又完成忙碌嘅一週,想去飲嘢之前填一填肚,黎到佐敦山林道嘅「喺度做乜」先知換咗手,雖然裝修同上手差唔多,不過班底唔同咗首先感覺係服務態度好咗好多!店員態度十分殷勤,仲好細心介紹菜單,實屬難得俾個讚👍🏻 菜式同價錢方面都大眾化,期待值都高😎晚市套餐都有包餐湯,是日係南瓜龍蝦湯🦞 兩者分開來飲就飲得多,原來結合一齊都可以咁溫和👍🏻 好嘅餐湯為成個晚餐加左唔少分😋《 波士頓龍蝦半隻配白松露忌廉汁意大利飯 》🦞$158 4.5 / 5芝士焗龍蝦賣相好吸引,表層芝士焦香誘人,拮落去發現啖啖肉之餘仲有蝦膏😋白松露忌廉汁香噴噴又滑溜,意大利飯挺身有咬口🍚 套餐仲可以選擇配鮮茄汁同手工扁面,口味百搭😋《 炭烤美國1855牛肋排配蜜糖燒汁 》🥩 $188 4.5 / 5牛肋排外表經炭烤,表皮脆口之餘,肉質細嫩筋位零舍香口又唔黐牙!蜜糖燒汁令到牛肉更加惹味~配埋甘甜軟滑嘅紫薯蓉,份量十足大飽口福😁《 提拉米蘇蛋糕 》🍰 $48 4 / 5蛋糕有濃郁嘅咖啡香,口感𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺甜度適中👍🏻———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛

《 提拉米蘇蛋糕 》🍰 $48 4 / 5
蛋糕有濃郁嘅咖啡香,口感𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺甜度適中👍🏻

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛💛
———————————————
餐廳名字非常有趣 位處山林道有間cafe 到底 「喺到做乜」? 原來餐廳簡約設計 白色主調 有上下兩層 是約三五之己朋友輕鬆暢聚的好地方 Dinner Set包餐湯+沙律+主菜+餐飲 更可以半價加配小食 非常經濟🥣🥗是日餐湯配以麵包脆脆 而沙律也非常精緻 以玻璃樽盛載 醬汁另上 喜歡加幾多由自己決定 🍝波士頓龍蝦配白松露忌廉手工扁粉 $158白松露味很香濃 意粉口感煙韌 非常掛汁龍蝦半隻及原隻蟹鉗啖啖肉 並加了蟹籽芝士予以烹焗意粉更以三色椒及菇類伴炒 顏色及營養滿分 份量十足🍖燒烤醬美國豬梅肉拼北海道元貝 $198燒烤汁酸甜開胃 豬梅肉煎得煎香 元貝雖然是炸 但依然嫩口而伴菜有綿滑紫薯泥 超甜粟米及什菇 份量定能讓你棒腹而回🍹餐飲可選凍白桃烏龍及熱紅茶😋🍨Berry Croffle $68餐單有幾款甜品蠻吸引決定叫一款滿足一下甜品胃藍莓及草莓酸酸甜甜 Croffle 酥脆 配上大大球雲呢拿味雪糕 冷熱交融非常好吃不枉我留肚吃這甜點 大推

🍝波士頓龍蝦配白松露忌廉手工扁粉 $158

餐單有幾款甜品蠻吸引
決定叫一款滿足一下甜品
不枉我留肚吃這甜點 大推

2024-02-01 836 瀏覽
山林道新開的港味濃 (?) 咖啡店 ᴀᴋᴀ 餐廳「喺度做乜」 就是餐廳中文店名 超貼地裝修走簡約路線 以黑白和木系作主調保留原有的窗邊高桌位跟 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 區域入黑後的晚餐時段顯得更有氛圍平日晚市主要提供西式套餐及少量小食晚市套餐從ʜᴋᴅ𝟷𝟸𝟶多起 附送餐湯及飲品還可以用半價加配小食 性價比可算是不低𓋪 鹹蛋黃香脆薯角𓋪 蜜糖雞翼點了兩個小食跟友人分享 比想像高質耶 ~薯角本身的香氣 還帶一層鹹蛋黃在外層 更涮嘴!極推薦香甜的蜜糖雞翼 烤得香脆的五隻雞翼肉質嫩滑 上面淋上蜜糖 每一口都甜甜的𓋪 卡邦尼意大利天使麵配溫泉蛋相當 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 又掛汁的卡邦尼意粉拌上溫泉蛋後口感更添濕潤而且份量超多 兩個人分享很剛好 晚餐 sᴇᴛ 會附送蕃茄湯跟餐飲 相當經濟𓎺 白桃烏龍𓎺 ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ跟餐飲品可免費選熱紅茶或是凍白桃烏龍白桃烏龍清甜解膩 不失為好選擇山林道餐廳雖然選擇不少不過餐廳位於街頭且價錢親民 也成功吸引不少途人駐足有機會的話想要在充滿日光的時候到訪一定超美
山林道新開的港味濃 (?) 咖啡店 ᴀᴋᴀ 餐廳

晚市套餐從ʜᴋᴅ𝟷𝟸𝟶多起 附送餐湯及飲品
還可以用半價加配小食 性價比可算是不低
𓋪 鹹蛋黃香脆薯角
𓋪 蜜糖雞翼
點了兩個小食跟友人分享 比想像高質耶 ~
薯角本身的香氣 還帶一層鹹蛋黃在外層 更涮嘴!
極推薦香甜的蜜糖雞翼 烤得香脆的五隻雞翼

也成功吸引不少途人駐足
有機會的話想要在充滿日光的時候到訪
一定超美
2024-01-25
Cafe黎講 佢d set dinner算抵食 兼岩食 (同飽肚) !我地兩個人 叫一個set dinner + 小食 share ~ 已經好飽😂餐湯:: 蘑菇湯 配麵包脆脆~沙律:: 用個玻璃樽裝住.. 好靚,自己鐘意幾多就落幾多黑醋 !!主菜:: 香草燒法國原隻燒春雞 $168真。原隻 !! 呢個價錢 勁抵 !! 啖啖肉皮燒得剛剛好 微微脆口 ! 肉就好入味驚喜既係 墊底嘅係 南瓜薯蓉 ! 微微甜 好味呢半價加配:: 小食拼盤 $128 —> $64極邪惡 :: 咸蛋黃雞翼、薯角、魷魚、洋蔥圈前兩者充滿咸蛋黃香,酥脆 好味 !後兩者 略嫌炸粉有少少厚~餐飲:: 凍荔枝白桃烏龍茶清涼解渴 微微甜另加飲品:: Hot Matcha Latte $40抹茶、牛奶 比例適中~總結 真係好抵食 😳 座位都坐得舒服MENU:::

餐湯, 沙律

餐湯:: 蘑菇湯 配麵包脆脆~

主菜:: 香草燒法國原隻燒春雞 $168
真。原隻 !! 呢個價錢 勁抵 !! 啖啖肉
皮燒得剛剛好 微微脆口 ! 肉就好入味
驚喜既係 墊底嘅係 南瓜薯蓉 ! 微微甜 好味呢

半價加配:: 小食拼盤 $128 —> $64
極邪惡 :: 咸蛋黃雞翼、薯角、魷魚、洋蔥圈
小食拼盤

前兩者充滿咸蛋黃香,酥脆 好味 !
後兩者 略嫌炸粉有少少厚~
凍荔枝白桃烏龍茶

餐飲:: 凍荔枝白桃烏龍茶
清涼解渴 微微甜
Matcha Latte (Hot)

另加飲品:: Hot Matcha Latte $40
抹茶、牛奶 比例適中~

總結 真係好抵食 😳 座位都坐得舒服

MENU:::
2024-01-20
凍荔枝白桃烏龍茶
Matcha Latte (Hot)
2天前 0 瀏覽
尖沙咀山林道新開咗間cafe,呢間cafe菜式都好平,平得黎又高質戈下正!✿ 鹹蛋黃雞翼 $47跟餐小食有9折,只需$47就可以享用鹹蛋黃雞翼💛鹹蛋味香氣十足,佈滿雞翼部分,外皮脆卜卜,雞肉又做到嫩滑🐔✿ 鵝肝窩夫 $1真冇睇錯,餐廳大搞新意,星期一至日每日都有吾同嘅$1優惠,好吸引!鵝肝油脂豐富,入口即溶,配埋牛角窩夫好有特色😆✿ 明太子軟殼蟹扁麵 $138真系抗拒吾到明太子🤤加埋忌廉好香口,做到掛汁效果。軟殼蟹炸得香脆可口🦀食到新鮮蟹肉,蟹膏又吾腥。✿ 白松露鮑魚雞髀扒 $198雞髀扒超巨型,黎到戈陣O曬咀😳表面佈滿白松露,雞髀扒吾多地方有得食,廚師烹調時已將油份吸乾吾少,雞落更啖啖肉滋味,同時冇咁膩👍🏼白松露食材高級,好creamy🤍✿ Rose Latte $25淡淡玫瑰花香🌹向來系cafe都好中意叫呢款飲品☕️

✿ 鹹蛋黃雞翼 $47

✿ 鵝肝窩夫 $1

✿ 明太子軟殼蟹扁麵 $138

✿ 白松露鮑魚雞髀扒 $198

✿ Rose Latte $25
淡淡玫瑰花香🌹向來系cafe都好中意叫呢款飲品☕️

2024-05-12
2天前 0 瀏覽
早前難得同朋友,行街shopping ,嘆吓咖啡,放空一下!佢帶我去山林道有間: 喺度做乜what’s up嘅餐廳。環境空間感十足,我哋當然喺度chill吓先得!我哋叫咗個超級豐富嘅 All Day Breakfast有香草豬肉腸、我最愛嘅鮮茄汁焗豆、香脆煙豬片,好香嘅野菌,fresh 雜菜沙律,好正嘅煙三文魚,自家製牛角酥,鮮甜溫室車厘茄同薯餅。另外加咗個小食鹹蛋黃雞翼鹹香脆口,邪惡但真係忍唔住口呀!最後叫番個芭菲杯,層次感滿滿有雪糕,棉花糖加上堅果脆粒有酸甜嘅雜莓乳路,而且有新鮮雜果龍眼肉,提子乾,藍莓,香甜嘅士多啤梨🍓

我哋叫咗個超級豐富嘅 All Day Breakfast

另外加咗個小食鹹蛋黃雞翼鹹香脆口,邪惡但真係忍唔住口呀!

最後叫番個芭菲杯,層次感滿滿有雪糕,棉花糖加上堅果脆粒
〰️即將到來的「5·20」,不知道大家有沒有找到餐廳慶祝呢?🤔早幾天我到尖沙咀做facial,路過山林道的時候被一個有趣招牌吸引了🤩幽默有趣的名字,輕鬆自在的環境一下子就正中我的心❤️〰️餐廳門口的綠色皮質長凳,最適合影相打卡📷吧枱位真的適合放空自己,望著人來人往的街道,慢慢享受生活😎而其它圓枱,方枱就好適合與三兩好友、家人一起聊聊天🍻高挑的樓頂增添了空間感,有趣的牆紙多了一點樂趣🤠有故事而溫暖的燈光設計可以讓人暫忘一切煩惱☺️🍽 🔹白松露鮑魚雞髀扒金黃脆薯角打底,甜粟做佐料,雞髀扒煎的外焦內嫩,完美保留了肉汁,而且好嫩滑一點都不柴,淋上濃香的白松露汁,瞬間被白松露的香味籠罩,還偷偷聽到隔離檯話我地嘅雞扒太香了😏🔹黑松露香脆薯角又到了我的小食必點項目👍薯角大小均勻,而且金黃香脆,甚至油溫都控制的良好,冇過老或炸得不透。黑松露的味道依然是那麼「霸道」,濃重且愛不釋口🥰🔹鹹蛋黃雞翼(5件)第一次嘗試鹹蛋黃雞翼,竟然有新驚喜😜鹹香味好重,一口下去還能吃到鹹蛋黃沙沙的口感😋😋鹹蛋黃包裹住每一隻雞翼,外皮酥脆、一啖脱骨😍😍➰🔹Blue Lagoon如湖泊般清透和冰涼,而檸檬又可以為佢調出點點甜味🩵具備了

🍽

🔹白松露鮑魚雞髀扒

🔹黑松露香脆薯角

🔹鹹蛋黃雞翼(5件)

🔹Blue Lagoon
如湖泊般清透和冰涼,而檸檬又可以為佢調出點點甜味🩵具備了顏值和絕佳口感

🔹Tiramisu
蛋糕體雖甜,但微微苦的可可粉剛好中和了甜味,細膩順滑,入口即化

🔍 題外話
餐廳樓底高,而且還有2層,打卡位超多🥰🥰
2024-05-16 0 瀏覽
喺度做乜 梗係嚟食嘢啦😆行完街就嚟山林道搵食 見呢間餐廳個名幾搞鬼再睇埋餐牌 食西餐喎 啱我心水 行簡約風 上下2層 有高枱 又有室外位置傾計吹水嚟呢度就啱晒Dinner Set包餐湯 沙律 主菜同嘢飲另外仲可以半價優惠加配小食添價錢相比同區嚟講算係性價比高🥣粟米湯食到打爛晒嘅粟米蓉 好香好好飲唔係罐頭湯🔹️炭烤美國牛肋排配蜜糖燒汁有2塊 咬落juicy 唔韌個蜜糖燒汁好好食 連埋黑松露薯蓉好滑溜🔹️黑椒香蒜黑毛豬柳配意粉豬柳煮得夠腍 肥瘦平均超多菇做配菜 意粉嗦晒啲黑椒汁🔹️鹹蛋黃小食拼盤薯格 德國腸 雞翼 洋蔥圈唔使點任何醬都已經好好食一上枱超香鹹蛋黃味仲要炸得超香脆必點呀呢個
喺度做乜 梗係嚟食嘢啦😆

唔使點任何醬都已經好好食
一上枱超香鹹蛋黃味
仲要炸得超香脆必點呀呢個

2024-05-13 0 瀏覽
今日完成忙碌的加班後去左尖沙咀山林道2號係度做乜whats up cafe放鬆身心靈餐廳由佐敦站恆豐酒店行去只係幾分鐘我由尖沙咀站行去大約十分鐘左右招牌出眾離遠望已經見到樓底非常高門口有植物,十分有生氣外牆位置仲設立左梳化專區梳化皮都係綠色餐廳以白色牆做底色配以幾幅畫小清新cafe晚餐牌有2個一個主打食肉類好似燒春雞,羊架,牛肉另一個主打意粉,意大利飯我被餐牌上香烤焗澳洲羊架吸引了所以order左職員介紹7成熟羊既蘇味比較濃10成熟食到羊架的香味同多肉汁我叫左10成熟今晚晚餐包粟米湯同麵包條粟米湯好多粒粒味道幾香濃麵包條一大條脆卜卜餐飲可以選熱/凍固定左白桃烏龍茶無糖茶味都幾香羊架係10分鐘後就上檯羊架有兩件大大塊肉肉質多汁,比較脆身淋上薄荷燒汁非常美味雜菜亦燒得非常香羊架$208 要另加一服務費叫一份主菜可以用6折食窩夫或小食草莓,朱古力,綠茶紅豆等等
今日完成忙碌的加班後
去左尖沙咀山林道2號係度做乜whats up cafe
放鬆身心靈

餐廳由佐敦站恆豐酒店行去只係幾分鐘
我由尖沙咀站行去大約十分鐘左右

招牌出眾
離遠望已經見到樓底非常高
門口有植物,十分有生氣
外牆位置仲設立左梳化專區
梳化皮都係綠色

餐廳以白色牆做底色
配以幾幅畫
小清新cafe

晚餐牌有2個
一個主打食肉類
好似燒春雞,羊架,牛肉
另一個主打意粉,意大利飯

我被餐牌上香烤焗澳洲羊架吸引了

非常美味

雜菜亦燒得非常香

羊架$208 要另加一服務費

叫一份主菜可以用6折食窩夫或小食
草莓,朱古力,綠茶紅豆等等

2024-05-09
  • 羊架
間cafe名真係好有記憶點 ‘喺度做乜’ , 唔怕你唔記得,英文名係 “whats up cafe” , 有個咁貼地嘅名,但係就係一間文青雅緻風cafe,很有反差感呢~上二樓嘅樓梯頂仲有大大盞月球吊燈,浪漫又打卡Cafe 以西餐為主,Set Dinner 會包田園沙律和是日餐湯,當日是粟米忌廉濃湯,入口十分綿滑,以新鮮甜粟米,攪拌成粟米蓉來煮,濃郁香甜,仲有很多細細粒的粟米,很有口感;田園沙律個present好特別,是一個密封式的玻璃樽來裝住,新鮮的沙律菜加上意大利酸醋汁,十分清新開胃🔮波士頓龍蝦配白松露忌廉扁麵原隻開邊波士頓龍蝦,大大隻新鮮搶眼,龍蝦上面舖了一層芝士來焗,蝦肉爽嫩彈牙又鮮甜,鮮蝦咸味和芝士的咸香,味道更有層次,手工扁麵質地煙韌,食落勁有口感又滋味呀,麵條吸引了醬汁的味道,入味又掛汁🔮香烤美國熟成牛舌配黑椒磨菇汁牛舌微煎再烤焗,惹味香口,肉質非常軟腍,其他配菜亦以牛油抄香,再配上自家製的特調黑椒磨菇汁,汁底以h牛肉湯汁來調製,蘸些汁來食更充滿牛香再點了兩杯special mocktail;🔮菠蘿薄荷賓治🔮冰島藍湖; 前者清爽解膩,後者爽甜鮮渴,寶石藍色,勁好打卡呀~

🔮波士頓龍蝦配白松露忌廉扁麵

🔮香烤美國熟成牛舌配黑椒磨菇汁

2024-05-08 0 瀏覽
我成日都去山林道食嘢呢間Cafe非常之吸引因為呢佢個名非常之特別叫做WhatsApp Cafe入邊嘅裝修好有文青風格今次叫咗個💙龍蝦蕃茄汁意粉,價錢唔貴$158有半隻開邊龍蝦🦞食落去啖啖肉配埋蕃茄汁,一啲都唔漏一個人食啱啱好✅🙊仲有叫咗一個💙肉眼黑醋意粉肉眼扒煮到好腍身食落唔會韌配埋黑醋嚟食好開胃🤤💙Blue Lagoon 飲落去甜甜地顏色好吸引好鮮艷呢隻藍色我好鍾意💙綠茶latte拉花好靚呀,超級啱打卡
我成日都去山林道食嘢
呢間Cafe非常之吸引
因為呢佢個名非常之特別
叫做WhatsApp Cafe

入邊嘅裝修好有文青風格

今次叫咗個💙龍蝦蕃茄汁意粉,
價錢唔貴$158有半隻開邊龍蝦🦞
食落去啖啖肉配埋蕃茄汁,
一啲都唔漏

配埋黑醋嚟食好開胃🤤

💙Blue Lagoon
飲落去甜甜地顏色好吸引
好鮮艷呢隻藍色我好鍾意

💙綠茶latte拉花好靚呀,超級啱打卡
2024-05-04 13 瀏覽
已有数年沒寫食評,因為遇不上值得花時間去寫的餐廳。我與老公每星期起码有四天在外食西餐,油尖佐敦一帶的都试勻,性價比不錯的大约有4間,What's Up 是近期的發現。一間新餐廳要吸引客人,除了環境望落舒服外,門口的 menu 很重要。What's Up 的 Lunch Set 配合到不同口味的需要,例如老公要求意式(不是港式)意粉,我喜歡鷄.豬扒飯或沙律,他們都有。去過幾次後,發覺他們水準穩定,用料有良心,肉類沒有雪味。最近食了一個煎鷄扒,我奇怪為何需時較長,吃了一啖,便知道他們真是即煎的,連配菜也不是随便的幾片椰菜,而是福花炒鷄脾菇。因為已沒有寫食評的習慣,沒有拍下照片,但我確是有点感動! 但最最重要的是他們會做手冲的 Cappuccino, 我对這個要求很高,有位不像 Barista 的姐姐,竟是過中高手!現在餐廳要站得住脚,並不容易,我們在九龍要找好食堂也是困難,希望有誠意的餐廳,一定會有市場的,加油!
2024-05-03 14 瀏覽
今日同事一齊放lunch ,經過見到呢間cafe 好似見到都幾多人食,於是就入左去 。我地叫左個卡邦尼溫泉蛋意大利飯,一黎到我地都呆到😂未見過咁「濕潤」既意大利飯!濕到呢好似粥咁,真心以為自己食緊湯飯😅其他野都正常既,不過冇乜特別,係呢個飯需要改善下😂
濕到呢好似粥咁,真心以為自己食緊湯飯😅
其他野都正常既,不過冇乜特別,係呢個飯需要改善下😂
2024-05-01 14 瀏覽
What's up店名搞鬼,今晚便成功吸引了我和老公入去試試晚餐。🐔香燒法國原隻春雞配香草燒汁~春雞燒得皮脆肉鮮,非常入味。其他配菜包括粟米、番茄,邊豆及紫薯蓉都令人有驚喜的感覺,特別是紫薯蓉~混合了牛油及忌廉烹調,creamy得來呈粒狀,口感非常特別。🦐香辣蒜片鳳尾蝦意大利扁麵~意大利麵能做到“掛汁”效果,香辣惹味,鳳尾蝦爽口彈牙。☕Espresso Tonic~濃郁的咖啡配上梳打水,加上幾片橙皮乾,令咖啡味道更具層次。每份晚餐都會跟番茄湯/沙律,麵包條及飲品,性價比高。
每份晚餐都會跟番茄湯/沙律,麵包條及飲品,性價比高。

2024-05-01 9 瀏覽
餐廳裝修以白色和木色為主,坐得好舒服感覺好休閑。窗邊有些bar枱,其他是方枱或圓枱,好啱朋友一起吹水食飯。門口貼住星期一到四晚上以現金付款有88折。時日餐湯西洋菜忌廉湯 除了西洋菜味好濃,還聞到西芹味。不喜歡西芹可以叫沙律。飲多些綠色蔬菜湯對身體好。免費飲品:凍櫻花茶或熱檸檬香茅🔸️脆炸流心低卡芝士吉列美國猪柳配红莓蛋黄汁$178吉列美國猪柳表面炸得金黃,每一口都好香脆。每次一切,中間就會溢出低卡芝士,好😆邪惡。猪柳可配红莓蛋黄汁,旁邊還有南瓜蓉等配菜。🔸️咸蛋黃炸薯條角$68 -26.2 =40.8跟餐叫小食有8折薯角炸得好酥脆,每一件薯角都掛了滿滿的咸蛋黃,份量十足。🔸️燒牛肉眼黑醋醬意大利粉 $148 燒牛肉已經是切好,沒有得選幾成熟,但肉質都好嫩滑。牛肉和意粉好入味,酸酸甜甜。意粉內還有些紅燈籠椒和菇。意粉都煮得唔錯。

餐廳裝修以白色和木色為主,坐得好舒服感覺好休閑。

時日餐湯
西洋菜忌廉湯
除了西洋菜味好濃,還聞到西芹味。
不喜歡西芹可以叫沙律。
飲多些綠色蔬菜湯對身體好。

免費飲品:凍櫻花茶或熱檸檬香茅

🔸️脆炸流心低卡芝士吉列美國猪柳
配红莓蛋黄汁$178
吉列美國猪柳表面炸得金黃,每一口都好香脆。
每次一切,中間就會溢出低卡芝士,好😆邪惡。
猪柳可配红莓蛋黄汁,旁邊還有南瓜蓉等配菜。

🔸️咸蛋黃炸薯條角$68 -26.2 =40.8
跟餐叫小食有8折
薯角炸得好酥脆,每一件薯角都掛了滿滿的咸蛋黃,份量十足。

🔸️燒牛肉眼黑醋醬意大利粉 $148
燒牛肉已經是切好,沒有得選幾成熟,
但肉質都好嫩滑。牛肉和意粉好入味,酸酸甜甜。
意粉內還有些紅燈籠椒和菇。意粉都煮得唔錯。