2023-10-11 669 瀏覽
1.環境簡陋 燈光暗 設備無維護 有一間房全部係貓廁所 開放式 糞便都無及時清理 入門已經有味道 坐墊全部都係毛 坐得唔舒服2. IG置頂post有花茶 零食 收費88一位/小時,去到都係88一位一個鐘 全程純同貓互動 但就完全無提及有食物或者花茶 走左先發現3.無安全提示 溫柔摸貓後被抓傷 店長有提供消毒藥水同膠布 並問係被黑貓定黃貓抓 如果知道有貓會傷人 建議做好提示工作 保障客人的安全 如帶小朋友前往的要特別小心4. 不建議餵食 貓貓全部無剪指甲 大多數都會出爪 估計得店主一人照顧 能理解能力有限 貓貓是無辜的 只係見到罐罐會好激動伸抓企喺身 隔住衣物都有多處抓傷 實在讓人無奈5. 店鋪聲稱救助動物 但存在動物自由雜交配種 如果未有咁多精力照顧動物 會建議控制數量6. 貓貓好多都有緬因的基因 比較大隻 對比全港多數的貓cafe 性格算好親人 為左之後的店鋪可有有更好的運營 建議整改
2023-06-10 892 瀏覽
如果你是一個愛貓和愛吃的人,那麼你一定不能錯過葵芳的嘆杯貓茶。這間餐廳係一間貓貓cafe,讓你可以一邊享受美食,一邊與可愛的貓咪互動。我最近就去了這間餐廳,點了牛肉漢堡加粗薯條、一口小籠包(10隻)、可樂和士多啤梨波子汽水。 牛肉漢堡加粗薯條牛肉漢堡的麵包是自家製的,鬆軟而有彈性。牛肉餅是用新鮮的牛肉製成的,厚實而多汁,配上生菜、番茄,每一口都是滿足。粗薯條是用新鮮馬鈴薯切成的,外脆內軟,沾上番茄醬,味道更佳。一口小籠包(10隻)小籠包的皮好薄好脆,包裹著豐富的肉餡。小籠包係用炸嘅方法處理,香口非常,但一口吃下去,仍能感受爆汁的滋味。可樂和士多啤梨波子汽水可樂就是普通的可樂,沒有什麼特別的。士多啤梨波子汽水則是比較有特色的一款飲品,係嚟自日本嘅汽水,有香甜嘅士多啤梨香味,清爽解渴,適合夏天飲用。除咗佢哋本身嘅食物之外,仲可以喺葵廣嘅嘆杯貓茶小食店買外賣帶去cafe,而且路程只需5分鐘,貓cafe收入仲會撥作支援救援浪浪用途,嚟呢度又可以食,又可以玩,仲可以做埋善事添,CP值極高嘅貓貓cafe。

牛肉漢堡加粗薯條

一口小籠包(10隻)

可樂和士多啤梨波子汽水

2023-06-03 769 瀏覽
入場收費每小時計算。 入場的時候已經馬上點了食物,之後就一邊等一邊玩貓貓。食物整得非常慢 ……… 現場環境簡陋,有幾隻貓也老了。本來打算1小時吃完就走。但雞串燒等了50分鐘才出來。最後我要吃多1小時。餐牌根本沒有什麼吃。到時氣炸鍋。飲品只有可樂及波子汽水。 或入場配送的花茶。跟本算不上 cafe。牛肉漢堡還算是正常,牛肉 juicy 。貓貓看著我吃,夠可愛😍食物質素都是氣炸鍋,等了 50分鐘的雞肉雞串,但出來的時候竟然又是凍😣😣花茶也是不夠熱,店員還叫我小心燙,真奇怪。。。

牛肉漢堡

花茶也是不夠熱,店員還叫我小心燙,真奇怪。。。
雞串燒

2023-06-03
【嘆杯貓茶】貓奴必去既貓cafe! 入面有成四十幾隻貓貓貓貓親人之餘仲好乖 基本上任摸唔嬲😆😆Cafe一部分既收入仲會撥作支援救援浪浪用途 剩係呢點都好值得去支持一下🩵!而且環境都衛生無臭味 入去之前要消毒先可以入座🤓而食物方面 有好多款小食 甜品同飲品供選擇而且價錢都唔貴 仲有得外賣🤓🤓我地上次食咗幾款炸物 份量都相當大 味道就正常啦 我地大多都揀咗炸物為主不過食緊個陣就要小心啲貓貓會衝過黎想偷食🤣佢哋有分就咁入場嘅價錢 或者另外再叫小食百幾蚊就可以同貓貓玩全日🐱🐱 真心好抵😆
【嘆杯貓茶】

貓奴必去既貓cafe! 入面有成四十幾隻貓貓
貓貓親人之餘仲好乖 基本上任摸唔嬲😆😆

Cafe一部分既收入仲會撥作支援救援浪浪用途
剩係呢點都好值得去支持一下🩵!

而且環境都衛生無臭味 入去之前要消毒先可以入座🤓

不過食緊個陣就要小心啲貓貓會衝過黎想偷食🤣

佢哋有分就咁入場嘅價錢 或者另外再叫小食
百幾蚊就可以同貓貓玩全日🐱🐱 真心好抵😆

2023-05-30 331 瀏覽
大家都知我係動物控,屋企亦養左4-5種寵物,唯獨貓貓養唔到,因為怕喺露台偷走😵‍💫其實我細個有養過貓,仲有幫貓貓接生既經驗,咁多年後印象仲好深刻,亦因為咁我從小就好喜歡養寵物。養唔到又想玩貓,除左去朋友屋企,另一個方法就係去貓貓Cafe。位於葵芳工廈的《嘆杯貓茶》就可以俾愛貓既朋友過足癮。駐場貓貓超過30隻🐱,真係總有一隻喺左近,啲貓當晒自己屋企咁,餐枱、餐椅佢哋都會自由上落,食食下野突入陪你開餐都唔洗大驚小怪🤣依度啲貓都好温馴,有啲仲好親人添🩷貓Cafe主力玩貓,但都有食物供應既。以小食為主,亦有Burger餐,唔會食唔飽。食物即叫即製,玩住貓耐心等候就好了。#牛肉漢堡 $48🍔,跟餐加$25有 #辣薯角,咁樣一set先似樣,burger大大份都幾有份量,塊牛肉都好厚,口感唔會太實,味道都唔錯,一份可以2個人分享,因都真係幾大個。薯角炸香脆,有少少辣粉,不過唔算辣,一般人都一定食得到。#鹽酥雞粒 大大盤$30幾抵食,脆卜卜熱辣辣,每塊都幾大件,唔巖只食到炸粉,雞肉都幾嫩滑。#炸雞軟骨 $30/ 3串,面層灑了椒鹽,惹味又有嚼勁。#一口爆汁小籠包 $30/5隻,用氣炸做法,有少少縮左水

薯角炸香脆,有少少辣粉,不過唔算辣,一般人都一定食得到。

#炸雞軟骨 $30/ 3串,面層灑了椒鹽,惹味又有嚼勁。

#一口爆汁小籠包 $30/5隻,用氣炸做法,有少少縮左水,爆汁就唔太覺,但味道係好食既,皮唔會好乾,啲饀都係juicy既。

飲品選擇唔多,得波子汽水同可樂,但我覺得都OK既,配小食岩晒。

夜晚會有啲義工黎陪貓玩,睇得出唔係絕為賺錢既貓Cafe,收入亦會撥作支援流浪貓用途,值得支持下🫶🏻
2023-05-19
♡ 葵芳玩貓勝地 |嘆杯貓茶 ♡-而家越嚟越流行貓貓Cafe🐱今日去嘅呢一間貓貓Cafe,室內範圍多達1500尺。主要幫助流浪嘅貓貓。貓Cafe嘅收入亦會支援流浪貓。另外,喺葵涌廣場都有佢哋嘅小食店。小食店嘅嘢食亦都可以帶落貓貓Cafe進食,路程只係需要5分鐘。不過起貓貓cafe 入面嘅嘢食種類就唔係太多選擇🥲。嘢飲方面,亦只係得 汽水🥤同埋波子汽水。建議大家都係去咗佢哋葵涌廣場嗰邊買咗嘢食同嘢飲先過嚟。- 入場費方面都幾平~ $50 / 1小時 $88 / 2小時$118 / 全日 (送貓貓零食)-我哋當日就只係叫咗一款小食,因為冇太多選擇。 午餐都只係叫咗一個小食拼盤。食物方面,不過不失。還好 主要過嚟都係諗住玩貓貓 🐱~ 進場就見到好多貓貓都好活潑 目測都有成20至30隻貓貓 😆而且弄貓棒都可以自己拎,唔需要加費。當中好多貓貓都好平易近人,而且仲好活潑,尤其有一隻緬因貓會主動會撩人玩😂場內仲有好多board game適合想上嚟玩下貓又去gathering嘅朋友👍走嘅時候,Cafe仲會提供碌毛棒比客人碌走衫上的貓毛👍好貼心~-❥#⇢店鋪資料:嘆杯貓茶 (葵芳)葵芳大連排道162-1
♡ 葵芳玩貓勝地 |嘆杯貓茶 ♡
而家越嚟越流行貓貓Cafe🐱
今日去嘅呢一間貓貓Cafe,
室內範圍多達1500尺。
主要幫助流浪嘅貓貓。

貓Cafe嘅收入亦會支援流浪貓。
另外,喺葵涌廣場都有佢哋嘅小食店。
不過起貓貓cafe 入面嘅嘢食種類就唔係太多選擇🥲。
嘢飲方面,亦只係得 汽水🥤同埋波子汽水。
建議大家都係去咗佢哋葵涌廣場嗰邊買咗嘢食同嘢飲先過嚟。

入場費方面都幾平~
$50 / 1小時
$88 / 2小時
$118 / 全日 (送貓貓零食)
我哋當日就只係叫咗一款小食,
因為冇太多選擇。

午餐都只係叫咗一個小食拼盤。
食物方面,不過不失。

還好 主要過嚟都係諗住玩貓貓 🐱~
進場就見到好多貓貓都好活潑
目測都有成20至30隻貓貓 😆
而且弄貓棒都可以自己拎,
唔需要加費。

當中好多貓貓都好平易近人,
而且仲好活潑,尤其有一隻緬因貓會主動會撩人玩😂

場內仲有好多board game
適合想上嚟玩下貓又去gathering嘅朋友👍

走嘅時候,Cafe仲會提供碌毛棒
比客人碌走衫上的貓毛👍好貼心~

#
⇢店鋪資料:
嘆杯貓茶 (葵芳)
葵芳大連排道162-170號金龍工業中心二座24樓J號舖
#

#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

🐱最友善嘅係英短毛毛🧡🐱最痴人嘅係緬因橘貓日光同黑唐貓芋圓🫶🏻🍴🍴🍴🍴🍴❗️推薦❗️🍔牛肉漢堡$48唔好睇佢$48一定唔出色,塊牛肉juicy 有肉汁,有新鮮蕃茄同菜。一口爆汁小籠包 $40/10粒真係mini size,一啖一粒。雞串 $48/5條燒汁雞串,味道同平時急凍嘅炭燒雞串差唔多。✅有間貓屎坑房,有十幾個貓廁所,大量N1貓砂,完全無臭味👍🏻✅貓貓cafe 部分收入撥作支援浪浪佢地葵芳廣場有間外賣小食店,可以買入去cafe 食,都可以係cafe 叫外賣。✅近葵芳地鐵站幾分鐘路程小總結:鍾意小動物又鍾意貓真係可以嚟玩吓,大夏天時除咗去農莊,去有冷氣嘅貓cafe 都唔錯。返到屋企兩位主子以為我哋係外星返嚟🤣

🐱最友善嘅係英短毛毛🧡
🐱最痴人嘅係緬因橘貓日光同黑唐貓芋圓🫶🏻

🍴🍴🍴🍴🍴

❗️推薦❗️🍔牛肉漢堡$48

一口爆汁小籠包 $40/10粒
真係mini size,一啖一粒。

雞串 $48/5條
燒汁雞串,味道同平時急凍嘅炭燒雞串差唔多。

✅貓貓cafe 部分收入撥作支援浪浪
✅近葵芳地鐵站幾分鐘路程

2023-05-21
下午茶
2023-05-18 124 瀏覽
朋友係金龍都租左個單位當工作地方,所以有時黎探佢都見到café既宣傳。再加上上次去葵廣已經睇過佢地D猫猫相已經好吸引我~好鐘意café仲會將部分既收益用作支援浪浪拯救日常之用👍🏻,所以更加要叫D野食幫補下,因為好大既空間都係用作猫猫既活動空間,所以野食都係以輕食為主。🔸台灣香草腸香到猫咪都想黎偷食,不過過火左少少🔸炸粗薯條炸得岩岩好,每一條都脆口🔸唐揚炸雞塊咬開仲有雞汁bu出黎架我地坐下坐下,唔覺唔覺就2個鐘喇~☺️
再加上上次去葵廣已經睇過佢地D猫猫相已經好吸引我~

🔸台灣香草腸
香到猫咪都想黎偷食,不過過火左少少
🔸炸粗薯條
炸得岩岩好,每一條都脆口
🔸唐揚炸雞
咬開仲有雞汁bu出黎架

我地坐下坐下,唔覺唔覺就2個鐘喇~☺️
2023-05-18 74 瀏覽
💜貓奴必去,與30隻可愛貓咪一起gathering🥳30隻貓咪共惹一爐,可與牠們消磨整個下午,cafe可以每小時或全日必食手工波提 (多款口味)口感軟糯有嚼勁,有多款口味可隨意搭配,配搭不同醬料和配料,即叫即整,熱騰騰吃非常滋味招牌絲襪奶茶配黑白珍珠奶香茶底不錯,黑白珍珠口感煙韌,建議調控為半糖或小糖,以免過甜芋圓芋泥鮮奶芋泥控必點!濃濃芋頭香,配上香滑鮮奶和Q彈芋圓,滿滿台灣風味嘆杯貓茶 地址: 葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓007號舖✅小食店既野食可以帶去貓貓cafe🧷網址: https://s.openrice.com/QrRS0vj8B00~uDbvUAw=====================貓café 地址: 葵芳大連排道162-170號金龍工業中心二座24樓J號舖🧷網址:https://s.openrice.com/QrbS08nSB00~uxpPvAw
💜貓奴必去,與30隻可愛貓咪一起gathering🥳

✅小食店既野食可以帶去貓貓cafe

=====================

貓café
2023-05-17 82 瀏覽
我自己同小朋友都好鐘意貓貓🐱,不過我家個一家之主唔比養,唯有出去貓Cafe玩下貓仔啦!知道近葵芳呢邊有家貓Cafe,咁近我地,梗係要嚟玩下啦💜!🐱嘆杯貓茶(貓cafe)🐱好近葵芳地鐵站行5至8分鐘左右就到~嚟到要先登記,除鞋,消毒雙手先進入。店員先講明可以摸貓貓,但就唔可以抱佢地。由正門入嚟有3個鐵閘,以防貓貓走失。入面有成30幾隻靚貓咪🐱🐈,貓咪們都好親人,任摸唔嬲,只要比細細力好溫柔咁摸佢地就OK...🍴呢度嘅小食店都有幾款(漢堡包 ,薯條,雞串,沙律 餃子及飲品可以揀,我地叫左啲小食。原來,葵廣有間小食店“嘆杯貓茶”嘅小食同飲品可以帶去呢度食,或者嚟呢到點滿$100就可以直送喇,真係好方便喎!我同小食叫左幾個小食:燒雞肉串, 雞軟骨, 台灣香草腸, 炸粗薯條。全部即叫即整,好香口又唔會好乾,燒雞肉串燒汁夠香甜。我地3個人share份量剛剛好。💗貓cafe嘅部份收益撥作支援救援浪浪用途!嚟玩下食下,順便幫下貓貓,真好有意義呢🥰!

🐱嘆杯貓茶(貓cafe)🐱好近葵芳地鐵站
行5至8分鐘左右就到~

2023-05-16 88 瀏覽
嘆杯貓茶🐱在葵芳工廈渡過一個輕鬆懶洋洋的貓下午😪。一入門口職員簡單講解規矩,留意最好自備襪子哦🧦不可以抱貓貓,但可以輕輕撫摸。店內裝潢比較簡單,所有座位枱都是靠邊放,把中間的位置騰空出來,讓所有貓主子活動。就算你想在靠邊的座位,找個位置坐下來也不容易噢。😾要得貓主子批准,主子坐了你就要企或坐地上。貓太太去過好幾間貓貓餐廳,但特別留意到這店的貓貓是特別活潑,很有玩意和反應,非常過癮🥰。提提店內飲品提供比較少,當日去到只有波子汽水、罐裝汽水,提供食物也只有簡單小食。‼️不過,醉翁之意不在酒,來貓房重點自然是擼貓,而不在吃。✨提醒在飲食時要小心,附近有沒有「為食貓」在虎視眈眈呢👀,人類的食物對貓貓有害哦。
嘆杯貓茶🐱

在葵芳工廈渡過一個輕鬆懶洋洋的貓下午😪。

2023-05-14 70 瀏覽
上星期同2個小朋友去嘆杯貓茶(貓😽cafe)喺葵芳地鐵站行5分鐘就到啦,好方便! 而且收費亦都好抵,$138已經可以坐足全日,最開心嘅係收入仲會撥入支援救援浪浪的用途,真係 #非常有意義!一去到幾個小朋友已經急不及待入去睇貓貓,一入到去有好多隻好可愛嘅貓貓呀😍,而且你仲可以攞住貓貓玩具同佢哋玩,細佬勁鍾意係咁用毛毛棒同佢地玩🤣,鍾意貓嘅真係一定要去啊!除咗有貓貓玩,嗰度仲有好多board game,但係玩時玩記得唔好嘈到啲貓貓呀🤭,玩到肚餓嘅時候Cafe亦都有即叫即整嘅小食,我哋叫咗 香辣薯角、台灣炸鮮奶、炸薯條、台灣腸同泡芙,幾個小朋友秒速食晒,除此之外亦可以叫夠$100送外賣都得, #真係有得食有得玩有得做善事 ,CP值極高吖!有興趣去玩貓貓🐱同時又做善事嘅話,記得去探店
上星期同2個小朋友去嘆杯貓茶(貓😽cafe)

有興趣去玩貓貓🐱同時又做善事嘅話,記得去探店
#fatxkwuntong ‼️ 觀塘工業大廈貓cafe ‼️•① [ 牛 肉 漢 堡 🍔 // 炸 物 拼 盤 // 波 子 汽 水 ] |雖然地方不是太大,但入面有很多🐈🐈‍⬛咪,大約20幾隻~主要是吃小食為主。「 炸 物 拼 盤 」包括 炸魚柳+炸鮮奶,份量很大。「 牛 肉 漢 堡 」的牛肉很厚,挻juicy~是一個和朋友chill下聊天挽貓的好地方。|𓋪7/10•A Cup Of Cat Cafe (Kwai Fong)Shop J, 24/F, Block 2, Golden Dragon Industrial Centre, 162-170 Tai Lin Pai Road, Kwai Fong#food #hongkong #foodie #kwuntong #kwuntongfood #觀塘美食 #觀塘 #觀塘食好西 #觀塘食乜好 #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食
#fatxkwuntong
‼️ 觀塘工業大廈貓cafe ‼️

|雖然地方不是太大,但入面有很多🐈🐈‍⬛咪,大約20幾隻~
主要是吃小食為主。
「 炸 物 拼 盤 」包括 炸魚柳+炸鮮奶,份量很大。
「 牛 肉 漢 堡 」的牛肉很厚,挻juicy~
是一個和朋友chill下聊天挽貓的好地方。|
𓋪7/10

A Cup Of Cat Cafe (Kwai Fong)

2023-05-11 47 瀏覽
🔻之前去過呢間同名葵涌廣場小食店,發現佢地原來附近仲有貓貓cafe,路程只係5分鐘,仲可以帶小食店既野食去貓貓cafe,貓奴既我地當然要去玩下貓貓🐱一入門口就見到一個大城堡貓爬架,入到去見到另一個大型貓樹🌴,睇得出貓貓生活環境幾好幾多野☺️!嚟得貓貓cafe主角當然係貓貓,呢度有三十隻貓貓,有英短美短緬因貓,貓貓量十足😆牆上貼住貓貓名同貓貓關係圖,叫到貓貓個名可能會走過嚟應你😍當攞起貓棒,貓貓就衝過黎玩,場內仲有board game可以玩,有board game有貓貓,真係唔覺唔覺就玩左一日🥰cafe都有提供簡單食物🥘King究極屈機漢堡,大大個漢堡,真係屈機😆漢堡配合左適量嘅蕃茄同生菜,唔會有油膩感,夠晒健康☺️😋薯角,新鮮炸起,而且分量充足鍾意食雪糕嘅朋友一定要叫☺️食野記得好好保護食物,貓貓會過黎搶食物🤣入場要脫鞋,過黎玩記得「著襪」呀!貓貓cafe收入會撥作支援救援浪浪用途,食完玩完幫助無家既浪浪,買支波子汽水都開心啲🥰🩷❤️❤️🧡💛💚
🔻

cafe都有提供簡單食物🥘

😋薯角,新鮮炸起,而且分量充足鍾意食雪糕嘅朋友一定要叫☺️

食野記得好好保護食物,貓貓會過黎搶食物🤣
入場要脫鞋,過黎玩記得「著襪」呀!
愛貓人士必到嘅貓貓cafe 位置係葵涌工廈入面有成3x隻貓貓🐱一路食一路睇住佢地玩都幾治癒 ❤️‍🩹呢到提供漢堡包、pizza、沙律、仲有意粉烏冬不過我當日過咗 lunch time 先黎好多都賣哂啦結果就叫咗個流心芝士牛肉漢堡同小籠包價錢好抵架而且cafe 收入會捐俾流浪貓 🐱好有意義小籠包真係好別緻細細粒好可愛方便一口食哂 😊原來佢係葵廣都有店架可以係個到買完過黎食都得或者係呢到坐住叫個邊嘅嘢飲都得 👍🏻
愛貓人士必到嘅貓貓cafe
位置係葵涌工廈入面
有成3x隻貓貓🐱
一路食一路睇住佢地玩
都幾治癒 ❤️‍🩹

呢到提供漢堡包、pizza、沙律、仲有意粉烏冬
不過我當日過咗 lunch time 先黎
好多都賣哂啦