2022-07-04 54 瀏覽
之前聽朋友推介,在油麻地有間食物素質不錯的台式餐廳 ,而且價錢唔貴。今次特登來試下。一進餐廳,聽到循環不斷地播放台灣歌手的歌,令人彷如置身於台灣。我點左紅燒牛肉麵(轉新竹米粉)湯底係正宗的台灣牛肉湯味道,充滿濃厚醬香和有淡淡的藥材味,還有淡淡的牛骨香。麵底我揀左新竹米粉,都幾掛湯。配合濃郁的湯底,再加上牛肉份量頗多,性價比都算高!但係朋友話其實牛肉麵搭配台灣手工刀削麵會更好食。我個人唔鐘意太粗的麵條。朋友點左番茄豬軟骨麵湯底係好亮眼的紅色,讓人覺得好健康!朋友話湯底番茄味好濃郁,可以感覺得到係真材實料熬製。豬軟骨燜得好淋,都幾入味。我下次都有興趣試下!跟餐飲品部分,我點左熱奶茶,唔洗加錢。朋友點左胚芽奶茶,加$3。我覺得奶味重左DD,算係中規中矩,勝在性價比好高。這間台灣餐廳,我覺得幾抵食

我點左紅燒牛肉麵(轉新竹米粉)

朋友點左番茄豬軟骨麵

這間台灣餐廳,我覺得幾抵食

2022-07-04
2022-06-25 94 瀏覽
一日經過油麻地,見到呢間台式野諗住試下,叫了一份蛋卷,一份肉燥飯同一份小食併盤,蛋卷味道不過不失,但份量偏細,而小食併盤味道一般,肉燥飯都是一般,但待應態度很差,好像想快點趕我們走一樣,感覺很差
2022-05-06
2022-06-22 63 瀏覽
受疫情影響,差不多三年都沒有去旅行,以前經常快閃台灣旅行。突然好懷念台灣食品,就即刻相約朋友到台食館食餐台灣菜。我哋點左紅燒牛肉麵同鹽酥雞滷肉飯share紅燒牛肉麵麵條可以選擇細麵或手工扁面。由於我喜歡麵條比較寬一點,所以選擇手工扁面。湯頭很濃郁,加入牛肉,胡蘿蔔和酸菜等配料。很欣賞手工扁面的麵條質感,口感Q彈,但同時吸收了湯頭的精華。這家牛肉麵湯底有藥材味,加上紅燒味,都幾特別鹽酥雞滷肉飯,雞肉好厚身,外皮炸得香脆可口,咬落肉質十分嫩滑!都有驚喜,因為之前食過其他家鹽酥雞,有d雞肉比較乾。滷肉肥瘦適中,唔會過鹹,肉汁撈飯食都唔錯。飲品我哋點做兩杯珍珠奶茶,味道中規中矩,未有驚喜想念台灣味道的朋友,如果途徑油麻地,也不妨去試下。味道ok,價錢唔貴,都算性價比高!
受疫情影響,差不多三年都沒有去旅行

我哋點左紅燒牛肉麵同鹽酥雞滷肉飯share

鹽酥雞滷肉飯

飲品我哋點做兩杯珍珠奶茶,味道中規中矩,未有驚喜

2022-06-09
鹽酥雞滷肉飯
2022-05-27 129 瀏覽
早排去咗呢間食滷肉飯,本身以為實無死啦,點知超級伏,啲肉冇一粒完整,仲要好大陣豬騷味🥲🥲🥲叫咗杯蜂蜜綠茶,偏甜但係都不過不失。重點係啲店員好嘈,喺收銀嗰邊嘅侍應喺度同廚房隔離嘅侍應傾計,仲要唔止一兩句。另外,安排都唔好,掃完針卡之後,店員之間嘅溝通又唔好,第二個喺我睇完餐牌準備叫嘢食嗰陣又再掃多次😂真係唔好去呢間餐廳,滷肉飯都整得唔好味,啲店員又超級嘈,成餐飯聽佢哋嗌嚟嗌去😌真心唔好去呢間
2022-03-26 189 瀏覽
台式下午茶@台食館再次見到$38 下午茶,有主食,三款小食+飲品揀左小碗滷肉伴麵+$2: 材料豐富,滷肉、青瓜、花生、菜甫,不過味道差d,只覺得好油但冇味酥彈花枝丸:正常夠熱,唔算好粉但稱不卜酥彈甘梅地瓜:外脆內綿,地瓜條面灑上梅粉,yummy墾丁蝦捲: 香脆,似炸魚旦古早味冬瓜露+$5:可能因為要左少冰少甜,冬瓜露極淡,賣相差,飲落淡如水,仲要加$5,差店環境一般,有裝修但難影,店員們故大聲閒話家常,不太like
台式下午茶@台食館
再次見到$38 下午茶,有主食,三款小食+飲品
揀左

酥彈花枝丸:正常夠熱,唔算好粉但稱不卜酥彈
甘梅地瓜:外脆內綿,地瓜條面灑上梅粉,yummy
墾丁蝦捲: 香脆,似炸魚旦
2022-02-11 184 瀏覽
話說琴日同朋友買走外賣,我嗌左紅燒牛肉魯肉拌麵,我朋友嗌左魯排骨魯肉拌麵,拎咗返去先發現魯排骨拌麵變咗酥炸豬扒,都唔緊要嘅🤔咪照食囉我個紅燒牛肉就一般,但係個麵係超級勁難食,個麵林到就黎爛咁樣,又無味,求其喺隔離擺啲花生酸菜等等就當拌麵,從來冇食過啲咁難食嘅食物,完全中伏,仲要68蚊一個餐,完全唔值樓下講得好啱,真心諗呢個香港仲有冇一間台灣菜係可以難食過佢!真係搞唔掂! 😩😩😩我懷疑係咪只要煮得熟食物就可以開餐廳,仲要有三間分店,完全諗唔明!簡直係世界級災難嘅台灣菜鋪頭
簡直係世界級災難嘅台灣菜鋪頭
外賣自取
2022-02-06 303 瀏覽
契囡今想食台灣野所以今次揀咗呢度這裏星期日暫停午餐要散叫的今日揀咗麻辣牛肉麵這個不錯成碗清晒👍👍滷大腸滷肉拌麵食曬成碗感覺有啲漏烤小香腸蛋餅味道不錯❤️而且仲可以飲珍珠奶茶😍契囡今日大滿足😋
契囡今想食台灣野
而且仲可以飲珍珠奶茶😍
契囡今日大滿足😋

2022-01-02
2021-12-20 233 瀏覽
好難食呀,d飯淋到粥咁,d滷肉碎爛哂無粒原整,個奶茶勁怪味,有浸中藥涼茶味唔識形容,究竟落左d咩?第一次飲到咁既味道奶茶,要倒啦真係,驚會肚痛豬軟骨ok,其他賣相伏味道好一般,好求其🤦🏻‍♀️

要倒啦真係,驚會肚痛

豬軟骨ok,其他賣相伏味道好一般,好求其🤦🏻‍♀️
本来想尝试他家红烧牛肉面,后来一忙活,忙活到赶上了他家下午两点半开始的下午茶,下午茶价格合适,一碗小碗卤肉清汤面,一小份小食套装,和一杯热乎的茉莉绿妍总共不到四十港币,卤肉的肥肉和瘦肉,分层有点明显,要不是喝汤才发现瘦肉都碎了且沉底了。
2021-11-29
2021-11-24 184 瀏覽
以台灣美食來說,相比之下,真係普通過普通。👉招牌紅燒牛肉麵($59)。湯底可以,叫做幾順喉,麵是濶扁麵,煙韌有囗感,不喜歡這種麵質的朋友記得轉新竹米粉。可是牛肉(牛肋條)甚差,又鞋又韌。👉起司肉鬆蛋餅($36)。餡料不是很多,幸好餅皮煎得唔錯。這個幾好吃。👉小份大腸米線(+$15)。大腸夠腍入味,但湯底較淡,不惹味,加醋後味道奇怪。👉鹽酥雞(+$18)。普普通通,炸得幾乾身但雞肉不嫩不滑。👉醇香奶茶($0)和台灣咖啡(+$3)。唔錯,尤其咖啡好飲。整體抵食,但不足以吸引我有下次。
以台灣美食來說,相比之下,真係普通過普通。

起司肉鬆蛋餅

大腸麵線

👉鹽酥雞(+$18)。普普通通,炸得幾乾身但雞肉不嫩不滑。
鹽酥雞

整體抵食,但不足以吸引我有下次。
2021-11-24
起司肉鬆蛋餅
2021-10-30 243 瀏覽
星期六油麻地晏晝三點依然係全部餐廳都排緊隊所以我哋就隨便揀咗一間空嘅入去我叫咗麻醬雞絲拌麵朋友叫左鹽酥雞扒滷肉便當我覺得個麻醬雞絲拌麵有啲鹹同埋有啲膩好彩佢唔係太大碗 食咗三個鐘頭之後都仲係嗰陣味個便當超大份啲滷肉好好食有四五塊好大舊嘅鹽酥雞扒不過啲飯真係好多完全食唔晒我哋仲嗌左一份芥末炸雞蛋餅個蛋餅係凍嘅 完全唔推介可以慳返$36我朋友嗌咗一杯熱奶茶水平之上嘅熱奶茶我嗌左水蜜桃綠茶唔會係好假嘅水蜜桃味綠茶味會重啲都OK好飲不過冇咩特別應該唔會特登去食
星期六油麻地晏晝三點
唔會係好假嘅水蜜桃味
綠茶味會重啲都OK好飲
不過冇咩特別應該唔會特登去食
2021-10-14 290 瀏覽
好味指數😋😋回頭指數 ⭐️開心指數🤗夜晚要去油麻地,只有35分鐘食嘢時間,一出地鐵站就求其入咗一間食!🍴珍珠奶茶(+$10)阿姐一放低,咦!點解咁深色嘅?個外觀咁奇怪嘅?因為朋友係叫胚芽珍珠,另一個朋友係冇叫珍珠嘢,我就知呢杯係我叫㗎啦~ 一飲… 中伏!我好肯定呢杯嘢係落唔夠奶,所以咁深色!個茶底嚡到爆!仲要勁多冰!個珍珠係比較細粒… 痴埋一堆堆(即係放得太耐!)仲要好硬(即係煮唔夠時間)!成杯係嚡嘅茶水仲要唔夠奶,珍珠又唔掂,真係堅難飲!🍴麻醬雞絲麵($45)都幾多雞絲,麻醬個味都唔錯,敗筆係個麵煮過龍,好淋好黐口,唔掂!🍴甜不辣($30)呢個外脆內軟糯,煙煙韌韌,好味!好味指數係完全歸功於個甜不辣!呢間店又可以響呢區剔除!
好味指數😋😋
回頭指數 ⭐️
開心指數🤗

🍴珍珠奶茶(+$10)

珍珠奶茶

🍴麻醬雞絲麵($45)

麻醬雞絲麵

🍴甜不辣($30)
呢個外脆內軟糯,煙煙韌韌,好味!

甜不辣

好味指數係完全歸功於個甜不辣!呢間店又可以響呢區剔除!

它已經成為唯一一間我永遠都唔會再幫襯嘅餐廳!!!🙅‍♀️當日去到油麻地…突然好想食台灣菜…見到呢間台式餐廳喺地鐵站附近…咁就入咗去試吓!!當日點咗夜市香腸滷肉便當同台灣熱咖啡($53)整體賣相係ok嘅…當我用匙羹將滷肉汁同白飯拌勻嘅時候…我開始聞到一股🐷臊味…我當時有鼓起勇氣去試吓(呃自己可能食嗰陣冇咁大陣味🙈)…但係我食咗兩啖都要放低…因為真係接受唔到嗰種🐷臊味…跟住我唯有試吓個香腸…正常嘢…不過唔係我鍾意嘅味道!!我最後只係食咗飯旁邊嘅🥦同整餐我唯一可以接受到嘅台灣熱咖啡☕️!!
它已經成為唯一一間我永遠都唔會再幫襯嘅餐廳!!!🙅‍♀️
當日點咗夜市香腸滷肉便當同台灣熱咖啡($53)
2021-09-22
下午茶
🔗 台食館-🍅 番茄豬軟骨麵 $59🔎 粗麵煙韌彈牙;茄湯普通,僅有罐頭湯的酸味;豬軟骨煮得過老,肉質略嫌粗嚡。-🍜 滷豆腐滷肉拌面 $50🔎 滷豆腐有嚼勁,份量頗多;配上滿滿榨菜、花生、滷肉,味道豐富而不感油膩。-🍱 香酥綜合便當 $65🔎 炸物很豐富,惜味道麻麻。台灣腸過多鹽酥粉,味道太重,過猶不及;鹽酥雞亦炸得太乾;唯魷魚酥口感彈牙,滷肉飯也很足味。-🍞蜜紅豆芋泥吐司 $38🔎 因吐司賣相而入去幫襯,但大感失望。吐司烘得幾脆,但食用時已放涼;芋泥雖然好多,但芋頭味很淡,完全被紅豆的甜味蓋過。-🍖 鐵路滷排骨滷肉便當 $53🔎 滷排骨鹹味恰到好處,口感酥脆。-🧸 BB熊珍珠髒髒乳 跟餐+$29🍖 醬軟骨滷肉便當 $53
🔗 台食館
🍅 番茄豬軟骨麵 $59

🍜 滷豆腐滷肉拌面 $50

🍱 香酥綜合便當 $65

🍞蜜紅豆芋泥吐司 $38

🍖 鐵路滷排骨滷肉便當 $53
🔎 滷排骨鹹味恰到好處,口感酥脆。

🧸 BB熊珍珠髒髒乳 跟餐+$29

🍖 醬軟骨滷肉便當 $53
2021-09-08 135 瀏覽
琴日喺油麻地搵食見到有台灣野就去試吓 價錢又好優惠 叫咗個蛋餅 同埋地瓜菜 仲有鹽酥雞魯玉撈麵張相唔係偷圖 係我自己覺得太難食直接upload咗 IG個蛋餅凍㗎 地瓜菜又老又喊 然後上面又有一啲一粒粒嘅魯豬肉,我究竟食緊啲乜嘢?然後個鹽酥雞冇味同埋好似食緊一粒粒嘅擦子膠咁,好恐怖個撈麵一pat pat 我食唔出係咩味道 感覺似花生醬溝唔知乜嘢撈埋,點解可以咁難食最後我連飲品都冇叫因為我估計都會好難飲,真係唔好貪平 omg
琴日喺油麻地搵食見到有台灣野就去試吓
價錢又好優惠
叫咗個蛋餅 同埋地瓜菜 仲有鹽酥雞魯玉撈麵
張相唔係偷圖 係我自己覺得太難食直接upload咗 IG
然後個鹽酥雞冇味同埋好似食緊一粒粒嘅擦子膠咁,好恐怖