2021-05-15 286 瀏覽
有時經過荃灣千色店,就會見到一間有天鵝的Cafe,感覺好適合打卡,終於和男朋友去品嚐一下。這個是男朋友點的「大蝦蕃茄意大利麵」,意粉口感適中,蕃茄醬吃得出不是自家製,味道不過不失。 推薦指數2.5/5.「挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利麵」賣相吸引,從上圖能看到有很多煙三文魚和蟹子。煙三文魚偏鹹,一定要配麵食;麵條偏硬,而醬汁不多。 推薦指數2/5.「熱棉花糖朱古力」一樣賣相吸引,但朱古力味不夠濃郁。小棉花糖溶在朱古力後,更令飲品偏甜。 推薦指數2/5.點這杯「抹茶牛奶」,不是為了上面的圖案,而是本人的喜好。看見這隻異形三眼仔,笑死了!味道方面,喝第一口還不錯,但後來喝到抹茶粉,沖得不夠好。 推薦指數2/5.價錢和一般Cafe/西餐廳差不多,但食物和飲品質素有待提升。有點失望,不會再光顧。
大蝦番茄醬意大利麵

推薦指數2.5/5
挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利麵

熱棉花糖朱古力

熱抹茶牛奶

2021-05-01
2021-04-29 184 瀏覽
岩鹽香煎石斑蕃茄汁意粉🍅🍝 ($98)石斑煎得金黃 魚肉嫩滑唔油膩如果可以大塊啲就好啦☺️然後茄汁意粉有驚喜💛 調味適中 唔會過甜或者過酸意粉掛滿醬汁亦都冇overcooked既情況我自己好怕食啲又水又稔既意粉🥶但呢度完全唔會🙌🏻望落去以為份量唔多 其實食完都好飽了😂轉配鮮奶拉花咖啡🍶☕️ ($10)咖啡正正常常 奶味偏濃拉花都幾靚 啱哂打卡阿👍店入面好多精緻既裝飾 feel到店主好俾心機佈置💯朋友既明太子意粉亦都唔錯有機會會再去試下🤝
岩鹽香煎石斑蕃茄汁意粉🍅🍝 ($98)
石斑煎得金黃 魚肉嫩滑唔油膩
如果可以大塊啲就好啦☺️
然後茄汁意粉有驚喜💛
調味適中 唔會過甜或者過酸
意粉掛滿醬汁亦都冇overcooked既情況
我自己好怕食啲又水又稔既意粉🥶但呢度完全唔會🙌🏻
望落去以為份量唔多 其實食完都好飽了😂

轉配鮮奶拉花咖啡🍶☕️ ($10)
咖啡正正常常 奶味偏濃
拉花都幾靚 啱哂打卡阿👍

店入面好多精緻既裝飾
feel到店主好俾心機佈置💯
朋友既明太子意粉亦都唔錯
有機會會再去試下🤝

2021-04-28 2922 瀏覽
隨著疫情漸漸緩和,許多公司都開始取消在家工作,所以下班後便約了朋友一聚。咖啡灣位於荃灣千色店,從護膚品中間後門一出便看見美麗的天鵝在歡迎我們。翻開餐牌,已經被三眼仔飲品及窩夫甜品深深地吸引了。美綠香蕉恐龍(⭐⭐⭐⭐💢)首先上桌的是美綠香蕉恐龍,打碎了的香蕉蓉配上美綠,味道香甜。晚餐只需要加$10便可以享用,非常抵飲。綠茶牛奶(⭐⭐⭐⭐ 💢)三眼仔造型十分可愛,牛奶沒有加入糖,適合追求健康人士。廚師精選餐湯(⭐⭐⭐💢 💢)是日餐湯是忌廉磨菇湯,可能因為剛喝過綠茶牛奶,覺得忌廉湯奶香欠奉。芒果風咖哩板燒雞扒飯(⭐⭐⭐⭐💢)咖哩是日式咖哩,味道偏甜,加上南瓜和洋蔥燉煮,珍珠米飯很快就被掃個清光。焦糖菠蘿和牛竹炭漢堡(⭐⭐⭐⭐⭐)餐廳非常用心在菠蘿面上燒出一層脆脆的焦糖,漢堡肉則用上鮮嫩多汁的和牛肉,兩者配在一起,菠蘿甜味中和了和牛的油膩感,加上番茄口味十分清新。黑魔王曲奇窩夫(⭐⭐⭐⭐⭐)甜品選了黑魔王曲奇窩夫,餐廳在每一塊窩夫上都放上一塊小oreo,配上oreo雪糕,喜歡oreo口味的朋友千萬不要錯過。窩夫還可以拼成心型,十分可愛。總括而言,這間餐廳餐點外型吸引,整體味道不錯,適合週末小聚

翻開餐牌,已經被三眼仔飲品及窩夫甜品深深地吸引了。

美綠香蕉恐龍(⭐⭐⭐⭐💢)
美綠香蕉恐龍

綠茶牛奶(⭐⭐⭐⭐ 💢)
三眼仔造型十分可愛,牛奶沒有加入糖,適合追求健康人士。
綠茶牛奶

廚師精選餐湯(⭐⭐⭐💢 💢)
廚師精選餐湯

芒果風咖哩板燒雞扒飯(⭐⭐⭐⭐💢)
芒果風咖哩板燒雞扒飯

焦糖菠蘿和牛竹炭漢堡(⭐⭐⭐⭐⭐)
焦糖菠蘿和牛竹炭漢堡

黑魔王曲奇窩夫(⭐⭐⭐⭐⭐)
黑魔王曲奇窩夫

總括而言,這間餐廳餐點外型吸引,整體味道不錯,適合週末小聚。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
咖啡灣 荃灣眾安街68號荃灣千色匯II期地下G30-G33號舖

推介菜式: 焦糖菠蘿和牛竹炭漢堡、黑魔王曲奇窩夫

👍🏻出色漢堡
芒果風咖哩板燒雞扒飯
焦糖菠蘿和牛竹炭漢堡
黑魔王曲奇窩夫
2021-04-25 213 瀏覽
今日放假同阿媽行荃灣千色,之後直落食埋晚餐, 我哋近近地揀咗呢間咖啡灣餐廳, 因被門口隻天鵝吸引咗入到店內又見到隻幸福摩天輪加上夢幻裝修, 真係打卡呃like 好地方我哋每人分別叫咗個 dinner set (有餐湯、主食、飲品)、另外叫咗個雞翼小食和玫瑰草莓窩夫1️⃣栗米忌廉湯🥣隨餐附送栗米忌廉湯,口感creamy, 加上有粒粒粟米有咬口感2️⃣咖哩雞扒飯🍛 $102雞扒好大塊肉質鮮嫩又有肉汁, 咖哩係日本咖哩,所以甜甜地唔辣,撈飯食味道好夾3️⃣蟹肉忌廉意粉🍜 $78蟹肉份量多, 味道唔錯, 加埋忌廉食落每條意粉都沾滿濃濃忌廉汁好creamy4️⃣玫桂山雞翼🐔(六隻) $68一客六隻雞翼中已有三款味道,每款兩隻, 包括: 玫瑰花嘅花香味、桂花嘅清新味和土匪嘅黑椒味, 每款味道特別, 雞翼食落肉質鮮嫩, 非常新鮮5️⃣奶蓋曲奇紅豆綠茶🥤 $39紅豆好稔好大粒,仲起晒沙, 加上綠茶味香濃, 令整杯混合起來好飲6️⃣綠茶牛奶🍵 $36賣相吸引, 三眼仔超可愛抹茶味濃,唔會過甜,牛奶質感綿7️⃣玫瑰草莓窩夫(半件) $54窩夫外脆內軟,奶味和蛋味平衡得宜,加上咗一球士多啤梨雪糕有冷熱交替嘅口感,都幾好味

1️⃣栗米忌廉湯🥣

2️⃣咖哩雞扒飯🍛 $102

3️⃣蟹肉忌廉意粉🍜 $78

4️⃣玫桂山雞翼🐔(六隻) $68

5️⃣奶蓋曲奇紅豆綠茶🥤 $39

6️⃣綠茶牛奶🍵 $36
賣相吸引, 三眼仔超可愛
抹茶味濃,唔會過甜,牛奶質感綿

7️⃣玫瑰草莓窩夫(半件) $54

2021-04-08 368 瀏覽
我為左杯三眼仔, 竟然會飲熱野 😅😅好明顯係為左三眼而黎 😅之不過, 呢度set lunch 都好抵食 🤤香辣蒜香帶子意粉 🍝 辣味好香好惹味, 越食越想食, 早之唔share 🙈 唔夠喉丫 👉🏻👈🏻兩個人Share 一個lunch ?? 原因係為左食佢 抵擋唔住✨黑洞麵包黃金雞🍗 既邪惡引誘😈中間黑蚊蚊麵包入面, 滿到瀉既芝士🧀🤤仲要配黃金炸雞 , 被咸蛋包圍已經唔會唔好食 🤭 仲要加芝士完全食晒 真係無咩難度, 雖然食完望住自己個肚 都真係充滿罪惡感但係⋯ ⋯ ⋯ 美食當前, 一定要左先⋯算!🤭🤤🤤重點係!三眼仔Latte, 我竟然會飲Latte 竟然會係熱飲為左見佢 ⋯ ⋯ 三眼仔 下次飲返佢既特飲 ⋯ 好多款花多眼亂⋯款款都好吸引
我為左杯三眼仔, 竟然會飲熱野 😅😅
好明顯係為左三眼而黎 😅
之不過, 呢度set lunch 都好抵食 🤤

香辣蒜香帶子意粉 🍝
辣味好香好惹味, 越食越想食,
早之唔share 🙈 唔夠喉丫 👉🏻👈🏻

兩個人Share 一個lunch ??
原因係為左食佢
抵擋唔住✨黑洞麵包黃金雞🍗 既邪惡引誘😈

中間黑蚊蚊麵包入面, 滿到瀉既芝士🧀🤤

仲要配黃金炸雞 , 被咸蛋包圍已經唔會唔好食 🤭
仲要加芝士
完全食晒 真係無咩難度,
雖然食完望住自己個肚 都真係充滿罪惡感
但係⋯ ⋯ ⋯
美食當前, 一定要左先⋯算!🤭🤤🤤

重點係!
三眼仔Latte, 我竟然會飲Latte 竟然會係熱飲
為左見佢 ⋯ ⋯ 三眼仔

下次飲返佢既特飲 ⋯ 好多款花多眼亂⋯
款款都好吸引
呢間好耐之前就聽過,一直都想試下~過咗n年後,終於即興約嚟呢度食飯~呢度完全係行甜美童話風,見到勁多粉紅色、好可愛精緻的裝修,令人少女心爆發!先上餐湯,是為忌廉蘑菇湯~水準唔錯,濃稠度剛好,無油膩,仲散發濃郁的香草味~第二道為UFO小食拼盤,雖然都知叫小食拼盤伏,唔係啲咩好高難度嘅菜式,但估唔到冇乜難度都咁難食~除左蕃薯球好食,其他都唔掂!薯條勁乾勁油勁硬,好似翻炸咗幾百次~炸魷魚啲粉超厚,唔知食緊乜~雞翼唔知配咩奇怪醬,粉紅色啫喱咁款,勁似藥水味!!牛油香草煮蜆係好食嘅~推介!雖然我唔鍾意芫荽,但佢煮成湯汁幾唔錯,清新辣辣地,又混同蜆嘅鮮甜~啲蜆肉肥美厚實,令人大感滿足!龍脷柳菠菜忌廉意粉ok,清清地,唔會膩~拉絲芝士龍蝦汁海鮮燴飯,配料有明太子、蝦、蜆~啲蝦唔算爽口,蜆係另一品種,味道唔同~唔係好感覺到明顯嘅龍蝦汁,但整體唔太差,可接受~凍飲草莓藍碟茉莉花茶及鳳梨藍碟茉莉花茶,唔係好飲到茶味~水果糖漿味太重~但3個人食都算平,仲可以食到好飽~

龍脷柳菠菜忌廉意粉ok,清清地,唔會膩~

但3個人食都算平,仲可以食到好飽~
2021-04-01
Cafe Swan 咖啡灣🦢☕️𝕀𝕔𝕖-𝕕𝕣𝕚𝕡𝕡𝕖𝕕 𝕔𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 𝕤𝕖𝕣𝕧𝕖𝕕 𝕚𝕟 𝕤𝕔𝕚𝕖𝕟𝕥𝕚𝕗𝕚𝕔 𝕒𝕡𝕡𝕒𝕣𝕒𝕥𝕦𝕤: 𝕕𝕣𝕠𝕡 𝕓𝕪 𝕕𝕣𝕠𝕡, 𝕕𝕣𝕚𝕡 𝕓𝕪 𝕕𝕣𝕚𝕡.🧚‍♀️🎠𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙧𝙤𝙬 𝙤𝙛 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙘𝙪𝙥 𝙘𝙝𝙖𝙞𝙧𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙖 𝙜𝙞𝙖𝙣𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 𝙨𝙬𝙖𝙣 𝙨𝙩𝙖𝙣𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙣 𝙛𝙧𝙤𝙣𝙩 𝙤𝙛 𝙮𝙤𝙪, 𝙞𝙩 𝙛𝙚𝙚𝙡𝙨 𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙮𝙤𝙪 𝙝𝙖𝙫𝙚 𝙗𝙚𝙚𝙣 𝙨𝙩𝙚𝙥𝙥𝙚𝙙 𝙞𝙣𝙩𝙤 𝙖 𝙛𝙖𝙞𝙧𝙮𝙩𝙖𝙡𝙚 𝙨𝙩𝙤𝙧𝙮. 𝙃𝙖𝙫𝙚 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙛𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙞𝙩𝙚 𝙥𝙞𝙘𝙠 𝙛𝙧𝙤𝙢 𝙖 𝙬𝙞𝙙𝙚 𝙨𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙤𝙛 𝙬𝙚𝙨𝙩𝙚𝙧𝙣 𝙙𝙞𝙨𝙝𝙚𝙨, 𝙚𝙮𝙚-𝙘𝙖𝙩𝙘𝙝𝙞𝙣𝙜 𝙬𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙤𝙡𝙤𝙪𝙧𝙛𝙪𝙡 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨. 𝙀𝙣𝙟𝙤𝙮 𝙚𝙖𝙘𝙝 𝙗𝙞𝙩𝙚 𝙤𝙛 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙢𝙚𝙖𝙡 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙩𝙞𝙣𝙮 𝙥𝙞𝙣𝙘𝙝 𝙤𝙛 𝙛𝙖𝙞𝙧𝙮𝙩𝙖𝙡𝙚 𝙛𝙡𝙖𝙧𝙚𝙨 𝙖𝙩 𝙖 𝙧𝙚𝙡𝙖𝙭𝙚𝙙 𝙖𝙢𝙗𝙞𝙚𝙣𝙘𝙚.🦄💕🌈🥞𝙄𝙣 𝙢𝙮 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙤𝙥𝙞𝙣𝙞𝙤𝙣, 𝙩𝙝𝙚 𝙇𝙊𝙑𝙀 𝙬𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚’𝙨 𝙝𝙞𝙜𝙝 𝙥𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙙𝙤𝙚𝙨𝙣’𝙩

Cafe Swan 咖啡灣🦢☕️

🥞𝙄𝙣 𝙢𝙮 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙤𝙥𝙞𝙣𝙞𝙤𝙣, 𝙩𝙝𝙚 𝙇𝙊𝙑𝙀 𝙬𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚’𝙨 𝙝𝙞𝙜𝙝 𝙥𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙙𝙤𝙚𝙨𝙣’𝙩 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙢𝙖𝙩𝙘𝙝 𝙞𝙩𝙨 𝙦𝙪𝙖𝙡𝙞𝙩𝙮 𝙚𝙫𝙚𝙣 𝙩𝙝𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙤𝙧𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙞𝙨 𝙝𝙪𝙜𝙚 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙛𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙞𝙤𝙪𝙨 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖𝙨. 𝙏𝙝𝙚 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙞𝙘𝙚-𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙡𝙤𝙤𝙠𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚𝙨 𝙖𝙗𝙨𝙤𝙡𝙪𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙖𝙧𝙩𝙞𝙛𝙞𝙘𝙞𝙖𝙡, 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙝𝙖𝙣𝙙 𝙞𝙨 𝙘𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙡𝙞𝙜𝙝𝙩.🍓🍌

☕️🧪👩🏻‍🔬𝘽𝙮 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙩 𝙞𝙣 𝙖 𝙨𝙘𝙞𝙚𝙣𝙩𝙞𝙛𝙞𝙘 𝙖𝙥𝙥𝙖𝙧𝙖𝙩𝙪𝙨, 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙨𝙚𝙩 𝙪𝙥 𝙝𝙖𝙨 𝙖𝙡𝙧𝙚𝙖𝙙𝙮 𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡 𝙖𝙩 𝙛𝙞𝙧𝙨𝙩 𝙜𝙡𝙞𝙢𝙥𝙨𝙚. 𝘼𝙡𝙩𝙝𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙢𝙤𝙨𝙩 𝙞𝙘𝙚-𝙙𝙧𝙞𝙥𝙥𝙚𝙙 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙞𝙨 𝙧𝙚𝙜𝙖𝙧𝙙𝙚𝙙 𝙖𝙨 ‘𝙡𝙚𝙨𝙨 𝙖𝙘𝙞𝙙𝙞𝙘’, 𝙄 𝙛𝙤𝙪𝙣𝙙 𝙞𝙩 𝙥𝙧𝙚𝙩𝙩𝙮 𝙖𝙘𝙞𝙙𝙞𝙘, 𝙧𝙞𝙘𝙝 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙞𝙩𝙩𝙚𝙧. 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙪𝙜𝙖𝙧 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙖𝙧𝙚 𝙗𝙚𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙩𝙞𝙧𝙧𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙬𝙞𝙡𝙡 𝙗𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙤𝙪𝙩 𝙖 𝙨𝙩𝙧𝙤𝙣𝙜𝙚𝙧 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧.🥛⚗️

1️⃣𝐓𝐡𝐞 𝐋𝐎𝐕𝐄 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐎𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐢𝐜𝐞-𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐇𝐊𝐃 𝟗𝟔愛心窩夫🧇

2️⃣𝐈𝐜𝐞-𝐝𝐫𝐢𝐩𝐩𝐞𝐝 𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐇𝐊𝐃 𝟓𝟖 冰滴咖啡

3️⃣𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨 𝐇𝐊𝐃 𝟑𝟔泡沫咖啡

✅ 咖啡灣 (荃灣千色匯) (荃灣, Tsuen Wan)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯II期地下G30-G33號舖
已經很久很久沒有來這裡吃東西了,這次經過附近就來吃東西吧🙈。店舖環境也是粉粉的裝修,環境舒服不嘈吵,坐了卡位位置挻光猛🤩。這次特意點同一杯飲品,再跟鼠妹🐿拍個前後對比照。相隔兩年,鼠妹🐿也不同了😆。💥燒焦糖燉蛋咖啡 HKD$39,看著賣相就覺得不錯,很喜歡這杯咖啡飲品❤。面頭是燒焦糖燉蛋,味道很香,口感帶點甜帶點脆口。底下的是鮮奶咖啡,咖啡味道香濃,味道不會感到酸😆。💥提子多多輕氣泡 HKD$48,這杯飲品賣相也不錯,還要是漸變層的感覺,面頭還有片小葉作為點綴🙈。攪拌過後味道更好,味道酸酸甜甜很開胃,底下還有椰果肉口感更豐富😚。💥黃金之翼 HKD$52,這個組合很邪惡又吸引🤩,食物是即叫即炸以保持最佳口感。面頭沾滿咸蛋黃醬,雞翼賣相脹卜卜😍。外皮酥脆不太油膩,雞翼有肉汁口感嫰滑,這個咸香味不錯的。💥黑松露溫泉蛋忌廉燴意粉 HKD$68 ,這個黑松露味道很香,面頭還有很多野菌。底下有很多醬汁,把溫泉蛋和醬汁撈到均勻來吃,口感豐富惹味🤤。意粉口感適中,份量挻多的。💥玫瑰士多啤梨窩夫 HKD$82,這個賣相吸睛的甜品,可選擇半份/全份份量。跟朋友分享吃選全份,每一件窩夫也有士多啤梨和忌廉,玫

💥玫瑰士多啤梨窩夫 HKD$82,這個賣相吸睛的甜品,可選擇半份/全份份量。跟朋友分享吃選全份,每一件窩夫也有士多啤梨和忌廉,玫瑰醬鋪在四周,還有兩球雪糕🍨。窩夫口感鬆軟,加上雪糕來個冰火交融的口感挻好🤩。整體味道不太甜,吃完這個很飽😚。

食物選擇多,咖啡和飲品也有很多口味選擇😆,價錢一般。跟餐升級飲品還有折扣優惠,可以便宜一點升級飲品🙈。
2021-03-26
2021-03-27 214 瀏覽
下午閒來無事突然很想吃窩夫,所以在咖啡灣吃下午茶,平日有時不用等位,2人安排坐卡位非常寬敞舒適;然後各點了一份朱古力雪糕窩夫和蟹籽蝦沙律,畢竟單點窩夫太邪惡,所以來一客沙律配黑醋感覺能平衡一點。朱古力雪糕窩夫份量足,不會太甜,每格都有塊香蕉,而且很容易切割,與人分享比較方便;蟹籽蝦沙律純粹是平衡窩夫的健康選擇,蟹籽與蝦配在一起吃口感不錯,但相對窩夫,沙律並不是非常特別,2人把窩夫和沙律全吃完,實在非常滿足!
朱古力香蕉窩夫
蟹籽蝦沙律
2021-03-25
朱古力香蕉窩夫
蟹籽蝦沙律
  • 窩夫系列
2021-03-23 187 瀏覽
上網見到佢嘅三眼仔拉花就吸引咗我過嚟😛Cafe坐得舒服 燈光同環境都好warm🤣Menu就大路野 pasta burger salad等等價錢大部分都below $100 性價比幾高Dinner set 芝士肉醬意粉 $76好多芝士🙈🙈 但係又唔會漏 幾開胃綠茶牛奶+$18三眼仔拉花真係好cute😽😽抺茶比奶味重 有少量回甘軟殼蟹卡邦尼意粉 $98大大隻軟殼蟹~ Carbonara 好creamy仲加咗$18要咗塊雞扒~大大塊小食拼盤 $85幾推薦呢個 有薯條 玫瑰雞翼 山賊雞翼 炸魚 炸地瓜球 同沙律 好豐富🤩玫瑰雞翼甜甜地帶玫瑰香味 山賊雞翼就較惹味 好香孜然粉味其他炸物都唔錯~ 炸魚幾鬆脆最後以waffle作結~
上網見到佢嘅三眼仔拉花就吸引咗我過嚟😛

仲加咗$18要咗塊雞扒~大大塊

小食拼盤 $85
玫瑰雞翼甜甜地帶玫瑰香味 山賊雞翼就較惹味 好香孜然粉味
其他炸物都唔錯~ 炸魚幾鬆脆

最後以waffle作結~

尼間餐廳一直都想去,但各種原因成日食唔到 😂 今次同男友終於一試啦‼️ 佢店舖裝修幾得意,食物飲品感覺好似台式既日系餐廳 😝 仲好多一家大細黎食添 😜下午黎到當然要食lunch set 啦‼️我地order左「蟹肉明太子忌廉意粉」set 配埋餐湯同餐飲🍝另外試埋「咖啡灣早餐」同「綠茶牛奶」🥓🥚🍵推介/意見‼️(5隻🐻最高分✨)✨「蟹肉明太子忌廉意粉」 🐻🐻🐻🐻正常發揮‼️ 佢既明太子醬汁都算幾濃郁帶鮮味 😋 而且蟹肉同其他配料都算好足料 🦀 愈食愈好味✨✨ 「咖啡灣早餐」 🐻🐻🐻🐻其實即係All Day Breakfast 🤣 足足有9樣食材係裡面 🤪 最鍾意裡面既煙三文魚、黑松露滑蛋同炒菇 👍🏻 不過蒜蓉包嘅味道有啲特別 🤔 薯餅好細塊 🥺✨ 「綠茶牛奶」🐻🐻🐻🐻可愛既三眼仔造型一定會加唔少分啦 😂 味道正常啦 🍵 綠茶飲到最後都算濃郁,不過影得太耐涼左少少 😝 價錢‼️$88 「蟹肉明太子忌廉意粉」lunch set$92 「咖啡灣早餐」$36 「綠茶牛奶」

推介/意見‼️(5隻🐻最高分✨)

✨「蟹肉明太子忌廉意粉」 🐻🐻🐻🐻

✨ 「咖啡灣早餐」 🐻🐻🐻🐻

✨ 「綠茶牛奶」🐻🐻🐻🐻

價錢‼️
$88 「蟹肉明太子忌廉意粉」lunch set
$92 「咖啡灣早餐」
$36 「綠茶牛奶」

• 咖啡灣早餐
2021-03-20 191 瀏覽
🌟Cafe Swan咖啡灣🌟係荃灣已經開左一段時間,長期都有捧場客,全因為食物質素夠高,與朋友相聚食下tea去呢度就最啱。今日就約左朋友去食lunch relax下......環境都幾濶落,枱與枱之間嘅私隱度都幾高,坐得幾舒服。✴朋友先揀左個湯🥘,黑白松露香濃蘑菇湯,一上枱隨即聞到松露嘅香味,入面有蜆肉,口感好滑好濃郁,啖啖松露香。✴小食就揀左牛油香草蜆,蜆肉份量好多又大隻,食蜆最怕有砂,呢碟完全無砂,蜆肉湯浸左少許菠菜,清湯夠曬清甜,連湯都飲埋啊!✴我就揀左我最鐘意嘅海蝦蟹子沙律🥗,可以揀黑醋/芝麻/凱撒醬,我揀左黑醋。又係大大碟,沙律菜好新鮮,面頭鋪滿蟹子,仲有幾隻爽口大蝦,每啖沙律菜都食到蟹子,好正啊!✴另一款夠邪惡嘅小食就U.F.O小食拼盤,夠曬豐富。有皇牌嘅桂花蜜雞翼, 蜜糖雞翼, 煙靭嘅紫薯波波, 薯條, 炸魷魚仔, 炸魚,有沙律菜中和番食炸物嘅罪惡感。款款都食停唔到口 ~🍹飲品呢…我揀左洛神玫瑰烏龍茶,顏色好靚,上層係洛神花茶,下層係玫瑰烏龍,好有茶香味。朋友就揀左熱帶森林水果茶,裡面有新鮮藍莓同士多啤梨,帶點玫瑰茶香,茶味香濃。輕輕鬆鬆,傾下講下又一個下午喇 !!

環境都幾濶落,枱與枱之間嘅私隱度都幾高,坐得幾舒服。

輕輕鬆鬆,傾下講下又一個下午喇 !!
2021-03-19 1263 瀏覽
自從搬咗去東九龍,#小秘書 都好少會過嚟 #荃灣 呢一邊👉🏻👈🏻 不過有啲嘢食慣用慣,就算 #千里迢迢 點都要走一轉先至舒服😅 咁啱呢兩日收到個商場嘅宣傳短訊,話有張生日coupon要我去荃灣拎... 哈哈 機會嚟喇💨💨 好耐冇shopping嘅我,呢日特別爽手🛍 既然咁開心,梗係要食餐好㗎啦🤤路過 #千色店 嘅後門,原來呢度開咗間 #咖啡灣 我都唔知道,見餐廳門口童話式嘅裝修咁特別,我又點捨得唔入去幫襯吖😉 餐牌上嘅食物色彩繽紛,搞到一向有選擇障礙嘅我,翻睇又翻睇幾轉先搞得掂😅 我order咗個 #芝士龍蝦汁海鮮飯,另外加個 #牛油香草煮蜆 做 #小食🤤 我都知份量係多咗啲嘅,不過一講到 #海鮮,我真係忍唔住口😉 個飯充滿 #海鮮、#龍蝦 嘅味道,而且材料亦都好豐富,有 #大蝦、#蜆、#帶子... 口感大滿足🤤 講到個 #牛油蜆,份量比我想像中多一倍,用嚟煮蜆嘅 #湯汁,充滿濃濃嘅 #牛油 味道,裏面加埋 #洋蔥 同 #芫荽 特別香口🤤最後我仲飲咗杯 #侍應哥哥 推介嘅 #熱朱古力 做 #甜品... 雖然碟飯同啲蜆都食唔晒,不過我都覺得自己嘅選擇冇錯😉 呢排日日都咁忙,Work Ha

最後我仲飲咗杯 #侍應哥哥 推介嘅 #熱朱古力 做 #甜品... 雖然碟飯同啲蜆都食唔晒,不過我都覺得自己嘅選擇冇錯😉 呢排日日都咁忙,Work Hard嘅同時,間唔中Eat Hard都應該啦🤣🤣🤣
2021-03-18
$244 (其他)
2021-03-11 499 瀏覽
打開menu, 見到有頁寫住康復香港餐~ 係set黎既,可以揀一款主食,包餐湯&飲品~ 蘑菇忌廉湯有點怪怪的味道,口感少少濃稠,但味道有D淡,唔太中意飲。香辣蒜香凡立貝意粉大大粒凡立貝擺落口,醬汁入味同時又好有口感。意粉口感硬身唔會太淋,係我 滿意嘅硬度。食完好飽好飽好飽!! 和風芥末雞漢堡侍應拎到上黎見到好大碟呀~  漢堡皮脆厚度十足! 雞扒都煎得啱啱好,朋友一個人一碟都食唔哂~綠茶牛奶綠茶有點苦,最吸引都係個賣相,拎黎打卡都ok嘅,但就不要太大期望喇~
打開menu, 見到有頁寫住康復香港餐
~ 係set黎既,可以揀一款主食,包餐湯&飲品~
蘑菇忌廉湯

有點怪怪的味道,口感少少濃稠,但味道有D淡,唔太中意飲。
蘑菇忌廉湯

2021-03-08
  • 香辣蒜香凡立貝意粉
  • 和風芥末雞漢堡
2021-03-09 313 瀏覽
咖啡灣呢間cafe由出面睇已經覺得好吸引,大大隻天鵝🦢係門口到,真係見到都少女心爆發😍😍呢間除左裝修靚之外,嘢食都幾唔錯,食過佢平日既lunch menu,啲意粉幾抵食☺️今次去就食左佢既窩夫🧇  1⃣️黑魔王曲奇窩夫($82)個樣好打卡able🤩即叫即焗,送到上黎仲熱辣辣,窩夫每一細塊上面都有粒細細粒既oreo,成個窩夫上面仲有兩球雪糕🍦  不過我覺得呢個窩夫聞落就好香,食落就有啲太乾,同埋冇乜蛋香,都係睇好過食,有啲失望😔  下次再黎都係食翻正餐好la🙁
1⃣️黑魔王曲奇窩夫($82)