7點前落單,落單之後等左半粒鐘先嚟第一個小食:名古屋風味雞翼($62)雞翼似乎無醃過/醃得唔入味,食落無乜鹹味,得少少甜味,好奇怪,呢個價錢可以話係搶錢!然後上第二個小食:薄切蔥花鹽燒牛舌($79)牛舌完全唔覺有燒過,懷疑只係隨便攞煎pan煎過下,然後灑啲鹽同擺蔥花,又係搶錢之作🙄之後再等多20分鐘(落單後等咗50分鐘🤯),終於上主食:味增北海道十勝產豚肉丼($112)簡單嚟講就係現成味噌煮豚肉,質地同煲湯豬展差唔多,唯一可取之處係啲肉都算多,夠塞飽你,但係你諗下係煲湯豬展🫣個人認為浪費咗食材。最後係:黑豚生薑燒定食($184)一睇已經嚇一嚇😵‍💫 我未食過豚肉生薑燒係咁煮法,而且完全見唔到生薑,只係見到一粒粒疑似用嚟沖飲品嘅調味薑粒,真係好shocked 🤯🤯🤯 食落肉質都係煲湯豬展,味道令人非常失望。四個字:不知所謂!!!最後係難食到食唔完啲嘢,埋單加一後$480,簡直係搶錢!!!歡迎大家試伏☺️
7點前落單,落單之後等左半粒鐘先嚟第一個小食:
名古屋風味雞翼
名古屋風味雞翼($62)

然後上第二個小食:
薄切蔥花鹽燒牛舌
薄切蔥花鹽燒牛舌($79)

之後再等多20分鐘(落單後等咗50分鐘🤯),終於上主食:
味增北海道十勝產豚肉丼
味增北海道十勝產豚肉丼($112)

最後係:
黑豚生薑燒定食
黑豚生薑燒定食($184)

2023-12-30 181 瀏覽
啱啱喺佢地度堂食,食完晚餐~Order咗1客 塩燒黑豚扒定食1. 定食冇包飯,飯要另加$10,Ok~ 算~ 係有少少奇怪啫,2. 個沙律菜Ok嘅 (沙律菜都唔Ok嘅~ 就~)3. 個湯係好飲,好足料,4. 個黑豚扒極似湯渣 (WTX)5. 本身冇發熱毒,自問體感係正常人類,完全feel唔到有冷氣~6. 服務真心差,唔知玩電話定乜,要落單又唔知,茶又唔會斟俾你嘅~整體而言,以我今次order嘅黑豚扒嚟計~ 真係1星都俾多,只可以俾半星~
啱啱喺佢地度堂食,
食完晚餐~
Order咗1客 塩燒黑豚扒定食
2. 個沙律菜Ok嘅 (沙律菜都唔Ok嘅~ 就~)
3. 個湯係好飲,好足料,
4. 個黑豚扒極似湯渣 (WTX)
  • 沙律菜
2023-11-15 191 瀏覽
星期六與好友相聚,好耐冇黎,好掛住佢哋個湯同炸豆腐😍佢哋出名正宗日本家庭味道美食,由日本藉廚師主理😋😋黎到睇餐牌樣樣都好想食,樣樣都想叫,所以叫咗好多野食同朋友一齊share😄燒雞尾串同燒橄欖油廣島蠔甚至叫咗2份😆味道一如以往咁好👍個味噌豚肉湯,非常好飲又多料,喺第二度真係飲唔到💯和風炸豆腐既做法好正宗,唔係就咁炸豆腐,一試難忘💯其他食物都好出色,店員服務有禮,絕對要支持本地小店😁今次肚皮有限,甜品都食唔落,已諗定下次再黎試其他菜式😉
2023-11-11
2023-09-19 451 瀏覽
今日首試這間日式食店,評分十分高,因為是結婚周年,所以都十分期待。正題。首先來個飛驒牛薯餅,香脆熱辣,薯味有但無牛味,係見到牛肉,不過唔會多到食到味。軟殼蟹溫泉蛋沙律,份量十足,軟殼蟹有調味配上蛋液沙律,十分好味。柚子胡椒牛舌,十分驚喜,厚切,夠淋。可以話見到魚已經知回本,夾落仲有肉汁,十分厚身,調味適中。吉列廣島蠔一樣大大隻,炸皮厚度適中,外脆內軟,唔錯。和牛漢堡溫泉蛋定食,和牛漢堡一樣十分厚身,但唔會過熟,牛味夠。最後蘋果雪葩,雪得好冰,但味道可以。今餐真係十分十分滿足,我們縱使細食但都食得八八九九,份量十足,味道幾好,上菜速度剛剛好,而且樣樣都熱度夠,環境清潔,侍應十分有禮,而且細心,見我們叫得多都提我們可以少飯。今餐可以話十分滿意。
正題。

柚子胡椒牛舌,十分驚喜,厚切,夠淋。

可以話見到魚已經知回本,夾落仲有肉汁,十分厚身,調味適中。

吉列廣島蠔一樣大大隻,炸皮厚度適中,外脆內軟,唔錯。

最後蘋果雪葩,雪得好冰,但味道可以。

。今餐可以話十分滿意。
2023-09-15
紀念日
2023-08-19 663 瀏覽
曾到訪過嘉兵衛舊店,水準不錯的日式家庭料理,由日本人經營有不少熟客。前陣子結業勾起不少元朗人的離愁別緒,近日在附近選址重開,故此可以舊店重遊了。來嘉兵衛是該要吃丼飯,但是日胃口欠佳雙雙選了烏冬,又貪心挑了幾款小食。意想不到稻庭烏冬挺滑溜,湯身清甜自然,吃得出食材備料上相當用心,能得到我家地獄食評家認證。牛舌、日本蠔都有驚喜,份量亦不欺場。不要小看家庭料理,往往能受到街坊歡迎,能待客如家人般,又能嘗到家的味道,應該屈指可數吧。
牛舌、日本蠔都有驚喜,份量亦不欺場。
2023-06-16
2023-07-27 337 瀏覽
💛嘉兵衛元朗馬田路38號怡豐花園地下12號鋪由日本夫婦親自主理的日式料理食店,日系裝修,坐位不多,大家可以book 枱😀餐牌有多款丼物,烏冬,小食等。🍱鹽燒黑豚扒定食黑豚扒肉質嫩滑,有口感,半肥適中,不會太韌,定食已包味噌豚肉湯,入面有大量豚肉,蘿蔔和蘑菇,旁邊有沙律🥗🌸磯辺炸獅子狗卷一份有四件,外層有紫菜味,炸得香口,小朋友勁鍾意食🌸名古屋風味雞翼單邊雞翼,非常入味,醬汁有黑胡椒和蒜蓉,必點🌸芥末辣章魚冷盤份量多,同其他店舖食嘅味道唔同,芥末味比較重🌸溫泉蛋鍋燒牛肉烏冬昆布湯底,配上半流心溫泉蛋,牛肉份糧多,烏冬彈牙,一上枱已經有陣陣香味😋🌸日本甜蝦沙律甜蝦新鮮,已經剝殼,配上柚子沙律汁,鮮甜美味🌸厚切牛舌有兩大片,好香牛油味,表面煎得香口🥰配上大量蔥花,yummy 🍨小倉紅豆白玉㭑茶雪糕🫘一上枱已經勁吸引,小朋友都爭住話要食。口感豐富,外層餅乾鬆脆,有大量紅豆蓉,白玉煙靭,再加上濃郁抹茶雪糕,好好食🤤#元朗#yuenlong#元朗美食#香港#hongkong#食好西#相機食先#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#冷盤#雞翼#定食#烏冬
💛嘉兵衛
元朗馬田路38號怡豐花園地下12號鋪

鹽燒黑豚扒定食

🍱鹽燒黑豚扒定食
磯辺炸獅子狗卷

🌸磯辺炸獅子狗卷
一份有四件,外層有紫菜味,炸得香口,小朋友勁鍾意食

🌸名古屋風味雞翼
單邊雞翼,非常入味,醬汁有黑胡椒和蒜蓉,必點
芥末辣章魚

🌸芥末辣章魚
冷盤份量多,同其他店舖食嘅味道唔同,芥末味比較重
溫泉蛋鍋燒牛肉烏冬

🌸溫泉蛋鍋燒牛肉烏冬
日本甜蝦沙律

🌸日本甜蝦沙律
甜蝦新鮮,已經剝殼,配上柚子沙律汁,鮮甜美味
厚切牛舌

小倉紅豆白玉㭑茶雪糕
南瓜紫薯薯餅
和風炸豆腐
2023-06-25 380 瀏覽
網上見有介紹的家庭料理店,所以來試試,18:10來到但已經full booking,侍應立即問了可能有客人取消booking, 竟然真的取消了,剛好有位!因為之後很多walki in客人都沒位子了叫了兩個定食, 侍應有提出食物製作時間會比較長, 大概18:20左右落單,最後18:55左右,並不是一整個定食到,而是豚肉湯先上,豚肉湯份量不少,材料很足,是肉塊,蘿蔔塊,不是肉片,蘿蔔片,有驚喜到,但是沒牛蒡略欠豚肉湯獨特的味道 19:05,主菜跟飯來了,有日本家庭料理的感覺鹽燒黑豚扒定食(鹿兒島產 )$194食物製作時間很長,豚肉湯亦不錯,對主食充滿期待可惜結果是…整塊黑豚扒是十分之韌,表面煎得很乾很柴,味道就是簡單的鹽燒,但豚肉扒有一點點豬騷味,而且一直咬很久才可以咬斷黑豚扒,亦有很多咬不斷的筋…..這次晚飯後,咀嚼很硬的黑豚扒的感覺一直在口腔維持了很久…製作之久跟預想的味道、質感完全不成正比…對主食十分失望…香煎菠蘿黑豚扒定食(北海道十勝產)$194這一個黑豬扒未知是因為不同種類還是烹調不同,肉質軟淋很多,但仍然是煮太久有點韌的感覺…醬汁味道偏酸,只是不是個人喜好餐廳其實門面餐面都很乾

19:05,主菜跟飯來了,有日本家庭料理的感覺

鹽燒黑豚扒定食(鹿兒島產 )$194

食物製作時間很長,豚肉湯亦不錯,對主食充滿期待

製作之久跟預想的味道、質感完全不成正比…對主食十分失望…

香煎菠蘿黑豚扒定食(北海道十勝產)$194

餐廳其實門面餐面都很乾淨,可能因為細,客人都是三五成群的多,所以餐廳有點嘈吵,侍應服務也不錯,反而是主食味道跟製作時間令人不想再光顧
2023-06-24
說了再見,果然就會再見!2022年年中位於元朗的日本家庭料理店嘉兵衛突然宣布要休業一陣子,幸好同年年尾她們就在原區重新出發!正所「機會只留給有準備的人」,所以小妹每次去嘉兵衛吃飯都會預早訂檯(看到那些walk-in客戶大多是不成功的)。另,可能是家庭式經營的緣故吧,所以大廚是緣「慢工出細活」的方式準備餐點,心急的食客可能要留意一下,不要不停追問煮餐的進度,反而應該好好享受和朋友一起的時光。點了滑蛋廣島蠔丼定食。先吃3小碟。南瓜沙律很好吃、汁煮蒟蒻很入味、螢光魷魚鹹得有點過火(所以小妹直接把它加進飯裡作配菜)。麵豉湯是超足料,很好喝,超欣賞!如果可以添飲的話,小妹最少可以喝3碗!滑蛋廣島蠔丼本人呢,屬正常發揮啦!滑蛋是滑滑水潤的(廢話!),飯粒是粒粒分明,亦是小妹喜愛的軟硬度。吃完正餐後就是要點個甜品啦!今次選了原個蘋果雪芭。店員把它送來的時候,小妹真的呆了。(它真的沒有違反商品說明條例,整個蘋果呈現在小妹面前!)雖然店員附上餐具,但小妹決定不顧儀態,直接拿起冰凍而清甜的蘋果的頂部小口小口來咬。而蘋果雪芭本人呢,還是要先用匙羹清空蘋果芯入的冰甜蘋果雪芭,然後把軟化的蘋果KO,說真的,超級

點了滑蛋廣島蠔丼定食。

吃完正餐後就是要點個甜品啦!今次選了原個蘋果雪芭。

雖然店員附上餐具,但小妹決定不顧儀態,直接拿起冰凍而清甜的蘋果的頂部小口小口來咬。而蘋果雪芭本人呢,還是要先用匙羹清空蘋果芯入的冰甜蘋果雪芭,然後把軟化的蘋果KO,說真的,超級欣賞!

要挑剔的話,就是餐廳的空間感有點不足,檯與檯之間的距離有點近,常常有意無意會跟旁邊的食客對上眼,哈!

就這樣!想念日本但沒有年假的你,快來這間餐廳朝聖啦!
2023-04-03 389 瀏覽
今日突然想食嘉兵衛,平時如果要walk in 係無咩可能食到,但都以一試心態先打去問下幾點有位,點知淨係得6:30有位,終是就照book 位,放工即刻趕去嘉兵衛,時間岩岩好😙。入到去,地方比之前舊舖大,而且光猛,坐位都比之前多,又坐得舒服d。裝修好日式而且簡單。味噌北海道十勝產豚肉丼$112依個丼豚肉量算多,豚肉嘅味道真係好濃郁,肉質又好嫩滑,加上味噌嘅香濃滋味,令人一試難忘。鹽麴燒三文魚定食$162三文魚燒到岩岩好同埋有三文魚既油脂,另三文魚既肉質好香同嫩滑,鹽麴味道好香濃!唯一比較敗筆係分量真係少左d如果以依個價錢計。推介跟餐三文魚味噌湯,有好多既三文魚,湯亦好鮮甜。
味噌北海道十勝產豚肉丼$112
鹽麴燒三文魚定食$162
推介跟餐三文魚味噌湯,有好多既三文魚,湯亦好鮮甜。
2023-02-10
2023-03-12 411 瀏覽
住係元朗應該都識嘉兵衛 知道從開返 走去試下 我們2個人訂了1815 入座 入座時侍應已通知食物要等耐一點 我們叫了兩個定食加一個小食 小食 30分鐘後上菜 已經算好 兩個定食竟然等了60分鐘才上菜 我明白可能廚房人手不足 但都冇可能等60分鐘掛 因為等太耐已經食慾大減 加上食物質素真係比之前差好遠 麵鼓湯保持到正常是好飲的 但另一個䐁肉 and 豬扒定食 就差左好多 豬扒食得出 是雪藏了好耐的 完全唔新鮮 中間仲有小小血 有小小未熟 所以唔會有下次
住係元朗應該都識嘉兵衛 知道從開返 走去試下
2023-03-07 309 瀏覽
嘉兵衛相信好多元朗嘅人都會認識,舊鋪嘅時候我都係幫襯過一次,今次轉左鋪位係內街入面再黎到訪,餐廳光猛左闊落左👍🏻朋友叫咗咖喱吉列豬扒飯($128)+轉餐有埋豚汁同沙律($25)睇單價,覺得價錢係有d進取,但塊豬扒上到枱,又會覺得價錢合理。配上日式家庭必備嘅咖喱,入面有少少蔬菜配答我就叫左松葉蟹棒雜炊($98)好鍾意式日式嘅湯飯,因為佢哋嘅湯底全部都係用鰹魚湯底,配埋蟹腳嘅鮮味,一絕👍🏻小食我地就簡左明太子玉子燒($58)玉子燒嘅甜味加埋明太子嘅鹹辣,唔會有邊邊搶左味☺️
嘉兵衛相信好多元朗嘅人都會認識,

我就叫左松葉蟹棒雜炊($98)

小食我地就簡左明太子玉子燒($58)
玉子燒嘅甜味加埋明太子嘅鹹辣,唔會有邊邊搶左味☺️

2023-02-13 261 瀏覽
滑蛋北海道十勝產吉列豬扒丼($94)午市感覺稍貴,但實際上份量好足,豬扒勁厚切又夠脆,Yummy 仲加左$25多個豚汁同日替沙律😋 豚汁向香港真係少見,佢個蘿蔔係厚切❤️而且味道夠濃。 吉列池魚($52)池魚炸衣比例好好,唔會太厚成口粉,外脆內滑不得了。
滑蛋北海道十勝產吉列豬扒丼($94)

吉列池魚($52)
池魚炸衣比例好好,唔會太厚成口粉,外脆內滑不得了。
滑蛋北海道十勝產吉列豬扒丼
吉列池魚
2023-02-08
滑蛋北海道十勝產吉列豬扒丼
吉列池魚
2023-02-08 1346 瀏覽
早前見友人推介「嘉兵衞」,可惜已是結業前夕,以為再無緣嘗試;豈料事過幾個月後,友人竟通知它已租到新地方,不久便會再度回歸,大家便約好開業後便去一試!😋幾經波折,期待已久的聚餐,就定在初七人日,好友更特登去買了元朗名物(金蘋果蛋糕),可惜因趕住還枱,未有時間再嘗,實在白費了友人一番心意,深感抱歉!小店位置隔涉,在大街根本很難發現,要行入內街才可找到;又因座位有限,要分兩輪時間,所以大家約好提前到達,一入座便立即下單,務求要在90分鐘內完成,不過其實都真係幾趕;而且因人手有限,出菜時間又比較慢,差不多夠鐘才上甜品;而下一枱客已在門外等候,大家也只好匆匆忙忙食完;相信如是食第二輪,雖然係夜少少,但應該會好啲。🤔我們因事前已決定,每人叫一個套餐,另加一些少食一齊分享。原來玉子燒都可以有三款,認真誇張,玉子嫩滑可口值得一試;牛舌係友人指定必點食物,自然有佢過「牛」之處;燒魚油潤嫩滑,也很吸引;吉列黑豚豬,更是酥脆有肉香;唐揚炸雞外脆內軟,非常好吃,是必點之一;抹茶雪糕,香滑可口,吃後也完滿結束今次飯局。大家玩得不亦樂乎,笑聲不斷,可惜時間有限,又要趕住還枱,有點未能盡興,只好期待下次再聚!🤗#燒
我們因事前已決定,每人叫一個套餐,另加一些少食一齊分享。
#燒柚子胡椒牛油牛舌

• 松葉蟹棒雜坎
  • 免治雞肉餅 + 野菜薯餅定食
  • 小倉紅豆白玉抹茶雪糕MONAKA
2023-01-15 496 瀏覽
食物的確好食但係🤭今日都book左枱打算同朋友食飯慶祝埋生日,入座其實無講用餐時間幾多分鐘,咁之後其實都唔打算係度食蛋糕。樓面兩位女侍應好似催命符咁樣比壓力我地,首先我食完個餐已經好快被佢收走,然後收曬我地嘢喇⋯無耐就話「麻煩你地賣一賣張單,因為出面都有book枱嘅人等緊」😀其實大佬啊,你入座講幾點要交枱咪無事,但你又唔講又要施壓式咁執嘢?野食係無問題係好食,但建議到訪人士,會考慮服務可以唔洗到訪🥲
樓面兩位女侍應好似催命符咁樣
比壓力我地,

玉子燒
玉子燒
2023-01-10 560 瀏覽
幾年前搬入元朗後,一直都覺得呢間主打日式家常料理嘅餐廳係全區嘅三甲之內!直到忽然有一日佢哋宣布休業,有一段時間真係唔知去邊度食同類型嘅日本料理相信好多人都好掛住佢哋足料嘅麵豉湯,終於佢哋最近喺附近重新開業啦!望吓個餐牌,好似比以前更多選擇,而且感覺而家空間再闊落少少,食落嚟好舒服。今日就叫咗一個十勝豬扒丼定食。一如既往有一碗好大嘅麵豉湯,而且仲有三款非常精緻嘅家常小食。當中嗰個南瓜沙律非常之好味,我一向唔好南瓜嘅都覺得完全改觀。主角豬扒丼亦係非常之出色!豬扒好大塊,而且炸得剛剛好唔會好油膩,加上蛋同日本飯呢個配搭,好快就將佢完全食完!非常滿足。以後還會多多幫襯!

以後還會多多幫襯!