2024-03-25 115 瀏覽
This is our second visit. We visited on weekdays lunch hour and very few people there, probably because they serve mainly salads, cakes, small portions sandwich and coffee etc. But they are good enough for us. We ordered chicken sandwich (pity that croissant is gone, so I choose panini), tuna sandwich, ice latte, flat white, and a banana cheesecake as dessert. The chicken was so tender and delicious. The rest meet / above standard. Very fresh to sit outside in the nice weather and having ou
Very fresh to sit outside in the nice weather and having our bikes with us.
2024-03-18 92 瀏覽
好耐冇嚟 Browny Cafe了,沒有把它遺忘,只係每次都匆匆而過。今日去完悅來坊專程過嚟飲杯咖啡,雖然這兒店舖細細,但有室內的吧枱和室外的茶座,你可隨意借閱店內的書藉看看,或是跟好友聊聊天,或者獨自一人來呆坐都幾寫意啊!咖啡帶nutty、濃厚,口感順滑,薄薄的奶泡,每一口都有濃香咖啡味,咖啡還是好大杯慢慢品嚐。鮮奶咖啡,好突出的奶香,口感豐盈綿密,很用心做的咖啡。他們自家製的蛋糕也不錯,下次吧!

好耐冇嚟 Browny Cafe了,
沒有把它遺忘,只係每次都匆匆而過。

今日去完悅來坊專程過嚟飲杯咖啡,
雖然這兒店舖細細,
但有室內的吧枱和室外的茶座,
你可隨意借閱店內的書藉看看,
或是跟好友聊聊天,
或者獨自一人來呆坐都幾寫意啊!

[Flat White]
咖啡帶nutty、濃厚,口感順滑,
薄薄的奶泡,每一口都有濃香咖啡味,
咖啡還是好大杯慢慢品嚐。

[凍latte]
鮮奶咖啡,好突出的奶香,
口感豐盈綿密,很用心做的咖啡。

他們自家製的蛋糕也不錯,
下次吧!
話說我今日行過一間唔錯嘅餐廰,餐牌上面嘅美食令我垂涎三尺。首先,個吞拿魚碎蛋意大利包啊,真係軟綿綿包裡頭夾住鮮嫩嘅吞拿魚跟滑蛋,一啖咬落去,魚香同蛋香攪和埋一齊,口感豐富得滯!沙律邊沾少少醋,啖啖清新,頂曬!再嚟嗰個Browny,簡直就係喜愛甜食人士嘅天堂呀!層次分明嘅漸變色,顯得佢特別吸引。入口即溶,甜得嚟又唔會太膩,邊款抵食!話曬點可以錯過甜品呢?焗香蕉芝士蛋糕好過癮,炙燒香蕉跟濃郁嘅芝士質感互相撞擊,稔甜同芝味,真係一流!最後,啲原味窩夫簡直系對對口呀!外層香脆,流啲蜜糖同香蕉片上去,味道絕配,啖啖都想話嘆色呀!今次來到呢度,真係食到開心,感受到佢地嘅用心同埋香港嘅小市民至愛。食物美味過癮,下次仲要帶埋班友一齊嚟試下!👍🎉🥳

2023-10-29 323 瀏覽
呢間係無意中發現既咖啡小店,menu比較多漢堡類或者吐司類既食物,另外呢度既咖啡好似都唔錯,聽朋友講個咖啡師好似有攞過好多獎,不過今日唔係特別想飲咖啡就冇叫到。 1⃣️吞拿魚碎蛋意大利包($45) 意大利包面頭烘得少脆,中間夾住滿滿既吞拿魚碎蛋餡。另外伴碟沙律配上醋,酸酸甜甜幾清爽。   2⃣️Browny($24) Browny其實即係平時出面既dirty,漸層靚😍嗌野食配飲品可以有減十蚊既優惠。  3⃣️焗香蕉芝士蛋糕($22) 是日蛋糕係香蕉cheesecake。面頭香蕉係有炙燒過既焦糖面,芝士蛋糕入面好似都有少少香蕉味,唔會太膩~甜品有跟食物既優惠價減八蚊。  4⃣️原味窩夫($55) 窩夫係啱啱焗出黎好脆🤩淋上蜜糖,同埋切片既香蕉,好好食!
 1⃣️吞拿魚碎蛋意大利包($45)
吞拿魚碎蛋意大利包
2⃣️Browny($24)

browny
3⃣️焗香蕉芝士蛋糕($22)
焗香蕉芝士蛋糕
4⃣️原味窩夫($55)
原味窩夫
窩夫係啱啱焗出黎好脆🤩淋上蜜糖,同埋切片既香蕉,好好食!
吞拿魚碎蛋意大利包
browny
焗香蕉芝士蛋糕
原味窩夫
2023-05-28 644 瀏覽
剛好經過荃灣 ,隨手Google 搜尋附近咖啡店見到呢間,驚喜發現文青小店❤️ 因為唔係住開嗰頭,就算我搵到個商場,我都兜咗成個圈先搵到間咖啡店🤣座位其實唔多,平日下午去到,店裡店外差唔多坐滿了。而且7-8成係男人😯門外有2檯男人休閑地睇緊書,其實我去親咖啡店都係女多過男,從未試過男多過女嘅咖啡店🤣叫咗杯 #Latte 同 #伯爵茶芝士蛋糕 ,咖啡好香好啱我口味,個蛋糕伯爵茶味好出,而且唔膩幾好食!一眨眼就食晒!最驚喜係我隨手翻咗幾本書,最尾揀咗本 #小孩事不小 ,估唔到幾好睇,睇到我好感慨同眼濕濕🥲 講一位音樂老師同小朋友相處間,教佢地思考、學習人生課題,佢亦都喺佢地身上睇到/ 學到嘅嘢,睇完我都有啟發,是日收穫唔錯,試到間唔錯cafe,好耐無睇書嘅我,享受咗個偽文青下午❤️

Latte
伯爵茶芝士蛋糕

2023-05-16
Latte
伯爵茶芝士蛋糕
2023-04-20 567 瀏覽
豬媽住咗荃灣廿幾年,都唔知有間Cafe可以比狗入去坐,仲想坐幾耐都得,可以話佢荃灣嘅秘密後花園🌱 完全無睇到Openrice就盲衝衝話食呢間啦!點知得甜品🍨、沙律🥗同三文治🥪,當然有咖啡☕️同花茶啦🫖 不過因為豬爸豬媽係19:00前入坐,所以食唔到佢夜晚嘅pasta🍝有機會下次再食不過當日天氣有啲涼同潮濕,所以容易有🦟飛來飛去,所以想像到夏天嘅時候會係點,雖然有蓋,但夏季都係好難著哂長衫長褲坐室外😵‍💫Max5️⃣🐽食物質素🐽🐽🐽🐽環境🐽🐽🐽性價比🐽🐽🐽🐽室外/室内寵物友善:室外

Max5️⃣🐽
食物質素🐽🐽🐽🐽
環境🐽🐽🐽
性價比🐽🐽🐽🐽
室外/室内寵物友善:室外
玉桂蘋果茶
千島醬慢煮雞肉三文治
蜜糖黃芥末醬煙三文魚意大利法包(+5%)
原味窩夫配雲呢拿雪糕
2023-03-30
玉桂蘋果茶
千島醬慢煮雞肉三文治
蜜糖黃芥末醬煙三文魚意大利法包(+5%)
原味窩夫配雲呢拿雪糕
2023-04-12 409 瀏覽
💛咖啡賞館 (荃灣)🫶🏻慢煮雞肉沙律 $45雞肉用香草醃製過🤤癖左我唔鍾意既雪藏味✨配上清新輕盈既沙律醋~清新開胃🌱.🫶🏻榛子咖啡 $50榛子味濃郁,咖啡口感絲滑🤤推介💓.🤜🏽焙茶鮮奶 $40焙茶唔夠突出,味道偏淡🤏🏻.🫶🏻焗伯爵芝士蛋糕 $30推介💓口感較結實😋芝士味濃,散發淡淡茶香👍🏻📸12.03.2023.💁🏻‍♀️係間感覺舒服~適合慢活,睇下書飲📚下咖啡既café,舖頭仲會提供唔同類型嘅書閱讀👀✨.店內坐得比較逼夾,但有陣陣既咖啡~聞落好舒服☕️店外坐得比較舒適~可以靜靜地飲下咖啡,做下野💻.係香港算下少有可以靜下,唔會比人催促既café😮‍💨.
💛咖啡賞館 (荃灣)
🫶🏻慢煮雞肉沙律 $45
雞肉用香草醃製過🤤
癖左我唔鍾意既雪藏味✨
配上清新輕盈既沙律醋~清新開胃🌱
🫶🏻榛子咖啡 $50
榛子味濃郁,咖啡口感絲滑🤤推介💓
🤜🏽焙茶鮮奶 $40
焙茶唔夠突出,味道偏淡🤏🏻
🫶🏻焗伯爵芝士蛋糕 $30
推介💓口感較結實😋
芝士味濃,散發淡淡茶香👍🏻
📸12.03.2023
店內坐得比較逼夾,但有陣陣既咖啡~聞落好舒服☕️
店外坐得比較舒適~可以靜靜地飲下咖啡,做下野💻
係香港算下少有可以靜下,唔會比人催促既café😮‍💨
焙茶鮮奶
  • 榛子咖啡
2023-03-30 306 瀏覽
下午工作時在skype說起一星期一cafe shop,這個星期還沒去啊!就速速Speed Dating with 大牧羊仔仔下班去荃灣試新的cafe,亦是大牧羊仔仔每天坐車上班會經過的 Browny Cafe 咖啡賞館。 荃灣是Wing的地頭,這笨蛋居然找不到這小店?隱藏在昌寧商場地下的店真難找啊!繞圈圈直到大牧羊仔仔來到才成功找到...哈哈,有夠笨!這是家小小的店,座位數目真的好少,大概只有五到六個吧。聽說另一位同事病了,所以沒有開店外的桌椅。如果能坐在外邊應該很舒服,自成一角的位置!因為店內本來已經有別的客人,我們只可以坐在咖啡機的對面,表示Barista就在我們面前泡咖啡......感覺好不自在。Barista意思就是咖啡師,這個專稱在1990年開始出現,用來稱呼專門製作espresso的人員。有沒有仰慕我們知識廣博呢?資料都多得維基百科~哈哈哈! 我們點了桂花豆腐芝士蛋糕、龍鳯檸檬乳酪慕絲蛋糕,咖啡方面點了Ice Macho和Matcha Latte。可是因為Wing不太喜歡芝士的味道,所以偏好檸檬味重的龍鳯檸檬乳酪慕絲蛋糕,比較清新。另一款吃出了很重豆腐跟芝士味道,桂花味道
我們點了桂花豆腐芝士蛋糕、龍鳯檸檬乳酪慕絲蛋糕,咖啡方面點了Ice Macho和Matcha Latte。可是因為Wing不太喜歡芝士的味道,所以偏好檸檬味重的龍鳯檸檬乳酪慕絲蛋糕,比較清新。另一款吃出了很重豆腐跟芝士味道,桂花味道就不知去那了。幸好大牧羊仔仔喜歡口味重的芝士蛋糕,桂花豆腐那個就給消滅了!吃完了是會有點膩的感覺,會好飽因為不是小小一件,一件蛋糕加一杯咖啡的套餐就把我們餵飽了,套餐才$30多元。
而咖啡方面,Ice Macho是不是下太多牛奶呢?感覺油脂或蛋白質含量很高,因為大牧羊仔仔喝一定份量或濃縮奶類會馬上肚子痛。Ice Macho慣例要加的忌廉,讓人有點失望,因為是用超市現購的瓶裝(好了~好了~是我們麻煩要求高,難道給我們即席手打忌廉嚒XD)另一杯Matcha Latte不過不失,沒有很大驚喜,就是濃濃的抹茶味,快要喝完的時候,美美的拉花依然可見啊!
這精緻的小店聽說是由一名曾經到澳洲工作假期的男生經營,因為他好喜歡當地的咖啡,所以就自己也開一家有自己風格的咖啡廳。對我們來說,不能坐在店外慢慢喝,又要在小小的店內面對著Barista,整個過程就是好不自在好拘謹,要坐在bar枱前全程面對著Barista@_@
嗯…...該不該再給一次機會,再來呢?
2014-04-23
2022-09-15 755 瀏覽
位於昌寧中心地下一角舖外有幾張枱舖內有一張細枱加窗邊高枱幾個位怕熱所以揀咗舖內窗邊位一推門入去就係收銀位置仲有個甜品凍櫃甜品賣相雖然簡單 但睇落味道應該唔錯由於食飽咗所以淨係叫飲品今次試咗「啡式」(即係dirty)上枱時已經係一杯唔係自己倒shot嗰種窗邊擺咗唔少書可以睇一部分係關於咖啡 其餘就咩類型eg散文、🇭🇰、中英文都有(另外窗邊唔會有好多行人經過👍🏼👍🏼)另外高枱都坐得幾舒服 下次會再試下食物~
位於昌寧中心地下一角

仲有個甜品凍櫃
甜品賣相雖然簡單
但睇落味道應該唔錯
由於食飽咗所以淨係叫飲品
今次試咗「啡式」(即係dirty)
上枱時已經係一杯
唔係自己倒shot嗰種

窗邊擺咗唔少書可以睇
一部分係關於咖啡
其餘就咩類型eg散文、🇭🇰、中英文都有
(另外窗邊唔會有好多行人經過👍🏼👍🏼)

另外高枱都坐得幾舒服
下次會再試下食物~
啡式
啡式
2022-09-11 557 瀏覽
留白未開門食唔到我最鍾意嘅bagel所以食咗隔離呢間Browny Cafe其實之前食過一次都覺得一般今次叫咗個🥪蜜糖黃芥末醬煙三文魚意大利包沙律呢度Panini 同出面食好唔同比較普通 同一般麵包差唔多另外叫咗杯cappuccino 味道可以 又唔係好差
留白未開門

比較普通 同一般麵包差唔多
另外叫咗杯cappuccino

味道可以 又唔係好差
2022-09-04 372 瀏覽
🤔 小編周末喺荃灣做完嘢之後,諗起好耐冇去昌寧商場附近覓食,決定去食個下午茶!😎[ 亂闖試飲試食 ]🍽 奶醬厚多士 😋😋😋😋🍞 多士十分厚身,外面烘得夠乾身,食落麵包內裡軟身。店舖採用有花生碎嘅花生醬,增加口感,面頭淋上少許煉奶,唔會太過甜。🍹 蜂蜜柚子梳打 😋😋😋😋🥵 炎炎夏日,飲凍梳打係最清涼同舒服嘅選擇。有汽嘅梳打,有少許柚子皮同蜂蜜嘅甜味,好解渴!下午茶 💵💵 約港幣$60/人💁🏻‍♀️ 咖啡店設有室內室外座位,周末都係會比較多人幫襯。🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試飲試食 ]

2022-08-14
奶醬厚多士
蜂蜜柚子梳打
2022-07-19 428 瀏覽
無所事事,打算飲一杯咖啡打發時間點知有驚喜本身我不好甜,卻喜愛飲mocha這杯mocha令我有驚喜店員拉花神乎其技以往的咖啡都是基本款式,看見店員一夥有誠意既拉花,實在高興!一杯賣相好的咖啡令我心情愉快! 回味無窮!
無所事事,打算飲一杯咖啡打發時間
點知有驚喜
本身我不好甜,卻喜愛飲mocha
這杯mocha令我有驚喜

店員拉花神乎其技
一杯賣相好的咖啡令我心情愉快! 回味無窮!
Mocha
Mocha
2022-06-29 391 瀏覽
其實距離食呢間店都有一段日子 ...仲係禁緊晚市堂食嘅時間會嚟呢度係因為朋友介紹呢度有好食嘅桂花豆腐芝士蛋糕 ...今次專程嚟到就係為左桂花豆腐芝士蛋糕,所以晚餐特登留咗肚 去到就點左1件可惜當時店員話唔可以堂食品嚐講返個cake, 分左3層面層有桂花 呈啫喱狀 帶有少少桂花香氣而中層豆腐同芝士味道真係超級夾食到好香嘅豆腐味 同埋個質感都好正冇實在 冇偷工減料芝士味幾濃 但2個人share都唔會覺得好heavy底層係消化餅底 好好食食完覺得好滿足 朋友果然係冇介紹錯絕對係值得encore嘅小店
其實距離食呢間店都有一段日子 ...
仲係禁緊晚市堂食嘅時間
會嚟呢度係因為朋友介紹呢度有好食嘅桂花豆腐芝士蛋糕 ...
今次專程嚟到就係為左桂花豆腐芝士蛋糕,
所以晚餐特登留咗肚 去到就點左1件

芝士味幾濃 但2個人share都唔會覺得好heavy
底層係消化餅底 好好食
食完覺得好滿足 朋友果然係冇介紹錯
絕對係值得encore嘅小店
咖啡賞館 (荃灣)📇地址:荃灣西樓角道202-216號荃昌中心昌寧商場地下66A號舖🕐營業時間:09:00-23:30💸人均消費:~$50/人(tea time)👏🏻抵讚位:作為cafe,佢嘅食物相對地抵食,我地三個人每人叫左一杯咖啡,熱同凍嘅hojicha latte各一杯($40)同埋一杯affogato($40),外加一個牛油果炒蛋panini($55)。食物份量都多,好大pat炒蛋,牛油果應該有1/3個,同埋5-6舊搽左蒜蓉牛油嘅法包。我地唔係好肚餓,3個人食哂呢碟野都認真幾飽下。杯affogato抵讚位係有兩大球嘅雪糕,淋左expresso落去,杯野變到超濃!係好味嘅😆😯有待改善位:鋪頭位於商場出面嘅轉角位,鋪位有啲細,入面得6-8個位,所以我地都係坐左喺室外位,好在唔係好熱,但落雨有蚊🤣 杯affogato嘅expresso可以大杯少少嘅話就十分好😉 😼私心回應區:呢間小店之前有朋友都有幫襯開,話抵食得黎啲咖啡又好飲。鋪頭仔細細,但喺坐bar枱喺窗邊望出去嘅話,帶埋部電腦黎做野,真係可以坐足成日,夠哂慢活。同埋鋪頭喺商場啲好隱蔽嘅角落位,真係名副其實嘅隱世cafe😛
咖啡賞館 (荃灣)
🕐營業時間:09:00-23:30
💸人均消費:~$50/人(tea time)

當年拍拖時最鍾意2口子去Cafe一人一杯咖啡2件Cake share一齊食轉眼間過咗咁多年但browny依舊保持環境&味道轉眼間囝囝又生日了因為我哋麻麻地糖皮蛋糕捨棄一般造型蛋糕扑扑蛋糕最緊要好食&啱小朋友食想起呢度嘅龍鳯檸檬慕絲蛋糕勁fresh唔會太漏,淡淡檸檬香氣餅底唔會過多牛油食完一大件好滿足大大個十幾人食,8吋蛋糕都係280蚊咋!加手寫朱古力牌10蚊超巨型拎蛋糕時偷時間坐低飲杯咖啡炎夏微風中望住大馬路特別寫意
當年拍拖時最鍾意2口子去Cafe

因為我哋麻麻地糖皮蛋糕
捨棄一般造型蛋糕扑扑蛋糕
最緊要好食&啱小朋友食
想起呢度嘅龍鳯檸檬慕絲蛋糕
勁fresh唔會太漏,淡淡檸檬香氣

餅底唔會過多牛油食完一大件好滿足
大大個十幾人食,8吋蛋糕都係280蚊咋!
加手寫朱古力牌10蚊超巨型

拎蛋糕時偷時間坐低飲杯咖啡