2024-05-27 0 瀏覽
好耐之前已經想試,不過次次都係午巿後,見裏面一係無人,一係職員休息緊都唔係咁想入去打擾。今日又係午巿後,經過見裏面有客人,喺門口望望下有職員問幾位,終於可以試到喇,入去餐廳見到原來餐廳同隔離日式火鍋店係互通。單點小食:炸餃子5件,幾香脆。唐揚炸雞6件,外脆內滑。鰻魚牛舌丼溫泉蛋套餐,牛舌雖然薄,但都好嫩,鰻魚都幾厚肉。和風牛肉鰻魚丼溫泉蛋套餐。照燒雞烏冬溫泉蛋套餐,雞肉可以,烏冬滑嘅。+$16Asahi啤酒

單點小食:
炸餃子5件,幾香脆

唐揚炸雞6件,外脆內滑

鰻魚牛舌丼溫泉蛋套餐,牛舌雖然薄,但都好嫩,鰻魚都幾厚肉

和風牛肉鰻魚丼溫泉蛋套餐。

照燒雞烏冬溫泉蛋套餐,雞肉可以,烏冬滑嘅。

+$16Asahi啤酒

2024-04-29
名代宇奈係日本一間極出名既平民版既炭燒鰻魚飯店,嚟到香港開店之後又貴又唔好食鰻魚重鰻魚一啲炭燒味都無,鰻魚唔熱,只靠鰻魚汁增強味道,而且米飯一啲都唔軟熟,價錢亦貴過日本一倍,性價比極低

2024-04-02
2024-02-22 186 瀏覽
第一次光顧呢間嘢午市時段開始不久就來到,所以不用等位,店員好熱情介紹有咩食,最後點左鰻魚飯3食,有就咁食,茶漬,同埋撈Wasabi鰻魚飯3食份量好少鰻魚好少,切粒上,食完完全唔夠飽,性價比麻麻仲要再出去其他地方食甜品
第一次光顧呢間嘢
午市時段開始不久就來到,所以不用等位,
店員好熱情介紹有咩食,
最後點左鰻魚飯3食,
有就咁食,茶漬,同埋撈Wasabi
鰻魚飯3食份量好少
鰻魚好少,切粒上,食完完全唔夠飽,
性價比麻麻

仲要再出去其他地方食甜品

鰻魚飯三食
2024-02-21
2024-01-23 205 瀏覽
秋葵鰻魚丼($72) ●●●◐○🥣跟赤味噌湯🥒雖然我鍾意食秋葵,但我發現秋葵同鰻魚唔係太夾🫢因為兩樣都係質感偏腍,而且秋葵味會俾甜醬油蓋過晒🐟肉唔厚;唔係好感受到炭燒香⋯⋯如果係普通日本菜舖賣嘅鰻魚絕對接受,不過感受唔到「專門店」嘅工藝🍚飯煮唔熟,我哋聽到隔離枱都噉講✍🏻 題外話:天婦羅唔差,炸漿夠薄,有驚喜🍤牛脷冇乜味📍名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店💰: ●●●◐○環境、服務:●●●●○
秋葵鰻魚丼($72) ●●●◐○
🥣跟赤味噌湯

🍚飯煮唔熟,我哋聽到隔離枱都噉講

✍🏻 題外話:天婦羅唔差,炸漿夠薄,有驚喜🍤牛脷冇乜味

📍名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店
💰: ●●●◐○
環境、服務:●●●●○
2023-11-02 321 瀏覽
本來想試隔離嘅上海菜,呢小兒堅持去呢到食,作為寶媽寶爸,我哋當然就佢啦。點咗:香蒜豚肉飯 (L, $68):啲飯好香牛油蒜香味,基本上每粒飯都沾到個香蒜汁,好惹味。豚肉就正正常常,冇咩特別。L size真係好大碗,飯多料多,包食飽。炸雞飯 (M, $78):唔太記得個名,好多炸雞,新鮮滾熱辣上枱,雞肉唔怕嚡口同乾,就係正正常常咁嘅味道,冇特別驚喜。兩大一小,兩碗飯已經好飽了。餐廳唔算坐得舒服,雖然都有sofa位,但枱與枱之間嘅距離唔闊。

點咗:

2023-10-28
【106】 用家自費分亨,不是打手!Walk In 唔駛等,3成滿。5️⃣0️⃣CP值,2023/7/25/二/13:08,平日午餐時間,特價優惠後2人埋單$184,平均每人$92。店在商場當眼位,唔難搵。路過見到做特價優惠,又唔駛等位,入去試下。店裝修有特色,空間不算大,但坐得算舒服,感覺也乾淨,落單快,但上菜算慢,要追,見後來嘅客都有得食,應該漏單,冇乜客都咁混亂,食物不夠溫度,人均92,附近太多選擇,應該不會再去。6️⃣0️⃣鰻魚重$98,味道ok嘅,如果唔係不夠温度,可以講完全冇温度,暖小小應該好味啲。3️⃣0️⃣跟餐有幾好味嘅湯及非常求其嘅小食,加$轉罐裝飲品。5️⃣0️⃣鰻魚牛舌丼$98,一樣温度不足份量更不足,牛舌好乾又薄,同門口推介相片非常大分別。
【106】 用家自費分亨,不是打手!
Walk In 唔駛等,3成滿。

2023-07-31 352 瀏覽
突然好想食鰻魚飯,經過見到呢間餐廳做緊優惠,午市第二位半價,所以就即刻黎試下😎我地叫左1️⃣鰻魚重上💰138鰻魚係炭燒嘅,上臺已經聞到香味,另外鰻魚重嘅鰻魚份量足夠,食落口外脆內軟,入口滿足,非常厚肉,魚油甘香。另外米飯都係用番日本飯,黏度夠,沾滿鰻魚醬汁,好好食😋2️⃣鰻魚牛舌丼💰98想一次過食到鰻魚同牛舌,所以叫左呢款,牛舌係薄身,鹽燒過,味道OK,但係份量唔夠多,鰻魚厚身好食,如果份量多啲更好,所以下次會食番鰻魚重上,因為份量好足夠🫣3️⃣明太子芝士玉子燒💰58蛋香夠濃味,食落清甜,加埋唔太咸嘅明太子醬,呢個組合一定好食😋消費價錢:2人💰245,人均💰122.5結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳名稱:名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店 (東港城) (將軍澳)餐廳地址:將軍澳重華路8號東港城1樓196號舖

我地叫左
1️⃣鰻魚重上💰138

2️⃣鰻魚牛舌丼💰98

3️⃣明太子芝士玉子燒💰58

消費價錢:2人💰245,人均💰122.5

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

餐廳地址:將軍澳重華路8號東港城1樓196號舖
2023-07-29 266 瀏覽
來吃日牛,看到了隔壁的這家突然想吃鰻魚飯,吃完後真的很後悔進來…🌟鰻魚牛舌丼 💰98鰻魚丼68,由此估計這幾片牛舌要30🥲鰻魚烤焦的地方都苦了,米飯和鰻魚各論各的,真的還不如去一田買鰻魚再配個飯。牛舌還可以🌟炸雞 💰48不是那種裹麵粉炸的,朋友說趁熱吃有姜味,勉強可以🌟薯仔芝士年糕 💰38熱乎軟糯,好吃的熱量炸彈還有,店員沒有給我們上配套的小菜,只有湯,還是隔壁桌提醒我們的,體驗太不好了,不會再來

🌟鰻魚牛舌丼 💰98

🌟炸雞 💰48
不是那種裹麵粉炸的,朋友說趁熱吃有姜味,勉強可以

🌟薯仔芝士年糕 💰38
熱乎軟糯,好吃的熱量炸彈

鰻魚牛舌丼
炸雞
薯仔芝士年糕
2023-07-22
$127.63 (午餐)
2023-07-16 233 瀏覽
週末,又是一家大細出街吃吃喝喝的好時機了。這次,一家人經由坑口出街。突然,太家都想先在坑口行下街食下野之後再出發。所以,一家人一落小巴,就上去逛商場。那天,太太就帶阿女去吃甜品,而我就帶阿仔去吃好一點,獎勵一下大家。最後,我們選中了《名代宇奈とと》,一間日本過江龍的鰻魚飯店,食返個美味的鰻魚丼。定食,就會包一個赤味噌汁同漬物。說味噌汁,若是用上了赤味噌來製,豉味絕對是更香濃。而《名代宇奈とと》的赤味噌汁就的確是達到了豉味香濃這一點,而且用的麵豉也夠多,濃濃香香的,令人滿意。加了一個海老天婦羅作為小食。雖然,這不是一個很出色的天婦羅,但蝦 (也就是海老),夠甜夠味道,肉身也夠嫩滑,小朋友好喜歡。尤其是年紀更小的女兒,已經幫我們消滅了兩隻蝦蝦。仔仔,吃來吃去都是日式牛肉飯,所以一按就按了這一個溫玉牛肉丼。出來的丼飯,充滿了牛肉啊。兩兄妹分來吃都唔會被妹妹投訴說沒有肉。牛肉的質素高,香嫩可口。搞爛了溫泉蛋之後,吃入口更多添了一個 creamy 的口感。水準高的一個牛肉丼。既然來到了一間鰻魚飯的專門店,當然至少要點一客他們的招牌食品啦。計過自己的食量,我點了鰻魚重上這一個 size 的鰻魚飯。
既然來到了一間鰻魚飯的專門店,當然至少要點一客他們的招牌食品啦。計過自己的食量,我點了鰻魚重上這一個 size 的鰻魚飯。即燒,燶燶地的鰻魚,再加上又濃又香甜的醬汁,真是美好。故意地選擇了多汁,令大多數的汁滲入了米飯之中,這樣,成個丼就會充滿薯照燒醬同魚肉香味。吃過此飯,是12分的滿足啊。
唔算貴,而且食物的水準又夠高,絕對是開心的一個午餐。喜歡吃鰻魚飯的你我,這《名代宇奈とと》是值得推介的。
2023-07-03 196 瀏覽
食物質素:飯太濕了,鰻魚又太乾了,比日式超市打包好的還要差。環境:店舖小,空間非常窄,所以頗嘈吵。服務質素:惡劣,帶位的女士沒有禮貌,令我們以為自己去了街邊茶餐廳。要知道餐牌上的價格和茶餐廳很大分别,一人用饍也接近$200了。門外排隊情況:在周日黃金晚餐時段,也没有排隊的情況。建議:眼見名代鰻魚飯已經有三所分店關閉,不是沒有原因的。公司應確保食物質素之餘,亦要做好樓面培訓,尤其是帶位女員工,她足以趕走多多少少的潛在顧客了。
環境:店舖小,空間非常窄,所以頗嘈吵。
門外排隊情況:在周日黃金晚餐時段,也没有排隊的情況。
2023-07-02
2023-03-22 467 瀏覽
雖然已經開關,但要去日本都唔係咁易。一直都試下日本嘅鰻魚飯,既然短期內都去唔到日本,咁唯有喺香港試啦。到店嘅時間約3點,所以無客,得返幾個侍應。今次試左呢間嘅鰻魚重 上,份量足,炭燒味只有入口果下,但整體係好味嘅。

到店嘅時間約3點,所以無客,得返幾個侍應

2023-03-21
  • 鰻魚重
2022-11-03 686 瀏覽
突然之間好掛佳日本鰻魚飯,行行吓東港城,見到呢間日本出名嘅鰻魚飯,即刻心心眼😍鰻魚重上$138、鰻魚重$98佢哋嘅鰻魚係用炭燒,喺舖頭已經聞到非常香嘅炭燒鰻魚味!鰻魚燒到外脆內嫩,鰻魚個香味出晒嚟!加埋鰻魚汁同日本米飯食,超好味!❤️

鰻魚重上$138、鰻魚重$98

鰻魚重上
2021-12-03
鰻魚重上
2022-10-26 524 瀏覽
好掛住日本的鰻魚飯🍱,經過哩頭,就黎到東港城名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店搵野食,星期六晚飯時間八點左右都唔算多人,唔使等就可以即時入座。SCAN QR CODE 就可以直接落單,好方便。枱面上放有漬青瓜🥒,爽脆又開胃。由於午餐吃得太飽,我地只係點左一個鰻魚飯三食,兩串烤鰻魚肝🍢同埋一碟鰻魚玉子燒。鰻魚飯三食 ($88) (⭐️⭐️⭐️)仲記得三年前喺日本食過鰻魚飯三食,真係一試難忘!三食的意思就係先將鰻魚飯分成四份,一份係直接原汁原味食,另一份就加配料(如WASABI),第三份就加入茶漬🫖,而最後一份呢……就係跟你的喜好揀返你鍾意的食法。點餐的時候可以點”加飯🍚” & “加汁”,不過我地加完都覺得唔太夠汁。鰻魚算得上肥美,但略嫌燒得唔夠,同埋切得太細件。個飯就煮得啱啱好,唔會太淋,加入茶漬一齊食都仲可以咬到粒粒分明。整體來說,同日本的質素有啲距離,不過以哩個價錢來說,性價比都高。鰻魚肝串 ($28/一串 (⭐️⭐️⭐️)第一次食鰻魚肝,帶有微苦旳甘香,柔滑綿密的肝與脆彈的腸有著不同層次的口感,好特別。鰻魚玉子燒 ($68) (⭐️)賣相一般的鰻魚玉子燒,玉子都算做到厚身,但蛋味唔太出,亦都食唔到佢有

鰻魚飯三食 ($88) (⭐️⭐️⭐️)

仲記得三年前喺日本食過鰻魚飯三食,真係一試難忘!

鰻魚肝串 ($28/一串 (⭐️⭐️⭐️)

鰻魚玉子燒 ($68) (⭐️)

賣相一般的鰻魚玉子燒,玉子都算做到厚身,但蛋味唔太出,亦都食唔到佢有吸收到鰻魚的精華,而鰻魚的份量又唔夠,哩個價錢來說偏貴,性價比低,整體來說就不太推介了。
忽然好掛住日本鰻魚飯,咁啱坑口東港城有間名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店 鰻魚料理製作需時,不過 lunchtime 無咩人等位, 所以不用等足 20 分鐘鰻魚重 上鰻魚好大,有少少細骨肉質軟淋,不結實,魚油好正可以加山椒粉不過餐廳用的山椒粉都不及京都有間專賣調味粉咁正下次去京都,一定要買多少少山椒粉女仔自己一個食,食完超級飽至於鰻魚飯的米,份量好多 🍚已經叫左多鰻魚醬汁,不過唔夠用來撈飯飯粒感覺用多咗水,比較濕聽講可以加底,不知道有無得少飯
鰻魚重 上

鰻魚好大,有少少細骨
肉質軟淋,不結實,魚油好正

可以加山椒粉
不過餐廳用的山椒粉都不及京都有間專賣調味粉咁正
下次去京都,一定要買多少少山椒粉

女仔自己一個食,食完超級飽

至於鰻魚飯的米,份量好多 🍚
已經叫左多鰻魚醬汁,不過唔夠用來撈飯
飯粒感覺用多咗水,比較濕
聽講可以加底,不知道有無得少飯
2022-08-10 658 瀏覽
想起了鰻魚飯,附近又剛好有一間,便來試一試。餐廳在比較不顯眼的商場巷內,我們也找了一點點時間,其實只是在牛涮鍋隔離🤪小小的一間,堂食位置也不算多,晚上6時半不用排隊,在門口已見到有一間放有炭爐的炭燒房😋急不及待入去就坐。我跟友人一共叫了兩個飯。先來兩碗赤味噌湯及漬物。味噌湯足料,咸咸的,豐富的味噌味,不錯。鰻魚飯。三食這飯令我想起了名古屋的鰻魚飯,有三種吃法,原味,配料,茶漬。先嘗原味,鰻魚肥美,鮮嫩,有魚香味,配上鰻魚汁加一口珍珠米,韻味猶存,再來嘗配料,其實是加一口芥末,這吃法令味道清新了,減了膩,最後再嘗茶漬,在茶壺中是高湯,放飯加湯再加芥末,這是我三種吃法中最喜歡的一種😋,高湯鮮味,芥末清新,白飯軟糯,加上肥美多汁的鰻魚,唯一就是覺得這鰻魚不太有炭香味。朋友的鰻魚重這鰻魚的確是炭燒了、由店員上菜已聞到炭燒香,偷吃了一口,比我那個鰻魚更肥更香,齒頰留香,可能是別人飯香,我下次也會嘗這個😋
想起了鰻魚飯,附近又剛好有一間,便來試一試。
鰻魚飯

我跟友人一共叫了兩個飯。先來兩碗赤味噌湯及漬物。

味噌湯足料,咸咸的,豐富的味噌味,不錯。

鰻魚飯。三食

朋友的鰻魚重