2024-05-03 24 瀏覽
之前看到op很多人說這家味道不錯,專門去試試,不過真的有點失望,幾款味道都只能說普通,沒有什麼特別的!每一款都沒有特別驚艷,價格就是舊式的麵包店的,不會專門再去了!
大家好我係住喺呢間餅店嘅附近👩🏻居民這間舖雖然已開咗10幾年有多係又裝修過!但係我有間中幫襯一啲中式餡餅有驚無喜!!外表漂亮但😮‍💨夾心內~裏係不止沒有料到的皮蛋又細又少蓮蓉醬都薄薄只一浸呼籲提醒大家唔好畀呢間麵包舖((受騙))仲要其中裏面包餅店員自以為夾包餅給客人還帶著自我良好咁!我無論怎樣提她說話皮蛋酥有問題餅員她總教說人:唔係有題個樣避免大家回到家中享受食物時會感後悔去致電店舖還對客講怎麼廢話一般:可換要自己自行返嚟就換畀你咁我購買嗰陣時一早已經同店員說過餅有問題,只她本身有理不理根本負責人聘請埋一啲腦有毛病售餅女員工!係要顧客浪費大時間處理問題!
大家好我係住喺呢間餅店嘅附近👩🏻居民

蓮蓉醬都薄薄只一浸

呼籲提醒大家唔好畀呢間麵包舖
((受騙))
仲要其中裏面包餅店員
自以為夾包餅給客人還帶著自我良好咁!
我無論怎樣提她說話皮蛋酥有問題餅員她總教說人:唔係有題個樣

避免大家回到家中享受食物時會
感後悔

我購買嗰陣時一早已經同店員說過餅有問題,只她本身有理不理

根本負責人聘請埋一啲腦有毛病售餅女員工!
係要顧客浪費大時間處理
問題!
2024-04-18
2023-11-01 338 瀏覽
喺西環食完午餐,去附近四圍行下,順便學人玩下街拍。路經第三街,被陣陣麵包香吸引,原來係來自這間街坊餅店「嘉軒」。進店一看,櫥窗內放滿了各式各樣嘅糕點和麵包,種類繁多,而且款款都好吸引,一於買番啲返屋企做下午茶。朱古力牛角包 ($11)  個牛角包賣相好靚,朱古力味好香濃,而且味道唔會過甜,外酥脆、內柔軟,食落仲有好香牛油味添,滿分推薦💯肉桂核桃包 ($11)  平時好鍾意食肉桂卷,呢款肉桂包水準亦唔錯,包身柔軟有韌度,入面卷住好多粒粒核桃,入口有滿滿嘅肉桂香氣,甜度適中。菠蘿粒 ($9.5)  菠蘿包就食得多,但呢款比較特別,加入咗菠蘿蓉同粒粒菠蘿,配以金黃酥脆嘅菠蘿皮,味道非常討好,用嚟做下午茶一流!另外呢款麻糬棗泥包 ($9.5) 亦係心水之選,包身金黃油潤,食落很鬆軟,棗泥味柔和香甜,加埋麻糬,好啱煙韌控。西米雪燕布甸 ($12)  平時食嘅西米布甸多數用蓮蓉或荔蓉做餡料,呢款好有驚喜,加入咗雪燕,食落口感極佳,香滑又唔會太甜,西米煙韌有咬口,好有 mochi 嘅感覺。芒果班戟 ($15)  班戟皮好軟熟,入面包住大大舊新鮮芒果肉、厚滑忌廉同鬆軟蛋糕,入口甜而不膩,清爽冇負擔。

外賣自取
在西環工作了幾年,對這區已經有初步認識,我喜愛到第一、二、三街探索舊物。今日又去港式麪包店「嘉軒餅店」買包包,我梗係知同區大把選擇,但係我就係喜歡這裡較有人情味,收銀姐姐有禮貌,客人也是這區的街坊為主菠蘿包牛油菠蘿皮仍然香酥,麵包軟熟可口,下午茶加杯熱奶茶冇得輸。紅絲絨蛋糕Highly recommend ,明亮的紅色已經先聲奪人。為咗令佢更添吸引力,以焗爐中火焗3 分鐘。蛋糕面的杏仁片變得更香脆,蛋糕內藏半溶化朱古力粒,和絲絨蛋糕融城一體,口感更滑保留濕潤感,甜度適中,出乎意料地好食。朱古力牛角包以街坊餅店來說,有這個水準已經算不足,切開入邊見到一層層layers ;朱古力味亦都好濃郁。另一款我覺得幾吾錯嘅麪包「黑麥腰果包」其實佢係一個朱古力扭紋包,好香嘅朱古力味,配腰果碎粒,口感double up ⬆️ 紫薯包有重量,非空氣包;紫薯餡又甜又香。經典口味「黑森林蛋糕」忌廉略算幼滑,但略嫌甜咗少少。雪燕西米布甸,不過甜;吉士醬味幾出;雪燕經已溶化,粒粒軟林林西米,凍食會更好。

菠蘿包

牛油菠蘿皮仍然香酥,麵包軟熟可口,下午茶加杯熱奶茶冇得輸。

紅絲絨蛋糕

朱古力牛角包

另一款我覺得幾吾錯嘅麪包「黑麥腰果包」

紫薯包

有重量,非空氣包;紫薯餡又甜又香。

經典口味「黑森林蛋糕」

忌廉略算幼滑,但略嫌甜咗少少。

2023-10-30 106 瀏覽
今日返到兒時生活嘅地方,好懐念。沿着一條斜斜嘅正街,第一街,第二街……….慢慢上斜,感覺回來了。行經第三街,見到一間餅店,竟然有雞尾包,己經好少餅店會做了。買了數個回家品嚐,雞尾包,吞拿魚包,蒜蓉包,鬆餅。麵包質感非常鬆軟,有回彈力。餡料份量剛剛好,不會過多過於膩口。甜度亦恰到好處,不錯。店員推介了芒果糯米糍,區內只此一家售賣。粒粒如拳頭大,香芒滿溢,軟糯。朱古力蛋糕味道好濃厚,忌廉細滑,入口綿綿。
今日返到兒時生活嘅地方,好懐念。

買了數個回家品嚐,雞尾包,吞拿魚包,蒜蓉包,鬆餅。

麵包質感非常鬆軟,有回彈力。
餡料份量剛剛好,不會過多過於膩口。
甜度亦恰到好處,不錯。

朱古力蛋糕味道好濃厚,忌廉細滑,入口綿綿。
$20 (其他)
老字號餅店都有新款的麵包 😋😋😋🤩紅棗蛋糕表面撒上紅棗粒,感受到紅棗獨特的香甜,仲要喺出面搵唔到㗎,真係幾好食😚😚🤩黑芝麻肉鬆包肉鬆的鹹香與黑芝麻形成層次,肉鬆也很入味。整個麵包口感豐富💕💕💕🤩紙包蛋糕蛋糕體柔軟,係我細細個就好鍾意食嘅🧁🧁🤩南瓜麵包菠菜麵包而家大家都講求健康,南瓜麵包同菠菜麵包係高營養價值嘅好選擇👍👍👍🤩麥方包我通常都用嚟整吐司,方便又好食😬😬
老字號餅店都有新款的麵包 😋😋😋
🤩紅棗蛋糕

🤩黑芝麻肉鬆包

🤩紙包蛋糕
蛋糕體柔軟,係我細細個就好鍾意食嘅🧁🧁

🤩南瓜麵包菠菜麵包

🤩麥方包
我通常都用嚟整吐司,方便又好食😬😬
2023-10-28 79 瀏覽
嘉軒餅店 地址: 西環西營盤第三街110號怡豐閣地下10號舖傳統港式麵包店越來越小,都是敵不過連鎖店,仁小店就是有人情味,是香港式的味道,由細食到大,到出來做野忙碌早上,買2個麵包配coffee 便是食飽儲能量的開始。買了幾個包同甜品比女朋友食,有日式風格也有本地麵包軟心芝士,近來大hit 肉鬆麻署,烤奧爾良雞包,紫薯包,比連鎖定價便宜了2-3成,當日光顧時很多街坊買立體星星型,個麻署拉絲架,配上甜甜的蛋黃肉鬆雞肉粒白汁,包面上灑了芝麻,提高了香氣名同口感。紫署包很靚,餡是真紫署泥,淡淡天然甜香,女朋友話紫署高纖花青素抗氧化,日本好興食紫署的。$18 蛋糕,要了士多啤梨同朱古力,cream 擠得好靚,有士多啤梨女朋友愛食,買了每一人件。食蛋糕蛋糕體要濕潤,現代人要健康唔想太甜,這個美味cream 好rich ,朱古力cream 勁濃新鮮出爐波羅包,我擇包時聽到幾個街坊問有未,我見到一出人人都夾4、5個,搶手!
嘉軒餅店

地址: 西環西營盤第三街110號怡豐閣地下10號舖

買了幾個包同甜品比女朋友食,

有日式風格也有本地麵包

立體星星型,個麻署拉絲架,配上甜甜的蛋黃肉鬆

雞肉粒白汁,包面上灑了芝麻,提高了香氣名同口感。

2023-10-28 227 瀏覽
今日走到西營盤這一帶工作,從香港大學美術博物館往下走,經過西邊街、高街……直到第三街嘅時候,看到這一家港式麵包店「嘉軒麵包」,有不少街坊光顧,就好奇探頭看個究竟。 看門口櫥窗就沒舍特別,但內進看看,就非一般港式麵包店了,由於已是近收工時間,部份包款已經售罄,但仍見到很多口味特別的款式,如黑麥腰果包、玉桂核桃包、核桃棗泥包、軟心芝士包、蛋黃麻糬肉鬆包……等等。 此外,還有瑞士卷、布甸、意大利芝士餅、鮮果忌廉蛋糕、雪莓娘……等等西式甜品;還有製作中式唐餅,如蛋黃酥、老婆餅、皮蛋酥、豆沙酥,定價相宜。 看到款式特別,選下一個,選下又一個,結果, 麵包大放送,部份待晚飯後嚐嚐,部份留作明天早餐,還買了些蛋糕作飯後甜品。我就最喜歡丹麥酥一類的麵包,所以這一個「黑麥腰果包」($11) 是我的心頭好,入口非常之有牛油香氣,口感酥化、紮實,裏面還捲著很多腰果仁,所以十分之好吃,超推薦!有家庭成員最喜歡吃番薯、紫薯的,故這個「紫薯包」($9.5) 必定喜歡,麵包非常之軟熟,紫薯餡搓得柔滑,很有紫薯的香味,絕對真材實料。芋泥做包都試過,但棗泥印象中應該沒有試過吧!所以,特別好奇這一款「核桃棗泥包」($9.
。
。
看到款式特別,選下一個,選下又一個,結果, 麵包大放送
黑麥腰果包
,絕對真材實料。
紫薯包
芋泥做包都試過,但棗泥印象中應該沒有試過吧!所以,特別好奇這一款「核桃棗泥包」($9.5)是怎麼樣,真的沒選錯,十分有驚喜
,棗泥搓得綿滑,棗香味十足
,可以講很有獨特性,加上有些脆脆的核桃碎,倍添口感。
核桃棗泥包
「軟心芝士包」($9.5) 不是什麼特別包款,亦跟預期想像中的差不多,除了包面少少焗脆的芝士之外,包內有大大份軟心芝士,入口軟綿綿,芝士香十足,喜愛芝士的客人定必喜歡
軟心芝士包
新款麵包一個接一個,而這一個「蛋黃麻糬肉鬆包」($9.5)同樣有驚喜,那一個蛋黃餡鹹香柔滑,不過肉鬆就不太明顯,而底下還有 一些麻薯,煙煙韌韌似的,增加了不同口感
蛋黃麻糬肉鬆包
黑森林蛋糕可以說是港式麵包店的經典,而這裏「黑森林蛋糕」($18/件)會有配搭不同生果的口味,賣相也絕不失禮,這次就試了原味及士多啤梨,蛋糕層做得鬆軟,忌廉打得很幼滑,中間夾雜的不是黑加侖子啫喱來,是真真正正的車厘子果肉喔
黑森林蛋糕
在一些小社區有著很多臥虎藏龍的小店,這一間「嘉軒」就是一例,很多新派口味做得出色,難得價錢不貴,很大眾化,值得支持
外賣自取
$10 (其他)
黑麥腰果包
2023-10-25 35 瀏覽
星期一重陽節是時候要買上班日的早餐了,最方便當然就是吃麵包了。這次來到西營盤嘉軒餅店買了六件食品回家: 肉鬆蛋糕卷、英式鬆餅、烤奧爾良雞肉包、香菇粟米包、芒果班戟、芒果雪媚娘。肉鬆蛋糕卷 $12蛋糕卷上有棉花糖、手指餅、朱古力彩針作裝飾,蛋糕卷兩側鋪滿肉鬆,最內層也有肉鬆,蛋糕卷是港底卷蛋的味道,甜度適中,頗軟熟。英式鬆餅 $8用焗爐焗一焗,牛油味不重,但不會很乾。烤奧爾良雞肉包 $9.5雞肉餡料足,味道辣辣鹹鹹地。香菇粟米包 $9.5也是辣的,但是更惹味的辣。芒果班戟 $15班戟包著大量的忌廉、芒果粒、蛋糕,口感豐富。芒果雪媚娘 $15雪媚娘吃起來像糯米糍,外皮薄而軟糯,包著芒果味的忌廉、芒果粒、蛋糕,不錯。
肉鬆蛋糕卷 $12
英式鬆餅 $8
用焗爐焗一焗,牛油味不重,但不會很乾。
烤奧爾良雞肉包 $9.5
雞肉餡料足,味道辣辣鹹鹹地。
香菇粟米包 $9.5
也是辣的,但是更惹味的辣。
芒果班戟 $15
班戟包著大量的忌廉、芒果粒、蛋糕,口感豐富。
芒果雪媚娘 $15
2023-10-23
2023-10-25 28 瀏覽
嘉軒餅店 西營盤嘉軒餅店的芝士蛋糕是他們的招牌之一,絕對值得一試。這款蛋糕擁有濃郁的芝士口感,細膩順滑的質地令人難以抗拒。它的味道不會過於甜膩,而是恰到好處的濃郁與微甜相結合。蛋糕底部酥脆可口,與芝士層的搭配非常完美。無論是作為下午茶點心還是慶祝活動的甜點,這款芝士蛋糕都能帶來美味的享受。嘉軒餅店的芝士包是另一個受歡迎的選擇。這款包點外皮酥脆,內部則填滿了濃郁的芝士餡料。每一口咬下去,都能感受到鬆軟的麵包與濃郁的芝士的絕佳組合。這個小巧可愛的芝士包非常適合作為早餐或下午茶的輕食選擇,也是小朋友們喜愛的甜點之一。嘉軒餅店的芒果雪米慈是一道清涼爽口的甜點,特別適合夏天享用。它由新鮮芒果、滑順的椰奶和軟糯的雪米組成。這款甜點呈現出美麗的黃色,口感綿密細膩,芒果的鮮甜和椰奶的香濃完美融合。每一口都帶來清新的滋味,給人一種涼爽的感覺。如果您喜歡芒果和清爽的甜點,這款芒果雪米慈絕對不容錯過!
嘉軒餅店 西營盤

2023-10-24 34 瀏覽
最近愛上呢間係第三街嘅餅店買早餐、下午茶點心,都係好唔錯嘅選擇麵包、甜品選擇非常多,好受街坊歡迎🥰新鮮出爐蝴蝶酥層次分明,好大塊,好靚🦋💕💕大大粒糯米糍,仲有三款唔同口味糯米糍+ 西米雪燕布甸+咖啡= 美味下午茶🥰🥰兩款甜品都唔會太甜,非常抵讚!糯米糍口感軟糯,餡料份量恰到好處都幾重手,好滿足西米雪燕布甸加入咗雪燕非常特別,口感軟綿綿,好傑身,淡淡清甜味,仲食到大大粒西米既煙靭口感,非常出色!檸檬芝士蛋糕十級推薦!真係有驚喜!!驅使我的起心肝一定要寫篇食評🫶🏻🫶🏻蛋糕本身好大件,好高,整件蛋糕非常軟熟,芝士蛋糕質感稠密,又唔會死甜,中間有一層檸檬果醬,微微酸甜酸甜,又係恰到好處👍🏼👍🏼👍🏼必食!

最近愛上呢間係第三街嘅餅店
買早餐、下午茶點心,
都係好唔錯嘅選擇
麵包、甜品選擇非常多,
好受街坊歡迎🥰
蝴蝶酥

新鮮出爐蝴蝶酥
層次分明,好大塊,好靚🦋💕💕

大大粒糯米糍,仲有三款唔同口味
糯米糍+ 西米雪燕布甸+咖啡
= 美味下午茶🥰🥰
兩款甜品都唔會太甜,非常抵讚!
糯米糍口感軟糯,餡料份量恰到好處
都幾重手,好滿足

檸檬芝士蛋糕
十級推薦!真係有驚喜!!
蝴蝶酥