甜品店😆好耐冇係出面餐廳食完晚飯再食甜品🥄嚐樂店舖細細 位置並唔近九龍城區最旺嘅中心點🧐係打鼓嶺道嘅街尾位置 相信較多為街坊或者熟客仔幫襯💛特色點品多到數唔晒 睇到眼花撩亂🤣每次去都要諗一陣揀咩好😝今次嗌咗黃金島($40)雖然望落好似楊枝甘露🤩但其實內有乾坤🌟入面仲有柚子果凍🌿味道清新開胃夾埋芒果🥭西柚同西米一齊食🤩口感豐富🥄酸酸甜甜💛朋友嗌咗星星茶莊($38)外觀吸引😆影相打卡之選📸抹茶雪糕味道濃郁🍵面頭亦灑上抹茶粉碗內嘅抹茶果凍味道有驚喜🍃配搭蜜糖星星苦甜夾雜😛多重口感抹茶控一定唔會失望之選💚嚐樂出品新穎💖甜品設計用心非一般坊間常見🧐想試特色甜品必到🌟
放寛番晚市堂食🤩除咗晚餐
第一時間衝去甜品店😆
好耐冇係出面餐廳食完晚飯再食甜品🥄

嚐樂店舖細細 位置並唔近九龍城區最旺嘅中心點🧐
係打鼓嶺道嘅街尾位置 相信較多為街坊或者熟客仔幫襯💛

特色點品多到數唔晒 睇到眼花撩亂🤣
每次去都要諗一陣揀咩好😝

今次嗌咗黃金島($40)

雖然望落好似楊枝甘露🤩但其實內有乾坤🌟
入面仲有柚子果凍🌿味道清新開胃
夾埋芒果🥭西柚同西米一齊食🤩
口感豐富🥄酸酸甜甜💛

朋友嗌咗星星茶莊($38)

外觀吸引😆影相打卡之選📸

非一般坊間常見🧐想試特色甜品必到🌟
  • 黃金島
  • 星星茶莊
2020-11-29 614 瀏覽
食完淋上大量甜味「瑞士汁」作為主要調味醬料的「車仔飯」食品之後,我準備徒步沿着「打鼓嶺道」跟「樂善道」,一路返回「新蒲崗」跟「采頤花園」,準備乘坐專綫小巴返回「西貢」。途中我走到「打鼓嶺道」途中期間,意外發現到有甜品店「嚐樂」,我總算成功找到食甜品的地方,食完甜品才乘坐專綫小巴,返回「西貢墟」。不過我發現「嚐樂」本身廚房製造和提供的甜品,大多都是港式甜品為主,相反近年在日本、韓國流行的甜品,在「嚐樂」裡面都欠奉,只有提供近年在香港大受歡迎的「芋圓」甜品而已。所以對「芋圓」一向缺乏興趣的我,只能夠在餐牌裡面的其他甜品作出選擇。結果我選擇了享用「反傳統糖水」,以及以新鮮水果「芒果」果肉為主興甜品「芒果達人」。「嚐樂」所謂的「反傳統糖水」,其實即是混合糖水甜品,食客從兩部分不同類型的糖水甜品裡面,各自選擇一款糖水甜品,最後「嚐樂」將兩者合而為一給食客享用。其實「反傳統糖水」裡面的甜品材料,都是來自於一般傳統中式糖水甜品,只是將它們互相混合的過程,比較讓人感到有點出乎意料而已。我選擇了「嚐樂」冰凍「紅豆沙」,混合「西米露」,作為我的版本「反傳統糖水」甜品。「紅豆沙」裡面的「紅豆」口感被「嚐樂」

我選擇了「嚐樂」冰凍「紅豆沙」,混合「西米露」,作為我的版本「反傳統糖水甜品。「紅豆沙」裡面的「紅豆」口感被「嚐樂」煮得頗為軟腍,加上「紅豆沙」煮熟再被雪藏,「紅豆沙」整體口感變得很冰涼,很解熱。

至於「西米露」裡面的「西米」實際口感,也被「嚐樂」廚房煮得很軟,把「西米露」放入口裡面的品嚐,沒有形成任何生硬感覺,擁有「椰汁」甜味的「西米露」,跟軟腍「西米」合而為一,屬於不錯的中式糖水甜品

至於「芒果達人」裡面的「芒果」果肉味道已經完全成熟,「芒果」味道也都非常之甜,沒有食到任何的酸澀感覺。「芒果達人」表面有甜味芒果雪糕,底層有一些口感軟綿綿,又有彈性感覺,類似「啫喱」的「淺黃色」食材。

後來我用匙羹,把那些「淺黃色」「啫喱」撥起,才發現原來是甜味的「芒果布甸」,「芒果布甸」令「芒果達人」整體味道都變成了感覺非常勻循,沒有夾雜酸澀感覺的「芒果」甜味。

下次我如果再來「九龍城」光顧「嚐樂」,再選擇享用甜品的話,我還是比較想食「芒果」甜味感覺貫徹始終,有甜味「芒果布甸」的「芒果達人」甜品

當然,「反傳統糖水」裡面的冰凍「紅豆沙」也不差,只是「紅豆沙」混合「西米露」,在我眼中並非什麼天馬行空的破格甜品,下次再享用的意欲始終不及「芒果達人」。

紅豆沙西米露

2020-11-10
$72 (宵夜)
紅豆沙西米露
2020-06-09 697 瀏覽
🛒 apps / 外賣自取 一講九龍城糖水,大家都可能即刻諗起龍崗道嗰兩間,不過原來行遠少少都有間糖水黃店,以後食完泰菜要食甜品嘅話就唔使再諗食邊間喇😗 😋 黃金島 $38 呢個黃金島無大頭菜嘅,但就有鮮芒果、鮮西柚、貴妃甘露同柚子果凍。貴妃甘露即係西米露,頭幾啖覺得無乜特別,因為都係食芒果肉同西柚肉,但再食落去就feel到不得了!下面個柚子果凍超超超好食😝 超濃嘅柚子蜜味,同芒果同西柚加埋又幾夾喎~ ⭐️評分⭐️(5⭐️為滿分)味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🛒 apps / 外賣自取

😋 黃金島 $38
黃金島

⭐️評分⭐️(5⭐️為滿分)
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-06-08
$38 (宵夜)